‘Ik denk dat 80% van de voetballers te maken heeft met mentale problemen’

Zondag, 22 november 2020 om 08:30Justus Dingemanse • Laatste update: 18:34

Gianni Zuiverloon keerde bij ADO Den Haag terug op het oude nest. Verslaggever Mounir Boualin zocht voor Voetbalzone de inmiddels 33-jarige verdediger op in Den Haag en voelde hem stevig aan de tand over zijn terugkeer en zijn visie op de recente bekentenissen van voetballers op het gebied van mentale problemen.

Bekijk de video hieronder of blijf op de hoogte en abonneer op ons YouTube-kanaal!


Mounir Boualin is freelance voetbalvlogger, videojournalist en presentator. Voor Voetbalzone maakt hij onder meer interviews rond wedstrijden.

Poll

Wordt het belang van mentale begeleiding onderschat in de voetballerij?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door voetbal expert)

Vooral die types als depay en promes die zeggen dat niks hun raakt, die zijn juist het snelste op hun pik getrapt lol..

21 november 2020 om 08:03

Waarom LOL eigenlijk? Haal je er voldoening uit dan?

21 november 2020 om 11:55

Ja echt te triest eigenlijk dit soort reacties. Haha grappig man, jonge voetballende gasten die mentaal moeite hebben om met alle druk en faam om te gaan.

21 november 2020 om 08:31

Heb je het interview wel gezien Seagull? Het gaat over heel andere dingen dan op je pik getrapt zijn. Wat dacht je van angst dat je door domme analysten voor lul wordt gezet en dat het domme klootjesvolk alles blind aanneemt en je op straat naroept wat een eikel je wel niet bent. Mensen verwachten, nee eisen zelfs dat je de absolute top haalt anders zijn ze teleurgesteld en vinden ze je maar een lul. Mensen als Hateboer. de Rhoon, Babel, wat gewoon prima spelers en waarschijnlijk ook prima mensen zijn worden beschimd om niets. Wat dacht je van Drommel wat een hele goede keeper aan het worden is maar die 5 jaar geleden op 18 jarige leeftijd gewoon wekelijks kapot werd gemaakt. Vooral die oliedomme eikels van V.i. kunnen er wat van. Ik geniet wekelijks van de goede en serieuse analyses van een beschaafde Bruggink die meer voetbalverstand in zijn teen heeft dan die 2 depresieve haters bij elkaar. Ik heb toch honderd keer liever Bruggink als schoonzoon dan die simpele aso van der Gijp. Wij kunnen altijd even onze rust nemen of denken zoek het nu maar even uit. Als mensen in de spotlights staan moet je altijd alert zijn 24/7 anders val je hard en diep. Natuurlijk vergoed geld veel. maar ik zou voor geen miljoen wekelijkd door een halve natie uitgekotst willen worden. Het ergste is nog dat de hardste schreeuwers het hardste huilen als er over hun eens iets lelijks wordt gezegd.

21 november 2020 om 09:45

Kon ik je maar 100 duimpjes geven Dewa! Chapeau!

21 november 2020 om 12:51

@Optimist. Dan help ik je vast. Geliked. Nu nog 98 en je hebt je 100 duimpjes. Wie helpt Optimist 100 likes te geven aan Dewa

22 november 2020 om 18:04

Bij deze, heb van mijn 11e tot mijn 13e bij Ajax in de jeugd gespeeld waarna ik naar de jeugd van Haarlem ben gegaan. Ik en vele vele andere hadden het zeer moeilijk met alles rondom het voetbal en dan met name de druk. Dit was de jaren '90, voor het bosman arrrest. Het talent stroomde over in NL toendertijd. Alhoewel ik dat een van mijn mooiste, trotste periode in mijn leven vond (vooral qua status) voelde ik altijd een soort van plicht wat een soort faalangst creëert en dan raak je geen bal meer. Een heel erg onderschat onderwerp en ben blij voor de jongens die er nu mee lopen dat ze enigszins gehoord (kunnen) worden.

21 november 2020 om 18:55

@ Steven Seagull: Jammer dat je zo negatief reageert op iemand die zo open durft te zijn en zich bloot te durft te geven over een taboe dat heerst in deze machowereld. Zegt veel over jou, ben ik bang.

Ik vind het eigenlijk ook belachelijk dat de voetbalwereld zo groot en stoer moet zijn. Af en toe huilen moet toch kunnen? En homo zijn ook? Het zou puur en alleen om je voetballende kwaliteiten moeten gaan, maar het gaat te vaak ergens anders over.

21 november 2020 om 08:31

Omdat wij als mannen waarschijnlijk soms de behoefte hebben om ons als macho’s te gedragen. Sowieso al die doorgesnoven hooligans hebben die behoefte, thuis niks te vertellen dus dan maar lekker stoer doen bij het voetbal.

21 november 2020 om 14:57

Denk je echt dat die macho's thuis weinig te vertellen hebben? Ik stel me dan altijd voor dat dat juist die figuren zijn die hun vrouw (als ze die hebben) in elkaar timmeren

21 november 2020 om 15:16

Inderdaad. Vaak gaat fysiek geweld thuis gepaard met de onmogelijkheid om zichzelf verbaal uit te drukken.

21 november 2020 om 16:49

Ook jij scheert alle hooligans over één kam. Dit zijn echt kansloze opmerkingen van jullie twee.

21 november 2020 om 22:30

Het is toch ongelofelijk. Dat Hooligans over een kam worden geschoren. Terwijl dat ook gewoon mensen zijn. #freethehooligan.

Deze kwetsbare groep heeft het al zwaar genoeg in deze maatschappij. Als ik in mijn vrije tijd een bushokje de vernieling in wil helpen. Dan moet dat toch kunnen?

In Duitsland hebben technische spelers het ook vaak lastig binnen die Sturm und Drang-cultuur. We zagen het met Deisler en het drama met Enke, hoewel de laatste een keeper was. Vermoed dat Götze ook een gevoelig persoon is die niet gebaat is bij een hijgende Bild Zeitung in de nek.

Er wordt vaak heel makkelijk gezegd "ze verdienen genoeg, dan moeten ze er maar tegen kunnen", maar het lijkt me best pittig om profvoetballer te zijn. Tienduizenden mensen die je uitjoelen als ze vinden dat je iets verkeerd hebt gedaan. Praatprogramma's waarin je gefileerd wordt. Honderdduizenden of misschien zelfs miljoenen mensen die een mening over je hebben. Zelden gewoon naar feestjes kunnen gaan en je bij het uitgaan altijd bewust moeten zijn van mensen die maar al te graag filmpjes van je maken die ze naar Dumpert kunnen sturen. Om de paar jaar moeten verhuizen en in de transferperiodes altijd leven met het besef dat het zomaar zou kunnen dat je overmorgen ineens moet emigreren naar een ver, vreemd land. En dat begint voor veel spelers al als ze nog maar een tiener zijn. Ik geef het je te doen.

De munt heeft altijd 2 zijde. Er zijn miljoenen mensen die je op de voet volgen en ook allemaal een mening hebben. Maar doordat zoveel mensen er naar kijken en het volgen zijn ook de salarissen zo hoog. Je kan helaas niet het ene hebben zonder het andere. Het is zeker niet makkelijk mentaal. Maar niemand verplicht ze prof voetballer te worden of te blijven. Het is een keuze, en die keuze neemt beide kanten van de munt met zich mee.Als je mentaal dit niet aan kunt, wat heel begrijpelijk is, zul je wellicht een andere functie moeten zoeken. Maar je kunt gewoon niet verwachten, of zelfs eisen, dat mensen niet kritisch zijn als je op zo'n groot podium speelt.

Leuk om te zien dat er hier zoveel begrip is voor de mentale problemen van voetballers. Het is zo lang een taboe geweest, dat je dit niet zou verwachten. Maar goed, misschien zit op deze site toch de meer verbaal ingestelde supporter, in plaats van de stereotype hooligan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Emmen8340
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
A. AchemlalVerdediger
J. AmofaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

Nederland
2 fans
Verdediger, 35 jaar

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren