Aboukhlal zette Instagram op slot: ‘Het ging tot aan bedreigingen toe’

Donderdag, 19 november 2020 om

Tot ongenoegen van veel voetbalfans in Libië maakte Zakaria Aboukhlal vorige week zijn debuut in de nationale ploeg van Marokko. De twintigjarige aanvaller van AZ heeft een Libische vader en een Marokkaanse moeder en besloot om uit te komen voor Marokko. Zijn keuze leidde tot bedreigingen vanuit Libië, vertelt Aboukhlal donderdag in een interview met FOX Sports.

Aboukhlal werd opgeroepen voor de wedstrijden die Marokko de voorbije week afwerkte tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek (4-1 zege en 0-2 zege) in het kader van de kwalificatie voor de Afrika Cup. Tweemaal kwam hij als invaller binnen de lijnen; bij zijn debuut scoorde Aboukhlal na vijf minuten. "In Libië zijn ze voetbalgek. Het is echt heel hard aangekomen daar", blikt de jongeling terug. "Je kan het je niet voorstellen, tot aan bedreigingen aan toe. Op een gegeven moment was het even genoeg en heb ik m'n Instagram tijdelijk op slot gegooid, omdat het iets te ver ging."

Hakim Ziyech neemt Marokko opnieuw bij de hand en levert de voorassist op debutant Zakaria Aboukhlal! ??

Geplaatst door voetbalzone op Vrijdag 13 november 2020

Bang was Aboukhlal niet, geeft hij aan. "Nee, totaal niet. Maar op een gegeven werd het te negatief en dat wil je er even uithalen", aldus de aanvaller, die dolblij is met zijn droomdebuut voor Marokko. In minuut 64 bepaalde hij de eindstand op 4-1. Hakim Ziyech liet zich uitzakken naar de rechterkant van het veld en stuurde Aymen Barkok diep; de middenvelder legde de bal voor op de vijfmeterlijn, waar Aboukhlal alert intikte: 4-1. "Als je je debuut maakt, wil je meteen scoren. Daar had ik dertig minuten voor, maar het is waanzinnig dat het na vijf minuten lukte."

Aboukhlal kreeg in de pauze te horen dat hij mocht warmlopen. "Ze zeiden daarna dat ik erin zou komen in de zestigste minuut. Dan gaat er wel wat emotie door je heen", vertelt het jeugdproduct van Willem II en PSV. "In de bus pakte ik mijn telefoon erbij. Ik moest mijn familie opzoeken op mijn telefoon, want er kwamen heel veel berichten binnen. Hoeveel het er waren? Instagram, Snapchat, WhatsApp: overal krijg je honderden berichten. Ik dacht na mijn doelpunt meteen aan mijn ouders, dus met hen zocht ik het eerst contact. Ik heb ze gebeld en ik zei dat ik niet kon beseffen wat er was gebeurd."Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door appelsap12)

Ja in dat soort landen zijn de mensen zo snel emotioneel! Ze zitten hoog in de energie dus ik kan me goed voorstellen dat iemand dan kwaad wordt. Echter een bedreiging zou ik echt niet voor die reden uiten. Dus dat verdient deze jongen niet.

19 november 2020 om 18:35

Wat zijn dat soort landen dan?,hier in Nederland gebeurt ook genoeg rondom het voetbal,ik ken weinig landen waar ze uit veiligheid al meer dan 10 jaar de belangrijkste wedstrijd(ajax-feyenoord)organiseren zonder uitpubliek en hier zijn ook spelers en scheidsrechters via sociale media bedreigd...

19 november 2020 om 19:10

In dat soort landen versta ik toch wel mediterraanse landen. Is het zo gek wat er gezegd wordt? Kijk hoe emotioneel Italianen reageren op bepaalde zaken. Al die gestoorde Italiaanse voorzitters die om de haverklap uit emotie coaches ontslaan. Of wat te denken van al rellen in de Griekse competitie? In Spanje kunnen ze er ook wat aardig van met al die spelers die bij hun vertrek gaan janken. Het is toch algemeen bekend dat mensen rond de mediterraanse zee iets emotioneler op bepaalde zaken reageren. Of zijn we die onderhandelingen over die Europese giften weer vergeten?

19 november 2020 om 19:27

Mark van Bommel ging ook janken toen hij vertrok uit Italie... Ik begrijp wat je bedoelt daar niet van, maar hier in Nederland reageren ze ook vaak genoeg achterlijk over voetbal gerelateerde dingen. Zal nooit vergeten hoe rasistisch er werd gereageerd op onze nationale ploeg in Brazilie volgens mij. Denk dat dat niks met cultuur of land te maken heeft, puur met het feit dat mensen maar denken alles te kunnen zeggen op internet.

19 november 2020 om 19:43

@yeisoonnn Je kan het woord racistisch niet eens spellen man, dus je hebt geen idee waar je het over hebt.

19 november 2020 om 21:35

Zo, tegenwoordig moet je goed kunnen spellen voordat je een mening geeft ja?

19 november 2020 om 18:46

Wat bedoel je met dat soort landen?

19 november 2020 om 18:52

Overal gebeurt wat als het om voetbal gaat en niet alleen in dit "soort landen"!

19 november 2020 om 18:53

"dat soort landen zijn de mensen zo snel emotioneel!" Nou, hier kunnen we er ook wat van hoor. Vergeten hoe het eraan toe gaat wanneer zwarte Piet ter sprake komt? Vergeten? Nou, check de reacties maar onder dat soort artikelen of wanneer het over Akwasi gaat.

19 november 2020 om 19:23

En meneer Akwasi en KOZP zijn allemaal onschuldig in deze?

19 november 2020 om 20:41

@rossellinira, hahaha en wat dacht je dan van de emoties bij het woord 'feestdagen in plaats van 'kerst'. Terwijl dit puur een marketingtrucje is. Bij feestdagen denk je toch al snel aan de week rondom kerst/nieuwjaar dan slechts 2 dagen. Worden sommige ook helemaal leip van.

19 november 2020 om 19:16

En hier slaan we een scheidsrechter dood voor een amateurwedstrijdje....

Deze jongen heeft mij nooit echt overtuigd en ik denk dat er bij Marokko betere spelers rond lopen dus kiezen voor Libië was denk ik beter voor zijn internationale carrierre geweest!

19 november 2020 om 18:55

Hij is nog erg jong en er zit veel rek in deze jongen. Vond hem bij Jong PSV al erg goed en bij AZ doet hij het oke. Hij kan sowieso beter maar ik denk dat hij bij Marokko echt nog wel minuten zal gaan maken hoor. Overigens niet een heel rare keuze want Libië is qua voetballand erg klein vergeleken met zowel Marokko als Nederland.

19 november 2020 om 22:05

Arsenalfanehv! Dan moet die zoals ziyech verschil maken in eredivisie of zoals kea. Enige eredivisie spelers die bij marokko van waarde waren zijn de gene die in top van eredivisie het verschil maakte. Andere zoals labyad, ayoub worden nauwelijks of niet opgeroepen. Marokko heeft veel talenten en goeie spelers op die posities. Amallah, barkok, taarabt, harit etc

19 november 2020 om 23:55

Taarabt zie ik toch echt niet als concurrent voor Aboukhlal hoor. Barkok staat ook wat verder terug op het veld. Harit vind ik eigenlijk niet goed presteren en Amallah is naar mijn mening van gelijk niveau. Maar jongens als Idrissi, Ziyech etc zijn nog steeds beter en hij gaat hard moeten werken dat zeker.

20 november 2020 om 10:59

Amallah is echt wel een stuk beter dan Aboukhlal hoor...

20 november 2020 om 20:41

Arsenalfanehv taarabt speelt ook op vleugels en centraal. amallah is beter dan zaka. Dat is een Basisspeler van luik. En harit die is al helemaal veel beter dan een jong az speler als zaka. Harit was vorig seizoen talent van het jaar bij shalke en speelt basis. Dan heb je nog barkok van frankfurt. Er lopen veel jongens daar rond. Zakaria boukhlal is gewoon -20 speler van marokko nu die officieel partij gespeeld heeft met marokko. zoals met die ismail van psv! Die trouwens grote talent is ook.

19 november 2020 om 21:22

Je moet bedenken dat hij op dit moment niet eens basisspeler is in de eredivisie, maar dat hij alsnog gewoon zijn debuut kan maken bij Marokko. Aboukhlal kan nog een stuk hoger niveau halen denk ik en dan kan hij best een zekerheidje worden voor Marokko. De basis om goede buitenspeler te zijn is er bij hem allemaal wel (goed met rechts en links, goede voorzet en kan prima afmaken), maar bij AZ 1 valt het voor mijn gevoel net elke keer de verkeerde kant op voor hem. Bij jong laat hij in ieder geval zien wat hij in z’n mars heeft. En laten we wel wezen, dat team van Libië is natuurlijk helemaal niks. Daar valt ook geen eer te behalen.

19 november 2020 om 22:01

Azchelsea boukhlal is alleen opgeroepen bij marokko voor geval dat het een grote word. Maar bij marokko zit veel concurentie op die positie. Gasten als boufal, tanane zijn amper opgeroepen en idrissi labyad zitten bank. Veel eredivisie spelers zoals die tighadouni, ayoub maken maar 1/2 oefeninterlands met marokko daarna verdwijnen ze van beeld. Niveau bij marokko ligt hoog. Die boukhlal moet veel bereiken in eredivisie voor het een zekerheid kan zijn. Voor nu is het gewoon een jong marokko speler. Taouazi werd opgeroepen voor grote marokko om hem vast te leggen. Daarna naar jong marokko gestuurd. Wat overigens normaal zou zijn. bij marokko spelen 10 spelers die beter zijn dan zakaria op middenveld en in de aanval.

In Libie zien ze Marokkanen niet als echte Libiers dus vandaar zijn keuze voor Marokko

19 november 2020 om 19:26

Dat lijkt me logisch, Marokkanen zijn immers ook geen Libiërs

19 november 2020 om 20:15

Hahah ik denk dat hij bedoelt in Libië zien ze Marokkanen niet als echte Arabieren wat gewoon klopt. Ieder land heeft zo zijn dialect(en)

19 november 2020 om 20:17

Okee ik dacht al zoiets, want anders zou het wel de meest domme reactie zijn die ik vandaag heb gelezen

19 november 2020 om 20:40

Nah hij bedoelt denk ik een brugje met Nederland te maken. Dat ze hier Marokkanen niet als Nederlanders zien.

19 november 2020 om 20:55

@yello ik denk dat het voornamelijk ook een sportieve keuze is, doch je familie trotsmaken en natuurlijk liefde voor oorspronkelijke afkomst. Marokko is nog een land dat goede spelers (ziyech, Hakimi, Bounou, Mendyl, Saiss, El Arabi, El Haddadi, Boufal, etc.) heeft en daardoor ook in staat is om incidenteel hoge ogen te gooien. In tegenstelling tot Libië waarbij ik geen 1 speler op kan noemen. Nee, het is geen Oranje, maar als je dan toch voor roots kiest, lijkt me de keuze tussen Marokko en Libie makkelijker. En ik zeg niet dat Oranje spectaculair is, maar ik schat ze wel hoger in dan Marokko.

19 november 2020 om 22:15

Zijn vader is Libiër hoor dus hij.ook.

Triest natuurlijk. Die jongen heeft een keuze gemaakt wat een ieder hoort te respecteren. Kan zijn keuze ook wel begrijpen. Marokko is veel beter dan Libië en bij Marokko speelt hij met andere jongens uit Nederland ( Ziyech , amrabat , el idrissi , mazraoui etc..) Maar hier is het niet anders. Voor de zomer nog met sneider. Ik heb de reacties toen gelezen op de F side insta. Waren wel 2000 reacties met bedreigingen en alle vreselijke ziektes.

Boukhlal is een goeie speler voor de toekomst. Samen met taouizi en die ismael van psv die bij marokko -20 spelen.

In Libie zijn ze voetbalgek? Dat weten ze dan verdomd goed geheim te houden; ik kan geen enkele Libische voetballer van formaat opnoemen. Van vroeger noch van nu.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.FC Twente1810
7.AZ178
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. BoaduAanvaller73
A. GuðmundssonAanvaller73
J. KarlssonAanvaller73
M. BizotKeeper80
C. StengsAanvaller72
F. DruijfAanvaller30
B. ReusKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

0 fans
20 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren