Andrea Pirlo in de wolken met ‘echte aanvoerder’ Matthijs de Ligt

Woensdag, 25 november 2020 om 07:53Yanick Vos • Laatste update: 08:31

Matthijs de Ligt verscheen dinsdagavond voor de tweede keer op rij in de basis bij Juventus. Afgelopen zaterdag maakte hij na een afwezigheid van drie maanden vanwege een schouderoperatie zijn rentree tegen Cagliari (2-0 winst). In dat duel maakte de Oranje-international al een sterke indruk en hetzelfde deed hij dinsdag in de Champions League tegen Ferencváros (2-1 winst). Ondanks dat De Ligt bij het tegendoelpunt niet vrijuit ging is trainer Andrea Pirlo lovend over zijn optreden. “Hij is een echte kampioen, als mens en als voetballer.”

De spoeling in de achterhoede is dun in de selectie van Pirlo, daar Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini en Merih Demiral geblesseerd aan de kant staan. De Ligt speelde kort na zijn rentree opnieuw negentig minuten. “Op zijn twintigste wisten we al dat De Ligt een echte aanvoerder was”, zei Pirlo dinsdagavond na afloop van de overwinning in gesprek met Sky Italia. “We wisten dat zijn terugkeer belangrijk zou zijn in defensief opzicht en in het bij elkaar houden van het team met zijn passing van achteruit.”

De samenvatting van Juventus - Ferencváros

Ferencváros kwam na negentien minuten op voorsprong nadat De Ligt een kopduel verloor. De Hongaren konden richting het doel van Wojciech Szczesny en maakten de 0-1. Door goals van Cristiano Ronaldo en Álvaro Morata bleven de drie punten in Turijn. “Het was voor ons een zware wedstrijd, omdat Ferencváros heel goed partij bood", aldus De Ligt na afloop. "Zij speelden heel compact, waardoor het voor ons moeilijk was om de vrije man tussen de linies te vinden. Mede daardoor konden we te weinig kansen afdwingen."

De 21-jarige centrumverdediger vindt dat Juventus op sommige momenten in een hoger tempo moet spelen en meer lef moet tonen. “Daarvoor hebben we meer dan genoeg kwaliteit in huis. Als je dat niet doet, maak je het de tegenstander te makkelijk”, zei De Ligt, die de hand in eigen boezem steekt voor het tegendoelpunt. “Ik maakte een fout bij het doelpunt van Ferencváros", aldus de verdediger.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door aardbei)

"Op zijn 20e wisten we al dat hij een aanvoerder was". No shit Sherlock, dat wisten we al jaren.

25 november 2020 om 08:37

Nou inderdaad, dat kon elke leek al zien vanaf toen hij 4 jaar was.

25 november 2020 om 08:49

Ok, 2 jaar dan. Jongste aanvoerder ooit die halve finale CL haalt.

Prachtige woorden van zo'n legende. Mathijs is echt een beest aan het worden in Italië. Lijkt eenzelfde transformatie als De Vrij door te maken is fysiek opzicht, alleen dan even 10 keer zo snel. Prachtig om te zien.

25 november 2020 om 10:56

Denk dat hij op termijn ook beter word dan van Dijk of Ramos

25 november 2020 om 11:33

Beter dan Ramos? Dan heeft hij nog heel veel stappen te zetten hoor..

25 november 2020 om 11:55

Sorry maar eenzelfde soort transformatie als Stefan de Vrij? Die ging uit Nederland als degelijke talent weg bij Feyenoord, naar een degelijke club als Lazio met een redelijke fysiek. De Ligt was bij Ajax fysiek gezien al een beest van een vent, vergelijkbaar met Brian Brobbey nu bijvoorbeeld. Dit soort types moeten juist op hun eten letten om niet een soort uit de kluiten gewassen shovel te worden. Daarnaast ging De Ligt weg als beste talent ter wereld met een halve finale CL op zak, als 18-jarige aanvoerder van Ajax. De Vrij ging wel als een prima talent bij een Feyenoord dat streed om de 4e plek in de ED als het even mee zat, maar deed het wel goed in de driemans defensie op het WK. Dat De Vrij nu een soort van wereldtop is geworden, neemt niet weg dat De Ligt op alle vlakken een totaal andere categorie is dan hij. Fysiek, mentaal, qua leiderschap en simpelweg voetballend. Dit is geen aanval trouwens, maar de vergelijking is nogal een onderschatting van De Ligt, hoe goed De Vrij nu ook is. Een talent als De Ligt is zo onwijs zeldzaam. Juventus heeft echt meer dan goud in handen. En dan hebben ze Demiral ook nog. Die vind ik trouwens meer vergelijkbaar met De Vrij op een aantal vlakken (fysieke bouw, talent).

De ligt wordt de toekomstige aanvoeder van Juventus en Oranje. Hij wordt hoe dan ook record international, want deze jongen gaat nog 15 jaar mee doen op het hoogste niveau. Hopelijk kan hij de nederlandse Ramos worden beetje pit kunnen we wel gebruiken in Oranje.

25 november 2020 om 09:48

Laat hem maar gewoon de Nederlandse Matthijs de Ligt blijven. Ramos is een geweldige verdediger, maar dat pit van hem heeft hem ook behoorlijk vaak in de knoei gebracht. Matthijs kan zich beter gewoon op zijn eigen ontwikkeling richten en daar niet naar kijken. En als hij zich dan toch aan een andere voetballer wil spiegelen, zie ik liever dat hij zich spiegelt aan een Vigril van Dijk, Piqué in zijn topjaren of Puyol. Die zijn/waren net zo belangrijk voor hun ploeg in verdedigend opzicht, maar verzamelden geen gele en rode kaarten alsof het voetbalplaatjes van de Albert Heijn zijn.

25 november 2020 om 12:44

Haha nee dat overslaan in emotie van Ramos in negatieve zin bedoelde ik ook eigenlijk niet. Ik zie dit de Ligt ook niet doen. Ik doelde meer op de felheid en het alles over hebben voor je team en tegelijkertijd de ultieme leider zijn waar Ramos meester in is. Dat kunnen we wel gebruiken in Oranje want niemand behalve Virgil (ook nog vrij rustig) straalt dit uit.

25 november 2020 om 10:05

Mits hij vrij blijft van nare slepende blessures is hij inderdaad nog héél lang één van dé gezichten van het Nederlandse voetballersgilde. Echt een sieraad. Vind hem ook overtuigender dan Frenkie in zijn buitenlandse periode tot nu toe. De Ligt is op het begin door een moeilijke periode heen gegaan en is daar sterker uit gekomen. Frenkie kwakkelt eigenlijk constant een beetje, waardoor hij misschien ook nooit écht gedwongen wordt om zo kritisch naar zichzelf te kijken als De Ligt dat al vrij vroeg heeft moeten doen.

25 november 2020 om 10:23

Even gecheckt, staat al op 21 interlands! Time flies when we are having fun!

25 november 2020 om 10:30

Zolang Virgil nog in Oranje speelt is er maar één echte aanvoerder. Daarna komt Gini. Over 5 a 6 jaar nog maar eens kijken hoe het ervoor staat

25 november 2020 om 11:33

Grapjas, na van Dijk moet je de Ligt als back up hebben. Heeft bij Ajax al laten zien een echte leider te zijn en deze woordem van pirlo liegen er niet om. Wijnaldum speelt 8/10 keer verstoppertje op het middenveld.

25 november 2020 om 12:42

Gini is tweede aanvoeder, omdat hij een staat van dienst heeft. Maar ik zie geen echte leider in hem. De Ligt heeft eigenlijk alles om aanvoeder te zijn, wellicht is het handig voor de verhouding in de groep om te wachten tot hij wat ouder is (en Virgil op retour is natuurlijk) maar dan zie ik maar 1 optie wie de aanvoeder moet zijn en dat is Matthijs.

Ik vergeet altijd dat hij nog steeds zo jong is.. 21 jaar, wat een topper!!

Hij speelt al 5 jaar profvoetbal en heeft zo'n hoog niveau zeg. Hij is echt een talent die bijna nooit voorkomt. Ik vergeet nog elke keer hoe jong hij is. Hij is pas 21 jaar. Ik zie in hem zeker wel een toekomstige aanvoerder voor zowel Juventus als Oranje.

25 november 2020 om 09:37

Juve moet wel iets met de aanval doen. Verdedigend zitten ze goed. Een creatieve middenvelder die snel omschakelt.

"ondanks dat De Ligt bij het tegendoelpunt niet vrijuit ging is trainer Andrea Pirlo lovend over zijn optreden."
Oh oh wat ging hij niet vrijuit. Hij was alles behalve schuldig aan het tegendoelpunt. Er komen nog zoveel fases na dat luchtduel en de bal passeert de doellijn in het midden van de goal. Je verwacht dat dat gedeelte van het doel sowieso van de keeper is.
Het is makkelijk om een stok te zoeken om een hond mee te slaan. Dit slaat helemaal nergens op.

25 november 2020 om 11:06

Maar in Italie, waar verdedigen altijd belangrijker gevonden wordt dan aanvallen, is dit gewoon een fout. En dat weet de Ligt ook en geeft dat toe. Wij vinden het geen fout nee, maar daar wordt gewoon verwacht dat je dat duel wint. Punt.

25 november 2020 om 11:33

Ja maar dan maken dus 5 spelers een fout? Namelijk de rest van de verdediging ook en de keeper.

25 november 2020 om 11:34

Het is nobel van De Ligt dat hij zich die "fout" aantrekt, maar ook wat overdreven. Het kopduel vindt ter hoogte van de middencirkel plaats, vervolgens staan er nog 3 verdedigers/spelers achter hem die er allemaal niet in slagen om de 2 aanvallers af te stoppen. Een van die gasten valt zelfs om, zonder tegenstander in de buurt. Als dat kopduel niet door De Ligt maar door een middenvelder was verloren, hadden we toch ook niet gezegd dat die niet vrijuit ging bij die tegengoal, met nog 3 medespelers in zijn rug die het daarna verkloten?

25 november 2020 om 11:47

Punt is, als CV laat hij een groot gat achter zich open door een duel aan te gaan die hij verliest. Juist in die ruimte komt de speler vrij. Is het een fout? Nee! Kan het beter, lijkt me wel.

25 november 2020 om 11:49

Allen hierboven.. Lees even wat ik schrijf, delete je reactie en schrijf even wat anders.. "wij vinden het geen fout nee, maar daar wordt gewoon verwacht dat je dat duel wint. Punt." Is letterlijk wat ik schrijf.. En ja, de restverdediging maakt ook een fout. En als een spits een open goal kans mist, is dat ook een fout..

25 november 2020 om 12:01

Mcvi, ik las wat je schreef, was het met je oneens en schreef vervolgens wat ik wilde schrijven. Ik ga mijn reactie niet verwijderen of aanpassen omdat jij het niet met me eens bent. Overigens heb je niet helemaal ongelijk als je schrijft dat men verwacht dat je een kopduel wint, want dat zal wel kloppen. Met een beetje goede wil kun je zelfs zeggen dat het verliezen van een kopduel een 'fout' is. Als in: kopduel winnen is goed, kopduel verliezen is fout. Maar ik blijf van mening dat het wat ver gaat om te stellen dat dit verloren kopduel in wezenlijke mate heeft bijgedragen aan de goal.

De Ligt voetbalt met de intelligentie van Herr Franz, de uitstraling van Baresi en de kracht en het lichaam van een god. Hij is, wat mij betreft, zonder enige twijfel, de allerbeste aan het worden. Hoe goed Virgil ook is, en dat is hij natuurlijk echt wel, de Ligt is allrounder. Verdedigend zijn ze allebei top maar voetballend is er een groot verschil. Virgil geeft of de pass van achteruit of staat voorin om af te maken. De Ligt heeft dezelfde kwaliteiten alleen bekijkt hij het en combineert hij beter van achteruit. De Ligt speelt de bal vaak in om gelijk mee te combineren. Virgil doet in de combinatie eigenlijk niet mee. Ook dan kan je een topverdediger zijn dat blijkt wel maar de Ligt is in mijn ogen de meest complete verdediger ter wereld aan het worden. Ik denk ook niet dat het nog 2 jaar gaat duren voordat hij officieel uitgeroepen wordt tot de allerbeste. Ik heb afgelopen week in elk geval ontzettend genoten van verdedigen op het allerhoogste niveau.

25 november 2020 om 12:46

Van Dijk speelt ook meer als Libero. Dekt vaak geen man en geeft leiding aan de defensie om de grote ruimtes juist te bezetten. De Ligt is een mandekker, dat hij doorloopt bij een inspeelpass heeft dus meer met tactiek te maken dan kwaliteit. Ben het met je eens dat De Ligt erg compleet aan het worden is, maar laten we het allemaal stap voor stap bekijken. Nog niet zo gekke lang geleden werd hij veelal bekritiseerd en zou een Demiral beter zijn, nu is hij dat stadium wel voorbij en is consistentie voor een mooie lange periode voor hem van belang.

In alles, maar dan ook echt alles, straalt deze man klasse, leiderschap, gogme, power en overtuiging uit. Ik heb geen twijfels dat hij binnen nu en 2 jaar gekozen gaat worden tot beste verdediger ter wereld en dan ook gewoon een jaar of 6 blijft. Als er geen gekke dingen gaan gebeuren, dan zal hij echt makkelijk het aantal caps van Sneijder gaan verbeteren. Natuurlijk zal ook hij fouten blijven maken, zoals elke voetballer, maar hij zal hier nog sterker van worden en zichzelf verbeteren. Echt een prof pur sang en daarnaast lijkt hij me ook buiten het voetbal een ontzettend leuke en slimme kerel. Echt een juweel van een voetballer en daar mogen we denk best trots op zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1066 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AC Milan4317
3.AS Roma379
4.Juventus3619
5.Atalanta3621
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. RabiotMiddenvelder151
Cristiano RonaldoAanvaller1515
F. BernardeschiAanvaller140
MorataAanvaller144
A. RamseyMiddenvelder131
W. SzczęsnyKeeper140
L. BonucciVerdediger162
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

In de wandelgangen

Woensdag 27 januari
Barcelona houdt rekening met het vertrek van Junior Firpo en is daarom op zoek naar een nieuwe linksback. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren