Perez schrikt tijdens Oranje - Spanje: ‘Onbegrijpelijk hoe hij die ballen geeft’

Zondag, 15 november 2020 om 11:39Dominic Mostert • Laatste update: 11:43

Denzel Dumfries werd in het spelersrapport van Voetbalzone beoordeeld met een acht voor zijn optreden tegen Spanje (1-1) op woensdagavond, maar Kenneth Perez rekent de rechtsback van Oranje twee beslissende momenten zwaar aan. In de tweede helft bereidde Dumfries vanaf de rechterflank twee grote kansen voor. De passes die hij verstuurde naar respectievelijk Memphis Depay en Luuk de Jong waren echter niet op maat, wordt zondagochtend geconstateerd bij Goedemorgen Eredivisie op FOX Sports.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door sirius)

Absoluut! Ik zou Hateboer opstellen, ipv Dumfries. Daar mag geen twijfel over mogelijk zijn, Dumfries maakt vaak zeer cruciale fouten. Of toch misschien Timber, Hillen of van der Sloot opstellen? De zeer grote talenten van AJAX.

15 november 2020 om 11:54

Haha ja, laten we een speler van Jong Ajax opstellen in het Nederlands Elftal... Al zou het me niet verbazen van De Boer na het oproepen van Gravenberch.

15 november 2020 om 12:03

Want? Het is duidelijk dat AJAX de meest prestigieuze jeugdopleiding ter wereld heeft, toch? Ik hoorde dat PSV laatst een aantal miljoen in de jeugd heeft geïnvesteerd, nou daar is nog niet veel soeps uit voort gekomen. De rest heeft ook geen jeugd om een nieuwe rechtsback te leveren. Misschien kan Dumfries hard rennen, maar verder ook niet. De rechtsback is op het moment de zwakste schakel, en dan vind ik het niet gek dat je de grootste talenten van Ajax oproept voor Oranje.

15 november 2020 om 12:06

Voor spelers van Jong Ajax ed. Is daar Jong Oranje. Je maakt je toch volslagen belachelijk wanneer je een subtopper in de KKD oproept voor Oranje?

15 november 2020 om 12:09

Emilio, volgens mij is hij gewoon heel hard aan het trollen, geen enkel persoon met meer dan 10 hersencellen zou dit anders zeggen.

15 november 2020 om 12:11

Aan de andere kant, er zijn er hier een aantal die dit nog serieus zouden kunnen menen ook 😂

15 november 2020 om 12:15

Fair, maar ik ga er in eerste instantie altijd vanuit dat men een serieuze reactie plaatst. Blijkt wederom niet voor iedereen te gelden. Daar heb ik best wel medelijden mee.

15 november 2020 om 11:58

Welnee, gewoon Dumfries opstellen. Hij komt namelijk wel in die positie. Maar hij moet zich op het gebied van voortzetting wel verbeteren. Of mag je alleen kritiek op (oud) Ajax spelers leveren?

15 november 2020 om 12:01

Bijzonder hoe mensen hierop serieus ingaan. Een soort van grappig bedoeld steekje onder water richting De Boer en zo overduidelijk dat ik echt sterke twijfels heb over het leesniveau van sommigen hier. Afijn, Dumfries moet natuurlijk gewoon spelen maar Perez heeft wel gelijk over zijn passing/eindpass/voortzetting. Het rennen en opkomen evenals het verdedigen gaat hem prima af, tot hij de voorzet moet geven. Waren gewoon twee zaadballen. Mag toch gezegd worden?

15 november 2020 om 12:08

Allemaal valide punten. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je het hebt over een verdediger. Wil je dergelijke aanvallende kwaliteiten op die positie, dan zal je daar een vleugelaanvaller moeten opstellen, wat dus ten koste gaat van de primaire taak, namelijk verdedigen.

15 november 2020 om 12:26

Zit niet zo te trollen, hij moet Klaiber opstellen.

15 november 2020 om 13:28

Hateboer laat echt steeds vaker zien dat hij door het ijs zakt. Soms nog een leuke voorzet, misschien beter dan Dumfries, maar verdedigend ontzettend zwak. En die voorzetten van Dumfries is overigens precies de reden waarom een rechtsback niet zover moet aanvallen, ze zijn niet voor niks verdediger. Geef over de middellijn maar gewoon de bal af aan een middenvelder of aanvaller, die wel een goede voorzet kan geven ipv dat een van deze spelers de positie van dumfries moet overnemen zodra hij rechtsbuiten loopt. Buiten dat, was wat memphis en luuk met die voorzetten deden, ook gewoon veel te mager. Minimaal 1 van de 2 had moeten zitten. Memphis veel te laks en luuk veel te traag en slecht geanticipeerd.

15 november 2020 om 13:38

Het wordt gwn tijd dat Frimpong van Celtic opgeroepen moet worden, hij is aanvallend zo goed en vooral tegen defensieve landen kun je hem goed gebruiken

15 november 2020 om 15:01

Dat absoluut niet. Hateboer rendeert alleen als hij geen verantwoordelijkheden draagt en in een voor hem ideale situatie speelt, namelijk met 3 centrale verdedigers achter zich. Hateboer is verdedigend zeer matig en ook aanvallend houd het niet over. Dumfries is ook geen geweldenaar, maar is verdedigend redelijk stabiel en brengt met z'n drive in aanvallend opzicht net zoveel als Hateboer.

Het probleem is vooral Luuk de Jong. Tenzij je alle ballen hoog het strafschopgebied inpompt heb je helemaal niks aan hem. Vind het zelfs beschamend dat we nu met zo'n beperkte spits spelen als je ziet wat we in het verleden gehad hebben.

15 november 2020 om 12:06

Is Malen geblesseerd? Want anders kun je toch gewoon met Depay, Malen en Berghuis spelen? Kunnen allemaal scoren en kunnen allemaal uit de voeten op de flanken. Veel positiewisselingen, veel combinatievoetbal. Af en toe inzakken en Klaassen/vd Beek/wijnaldum eroverheen laten komen. Frenkie die met zn spelintelligentie de ruimtes bedient en dan Dumfries als tank aan de rechterkant en Wijndal aan de linkerkant.
Het is nog steeds niet fantastisch, maar er gaat in ieder geval wat gebeuren in je aanvalsspel ipv dat statische droevige van nu.
Luuk de Jong is alleen leuk als je spelers hebt die 15 ballen per wedstrijd goed de 16 in kunnen pompen. Dan kopt hij er wel 1 in. Maar Willems is er niet dus dat sprookje gaat niet door.

Koeman geeft het antwoord eigenlijk zelf al.. Namelijk 5-3-2 (of aanvallend 3-5-2) spelen. In die formatie heeft Nederland de beste wedstrijd onder De Boer gespeeld (1-1 tegen Italië) en komen werkelijk álle spelers het beste tot hun recht. Dan hoef je Depay niet uit de spits weg te halen, maar staat naast Luuk of Malen voorin, het middenveld blijft volledig intact, de backs kunnen hoger staan, zodat wat Koeman zegt klopt en, misschien nog wel het belangrijkste, je hebt je beste spelers in je sterkste linie staan, namelijk centraal achterin.

15 november 2020 om 11:56

De backs hoger zetten klinkt vooral goed, maar daardoor neemt het gevaar van de verrassing van de opkomende back wel af. De backs moeten dan ook in de kleinere ruimtes sterker zijn. Goed voor Blind dus bijvoorbeeld maar minder voor Dumfries. Bij PSV zie je dat ook soms dat Dumfries gewoon hoger wordt neergezet maar dat valt makkelijker te verdedigen. Juist het loopvermogen en het kiezen van de juiste momenten maakt een opkomende back zo ongelooflijk gevaarlijk.

15 november 2020 om 13:48

@PSVGillingham: ik ben het met je eens dat dit voor een Dumfries niet werkt, maar hij is dan ook (wat de Engelsen zouden noemen) een full-back, geen wing-back, die je nodig hebt voor dit systeem. Dumfries moet je dan ook niet in de aanval mee willen hebben; prima verdediger, goeie body, tackle en inzet om de bal te veroveren, maar voorbij de middenlijn heb je heel weinig aan hem. Hij heeft namelijk geen goede voorzet. Terwijl de wing-backs (of buitenste middenvelders) in het 3-5-2 systeem (verdedigend makkelijk over te schakelen naar 5-3-2) juist vanuit de basis meer rond de middenlijn spelen. Verdedigen wanneer het moet, mee aanvallen wanneer het kan (als er ruimte is dus). Wat je zegt over spelen in de kleine ruimte klopt ook niet. Wat jij beschrijft zijn de taken van een rechtsbuiten, maar een wing-back is geen rechtsbuiten. Ghosens en Hateboer spelen daar bij Atlanta, nou niet echt de spelers voor in de kleine ruimte. Ze moeten vooral loopvermogen hebben, een (vroege) voorzet kunnen afleveren en mee kunnen verdedigen. 20 meter vóór en 20 meter achter de middenlijn is hun uitgangspositie. Als ze mee op komen moet de verdediging altijd kiezen wie ze oppakken, en als ze balverlies lijden, zijn ze niet de laatste linie, maar staan er nog 3 sterke verdedigers achter waar ze nog voorbij moeten, waardoor de anderen tijd hebben om verdedigend weer bij te sluiten. Dat is de kracht van dit systeem.
Hateboer kan dit systeem spelen, heeft hij al bewezen bij Atalanta, maar ik denk dat ook een Promes deze rol prima zou kunnen vervullen. Al zou ik hem in de vormdip waar hij nu in zit nog niet eens bij het G-elftal in de basis zetten..

15 november 2020 om 15:08

Dat je weinig aan Dumfries voorbij de middenlijn hebt is gewoon niet waar. Hij maakt veel goals voor een rb en geeft ook veel assists. En die goals en assists maakt hij niet vanuit zijn eigen helft. Dat zijn stijl jou niet aanstaat is een ander verhaal. Maar hij is zeker erg waardevol. Bij NL liet hij dat ook zien. Je kan hem bekritiseren op die laatste pass, maar met zijn kwaliteiten creëert hij wel veel gevaarlijke situaties. Ten tweede, in een 5-mans middenveld systeem spelen de RM en LM wel degelijk in kortere ruimtes, alleen al doordat je met 5 man in het midden speelt. Je moet dan vooral snel kunnen combineren met de middenman terwijl er druk op je wordt gezet vanuit de tegenstander's back en buitenspeler en eventueel een middenvelder. Je moet dus relatief technischer zijn en een goede korte pass hebben. Maar uiteraard niet zo technisch als een buitenspeler, dat is weer een andere rol. Hateboer en Gossens hebben beiden een prima korte pass en met name de laatste ook een goede techniek. Uiteindelijk zou ik dus zeggen dat we gewoon 4-3-3 moeten spelen. Daar hebben we de spelers voor. Dumfries is dus op zijn sterkst als RB en linksback heb je goede opties met Wijndal en Jetro als hij zijn niveau van bij Newcastle weer haalt. Promes is helaas niet goed genoeg, met Ziyech was hij lekker bezig maar voor het NL elftal moeten we doorselecteren. Ik zie veel liever Malen en Mo op de flanken en in mindere mate Stengs. Maar in 3-5-2 zou hij idd wel een goede optie zijn achter Hateboer.

15 november 2020 om 19:35

Ik vind 12 goals en 15 assists in 92 duels bij een topclub geen indrukwekkende statistieken. En dat is ook niet erg, want dat is zijn rol ook niet. Hij is een prima back, maar aanvallend gewoon niet zo goed. Je kunt nu moeilijk gaan verkondigen dat hij een goede voorzet heeft, want dat is gewoon niet zo. Vergelijk die stats bijvoorbeeld met een andere back van PSV die in hetzelfde elftal heeft gespeeld en aanvallend wél goed is, Angelinho, die heeft in één seizoen 12 assists gegeven. I rest my case.

15 november 2020 om 20:10

Ik vind 11 goals en 12 assists in 65 wedstrijden wel erg netjes (ik weet niet waar jij jouw statistieken vandaan haalt?). Dat is een goal of assist gemiddeld per 2.8 wedstrijden voor een back. Angelino is idd vooral aanvallend van een erg hoog niveau, een speler met een buitengewone techniek en trap voor een back. Dumfries levert aanvallend erg veel en daarnaast is hij ook verdedigend erg sterk en op het gebied van leiderschap en karakter. Hij wordt echt erg onderschat.

15 november 2020 om 13:16

Ik denk dat er daar te veel blessures voor zijn, want dan moet je met Botman gaan spelen. We hebben nu even geen 3 goede centrale verdedigers....

15 november 2020 om 13:56

Dat ben ik met je eens inderdaad. Nu is het verdedigend sowieso even puzzelen en moet je kijken wie je beste spelers zijn die je tot je beschikking hebt en daar je systeem op instellen. Ik vind dat je dat sowieso altijd moet doen, je beste spelers opstellen en daar je systeem op aanpassen, in plaats van halsstarrig vasthouden aan een systeem en daar je spelers op gaan inpassen, zelfs als je daardoor betere spelers op de bank moet zetten.

En toch zie je bij PSV dat Dumfries minder van dit soort fouten maakt. Ik vermoed dat Denzel zelf ook wel in de gaten heeft dat hij niet volledig het vertrouwen geniet en veel kritiek krijgt op zijn techniek etc. Het is niet gek als je dan daardoor onzekerder bent als je de kans wel krijgt en daardoor dus onzorgvuldiger kan zijn.

15 november 2020 om 12:11

Bij PSV staat Dumfries gewoon in de basis. Is hij gewoon de eerste keus. In Oranje moet hij zichzelf telkens nog bewijzen. Dan zou druk ook een reden kunnen zijn waarom de voorzetten minder zijn.

15 november 2020 om 12:42

Vond die bal op Memphis gewoon goed. En die bal op de Jong was matig maar alsnog had hij hier veel mee moeten doen, liet gelijk zien hoe matig hij technisch wel niet is. Malen had meer met die bal gedaan en Memphis had gewoon moeten scoren..

15 november 2020 om 16:32

Depay ging zelf nog 3x die bal goedleggen en De Jong ging wachten op die bal terwijl ie gewoon zelf naar die bal kon lopen en op goal kon schieten dan

De bal op Memphis was prima, als je die te scherp geeft belandt 'ie op de hakken van de tegenstander.

15 november 2020 om 15:25

Daar gaat het niet om. Het is hoe hij die bal raakt, zeer zwak. Als ie em strak raakt, dat de bal ook over de grond gaat dan kan Depay em in 1 keer raken met vaart. Nu stuiterde de bal wat doordat Dumfries em slecht raakt en daardoor moest Depay maar eerst aannemen en had hij teveel tijd nodig. Dumfries is technisch gewoon erg zwak, die bal op Luuk was ook lachwekkend. Dumfries had ruimte gekregen en deed het opkomend leuk maar tegen low block teams is hij vaak matig, vanwege zijn beperkte techniek.

Heel terecht. Dumfries kwam lekker opstomen en kreeg daar complimenten voor, maar twee keer was de eindpass zeer beroerd en dat kost je eigenlijk gewoon de overwinning. Juist op dat soort cruciale momenten moet je een goede bal afleveren als je zoals Dumfries naar de Europese top wil.

15 november 2020 om 14:14

Ik heb Hateboer zijn voorzetten gezien tegen Spanje, en dat oogde ook vooral op goed geluk. Hateboer maakt daarnaast ook grote fouten.

15 november 2020 om 17:12

Ik heb het toch helemaal niet over Hateboer? Ik vind Hateboer ook zeker geen topper, maar daar gaat het me niet om. Ik geef aan dat ik het slecht vind dat Dumfries op zulke belangrijke momenten (met alle tijd van de wereld) twee keer zo'n slechte voorzet aflevert.

Als je geen bal voor geeft kan je ook geen verkeerde voorzet geven. Dumfries zorgt voor gevaar voorin en dan kan er ook wel eens een minder goede voorzet tussen zitten. Bij Hateboer kwamen er geen voorzetten, dus kunnen er ook geen minder goede bijzitten.

Ik dacht eerlijk dat de eerste voorzet op Memphis wel in orde was. De Lyon spits is technisch genoeg om met een iets mindere voorzet wel wat te doen toch? Bij Luuk de Jong zag je het probleem.

15 november 2020 om 12:23

Eens. Die bal op Memphis was niet heel strak maar Memphis moet hem eerst 3x klaarleggen om hem dan in de handen van de keeper te schuiven. Niet per se Dumfries zijn schuld. Die bal op de Jong was wel heel matig, zeker voor een spits als de Jong. Die kan dan niet nog even de keeper omspelen ofzo.

15 november 2020 om 15:28

Nah, hij raakt em verkeerd waardoor die bal opstuiterde. Daardoor moest Depay aannemen en had hij meer tijd nodig. Als Dumfries de bal zuiver raakt, de bal over de grond past dan kan Depay de bal in 1 keer op doel schieten. En die bal op Luuk was ook zwak, technisch zeer matig. Te zacht. Dat moet gewoon beter maar ja Dumfries is technisch erg beperkt. Wel een vechter met loopvermogen en fysiek sterk.

Wat?! Typisch Perez dit weer. Heeft zo vaak negatieve dingen te zeggen over PSv’ers, Dumfries kwam iig in die posities en bleef maar gaan over die rechterflank. De bal op de jong was inderdaad niet goed genoeg, maar die op Memphis was prima. Hij had genoeg tijd om daar wat mee te doen maar schoot de bal gewoon niet goed genoeg in

Een beetje spits ramt die bal van Memphis gewoon direct op doel hoor. Maar nee, hij moet hem eerst aannemen en schuift de bal zonder enige overtuiging naar de hoek. Die tweede voorzet was inderdaad net iets te zacht, maar ook daar had iedere andere spits meer mee gedaan hoor. Van de Jong weten we dat het voetballende gedeelte zijn zwakte is, dus daar verwacht ik ook niet van dat hij de keeper eventjes omspeelt. Perez kan dus beter zaniken aan gebrek aan kunde voorin dan op de voorzetten van Dumfries.

15 november 2020 om 13:26

Toen Memphis bij Lyon van linksbuiten naar de spitspositie werd gezet leek hij eenzelfde transformatie te zijn ondergaan als Mertens. Verrassend goed kunnen afmaken door snel en meedogenloos te schieten wanneer de kans zich voordoet. Echter lijkt hij het nu (bij het NL's elftal iig) anders te interpreteren en in te willen vullen door het vooral te zien als "ik sta centraal zodat ik vaker de bal heb omdat ik de beste ben". Dit resulteert meer in dat inzakken, dribbels, trucjes, opeisen, etc. Dat kan goed uitvallen als de vorm meezit (onder Koeman een tijdje). Maar ik denk toch dat hij weer terug moet naar die mentaliteit van afmaken en een killer zijn. Het als een uitdaging zien om elke bal zo snel mogelijk in het doel te rammen. Misschien zou een transfer naar Italië de beste optie voor hem zijn. Laat hem maar op het EK en WK killen terwijl, hopelijk, spelers als Ihattaren, de Jong en Wijnaldum (en eventueel Gravenberch) voor creativiteit en dominantie centraal zorgen.

Tja, Dumfries is technisch niet heel hoogstaand en zijn voorzetten zijn dan ook niet zijn specialiteit. Je kunt hem hierop blijven afbranden, maar dat weten we nu wel. Bij PSV komt hij daarom ook liever naar binnen, om een medespeler op kortere afstand aan te spelen of voor doelgevaar te zorgen met zijn harde schot. Denzels kracht is zijn dynamiek en imposante fysiek. Daarom heb ik hem liever dan Hateboer. Hateboer heeft ook geen bijzondere voorzet en is verdedigend wankel. Dumfries wint nog luchtduels en is sowieso een betere verdediger.

15 november 2020 om 14:59

Maar daarom moet dat ook benadrukt worden. Een traptechniek is gewoon heel goed trainbaar. Bij een talent is zoiets vanzelfsprekend, een ander zal er harder voor moeten werken. Dumfries is van die tweede categorie. Ik vind dat het best benoemd mag worden als een back een slechtere traptechniek heeft dan de gemiddelde amateurspeler.

15 november 2020 om 15:18

Dat vind ik dan ook wel weer overdreven. Die Dumfries kwamen wel aan. Niet helemaal op maat, maar toch. Die van Hateboer kwamen helemaal niet aan. Backs met een goede voorzet zijn vrij zeldzaam. Backs die dat kunnen en ook nog kunnen verdedigen al helemaal.

15 november 2020 om 16:03

Maar we hebben het hier niet over een aspect dat echt zo moeilijk is. Ik ben ervan overtuigd dat dit gewoon te leren is. Verder vind ik Hateboer ook helemaal niet Oranje waardig. Ik heb geprobeerd het anders te zien, maar telkens als ik 'm zie voetballen zie ik echt niet wat 'm nou zo goed maakt. Aanvallend is 't niets bijzonders en verdedigend is hij zeer matig. Hij heeft bij Atalanta gewoon de mazzel dat je op zijn positie niet zoveel fout kunt doen. Hij hoeft alleen maar mee te voetballen en dan geef je over een heel seizoen weleens een verdwaalde assist of maak je een toevallige goal.

Als hij ook nog eens perfecte voorzetten zou geven zou hij wel in de Engelse top spelen. Hij is nou eenmaal technisch iets beperkt. Beter is om zijn positieve punten uit te lichten dan dat azijn commentaar.

Ik kan eerlijk gezegd ook niet snappen hoe een profvoetballer zo'n voorzet in de benen kan hebben, zeker als het een speler op een positie betreft waarbij zoiets belangrijk is. Dat kun je namelijk gewoon heel goed trainen. De gemiddelde amateurvoetballer heeft een betere voorzet in de benen. Daar zal Dumfries wel aan moeten werken.

Zó een grote onzin als Perez hier verkondigd kom je echt maar eens in de 10 jaar tegen. Dumfries had een tegenstander die mee rende en gaf de pass toch op een maniet af dat langs de afgedekte lijn Luuk bereikte. Dumfries was de beste man van de tweede helft. Steeds precies randje buitenspel slim doorsprinten en 2 keer een 100% kans creëren voor een aanvaller. Ook verdedigend eindelijk iemand die duidelijk beter dan zijn Spaanse tegenstanders was, wat ik in de hele wedstrijd gemist heb. Dat Memphis zijn kans ook mistte daar zitten de Spanjaarden nu nog om te lachen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

8 fans
Verdediger, 25 jaar

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren