Jackpot na transfer van Ziyech bleef uit: ‘Was voor ons een vermogen geweest'

Zaterdag, 14 november 2020 om

Hakim Ziyech zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij de amateurs van ASV Dronten. Toch profiteerde de club uit Flevoland niet mee bij de transfer van de 27-jarige aanvallende middenvelder annex buitenspeler naar Chelsea, dat afgelopen zomer veertig miljoen euro neertelde om hem over te nemen van Ajax. Omdat sc Heerenveen hem al voor zijn twaalfde wegkaapte bij ASV Dronten, had de amateurclub geen recht op een vergoeding.

“Na de transfer van Hakim Ziyech werd ik platgebeld. Ze zeiden allemaal dat we gingen cashen”, vertelt Jan Bollemaat, voorzitter van ASV Dronten, in gesprek met Voetbal International. Clubs moeten tegenwoordig zelf uitzoeken of ze recht hebben op een geldbedrag na een eventuele transfer. Na een telefoontje naar de KNVB kreeg ASV Dronten te horen dat men geen vergoeding tegemoet zou zien. “Zeer teleurstellend.”

In het geval van Ziyech mochten de clubs waar hij vanaf zijn twaalfde gespeeld had een bedrag van twee miljoen euro verdelen. De 32-voudig Marokkaans international maakte in 2004 echter op elfjarige leeftijd de overstap naar de op dat moment gedeelde jeugdopleiding van Heerenveen en FC Emmen. Zodoende verdeelden deze twee clubs samen met FC Twente de pot van twee miljoen euro en bleef ASV Dronten met lege handen achter. Als Ziyech een jaar later was vertrokken, had de amateurclub 100.000 euro tegemoet kunnen zien. “Dat was voor ons een vermogen geweest.”

“Heerenveen heeft een mooi bedrag ontvangen voor Ziyech. Ik zou het wel zo eerlijk vinden als ze uit solidariteit ook ons wat zouden betalen”, gaat Bollemaat verder. Hij ziet dat profclubs snel de toptalentjes weghalen. “Ze scouten op steeds jongere leeftijd, waardoor amateurclubs in de toekomst minder kans hebben om ook een beetje mee te delen. Amateurclubs zijn de grootste kweekvijver van talent in Nederland, maar profiteren ondanks de groeiende transfermarkt niet mee. Op deze manier vragen wij ons steeds meer af wat het nut is van een samenwerking met een profclub.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door sirius)

Tja, bij Dronten moest Ziyech contributie betalen en bij Heerenveen werd er in hem geïnvesteerd. Snap die frustratie wel hoor maar is ergens ook wel wat misplaatst. Je bent een amateurclub omdat je op recreatief niveau het beste uit spelers wil halen in de selectie elftallen. Om dan een vergoeding te vragen bij een profclub terwijl je er geen recht op hebt is een beetje zeuren.

14 november 2020 om 14:20

Mag je al op je 12e betaald worden dan? Lijkt me sterk dat hij toen al een contract had

14 november 2020 om 14:45

Voedingsschema, speciaal opleidingstraject, gespecialiseerde trainingen zijn ook al een vorm van investering.
Mogelijk zat Ziyech ook in een gastgezin of werd hij gehaald/gebracht door de club dat zouden extra investeringen zijn.

14 november 2020 om 20:52

Vergeet niet dat zonder de amateurclubs er weinig talenten zouden doorbreken en vergeet ook de vrijwilligers niet die gratis al die jongens helpt in hun ontwikkeling. Ongelofelijk hoeveel mensen hun ogen dicht houden voor iets wat niet goed te praten is. In verhouding hoort een amateurclub geen tonnen of miljoenen vergoed te krijgen nee. Maar geef ze een 20k van die 2 miljoen die verdeelt wordt en iedereen is nog steeds blij en je krijgt nog een blije cluppie erbij die weer kan investeren in "ontwikkeling" want volgens jou kan je alleen investeren als je rijk bent.

14 november 2020 om 14:21

Echt he. Als Ziyech niet zo goed was geworden had ie op zaterdagochtend gewoon bardienst mogen draaien, dan was er heus geen uitzondering gemaakt omdat het zo’n aardige gozer is. Maar nu hij groot is geworden willen ze ze wel dat er allerlei uitzonderingen gemaakt worden. Inderdaad een beetje zeurderig.

14 november 2020 om 15:38

Het is ook een beetje bedelgedrag, want buiten de contributie die Ziyech betaald heeft in z'n tijd bij die amateurvereniging leven die amateurclubs buiten contributie op overheidssubsidies. Waarom zou je dan mee moeten delen omdat zo'n jongen daar op erg jonge leeftijd heeft gevoetbald?

14 november 2020 om 16:44

Maar als ziyech op zijn 10e werd gescout en dus ook nog steeds contributie betaalt,hadden ze het wel gekregen...

Had deze club een makkelijk voortbestaan kunnen geven. Ik zou het mooi vinden als Ajax een deel van die ton had gegeven. Ookal zijn ze er niet toe verplicht

14 november 2020 om 14:09

Zou het echt onzin vinden. Lijkt mij niet dat Ziyech door Asv zo goed is geworden, stak er bij Asv met kop en schouders boven uit door zijn eigen talent , vandaar dat Heerenveen hem oppikte. Asv bood hem gewoon een platform zoals ze bij alle kinderen doen. Anders kan je de school ook wel een vergoeding geven want Ziyech voetbalde elke dag op hãºn pleintje. Tot je 13e a 14e is het vooral puur talent , daarna wordt je pas echt bewust van het spelletje en leer je bewust wat de trainer wilt bereiken.

14 november 2020 om 14:33

Waarom Ajax nou weer haha? Ik weet dat het Sinterklaas tijd is, maar sommige mensen op dit forum verwachten dat Ajax voor heel voetballend Nederland sinterklaas gaat spelen.

14 november 2020 om 15:12

Nou inderdaad. Wanneer het om geld dan lees je dat Ajax maar uit solidariteit wat moet betalen.

14 november 2020 om 14:43

Goodwill is leuk, maar voetbalclubs zijn geen filantropische instellingen. Voor Heerenveen telt momenteel sowieso iedere cent. Dan ga je niet even een paar duizend euro of zelfs een ton overmaken naar een amateurclub. Ajax zit in een financieel andere positie, maar ook daar zal gelden dat je niet zo even onnodig een flink bedrag weggeeft.

14 november 2020 om 14:50

@frisianreds, nou ja er zijn clubs die al vrijwillig bij de overstap een vergoeding betalen. Schijnen er 3 te zijn die dit richting amateurclubs doen en dit doen ze niet bij alle amateurclubs geloof ik. Las laatst dat van die 3 dit er 2 bij ons doen en die derde niet. Weet alleen niet welke dit zijn

14 november 2020 om 15:41

Ik vind het complete onzin. Buiten de contributie die de ouders van Ziyech hebben betaald aan die club, leeft die club van de overheid net zoals (bijna) elke amateurvereniging in Nederland. Bovendien geloof ik absoluut niet dat amateurverenigingen zoveel invloed hebben op de carriere van zo'n jongen en zeker niet als het een 2de klasser betreft.

Ik krijg altijd een beetje de kriebes als dit soort dingen via de media gaan. Bel gewoon die voorzitter op en leg gewoon uit wat je wilt. Waarom moeten dit soort oproepen via de media. Hoopt hij nu dat de voorzitter hem opbelt om een tonnetje over te maken?

14 november 2020 om 14:11

Ik krijg altijd de kriebels van dit soort opmerkingen. Is gewoon uit een interview van VI en jij denkt dat de voorzitter alle Nlse kranten heeft opgebeld om z'n beklag te doen?

14 november 2020 om 14:15

Een krant is toch gewoon media? Dan doet hij toch zijn beklag via de media? Waar lees jij dat ik denk dat hij alle Nlse krachten heeft opgebeld? Je vult nu allemaal dingen in voor mij. Hij had ook niets over deze situatie kunnen zeggen en zeggen dat hij trots is dat een speler als Ziyech ooit bij ASV is begonnen. Punt.

14 november 2020 om 14:21

Waarschijnlijk hebben ze al contact gezocht met Heerenveen zonder resultaat. Dat zal de reden zijn dat ze het nu in de publiciteit gooien, in de hoop dat het misschien nog wat oplevert. Kans lijkt mij klein want waarom zou je als Heerenveen zijnde je hier druk om maken. De regels zijn simpel, deze amateurclub heeft gewoon geen recht op een vergoeding. Zag hierboven ook ergens iemand roepen die het mooi zou vinden als Ajax ´een tonnetje´ zou overmaken. Maar kom op zeg, zo kun je wel aan de gang blijven.

Het hele systeem van percentages die naar opleidingsclubs gaan moet naar mijn idee op de schop, maar dit lijkt me geen echte reden tot klagen. Er moet natuurlijk een ondergrens zijn om aan bepaalde voorwaarden te voldoen en de leeftijd van 12 lijkt me persoonlijk zeer geschikt. Wel moeten er veel grotere delen van de koek naar de opleidende clubs. Dat verhalen zoals die van Frenkie en het grote bedrag dat Willem II ontving geen uitzondering meer zouden zijn, maar regel.

14 november 2020 om 14:21

Een amateurclub krijgt sws bijna altijd wel wat bij het eerste contract, ook als een speler op 7 jarige leeftijd is vertrokken. ongeveer 1500 per jaar als opleidingsvergoeding als je bij Nederlandse profclub tekent. t/m 9 jarige leeftijd telt als een jaar. Hij heeft er 3 jaar gespeeld dus ongeveer 4500.

Alleen als een speler voor zijn 12e vertrekt en zijn eerste contract bij Chelsea tekent, krijg je geen cent.

14 november 2020 om 14:55

Het gaat me over het latere stadium. Als een speler van zijn 12-16 bij Sparta speelt en dan weggeplukt wordt door pak em beet Ajax en die verkopen hem twee jaar later voor 20 miljoen, dan krijgt Sparta veel te weinig van die koek naar mijn idee. Dit terwijl een groter deel van de koek geven net een incentive zou kunnen zijn om als “kleinere” club meer in de jeugdopleiding te investeren.

14 november 2020 om 15:14

En voor al die spelers die het niet hebben gered betaald Sparta dan weer een bedrag terug?

14 november 2020 om 15:34

Waar zeg ik dat ze meteen aan Sparta moeten betalen? Er kan perfect met doorverkooppercentages gewerkt worden. Als een speler flopt kost die dan praktisch niets. Als die wel slaagt dan krijgt Sparta een deel van de koek.

14 november 2020 om 17:51

Sparta betaalt al een bedrag voor de spelers die het niet redden. Ze investeren namelijk in hun jeugdopleiding en er wordt dus zowel direct als indirect duizenden euros per jeugdspeler aan kosten gemaakt. Ze investeren niet voor de lol al dat geld in de jeugdspelers dus is het logisch dat er een percentage wordt verdiend over vertrekkende jeugdspelers. Er is immers door de club al in geïnvesteerd en toch kunnen andere clubs zonder een vergoeding deze jeugdspelers overnemen

14 november 2020 om 15:44

Het ligt eraan wat je onder opleidingsclubs verstaat. Tenzij er werkelijk is geinvesteerd en de betreffende speler vind ik niet dat een amateurvereniging recht heeft op een cent. Ze leven van contributies van die voetballers en de overheid door middel van subsidies en steun. Zelfs nieuwe kantines komen vaak voor rekening van de gemeenten. Waarom zou je dan geld moeten ontvangen omdat een speler op zeer jonge leeftijd bij die club gevoetbald heeft? De coaches en trainers zijn veelal vrijwilligers en zeker in de tweede klasse amateurs zijn eventuele vergoedingen nou niet bepaald uitschieters.

14 november 2020 om 15:56

@sirius, het eerste elftal zegt natuurlijk niks over de jeugdopleiding. De amateurclubs met de meest opgeleide profs of het hoogst spelen in de jeugd hebben vaak juist een heel matig eerste elftal dat ergens in de 2e/3e/4e klasse speelt. Kijk maar naar Elinkwijk, Zeeburgia, Spartaan 20 en Alphense Boys. De enige club die het lukt om beide echt hoog te houden is Afc. Hoe minder geld je in je eerste elftal stopt hoe meer je in het betalen van jeugdtrainers ed kan stoppen.

14 november 2020 om 16:00

Alle clubs die een speler vanaf zijn 12 in de rangen hebben. Als die een speler kunnen afleveren die uiteindelijk geld waard wordt dan hebben ze toch iets goed gedaan. Een oplopend percentage lijkt me trouwens het beste. 1 jaar bij een club percentage x, 2 jaar percentage y, 3 jaar bij een club percentage z,... (met x < y < z).

Juist voor het amateurvoetbal maken die bedragen een groot verschil. Al zouden ze 0.1% kunnen verdelen voor de jaren tussen 6 en 12 zou dat al mooi zijn. In dit geval 40.000 euro, en van twente naar ajax 13.000 euro. Daar kunnen amateurclubs zoveel goede dingen mee doen.

14 november 2020 om 15:47

Prima, maar dan moeten ze ook niet meer bij de gemeenten aankloppen als er een nieuwe kantine moet komen of als de faciliteiten gerenoveerd moeten worden. Waarom zou een amateurvereniging mee moeten delen, terwijl zo'n vereniging zelf profiteert van andere partijen? Er zijn maar zeer weinig amateurverenigingen die hun eigen broek op kunnen houden.

14 november 2020 om 15:55

Omdat ze de basis vormen. Of ajax nou 40 miljoen pakt of 40 miljoen plus 40.000, maakt helemaal niets uit. Op zon bedrag loopt een onderhandeling echt niet stuk. En de amateurverenigingen kunnen een extra trainer aanstellen, een extra veld aanleggen, etc. Ik snap eigenlijk niet zo goed hoe je hier tegen kunt zijn.

14 november 2020 om 19:30

Dat vind ik echt te makkelijk. Op die leeftijd maak je zelf de stappen bij een amateurclub. Er is nauwelijks sprake van individuele ontwikkeling vanuit de club en spelers zijn simpelweg aangewezen op hun eigen werklust en talent. Ik ben er niet zozeer tegen, maar ik vind niet dat een amateurclub dan maar in de rij moet gaan staan om de handjes op te houden. Ik vind dat de invloed van een amateurclub op een toekomstige profvoetballer hevig overschat word in deze context.

Dan moet straks elke amateur ploeg geld krijgen bij een transfer van 1 van hun ex-voetballers? Wat ondertussen 15/16 jaar geleden is hahaha dit is toch niet serieus te nemen?

Maar waarom komt dit als een verrassing dan,ik neem aan dat ze bij ziyech vorige transfers ook niets hebben gehad...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

307 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Chelsea 6 1 1 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
Laatste voetbalnieuws

Ontketende Giroud pakt Champions League-record af van Ronaldo

Een behoorlijk gewijzigd Chelsea was woensdagavond veel te sterk voor Sevilla: 0-4. Manager Frank Lampard koos ervoor om naast Hakim Ziyech ook onder meer N'Golo Kante, Timo Werner en Masoun Mount...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren