Hoe Ajax met maatwerk en veel succes een antwoord vindt op ‘saudade’

Zaterdag, 21 november 2020 om

Ajax heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in manieren om de integratie van Latijns-Amerikaanse spelers in Amsterdam te bevorderen. Het Algemeen Dagblad publiceert zaterdag een uitgebreid artikel over de initiatieven die Ajax onderneemt om spelers uit Zuid- en Midden-Amerika zich thuis te laten voelen. De kracht van heimwee moet bij Latijns-Amerikaanse spelers immers niet worden onderschat, stelt voormalig perschef en teammanager David Endt.

De aanwezigheid van Herman Pinkster wordt door de krant uitgelicht als een belangrijke reden voor de succesvolle integratie. Hij werd in 2005 aangesteld als spelersbegeleider en gaf zich een jaar later op voor een cursus Spaans, vanwege de komst van de niet-Engelssprekende Gabri en Roger García. De taal spreekt hij inmiddels vloeiend. Pinkster is zelf ook teammanager van Jong Ajax, om spelers alvast 'van haver tot gort te leren kennen'. Volgens de krant wordt hij binnen de club en onder zaakwaarnemers gezien als de 'stille kracht die nieuwe talenten naar een zachte landing begeleidt'.

Een voorbeeld van het 'maatwerk' van Pinkster is de moeite die hij deed om Antony een goed gevoel te bieden nadat de aanvaller afgelopen zomer overkwam van São Paulo. Hij mailde met de zaakwaarnemer, legde contact met de kledingsponsor, informeerde naar specifieke wensen van Antony en speurde alvast naar een gewenste woning met tuin voor de jonge vader van een zoontje. Het is volgens Endt essentieel dat een Zud-Amerikaan die plots in Amsterdam terechtkomt het gevoel heeft dat hij betrouwbare mensen om zich heen heeft op wie hij kan terugvallen, anders zal Ajax geen rendement zien.

Heeft AFC Ajax dé zomerhit van 2020 te pakken? Wat een manier om je kersverse aankoop te verwelkomen. Als dit niet viraal gaat in Zuid-Amerika... ???????????

Geplaatst door voetbalzone op Zondag 26 juli 2020

Terwijl Pinkster op de achtergrond het wensenlijstje van Antony afging, liep conditietrainer Alessandro Schoenmaker, ook voor papierwerk aanwezig in Brazilië, zijn eerste rondjes met de aankoop en praatte hij hem bij in het Portugees. Na zijn komst werd Antony begroet met een speciaal, Portugees lied dat werd ingezongen door land- en teamgenoten, onder wie de rappende David Neres. Ajax maakte voor Latijns-Amerikaanse spelers zelfs een handboek, een soort kompas met Nederlandse begrippen, voetbaltermen, contactpersonen, regels en de geschiedenis van Amsterdam.

"We realiseerden dat we als club te weinig deden. Met zo'n bonte verzameling probeerden we spelers beter te laten aarden", legt Endt uit in de krant. Hij weet dat spelers uit Latijns-Amerika relatief vaak moeite hebben om te aarden. "In Brazilië noemen ze dat saudade", vertelt de voormalig teammanager. "Saudade is de door de ziel snijdende pijn van het verlangen naar de eigen omgeving. Dat moet je niet onderschatten. Ik heb vaak gedacht: wat als ik alleen in Afrika zou belanden?"

Antony diep onder de indruk van unieke ontvangst door Ajax

Antony was diep onder de indruk van de ontvangst die hij kreeg in Amsterdam.Lees artikel

De aanpak van Ajax lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo meldde het Algemeen Dagblad zaterdag dat Nicolás Tagliafico spoedig gaat bijtekenen tot de zomer van 2023 in de Johan Cruijff ArenA. Antony was dit seizoen in acht optredens goed voor vier doelpunten en twee assists. Neres en Lisandro Martínez zijn regelmatig terug te vinden in de basiself. "Als je investeert om het talent rendabel te maken, moet je ook zorgen dat je de best mogelijke voorwaarden schept om ze goed te laten gedijen", vindt Endt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Gelukkig zijn de tijden van wegstoppen in een flatje in Diemen en niet meer naar omkijken voorbij. Jammer dat ze zich dat pas in 2005 realiseerde maar beter laat dan nooit.

21 november 2020 om 14:32

Helemaal met je eens. Ook goed dat ze dit vanuit een menselijk standpunt oppakken. Maar deze zin uit het artikel is alleszeggend: "het is volgens Endt essentieel dat een Zuid-Amerikaan die plots in Amsterdam terechtkomt het gevoel heeft dat hij betrouwbare mensen om zich heen heeft op wie hij kan terugvallen, anders zal Ajax geen rendement zien."
Rendement hier het sleutelwoord, het gaat niet om de persoon anthony, het gaat om de waarde van anthony.
Niet dat het Ajax kwalijk kan nemen, dit is voetbal op wereldniveau. Maar laten we nooit vergeten dat zeker bij talenten puur om mensenhandel gaat om daardoor een bedrijf te versterken. Hoe maatschappelijk betrokken een club ook is. Een in dit artikel Ajax is niet anders dan een Shell of Gazprom. Er zit alleen een aantrekkelijker jasje omheen.

21 november 2020 om 15:01

@rickv, in dat kader moet je dan ook in acht nemen dat de meeste voetballers uit Zuid-Amerika broodvoetballers zijn. Logisch, als je kijkt naar waar ze vandaan komen. Maar deze broodvoetballers willen zo'n hoog mogelijk rendement hebben om nog meer te verdienen.

21 november 2020 om 16:36

Wie zegt dat Endt hier doelt op financieel rendement dan? Ik neem aan dat hij ook (met name) doelt op rendement op het veld, namelijk goals en assists noteren en zo belangrijk zijn voor de ploeg. Dat is toch veel logsicher? Rare insteek van jou.

Je vergeet bijna dat het mensen zijn die voetballers. Elk persoon die opeens naar een compleet andere omgeving gaat zal hieraan moeten wennen. In de voetbalwereld wordt er direct verwacht dat zij er staan en presteren, zeker als er flink wat miljoenen zijn betaald. Als er zoveel geld beschikbaar is dan moet er toch op zijn minst goed voor de medewerkers gezorgd worden zodat zij kunnen aarden en uiteindelijk vele miljoenen meer opleveren. Logisch dat Ajax dat nu doet maar toch best apart dat een topclub dit zo laat pas door lijkt te hebben.

21 november 2020 om 20:26

"Ja, maar die gasten verdienen toch miljoenen" ;-)

PSV had dit al lang geleden goed in de vingers, Ajax inmiddels ook. Heb het gevoel dat Feyenoord op dat vlak nog flink kan verbeteren.

21 november 2020 om 16:31

Heb je bij dat gevoel over Feyenoord ook een beargumenteerde uitleg of blijft het bij jouw onderbuikgevoelens?

21 november 2020 om 17:26

Heb in het verleden wel eens verhalen gelezen die hierop duidden.

Grappig, van Gabri weet ik dat het vooral een andere Amsterdammer was die hem in Amsterdam rondleidde. Dat was dezelfde man die onder andere Suarez regelmatig mee uit eten nam om hem thuis te laten voelen in Amsterdam. Daarvoor was dat een goede vriend van Rosales, die zich inderdaad verder redelijk verwaarloosd voelde in Amsterdam. Hopelijk heeft Ajax die man ook in dienst genomen, want die man was goud waard.

Heel slim van Ajax. Benfica en Porto hebben dit model geintroduceerd met de Zuid Amerikanen omdat daar de grootste talenten lopen waarvan er vaak nog een aantal haalbaar zijn voor de niet Europese topclubs. Ajax volgt dat voorbeeld en heeft er af en toe nu ook echt pareltjes tussen zitten

21 november 2020 om 18:23

Uhm je bedoelt de investeringspartijen zoals Doyen die ploegen als Benfica, Porto en Sporting de mogelijkheden gaven om al die Zuid-Amerikaanse toptalenten te kopen. Bovendien heeft Portugal natuurlijk ook de taal en het klimaat met zich mee om makkelijker Brazilianen (en andere Zuid- Amerikanen) aan zich te binden. Leverkusen heeft in het verleden ook veel Brazilianen gehaald, en wat te denken van Sjaktar Donetsk. Die hebben ook wel een aantal parels uit Brazilie op jonge leeftijd gescout.

21 november 2020 om 23:34

mee eens! dit is de enige manier om nog een beetje mee te kunnen met de grote clubs zo af en toe dus dat doen clubs als Ajax en Sjaktar slim

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

57 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 8 1 0 0
2019/2020 Ajax 12 6 0 0
2018/2019 Ajax 29 8 3 0
2017/2018 Ajax 32 14 3 0
2016/2017 Ajax 8 3 1 0
Laatste voetbalnieuws

David Neres laat Ajax-fans schrikken met blessureupdate op Instagram

David Neres heeft voor het eerst van zich laten horen na zijn vroegtijdige aftocht tijdens het Champions League-duel van Ajax met Liverpool (1-0) van dinsdagavond. De Braziliaanse vleugelaanvaller draagt een brace...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren