Financiële zorgen dwingen Heerenveen op ‘pijnlijke’ dag tot ‘harde maatregelen’

Dinsdag, 17 november 2020 om

SC Heerenveen moet tien functies binnen de club schrappen, zo maken de Friezen via de officiële kanalen bekend. Er wordt gecommuniceerd dat deze harde maatregelen het gevolg zijn van de financiële situatie, die ‘door de coronacrisis nog eens is verslechterd’. Algemeen directeur Cees Roozemond spreekt op de website van Heerenveen van een ‘pijnlijke en emotionele dag’ voor de club.

"Maar bovenal voor de medewerkers waarvan we noodgedwongen afscheid moeten nemen”, laat Roozemond weten. “De voorbije maanden hebben wij op constructieve wijze overleg met de ondernemingsraad gevoerd. Dit heeft onlangs tot een positief advies geleid, waarbij onder andere een sociaal plan is overeengekomen om de belangen van de betreffende werknemers zo goed mogelijk te waarborgen. Zij worden de komende tijd ondersteund en begeleid.”

“Je hebt te maken met mensen, hard werkende en toegewijde medewerkers die zich vaak al jaren keihard inzetten voor de club”, zo gaat de algemeen directeur van Heerenveen verder. “Het doet pijn te moeten melden dat er voor hen binnen de organisatie geen plaats meer is. Helaas is het de realiteit. sc Heerenveen ontkomt niet aan het doorvoeren van een reorganisatie waarbij banen verloren gaan. Het is in het belang van de continuïteit.” Heerenveen heeft het afgelopen jaar al de nodige bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd en daarin was personeelsreductie eerder al onvermijdelijk, ondanks dat directie, spelers en medewerkers een loonoffer deden.

“Meerdere keren hebben we intern kenbaar gemaakt dat de financiële situatie niet rooskleurig is en dat banenverlies niet is te voorkomen. De voetbalbranche is vervolgens hard getroffen door de aanhoudende coronacrisis, waardoor het nemen van deze harde maatregelen onontkoombaar was”, benadrukt Roozemond. Heerenveen ontving afgelopen zomer met de transfers van Chidera Ejuke (naar CSKA Moskou) en Hicham Faik (naar Al-Faisaly Harmah) nog wel ruim twaalf miljoen euro, al werd een klein deel hiervan ook gestoken in het aantrekken van onder meer Henk Veerman, Pawel Bochniewicz en Stanislav Shopov.

Cambuur pakt periodetitel KKD: 'We zijn van het niveau Eredivisie'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door ajaxenschede)

Blijft bij een voetbalclub altijd lastig; je ontslaat mensen met waarschijnlijk het laagste salaris binnen de hele club waarna je een dag erna weer tonnen moet overmaken naar de spelers.
Zo'n zwijmelverhaal van Roozemond creëert bij mij meer ergernis dan begrip in ieder geval

17 november 2020 om 14:24

Maar een voetbalclub draait om voetbal, niet om de secretaresse of de koffiejuffrouw. Logisch dat je zo min mogelijk aan de uitgaven aan de voetbalkant wil komen lijkt mij toch...

17 november 2020 om 14:26

Maar de vraag is, waarom mogen voetbalclubs aanspraak maken op steun van de overheid? Dan is een vaak gehoord antwoord toch dat ze een maatschappelijke functie hebben en tewerkstelling garanderen. Als dat echter op het tweede plan terechtkomt dan moet er naar mijn mening geen geld meer naar voetbalclubs vanuit de overheid (zeker als ze dan nog eens transfers gaan doen).

17 november 2020 om 18:50

Die staatssteun heeft voorwaarden en is gebaseerd op het verlies aan inkomen door de horeca en kaartverkoop.
Niet op het feit dat een voetballer bijvoorbeeld 100.00 per jaar verdient .
Immers mogen er geen supporters komen die zorgen voor inkomsten aan horeca, en uiteraard ook geen kaartjes kopen.

17 november 2020 om 19:11

Voetbalclubs mogen aanspraak maken op die steun omdat diezelfde clubs ieder jaar weer ook een godsvermogen aan belastingen betalen. Het zou natuurlijk van de zotte zijn dat als je ieder jaar een vermogen afstaat aan de overheid dat als het dan even slecht gaat door unieke omstandigheden, dat je dan geen aanspraak mag maken op de door de overheid aangeboden steun.

17 november 2020 om 19:18

@FraXz, naar mijn idee veel te lakse voorwaarden. @Ajaxenschede, het is veel gekker dat een club als Heerenveen blijkbaar zoveel financiële problemen heeft dat ze mensen moeten ontslaan maar wel bijna 3 miljoen uitgeven aan spelersaankopen.

17 november 2020 om 14:24

Clubs gewoon een transferverbod opleggen als ze van staatssteun willen gebruikmaken.

17 november 2020 om 14:26

@Lierse1997 Dus investeren in het enige dat geld oplevert dan verbieden? Dat lijkt me ook niet erg gezond voor een bedrijf hè...

17 november 2020 om 14:27

Hebben ze geen jeugdopleiding dan? En je bedoelt “geld kan opleveren”, eigenlijk dus gewoon gesubsidieerd gokken.

17 november 2020 om 14:39

Geen enkel bedrijf heeft 100% garantie op winst, maar dat heet ondernemen en niet gokken. En een jeugdopleiding spuugt niet ineens allemaal goede spelers uit als je er om vraagt, dus het zal altijd een combinatie moeten zijn.

17 november 2020 om 14:43

Een jeugdopleiding spuugt plots een stuk meer goede talenten uit als die talenten eens de kans krijgen hoor.

17 november 2020 om 14:47

De kans om te degraderen? In Nederland krijgt men zeker veel kansen als jeugd, maar alleen op jeugd kan geen club bestaan op het hoogste niveau.

17 november 2020 om 14:50

Wie zegt dat er alleen op jeugd vertrouwt moet worden? Het is niet zo dat de meeste teams hun hele team zagen vertrekken.

17 november 2020 om 14:50

Lierse, in beginsel snap ik het. Maar bij het voetbalbedrijf moet je investeren om te blijven bestaan. Mijn clubje deed het met huurlingen en transfervrije spelers, maar dat kost alsnog geld.

17 november 2020 om 14:59

Dit is natuurlijk een uitzonderlijke periode, dus dat moet te overzien zijn. Het is niet zo dat er 10 jaar geen transfers mogen plaatsvinden. En trouwens wordt er wel overdreven qua gevolgen. Als pak em beet Heerenveen de enige ploeg was die geen transfers zou mogen doen dan is er sprake van een nadeel, maar als het voor alle clubs geldt dan heft dat elkaar min of meer op. En zo worden de teams met een goede jeugdopleiding misschien zelfs beloond.

17 november 2020 om 14:25

Wat moet hij volgens jou dan zeggen? We gooien er een paar spelers uit en die geven we een paar maanden salaris mee? Dan ben je op het veld de pineut en financieel ook. Het is gewoon ontzettend zuur dat hardwerkende mensen die de club al lang trouw zijn nu het slachtoffer worden van deze crisis en dat is toch precies wat hij hier zegt?

17 november 2020 om 14:39

Ik zeg toch niet dat ik de oplossing heb? Ik geef alleen dat het lastig te verkopen is om te bezuinigen op de "kleintjes" waar je aan de andere kant tonnen/miljoenen uitgeeft.
Zeker als je meeneemt dat alle clubs graag in aanmerking komen voor staatssteun, die me niet bedoelt lijkt voor het salaris van nieuwe aankopen als Veerman, Van Hecke, Bochniewicz of Shopov.
Buiten dat is het bestuurlijk en financieel de afgelopen jaren een uitzettenden puinhoop in Heerenveen

17 november 2020 om 15:24

Nee maar je hebt het wel over een zwijmelverhaal dat ergenis oproept. Dus ik vraag je wat je dat wel had willen horen van Roozemond? Voetballers horen nou eenmaal bij een voetbalclub en sommige andere personeelsleden helaas niet. Zo werkt het ook bij andere bedrijven.

Friezen staan te boek als nuchter en stabiel. Met betrekking tot financieel beheer kan dit sprookje wel de ijskast in. Wat hebben ze een puinhoop gemaakt van deze eens zo welvarende club.

17 november 2020 om 17:37

‘Ze’ maken geen puinhoop, paar machtsbeluste gekken wel. En die staan niet gelijk met Friezen. Dank u

Heel zuur!!!
Uiteraard moet je zorgen dat de 11 op het veld zo renderen dat je daar je inkomsten uithaalt.

Maar Sc Heerenveen hobbelt de laatste jaren al financieel steeds verder de diepte in.
Dan betekent het dat het beleid ook gewoon verre van goed is.
Heerenveen heeft na mijn inziens best vaak een leuke transferklapper te pakken.

Ik vermoed dat Joey Veerman ook voor een leuk bedrag zal gaan.
Maar ook verkoop van Vlap en Ujeke zijn toch leuke bedragen
Waar zit dan het grote gat waar het geld verdampt?

17 november 2020 om 15:38

Een hoge huursom voor het stadion, een krimpende groep van sponsors onder slecht bewind. Ze komen nu elk jaar 6 miljoen te kort en zijn nu bezig om dit tekort in te dammen, door in gesprek te gaan over de huurconstructie en vertrokken sponsors weer te benaderen en een meer betrokken gevoel bij de club te creëren. Het is altijd een club voor en van de mensen geweest, maar dat beeld is onder vorige besturen vaak tenietgedaanDaarnaast op operationeel gebied te schaven proberen ze meer in balans te komen. Ook om op deze manier niet meer compleet van transfers afhankelijk te zijn en een gezonder bedrijfsvoering te hebben

17 november 2020 om 16:43

Helder!!!

Sinds Foppe en Riemer weg zijn gegaan zie je inderdaad het "club van het volk" is afgebrokkeld

Gelukkig hebben ze wel Johnny Jansen, Talan enz nog binnen de club...

17 november 2020 om 17:05

Ik zie als supporter wel dat dit beeld weer aantrekt. Dat bezig zijn met dit sentiment te herstellen echt wel ingezet is. Denk aan het actiever benaderen van clubiconen, riemer en Foppe hebben wekelijks contact met Johnny en ik geloof dat ze Foppe meer willen betrekken mbt de jeugdopleiding. Verder zijn ze bezig met het eventueel vernoemen van tribunes naar riemer en de jeugdopleiding naar Foppe. Ook laatst met die kika beren actie en andere maatschappelijke projecten zijn ze bezig feeling met de omgeving te creëren. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Verder is het natuurlijk altijd zuur als mensen gedwongen hun baan verliezen; maar er is geen ontkomen aan blijkbaar. Ze zijn wel bezig met een sociaal traject om deze mensen elders weer aan het werk te krijgen geloof ik. Ik hoop alleen maar dat dit lukt en dat die positieve tendens rond en in de club alleen maar stijgt

Tja blijft dubbel, de club bestaat omdat de jongens op het veld de knaken binnen halen, daar kun je dus eigenlijk niet in snijden, dan maar even zonder een assistent materiaal man en 2e veldbeheerder. mocht het financieel allemaal weer wat aantrekken dan kunnen deze banen weer ingevuld worden.

Waar is het geld gebleven dat Heerenveen afgelopen jaren heeft verdiend aan transfers? Er zien tientallen miljoenen verdiend. Mis ik iets?

17 november 2020 om 14:39

Denk je dat heerenveen geen salarissen betaalt?

17 november 2020 om 14:43

Als je al jaren een tekort hebt op je begroting dan heb je die transfers ook nodig om de gaten op te vullen.

17 november 2020 om 14:55

Ja, zo is het. Maar er is geen zekerheid dat je elk seizoen forse transfersommen ontvangt. En daarbij het feit dat Heerenveen dagelijks een verlies lijdt van € 16.000,—. (Bron: Leeuwarder Courant) Dat is zo niet vol te houden en het ontslag van deze medewerkers lost het probleem ook niet op.

Was helaas noodzaak, desalniettemin erg zuur voor de ontslagen werknemers. Jammer dat hier daarnaast weer lekker ongefundeerd moord en brand wordt geschreeuwd zonder ook maar iets van de feiten te weten.... Die constructie van Sportstad hangt helaas als een molensteen om onze nek, daarnaast hebben alle bestuurlijke perikelen de afgelopen jaren gezorgd voor minder sponsoren en dus minder inkomsten. Ondanks dat het weer redelijk bij begon te trekken, kwam toen corona om de hoek... Al met al erg zonde, hopelijk kunnen we snel weer naar het voetbal...

Ik weet nog wel een goede bezuinigingsmaatregel: haal jeugdspelers uit eigen regio en land. De meeste Scandinaviërs of Tsjechen die binnen zijn gekomen via de jeugd, hebben nooit het eerste elftal gehaald. Gun jeugd uit de regio een mooie voetbal opleiding, en het scheelt gigantisch in de scouting, vlieg en hotel kosten.

Aan de ene kant zou je kunnen zeggen, laat de spelers de helft inleveren. In dit land kun je ook makkelijk leven van een ton, ipv 2 ton (geen idee wat de salarissen zijn maar neem aan dat het zo tussen de 100k-300k netto zit, het is ieder geval flink bovenmodaal). Aan de andere kant zou ik ook niet gauw willen inleveren, maar goed, ik zit ook wel flink wat lager. Ze hebben recht op dat salaris en ze brengen het ook op. Zonder spelers is er uberhaubt geen sportieve toekomst en valt alles om. Zonder aankopen zakt een club ook weg, en valt het ook om. Dubbel maar noodzakelijk.

17 november 2020 om 18:39

Dat is nou precies het dilemma bij Heerenveen: zonder (goede) spelers geen sportieve (en financiële) toekomst.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
7.AZ178
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. MulderKeeper100
P. BochniewiczVerdediger101
S. FloranusVerdediger100
L. WoudenbergVerdediger101
R. KongoloMiddenvelder101
J. VeermanMiddenvelder103
H. VeermanAanvaller108
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren