Veelbesproken penalty voor Feyenoord: ‘Schelden is niet nodig'

Zondag, 22 november 2020 om

Na een spectaculaire eerste helft leidt Feyenoord met 1-2 bij Fortuna Sittard. De bezoekers kwamen in de eerste minuut op achterstand en incasseerden niet veel later een rode kaart: Orkun Kökcü moest het veld ruimen na een charge op Roel Janssen. Feyenoord toonde echter veerkracht en boog de achterstand dankzij een wondergoal van Marcos Senesi en een penalty van Steven Berghuis om in een voorsprong. Analist Mario Been heeft begrip voor de rode kaart, maar vond de strafschop onterecht.

De rode kaart voor Kökcü werd na elf minuten toegekend door arbiter Dennis Higler. Na een één-twee met Nicolai Jörgensen zette Kökcü zijn noppen op de achillespees van middenvelder Janssen. Op dat moment leidde Fortuna al met 1-0: in de eerste minuut was de thuisploeg op voorsprong gekomen. Tesfaldet Tekie stuurde Zian Flemming de diepte in met een fraaie steekbal en de aanvaller kon niet worden afgestopt door Marcos Senesi. Doelman Nick Marsman had vervolgens geen antwoord op zijn schuiver.

"Het begin is natuurlijk weer niet goed", concludeert Been, zelf voormalig trainer van Feyenoord langs de lijn van het veld van Fortuna Sittard. "Daar heeft Feyenoord wel patent op. Het resulteerde meteen in het doelpunt. De verdediging van Feyenoord staat niet goed; Flemming schiet de bal tegendraads geweldig in. Na die goal, ook met een man meer, had Feyenoord nog een paar goede momenten. Ze zaten goed in de wedstrijd", voegt hij toe in gesprek met journalist Pascal Kamperman van FOX Sports.

Orkun Kökcü ontving vroeg in de wedstrijd een rode kaart van Dennis Higler.

Na de rode kaart speelden de bezoekers inderdaad fel en gedisciplineerd. Het team van Dick Advocaat gaf relatief weinig kansen weg en kwam zelf op gelijke hoogte door een zondagsschot in de rechterkruising van Marcos Senesi vanuit de tweede lijn. Been spreekt van een 'supergoal'. "Dit was absoluut het hoogtepunt. Op dat moment was het misschien wel een verdiende gelijkmaker, omdat Feyenoord met een man minder het initiatief nam", merkt de analist op. Voor de rode kaart van Kökcü heeft hij begrip. "Kökcü werd een beetje vastgehouden, maar is compleet te laat. Hij heeft niet de intensiteit om hem te raken, maar je ziet meerdere van zulke overtredingen waar rood voor getrokken wordt."

Op slag van rust had Feyenoord de arbitrage mee: de ploeg van Advocaat kreeg een strafschop. Bryan Linssen nam een lange bal van Steven Berghuis rond de zestienmeterlijn aan op de borst en betrad het strafschopgebied. Hij kwam in contact met Martin Angha, ging naar het gras en kreeg de strafschop mee; Berghuis benutte de penalty. "Ik vind het eigenlijk te licht voor een strafschop. Angha is te laat en geeft hem een duwtje, maar ik vind het niet zwaar genoeg om een strafschop te geven", aldus Been. "Het was te weinig. Maar voor Feyenoord is het ideaal, net voor rust, in een fase waarin ze toch dicteren."

Commentator Mark van Rijswijk merkt dat er veel discussie is over zijn interpretatie van het strafschopmoment. Hij vond net als Been dat er te makkelijk gefloten werd. "Na een dramatisch begin een uitstekende eerste helft van Feyenoord met een schitterend doelpunt als hoogtepunt. Al heb ik de indruk dat een hoop supporters het mij hoogstpersoonlijk kwalijk nemen dat ik het een makkelijke penalty vond. Discussie mag, schelden lijkt me niet nodig", schrijft de commentator van FOX Sports op Twitter.

Koeman heeft geen problemen met VAR
Meer video's

Poll

Vond jij de strafschop voor Feyenoord terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door steeck03)

Ja, zwaar of licht. Het is gewoon een obstructie en legt daarmee Linssen neer die uit kon gaan halen als hij er voorbij was.

22 november 2020 om 15:45

Zo luid hef verhaal van een Feyenoord supporter.
Ik zie hem in een gat willen duiken dat te klein is en dan neer gaan in de onvermijdelijke botsing.
Hij staat zelf ook gelijk op omdat hij zelf dus ook niet vind dat het ook maar iets van een overtreding is, anders had hij wel blijven liggen.
Dit had de VAR ook wel nog mogen zien met al die "getrainde" ogen.....wat een aanfluiting.

22 november 2020 om 15:49

Ach ja, je mag het op m'n clubvoorkeur gooien. Lekker makkelijk uiteraard. Of moet ik zeggen "zo luidt het verhaal van een niet Feyenoorder." Maar ik vind het niet onlogisch dat de penalty gegeven wordt, dus snap de commotie niet. Overal op het veld wordt hier voor gefloten en in de 16 is het een pingel. Vind het gewoon dom van de verdediger. Overigens kan ik ook niks met "de speler staat gelijk op dus is het geen penalty". De speler is toch geen eigen scheids? Die moet 'm geven.

22 november 2020 om 15:53

Clubkleur inderdaad.
Ik schaam me er inmiddels voor als mijn club zoals vorige week een penalty mee krijgt wegens aangeschoten hands vanaf een meter.....echt om te janken hoe triest.

22 november 2020 om 15:53

Ben het helemaal met je eens MGMV. En ik was het oneens met de rode kaart, dan heb je qua objectiviteit al snel de schijn tegen. Kan weleens vermoeiend zijn. Die Angha duwde er overigens ook bij, het was niet zo dat Linssen tegen hem aan liep. En dan als argument dat het geen penalty is als iemand opstaat.. laten we stimuleren dat spelers op de grond blijven ja

22 november 2020 om 16:05

Was een strafschop imo, enorm licht maar het contact is er. Vond het daarnaast wel ook een rode kaart. De penalty kan je gewoon geven, dom uitgestapt door de verdediger.

22 november 2020 om 16:21

Die tweede is een echte penalty.
Ik blijf erbij dat voor die eerste niet eens gefloten word als het op de middenlijn gebeurt.

22 november 2020 om 18:39

Als het echt obstructie is, Annet volgens mij een indirecte vrije trap en geen strafschop.

Ik snap de commotie niet. Linssen wordt duidelijk omver geduwd en van zijn scoringskans ontnomen. Het is een overtreding en een overtreding in het strafschopgebied is een penalty.

22 november 2020 om 15:48

Dit zijn de welbekende grote club penalty's, andersom zou die hem nooit geven want er gebeurd minimaal iets, als Feyenoord op deze manier een penalty tegen krijgt dan zou je ook zeggen dat het wel heel erg makkelijk gegeven is

22 november 2020 om 15:53

Het is geven of niet geven, dat het dan 'makkelijk' gegeven is lijkt me niet relevant.
Natuurlijk is het geen doodschop, maar wel degelijk een overtreding.

22 november 2020 om 16:17

Het is opvallend dat de grote clubs wel vaak zo'n penalty meekrijgen. Ze zullen zelden zo'n penalty tegenkrijgen. Als dat wel zo is valt heel Nederland inclusief media er overheen en moet er op zondagavond op fox sports vanuit Zeist het dergelijke VAR momentje weer op het matje geroepen. Dat is naar mijn mening behoorlijk scheef.

22 november 2020 om 16:22

@C0en Toen Ajax wat goedkope strafschoppen kreeg tegen Fortuna hoorden we geen Feyenoorder roepen dat 'makkelijk gegeven' niet relevant is. Nee, toen was het KNJB en Ajax heeft hulp nodig. Kortom een typisch clubvoorkeur verhaal.

22 november 2020 om 16:29

Wolfsberger

Ik denk dat de meerderheid van de mensen dit geen strafschop zal vinden. Maar goed, interpretatie en de arbiters maken een andere keuze.

22 november 2020 om 15:49

Het blooper dvd'tje voor dit jaar zit iig goed vol.
Dit is wederom een lachwekkende beslissing.....ik begin het bijna sneu te vinden dat de Knvb niet inziet in hoeverre de VAR een wedstrijd negatief kan beïnvloeden en dus beslissen.
Kan me ook niet voorstellen dat die gasten straks met een voldaan gevoel richting huis gaan.

22 november 2020 om 16:00

Wat heeft de Var hier mee te maken dan? Penalty wordt door de scheids gegeven.

22 november 2020 om 16:22

VAR kijkt zoiets terug he en geeft dan zijn goedkeuring aan de scheidsrechter, wel even opletten aub.

22 november 2020 om 16:46

Goedkeuring? VAR is niet de eindbaas he? VAR checkt of er een duidelijke fout heeft plaatsgevonden (buitenspel, schwalbe etc). Ik vind de pingel goedkoop maar de keuze van de VAR om niet in te grijpen een goede. Het is nml geen duidelijke fout van Higler. Die voortdurende discussies tussen de VaR en de scheids moeten klaar zijn. Een VAR moet niet roepen: “ik twijfel een beetje aan de hoeveelheid contact....”

Het was natuurlijk zeer licht, maar dat "een te lichte overtreding voor een penalty" vind ik altijd zo'n onzin. Voor dit zou op de middenlijn 9 van de 10 keer gefloten worden, waarom zou het in de 16 dan ineens geen overtreding meer zijn als dat elders op het veld wel zo is?

22 november 2020 om 15:50

Als dit een maatstaf zou zijn voor penalty's die gegeven moeten worden dan kan je elke wedstrijd wel 6 penalty's gaan geven, en op de middenlijn wordt hier idd voor gefloten maar dat is ook met licht shirtje trekken en andere kleine overtredingen waar ze in de 16 nooit voor fluiten

22 november 2020 om 15:53

Toch worden die vrije trappen nog best vaak gegeven. Daarom vind ik dit ook niet een dusdanige 100% fout dat de Var deze moet corrigeren. Er valt iets voor te zeggen en het is lomp verdedigen. Zelf zou ik het moment vergeten zijn als er niet was gefloten dus naar mijn mening was het te weinig voor een strafschop.

Dit is al het derde seizoen op rij waarin Fortuna veel twijfelachtige rode kaarten/penalties vaak tegenkrijgt en zelden meekrijgt. Moet zeer frustrerend zijn als fan.

Penalty is terecht gegeven, verdediger van Fortuna raakt Linssen die onderweg is naar de goal. Speelt daarbij geen bal en neemt dus het risico. Dat de commentator en Mario Been het hebben over te licht contact is totaal niet relevant. Bij de rode kaart gaat het ook niet over de intentie, hij raakt hem op zijn been en neemt daarbij het risico. Als we dus zo gaan redeneren dan hoef je daar ook geen rood voor te geven. Irriteer mij overigens mateloos aan Mario Been, elke wedstrijd van Feyenoord zo negatief als wat. Vergeet alleen dat hij zelf belabberd was als trainer van Feyenoord, niet echt objectief.

22 november 2020 om 16:25

Misschien nog eens in het woordenboek relevantie opzoeken. 1. Voetbal is een contactsport; bij contact is dit niet automatisch een overtreding. 2. Gewoon een oliedomme rode kaart. 3. Been geeft prima commentaar, zou eerder stellen dat die te pro Feyenoord is dan iets anders... Het idee van een wedstrijd op een neutrale zender dat beide partijen zich in het commentaar kunnen vinden... Anders moet je maar radio Rijnmond opzetten ofzo...

22 november 2020 om 16:30

Ahhh op je zieltje geraakt?? Het is zit je duidelijk zwaar dat Fortuna na 80 minuten met een man meer geen resultaat kon boeken. Wat betreft Mario Been, hij is al jaren een drama als analyticus. Dat is mijn mening dat mag toch?? Of kan je sneue zieltje dat niet aan?

22 november 2020 om 17:50

Haha maakt mij werkelijk niets uit dat fortuna verloren heeft... Als neutrale supporter zag het er van beide kanten niet uit. Maar als niet fan van beide clubs heb ik geen behoefte aan een eenzijdige Feyenoord “feel-good” show op een neutrale zender... Nogmaals dan luister je maar radio Rijnmond, of je kapt met zeuren en reageren als een klein kind. Als jij op het WK Peru tegen Zuid korea kijkt, wil je ook objectiviteit. Daarnaast is Mario been al jaren analist inderdaad. Zou dat echt zijn omdat het zo’n aardige vent is, of omdat die kijk heeft op het spelletje..? Als je met Excelsior promoveert en met NEC overwintert in Europa, wat Feyenoord de afgelopen 20 jaar 2x is gelukt, dan moet je toch een best aardige trainer zijn...

22 november 2020 om 18:32

Het maakt mij ook geen flikker uit wat het resultaat is. De twee penalty’s zijn beide gewoon terecht gegeven. Bal werd bij beide situaties niet gespeeld en wel 2x op de man. Jij hebt het over een ‘feel good show’, ik reageer alleen op het feit dat de commentator blijft vinden dat het geen penalty is. Dus dat ik radio Rijnmond daarom zou moeten luisteren is pure onzin. Jammer dat jij je opgekropte frustratie daarin kwijt moet. Zegt meer over jou... Wat betreft Mario Been: promoveren met Excelsior vind ik geen wereldprestatie, overwinteren met NEC heel netjes. Ik reageer alleen op het feit dat de beste kan bij Feyenoord gewoon compleet door de mand is gevallen. Blijkbaar zit jou dat niet lekker gezien je gefrustreerde reactie. Ik vind Mario Been gewoon geen fijne man om iedere keer als analyticus bij een wedstrijd van Feyenoord te zien. Ik bespeur bij hem regelmatig een soort van rancune. Wat dat betreft zou Fox Sports best eens mogen variëren. En een aardige trainer is de beste man niet, hij vindt het tegenwoordig leuker om zonder druk een wedstrijdje te analyseren, beste man heeft weinig ambitie.

Tja, het merendeel van de kijkers zal zeggen geen penalty. Het andere deel is supporter van Feyenoord en zegt penalty. Wat blijft is dat Feyenoord met 10 man 2 goals maakt tegen een team dat met 11 man speelt. Wat is Fortuna slecht vandaag

Nou ja, ik vond zowel de rode kaart als de pingel terecht, maar ik denk dat ik tot de minderheid behoor .

22 november 2020 om 16:32

Nee hoor, ik deel je mening 😇

22 november 2020 om 16:38

Horen we samen bij de minderheid .

22 november 2020 om 16:50

Maar voor jullie zelf zijn jullie de meerderheid

22 november 2020 om 16:59

Hahaha precies🤣

22 november 2020 om 21:18

Ook mee eens, Kokcu te laat en vol op de voet dus rood. Linssen gaat langs de verdediger, deze stapt opzij en maakt contact met Linssen, dus een penaltie. Gewoon een domme inschattingsfout van de verdediger.

Je kan hem geven, maar het is wat zwaar. Zowel ja als nee is geen grote fout.

22 november 2020 om 16:52

Thanks voor het delen! Ik zal op Milan stemmen!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger102
S. BerghuisAanvaller109
B. LinssenAanvaller101
N. JørgensenAanvaller61
J. BijlowKeeper60
L. NarsinghAanvaller61
R. BoženíkAanvaller40
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren