Sparta vernedert ADO met 6-0 nederlaag bij debuut van Ruud Brood

Zondag, 22 november 2020 om 16:12Chris Meijer • Laatste update: 16:29

Het debuut van Ruud Brood als trainer van ADO Den Haag is dramatisch verlopen. De huidige nummer zestien van de Eredivisie ging op bezoek bij Sparta Rotterdam met 6-0 onderuit, door doelpunten van Lennart Thy (tweemaal), Sven Mijnans, Abdou Harroui en Mario Engels (tweemaal). De Rotterdammers klimmen door de zege op ADO naar de tiende plaats in de Eredivisie en nemen voorlopig afstand van de onderste regionen. Het is voor Sparta de grootste zege sinds februari 1984, toen er met 8-1 van FC Dordrecht werd gewonnen.

Brood nam twee weken geleden het roer over van de ontslagen Aleksandar Rankovic en wachtte bij zijn vuurdoop direct een belangrijk duel met Sparta, dat bij een overwinning op Het Kasteel gepasseerd kon worden op de ranglijst. Lassane Faye, Ravel Morrison, Vicente Besuijen en Samy Bourard waren nieuw in de basiself van ADO, terwijl Tommie Beugelsdijk en Aaron Meijers tegen hun oude liefde bij de Rotterdammers op de reservebank zaten. Sparta droeg rouwbanden vanwege het overlijden van oud-doelman Pim Doesburg en voorafgaand aan het treffen werd er een minuut stilte gehouden.

In de beginfase golfde het spel op Spangen nog redelijk op en neer, al had de thuisploeg via Harroui, Mijnans en Thy de beste mogelijkheden. Op slag van rust was het raak voor Sparta. Een voorzet van Dirk Abels bereikte Thy in het strafschopgebied, die de ruimte kreeg om de bal te controleren, te draaien en doeltreffend uit te halen. Brood probeerde het een en ander te repareren in de rust door David Philipp in het veld te brengen voor Morrison en zag dat zijn ploeg met een gevaarlijke pass van Shaquille Pinas en een kopbal van Dario Del Fabro voor het eerste gevaar in de tweede helft zorgde.

Sparta maakte kort daarna echter in een tijdsbestek van zes minuten korte metten met ADO. Met 53 minuten op de klok was Mijnans het eindstation van een fraaie aanval via Deroy Duarte en Michael Pinto. Twee minuten later bleef de 3-0 nog uit, daar Duarte de paal raakte en de rebound naast schoot. Snel daarna was echter alsnog raak voor de thuisploeg. Deze keer was Harroui de doelpuntenmaker na een uiterst vlotlopende aanval. Thy completeerde met zijn tweede treffer van de middag een uiterst productieve fase voor Sparta. Het schot van de spits verdween via de handen van ADO-doelman Luuk Koopmans in de rechterhoek.

Het was de eerste keer sinds november 2003 dat ADO in drie wedstrijden op rij minimaal vier doelpunten moest incasseren, nadat er voorafgaand aan het bezoek aan Sparta ook verloren werd van PSV (4-0) en FC Twente (2-4). Sparta nam even gas terug, maar kwam tien minuten voor tijd ook nog op 5-0. De ingevallen Meijers pikte de bal in het strafschopgebied op na geklungel van Philipp en vond voor het doel de eveneens ingevallen Engels, die zijn eerste doelpunt voor Sparta tegen de touwen gleed. De Duitse spits verzorgde in de slotfase ook nog het slotakkoord. Engels kreeg de bal voor de voeten na halfslachtig ingrijpen van Pinas en maakte daar dankbaar gebruik van door de 6-0 tegen de touwen te schieten. De eindstand was een ultiem eerbetoon aan Doesburg, want de laatste keer dat Sparta in Eredivisie-verband met 6-0 won, stond hij onder de lat: in 1978 tegen FC Amsterdam.


Poll

Zie jij ADO zichzelf dit seizoen handhaven in de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door oilslick)

Tja, je bent zo goed als je spelersmateriaal. Maakt niet wie er de coach is, die gaan zeker degraderen dit jaar

22 november 2020 om 18:14

Er loopt nog een aantal zeer matige teams rond in de ED, maar ze zijn absoluut kanshebber.

22 november 2020 om 18:29

1 daarvan is Sparta en daar verliezen ze 6-0 van...

22 november 2020 om 19:40

Inderdaad. Vond sparta ook nu niet goed spelen

22 november 2020 om 21:04

Voorlopig staan we tiende.

22 november 2020 om 19:39

Gek dat dit nooit bij Emmen en Fortuna staat. Terwijl die nog altijd onder Ado staan.

22 november 2020 om 21:33

Laat je niet gek maken. ADO moet vertrouwen houden in Brood en rust houden in de organisatie. Grt. van een Sparta fan.

Zou het dan toch aan de spelersgroep liggen ipv de trainer?

22 november 2020 om 17:48

Er is in ieder geval geen sprake van een Brood/jol effect.

22 november 2020 om 17:59

De spelersgroep van Sparta heeft duidelijk een paar stappen extra gezet om hun assistent van vorig jaar te wreken.

Sukkels zijn het groen gele shirt niet waard om te dragen

22 november 2020 om 16:27

Het bestuur is het pak met het ADO logo niet waard. Wat een troosteloze bende daar zeg. Die mogen er van mij uit, jarenlang wanbeleid.

22 november 2020 om 16:42

Kijk ff naar je bestuur

22 november 2020 om 16:48

Dat de 3e stad van NL het moet doen met zo'n armoedige team.. Sjonge jonge.. Geen wonder dat veel Hagenezen, Feyenoorders zijn.

22 november 2020 om 21:26

Maar ook dat is niet logisch, aangezien Feyenoord ook met alle respect een armoedig team heeft. Het is inderdaad bijzonder dat zo'n grote stad zo'n zwak team heeft. FC Twente heeft ookceen mager budget, maar doen het dan toch een stuk beter. Ik zie ADO gewoon degraderen met deze groep.

Zal niet lang duren en dan zal ook Brood de laan worden uitgestuurd. Het is echter niet de trainer wat het probleem is bij ADO maar de TD.

22 november 2020 om 16:50

Is er wel een TD? Mo Hamdi is algemeen directeur, verder is er een technisch hart onder leiding van adviseur Martin Jol.. wie doet het transferbeleid?

22 november 2020 om 18:55

Of in ieder geval de eindverantwoordelijke die het team heeft samengesteld. Als je de lamme en de blinde bij elkaar zet hoef je ook niet veel te verwachten

23 november 2020 om 12:49

Kun je wel stellen inderdaad. Gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid, toch?

En dan brengt Sparta Tommie Beugelsdijk in de ploeg bij 5-0 voorsprong. Pijnlijk voor Ons ADO fans maar denk ook wel een beetje voor Beugelsdijk die nog steeds heel veel om ADO geeft.

22 november 2020 om 16:39

Wel tof dat je durft toe te geven ADO supporter te zijn. Boks ouwe!

ADO doe mij een lol, probeer het volgend jaar eens in de KKD.

Wat een wanbeleid al jaren daar...

Als ze nu nog niet die trainer ontslaan weet ik het ook niet

Brood gaat een zware weg tegemoet, hier is hoogstwaarschijnlijk geen eer te behalen. Maar hij dacht het natuurlijk weer veel beter dan zijn voorganger te kunnen doen. 😅

Het lek is boven door de trainerswissel

De een zijn dood de anders zijn brood dacht trainer Brood. Maar helaas werd het kaas van trainer brood gegeten. Voor trainer Brood is het nu handen in de schoot dat geeft geen brood.

Pijnlijk begin. Tegen een directe concurrent zo hard ingemaakt worden.
Gaat nog een zware lange seizoen worden voor ado.

Het transferbeleid de afgelopen paar jaar laat te wensen over. Ik snap dat ADO niet over de status en het budget beschikt om fantastische spelers aan te trekken maar de laatste jaren was het vooral kwantiteit boven kwaliteit. Er zijn enorme veel spelers aangetrokken die weinig brengen.

Ik heb mn debuut gemaakt. En? Ja, 6-0.

22 november 2020 om 17:15

Kan erger, Auassar bij 10-0

Ja dat werpt zijn vruchten wel af een trainer de laan uit sturen jonge jonge , met deze selectie gaat toch geen trainer het beter doen maar meneer Jol denk daar even anders over ongelofelijk .

Als er niks bij komt bij ADo gaan ze er zeker uit. Ik vind dit kwalitatief echt de slechte ploeg, nog slechter dan RKC en Emmen

Toch wel het slechtste ADO in jaren. Maar, als je zo speelt verdien je het ook om te degraderen.

22 november 2020 om 16:47

Nou ja onder Pardew stonden er 11 anderen in en zag het er niet beter uit. Dus het slechtste ADO in jaren is het niet eens. Zoveel nieuwe spelers gehaald de afgelopen 2 jaar en het maakt echt niet uit wie de trainer is of wie je opstelt. Het is gewoon brandhout.

Nou, Brood heeft precies kunnen zien wat er fout gaat...

Ik zie geen Brood in Ado. Dit ADO heeft gewoon niets te zoeken in de Eredivisie. Het is denk ik niet de vraag of ze gaan degraderen, maar wanneer dat is.

22 november 2020 om 16:41

Meestal aan het einde van het seizoen. Tenzij dit gewijzigd is.

Ik kijk niet vaak ADO maar als ik deze namen zo zie is elke vorm van herkenningen eruit. Iedereen die een beetje begaan was met Den Haag zit nu in Breda of Rotterdam. ADO gaat er kansloos uit dit jaar en het is nog volledig terecht ook

22 november 2020 om 16:43

Je moet ook doorselecteren, maar wat ze er voor terughalen is echt kansloos

Wel fijn dat de trainer nu naar Martin Jol de baas van het technisch hart luistert. Gaat meteen een stuk beter daar. Maar blijf vooral roepen dat de spelersgroep goed genoeg is daar.

Het Brood-effect ? Die had zijn debuut als coach wel anders voorgesteld. Wat een afgang voor ADO om zo onderuit te gaan. Ik denk dat Jol wel even achter zijn oor krabbelt

Ik denk dat er een wonder moet gebeuren, wil dit ADO niet stijf onderaan eindigen. Wat hebben die een matige selectie, zeg. Wat is daar in hemelsnaam gebeurd de afgelopen jaren? Intern moet daar wel snel iets gaan veranderen, want anders is een degradatie niet eens het grootste probleem. Met deze ploeg en met dit beleid ga je namelijk ook niet snel weer terug promoveren.

ik vond ADO altijd een mooie club maar niet onder het huidige bestuur. die vorige coach wat ik een sympathieke kerel vind is volledig ten onrechte ontslagen en nu zie je dat het onder Brood vooralsnog niet beter gaat. ze komen gewoon kwaliteit tekort

Ik zeg je eerlijk,ben geboren en getogen in den haag en ik woon er nog steeds.
Prachtig stadje mijn hometown gewoon,Maar wat hoop ik graag dat ado den haag degradeerd en voorgoed ook want wat is t daar toch een zooitje zeg altijd vriendjes politiek bah ik walg er gwn van.

22 november 2020 om 19:44

Voorgoed ook echt. Lekker hoor dat er zulke Hagenezen bestaan. Haal je afbeelding weg en verander je naam man. Ga alsjeblieft voor Ajax zijn ofzo. Ja het gaat klote nu maar als dat veranderd dan moeten ze van jou nog steeds in de KKD blijven.

Als Hagenees (die overigens niet voor ADO is), is dit alsnog pijnlijk. Wat is het toch triest dat onze stad geen fatsoenlijke voetbalploeg heeft. Dit is KKD niveau, ze hebben niks in de Eredivisie te zoeken.

22 november 2020 om 21:38

Er zijn gewoon teveel Hagenezen die hun neus ophalen voor hun lokale club en liever een (buitenlandse) topclub supporten. Wat is er dan triest of pijnlijk aan het feit dat Den Haag 'geen fatsoenlijke voetbalploeg' heeft? Dat boeit de meeste Hagenezen blijkbaar niets. De enigen die zich daar over mogen beklagen zijn degenen die wel de club uit hun stad steunen.

23 november 2020 om 11:37

En dat bepaal jij even, Oilslick? Het een werkt het ander natuurlijk in de hand, he? Als ADO de historie van een Ajax of Feyenoord zou hebben, zou de aanwas van nieuwe fans ook groter zijn. Ik groeide op met Ajax in de Champions League en Feyenoord dat de Europa Cup won, nogal logisch dat ik meer geneigd was om een van deze clubs te supporten dan het vervallen ADO.

23 november 2020 om 17:29

Nee dat bepaal ik zeker niet, dat moet je lekker zelf weten. En ik begrijp ook wel hoe dat werkt, er zijn tenslotte niet voor niets maar een handvol clubs die miljoenen fans over de hele wereld hebben. Wat ik alleen niet snap is dat je je dan beklaagt dat Den Haag dat niet heeft . Als jij gewoon opgegroeid bent met een succesvol Ajax en je daar vervolgens aan bindt, wat boeit het dan nog of Den Haag een eigen aansprekende/grote club heeft?

Tenzij je liever wél voor een Haagse club was geweest, maar het niet trekt als deze niet succesvol of groot genoeg is. Maar dan geef je eigenlijk toe dat je een gloryhunter bent

GVD rotzooi daar joh. Vorige seizoen niet gedegradeerd door de maatregelen die zijn genomen. Dan denk je de ogen gaan nu open, maar nee. Weer op de zelfde voet verder, maar het bestuur en elftal moet helemaal gereorganiseerd worden. Ben benieuwd hoelang dit allemaal gaat duren.

Ado blijft er gewoon in. Spelers doen niet onder en zijn zelfs beter dan de concurrentie.
Rankovic hadden ze nooit moeten wegsturen is een man van de club, maar blijkbaar met onvoldoende vriendjes binnen de club. Ze hebben gewoon aan zijn stoelpoten gezaagd en daar gaat Brood ook achter komen.
Ik kan ook over Brood niets positiefs bedenken, waarom hij nou de man is die Ado op weg gaat helpen. Wat heeft hij nou gespresteerd bij andere clubs? Bij Nac hebben ze hem ook weggestuurd door wanprestaties.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. BroodUnknown
J. AmofaVerdediger
P. BijenVerdediger
D. JanmaatVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

11 fans
Coach, 58 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 24 juli
Sergio Peña gaat FC Emmen mogelijk verruilen voor een avontuur in LaLiga. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren