Götze lacht: ‘Mijn vrouw en ik maken ons daar schuldig aan in Nederland, ja’

Vrijdag, 20 november 2020 om

Mario Götze voelt zich op zijn plek in Eindhoven. De aanvallende middenvelder tekende op de slotdag van de zomerse transfermarkt een tweejarig contract bij PSV en werd plotsklaps de bekendste voetballer van de Eredivisie. Götze vertelt aan SPORT1 dat hij, afgezien van de wedstrijden die PSV dit seizoen verloor tegen Granada, Vitesse en PAOK Saloniki, 'heel tevreden' is over zijn start. "Zeker als je beseft hoe snel alles is gegaan", voegt de Duitser eraan toe.

"Na mijn transfer trainde ik een paar keer mee, voordat ik mijn eerste wedstrijd speelde", blikt Götze terug. Zijn komst werd bekendgemaakt op 6 oktober; zijn debuut volgde op 18 oktober. Götze scoorde tijdens de seizoensouverture tegen PEC Zwolle (0-3 zege) en kwam vier dagen later ook tot scoren tegen Granada in de Europa League, al werd die wedstrijd met 1-2 verloren. In de laatste wedstrijd voor de interlandperiode, op zondag 8 oktober tegen Willem II (3-0), maakte de 28-jarige ster zijn derde doelpunt in Nederlandse dienst. "Ik heb mijn stempel op wedstrijden kunnen drukken. Al met al ben ik heel tevreden over de eerste weken."

Mario Götze na zijn doelpunt tegen PEC Zwolle in zijn debuutwedstrijd.

De aanwezigheid van veel landgenoten maakte het voor Götze makkelijker om te aarden bij PSV, vertelt hij. Ploeggenoten Philipp Max, Timo Baumgartl en Adrian Fein delen zijn nationaliteit, terwijl een deel van de technische staf ook Duits is. "Dat heeft enorm geholpen. Ik ken Yann-Benjamin Kugel (sinds dit seizoen conditietrainer van PSV, red.) al heel lang van de nationale ploeg. Roger Schmidt en zijn technische staf zijn ook afkomstig uit Duitsland. Het is daardoor allemaal makkelijker dan wanneer je naar een club gaat waar je niemand kent en de taal niet spreekt."

Desondanks voelt Nederland 'niet echt' als het buitenland, geeft Götze toe. "Qua mensen en cultuur lijkt Nederland op Duitsland. Ik was al een paar keer eerder in Nederland geweest. Het zou zeker anders zijn geweest als ik verder van Duitsland was gaan wonen", erkent de spelmaker, die de vraag krijgt voorgelegd of hij al eens een snack uit de muur heeft getrokken in Nederland. "Ja, dat is echt typisch Nederlands. Mijn vrouw en ik hebben ons daar een paar keer schuldig aan gemaakt, ja", lacht de transfervrij overgekomen zomeraanwinst van PSV.

Hoewel Götze dus af en toe snackt, hoeft PSV zich geen zorgen te maken om zijn fitheid. "Ja!", reageert de held van de WK-finale van 2014 op de vraag of hij nu fitter is dan ooit. "Ik voel me heel goed en ik ben in vorm. Ik heb een goede balans gevonden tussen mijn eetgewoonten en de trainingsoefeningen. Ik denk dat je het resultaat kunt zien. Ik heb in het verleden heel veel gedaan en geprobeerd. Ik heb mijn dieet aangepast, goede afwisselingen gehad van sporten en herstellen en ik werk met deskundigen op het gebied van yoga en vechtsporten. Zij hebben me buiten het voetbal ook een goede balans geboden. Ik weeg op dit moment 71 of 72 kilo. Ik voel me goed. Maar uiteindelijk draait het niet om mijn gewicht, maar om hoe ik beweeg op het veld."

Over de fitheid van Götze ontstonden in de loop der jaren zorgen, daar in 2017 een stofwisselingsziekte werd vastgesteld bij de 63-voudig international. Bovendien legde hij zichzelf veel druk op, waardoor Götze niet altijd fit was. "Ik trainde te veel en gunde mezelf nooit rust. Mijn lichaam ging gebukt onder de invloeden van buitenaf. Dat is nu beter geworden. Ik worstelde er tweeënhalf jaar mee, maar ik heb het nu eindelijk afgesloten. Ik veroorzaakte het probleem zelf en ik heb het zelf kunnen oplossen." Hij voelt zich op dit moment gelukkig. "Ik heb vorig seizoen heel weinig gespeeld, maar de afgelopen vier weken sta ik weer regelmatig op het veld. Ik speel Europees voetbal en ik heb een trainer die me vertrouwt. Als voetballer word ik daar heel gelukkig van. Tel daarbij mijn partner en mijn zoontje op en ik kan mijn geluk moeilijk verbergen."

"Heel veel", reageert Götze op de vraag wat het vaderschap met hem heeft gedaan. Ruim vijf maanden geleden beviel zijn vrouw Ann-Kathrin Brömmel van hun zoontje Rome. "Ik ben altijd enorm gefocust geweest op voetbal. Alles draaide om de wedstrijden en het herstel. Toen kwam de zwangerschap en de geboorte van mijn zoon. Plots besef je dat niet anders ertoe doet en dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal. Daardoor kan ik relaxter aankijken tegen het voetbal", vertelt Götze, die (nog) geen strenge vader hoeft te zijn. "Rome is pas vijf maanden oud. Alles gaat nu nog goed, maar dat kan veranderen en dat ligt volledig aan hem", lacht de PSV'er.

Grote teleurstelling bij Hendrix, Götze wil team blijven helpen
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door objectief)

Ben benieuwd of zijn vrouw ook naar de wedstrijden gaat.

19 november 2020 om 19:24

Op dit moment niet, denk ik .

19 november 2020 om 20:44

Ligt eraan of Kraay jr kan rijden

20 november 2020 om 19:08

van de Meijde rijd wel....

Götze heeft alle sceptici de mond gesnoerd. Hij is topfit en drukt duidelijk zijn stempel op het spel. Bijkomend voordeel is zijn vrouw die naar wedstrijden komt kijken.

19 november 2020 om 19:47

Ja idd Europees is het super wat er bij PSV gebeurd.... Wedstrijdjes tegen Ado zijn geen graadmeter. De wedstrijd tegen Vitesse daarentegen al een veel betere...

19 november 2020 om 19:59

Klopt, maar dan nog heeft hij monden gesnoerd, aangezien heel veel mensen hadden verwacht dat hij pas na twee maanden (misschien wel nooit) wedstrijdfit zou zijn.

19 november 2020 om 20:11

Gotze deed niet mee tegen Vitesse...

19 november 2020 om 20:37

en tegen Granada stond PSV met 1-0 voor dankzij een doelpunt van Gotze op het moment dat hij van het veld ging.

19 november 2020 om 21:53

Geloof dat jouw comment niks te maken heeft met die van Andres? Beetje makkelijk scoren, vind je niet?

20 november 2020 om 08:09

En waarom deed Götze niet mee? Omdat hij zo topfit is toevallig?

19 november 2020 om 21:57

Inderdaad, mocht de wedstrijd tegenvallen, is er dan altijd nog iets interessants te bewonderen in het publiek

19 november 2020 om 22:42

Alle sceptici? Ik herinner mij niet dat het er veel waren. Volgens mij was iedereen verbaast en vind iedereen het een topvoetballer van wie niemand verwacht had dat hij naar PSV zou gaan. Misschien dat mensen beetje terughoudend waren gezien het aantal wedstrijden dat hij de laatste periode gezien had, maar verwachtingen waren toch best wel hoog!

19 november 2020 om 23:19

Psv voetbalt natuurlijk nog niet bepaald overtuigend maar ik moet toch bekennen dat je bij Gotze, terwijl hij nog niet eems topfit is, ziet dat hij qia niveau met kop en schouders boven elke willekeurige voetballer in de eredivisie uitsteekt.

20 november 2020 om 00:56

Niet te hoog van de toren blazen. Hij was na de eerste Europese wedstrijd direct geblesseerd. Niet hevig, maar toch. Het blijft dus afwachten hoe het de rest van het seizoen blijft gaan. Ik hoop dat hij fit blijft, maar het is nog veel te vroeg om de critici de mond te snoeren. Los van het feit dat het ook over het algemeen op feiten was gebaseerd.

20 november 2020 om 01:06

Ik ben anders nog steeds sceptisch en mijn mondje is nog niet gesnoerd hoor. Gotze is een heel leuke voetballer, dat absoluut, maar naar mijn mening niet de speler die PSV kampioen gaat maken. Daarvoor is wederom de achterhoede zo dramatisch als wat.

20 november 2020 om 01:19

Het wel of niet kampioen worden van PSV heeft toch niks met het verschil tussen de verwachtingen en de huidige kwaliteit van Götze te maken. Of presteert Götze pas goed genoeg als PSV kampioen wordt? 😅

Eerlijke en oprechte jongen, althans zo komt hij over. Hoop dat ie door deze stap weer richting het niveau van weleer kan reiken.

Leuke vent! Onwijs tof dat zo een speler de eredivisie verrijkt met zijn talent en spontaniteit. Klasse Schmidt dat je zo een speler hebt kunnen strikken.

Bevalt tot nu toe prima, echt een aanwinst voor de Eredivisie en een mooie kans zijn loopbaan een noodzakelijke impuls te geven. Qua cultuur is het ook niet zo'n grote omzwaai, Nederland en Duitsland. Kleine details, die voor de meeste mensen wel overkomelijk zijn.

Overigens was zijn gewicht niet iets waar ik me echt zorgen over maakte, lijkt me meer het probleem van een andere aanvallende middenvelder van Psv. Het was meer zijn blessuregevoeligheid van de afgelopen jaren. Maar tot op heden doet hij het gewoon fantastisch.

19 november 2020 om 19:43

Absoluut een aanwinst! Ben alleen bang dat dit zijn enige seizoen in NL blijft als hij zo doorgaat. Veel te goed voor de competitie eigenlijk. Het is sowieso wel mooi wat er de laatste tijd met het Nederlands voetbal gebeurd. Ik bedoel, Gotze naar psv, ajax halve finale CL, van dijk 2de plaats bij gouden bal. Als je zeg 3 jaar terug een van die drie dingen had gezegd dan werd waarschijnlijk direct de politie gebeld.

20 november 2020 om 19:11

Of hij blijft 2 jaar en gaat gratis weg

Een gouden zet van zowel PSV als Götze. Hulde! Hopelijk zal de eredivisie voor meer trekpleisters als Götze interessant worden.

Leuke gozer! En lekker een diagonaaltje halen. Kan prima als je in Nederland voetbalt.

Echt prachtig om te zien dat hij weer helemaal is opgeleefd. Ik bedoel zo iets verleer je toch niet zo 123? Hopelijk kan hij na PSV weer de stap omhoog richting een topclub.

19 november 2020 om 23:17

Daar zit hij al 😃, maar je zal wel een topclub in het buitenland bedoelen..

Eigenlijk jammer, maar toch krankzinnig dat die jongen in de Eredivisie speelt. (jammer in de zin van als hij die tegenslagen niet had gehad hij in de absolute top zou spelen) Vind t zo mooi. Alleen al omdat het gewoon een hele goed jongen is, mooi die glimlach en hoe hij over het vaderschap spreekt. Dan lees je elke keer de WK held, en dat is hem echt, niet een Mustafi of zo, maar de jongen die de goal maakte. Voegt veel toe aan het spel van Psv, oogt topfit en als de mensen weer in het stadion mogen zal je zijn vrouw ook zien, dat is fijn.

19 november 2020 om 23:53

Als Ajacied hoop ik van niet. Ik reken er ook niet op. Hij heeft een contract bij PSV en hier kan hij in de luwte topvoetbal spelen voor een grote, stabiele club. Napoli is dat niet bepaald en Chelsea heeft hem niet nodig.

Eigenlijk is tot nu toe alles aan Gotze ideaal voor Psv. Hij is sneller fit dan verwacht, maakt het verschil en hij komt over als een hele rustige en normale speler. Ik ben benieuwd hoe fit en hoe goed hij nog kan worden, nu is het nog niet het niveau van zijn beginjaren maar wellicht kan hij daar nog dichterbij in de buurt komen. Het begin is in ieder geval heel hoopgevend, benieuwd hoelang dit sprookje nog duurt.

20 november 2020 om 12:11

Ja, dat laatste vooral. Nu Löw hem ook weer in de gaten houdt komt hij misschien vanzelf weer meer op de radar bij andere, grotere clubs. Ik ben ook benieuwd wat de afspraken zijn tussen Götze en PSV over een eventuele gelimiteerde afkoopsom na dit seizoen. Ik vrees dat hij toch vrij makkelijk weg zal kunnen als hij een goed seizoen draait. Hij is 28 en kan dan gerust nog een paar jaar mee in een betere competitie.

Gotze is een Legend. Als invaller WK finale beslissen met winnende doelpunt in de verlenging. Had nog niemand eerder gedaan. Ik blijf het dood zonde vinden dat ie erna bijna niet meer opgeroepen is door Joachim Low. Gelukkig heeft ie het al erg naar zijn zin bij Psv, zijn de fans blij met hem(ook van andere clubs) en heeft ie al 3 doelpunten gemaakt. Robben werd als een stunt binnen gehaald bij Groningen maar Gotze maakt voorlopig veel meer waar voor Psv. Ja er zit wel wat financieel risico aan gezien zijn salaris maar das geen enkel probleem. Laat hem eerst lekker heel seizoentje hier spelen en en dan kan ie altjd nog naar de subtop ploegen van Europa als Leipzig, Atalanta, Leeds, Wolves, Sevilla etc

20 november 2020 om 10:51

Vooralsnog verbaast hij mij met zijn fitheid en inbreng, onverwacht maar laten we hopen dat hij fit blijft en dat men in Eindhoven een heel seizoen van hem kan genieten. Zijn inbreng is in elk geval enorm binnen het team. Ook mooi dat hij zich bescheiden opstelt, geen bluf of overdreven diva gedrag. Lekker nuchter.

Nu begrijpt hij Theo Maassen ook, "automatiek de Bus"... on: Natuurlijk doet hij het leuk, maar heeft dat niet te maken met de zwakte van de Eredivisie??? Ik snap wel dat hij op deze manier het plezier terug krijgt in t voetballen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MaduekeAanvaller104
D. MalenAanvaller106
E. ZahaviAanvaller61
J. PiroeAanvaller20
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper90
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

442 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 4 2 0 0
2019/2020 Borussia Dortmund 15 3 0 0
2018/2019 Borussia Dortmund 26 7 0 0
2017/2018 Borussia Dortmund 23 2 1 0
2016/2017 Borussia Dortmund 11 1 1 0
Laatste voetbalnieuws

Schmidt haalt Zahavi na drie duels van droogte uit de basis

Roger Schmidt heeft bekendgemaakt met welke elf spelers PSV donderdagavond aantreedt tegen Granada. Opvallendste afwezige in de basisopstelling van de Eindhovenaren is Eran Zahavi, die na drie duels zonder doelpunt naar...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren