Gelukkig en ongelukkig AZ boekt moeizame zege op FC Emmen

AZ won de eerste twee thuisduels met FC Emmen in Eredivisie-verband met de doelcijfers 8-0, maar zondagavond ging het beduidend moeizamer. Het team van Arne Slot kwam niet verder dan een enkel doelpunt, zelfs niet toen de bezoekers het laatste half uur met tien man op het veld stonden: 1-0. Door de derde overwinning op rij stijgt AZ, dat nog geen competitieduel heeft verloren, van de achtste naar de zevende stek en kunnen de Noord-Hollanders zich nu gaan focussen op het bezoek van Real Sociedad in het kader van de Europa League.

De intenties van AZ waren al vanaf de eerste minuut duidelijk. Het doelgebied van Felix Wiedwald werd omsingeld en de doelman moest meteen al enkele keren tussenbeide komen. Na elf minuten spelen was het raak. Na een corner vanaf de rechterkant bleef de bal in de doelmond liggen en gleed Bruno Martins Indi de bal in het doel: 1-0. Enkele minuten later kreeg Jesper Karlsson een grote kans toen hij oog in oog met Wiedwald naast schoot.

AZ zocht op de vijandelijke helft naar een tweede doelpunt en zorgde er zelf voor dat FC Emmen mocht blijven hopen. Pogingen waren niet precies of Wiedwald hield zijn team op de been, zoals bijvoorbeeld bij een inzet van Calvin Stengs. Tussendoor moest AZ wel attent blijven, daar Nikolai Laursen de bal na nog geen half uur spelen in de verste hoek probeerde te mikken. Marco Bizot was echter bij de les.

Wiedwald was ook in de eerste minuten na rust belangrijk voor FC Emmen. Hij keerde een poging van Albert Gudmundsson en ook op de rebound van Karlsson had hij een antwoord. Na nog geen uur spelen moest FC Emmen, dat samen met Fortuna Sittard nog geen enkele competitiewedstrijd heeft gewonnen, met tien man verder. De VAR riep scheidsrechter Marc Nagtegaal naar het scherm na een charge van Lucas Bernadou op de enkel van Jonas Svensson en hij kreeg een rode kaart.

Geen enkele ploeg in Nederland weet beter dan AZ dat het ook tegen tien man nog niet gedaan is, en zeker niet als het een minimale voorsprong betreft, maar het team van Slot slaagde er niet in om de wedstrijd in het slot te gooien. Terwijl Wiedewald antwoord had op pogingen van Owen Wijndal en Fredrik Midtsjö, bleven de bezoekers op een gelijkspel hopen.

Een kwartier voor tijd was de bal net niet voldoende over de lijn: Miguel Araujo leek de Drenten toch echt naast de Alkmaarders te zetten, maar Teun Koopmeiners was net op tijd om de bal op de lijn weg te werken. Een halve minuut later werd een doelpunt van Michael de Leeuw wegens buitenspel afgekeurd. Zodoende gaf het vroege doelpunt van Martins Indi de doorslag in het AFAS Stadion. Het is voor het eerst dat FC Emmen vier Eredivisie-wedstrijden op rij verliest.

1
2

Nou, dat begon heel aardig, maar na de 1-0 en een paar grote kansen op de 2-0 (en meer) was het niet al te best. Erg slordig gespeeld en mazzel dat je hier zonder puntverlies uitkomt. Emmen wel genaaid, denk ik, bij de rode kaart, als de speler inderdaad een duwtje kreeg (heb dat niet gezien (en niet op gelet) tijdens de herhaling) en bij de mogelijke 1-1 (geen doellijntechnologie).

Gauw vergeten en de blik op donderdag.

22 november 2020 om 22:06

De nul gehouden, plekje gestegen, genoeg gecreëerd en niet teveel energie verspild, ik ben tevreden.

3 punten, halve kracht.
Veel loopvoetbal van Az kant, maar genoeg kansen gecreëerd om je zorgen te maken.
Gauw doorschakelen naar Donderdag.

22 november 2020 om 22:07

Zeer degelijk, verdedigend weinig te doen en school regelmatig goed in.
Krijgt van mij een solide 7.5

22 november 2020 om 22:34

Ik hoop en verwacht dat ie beter wordt. Ben er niet kapot van. Heel az speelde veel te traag

22 november 2020 om 22:13

Dan krijgen we weer van die fases zoals met Feyenoord of recent met het Nederlands elftal. Daar zit toch ook niemand op te wachten?

22 november 2020 om 22:26

Na de nations league (en europa league ook wel) weet ik echt waarom iedereen de VAR zo wilde. Dat er fouten plaatsvinden moet nog niet het einde van het systeem beteken.

22 november 2020 om 22:49

Lekker voorbeelden zoals Feyenoord erbij halen wat ook gewoon een zeldzaamheid was. Ik ben wel klaar met die VAR of de idioten die er achter zitten in elk geval. Wat een verschrikkelijke puinzooi hebben zij er dit weekend weer van gemaakt. Het voetbal wordt in niks eerlijker. Het is inmiddels verworden tot een interpretatie dingetje waarbij elke drol op een schaaltje gewogen wordt of ze iets wat niemand heeft gezien (zie penalty van PSV vanmiddag) kunnen vinden. Walgelijk. Ondertussen is een fatsoenlijke camera bij AZ - Emmen weer te duur om goed te kijken of een bal over de doellijn is. We moeten immers prioriteiten stellen. Ondertussen degraderen er met Bournemouth nog steeds clubs onterecht uit de PL omdat omdat de blinde VAR niet kan zien dat een bal over de doellijn is. Maar 1 niet waar te nemen millimeter buitenspel, oh dan is ie wel scherp hoor.

22 november 2020 om 22:55

De bal wel of niet over de doellijn is niet eens de vraag. Daarvoor maakte de speler van Emmen handscin de 16. Dus om die reden was het al geen doelpunt.

22 november 2020 om 23:21

Je hebt het zelf over een “lekker voorbeeld” en komt dan met letterlijk iets dat 1 keer is voortgekomen door dat geval met Bournemouth?

23 november 2020 om 07:39

Ach Lierse, je zit te mierenneuken. Je ziet toch zelf ook wel in dat het onacceptabel is hoeveel fouten er door/met de VAR gemaakt worden? Ik ben in principe helemaal voor de Var, maar zulke fouten kosten clubs week in week uit punten. In het geval van Emmen sowieso al 2 wedstrijden waar ze enorm worden benadeeld.

23 november 2020 om 08:18

Alleen een VAR is er juist om dit soort grote fouten eruit te halen en dat dit niet meer zou gebeuren. Het gebeurt dus wel. Kun je net zo goed zonder VAR gaan spelen als je er zoveel geneuzel bij krijgt en ze op de belangrijke momenten als nog gigantisch falen. Maar op de overige punten ga je niet in. Jij bent snel door je pro-VAR verhaal heen.

Fenomenale prestatie! Een zwaarbevochten overwinning op pure wilskracht binnengesleept. Maar even serieus, dit kan toch niet. Na een prima eerste helft (wel wéér veel te weinig kansen afgemaakt), weer zo’n dramatische 2e helft afleggen. Dan kom je ook nog tegen 10 en krijg je praktisch 2 goals tegen die net aan niet zaten. Hoe kan je in godsnaam zo achteruit blijven lopen en Emmen ballen erin laten gooien? Houd nou gewoon een keer druk op die bal, moet toch niet zo moeilijk zijn met een man meer tegen een (met alle respect) matige ploeg als Emmen. Maar goed, 3 punten zijn wel binnen en dat is ook wel eens anders geweest. Die keeper van Emmen verdient overigens wel nog een compliment, die was echt geweldig.

22 november 2020 om 22:36

Dit idd. Druk zetten , afjagen en snel
En simpel spelen ipv postbode. Tempo veel te laag en voortaan Karlsson laten staan aub. Altijd dreiging zeker als er 2e helft ruimte komt die in eerste helft er weinig was voor hem

Het waren weer net de Olympische Spelen in Alkmaar. Stengs was aan het balletten, Boadu liep op het ijs, Koopmeiners kaatste de bal als curling naar de verkeerde kleur en Hadzidiakos deed aan verschieten. Overigens liet ook de scheidsrechter zich niet onbetaamd door zich (begrijpelijk) minutenlang te laten afleiden door een televisieschermpje in plaats van de wanvertoning op het speelterrein.

23 november 2020 om 08:15

Zoals elke keer weer, komen de vedettes als wereldsterren weer terug van de interlands.. En ja dan komt de meest simpele tegenstanders langs. Heb het gelukkig niet kunnen zien, samenvatting net maar ze hadden wel een punt verdiend Emmen. Dat stomme gelach de hele tijd bij Az, ze moeten eens verdomme voetballen.

Az had sneller voorsprong kunnen nemen maar mag van geluk spreken

Emmen beroofd van een gelijkspel als die rode kaart niet gegeven was. Emmen speelde sterk. Ondanks dat AZ heel sterk begon

Chapeau Emmen!!
Wetende dat AZ veel meer kwaliteit heeft.. zowel op het veld als op de bank toch de wedstrijd kapot kunnen spelen...

1e 20 minuten Glenn Bijl niet best..
Tibbling überhaupt slechte pot.
Veendorp solide en goede pot
En wat speelde Wiedwald een heerlijke pot zeg!!!

Doelpunt of niet... zoow slecht dat er geen betere beelden zijn!!
Tegenwoordig is er al een VAR bij het toilet om te kijken of je wel raak mikt.. maar een camera op de doellijn is er niet ..

Volgende week Ajax nog en dan hebben wij de reeks zwaren gehad...

Wat een verademing om naar Arne Slot te luisteren zeg.
Die man zegt echt zelden tot nooit wat geks en is altijd zeer realistisch en rustig in zijn woordkeuze.

22 november 2020 om 22:58

Nu AZ nog 90 minuten aan het voetballen krijgen. AZ heeft nog maar een goede wedstrijd gespeeld (Heerenveen uit).

22 november 2020 om 23:14

Als je het wat wit bekijkt wel, maar Az heeft og geen wedstrijd verloren, 80%van de wedstrijden dominant gespeeld, qua kansen creeren staan ze bijna op eenzame hoogte en ze stijgen met de week op de ranglijst en Europees staan ze bovenaan in de poule.
Als je het zo leest dan is het zo gek nog niet......toch.
Deze wedstrijden zitten er tussen en gelukkig win je ze nu.
Az heeft de pech gehad in die eerste vijf wedstrijden waarvan je er normaal gesproken naar 1 van per seizoen speelt en Az op onverklaarbare manier 5.
Az kan fantastisch spelen, alleen vandaag zat het er in de tweede helft niet in.

22 november 2020 om 23:30

Valt wel mee hoor tinus. Ook vandaag had het gewoon 1-1 kunnen worden. Had Emmen ook dik verdiend. Rode kaart en bal wel/niet over de lijn waren beide twijfelgevallen die gelukkig de goede kant op vielen. Als topclub is dit gewoon een wanprestatie. Dat je bovenaan staat in de poule heeft met 1 toevallige overwinning tegen Napoli te maken. Win je die niet sta je ook gewoon 3e. Iets waar AZ zeer waarschijnlijk gaat eindigen ook. Wat geen schande is in een poule met de momenteel beste club van Spanje en Napoli.