Verbazing bij Rondo om uitspraak Erik ten Hag: ‘Ik zou dat niet zeggen’

Maandag, 23 november 2020 om

Het optreden van Daley Blind in de voorbije interlandperiode was zondagavond onderwerp van gesprek bij Rondo. De verdediger van Ajax en het Nederlands elftal werd met name na de 1-2 overwinning op Polen van woensdag bekritiseerd vanwege zijn rol bij het openingsdoelpunt van de groepsgenoot uit de Nations League. In het praatprogramma van Ziggo Sport brak Marco van Basten een lans voor Blind en klonk er verbazing over een uitspraak die Erik ten Hag, de trainer van Ajax, zondag deed over de reden van de moeilijkheden van Blind in de defensie van Oranje.

Toen Kamil Jozwiak het zestienmetergebied van Oranje betrad in de aanloop naar de 1-0, probeerde Blind de linksbuiten van de bal te zetten. Maar in plaats van Jozwiak buitenom te dwingen, sneed hij binnendoor en liet hij zich foppen. In balbezit deed Blind het wel goed: zo leverde hij op slag van rust een mooie lange bal richting Memphis Depay, die er niet in slaagde het leer te controleren in het strafschopgebied. Blind, die in de slotfase werd gewisseld voor Luuk de Jong, speelde een sterke tweede helft en had de meeste balcontacten (93), passes (83), geslaagde passes (76) en passes op de helft van de tegenstander (49) bij Oranje. Van Basten loofde het voetballende vermogen van Blind dan ook, terwijl Khalid Boulahrouz claimde dat de Ajacied het best op het middenveld kan staan.

"Bij sommige spelers is het heel belangrijk hoe je ze gebruikt. Daley is niet specifiek een verdediger", stelde de Kannibaal, zelf goed voor 35 interlands bij Oranje tussen 2004 en 2012. "Hij is geen specialist. Hij is geen verdediger: hij heeft af en toe linksback gespeeld of voor de verdediging. Ik zie hem meer als middenvelder. Hij heeft niet de specifieke kwaliteiten om een goede verdediger te zijn. Dat neemt niet weg dat hij een goede voetballer is en het goed doet. Maar als je Daley in de verdediging wilt gebruiken, moet je een knoert van een gast naast hem zetten. Iemand als Matthijs de Ligt bij Ajax destijds. Bij Barcelona stonden Gerard Piqué en Carles Puyol in de gouden jaren naast elkaar. Puyol deed al het stofzuigen, al het vieze werk eromheen. Hij schakelde iedereen uit en gaf rugdekking."

OnsOranje staat achter, nadat Hans Hateboer de bal zomaar weggeeft, en Davy Klaassen het niet meer kan herstellen...

Geplaatst door voetbalzone op Woensdag 18 november 2020

Een type-verdediger als Puyol moet dan ook naast Blind staan, vindt Boulahrouz. "Als zo iemand naast Daley staat, kan hij het voetballende gedeelte voor zich nemen. Zo moet je hem gebruiken, want hij heeft een geweldige inspeelpass, kan ruimtes lezen en kan anticiperen. Maar hij heeft niet de snelheid om bijvoorbeeld kort te dekken, de ruimtes dicht te lopen of iemand in zijn rug te corrigeren. Je kunt hem wel bekritiseren, maar je moet hem wel bekritiseren om wat hij is, en niet om wat hij niet is", oordeelde de voormalig verdediger van onder meer Hamburger SV, Chelsea en Feyenoord. Bert van Marwijk kon zich vinden in de mening van zijn tafelgenoot en zijn voormalig pupil bij Oranje. "Zijn snelheid is een probleem als het elftal niet goed staat. Hij is een heel goede speler, maar hij is nog veel beter als het elftal goed draait. Als een elftal te ver uit elkaar staat en te aanvallend speelt, ben je bij elk omschakelmoment kwetsbaar. Als het niveau omhoog gaat, en hij niet naast De Ligt of Van Dijk kan spelen, dan wordt het lastig. Dat zie je nu."

Van Basten stipte als kritiekpunten aan dat Blind 'natuurlijk' niet snel is en dat hij op zijn leeftijd, dertig jaar, meer moet 'commanderen' op het veld. Maar San Marco vond de stopper van Ajax een 'fantastische voetballer'. "Het spel naar voren toe is drie keer beter als hij meedoet dan als hij niet meedoet. Hij heeft rust aan de bal en daardoor ontstaan er ruimtes. Zijn voorwaartse ballen zijn echt fantastisch. Hij is een jongen die overzicht heeft en hij is positioneel ontzettend goed, ook in het verdedigen. Hij is niet snel, nee. Maar dat moet je wel kunnen compenseren met de andere spelers in de achterhoede", meende Van Basten. "Ik ben er ook van overtuigd dat Oranje in de laatste drie interlands zo goed speelde omdat hij in die positie zo belangrijk was. Je speelt zoveel beter omdat hij zoveel goede ballen geeft in balbezit." De voormalig bondscoach erkende dat Blind er niet goed uitzag bij het doelpunt van Polen. “Maar in de andere tachtig minuten heb je veel profijt van alles wat er vanuit de verdediging wordt gecreëerd. Er zijn weinig interlandperiodes geweest waarin Oranje zoveel kansen creëerde. Dat is natuurlijk wel positief."

Het gebrek aan leiderskwaliteiten bij Blind is een manco, meende ook Youri Mulder. Nadat Van Basten aangaf dat Blind iemand is die vooral uitblinkt als het elftal goed draait, vroeg Mulder zich af of Blind daar zelf ook geen verantwoordelijkheid voor draagt. "Ik vind juist dat hij dat sturende aspect mist. Dat hij eens zegt 'hier blijven!', als de back weer naar voren gaat. Hij is nu oud genoeg om dat een keer te moeten kunnen", aldus de analist. Van Basten benadrukte echter dat die eigenschap simpelweg niet in het karakter van Blind zit. "Hij is een fijne jongen voor de ploeg, maar geen leider. Hij doet zijn werk goed, maar zet anderen niet neer. Het is geen baas." Mede om die reden zag Boulahrouz ook een rol weggelegd voor de verdedigingspartner van Blind; tegen Polen was dat Stefan de Vrij. "Als Daley naast je staat, dan weet je: Daley, jij bent er voor het voetballende gedeelte, ik ben er voor de restverdediging en ik zal zorgen dat het goed staat en dat ik jou rugdekking geef. In tweede instantie kan hij dan altijd nog aansluiten om dingen te herstellen."

Eerder op de zondag wees Ten Hag, de trainer van Ajax, ook naar de 'organisatie' van Oranje als reden voor het mindere optreden van Blind. "De organisatie van Nederland is gewoon niet goed. De restverdediging, waardoor er hele grote ruimtes ontstaan. Daarnaast staan de backs (Hans Hateboer en Patrick van Aanholt, red.) veel te hoog op het veld, en dan breng je dit soort spelers in de problemen. Maar laten we niet vergeten dat Daley aan de bal fantastisch speelde", oordeelde Ten Hag in gesprek met FOX Sports, vlak voor de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo (5-0 zege). Een opmerkelijke uitspraak, vond Mulder. "Hij geeft kritiek aan het adres van De Boer. Hij zegt: jullie hebben de organisatie niet goed voor elkaar en daardoor komt Blind te zwerven. Als bondscoach denk je dan misschien ook wel: bemoei je met je eigen elftal." Van Marwijk antwoordde: "Dat vind ik wel. Hij probeert Blind te beschermen. Ik zou dat ook niet zeggen."

Ajax geeft voor het eerst in jaren prijs voor beste talent aan verdediger
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door boris19)

Haha het is idd raar om ip zo'n manier je speler te verdedigen. Denk dat Frank niet zit te wachten op dit soort opmerkingen van een andere coach. Blind zie ik verder niet als verdediger maar zou niet weten waar hij anders moet staan. Het middenveld et Frenkie, Klaassen en Wijnaldum staat goed zo. Op de lb positie is hij veel te traag en is Wijndal beter.

22 november 2020 om 20:58
0

Hij hoeft ook niet perse in de basis te staan bij Oranje

22 november 2020 om 21:22
0

Zeker! Maar dan nog heb je de Vrij en Ake voor je buiten de Ligt en van Dijk. En op lb heb je van Aanholt die ook beter is dan Blind. Misschien dan op het middenveld als je Frenkie rust geeft

23 november 2020 om 11:33
0

Vind je van Aanholt beter dan Blind op LB? Voor mij is het de vraag of je Blind LB zet of Wijndal. Van Aanholt vind ik een pak minder dan die twee.

22 november 2020 om 21:26
0

Niets raars aan. Dit is dan ook weer typisch ten Hag. Restverdediging is zijn stokpaardje en dat roept hij ook vaak genoeg over zijn eigen ploeg (worden trouwens exact dezelfde fouten gemaakt). Dat is niet kritiek op de boer, dat is de vinger op de zere plek leggen. Hij zegt toch niet dat de boer het niet goed neergezet heeft, hij zegt de ploeg staat gewoon niet goed. Dat is dus slecht geregeld in het veld. Wat ook wel weer logisch is, aangezien het een counter was uit een inworp van oranje. Hateboer gooide slecht en Klaassen hadoeten weten dit wordt niets, ram maar over de zijlijn, zodat de organisatie weer op orde gezet kan worden.

"je kunt hem wel bekritiseren, maar je moet hem wel bekritiseren om wat hij is, en niet om wat hij niet is", tja op zich wat voor te zeggen, maar als hij als verdediger fungeert, mag je hem daar dan ook best op beoordelen..
Verder heeft Ten Hag natuurlijk gelijk als hij het heeft over de organisatie bij het Nederlands Elftal, maar het zou 'not done' zijn daar iets over te zeggen. Ik geef ETH groot gelijk als hij dan kiest voor (het verdedigen van) zijn eigen speler.

Topper die erik. Legt de vinger op de zere plek van oranje. Dusja waarom zou hij dat niet mogen zeggen?

22 november 2020 om 21:31
0

??? Omdat je dan nogal een slechte collega bent misschien? Blind is gewoon niet goed genoeg als centrale verdediger voor Oranje en dan het is het nogal raar om daar het systeem de schuld van te geven, en vooral oncollegiaal.

23 november 2020 om 00:09
0

Heel nederland ziet het toch. Daarnaast heeft ten haag meer te maken met blind dan met de boer. Interesseert hem die hele de boer nou. Maarja tegenwoordig mag je nergens je mening geven of mensen zoals jij zijn gelijk weer op de tenen getrapt. De boer kan het beter zien als feedback😉

23 november 2020 om 12:49
0

Ik vind zeker dat je dat gewoon moet kunnen zeggen, kan je ook als opbouwende kritiek zien, iets voor De Boer om eens na te gaan en eventueel op te pakken.

Maar het klinkt een beetje vreeemd uit de mond van Ten Hag, een coach die er niks van bakt sinds Schreuder weg is, en Ajax ook niet bepaald organisatorisch goed laat spelen. Nu iets meer, maar de maanden hiervoor was het gatenkaas.

Ik snap het niet helemaal, in al hun uitspraken komt toch naar voren dat ook volgens hun de organisatie niet goed is, waarom is het dan raar dat Ten Hag zich erover uitspreekt als er over Blind word gevraagd?
Persoonlijk zie ik Blind graag spelen, anders is het gevaar toch wel weer dat je het typische Frank de Boer voetbal speelt en 2 centrum verdedigers 50x naar elkaar ziet passen elke wedstrijd.

23 november 2020 om 09:28
0

Omdat de één trainer is en werkt met dezelfde speler(s) en de ander analist is? Lijkt me echt niet moeilijk om te begrijpen.

23 november 2020 om 10:18
0

Weet je hoeveel trainers er wekelijks commentaar hebben op Ajax? Wat een onzin. Ten Hag mag zeggen wat hij wil. Buiten dat kloot het gewoon wat hij zegt

Blind wordt bij Oranje opgesteld en gebruikt als verdediger in een bepaalde speelstijl. Dat dit niet de ideale rol voor hem is kan, maar alsnog moeten we hem daar wel op beoordelen en indien van toepassing bekritiseren. Van een basisspeler in Oranje mogen we veel verwachten. Als zo'n speler niet levert, om wat voor reden dan ook, hoort kritiek erbij. Een speler als Blind zou ervaren en goed genoeg moeten zijn om hierop in te kunnen spelen/zijn eigen draai eraan te geven. Als we alleen nog maar kritisch mogen zijn op spelers die helemaal in hun kracht worden gebruikt....

23 november 2020 om 00:54
0

als Memphis linksbuiten wordt gezet terwijl hij een spits is en hij speelt een zaadpot mogen we dat dan ook niet meer zo beoordelen omdat het geen linksbuiten is?

23 november 2020 om 09:31
0

Dat zegt De Toekomst toch ook? Of is je reactie een aanvulling?

23 november 2020 om 09:32
0

Los van het feit dat je het vooral als voorbeeld gebruikt wil ik wel even aankaarten dat Memphis een veel langere tijd linksbuiten is geweest dan spits. Dus wat betreft is die hele discussie rondom hem ook een beetje overdreven.

23 november 2020 om 11:06
0

@De Toekomst Dat hangt toch ook af van de situatie? Als de back aan zijn kant op de middelijn staat, en Blind tegenover 2 man komt te staan, of tegenover iemand die duidelijker sneller is, dan kan je Blind daar toch moeilijk om bekritiseren? Blind zijn tekortkomingen zijn bekend, ook bij zijn medespelers. Verder vind ik het wel erg gemakkelijk om vanaf de zijlijn elk mistapje te bekritiseren. Alsof de analisten (lees ex voetballers) nooit een foutje hebben gemaakt. Ik vind de kritiek, en ook het spelers vergelijken met, extreme vormen aannemen.

We zullen zien hie Erik het straks met Blind oplost tegen Liverpool uit. Gaat het tempo 3x omhooggevallen en hebben alle spelers van Ajax het moeilijk. Dan zal Blind zichzelf moeten redden.

22 november 2020 om 21:30
0

En staat hij op het middenveld. Let maar op. Mazraoui, Schuurs. Martinez en Tagliafico. Blind, Gravenberch, Klaasseniddenveld en voorhoede Neres, Promes en Tadic. Waarschijnlijk wordt Alvarez er op een gegeven moment bijgegooid als slot op de deur.

23 november 2020 om 08:57
0

Ja je kan zeggen wat je wil, soms zit er wel degelijk een gedachte achter bij Ten Hag. Ik ben er blij mee in ieder geval.

23 november 2020 om 10:14
0

Met Promes in de spits hebben we eerder een pinchhitter nodig dan een slot op de deur. Of bedoel je gewoon Traore in de spits?

Blind zal er altijd bij blijven als Nederlands elftal speler, maar is op geen enkele positie meer de beste. Wel een nuttige wisselspeler.

Hij heeft ook gewoon gelijk. Tijdens de wedstrijden stonden beide backs rechtsbuiten. Balverlies en je hele verdediging is open. Meestal is het dat je 1 back laat opkomen en de ander trekt naar binnen en visa versa.

23 november 2020 om 10:03
0

Dat kan wel, maar dan moet je wel middenvelders hebben die alert blijven op hun verdedigende taken. Klaassen deed dat veel te weinig en heeft toch teveel de drang naar voren. Veel meer dan De Roon. Ik denk dan ook dat De Roon meer complementair is in dit Nederlands Elftal dan Klaassen. Daarnaast vind ik Klaassen ook niet significant beter als voetballer dan De Roon.

23 november 2020 om 12:04
0

Valt mee, als je twee centrale verdedigers hebt en 1 van de backs (afhankelijk wie er naar voor is) achterin blijft of ten minste in de rest verdediging en je hebt Frenkie die nagenoeg atlijd het overzicht houdt dan heb je na mij inziens voldoende mankracht in de rest verdediging. Ook Frenkie en Klaassen zouden dit af moeten stemmen. Dus 1 naar voor, de ander het overzicht en visa versa.

Ik geloof dat bij de goal van Polen, zowel de Vrij, Dumfries als Hateboer volledig uit positie.

23 november 2020 om 15:00
0

Dumfries en Hateboer stonden beide in het veld? Lijkt me niet.

Je hebt gelijk Erik. Daarom stellen we Blind niet meer op. Anders gaat die zwerven.

Als je vandaag ook weer de passes zag van Blind was dat weer pure klasse. Maar de uitspraken van ten Hag begrijp ik niet. Wat hij “oranje” verwijt doet Ajax zelf ook. Hoge backs en een heel kwetsbare restverdediging

23 november 2020 om 08:59
0

Ligt ook wel een beetje aam het spel dat je wil spelen. Het Ajax met Frenkie stond met twee backs hoog en De Jong links naast Blind. Het Ajax zonder Frenkie staat met 1 back diep en 1 in de laatste linie. Dat zal bij Oranje niet anders zijn.

Nee jongens. Blind staat centraal achterin, dus dan wordt die ook beoordeeld als verdediger. Dan zal het me echt een worst wezen of die een goede pass heeft.

Ze hebben allemaal gelijk. Je selecteert spelers op hun kwaliteiten en niet op hun tekortkomingen. Dan moet je de selectie zo samenstellen dat elkaars tekortkomingen worden"opgelost" door de andere spelers. Dus wat ze eigenlijk zeggen is dat de backs én de vrij hun taken niet goed hebben uitgevoerd. Ten Hag heeft daarin dus gelijk maar moet wijselijk z'n mond hierover houden want zijn mening weegt zwaarder dan die van analysten.

Moet gewoon gezegd kunnen worden, kan De Boer over nadenken en eventueel wat mee doen.

Als Ten Hag dat ook doet, want wat hij zegt gaat ook voor hem zelf op. Tot voor kort speelde Ajax organisatorisch ook slecht, met als dieptepunt Atalanta, wat een gaten op het middenveld.

Sowieso bakt deze man er nilks van bij Ajax sinds vertrek Schreuder, met eeuwig vasthouden aan kansloze opstellingen, eeuwig puzzelen, om dan bij aanvang CL alles ineens weer om te gooien, en dus met een niet ingespeeld team de CL aanvangen, en de voorbereiding en de eerste maanden van de competitie volledig vergooid en niet gebruikt om als team beter te worden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2432
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1812
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller93
A. OnanaKeeper90
D. TadićAanvaller97
L. TraoréAanvaller96
AntonyAanvaller84
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

342 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 9 1 2 0
2019/2020 Ajax 20 0 2 0
2018/2019 Ajax 34 5 0 0
2017/2018 Manchester United 7 0 0 0
2016/2017 Manchester United 23 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

Erik ten Hag neemt blessurezorgen weg: ‘Er kwam wat kramp opzetten’

Ajax won woensdagavond met 3-1 van FC Midtjylland en verzekerde zich daarmee van Europese overwintering. Daley Blind maakte het Champions League-duel niet vol en moest zich na 66 minuten laten wisselen,...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 25 november
Romelu Lukaku wordt door Real Madrid gezien als de toekomstige opvolger van Karim Benzema. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren