Deal van 502 miljoen kan tot samenwerking tussen AZ en Liverpool leiden

Donderdag, 19 november 2020 om

Liverpool komt mogelijk op korte termijn voor twintig procent in handen van RedBall Acquisitions. De Liverpool Echo schrijft dat de Fenway Sports Group, de huidige eigenaren, in gesprek zijn over een deal ter waarde van 502 miljoen euro. RedBall is naar verluidt van plan om een voetbalimperium zoals dat van Red Bull op te bouwen en dat zou volgens de krant in de toekomst een innige samenwerking tussen Liverpool en AZ in de hand kunnen werken.

RedBall is opgezet door miljardair Gerry Cardinale en honkbalbestuurder Billy Beane, met als doel om een ‘portfolio’ van Europese voetbalclubs op te bouwen. Daarbij geldt het Red Bull-imperium als voorbeeld: de Oostenrijkse fabrikant van energiedrankjes heeft momenteel Red Bull Salzburg, RB Leipzig, Red Bull Brasil en de New York Red Bulls in handen. Cardinale nam afgelopen zomer met zijn bedrijf RedBird Capital Partners een aandeel van 85 procent in het Franse Toulouse, dat vorig seizoen naar de Ligue 2 degradeerde en de werkgever is van Branco van den Boomen en Stijn Spierings.

Beane heeft ook al een minderheidsaandeel bij twee clubs: Championship-club Barnsley en AZ. Hij is een grootheid geworden in het honkbal en wist met Oakland Athletics op regelmatige basis gevestigde topclubs te verslaan. Dankzij zijn Moneyball-principe, een statistische benadering van de sport, wist hij de honkbalwereld te verbazen. Beane werd enkele jaren geleden verkozen in de top tien van beste en invloedrijkste Amerikaanse sportbestuurders van alle sporten. De Liverpool Echo voorspelt echter dat Beane eerst zijn huidige baan als baas van de Oakland Athletics moet opzeggen om meer clubs aan het ‘portfolio’ van RedBall te kunnen toevoegen.

Beane (rechts) met Max Huiberts (technisch directeur) en Robert Eenhoorn (algemeen directeur) bij een training van AZ.

AZ maakte in september wereldkundig dat Beane een aandeel van vijf procent in AZ had genomen, nadat hij al als adviseur fungeerde bij de Alkmaarders. “Door dit nu te formaliseren, verzekeren we ons van duurzame samenwerking met het oog op de toekomst van AZ. Gebruik maken van Billy's expertise, ervaring en netwerk gaat in onze visie ongelooflijk waardevol zijn voor die toekomst”, liet algemeen directeur Robert Eenhoorn, die Beane als oud-honkballer al kende, weten op de clubsite. René Neelissen, voorzitter van de Raad van Commissarissen, wees op het netwerk van Beane. “In sommige aspecten is de voetbalsport een voorloper in vergelijking met andere sporten, maar in veel opzichten is het tegenovergestelde waar.”

De Liverpool Echo stelt dat de betrokkenheid van Beane bij AZ belangstelling wekt en hint naar een toekomstige samenwerking met Liverpool. Er wordt aangehaald dat Liverpool niet de eerste Premier League-club zou zijn met een samenwerking in Nederland, daar NAC Breda en Manchester City en Vitesse en Chelsea eerder de handen ineen sloegen. “Het moet blijken of Beane ervoor kiest om de twee clubs gescheiden te houden. Het is in ieder geval duidelijk dat AZ en Liverpool op dezelfde manier vooruit zullen gaan denken”, schrijft de Liverpool Echo.

Het is in ieder geval de bedoeling dat Liverpool het belangrijkste onderdeel wordt van het RedBall-imperium. Er al echter nog wel een overeenkomst gevonden moeten worden met de huidige eigenaren van the Reds. John W. Henry, de eigenaar van de Fenway Sports Group, Cardinale en Beane zijn echter geen onbekenden van elkaar en worden zelfs vrienden genoemd. Henry en Beane zouden elkaar goed kennen vanuit het honkbal, wat de onderhandelingen enigszins kan versoepelen.

De Boer sluit interland periode positief af: 'We creëren veel, dat is lekker'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door alkmaar54)

Op dit moment is het nog koffiedik kijken, hoe dat er dan helemaal komt uit te zien. De tegenwoordige tijd laat genoeg voorbeelden zien dat je als club daardoor behoorlijk kan groeien. We wachten het wel af, maar als Az wilt gaan groeien zullen ze wel moeten. De traditionele top3 clubs zijn niet in te halen op dit moment.

19 november 2020 om 09:48

Nee precies, op dit moment geen idee van wat het precies het plan is.. AZ heeft zelf talenten en ik hoef eigenlijk niet elk seizoen huurspelers van de grote broer in een AZ shirt te zien.. Al zou ik nog een keer kampioen worden ook leuk vinden

19 november 2020 om 10:41

Spelers als Curtis Jones, Harry Wilson, Woodburn en hoever en volgensmij vergeet ik er dan nog een paar hele goede zouden AZ idd nog net dat tikje kunnen geven om kampioen te kunnen worden

19 november 2020 om 10:48

Daarom is het ook lastig wat nu precies de bedoeling is. Hoop meer op een financiële boost i.p.v. huurspelers. We wachten het wel af.

19 november 2020 om 11:18

Ik zit eigenlijk ook niet echt op die financiële boost te wachten. Want wat betekent dat dan? Het beleid zoals het nu is staat volgens mij als een huis en heeft al veel moois opgebracht. Ik ben bang dat dat verdwijnt als er een 'geldschieter' komt.

19 november 2020 om 11:29

Klopt, alleen is de steun regionaal tegen ze max aan lijkt het. Der is blijkbaar een vraag om verder te gaan groeien. Uitverkochte stadion, verdere uitbreiding stadion men kijkt daardoor buiten de deur. We zijn vrij nuchter, en om ons te plezieren (ala hoe Dirk het toentertijd deed) moet er geld bij om spelers aan te trekken/ te behouden.

19 november 2020 om 11:49

Ja ik snap die uitbreiding van het stadion ook niet helemaal. Of nja, nu het stadion is ingestort was dit natuurlijk het moment om de capaciteit uit te breiden. Maar het stadion is helemaal niet vaak uitverkocht. Als het stadion vaker vol zit zal er ook financieel meer mogelijk zijn lijkt me.

19 november 2020 om 16:24

AZ had tot een paar jaar terug zelfs het beleid van ‘we huren onder geen enkele voorwaarde spelers’. Zou dan wel een erg grote omslag zijn en zou het ook niks vinden. Ik denk dat het vooral afdankertjes worden, aangezien de echte goede spelers vaak in de PL al verhuurd worden. Bij NAC en Vitesse zie je vaak ook dat 1 op de 5 of zelfs 1 op de 10 écht succesvol is en dan raak je die speler alsnog kwijt (zonder transfersom). AZ is juist goed bezig met de focus op de jeugd (meeste jeugdspelers in het eerste van de hele eredivisie) en zou lekker op die voet door moeten gaan wat mij betreft. Zo’n vreemdelingenlegioen zie ik niet zitten.

19 november 2020 om 11:24

Dat ben ik niet met je eens. De overkoepelde organisatie kan bepalen waar spelers heen moeten. Dat kan je dan behoorlijk aan transfer inkomsten schelen. En al die juich verhalen over spelers lenen van topclubs, het gaat ten kostte van je eigen jeugd en kost je dus ook transfergeld. Kijk maar naar Twente, doet het nu geweldig maar komende zomer gaan een hoop spelers weer gratis terug naar hun club. Wat gebeurt er dan?

19 november 2020 om 11:58

Geef aan dat het nog niet duidelijk is wat nu precies bedoeling is. De constructie met huurspelers zie ik ook niet echt zitten, maar investeerders/sponsors waarom niet. Het zal uit eindelijk uitmaken wat je inspraak nog zal zijn. Verder maakt het mij ook niet waar ze uiteindelijk naar toe gaan. Je hebt daar als club niet veel over te zeggen, alleen over de transfersom. Twente met Az nu vergelijken gaat er bij niet helemaal in. Twente zit nu toch echt in een hele andere situatie dan Az. En zeker als Az en Liverpool met elkaar de samenwerkingsverband aangaan.

19 november 2020 om 12:58

Je hebt niets mee te zeggen over een transfersom als de club in andere handen komt. Ik haal Twente er alleen mar bij om aan te geven dat huurspelers op de korte termijn succes brengen maar op de langere termijn niets toevoegen en zelfs nadelig kunnen zijn.

21 november 2020 om 00:54

Als Twente door dit jaar Europees haalt, wat ik niet eens gek vind, is er toch weer wat behaald. Ik denk dat Ajax in dat geval een Danilo, Pierie, Ekkelenkamp, Timber, Taylor, Hansen, Brobbey, Unuvar etc. Makkelijk nog een jaartje aan Twente verhuurd.

19 november 2020 om 13:09

Kan wel nog een dingetje worden als AZ in de CL tegen Liverpool moet spelen, weet dat er in de EL tussen RB Salzburg en RB Leipzig ook heel wat te doen was.

Voor Liverpool zou het wel een stuk beter zijn om met AZ zo'n samenwerkingsverband te hebben dan de andere clubs hebben met NAC & Vitesse. AZ lijkt toch al jaren vele goede voetballers op te leiden en heeft zich wel redelijk definitief in de top genesteld.

Voor AZ zou het natuurlijk ook goed moeten zijn, maar vraag me dat iets meer af. Het is nu niet een club die veel voordeel zou hebben van de huur van talenten van Liverpool, die talenten hebben ze zelf al. Misschien dat Liverpool wel eens wat meer ervaren jongens die niet goed genoeg zijn voor Liverpool bij AZ zou willen stallen, dat zou wel voordelig kunnen zijn, die kunnen dan de talenten van AZ op sleeptouw nemen.

Ben benieuwd wat er van gaat komen, als er uberhaupt iets van komt.

19 november 2020 om 09:45

Ik kan me geen speler van AZ herinneren die zich op champions League niveau heeft bewezen.ik denk dat Liverpool niet opeens veel spelers van AZ gaat halen. Ik denk eerdervdatvaz er voordeel van zal hebben doordat toekomstige toppers daar wellicht gestald zullen worden.

19 november 2020 om 10:41

@dennisjwt, dat klopt maar wat niet is kan nog komen. Er zijn sowieso maar heel weinig Nederlandse spelers die direct vanuit Nederland naar een topclub gaan waar ze direct in een elftal komen dat om de winst van de CL meespeelt. Behalve recent Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt is dat volgens mij al lang meer niet gebeurd. Via omwegen komen er wel spelers daar terecht (wijnaldum, Van Dijk, Ake). En die komen ook niet van AZ, maar dat wil niet zeggen dat geen enkele AZ speler die potentie zou hebben.

19 november 2020 om 10:23

Waarom als ik vragen mag? Vitesse kan je ook niet vergelijken met NAC, want Vitesse heeft met Mount, Matic, van Aanholt, Traore bv heel erg goede voetballers gehad. Nu hebben ze met Broja een geweldig talent, en zo zijn er nog veel meer toppers in Arnhem gestald. Vitesse en Chelsea werken niet meer zo samen als op het begin, maar het heeft Vitesse enorm geholpen.

19 november 2020 om 10:34

@ Arnhemmer, het klopt dat NAC & Vitesse niet te vergelijken zijn, Vitesse is natuurlijk een veel beter team.

Waar ik meer op doelde is de opleiding. Vanuit AZ komen veel goede spelers door dus ik zou me voor kunnen stellen dat Liverpool daar van wil profiteren. Vitesse heeft spelers van Chelsea gehad, maar er zijn niet heel veel (als het er al een is) die de omgekeerde weg hebben bewandeld. Dat is meer het verschil wat ik aan wilde duiden.

19 november 2020 om 11:20

Van Ginkel...

Wordt lekker duidelijk zo, Red Bull en Red Ball.

19 november 2020 om 09:57

Die multi ownershipmstructuren maken het voetbal kapot. Straks zie je 8 teams in de CL van een eigenaar.

19 november 2020 om 10:51

Je hebt nu al dat er iets van zes ploegen in Europa worden gefinancierd door Fly Emirates, maar goed je kan moeilijk blokkeren dat bedrijven hun geld maar in 1 club mogen steken.

19 november 2020 om 13:08

Kijk er wel naar uit om "je loopt nooit alleen" bij AZ en "vous ne marchez jamais seul" bij Toulouse te horen!

Waar rook is, is vuur. Het is te toevallig dat Billy Beane vorige maand een minderheidsaandeel heeft verworven, daar zal wel iets achter zitten dus.

Ik zie niet echt een samenwerking tussen Liverpool en AZ ontstaan. Spelers die daar echt uit de boot vallen, zijn vaak ook niet goed genoeg voor AZ. Ik denk dan aan de nummers 18 tot 30 in de selectie. Maar het kan natuurlijk altijd zijn dat er af en toe een opportuniteit is.

AZ staat echter wel bekend als opleidingsclub. Doorgaans vertrekken de spelers met een vele hogere waarde dan ze aangetrokken zijn. De club moet nu vissen in een vijver waar de transfersommen maximaal drie mio zijn en ziet ook dat met de stijgende prijzen die vijver steeds minder vissen bevat. De markt in Scandinavië is ook aan het stijgen bijvoorbeeld. Misschien dat de investeerders mee willen investeren in het aantrekken van spelers en daar dan bij een verkoop een percentage op krijgen. Daardoor zou AZ bv. ook spelers van pakweg 6 of 8 mio kunnen aantrekken. Nadeel is dan wellicht als je deze dan voor 15 of 20 mio weer verkoopt je een behoordeel kwijt bent aan de investeerders. Anderzijds zijn de investeerders hun geld kwijt als die jongen het niet waarmaakt en voor 2 mio wordt verkocht.

19 november 2020 om 10:01

Is het niet verboden dat investeerder mee de kosten dragen van de aankoop van spelers?

19 november 2020 om 10:03

"Spelers die daar echt uit de boot vallen, zijn vaak ook niet goed genoeg voor AZ" ik denk dat je het gat tussen Liverpool en AZ hiermee toch onderschat. Speler als Harry Wilson of Gruijic zouden absolute topspelers voor AZ zijn (om nog maar te zwijgen over Danny Ings die een gooi naar topscorer van de premier League deed vorig jaar)

19 november 2020 om 10:31

Er zullen vast spelers zijn die bij AZ basis zouden spelen, misschien zelfs wel een grote meerwaarde zouden hebben. De vraag is overigens wel of het voor die spelers interessant is om naar AZ te gaan, want als ze kunnen worden verhuurd naar een PL club, dan zullen ze niet naar AZ gaan.
Maar voor mij de grootste reden om dat niet te willen is dat AZ geen huurspelers moet gebruiken, zeker niet voor de basis, maar zelfstandig moet opereren. Dus opleiden of aantrekken, maar niet huren.

Dat wordt nog eens wat. Red bull is een succes en inspiratie voor menigen maar hoop niet dat dit de trend gaat worden. Zo krijg je alleen maar meer zelfde constructies.

Rare naam, eerlijk gezegd. Daarnaast ben ik er niet zo happig op om AZ daar onderdeel van te laten worden. Ja, dat zal vast geld opleveren en daarmee kansen, maar het kost je potentieel ook soevereiniteit. En het beleid van AZ bevalt me op dit moment uitstekend. Inzet op jeugd en op die manier gewoon aanhaken bij top.

19 november 2020 om 10:53

Je hebt wel een punt, maar de top. In dit geval Ajax(deze club helemaal) en Psv staan echt ver boven Az. Om structureel mee te doen, zal er toch echt wat moeten veranderen. Of je dit wilt is natuurlijk vraag 2, maar om door te groeien zal er geld bij moeten.

19 november 2020 om 11:01

Tja, ik groei liever autonoom dan als onderdeel van een dergelijke samenwerking eerlijk gezegd.

19 november 2020 om 11:20

Eens met Oelie Wapper. Deze 'natuurlijke' groei is toch veel mooier om te zien? Ik ben ook niet echt ongeduldig en weet ook wel dat AZ voorlopig geen kampioen kandidaat zal zijn. Ik kan ook genieten van goed voetbal, een tweede plek en een leuk Europees seizoen. En vorig seizoen was natuurlijk helemaal geweldig.

19 november 2020 om 12:42

Maar die top is al decennia zo. AZ heeft bij lange na niet het achterland van die clubs en ik denk niet dat je dat met zo'n samenwerking gaat bewerkstelligen. Dan ben je gewoon opleider en test-subject van de club die boven ze staan in zo'n voetbalketen. Ik zou niet weten waarom AZ dat zou willen. Die draaien gewoon uitstekend. Er zijn veel betere manieren te vinden om geld te genereren. AZ moet gewoon rustig blijven en geleidelijk aan gaan groeien of in zee gaan met een investeerder. Echter denken investeerders het altijd beter te weten en ik vraag me af of AZ beter kan renderen dan het op dit moment doet met de middelen die zij hebben. Als AZ een dergelijke stap zal maken, zal dat waarschijnlijk op eigen kracht gebeuren.

19 november 2020 om 12:39

Het lijkt me ook sterk dat dat gaat gebeuren. Ik zie in zo'n samenwerking niet zo snel grote voordelen voor AZ, terwijl AZ al prima rendeert op alle aspecten van een voetbalclub.

Gaat het professionele voetbal nu niet een beetje de Formule 1 achterna? Bedrijven die het meeste geld investeren in de motoren van hun elftal (topspelers) straks standaard om de prijzen strijden? Vraag mij af of dit een goede ontwikkeling is. Aan de ene kant kan het in de Eredivisie het niveau opkrikken en zou dit goed zijn voor de top-4 (ajax, Psv, Feyenoord en Az). Aan de andere kant vind ik het in cultuurhistorisch opzicht een groot risico. Een club wordt dan gewoonweg een melkkoe en vraag mij af of fans de binding met hun club dan niet verliezen.

Dit lijkt me een beetje sterk. In zo'n voedselketen staat AZ nooit bovenaan, dus zo'n "innige" samenwerking zie ik niet snel gebeuren. AZ draait eigenlijk op elk aspect al uitstekend. Ze hebben een goede scouting, een uitstekende jeugdopleiding en ze genereren geld. Ook bestuurlijk zit het allemaal wel snor. Ik denk niet dat AZ veel hulp nodig heeft. Dan ben je meer een tussenstation en opleider voor de club(s) die er boven staat/staan.

AZ zal nooit echt groot worden; de achterban is veel te smal.
Alles trekt daar naar Ajax toe.
Jammer natuurlijk. Goed beleid en goede nette trainer.

19 november 2020 om 18:12

Als je wat langer het voetbal volgt weet je dat je nooit nooit moet zeggen. Manchester City, RB Leipzig, RB Salzburg, PSG en Shaktar om een paar random voorbeelden te noemen waren 30 jaar geleden totaal niet interessant (als ze al bestonden). Met geld koop je succes en als er iets is wat mensen gemeen hebben, is dat ze als vliegen op succes afkomen. Geloof mij nu maar dat als Roda JC 5x achter elkaar kampioen zou worden ze een tweede ring op dat nu nog lege stadion kunnen bouwen. Andersom idem. HSV is in 2 jaartjes tijd 30% van zijn publiek kwijt geraakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Chelsea1912
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. RobertsonVerdediger101
G. WijnaldumMiddenvelder100
Roberto FirminoAanvaller102
S. ManéAanvaller94
Mohamed SalahAanvaller98
Diogo JotaAanvaller85
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren