Waarom Matthijs de Ligt met een rode veeg naast AnneKee Molenaar staat

Zaterdag, 21 november 2020 om 13:05Dominic Mostert • Laatste update: 13:15

Voetballers in Italië vragen deze week aandacht voor geweld tegen vrouwen. Voorafgaand aan de competitiewedstrijden die plaatsvinden in de achtste speelronde zullen spelers en scheidsrechters met een rode veeg over hun gezicht het veld betreden. Bovendien dragen de aanvoerders van de clubs een lint ter promotie van de landelijke campagne, die voor de vierde keer wordt georganiseerd in Italië.

De campagne, die in samenwerking met WeWorld plaatsvindt, wordt '#UnRossoAllaViolenza' genoemd, ofwel: een rode kaart voor geweld. Veel voetballers hebben de afgelopen dagen een foto van zichzelf en hun partners en/of dochters op sociale media geplaatst. Op de foto's hebben de voetballers een rode veeg op hun wang. Ze roepen hun volgers op om eenzelfde foto te plaatsen. Onder meer verdediger Matthijs de Ligt van Juventus doet samen met zijn vriendin AnneKee Molenaar mee aan de campagne. De Ligt kan zaterdagavond tegen Cagliari overigens zijn rentree maken na ruim twee maanden afwezigheid door een schouderblessure.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Matthijs de Ligt (@mdeligt_)

Gemiddeld genomen wordt in Italië iedere twee dagen een vrouw om het leven gebracht door haar partner. Volgens cijfers van het ISTAT, de Italiaanse pendant van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland, is geweld tegen vrouwen toegenomen door de lockdown in Italië. Per dag wordt gemiddeld 128 keer gebeld naar een hulplijn. Tegelijkertijd wordt benadrukt dat veel vrouwen juist niet de mogelijkheid hebben om hulp te zoeken of hun verhaal te doen.

Veertig procent van de vrouwen die slachtoffer is van geweld van de eigen partner, praat er met niemand over. Om die reden schakelde de Serie A op het eigen Instagram-account deze week tussen dinsdag en donderdag de mogelijkheid uit om reacties te plaatsen onder foto's. De Serie A wilde 'een gevoel van onmacht om te communiceren, een gevoel van stilte: dezelfde stilte waar vrouwen die slachtoffer zijn van geweld mee te maken hebben' uitdragen richting de eigen volgers, verklaren Italiaanse media.Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door _buffalo_)

Er zijn zoveel van dit soort acties dat de betekenis en aandacht die het krijgt verwaardeloosbaar is geworden. Is het ook niet movember en internationale dag van de hamburger?

21 november 2020 om 13:26

Ok, dus we negeren het probleem en doen gewoon verder? Of hoe wil je anders mensen ervan bewustmaken dat dit nog steeds een probleem in het dagelijkse leven?

21 november 2020 om 13:37

Ehm door het behoorlijk opvoeden van je kroost bijvoorbeeld? Lijkt me toch effectiever dan het zoveelste social media actietje. Een enkele keer slaat dat dermate aan dat zoiets politiek op de agenda’s komt, #metoo. Maar als je verknipt genoeg bent om een vrouw in elkaar te hengsten betwijfel ik ernstig of een rood streepje op de wang van je favoriete voetballer daar iets aan verandert. Maar laten we het hopen, ze doen maar.

21 november 2020 om 13:38

Pardon, dat iemand de mening heeft en ventileert dat er zoveel acties op social media zijn dat de waarde ervan vervaagd dan wel devalueert, is toch niet gelijk aan het negeren van een maatschappelijk probleem? Hoe kan je dat nou zo stellen.

21 november 2020 om 14:26

@manodedios Het opvoeden van het kroost gaat niet ineens anders worden als je geen aandacht besteedt aan dit blijkbaar enorme probleem in Italië. Eerst moet het probleem onder de aandacht gebracht worden, pas daarna komen mensen tot inkeer om hun kroost inderdaad anders op te voeden. Het rode streepje op zich gaat daar niet veel in veranderen, maar het rode streepje zorgt voor aandacht voor het onderwerp, dat zorgt voor discussie, dat zorgt er hopelijk voor dat mensen tot nieuwe inzichten komen... Laten we het allemaal hopen.

21 november 2020 om 18:54

@betis, als Glory stelt dat zo'n acties verwaarloosbaar zijn geworden stelt hij toch dat we ze net zo goed niet meer kunnen doen, of begrijp ik dat verkeerd? Dus dan stel ik de vraag, wat wil je er anders aan doen. Ja situatie per situatie kun je er heel wat meer aan doen, maar op maatschappelijk niveau zit er toch niet veel anders op dan zo publieke campagnes te voeren. En ook al lijkt het dat 99 van de tijd deze campagnes niet relevant zijn voor jezelf, zorgt het er toch voor dat het deel van het publieke debat blijft. Dit wilt nog niet zeggen dat het voldoende is, maar het maakt wel iets uit.

21 november 2020 om 14:45

Op 21 November om 13:15 was het een minuut lang de minuut van de antisociale persoonlijkheid...

21 november 2020 om 15:13

Op basis van een observatie. Ga bij jezelf te rade.

Goed dat er aandacht is voor huiselijk geweld. Vanuit werk heb ik er bijna dagelijks mee te maken. Tijdens de Corona periode, is het geweld aanzienlijk gegroeid. Even een kanttekening hierbij. Het lijkt wel alsof alleen mannen debet zijn aan huiselijk geweld, terwijl de laatste jaren steeds meer vrouwen ook de geweldplegers zijn. Ik heb natuurlijk geen idee hoe het in Italie eraan toe gaat maar de cijfers in het artikel zijn wel heftig. En dan te bedenken dat er nog heel wat onder de radar verdwijnen.

Geweld en onderdrukking van vrouwen het is eigenlijk beschamend dat dat voorkomt vooral in de Aziatischse en Arabische landen zijn vrouwen ondergeschikt aan de man wat ook al achterlijk is , maar dat dit in Italië zo erg is wist ik echt niet maar als een man in een vouw in elkaar beukt ben je voor mij echt een loser en totaal respectloos bezig.

21 november 2020 om 19:53

Ik was redelijk veel betrokken bij huiselijk geweld in mijn functie. Maar dat is veel groter dan je denkt. Zeker niet alleen Arabische wereld Etc. Misschien wel de grootste vrouwengeweld is in de verenigde Staten. Ook in Nederland spreken kinderen (blank) zich steeds vaker uit dronken papa thuis slaat alles kort en klein. Kijk eerst dichterbij huis Ipv altijd naar andere te wijzen.

Het is tragisch, huiselijk geweld is helaas iets wat nog steeds veel te veel gebeurt, en het grootste probleem is dat kinderen dit soort gedrag vaak overnemen van hun ouders, en hun kinderen weer van hun en zo verder. Ik wil wel de kanttekening maken dat het niet enkel van mannen komt, maar vaak ook de vrouw is die de man mishandelt, dat is iets wat toch te vaak onderbelicht word en in zichzelf voor problemen zorgt. Vaak is het zo dat als er een melding is van huiselijk geweld de man automatisch gezien word als de dader, terwijl dit heel vaak alles behalve het geval is.

Tja, aandacht voor een groot probleem is altijd goed. Maar aan de andere kant zijn er zoveel initiatieven en dagen van de ... dat het niet meer bij te houden is. Dus prima dat de Ligt dit doet, moet ie zelf weten, ik doe er verder niks mee. Verder is Annekee een stomme naam.

21 november 2020 om 19:56

Het is iets Italiaans. Alle Italiaanse spelers/clubs staan er vandaag bij stil en spelen ook met zo een streep/vlek de wedstrijd.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

151 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Juventus 14 0 3 0
2019/2020 Juventus 29 4 5 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0

In de wandelgangen

Maandag 1 maart
Bayern München heeft een bod van 45 miljoen euro uitgebracht op Kalidou Koulibaly. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren