‘Zlatan nam het laatste woord, stond op en zei: ‘Dan hak ik zijn hoofd eraf’’

Donderdag, 19 november 2020 om 11:29Chris Meijer

Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart kregen het in 2004 met elkaar aan de stok bij Ajax. De onderlinge irritaties kwamen tot uiting nadat de spits zijn ploeggenoot bij de Amsterdammers tijdens een oefeninterland tussen Nederland en Zweden blesseerde. David Endt, toenmalig teammanager bij Ajax, vertelt in de Ajax Podcast hoe de irritaties tussen Ibrahimovic en Van der Vaart zich ontwikkelden.

“Er was in die tijd een jonge groep spelers (onder meer Van der Vaart, Nigel de Jong en Wesley Sneijder, red.) en Zlatan ergerde zich aan hen”, zo blikt Endt terug. Ibrahimovic speelde tussen 2001 en 2004 bij Ajax, terwijl de spelers waar Endt op doelt in dezelfde tijd doorbraken. “Die jongens uit de jeugdopleiding kwamen de kleedkamer binnen met een grote mond. Zlatan zei: ‘Die kleine jongens weten niet waar het leven om draait’. Hij was destijds zelf ook nog jong, maar dacht al zo. Door de irritaties groeide er een afstand tussen die jonge jongens en Zlatan, hij liet in de kleedkamer zien dat ze niet met hem moesten sollen.”

“Rafael is een lieve jongen, maar wilde zijn rol spelen. Hij was een publiekslieveling en voelde zichzelf sterk. Dat zorgde op de een of andere manier voor irritatie bij Zlatan”, gaat de voormalig teammanager van Ajax verder. De bom barstte na een oefeninterland tussen Nederland en Zweden in augustus 2004, waarin Ibrahimovic Van der Vaart al dan niet bewust blesseerde. Ondanks dat Ibrahimovic Van der Vaart direct na de wedstrijd belde via de telefoon van Nigel de Jong en zijn excuses maakte, ontstond er door uitspraken in de media toch een conflict tussen de twee ploeggenoten.

“Na de wedstrijd klaagde Rafael over het gedrag van Zlatan, dat hij niet eens naar hem toekwam om te vragen hoe het ging. Dat zorgde weer voor irritatie bij Zlatan, die zei: ‘Die jonge gozer moet zijn mond houden. Ik weet wat ik doe en zou nooit op deze manier om aandacht vragen’. Dat was precies wat de pers wilde, die hebben er een groot verhaal van gemaakt”, vertelt Endt. Toenmalig trainer Ronald Koeman besloot een meeting met het hele team te beleggen toen iedereen eenmaal was teruggekeerd in Amsterdam.

“Die ruzie was niet goed voor de kleedkamer. Zlatan zat een beetje los van de groep. Het was een situatie die je kon beschrijven als Zlatan tegen de rest van de wereld. Er hing een groot negatief sentiment rond hem, wat werd gestimuleerd door de pers. Iedereen leek de kant van Rafael te kiezen. Op een gegeven moment vroeg ik Wesley wat hij ervan vond en hij zei: 'Zlatan heeft een punt, hij is een goede gozer'. Wesley herkende het echte leiderschap van de grote man van de straat”, herinnert Endt zich. “Zlatan had het laatste woord en stond op. Hij zei: ‘Als hij ooit nog zo over mij spreekt zonder het direct tegen mij te zeggen, dan hak ik zijn hoofd eraf’. Er ontstond een grote stilte. Iedereen was onder de indruk. Hij gebruikte grote woorden, maar is ook nog in staat het te doen.”

Ibrahimovic maakte kort daarna zijn laatste doelpunt als speler van Ajax in de ArenA tijdens de wedstrijd tegen NAC Breda (6-2 overwinning), voordat hij in de laatste dagen van de transferwindow van 2004 naar Juventus zou verkassen. De treffer die na een solo tot stand kwam, is uitgegroeid tot een iconisch doelpunt. “Het was magisch, een eruptie van zijn talent en kwaliteiten. Op dat moment wisten we niet dat hij zou vertrekken, maar het was een perfect afscheid. De fans waren niet heel blij met hem, omdat ze de kant kozen van de jonge spelers uit de eigen jeugd. Met die ongekende actie snoerde hij iedereen de mond. Spelers vielen om, als amateurs, en hij hield de bal. Het was een groot statement. Alleen de grootste spelers kunnen zoiets op een moment waarop ze dat zelf willen. Dat vereist kwaliteit, maar ook een karakter. Dit was een vaarwel, een saluut. Hij wilde laten zien: dit ben ik, dit is de speler die jullie gaan missen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door siepie)

Ook in deze kwestie heb ik de kant van Zlatan gekozen. In mijn ogen was Vd Vaart toen aan het janken en lulde hij veel te veel over Zlatan om er zelf voordeel uit te halen. Btw: leuke podcasts van Ajax over de periode van Zlatan bij Ajax. Het beluisteren waard.

19 november 2020 om 12:00

"de fans waren niet heel blij met hem, omdat ze de kant kozen van de jonge spelers uit de eigen jeugd." Ik snap deze uitspraak dan ook niet echt ik heb het zo helemaal niet beleefd. Zo stellig als er in de spelersgroep dus blijkbaar een kant werd gekozen, was dat onder de supporters volgens mij helemaal niet. Maar het is ook wel typisch David Endt om verhalen vele malen groter te maken dan ze echt zijn. En laten we eerlijk zijn, hij haalt tegenwoordig alleen nog bestaansrecht uit het feit dat hij lang dichtbij de spelers mocht rondhangen, want als zelf-verklaard Zuid-Amerika en Italië kenner vind ik hem niet bijster veel zinnigs zeggen op tv.

19 november 2020 om 12:25

@siepie toevallig was die wedstrijd tegen NAC mijn eerste wedstrijd van Ajax in het stadion. Ik meen me te herrineren dat Zlatan aan het begin inderdaad uitgefloten werd, maar hij het gefluit gaandeweg steeds meer deed verstommen.

19 november 2020 om 12:42

Inderdaad. Ik zat zelf ook in het stadion in die tijd en heb dat nooit zo ervaren. Dat een aanzienlijk deel van het publiek Zlatan een clown vond die niet altijd even effectief was in zijn kunstjes, dat heb ik wel ervaren. De meesten hadden nooit gedacht dat hij zo groot zou worden. Buiten een aantal briljante momenten zoals die goal tegen NAC was hij simpelweg vaak niet heel erg goed. Van der Vaart was effectiever. Het was een beetje als hij later met Messi heeft ervaren. Een jonge speler van de club die het beter doet dan hijzelf.

19 november 2020 om 13:08

Niet goed genoeg? Hou alsjeblieft op! Zijn laatste anderhalf/twee jaar speelde hij heel sterk. In de CL maakte hij het verschil toen ze de kwart finales halen. Wij hebben beiden denk ik een andere Zlatan gezien.

19 november 2020 om 15:32

Ik was net 9 jaar oud toen dit allemaal plaats vond. En heb de wedstrijd ook bijgewoond, van fluitconcerten weet ik niets meer, vond 6 goals voor Ajax al wat leuk waarschijnlijk.

Ik weet echter wel nog heel erg goed dat toen mn vader vertelde dat Zlatan was verkocht aan Juventus ik iets zei van: "net goed, opzouten met die k-zak". Dus het was bij ons thuis wel duidelijk dat Rafael de voorkeur genoot.

19 november 2020 om 15:35

@chique.. Foei, wat een taalgebruik voor een 9-jarig jochie. hahah

19 november 2020 om 12:02

Ik begrijp dat je de kant van Zlatan kiest, je nickname lezende, maar die actie van Zlatan op RvdV was echt belachelijk. Een pure wraak actie. Zlatan is een geniale gek, waar de lijn tussen genialiteit en gekte heel dun was (die lijn lijkt gelukkig wel iets dikker te zijn geworden met de jaren). Maar het waren natuurlijk twee haantjes en zullen allebei schuld hebben aan hun strijd. Maar die actie bij NL-Zweden van Zlatan had RvdV zijn enkel/onderbeen/carriere kunnen kosten.

19 november 2020 om 12:31

Ik zal het niet goed praten maar ik heb oprecht nog steeds twijfel of hij uit die hoek en in die actie uberhaupt kon zien dat het Vd Vaart was waar hij zn noppen inplant.

19 november 2020 om 12:11

Iedereen weet dat Zlatan Sylvie heeft gedaan in de korte reguliere dwarsstraat. Rafael was ook bezig met haar en kreeg een relatie. Daar ging het conflict over en Zlatan heeft toen duidelijk laten merken wie de stoerste van de 2 was. Ik snap niet dat hij daar mee wegkomt gedurende zijn loopbaan en geeft wel aan wat voor mietjes het allemaal wel niet zijn

19 november 2020 om 12:30

Dat gerucht ging toen wel idd. Achteraf had hij Rafael (en heel NL) een plezier kunnen doen door er voor te zorgen dat die 2 nooit bij elkaar waren gekomen. Had ons een hoop waardeloze tv bespaard.

19 november 2020 om 12:43

Is er ook een niet-reguliere dwarsstraat. Het is de Korte Reguliersdwarsstraat.

19 november 2020 om 21:57

David Endt over de ruzie tussen Zlatan en vd Vaart bij Ajax. Dit is misschien wel het meest vertelde verhaal ooit. Oude koeien materie.

Zlatan vond dus dat die jongens een grote mond hadden?,iets met de pot verwijt.....

Zlatan vs van der Vaart. van der Vaart was een verfijnde mooie voetballer om naar te kijken en eigenlijk vond ik hem toen ook beter dan Sneijder. Heeft het alleen nooit echt waar weten te maken itt Sneijder. En die goal van Zlatan... pffff kijk er nog steeds graag naar. Die Mendes da Silva zal toch bog steeds nachtmerrie aan hebben over gehouden. Ik kwam hem onlangs tegen in Rotterdam en eerste waar ik aan dacht, was die goal.

Een verwende diva tegen een trotse Balkan jongen, allebei nog kinderen, wat wil je dan dat er gebeurd. VDV had, als prima donna uit de Ajax jeugd, de grotere man moeten zijn en toenadering moeten zoeken tot Zlatan. Dat was inderdaad leiderschap geweest, Zlatan had dit onmogelijk kunnen doen omdat zijn rol in de context van Ajax heel anders was dan die van Vdv. Dus hij geeft heel duidelijk zijn grenzen aan. Prima wat mij betreft. Aan de carrières kun je ook heel goed zien wie het sterkere karakter heeft. Wat mij betreft was VDV de meest talentvolle van "de grote vier", maar helaas ook degene met de minste toewijding en discipline, en met zijn lichaamsbouw moet je hele leven op voetbal richten wil je het meest uit je talent halen. Jammer, want met een topfitte en topfrisse VDV had je een veel grote kans gehad om een prijs te winnen.

19 november 2020 om 12:32

VDV was niet talentvoller dan RVP. Van de grote 4 vond ik vooral op technisch gebied RVP de beste.

19 november 2020 om 12:38

Ik denk dat Van der Vaart op gelijke hoogte stond. Zijn fysiek zat hem later in zijn carriere in de weg maar qua techniek en inzicht was hij al meteen een uitblinker bij Ajax. Wat hij liet zien was op dat moment echt van een immens hoog niveau.

Van der Vaart zorgd ervoor dat Zlatan volledig in de schaduw kwam te staan. Alles lukte bij Van der Vaart en hij schoot ze er makkelijk in. Ik had indertijd een siezoenskaart en een groot deel van het publiek had het niet zo op Zlatan. Als Zlatan niet het middelpunt is zoals ook bij Barcelona gebeurde (ook door een jong talent van de club) dan raakt hij geiriteerd.

Prachtige goal van Zlatan, maar met de huidige var afgekeurd wegens gevaarlijk spel bij het eerste duel.

Ik stond op 410 toen hij die goal maakte, stadion ontplofte!!!

19 november 2020 om 14:19

Geweldig te lezen dat het een conflict genoemd word en dat er andere spelers bij betrokken worden. Wat een onzin allemaal. Zlatan pakte Sylvie terwijl ze net verkering had met Van der Vaart. Niks anders dan dat.

Ik heb bij Zlatan altijd het idee dat hij in gevecht met zichzelf is. En vanuit die irritaties/stress de behoefte voelt zichzelf op te hemelen, andere te kleineren en de vele ellebogen en trappen in zijn carrière. Absoluut geen baas, eerder een onzekere gozer die graag een baas wil zijn en daar erkenning voor wil. Bij bazen denk ik bijv. aan jongens als Totti, Buffon en Van Dijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2231 fans
Aanvaller, 39 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 AC Milan 9 12 2 0
2019/2020 AC Milan 18 10 1 0
2019 Los Angeles Galaxy 31 31 8 0
2018 Los Angeles Galaxy 27 22 5 1
2017/2018 Manchester United 5 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Wintertitel voor AC Milan ondanks pak slaag van Atalanta

AC Milan heeft zaterdagavond een pijnlijke oorwassing gekregen van Atalanta. De koploper van de Serie A werd op vele fronten afgetroefd en moest een 0-3 thuisnederlaag slikken. Mario Mandzukic werd door...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren