Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

FourFourTwo: ‘Bijna niemand is rouwig om het einde van Van Gaalisme’

Laatste update:

Het vertrek van Phillip Cocu bij Derby County markeert mogelijk het einde van een tijdperk in het Engelse voetbal, concludeert FourFourTwo. In een analyse neemt het voetbalblad maandag afscheid van het 'Van Gaalisme': nu Louis van Gaal, Frank de Boer en Cocu niet meer werkzaam zijn in Engeland, lijken hun gemeenschappelijke ideeën over voetbal niet meer vertegenwoordigd in het land.

Cocu nam zaterdag 'met wederzijds goedvinden' afscheid als trainer van Derby County. Zijn vertrek is het gevolg van de bijzonder teleurstellende sportieve resultaten van de club: Derby County staat op de laatste plaats in de Championship en pakte slechts zes punten uit de eerste elf wedstrijden. Volgens FourFourTwo kan Cocu nu in één adem worden genoemd met twee landgenoten: ook Van Gaal en De Boer probeerden tevergeefs de Hollandse School in Engeland te introduceren.

"Het begon met een indrukwekkend Ajax in de jaren negentig, maar de filosofie van Louis van Gaal kwam uiteindelijk neer op nutteloos balbezit - een erfenis die door Cocu werd overgenomen bij Derby County", schrijft FourFourTwo in het achtergrondartikel. Het 'verval' van de Hollandse School vormt de rode draad in de analyse: de principes van aantrekkelijk, aanvallend voetbal werden door Nederlandse trainers op een voetstuk gezet, te ver doorgevoerd en te koppig verdedigd.

Het inpassen van jeugdspelers wordt tot 'de betere aspecten' van het 'Van Gaalisme' gerekend. Zo gaf Cocu de kans aan talenten als Max Lowe, Max Bird, Jason Knight en Louie Sibley, waardoor de erfenis van Cocu op termijn 'misschien beter blijkt te zijn dan de huidige positie van Derby'. "Maar ergens werd het Van Gaalisme kromgetrokken. Het bleef maar vasthouden aan aanvallend voetbal, terwijl je op het veld iets anders zag. Rondspelen om het rondspelen en balbezit om het balbezit leidden tot saai spel. De doelpunten vielen niet meer. Misschien was het voetbal te gestructureerd en het tempo te laag om ruimte te laten voor creativiteit."

Het Engelse voetbal is juist gestaafd op 'dynamiek, urgentie en actie' en daarom is sprake van een culturele mismatch, aldus het vermaarde voetbalblad. Van Gaal en De Boer waren bij respectievelijk Manchester United en Crystal Palace dogmatischer in hun overtuigingen dan Cocu, maar het gebrek aan doelpunten bleek een terugkerend probleem. In de vier Premier League-duels onder De Boer scoorde Crystal Palace geen enkele keer, ondanks dat zijn elftal in drie van de vier wedstrijden meer balbezit had dan de tegenstander.

"Hij wilde te veel veranderen in te korte tijd. Onder Roy Hodgson werd Crystal Palace weer een ploeg die weliswaar minder balbezit had, maar wel dreigender was in de tegenaanval", vervolgt FourFourTwo. "Het Manchester United van Van Gaal produceerde in het seizoen 2015/16 slechts 49 doelpunten: één meer dan Sunderland. Het Derby van Cocu staat weliswaar tiende in de Championship als het aankomt op balbezit en zevende als het aankomt op passzuiverheid, maar scoorde slechts één keer uit open spel."

Het blad stipt aan dat er vorig seizoen negentien clubs waren die meer schoten afvuurden dan Derby County. Dit seizoen maakten the Rams twee doelpunten in acht thuiswedstrijden, hoewel ze zesmaal meer balbezit hadden dan de opponent. "Het omzetten van balbezit in kansen en doelpunten is een terugkerend probleem deze variant van de Hollandse School. Tot op een zekere hoogte had Cocu pech bij Derby County. Hij erfde een team dat ontdaan was van zijn drie beste spelers: Mason Mount, Harry Wilson en Fikayo Tomori. Een tiende plaats vorig seizoen was eigenlijk te veel van het goede. Met zijn huidige positie kan hij niet klagen over zijn vertrek."

Cocu en De Boer werden tijdens hun actieve loopbaan door Van Gaal naar Barcelona gehaald. In de jaren negentig speelde De Boer bovendien in het Ajax van Van Gaal. Geconcludeerd moet worden dat Nederlandse trainers over het geheel niet succesvol zijn gebleken in Engeland. "Terwijl Franse, Spaanse, Duitse en Italiaanse trainers allemaal de Premier League wonnen, is Nederland op dat gebied een uitzondering. De invloed van Johan Cruijff schijnt wel door bij Josep Guardiola en misschien bij Mikel Arterta. Maar Van Gaal kwam te laat en bereikte te weinig. Een van zijn voormalige assistenten, José Mourinho, floreert bij Tottenham Hotspur, maar zijn stijl van voetbal lijkt zelden op die van de Nederlander. Misschien is het Van Gaalisme gestorven met het vertrek van Cocu. En weinigen zullen daar rouwig om zijn."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Praten over een "hollandse school", terwijl je het in 2/3 gevallen hebt over conservatieve en angstige coaches, vind ik een beetje een contradictie. Enigszins rigide? Ja. En dat past dan inderdaad wél in het "van Gaalisme".

16 november 2020 om 14:12

Je kan het best de neo-hollandse school noemen dan en die is inderdaad verschrikkelijk. Dit zijn uiteindelijk toch de van Gaal adepten en/of de nieuwe generate Knvb trainers en ze zullen allemaal zeggen dat ze de Hollandse school aanhouden.

Mijn ideale voorbeeld bevindt zich toch echt in Duitsland waar er zo belachelijk veel goede trainers doorbreken, allemaal vernieuwend, terwijl veel van hun geen of geen serieuze voetbalcarriere hebben gehad. ITT NL waar je zomaar een diploma krijgt puur omdat je bij het Nederlands elftal hebt gezeten. Kwaliteit nepotisme zouden ze hier wel mogen invoeren...

16 november 2020 om 14:25

“Kwaliteit nepotisme” is wel nogal een contradictio in terminis 😅.

16 november 2020 om 14:29

@moozz03 - En wat maakt Cocu en De Boer nou in hemelsnaam Van Gaal adepten? Omdat ze assistenten zijn geweest bij Oranje? Het zijn totaal andere coaches met totaal andere persoonlijkheden. Het is eigenlijk lachwekkend dat ze zo op 1 stapel worden gegooid. Je kunt van ze vinden wat je wilt, maar ze hebben weinig met elkaar gemeen buiten het feit dat ze Nederlanders zijn. Met jouw tweede alinea ben ik het overigens wel eens. Echter lopen er in Duitsland ook genoeg rond die het niet in de vingers hebben, maar je hoort alleen de succesverhalen. Waar wij in Nederland weinig meekrijgen van matige coaches die weinig presteren, krijgen ze in Duitsland weinig mee van coaches als Cocu enzovoort. Die zullen dan ook sneller geneigd zijn Bosz en Ten Hag te noemen.

16 november 2020 om 14:54

@sirius ik denk dat ze bedoelen dat veel van onze Nederlandse coaches op tactisch vlak nog wel eens willen doorslaan. die doen net alsof het voetbal superingewikkeld is en alleen is weg gelegd voor mensen die qua intelligentieniveau mijlenver boven de massa uitstijgen. ze presenteren zich vaak als een stel professoren die hoogst persoonlijk hebben ontdekt hoe de aarde ontstaan is. Cocu en Gio zijn dan wel bescheiden nuchtere mannen maar een hoop van onze coaches leiden best wel aan grootheidswaanzin imo en ik snap best dat ze zich daar in het buitenland aan kunnen storen. we stonden daar ook een tijdje bekend als de arrogante Nederlanders. niet dat alleen onze coaches daar last van hebben want coaches als pakweg een Guardiola en Mourinho vinden zichzelf ook wel heel erg belangrijk. ik heb meer met succescoaches als een Flick en Zidane bv. die laten hun prestaties voor zich spreken en die zie je eigenlijk nooit interresant doen. de spotlight staat bij hun op de spelers omdat ze snappen dat ze hun succes aan die spelers te danken hebben. een concept wat niet elke coach begrijpt helaas

16 november 2020 om 14:57

@lierse, er stond kwaliteit over nepotisme met zo'n omgekeerd driehoekje boven de punt maar die is dus niet gepost hahaha

16 november 2020 om 14:59

@sirius,

Tuurlijk hoor je alleen de succesverhalen maar het zijn er wel echt veel in Duitsland van Klopp tot Nagelsmann tot Rose tot Marsch tot Hasenhuttl. Wij hebben er 2 haha

16 november 2020 om 15:02

@moozz03 ik snap ook alle commotie niet zo over de zogenaamd vele topcoaches die we hebben voortgebracht. hoeveel internationale topcoaches die het langer als 10 jaar hebben volgehouden op Europees topniveau hebben we nou echt voortgebracht in Nederland? veel verder als Cruyff en Van Gaal kom ik niet

16 november 2020 om 15:56

Guus Hiddink!

16 november 2020 om 16:30

& Beenhakker.Edit: Advocaat

16 november 2020 om 16:44

ook goede coaches allemaal maar hoe lang zijn die echt actief geweest in de absolute Europese top? Rijkaard bv heeft het ook een tijdje goed gedaan bij Barca maar heeft niet lang in de absolute top getraind

16 november 2020 om 17:01

Je geeft toch 10 jr aan. Beenhakker heeft tussen '79 & '89 prijzen gepakt met Ajax en Real. Is dat goed genoeg?

Advocaat tussen '96 & '07 prijzen gepakt met P.S.V, Rangers en Petersburg.

16 november 2020 om 14:23

ik snap wel wat ze bedoelen. onze coaches zijn doorgeslagen in het heilig verklaren van het 4-3-3 systeem. in plaats van een systeem te verzinnen wat past bij je materiaal zetten ze nog liever 2 middenvelders op de flanken als ze geen buitenspelers hebben om alsnog 4-3-3 te kunnen spelen. een verdediger van pakweg 1.80 meter met een leuke pass in de benen wordt eerder opgesteld dan een verdediger met lengte en fysieke kracht die een tegenstander onschadelijk kan maken. hebben ze geen verdedigers die kunnen opbouwen of de passing game kunnen spelen dan verwachten ze dan bv van een selectie houthakkers dat ze dat opeens wel gaan beheersen en dan het liefst binnen twee weken. daar denk ik tegenwoordig aan als ik aan de Hollandse School denk. voor mij is mooi voetbal niet afhankelijk van een 4-3-3 maar van de uitvoering. ook in een 5-3-2 kan je bv mooi voetbal spelen heeft een Atalanta wel aangetoond

16 november 2020 om 14:56

Ja en Louis van Gaal deed dat ook eens tijdens een WK. Huh? Louis van Gaal? Louis wilde vooral winnen hoor... Deze krant heeft zich niet goed verdiept.

16 november 2020 om 15:05

natuurlijk is dat zo maar we kunnen er niet omheen dat onze coaches vaak denken dat ze het spelletje hebben uitgevonden en dat deze eigendunk vaak niet matcht met de resultaten. ik doelde ook niet specifiek op Van Gaal maar op onze coaches in het algemeen. ik denk dat de mening van die Engelsen meer is gebaseerd op zijn periode bij United waar hij dan wel hopeloos faalde want anders hadden ze wel geweten dat Van Gaal gewoon een prima coach is, mits hij met jonge spelers werkt. met gearriveerde spelers heeft hij best vaak problemen gehad door zijn schoolmeester benadering en dat heeft wel eens verkeerd uitgepakt

16 november 2020 om 15:55

Je kunt "snappen wat ze bedoelen", maar het slaat nog steeds nergens op. Er is niets aan Frank de Boer en Cocu dat "hollandse school" predikt. En dat jij aan die zaken denkt bij de term "hollandse school" toont enkel aan dat je, in jouw geval voor de zoveelste keer, verkeerd zit. Je kunt er je eigen dingen bij verzinnen, maar dat zorgt er niet voor dat je gelijk hebt.

16 november 2020 om 15:58

de Hollandse School stond ooit voor avontuurlijk, innovatief aanvallend voetbal maar nu staat het imo voor vastgeroest zitten in 1 denkpatroon en 1 speelwijze. je kan zeggen dat ik verkeerd zit maar hoeveel Nederlandse coaches van die geweldige opleiding in Zeist slagen er dan momenteel met die Hollandse School in het buitenland? als je tegenwoordig echter feiten benoemd die mensen liever niet horen zit je zogenaamd "vaak verkeerd"

16 november 2020 om 16:23

Japie,

Ik denk dat het vooral komt dat de Boer en Cocu nog relatief onervaren coaches zijn en enkel een topclub in Nederland hebben gecoacht. 433 spelen met Ajax en PSV gaat coaches doorgaans goed af. Op zich ook logisch omdat de twee clubs vrijwel altijd de beste selecties van de competitie hebben. Ga je dan van een Ajax of PSV naar een Crystal Palace dan is dat voordeel van betere spelers hebben in een klap weg en wordt je opeens bijzonder kwetsbaar tegen tegenstanders als Manchester City, Liverpool, United, Arsenal, Chelsea, Spurs Etc. Daar dan aan vasthouden staat gelijk aan zelfmoord. Dan kom je er plots achter dat het niet om het systeem gaat maar om de spelers. Wanneer een club als Crystal Palace het achterin dichthoud dan heeft het genoeg kwaliteit voorin om er met de winst vandoor te gaan. Crystal Palace scoorde het seizoen voordat de boer kwam op 6 ploegen na de meeste goals in de Premier League en dat is opvallend te noemen voor een team dat op die plaats in de competitie is geëindigd.. Dan lijkt het mij simpel dat als je het achterin dicht gaat timmeren je een heel eind komt mits de aanval zijn ding doet. Maar dat deed de Boer niet. Ajax toonde twee jaar geleden aan dat de Hollandse school nog wel degelijk succesvol kan zijn mits er geschikte spelers voorhanden zijn. Maar je kunt er niet vanuit gaan dat je maar spelers in een formatie kunt proppen en daarmee wedstrijden gaat winnen.

16 november 2020 om 16:35

@elninoo ik schrijf ze ook nog zeker niet af en ik ben het helemaal eens met je punt. een systeem of tactiek maakt je niet automatisch een succesvolle coach want je bent uiteindelijk voor denk ik een 80 procent afhankelijk van de kwaliteit van je selectie

16 november 2020 om 16:43

Spijker. Kop. Waar is de groene omlijning gebleven?
Aan de andere kant ook naïef van de clubleidingen bij Inter, CP, Fener, Derby om te denken dat er een Nederlandse coach komt die met 433 wel even gaat presteren met teams/spelers die dit in jaren niet gewend zijn te spelen. Voordeel van werken bij Ajax en PSV is naast het spelersmateriaal ook dat deze spelers vanaf de jeugd al gewend zijn 433 te spelen.

16 november 2020 om 16:50

onze coaches kunnen zich niet aanpassen aan andere voetbalculturen. ze komen binnen en er wordt binnen twee weken eventjes verwacht dat de spelers daar een hele nieuwe speelwijze beheersen en dat gaat meestal fout. als je dan bv zo een Van Gaal ziet die een clubicoon als een Paul Scholes die de clubcultuur door en door kent eruit gooit voor een nobody als Stuivenberg dan zegt dat eigenlijk al genoeg over het aanpassingsvermogen van onze coaches. ipv zo iemand bij je te houden voor zijn expertise wat betreft de club en hoe het werkt daar neem je je pokermaatje mee. dan vind ik het niet zo raar dat je daar niet slaagt

16 november 2020 om 17:06

Hector. Succesvol en aanvallend 433 spelen is echt maar voor een paar absolute topclubs weggelegd. De rest moet zich gewoon aanpassen aan de tegenstander en een plan bedenken om die tegenstander te ontregelen. Er zijn maar heel weinig ploegen die altijd kunnen uitgaan van hun eigen kracht maar zelfs clubs als City en Liverpool passen zich regelmatig aan aan de tegenstander om er het maximale uit te halen. 433 spelen is gewoon niet altijd weggelegd voor de mindere goden in een competitie tenzij die mindere god een nog mindere tegenstander treft. Het is dan ook een vaak gemaakte fout onder beginnend coaches om te denken dat dat wel mogelijk is. Niet alleen Nederlandse coaches maar ook die uit het buitenland. Je moet je gewoon kunnen aanpassen aan de kracht van de tegenstander. Koeman deed het verrassend goed in zijn tijd bij Southampton. En die had ook niet bepaald de beste selectie van de competitie.

Clubs nemen trainers aan om hun visie en speelstijl. De manier van spelen van Cocu kan ik bij Derby niet beoordelen omdat ik daar geen wedstrijden van heb gezien, maar ik weet wel dat hij veel kans gaf aan jeugd. Bij van Gaal was het niet om aan te zien, maar hij liet wel o.a. Rashford en Lingard debuteren. Ik weet zeker dat Cocu en Van Gaal op lange termijn succesvoller zouden zijn dan in het eerste of tweede seizoen. Alleen krijg je die tijd in Engeland niet.

16 november 2020 om 14:25

Bij Van Gaal kun je ook nog betwisten of het nou echt zozeer aan hem lag, want er zit nou niet bepaald progressie in Manchester United. Verder vind ik dit een zeer gemakkelijke link om ergens een etiket op te kunnen plakken. Die Engelsen maken zichzelf sowieso al snel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Cocu maakt op mij ook geen grote indruk als coach, maar die Championship-clubs spelen Russisch roulette en er is geen touw aan vast te knopen. Je bent daar veelal afhankelijk van geluk en de centen.

16 november 2020 om 14:26

Onder Mourinho zat er qua prestaties wel echt progressie in.

16 november 2020 om 14:29

Een seizoen ja. Daarna kwamen ze weer in een vrije val terecht. Hetzelfde zie je gebeuren bij Solskjaer waar het niet eens een volledig seizoen gelukt is. Daar is momenteel geen eer te behalen zolang ze bestuurlijk de zaakjes niet op orde hebben binnen het voetbalbedrijf.

16 november 2020 om 15:09

@lierse1997 Mourinho ging van de 2e plek naar de 6e plek en had binnen 1 seizoen heel de selectie tegen hem in het harnas gejaagd. hij begon op een gegeven moment zelfs mensen uit te schelden in bewoordingen die ik hier maar niet zal herhalen. dat noem ik geen progressie want progressie is vooruitgang boeken. hij had 1 goed seizoen qua resultaten want het spel leek nergens op en that's it

16 november 2020 om 15:50

Hij eindigde een seizoen tweede en in een ander seizoen won hij drie prijzen. Dat zijn dus minstens twee betere seizoenen dan Louis.

16 november 2020 om 16:10

@Japie_Krekel— Zal je wel pijn doen aan de oren, dat is ook niet zo gek aangezien je destijds niks anders kon doen dan Mourinho afzeiken. Maar van de afgelopen 10 jaar is Mourinho wss de beste coach die United heeft gehad. Minus dat jaartje of twee dat Sir Alex er nog zat. De mentaliteit van United is gewoon slap, en het lijkt erop dat er gewoon al jaren rotte appels in die selectie zitten. Daarom is United nu 4 coaches verder, en eind dit jaar wss 5.

16 november 2020 om 16:38

@lierse1997 ik beweer ook nergens dat Van Gaal het niet slechter als Mourinho heeft gedaan hoor dus dat ben ik met je eens. maar Mourinho zijn periode bij United was ook geen doorslaand succes

16 november 2020 om 16:42

@yeisoonnn dat doet me geen pijn hoor. bij FC Porto bv genoot ik wel van het voetbal van Mourinho en nu bij de Spurs vind ik het op zich ook nog wel meevallen met het extreme verdedigen en zie ik soms best leuke wedstrijden. alleen in zijn periodes bij Real en United kon ik zijn speelwijze niet uitstaan want toen was het vaak echt niet om aan te zien. dat Mourinho niet alleen door zichzelf heeft gefaald geloof ik zeker want onder Moyes, Van Gaal en Solskjaer is het uiteindelijk idd niet veel beter gegaan. of al deze coaches passen niet bij de club of er gaat daar echt iets heel erg fout op beleidsmatig vlak

16 november 2020 om 14:25

Rashford debuteerde alleen omdat de spitsen van United geblesseerd raakten en Van Gaal zijn reserve spitsen had verhuurd. toen bleef er niks ander meer over als Rashford die toen heel knap zijn kans met beide handen aanpakte. Mourinho heeft meer jeugdspelers de kans gegeven daar en Solskjaer nu ook

16 november 2020 om 14:55

@japie, sterker nog, de verhuurde spits met belachelijk slechte statistieken in de Championship werd eerder teruggehaald van verhuur, voordat Rashford de kans kreeg maar ook die raakte geblesseerd

Ik vind het een beetje een zielige sneer naar LvG en trainers die in zijn visie geloven. Alsof 'lange halen, snel thuis' het ei van Columbus is.

16 november 2020 om 14:28

Tja het Engelse voetbal wordt genoemd om de snelheid, ik heb het opgegeven om daar naar te kijken, ja het is snel, maar er worden daardoor zoveel fouten gemaakt dat ik denk kom op, kijk gewoon ff. Beetje als in een politieserie, snel ergens naar toe rijden om de laatste 25 meter die je ook kunt rijden, te gaan lopen en op het moment dat ze de deur uit stappen gaan roepen, stop politie. Ik erger mij daaraan dus kijk ik maar niet. Kijk liever naar een Spaanse of Duitse wedstrijd, het tempo is maar een fractie lager en daardoor is het niet zo'n foutenfestival.

16 november 2020 om 14:30

voetballen gaat ook niet om wie het ei van Columbus ontdekt. je kijkt naar je materiaal en daar verzin je een passende speelwijze en opstelling bij. in een 4-3-3 op balbezit spelen kan ook gewoon saai voetbal opleveren

Toch wel grappig hoe die coaches nu over 1 kam worden gescheerd. Ik vind Van Gaal, De Boer en Cocu echt totaal verschillende coaches met totaal verschillende karakters. Dit zijn gewoon woorden voor de buhne om er een etiket op te kunnen plakken. Natuurlijk zijn ze alle drie verre van foutloos, maar in een gespreid bedje kwamen ze ook niet bepaald. Manchester United staat al jaren in brand en Championship-clubs spelen stuk voor stuk Russisch roulette. Maar goed, die Engelsen hebben er een handje van om te denken dat zij het wiel uit hebben gevonden.

16 november 2020 om 14:32

wij als Nederlanders hebben al helemaal het idee dat we het voetbal hebben uitgevonden en dat de voetbalsport een of andere hogere wiskunde voor raketgeleerden is die alleen wij beheersen. In Nederland denken we vaak dat alleen wij verstand hebben van voetbal en dat ze er in de rest van de wereld helemaal niks van snappen

16 november 2020 om 14:35

Nee hoor, dat denken ze alleen bij de Knvb waarbij zo'n trainerscursus word geportretteerd als een universitaire opleiding. Tja, dan leid je ook altijd een paar coaches op met die gedachtegang. Echter schreeuwt het gros al tijden om verandering. Verder is er veel lof voor Spaanse en Duitse trainers in Nederland.

16 november 2020 om 14:50

@sirius mee eens we moeten ook openstaan voor de kennis van andere voetbalculturen. er is niet maar 1 opstelling of speelwijze die naar succes leidt

Er wordt in Engeland wel flauw gedaan over met name V Gaal, maar ook De Boer en Cocu. Cocu en De Boer hebben gezamelijk 7 landstitels (ja, Eredivisie) behaald als coach, en V Gaal heeft ook de benodigde successen gehad. Zullen ze in Engeland zich niet eens moeten afvragen waarom Engelse coaches nooit een prijs winnen of werkzaam zijn bij een topclub? Lampard is nu de eerste in jaren als ik mij niet vergis.

16 november 2020 om 14:33

Die zeggen dan dat het voor Engelse coaches niet interessant is omdat ze al in de beste competitie werken. Zo praten die Engelsen altijd alles recht wat krom is. In werkelijkheid zijn Engelse coaches buiten Engeland absoluut niet gewild en als een club het een keer aandurft, gaat het eigenlijk nooit goed. Overigens snap ik de kritiek op de coaches wel, maar ze op 1 stapel gooien is lachwekkend. In niets lijken ze op elkaar.

16 november 2020 om 14:36

Paul Clement doet het momenteel wel leuk bij Cercle. Ze zetten gewoon nooit echt de stap naar het buitenland, hopelijk komt daar wat verandering in.

16 november 2020 om 14:50

Het voetbal in de PL wordt voor een erg groot deel gevormd door buitenlandse spelers/managers/beleidsbepalers. Een jaar of 10 geleden bestond bijvoorbeeld Newcastle uit bijna een heel elftal Franse spelers. Tegenwoordig heb je ook een Wolves die uit bizar veel Portugezen bestaat. Spaanse spelers ook niet te vergeten natuurlijk. Je ziet ook dat Engelse topspelers het goed doen onder buitelandse coaches, maar zodra ze in het nationale elftal komen te spelen, is meteen allemaal niet meer zo top. Je zou je haast afvragen of een Sir Alex de nationale ploeg wél iets had kunnen laten winnen.

Er wordt gedaan alsof van Gaal een soort Guardiola is. Maar van Gaal was wel iets meer een realist dan idealist en werkte veel resultaatgerichter. Denk maar eens aan het wk bij Oranje waar hij met 5 verdedigers speelde. En van Gaal was ook altijd al bewust van drukzetten en omschakelen als speerpunt in zijn tactiek. Deze krant heeft zich niet echt goed verdiept in van Gaal. Eindeloos combineren past wel bij de laatste periode van Frank de Boer bij Ajax. En wat Cocu betreft, die heeft gewoon een slechte selectie. Ik verwacht niet dat het daar nu veel beter zal gaan. Zoals zo vaak na het ontslaan van een coach. Cocu lijkt me best capabel genoeg om Derby County te coachen.

16 november 2020 om 21:02

Van Gaal heeft verschillende gedaanten gehad. Hij werd met de tijd wat verdedigender (lees pragmatischer). Van Gaal's grooste mankement was zijn schoolmeester aanpak. Hij hield niet van creativiteit, niet van chaos. Dat is het verschil van de Cruijff-Guardiola school. Die draaide veel meer om het vertrouwen op individuele kwaliteiten en het creeren van chaos. Van Gaal houdt juist van orde.

Kijken ze bij 442 ook weleens Man-City?

Van der Gijp had vrijdag in VI wel een rake opmerking over de manier waarop Spanje en Nederland speelden. Spanje speelt gewoon een man in de dekking aan, waar Nederland constant op zoek ging naar de vrije man. Het eindeloze breien wordt veroorzaakt door het feit dat er met de fitte selecties van vandaag de dag eigenlijk nooit echt meer een vrije man voor de bal staat. Die staat alleen achter de bal, waardoor de bal zelden goed naar voren wordt gespeeld. Die opvatting is iets die Van Gaal in de Nederlandse trainerscursussen heeft geramd, wat ons nu gewoon op breekt. Het is zaak dat we daar als Nederland goed naar kijken, want je loopt gewoon ver achter op deze manier. Je creëert helemaal niks.

16 november 2020 om 15:25

je kan alleen spelers in de dekking aanspelen als ze een hele goede techniek hebben en hoeveel hele technische spelers zie jij in dit Oranje rond lopen? voor de rest ben ik het overigens volledig met je eens. zeker wat betreft dat eindeloze breien. ook dat gedoe met die voetballende keepers daar wordt ik zo moe van. de bal heeft helemaal niks bij de keeper te zoeken, die moet naar voren en zeker niet naar iemand die op doel is beland omdat hij de slechtste voetballer in zijn team was

16 november 2020 om 15:32

Het ligt er maar aan wat je onder 'techniek' verstaat. Cruijff hamerde jarenlang geleden niet voor niks op een goede basistechniek, dwz inspeelpass en aanname (in deze context). In de opleidingen moet je wel fouten durven maken, want je ontwikkelt zo'n strakke inspeelpass en zo'n sterke aanname vooral als je het vaak doet. En dan zal je in het begin fouten maken. Jongens als Blind, De Vrij, Van Dijk en De Ligt moeten dit gewoon van achteruit kunnen. Als ze het maar vaak doen. Ik vind dat de Knvb het Van Gaal idee overboord moet gooien en de trainerscursussen inrichten op een manier waarop dit soort basiszaken beter wordt geleerd. Op het amateurniveau komen dit soort zaken al zelden in de cursus voor, ik kan me niet voorstellen dat het later beter wordt.

Hollandse School is altijd een beetje onzin geweest. Hiddink was helemaal geen Hollandse School, Koeman ook niet, Advocaat al helemaal niet. Is allemaal zwaar overtrokken. Cocu was heel pragmatisch, helemaal niet zo aanvallend of op balbezit. De Boer is ook niet echt zo. Van Gaal op WK 2014 was helemaal niet zo op balbezit, juist niet. 5-3-2 gespeeld, met succes.

16 november 2020 om 15:30

5-3-2 met succes? Van Gaal heeft tijdens het wk continue geschakeld van 5-3-2 naar 4-3-3. Het succes kwam veelal wanneer er weer 4-3-3 gespeeld werd.

Frank vind ik wel een geval van dat had je beter niet kunnen doen. Van een houthakkersteam met lange ballen een ploeg maken die speelt op balbezit kost gewoon heel veel tijd en energie. Tijd die je in de PL gewoonweg niet hebt. Resultaat is het belangrijkst en dat genereer je er niet direct mee. Frank zal vast aan de directie van CP zijn visie hebben aangegeven, maar samen hadden ze dit niet moeten doen. Roy Hogdson past dan gewoon veel beter bij zo’n club en ziet realistisch in wat de kwaliteit van het spelersmateriaal is.

gezien de commentaren hier is het Nederlandse voetbal nog niet klaar om een spiegel voorgehouden te krijgen.
De hele generatie voetballers van medio 98 spelen suf voetbal op balbezit, want zo speelden ze destijds ook. De Boer weet niet anders dan dat je hoort rond te brijen in de verdediging, dus hij brengt dat ook over op zijn spelers. In de tussentijd is Nederland aan alle kanten voorbij gestreefd, maar blijven we stug volhouden en de wereld ervan overtuigen dat wij het voetbal uitgevonden hebben.

Van gaal heeft bij man united helemaal niet getracht om de Hollandse school te implementeren. Ik heb te weinig van derby gezien wat cocu hier heeft getracht, maar afgaande op zijn psv tijd is dit ook niet zijn stijl. Met andere woorden; alleen de boer wilde dit en ala hij de belangrijkste personen niet had gemist, dan ben ik er van oveetuigd dat er gewoon goals ging vallen. Desondanks had hij het met die houthakkers natuurlijk niet moeten proberen.

Van gaal vind ik nog een hele goede coach. Zijn systeem heeft een jonge Ajax in 95 de champions league geleverd. AZ voor het eerst kampioen gemaakt in 2009. Bayern Munchen heel aantrekkelijk laten voetballen en bijna alles gewonnen in 2010 behalve de C.l. waar ze toch de finale hadden gehaald in zijn 1ste seizoen. Bayern dat voor de komst van v.gaal typisch ouderwets Duits speelde en van gaal zowat de filosofie veranderde. Met de Nederlandse elftal weer de halve final van het WK in 2014 gehaald. Bij United heb ik het gevoel dat als Van Gaal nog een of 2 seizoenen nodig had om een leuke selectie te maken, hij ging de goeie kant op, maar het proces ging niet snel genoeg voor de club en fans van United

Het spel onder van Gaal leek ook echt helemaal nergens op bij Man Utd. Cocu heb ik nooit een sterke trainer gevonden. Misschien voor Eredivisie begrippen een prima trainer maar niks voor het buitenland. Toch blijf ik zeggen dat als Palace Frank nog 3 wedstrijden extra had gegeven dat Palace echt wel beter was dan ze nu zijn. Klinkt raar maar het spel van Palace begon echt ergens op te lijken en ze hadden heel veel pech in de laatste 4 wedstrijden onder Frank. Ben benieuwd welke Nederlandse trainer wel gaat slagen na deze 3.

Maoïsme, socialisme, communisme, Marxisme , kapitalisme
zo zijn er nogal wat ismen, maar om nu ook te gaan spreken van Gaalisme gaat mij veel en veel te ver.
Hoe durven ze

16 november 2020 om 18:24

jou wel maar ik denk dat Van Gaal het niet meer als normaal vind dat het Van Gaalisme straks wordt opgenomen in het woordenboek en dat er straks ook in het vak geschiedenis over wordt verteld op scholen

16 november 2020 om 21:03

Van Gaal is van de Schoolmeesterschool. Van het laten doodbloeden van enige creativiteit.

Toch als je de reactie van veel Derby fans leest; die zijn wel rouwig om het vertrek en daar stond Cocu er toch goewd op, de selectie daarin tegen!

Wel mooi, maar het is bij United nou niet bepaald beter gegaan na van Gaal.

Deze analist heeft gelijk.
In Engeland wordt sneller, directer en opportunistischer gespeeld. En dat leidt in Engeland tot meer doelkansen en meer sneller voetbal.
In Engeland. Bij 80% van de ploegen.
Gek dat de beste ploegen van Engeland NIET zo spelen. LFC en ManC spelen continentaal voetbal. Zeker niet het "lange halen snel thuis" engelse voetbal.
De engelse analisten kunnen zich beter buigen over vragen als:
1.hoe komt het dat de PL de sterkste competitie ter wereld is en dat het engelse elftal geen Europees of wereldkampioen is ???
2. Hoe komt het dat engelse clubs , uitgezonderd LFC vorig jaar, steevast door europese clubs worden uitgeschakeld in de CL.
3.hoe komt het dat talenten als Sancho, Mount en Madueke beter gedijen en opgeleid worden bij Europese clubs?

16 november 2020 om 21:04

We zitten in een vreemde periode. De meeste goals worden nu gescoord in Duitsland en Italie. Engeland zit in de middenmoot en Spanje is verworden tot het nieuwe Italie. Er wordt verdedigend gespeeld in Spanje tegenwoordig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren