Ibrahimovic gaat tekeer tegen EA Sports: ‘Wie gaf jullie toestemming?’

Maandag, 23 november 2020 om 19:08Jeroen van Poppel • Laatste update: 20:14

Zlatan Ibrahimovic wil niet langer dat zijn naam en portret wordt gebruikt in de populaire FIFA-game van EA Sports. De 39-jarige topschutter van AC Milan maakt op Twitter bezwaar tegen het gebruik daarvan in FIFA 21 en vraagt zich af waar EA Sports de rechten daarvoor aan ontleend. "Wie heeft EA Sports toestemming gegeven voor het gebruiken van mijn naam en gezicht in FIFA?", schrijft Ibrahimovic op Twitter.

De Zweedse aanvaller vraagt zich af of de FIFPro, een internationale vakbond die zich wereldwijd bezighoudt met professionele voetballers, verantwoordelijk is voor het vermarkten van zijn rechten. "Ik ben me er niet van bewust dat ik lid ben van de FIFPro, en als ik dat wel ben, dan is dat gebeurd zonder dat ik me daar bewust van ben geweest via een rare constructie", aldus Ibrahimovic.

Ibrahimovic wil de zaak verder uitzoeken. "Iemand verdient al vele jaren geld aan mijn naam en gezicht zonder enige overeenkomst. Tijd om dit te onderzoeken." Ook Gareth Bale heeft inmiddels gereageerd. "Interessant", zegt de aanvaller van Tottenham Hotspur in reactie op Ibrahimovic. "Wat is de FIFPro eigenlijk?" Overigens sluit EA geen contracten af met individuele voetballers die nog actief zijn. Wel sluit de gameontwikkelaar deals met voetbalbonden en clubs voor het gebruik van competitienamen en teamnamen. Voor het gebruik van legendarische oud-spelers, zoals Johan Cruijff wordt door EA Sports wél fors betaald.

De reden dat Ibrahimovic zich tot EA Sports wendt, is waarschijnlijk nieuws uit Engeland over David Beckham. The Mirror meldt dat Beckham een miljoenendeal heeft gesloten met EA Sports voor het gebruik van zijn beeltenis in FIFA, die hem in drie jaar tijd 45 miljoen euro oplevert. De oud-middenvelder verschijnt in de modus FIFA Ultimate Team als 'Icon', net als onder meer Diego Maradona, Pelé, Ronaldo en dus Cruijff.

Maandag werd bekend dat Ibrahimovic een lichte hamstringblessure heeft overgehouden aan het competitieduel met Napoli (1-3) winst van zondag. De centrumspits was van wereldbelang voor AC Milan door de eerste twee treffers te maken, maar moest zich elf minuten voor tijd laten vervangen. Nader onderzoek heft uitgewezen dat Ibrahimovic ongeveer tien dagen afwezig zal zijn. Daardoor mist hij de Europa League-wedstrijd tegen Lille en het competitieduel met Fiorentina. Ook het Europese treffen met Celtic van 3 december komt waarschijnlijk te vroeg.Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door juppie34)

Volgens mij bestaat FIFA ( ea sport ) toch al redelijk lang. Komt hij er nu pas achter?....

23 november 2020 om 19:15

Lijkt me niet. Zijn gezicht moet eerst gescand zijn als ie in de game is, in ieder geval bij de versies die echt realistisch zijn. Beetje apart dus om nu commentaar te hebben.

23 november 2020 om 19:16

Misschien dat ie dit weekend voor het eerst Fifa heeft gespeeld ?

23 november 2020 om 19:17

Er is een hetze begonnen richting ea volgens mij. Laatst ook al clubs die overstappen naar PES. En anders is het misschien dat Zlatan zwaar word getroffen door corona en daarom een nieuwe geldboom probeert aan te planten.

23 november 2020 om 19:45

Nou, als je er direct wat van zegt dan halen ze je er vanaf het begin uit. Als je het eerst jaren toestaat (en dat ze er dus aan verdienen), kan je daarna geld harken.

23 november 2020 om 20:28

Bale reageert ook als een Lange Frans met zijn ''interessant'', terwijl hij op de cover stond van Fifa 14. Denk overigens niet dat EA wakker ligt van Zlatan.

23 november 2020 om 21:56

Fifa game 1 - Zlatan 0...😀 Nee, zonder gekheid: Zlatan zit toch 20 jaar in die game? Of beseft hij dat nu pas? Beetje bizar verhaal.

24 november 2020 om 04:09

Tuurlijk weet hij dit wel, maar als Beckham er 45 miljoen voor vangt als Icon kan Ibra beter stoppen met voetbal en ook Icon worden. Hij stelt gewoon op een Ibra manier een rare kwestie aan het licht. Al hoop ik van harte dat hij in Fifa blijft!

24 november 2020 om 12:16

Het is gewoon gekomen door de "icon" spelers in het spel. Die zitten niet bij de Fifa, Uefa of wat dan ook dat toestemming heeft op het gebruik van het portretrecht van spelers en staff van de clubs. Daardoor kunnen een Beckham, Maldini of Van der Sar hun portretrecht verkopen als ze in de game gebruikt mogen worden.ik denk gewoon dat Zlatan zich nu gepasseerd voelt omdat hij niet persoonlijk benaderd is door EA zelf.

EA heeft toch een deal gesloten met AC Milan? Misschien komt t daardoor ofzo. Best jammer, nu heeft Konami niet meer de rechten op Inter en Milan

23 november 2020 om 20:25

Gewoon PES patch downloaden en kent alle competities en spelers en clubtenues. Super easy.... speelt ook nog eens briljant...

23 november 2020 om 20:33

Je moet hem op pc halen kan je alle stadiums erin gooien wat je wilt

Zlatan is een pes speler natuurlijk en heeft niks met Fifa, maar dit is toch al jaren zo dat Fifa echte namen gebruiken? Raar dat hij hiermee afkomt, kan niet goed volgen.

23 november 2020 om 19:55

Inderdaad de echte liefhebbers spelen natuurlijk PES veel realistischer en tactisch ook veel verder dan recht toe recht aan FIFA. FIFA waar je met gemak 9-2 wint en voordat men over de licenties begint die kun je met 5 minuten toevoegen. Speel al PES sinds Super Nintendo.

23 november 2020 om 20:11

De echte liefhebbers zijn dan wel dun gezaaid. Wereldwijd wordt FIFA nog veel meer gespeeld dan PES. Vind PES persoonlijk ook helemaal niks. FIFA wordt te commercieel, maar voor mij nog altijd leuker.

23 november 2020 om 20:16

Mensen die FIFA spelen hebben totaal geen verstand van voetbal,als je niet door hebt dat de gameplay van Pes 20x beter is dan Fifa dan heb je geen verstand,daarom koopt FIFA ook alles weg van Pes Cl,Engelse,Spaanse,Duitse competitie enz anders zullen de concurrentie allang verloren hebben met koopcijfers

23 november 2020 om 20:21

''mensen die Fifa spelen hebben totaal geen verstand van voetbal'' - Of je vindt het spel gewoon leuker..

23 november 2020 om 20:27

Dat dus. Of lekker arcade knoppencodes uit je hoofd leren, of elke aanval weer anders moeten opzetten... FIFA vs PES. Ieder zijn ding...

23 november 2020 om 20:31

Iedere game is patroontjes leren, kerel. Ook PES.

23 november 2020 om 20:39

Laat Fifa en PES gewoon links liggen jongens en gooi er ieder jaar 30 euro tegenaan voor Football Manager, haal je veel meer plezier uit.

23 november 2020 om 21:57

Dat is pas gesproken. FM rules🤘😎

24 november 2020 om 00:38

Een levenslange verslaving idd😅

24 november 2020 om 06:39

MGMV dat is wel echt een domme reactie. En al die professionele voetbalers die FIFA spelen hebben natuurlijk ook geen verstand van voetbal :-)

23 november 2020 om 20:26

PES is een volledige schijtgame. Slaapverwekkend spel.

23 november 2020 om 20:38

Eerst spelen dan praten, niet andersom.

23 november 2020 om 20:41

Zegt iemand die Fifa speelt,FIFA 15 is gewoon hetzelfde als FIFA 21 alleen de transfer zijn verandert,Its All The Same

23 november 2020 om 23:03

Ik vond de eerdere fifas nog wel leuk, maar in de latere versies zakt de voorhoede zo in dat ze de middenlijn niet eens meer over komen

Waarschijnlijk een slechte weekend league gehad. Dat EA dit gebruikt is niet van gisteren lijkt me.

23 november 2020 om 20:39

Denk dat de trigger is dat Beckham nu ziek betaald word door EA.

23 november 2020 om 21:56

Gaat mooi worden straks. EA verdient heel veel geld door/met Fifa, als de spelers nu ook geld willen en dreigen dat ze er niet meer in willen komen dan kan dit voor problemen zorgen. Uiteindelijk zouden ze het toch moeten kunnen betalen en/of anders rekenen ze het door aan de tieners en die betalen nog altijd met plezier (of de ouders er van).

Ziek ook wat Beckham hier voor krijgt, mooie deal.

23 november 2020 om 22:01

Ik denk dat de trigger is dat EA FIFA niet meer verbeterd en er simpel een manier om geld te verdienen van heeft gemaakt. Vroeger kocht je een volledig nieuw spel en kostte het verder niets. Tegenwoordig is het alleen een update en gaat het vooral om online en geld uitgeven. De carrière modus, daar zit geen enkele vernieuwing meer in.

Echt klote als die verwende miljonairs die achter een bal aanhollen ook al hier een centje uit willen slaan. Ze zouden gewoon blij moeten zijn dat ze vereerd worden in zoiets als een spelletje.

23 november 2020 om 20:30

Ik denk dat het punt meer is, waarom voor de ene miljonair nog eens miljoenen neerleggen, en voor de andere niet? Omdat Ibra nog speelt? Dat is toch ook scheef? Zeker bij een Ibra, want die had eigenlijk ook allang gestopt kunnen zijn. En dan had EA waarschijnlijk ook even met een zak geld aangeklopt. Maar omdat hij nog actief is dus niet. En ze weten schijnbaar ook gewoonweg niet door welke deal met welke instantie EA dit mag doen. Want het is dus niet alleen Ibra.

23 november 2020 om 21:56

Ja dat Beckham zoveel geld ervoor krijgt vind ik al belachelijk. Wat mij betreft zegt EA dat je vereerd kan zijn om in het spel te zitten en anders lekker eruit gehaald wordt.

23 november 2020 om 22:07

Ik denk dat het punt gewoon is, Beckham zit in de game en daar wordt Beckham voor betaald. Maar Ibra (en alle andere actieve spelers) zitten in de game, en daar wordt iemand anders voor betaald. Dat er geld bij betrokken is, tja. Dat zijn imagorechten. Maar dat geld zou dan ook naar die personen moeten gaan, en niet naar een of andere directeur.

23 november 2020 om 22:55

Tja de directeur/de club betaald je salaris. Dat salaris komt voort uit de inkomsten van de club. Dus als het echt zoveel geld is dan is er een grote kans dat je salaris niet alleen vanuit tv gelden maar ook vanuit dat geld wordt gefinancierd. En als je dan moeilijk gaat doen over je aandeel kan je dat net zo goed bij tv gelden en sponsorgeld gaan doen. Zo kun je van elke bron van inkomst gaan zeuren wat je aandeel zou moeten zijn.

23 november 2020 om 22:16

Gekker nog dat die miljardairs met hun smerige gokpraktijken gericht op onze kinderen hier miljarden op miljarden mee verdienen over de rug van de miljonairs die jij benoemt zonder hen daar eerlijk voor te compenseren. Een van de smerigste bedrijven in de (gaming)wereld

Zlatan zeurt maar hoe meer spelers de Fifpro lekker onder de bus gooien hoe beter. Wat een hinderlijke organisatie is dat zeg. Vraag me altijd af in wiens belangen zij opkomen. Ze zeggen dat ze een spelersvakbond zijn... Naar de EU stappen omdat Neymar naar PSG ging, zeuren over een megacontract van Messi

Dit doet me terugdenken aan de tijd van Fifa 2000. In plaats van Ronaldo speelde No9 mee. Had toentertijd volgens mij er mee te maken dat hij zelf een eigen spel uitgebracht had.

Baalt vast van zijn rating en dat niemand met zijn card speelt.

Geloof er niks van dat hij van niks weet! Jaren geleden met Carrière mode kon je hem bij Barcelona niet terug komen. Dat had hij als optie omdat hij daar kut weg gegaan was. Geloof echt niet dat EA dat toen zelf bedacht en uitgevoerd heeft. Zlatan is te Zlatan geil om er helemaal niks vanaf te weten. Zeker niet met zoveel voetballers die het spelen of gespeeld hebben. Dus ook zeker in alle clubs wordt daar intern over gepraat. Lijkt me eerder een juridische tip uit zijn omgeving die een gaatje ontdekt heeft.

Ik denk dat de realiteit steeds meer gaat verdwijnen in Fifa. Eerst al die clubs uit de Serie A (Juventus, As Roma enz) De iconische stadions als Camp Nou, Allianz Arena weg. Allemaal doordat ze de rechten oa verloren hebben aan PES. Maar nu gaan dus ook spelers zelf de rechten op eisen. Dat betekent dat of de prijs van het spel duurder wordt of dat er meer verdwijnt uit het spel..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AC Milan

1680 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AC Milan4018
3.AS Roma348
4.Juventus3319
5.Atalanta3118
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. SaelemaekersMiddenvelder132
S. TonaliMiddenvelder130
Brahim DíazAanvaller131
G. DonnarummaKeeper160
Rafael LeãoAanvaller135
A. RebićAanvaller111
Z. IbrahimovićAanvaller710
Voor de complete selectie: Clubpagina AC Milan.

2231 fans
Aanvaller, 39 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 AC Milan 7 10 2 0
2019/2020 AC Milan 18 10 1 0
2019 Los Angeles Galaxy 31 31 8 0
2018 Los Angeles Galaxy 27 22 5 1
2017/2018 Manchester United 5 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Ibrahimovic: ‘Niet normaal dat hij nooit in de Champions League heeft gespeeld’

Zlatan Ibrahimovic hoopt zich met AC Milan voor het eerst sinds 2013 weer te kwalificeren voor de Champions League. In de afgelopen zeven seizoenen eindigde de club steeds buiten de top...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren