Ajax slaat slag met aantrekken recordinternational Oranje Leeuwinnen

Vrijdag, 20 november 2020 om 09:05Rian Rosendaal

Sherida Spitse keert per direct terug in de Eredivisie Vrouwen. Ajax meldt vrijdagochtend namelijk dat de recordinternational van de Oranje Leeuwinnen, met 180 caps achter haar naam, een contract tot medio 2022 heeft ondertekend in Amsterdam. De dertigjarige Spitse begint officieel op 1 januari aan haar avontuur bij de Ajax Vrouwen.

Spitse was sinds 2018 verbonden aan het Noorse Valerenga. "De reden om voor Ajax te kiezen, was omdat we niet meer honderd procent gelukkig waren in het buitenland", reageert de vice-aanvoerder van de Oranje Leeuwinnen op de website van haar nieuwe werkgever. "Vervolgens kwam deze optie voorbij. Ik ben zelf altijd fan van Ajax geweest. Om dan nu zelf het shirt te gaan dragen, is hartstikke mooi." Spitse kwam eerder in Nederland uit voor sc Heerenveen en FC Twente.

"Ik ken bijna geen speelster die zo’n goede trap heeft. Het rendement van Sherida is zó hoog. Dan mag je van geluk spreken als je zo’n speelster straks in je team hebt", jubelt Daphne Koster, manager van de Ajax Vrouwen. "Langzamerhand begint het team steeds meer vorm te krijgen. De komst van Stefanie van der Gragt afgelopen zomer gaf al een enorme boost. Als je het hebt over echt karakters in je elftal, dan horen Stefanie en Sherida wel in dat rijtje thuis."

Met Spitse keert wederom een grote naam terug in de Eredivisie Vrouwen. Naast de eerder genoemde Van der Gragt kozen Oranje-aanvoerder Sari van Veenendaal en Mandy van den Berg (PSV) en Kika van Es (FC Twente) afgelopen zomer voor een vervolg van hun loopbaan in eigen land. Spitse, die in Noorwegen ook voor LSK Kvinner FK speelde, veroverde met de Oranje Leeuwinnen de Europese titel in 2017. Vorig jaar zomer werd in de WK-finale met 0-2 verloren van de Verenigde Staten.



Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door ayrshire)

Ik vind vrouwenvoetbal best leuk om naar te kijken (oranje dan), dus ik ben geen hater, maar die Spitse vind ik me een partij overschat. Geen versnelling, nauwelijks duelkracht en enorm vertragend in de opbouw. Ze heeft wel een aardige trap, maar ik heb het gevoel dat ze er vooral zoveel maakt omdat de vrouwelijke keepsters er werkelijk geen hout van kunnen. Ook die keepster van het Nederlands elftal niet en die wordt volgens mij als een van de beteren gezien.

20 november 2020 om 09:20

Zolang ze er niets van kunnen dus wel handig om speelsters te hebben met een goede trap. Voor het niveau van Ajax lijkt me dit een hele goede aankoop.

20 november 2020 om 09:36

heb je gelijk in Murki, gebruik van maken inderdaad. Ze is hiermee inderdaad wel van waarde voor een team. Maar als ik naar haar individuele veldspel kijk vraag ik me echt af of mijn zoon van 4 het niet beter kan.

20 november 2020 om 09:22

Dat komt vooral door haar lengte, daar win je al heel veel mee (vooral in het vrouwenvoetbal).

20 november 2020 om 09:39

Maar ze is 1.67 meter, dat is toch gewoon een gemiddelde of zelfs kleine lengte voor een vrouw? Wat win je daar dan mee?

20 november 2020 om 09:26

Ik vind het matige niveau van die keepsters ook wel opvallend. Zou daar eigenlijk een reden voor zijn? Want je hebt toch bepaalde speelsters die wel fysiek sterk zijn, een goede trap hebben, goed kunnen koppen of goed kunnen dribbelen.

20 november 2020 om 09:40

Begrijp ik ook niet. Het lijkt wel of ze hoge ballen in combinatie met de snelheid compleet verkeerd inschatten. Hoe vaak een relatief simpele bal wel niet recht over ze heen het doel in gaat (door het midden) is niet normaal. Een bal vangen is vaak ook moeilijk. Ik denk dat de coördinatie en ruimtelijk inzicht bij vrouwen gewoon wat minder is. En natuurlijk staan de beste atleten sowieso niet op goal in de jeugd tot later. Maar ik ben ook geen kenner, maar vind het wel interessant.

20 november 2020 om 09:42

Zal natuurlijk wel meerdere redenen hebben. Ben jij een talentvolle mannelijke keeper, dan krijg jij natuurlijk ook alle faciliteiten hé. Kom je bij een bvo terecht en hoeveel trainingen krijg je dan wel niet? Zelfde dat je als vrouwelijke keeper, natuurlijk ook met vrouwelijke teamgenoten/tegenstanders te maken heb. Je krijgt natuurlijk hele andere ballen qua niveau op je geschoten als bij mannelijke keepers. Misschien is het ook gewoon het verschil tussen man en vrouw, en dat mannen van nature gewoon veel betere keepers zijn? Maar daar heb ik geen verstand van.

20 november 2020 om 09:45

@puntnaarachteren De gemiddelde keeper bij een eerste klasse reserveteam vind ik al beter. Ik weet dat mijn keeperstrainer bij een BVO de vrouwen getraind heeft, dus het lijkt me niet dat de trainingen al heel anders is.

20 november 2020 om 09:54

En hoeveel van de vrouwen in de huidige top hebben bij een bvo in de jeugd gezeten? Sommige jongetjes zitten al vanaf hun 10e bij een bvo. Natuurlijk heb je uitzonderingen van laat bloeiers, maar je ziet het aan zo'n drommel. Die is pas laat gaan keepen en begint zich nu steeds verder te ontwikkelen. Zo'n Veenendaal heeft het waarschijnlijk moeten doen met max 2x in de week keeperstraining en wellicht bij de knvbselecties wat extra training?

20 november 2020 om 10:52

Lierse 1997 Ligt dit niet aan het niet serieus nemen van het dames voetbal. Ik was een meisje en in de hele omgeving was er geen betere keeper te vinden er kwamen mannen vragen of ik bij hun club wilde maar als dan wisten dat ik een meisje was einde verhaal. Gelukkig gaat het nu beter maar de trainers (mannen) zijn niet geschikt voor het dames voetbal die zijn niet serieus te nemen. Ze zijn veels te lief en denken te zacht. Een turntrainer zou veel meer uit een ploeg kunnen halen als die verstand van voetbal zou hebben. En het niveau van de dames moet en kan nog een stuk beter anders is het ook niet leuk om naar te kijken. Maar hoop toch wel dat Nederland wint.

20 november 2020 om 11:28

@puntnaarachter Ik heb het niet over de jongentjes bij de Bvo. Wat ik bedoel is dat de gemiddelde reserveklasse keeper (en dan bedoel ik geen kelderklasse) technisch beter is dan de gemiddelde eredivisie vrouwenkeeper. Ballen vangen, positionering, keuzes maken, daarin zijn ze beter dan de vrouwen die wel bij een BVO zitten. Daarnaast is Drommel in de C-jeugd begonnen met keepen. Zo laat is dat helemaal niet. @snowy Jam, ik hoor goede verhalen over die turntrainers...

20 november 2020 om 11:49

Maar vrouwen die bij een BVO zitten, hoe lang is dat nou? Dat zijn toch vaak ook gewoon meiden die in de jeugd bij een plaatselijke amateurclub zaten en het daar mee moesten doen? Soms had je ook nog de pech dat je meer in een vriendenteam zat dan in een prestatiegericht team. Ik vind dat je de keepers van nu gewoon niet met elkaar kan vergelijken, want voor jongens zijn er gewoon heel veel meer mogelijkheden. Ben jij een talentvolle voetballer, dan kan jij uit 5 verschillende clubs kiezen die nog aan te rijden zijn en dit wellicht hoger voetballer. Voor meiden toen der tijd, is nu natuurlijk al een stuk beter, was er haast geen andere club. Dan kon jij op een beetje niveau ballen als je uitkwam voor de regioselecties. Dan heb je nog een punt dat de vijver van mannelijke keepers een stuk groter is, dus ook meer kan op betere keepers. En keepers die in de reserve 1e klas keepen, zijn vaker spelers die in hun jeugd ook op hoog niveau hebben gespeeld (soms zelfs bij bvo's). Het gaat mij niet om het traject waar de keepsters nu inzitten, maar in het traject waar zij in de jeugd hebben ingezeten. Geloof mij maar dat je over 20 jaar keepsters gaat hebben van een stuk beter niveau. Zij zullen nooit het niveau aantikken van de mannelijke keepers, maar het geen wat mij nu beschrijft zal dan echt een stuk beter zijn. Alles heeft gewoon zijn tijd nodig. Het is niet omdat je opeens een eredivisie voor vrouwen hebt, dat het niveau meteen omhoog schiet? Ik word toch ook niet opeens een betere voetballer als ik vanaf morgen in Ajax 1 mag voetballen? Dan moet ik nog steeds oogetraind worden en dan word ik met mijn leeftijd nog steeds niet een stuk beter hoor. Ik weet wel zeker, als ik de opleiding van een bvo had doorlopen, dat ik een veel betere voetballer was geworden. Gewoon puur door begeleiding, iets wat bij de vrouwen nu pas echt begint door te komen.

20 november 2020 om 15:49

Focus heeft eigenlijk nooit op de keepers gelegen binnen het vrouwenvoetbal. Ik ben zelf een keeperstrainer geweest, ook bij de dames. Ik denk dat over een jaar of 10 er een hele andere generatie aan keepers staan, omdat het nu nog steeds is zoals vroeger ook bij de mannen, dat de 'kneusjes' op goal worden gezet. Dat begint nu binnen het damesvoetbal te veranderen, waardoor je ook meer atletische keepsters krijgt. Ik trainde tot afgelopen jaar nog een dame van 35 die makkelijk mee kan op zondag 2e klasse heren niveau. Echt makkelijk. Als zij nu 20 was geweest en een volledige ontwikkeling had kunnen doormaken, had zij op BVO niveau gespeeld. Maar die mogelijkheden waren er in het verleden veel, veel minder. Fun fact, er zijn in nabij gelegen landen en zelfs in het binnenland nog steeds Bvo's die uberhaupt amper aan keeper specialisatie doen. Die Belgische krullenbol bijvoorbeeld die naar Portugal was gegaan, had tot zijn 16e dacht ik nooit gespecialiseerde training gehad, totdat een zekere Nederlander met hem te maken kreeg. Echt bizar.

20 november 2020 om 09:41

Het hebben van een goede trap is bij de vrouwen enorm waardevol omdat de keepers werkelijk waar geen bal tegen kunnen houden. Wat zijn de vrouwenkeepers een aanfluiting zeg. Verder met je eens dat ze overschat is en werkelijk niets toevoegd.

20 november 2020 om 09:42

Echt 100 procent de grootste ergernis bij mij als ik vrouwenvoetbal kijk, die keepsters die zo'n beetje alles verkeerd inschatten. Een rechts of linksback die alles over de zijlijn schiet boeit me niet, die staan er omdat ze kunnen verdedigen. Net als veel reserveteams zijn er vaak maar 3-4 die echt een beetje kunnen voetballen, 3-4 die kunnen verdedigen, 2 met paardenlongen en 1 die echt hard kan lopen. Het grootste verschil zit hem in de keepers. Het gemiddelde reserve hoofd/eerste/tweede klasse team heeft nog een aardige keeper, de gemiddelde vrouwenkeeper kan nog geen voorzet vangen als die uit zichzelf in haar handen zou landen.

Hoe komt een 30-jarige speelster aan zoveel interlands? Niet normaal, knap hoor. Sneijder heeft er 50 minder, maar heeft na zijn 30e nog in Oranje gespeeld. Daarnaast ook meer eindtoernooien gespeeld gok ik. Als je als 30-jarige speelster al 180 interlands hebt gespeeld, dan vermoed ik dat zij vanaf haar 18e er altijd bij is geweest (in de basis) en nooit langdurig geblesseerd is geraakt. Knap hoor.

20 november 2020 om 09:49

Een kijkje op wikipedia zal je verhaal vermoedelijk wel bevestigen. Knappe prestatie inderdaad, maar ondanks dat ze zoveel caps heeft vind ik haar toch altijd een van de mindere bij Oranje.

20 november 2020 om 10:12

Haha, heb de Wiki-pagina even bekeken. Volgens die statistieken heeft ze bijna net zoveel wedstrijden voor Oranje(179) gespeeld als voor haar clubs (255).

Goede transfer voor Ajax en goed dat ze het zo officieel aanpakken, maar ik vind het altijd lijken alsof dames gewoon voetballertje aan het naspelen zijn. Bij vrouwenvoetbal hoef je ook geen complete speelster te zijn om de top te halen. Als je alleen snel bent met 2 betonnen voeten en geen voorzet heb je bijvoorbeeld al genoeg in huis. Of als je 1.90m en sterker dan rest bent is dat ook genoeg. Bij Spitse is haar goede trap genoeg en maakt het niet meer uit dat ze als een strijkijzer rent. Om die reden lukt het me (helaas) niet om deze sport bij vrouwen echt serieus te nemen.

20 november 2020 om 09:48

Kinderschoenen, Mulenga. De speelsters worden steeds beter. Bij Groenen, Martens, Miedema heb ik namelijk wel het idee dat die goed opgelet hebben bij de training én veel talent hebben.

20 november 2020 om 09:57

Ja true dat is ook zo, en sommige dames kunnen ook echt wel ballen. Alleen een groot deel ook niet. Als je ziet wat voor kwaliteitsverschillen er tussen en binnen de selecties zit op zo'n EK of WK dan is er nog een hele lange weg te gaan. Vooralsnog is éénoog gewoon koning in dit land der blinden.

Waarom dan niet gelijk Miedema halen? Of verdien je de transfersom nooit terug? Ik ben zelf niet zo onder de indruk van Spitse, maar goed wie ben ik.

20 november 2020 om 11:48

Ondanks haar naam is Spitse geen spits he. Denk ook niet dat Miedema nu al naar Nederland wilt (daarnaast volgens mij een nogal die hard Feyenoorder). Maar wie weet in een paar jaar als de groei zo doorzet hier. Weet ook niet zo goed de financiã«le verschillen tussen alle competities.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
2 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren