Megan Rapinoe: ‘Blanke mensen waren boos, wow, wat waren ze boos!’

Vrijdag, 20 november 2020 om 14:51Jeroen van Poppel • Laatste update: 17:37

De eerste keer dat Megan Rapinoe besloot om te knielen bij het horen van het Amerikaanse volkslied, werd haar dat allerminst in dank afgenomen. De stervoetbalster van de Verenigde Staten blikt in haar boek USA World Cup winner terug op gebeurtenissen uit 2016, toen ze voor het eerst in opstand kwam tegen de onderdrukking van zwarte mensen in haar land. "Blanke mensen waren boos, wow, wat waren ze boos", zegt Rapinoe nu.

In 2016 maakte Colin Kaepernick, een topspeler uit het American Football, een politiek statement door te knielen bij het volkslied, dat voorafgaand aan een wedstrijd werd afgespeeld. Daarmee protesteerde Kaepernick tegen politiegeweld en raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten. "Ik ben niet van plan om trots te zijn op een vlag voor een land dat zwarte mensen en gekleurde mensen onderdrukt", zei de American Footballer destijds.

Het statement van Kaepernick werd daarna overgenomen door andere spelers uit het American Football. Ook in andere sporten, waaronder het Amerikaanse basketbal, knielden veel spelers vanaf dat moment bij het horen van het volkslied. Rapinoe was de eerste speler uit het vrouwenvoetbal die gevolg gaf aan het protest. De aanvalster, die vorig jaar wereldkampioen werd, ging in september 2016 op haar knieën voorafgaand aan de wedstrijd tussen haar club Seattle Reign en de Chicago Red Stars.

"Nadat ik geknield had in Chicago, deed ik dat een paar dagen later in Maryland opnieuw", vertelt Rapinoe in haar boek. "De ophef was enorm en kwam onmiddellijk", herinnert ze. "Blanke mensen waren boos, wow, wat waren ze boos! Conservatieve commentatoren in de media begonnen onmiddellijk te schreeuwen dat knielen tijdens het volkslied respectloos zou zijn richting het Amerikaanse leger."

Rapinoe voelde zich onbegrepen. "Toen ik de journalisten vertelde dat ik op mijn knieën zat om de aandacht te vestigen op blanke suprematie en politiegeweld, vatten veel blanken het ongelooflijk persoonlijk op. Ik vond dit bizar. Het was niet hun individuele schuld dat slavernij plaats heeft gevonden, maar het was de verantwoordelijkheid van ons allemaal om het aan te pakken. Ik had die enorme verontwaardiging nooit verwacht. Toen ik campagne voerde voor LGBTQ-rechten of voor gelijke beloningen tussen man en vrouw, werd ik altijd hartelijk ontvangen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Polariserend gebrabbel van een polariserend figuur. Vooral olie op het vuur gooien, dat werkt namelijk heel goed. Lekker zelf tegen racisme en discriminatie strijden maar zelf wel alles en iedereen over één kam scheren.

20 november 2020 om 16:47

Dit is ook zo'n blank links mens dat overal racisme en/of discriminatie in ziet. Dit ziet ze zelfs voordat anderen er last van hebben. Zal ook wel kwaad zijn geworden om het grapje van Bottas.

Megan Rapinoe... Een van de meest nare publieke figuren. Strooit met verwijten alsof het pepernoten zijn. Loopt altijd te provoceren en kan niet met feedback omgaan. Lijkt me ook totaal geen aardige vrouw.

Eerlijk gezegd vind ik het toch wel bijzonder dat je knielt tijdens het volkslied, maar vervolgens wel met ziel en zaligheid voor je land strijdt op het veld. Als je niet trots bent op je vlag of je land, wat natuurlijk ieders goed recht is, kan je dan als ultiem statement niet beter gewoon bedanken? Ik vind het knielen dan toch een beetje verworden tot een halfbakken statement. En Rapinoe zelf? Die heeft het aan haar hele presentatie en voorkomen te wijten dat een groot deel van het publiek een enorme weerzin voelt bij haar.

20 november 2020 om 15:01

Is allemaal zelfgeiligheid. Zo'n persoon die in de spiegel kijkt en echt denkt dat iedereen op de wereld zou willen weten wat zij in de ochtend gaat eten. Zal mij niks verbazen dat zij interviews van zichzelf elke dag in een loop heeft staan op een digitaal fotolijstje.

20 november 2020 om 15:08

Maar dat zegt ze niet. Ze zegt dat ze knielt om "de aandacht te vestigen op blanke suprematie en politiegeweld".

Colin Kaepernick zei juist "ik ben niet van plan om trots te zijn op een vlag voor een land dat zwarte mensen en gekleurde mensen onderdrukt".

Rapinoe speelt voor het land maar vraagt aandacht voor het probleem. Kaepernick speelt niet voor het land maar voor een club.

20 november 2020 om 15:11

Bestaat er überhaupt wel een amerikaans nationaal football team?

20 november 2020 om 15:14

Nee, want alleen in Amerika wordt NFL gespeeld.

20 november 2020 om 15:29

@arsenalfanehv, dat is niet waar. Er is wel een nationaal football team maar er mogen geen profs mee doen.

20 november 2020 om 15:35

@primetime Feitelijk is het waar, NFL is namelijk de naam van de league, niet de sport. Ook zijn er meerdere landen die het beoefenen,.

20 november 2020 om 15:47

@FCG95, oke point taken. Dan nog vind ik het volkslied niet het moment om een statement te maken

20 november 2020 om 15:51

@fcg95, hij antwoord eerst met nee. Dus het klopt niet

20 november 2020 om 16:06

@diegel het is juist een uitstekend moment om zoveel mogelijk aandacht ernaar te trekken.

20 november 2020 om 15:13

Het gekste vind ik toch wel dat mensen die de mond vol hebben van racisme, zelf altijd mensen verdelen in "blank" en "niet blank".

20 november 2020 om 15:40

Hier ben ik het zo mee eens. Ik stoor me al een tijdje aan die mensen die nu omroep Zwart op gaan richten. Ze hebben een doelgroep (wat ik snap), maar willen of van verschillen, ongelijkheid en een stigma. En dan na lang nadenken je omroep bewust zo'n naam geven. In mijn optiek ben je dan vooral op zoek naar aandacht.....

20 november 2020 om 15:58

Helaas waar. De mens is inherent hypocriet en des te standvastiger, des te halsstarriger dit overkomt. Omroep Zwart is in naam alleen al racistisch. Ikzelf vind het altijd ironisch dat "diversiteitsclubjes" een verkapte naam zijn van anti-blank. Wanneer er 10 niet blanke mensen bij elkaar zijn wordt dit als enorm divers gezien. Dat deze 10 echter allemaal dezelfde achtergrond hebben is dan niet meer relevant. Juist dit soort mensen, organisaties en verenigingen schaden het belang en de positie van minderheden. Hoe kan Harris als volwaardige Vice President worden gezien als er elke keer als haar naam valt haar geslacht erbij gehaald moet worden?

20 november 2020 om 15:32

Het is in zijn geheel natuurlijk een tegenstrijdig iets. Enerzijds heb je de uitspraak dat je niet trots op je land bent omdat er zoveel ongelijkheid is tussen bevolkingsgroepen. Snap ik prima. Ik als blanke heteroman in Nederland ben nooit zo onderdrukt geweest en zal die pijn dus ook nooit kunnen ervaren, maar ik snap heel goed dat als je daar wel mee te maken hebt of hebt gehad je niet zomaar uit volle borst meezingt met je volkslied.
Maar aan de andere kant heb je ook miljoenen mensen in je land wonen die wél deugen, die zich niet schuldig maken aan institutioneel racisme of onderdrukking, mensen die juist daartegen strijden en talloze jongens en meisjes die jou als topsporter als held zien. Moet je die mensen, het deel van het land waar je wél trots op kunt zijn, dan maar in de steek laten?
Ik heb het antwoord ook niet paraat. Iedereen zal daar op zijn of haar eigen manier invulling aan moeten geven, en als Kaepernick, Rapinoe en allerlei andere sporters kiezen voor knielen voorafgaand aan een wedstrijd als statement, dan is dat hun goed recht.

Een van de engste mensen die er bestaan in de voetbalwereld. Wordt door veel Amerikanen en mensen wereldwijd als voorbeeldfiguur gezien, maar is ook echt enorm in zichzelf gaan geloven in dat opzicht. Meest hypocriete vond ik nog wel dat ze aan haar vroegen wie de beste voetballer ter wereld moest worden, waarna ze Van Dijk noemde. Reden? "Hij ziet er leuk uit". Dan laat je toch wel zien hoe hol je gelul is omtrent gelijke rechten en behandelingen, en het op waarde schatten enz van vrouwen en de lgbtq gemeenschap. Ook dit weer. Zogenaamd opkomen voor gelijkheid om de discussie vervolgens weer zo ver te polariseren als mogelijk.

20 november 2020 om 15:34

Is dat zo? Vraag me af hoe de reactie zou zijn mocht een mannelijke voetballer een vrouwelijke voetbalster naar voor dragen als de beste’ omdat ze er leuk uitziet’. De #metoo’s zouden niet te tellen zijn!

20 november 2020 om 15:52

Maar precies dat dus. Ze zei "Hes cute" toen ze vroegen waarom ze hem zo goed vindt. En volgens mij had ze vlak daarvoor nog over metoo en vrouwenrechten en dergelijke lopen oreren. Kun je je voorstellen dat ze aan Van Dijk vragen wie hij de beste voetbalster vindt, hij Jackie Groenen zegt en bij de vraag waarom hij haar zo goed vindt, antwoordt: ze is lekker. Haha ergens zou ik dat weleens mee willen maken. De wereld zou ontploffen

Lekker polariserend, zo ontzettend Amerikaans dit weer. Bijzonder hoeveel mensen haar daar op een voetstuk plaatsen terwijl ze enkel holle kreten lult en niets toevoegt aan een eventueel debat.

De ene keer is het witte mensen, dan is het weer blanke mensen. Ik ben het allemaal een beetje kwijt. Het is allemaal zo enorm lastig geworden tegenwoordig.

20 november 2020 om 15:07

Ja soms mag “blank” niet omdat het zogenaamd de suprematie van witte mensen onderschrijft (terwijl het daar etymologisch bitter weinig mee te maken heeft).

20 november 2020 om 15:15

Is er tegenwoordig ook al iets mis met Jip en Janneke? Mijn hemel, dan ben ik toch blij dat ik dat gemist heb 😅.

20 november 2020 om 15:18

Ja laat het stereotype rol tussen man en vrouw zien en dat zou niet meer kunnen volgens zo'n pvda muts

20 november 2020 om 15:25

Ja en dat terwijl Jip en Janneke hartstikke donker zijn....raar

20 november 2020 om 15:36

Ik heb het ooit op de NOS zo uitgelegd zien worden: Het verschil is dat je met onderscheid tussen wit en zwart duidelijke kleurverschillen aankaart, terwijl het gebruik van het woord blank ook associaties oproept met schoon en rein en je daardoor kunt impliceren dat zwart dan niet schoon is.

20 november 2020 om 15:47

Mensen die dit verzinnen hebben echt niks beters te doen. Miraculeus hoe snel iedereen op zijn of haar (of het?) teentjes is getrapt. Zeer spijtig dat dit soort kul ook doordringt in de sportwereld.

Als deze Karen Rapinoe geen voetbalster was geweest, had ze dagelijks geklaagd bij de plaatstelijke Walmart. Enorm vervelend wijf. Ook laatst had ze weer rare opmerkingen over de engelse voetbalvrouwen.

21 november 2020 om 00:30

Wat zei ze over hen dan?

Dat volkslied af spelen in amerika voor elke wedstrijd is ook niks anders dan op het gevoel van de trotse amerikanen spelen. Als ik het goed heb is het ook pas iets wat na het jaar 2000 is ontstaan. Wat ik het enge vind is dat trends de neiging hebben om over te vliegen naar europa, en dat wij over een paar jaar ook zo gepolariseerd zijn.

20 november 2020 om 15:14

Daar is het helaas al te laat voor. Dat zie je tegenwoordig gewoon al. Enige nuance lijkt onmogelijk en er zijn gewoon twee partijen die om ter hardst tegen elkaar roepen zonder ook maar een seconde naar elkaar te luisteren. Laatst zei een communist het mooi, Europa moet goed naar Amerika kijken want het is eigenlijk gewoon een mogelijke toekomst voor Europa.

20 november 2020 om 15:16

Vandaar dat ik mij uit beide partijen probeer te houden en gewoon met het hoofd koel naar een situatie kijken. Hoe meer mensen dit doen des te beter voor ons allemaal. Ik snap wel dat iemand die daadwerkelijk onderdrukt is moeite zal hebben met zijn hoofd rustig houden.

20 november 2020 om 15:57

@bf1994 het nare is alleen dat beide partijen in totaal maar een paar honderd duizend mensen vertegenwoordigen. Verder zijn er een paar miljoen nederlanders die het wellicht met een van de twee eens zijn, maar lang niet zo extreem roeptoeteren. En het gros van de Nederlanders boeit het geen reet. Maar dat is nu eenmaal hoe een samenleving en hoe ook de politiek werkt: wie het hardst roept, krijgt een podium. Als wij als VZ community massaal een actie op touw zetten, aandacht krijgen van landelijke media, in talkshows mogen aanschuiven (dat voordeel hebben de linksere bewegingen natuurlijk) dan kan ik je op een briefje geven dat we binnen de kortste keren ook debatten in de Tweede Kamer aanzwengelen, omdat het zogenaamd een groot maatschappelijk probleem is.

20 november 2020 om 19:21

@bf1994: Je zit er een behoorlijke aantal jaren naast. Het was al begonnen in 1918 en had te maken met de Eerste Wereldoorlog. De eerste keer was tijdens de World Series van dat jaar. De marineband tijdens een pauze in die wedstrijd begon dat lied te spelen (het was toen nog niet het volkslied, maar slechts een lied dat het leger gebruikte) en een speler die opgeroepen was voor een leger draaide zich naar de vlag en sallueerde, waarna de andere spelers volgden. Toen begon die traditie. De stemming in de VS was toen niet goed (veel doden) en ook tijdens die wedstrijd. Het publiek begon toen opeens massaal mee te zingen en dat verhoogde destijds het moraal.
Pas in 1931 werd dit het volkslied en vlak na WW2 werd het ook verplicht dat dit lied bij elke NFL-wedstrijd werd gespeeld, waarna andere sporten het ook snel overnamen.

Overigens is het ook niet geheel verrassend dat juist bij het (huidige) volkslied geprotesteerd wordt tegen de slechte behandelingen van zwarte Amerikanen. Het lied werd geschreven door Frances Scott Key. Key was een slavenhouder en als advocaat pleitte hij veelvuldig tegen de afschaffing van de slavernij en liet hij ook mensen die tegen de slavernij pleitte vervolgen. Ook was hij (als lid van het kabinet van de zwaar racistische president Andrew Jackson) mede verantwoordelijk voor de samenstelling van het Supreme Court van die tijd, waar hij pro-slavernij rechters liet benoemen. Daarnaast werd de Star Spangled Banner ook lang niet geaccepteerd als volkslied (vandaar dat het pas in 1931 werd aangenomen), omdat het 3e couplet problematisch is (het zegt dat slaven nooit een veilige toevluchtshaven zullen hebben). Dat couplet wordt daarom tegenwoordig ook nooit meer gezongen (ook al is het officieel nog wel deel van het volkslied). Aangezien zowel het lied als de schrijver nogal racistisch zijn/waren, is het dus logisch dat juist hierbij geprotesteerd wordt tegen de behandeling van zwarte Amerikanen.

20 november 2020 om 19:40

Ah oke, bedankt voor het verhelderen.

Nou poeh poeh wat een statement. In de VS spelen ze voor elke elke wedstrijd bij veel sporten het volkslied. Er is daar sowieso veel aandacht voor vaderlandsliefde, de krijgsmacht etc. Wat dat met sport te maken heeft, ik heb geen idee. Wat knielen dan precies toevoegt, dat snappen ze alleen daar. Deze dame vindt zichzelf nogal belangrijk blijkbaar. Ken haar niet heel goed, maar wat ik gezien heb maakt dat ik haar een enorm onsympathieke drol vind. Blij dat we niet naar haar hoeven te kijken, maar gewoon naar Ronaldo, Messi, de Bruyne etc. die zonder politiek geneuzel tegen een bal trappen.

Zo te zien ben ik grofweg de enige hier, maar ik vind haar wel een held eigenlijk. Je hoeft het niet met haar eens te zijn hoor, dat ben ik ook zeker niet altijd, maar ik vind het enorm lovenswaardig dat ze zich uitspreekt voor sociale kwesties die zij belangrijk vindt, vervolgens een enorme bak bagger over zich heen krijgt, en daar gewoon een weerwoord op geeft. Wat mij betreft zouden er meer sporters mogen zijn die zich in het openbaar uitspreken, we hebben het hier namelijk wel over mensen met veel invloed. Nogmaals: ik ben het niet altijd met haar eens, maar vind haar wel een held.

20 november 2020 om 15:23

Inderdaad echt een held om mensen te betichten van iets, om het zelf ook te doen? En alsjeblieft laat sporters zich niet teveel openbaar uitspreken. Vaak zijn dit ook maar mensen (zoals vele) zomaar iets roepen uit onwetendheid. Verschil tussen ons en bekende sporters is, dat wij geen hele groepen ons kunnen laten volgen. Je ziet het al met die YouTubers die hele jeugdstammen in beweging kunnen brengen, omdat zij zo'n persoon als een soort van autoriteit zien.

20 november 2020 om 15:28

Ik ken haar alleen van de WK finale en af en toe artikels hier. Mijn beeld voor haar kan dus totaal niet kloppen maar bij die wk finale kreeg ik echt het idee dat de wereld om haar draait. Volgens mij met een foto moment met van Veenendaal die ze 0 aandacht gaf. Als ze de zaken echt recht vanuit het hart aanpakt dan niets meer dan lof. Maar die enkele beelden/berichten die ik van haar gezien hebt komt ook wel over alsof ze die aandacht wel heel erg nodig heeft.

20 november 2020 om 15:41

Graag wel met meer nuance dan dit. Ik vind het totaal niet erg dat sporters zich ermee bemoeien. Ik zou alleen meer nuance willen hebben. Niet alleen van sporters maar iedereen.

20 november 2020 om 15:48

Ik heb echt een hekel aan Megan Rapinoe. Haar vorm van misplaatste arrogantie stoort mij meer dan het zou moeten. Mevrouw Rapinoe vindt zichzelf de beste in alles en de hele wereld moet om haar draaien. Een beetje erkenning richting iemand anders is ver te zoeken. En waar het bij Zlatan Ibrahimovic heel duidelijk een act is, komt het bij Rapinoe gemeend over, alsof ze écht zo in het leven staat.

Maar dat ze strijdt tegen racisme en de onderdrukking van minderheden in de samenleving is niks anders dan bewonderenswaardig. Je kop boven het maaiveld uitsteken in sociale kwesties eist durf, want op dat soort uitspraken wordt altijd polariserend gereageerd, ondanks dat iets als gelijkheid ongeachte je huidskleur, religie, geaardheid of het geslacht waarmee je je identificeert gewoon hele basale mensenrechten zijn die vanzelfsprekend moeten zijn.

20 november 2020 om 15:50

Held of hypocriet? Bizar dat mensen, mensen zoals Rapinoe heldenstatus toedichten. Ze is een hypocriet figuur. Ze beticht anderen van iets wat ze zelf vervolgens toepast. Dat heeft niks met uitspreken over sociale kwesties te maken.

21 november 2020 om 14:44

Iemand hypocriet noemen is en blijft een drogreden: dat diegene zelf geen heilige is, betekent niet dat zijn argumenten ongeldig zijn. Is ze hypocriet? Ongetwijfeld. Een pedant geval is ze zeker. Maar ze is wel een strijder, iemand die zich uitspreekt. Ik kan het wel waarderen.

21 november 2020 om 17:41

Ik denk niet dat je weet wat het woord hypocriet betekend helaas.

Ben zelf ook de kluts kwijt. Racisme wordt met de dag steeds minder en minder, dat is al lang bewezen. Racisme heeft geen plaats meer in onze maatschappij, en daar ben ik blij om. Zal het volledig verwijderd kunnen worden? Neen, dat vrees ik niet want rotte appels heb je altijd. Het is jammer maar dat is nu eenmaal de realiteit.

20 november 2020 om 15:50

Racisme gaat op deze manier niet verdwijnen. Het wordt gecensureerd waardoor het waarschijnlijk alleen maar sterker gaat worden. Stalinistische principes.

20 november 2020 om 16:48

Gecensureerd? Meen je dit nu echt? Zodra iemand wat zegt over iemand is dat meteen wereldnieuws. Dit is niet meer 1930 en Stalinistische principes, wat een overdreven statement van je zeg. Ik zei in mijn post dat racisme geen plaats meer heeft in onze maatschappij en daar blijf ik bij. Ik geloof niet dat het zo erg is als men doet laten denken. Daarvoor zijn we gelukkig slimmer geworden.

Ja als je een boek wil verkopen (geld verdienen) moet je wel wat ophef veroorzaken natuurlijk anders verdien je niks.
Dat probleem heb ik met ‘activisten’ sowieso een beetje - het is gewoon een verdienmodel waar ze goed aan verdienen

20 november 2020 om 19:34

Die ophef veroorzaakt zij natuurlijk per definitie al als ze iets zegt, want de conservatieve helft van de VS mag haar al niet omdat zij openlijk lesbisch is. Daardoor wordt al alles wat zij doet of zegt uitvergroot en worden nuances bewust weggelaten of haar woorden uit verband gerukt.

20 november 2020 om 20:56

Ja dat is zo.
Maar ik vind het altijd wel grappig dat mensen tegen stereotyperen zijn maar zelf niet anders doen - blanke mensen waren boos ( oh en een grote groep zwarte niet?).
In NL is dat niet anders ik ken zat blanke anti Baudet en ook zat zwarte anti Simons personen.
Maar goed iedereen moet blijkbaar gelijk hebben ondertussen verdienen de grootste schreeuwers er goed aan

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Verenigde Staten

FIFA ranking: 22
44 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Canada168
3.Mexico144
4.Panama142
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Midden-A...
SpelersPositieW
G. ZardesAanvaller62
M. TurnerKeeper60
G. BelloVerdediger20
G. BerhalterVerdediger
J. CheVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Verenigde Staten.

USA
0 fans
Aanvaller, 36 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren