Lang haalde Gravenberch uit Ajax-kleedkamer: 'Serieus? Samuel Eto'o?!'

Zaterdag, 14 november 2020 om 07:46Yanick Vos • Laatste update: 11:07

Ryan Gravenberch maakt dit seizoen grote indruk in het shirt van Ajax. De achttienjarige middenvelder heeft een basisplaats veroverd in de ploeg van Erik ten Hag en is na het wegvallen van Tonny Vilhena door bondscoach Frank de Boer bij Oranje gehaald. Gravenberch stond in de jeugdopleiding al bekend als toptalent en dat ontging ook Samuel Eto’o niet. In het programma Tiki Taka Touzani vertelt Gravenberch over een bijzondere ontmoeting met de voormalig topspits van onder meer Barcelona, en gaat hij in op de vergelijking met Paul Pogba.

“Een keer in de voorbereiding speelden we tegen een team uit Turkije”, vertelt Gravenberch in gesprek met Soufiane Touzani, waarschijnlijk doelend op de oefenwedstrijd van Ajax op De Toekomst tegen Konyaspor (0-1) in de zomer van 2018. “Samuel Eto’o was daar toen. Dat ga ik nooit meer vergeten. We waren met zijn allen in de kleedkamer na de wedstrijd. Noa Lang riep me toen en hij zei: ‘Er staat buiten iemand op je te wachten.’ Ik denk dat ik toen vijftien of zestien jaar oud was. Toen liep ik naar buiten en keek ik naar hem. Ik dacht: serieus? Samuel Eto’o?! Wat hij tegen me zei? Hij vond mijn speelstijl mooi. Ik heb een soort rare stijl en dat vond hij mooi om te zien. Hij zei: ‘Blijf zo doorgaan en dan komt het wel goed.’ Dat vergeet ik nooit meer.” Eto'o zat in de oefenwedstrijd negentig minuten op de bank.

De speelstijl van Gravenberch heeft volgens sommigen iets weg van die van Pogba. Touzani vraagt Gravenberch hoe hij daarover denkt. “Pogba heeft ooit wel eens gezegd dat hij zichzelf in jou ziet”, aldus Touzani. “Ja, ik heb Paul een paar keer gezien en gesproken”, reageert Gravenberch. “Hij had een paar filmpjes van mij gezien. Hij vond ook, wat je net zei, dat hij zichzelf in mij ziet. Maar veel mensen zeggen ook dat ik op hem lijk qua speelstijl.”

In het televisieprogramma laat broer Danzell Gravenberch, spits van Sparta Rotterdam, weten dat het Ajax-talent ‘geen prater is’. Ook de moeder van Gravenberch fluisterde Touzani in dat de middenvelder een persoon is van weinig woorden. “Ik ben niet echt een prater. Dit vind ik leuk”, reageert Gravenberch in gesprek met Touzani. “Ik ben niet zo van die interviews. Zeker niet na de wedstrijd voor de camera, als ze vragen: wat was jullie plan? Dat is niks voor mij.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door crazymadness)

Haha een ingetogen en bescheiden man bij mijn cluppie, ik hoop dat hij zijn grote belofte gaat waar maken! Hij is in ieder geval goed van start gegaan, veel succes man Gravenberch.

14 november 2020 om 08:50

Haha wat een ironie he😜? Als deze jongen geen vervelende blessures krijgt gaat ie heel goed worden denk ik. Ik vind zijn stijl sierlijk, technisch verfijnd. Ja, ik ben fan.

14 november 2020 om 09:00

Denk ook zeker wel dat hij ergens kan komen, je ziet het talent wel. Echter vraag ik mij nou wel af waar hij nou écht in uitblinkt. Een verfijnde steekpass heeft hij in mijn ogen niet, simpel iemand passeren om een man-meer-situatie te creeëren ook niet (zoals Frenkie). Vaak zie ik hem draven met de bal om hem dan een tikkie breed te geven. Ik bedoel dit absoluut niet lullig, maar kan een jeugdwatcher aan mij uitleggen waarom hij het stempel van megatalent heeft? Dan kan ik eens gaan letten op die specifieke kwaliteiten.

14 november 2020 om 09:11

Zijn fysieke gesteldheid is voor iemand van 18 toch vrij uniek? Verder is hij vrij compleet, zowel aanvallend als verdedigend voegt hij wat toe. Zijn dribbel percentage is vrij hoog, ook op helft tegenstander. Als hij door heeft dat hij ook verdedigend moet denken, wordt het een hele goeie. 18 jaar hè, en dan basisspeler bij Ajax, dat is gewoon heel knap.

14 november 2020 om 09:36

De fysieke gesteldheid van Freddy Adu was ook vrij uniek voor een 13-jarige, die van Geoffrey Castillion ook voor een 16-jarige. Maar wat voegt hij aanvallend nou toe dan? Want ik zie het niet, er zit geen vernuft in z'n steekpass zoals generatiegenoot Unuvar wel heeft. Tja bij mijn club staan ook met grote regelmaat jongens van 18 en zelfs 17 (reyna en Bellingham) en waarschijnlijk op korte termijn iemand van 16 (moukoko) in de basis, en dat zelfs nog een flinke trede hoger. Kijk ik wil hier niet alleen negatief doen maar ik zou wel graag iemand willen hebben wat er nou écht zo goed aan die jongen is. Uit bij Atalanta sjokt hij ook weer achter z'n mannetje aan bij die 2de tegengoal he.

14 november 2020 om 10:08

Dat jij niks erin ziet ligt eerder aan jou. Gravenberch heeft een ontzettend goede dribbel, hoge handelingssnelheid, zoekt de voetballende oplossing, en is daarnaast veelzijdig. Tuurlijk is hij niet perfect, maar men vergeet dat hij nog maar 18 is.

14 november 2020 om 10:10

Simpel iemand passeren om een man meer-situatie te creëren ook niet?! Oké dan ben je echt niet meer serieus te nemen. Kijk ff wat wedstrijden terug of let in de komende wedstrijden even wat beter op. Misschien dat je daarna jouw mening kan bijstellen.

14 november 2020 om 10:19

Gelijk weer dat: dan ben je niet meer serieus te nemen. Niet zo snel op de teentjes getrapt zijn als er iemand een 'toptalent' van Ajax wat minder ophemelt dan de rest doet hoor. Ik zal de komende wedstrijden wat beter opletten en kijken of hij dat dus wel heeft. @ Ricksch. Het zou dan enorm handig zijn als je zijn veelzijdigheid even uitlegt. Ik moet de eerste voetballer nog vinden die niet de voetballende oplossing probeert te zoeken, daarvoor staan ze vaak op een voetbalveld. Juist zijn hoge handelingssnelheid vind ik enorm tegenvallen, ik vind dat hij de bal veel te lang aan de voet houdt met een dribbeltje om hem dan weer breed te leggen. Maar oké, ik ga hem beter volgen en mogelijk mijn mening bijstellen.

14 november 2020 om 10:45

Wen er maar aan. Iets zeggen over een ‘talent’ van Ajax en je wordt meteen aangevallen. Overigens zie ik ook nog niks bijzonders in die jongen, net zoals ik dat ook niet zie bij Kokcu bijvoorbeeld.

14 november 2020 om 11:53

Mwa ik begrijp de reacties wel, het is niet zozeer dat je alleen vraagt wat vinden jullie dat hem zo een megaTalent maakt ? Hij geeft ook meteen aan waar hij niet in uitblinkt , terwijl hij zelf zegt dat hij hem nog niet goed heeft bekeken. Ik denk dat hij heel ver gaat komen.. je hoeft niet in iets super uit te blinken .. ik denk juist dat dat hem zo sterk maakt .. dat hij wel van alles wat heeft, vooral voor zijn lengte is hij ook erg wendbaar.. ben het eens dat hij verdedigend nog wel kan verbeteren.

14 november 2020 om 12:25

Dat simpel passeren zit er wel in. Vorig seizoen als 17 jarige had hij gemiddeld meeste meters gewonnen met bal aan de voet en zat hij in top 10 van Eredivisie qua progressieve runs. (This season, he has made 3.16 progressive runs per 90, which is in the top 10 in the league. While this is already great for a player of his age and experience, the average distance he has run this season is even better. In the league, he has the highest progression distance at 106.55 metres.) Wat vergelijkbaar is met De Jong bij Ajax. Verschil is vooral dat De Jong een meer gecontroleerde manier had van mannetje naar zich toe trekken en dan met zijn gigantische acceleratie en een schijnbeweging tijd en ruimte maken. Gravenberch passeert meer op gevoel en techniek, is ook minder explosief en voelt die momenten minder goed aan omdat hij zo instinctief speelt. Maar het scheelt dat De Jong met 17/18 dat ook nog lang niet zo constant kon tonen als in zijn laatste seizoen. Hij is ook vrij compleet kijkende naar zijn defensieve cijfers (Dit seizoen scoort hij in droge cijfers vaak beter dan Alvarez en Klaassen in duels, tackles een onderscheppingen wat vreemd is voor een toch meer aanvallend ingestelde speler) vorig seizoen had hij 6.2 defensieve duels per 90' (vrij weinig maar voor Ajax niet bijzonder) aan 67% gewonnen duels (vreselijk hoog voor een toen 17-jarige) met 4.22 onderscheppingen per 90' (hoger dan Eredivisiegemiddelde, fraai getal voor een jong talent bij topclub) wat zijn defensieve cijfers naar meer dan 7x bal heroveren per 90' bracht. Dat zijn prima cijfers in eerste 10 wedstrijden in Eredivisie om op door te werken. Hij heeft relatief veel passes (niet zo dominant als Frenkie maar toch stuk meer passes dan Klaassen, vd Beek, Alvarez en Martinez hadden vorig seizoen en dit seizoen) aan bijna 90% zuiverheid met 69% van die passes die minimaal 1m vooruit gaat tov positie waar hij bal ontvangt (niet per se pass vooruit, wel bal vooruit) wat allemaal prima cijfers zijn. Nadeel is wel dat hij grillig is en te vaak vooruit drijft wat voor gaten zorgt op middenveld omdat we geen fatsoendelijk nummer 6 hebben. Uiteindelijk moet hij in een systeem terecht gaan komen waar hij als LCM kan spelen met een defensief goede 6 achter hem. Dan kan hij zijn schot van tweede lijn (droge knal zoals bij Jong Oranje of met rechts krullen zoals in jeugd vaker) beter gebruiken en zal aantal doelpunten ook omhoog gaan. Je mag zeker 5 doelpunten per jaar gaan verwachten van hem. In Jong Ajax met 16 en 17 haalde hij prima cijfers qua goals en assists en dat kan hij in de Eredivisie nog niet tonen. (Hij heeft meer goals en assists dan Ihattaren in professionele wedstrijden, dat zegt wel iets over zijn rendement bij Jong Ajax als CVM/CM)

14 november 2020 om 15:38

Gluubster haha, heerlijk de ironie! Ik hoop het ook man, het is inderdaad een technische en sierlijke voetballer. Ik ben ook fan, alleen het defensief nonchalante moet er uit maar de tijd moeten we hem gunnen.😏

14 november 2020 om 12:30

Hahaha ja dat is wennen hè?

Ik vind hem leuk gestart zijn, al komt oranje wel een beetje vroeg.

14 november 2020 om 15:38

Fcg95 haha, wat zelfspot is altijd leuk. 😏

Ja we weten nu wel dat die op Pogba lijkt...
Had eerst mijn twijfels bij hem, maar begint steeds beter te voetballen. Hopen voor het Nederlands elftal dat die er komt.

14 november 2020 om 08:17

Ik wist dat eerste gedeelte eerlijk gezegd nog niet, althans dat die vergelijking gemaakt werd. Wordt dit veel vaker benoemd dan alleen in dit artikel?

14 november 2020 om 08:39

Denk ook aan zijn leeftijd heh. Nog erg jong. Gewoon een ontzettend groot talent.

14 november 2020 om 09:50

@rdk, ik snap jouw reactie op de mijne niet helemaal, daar ik aangeef niet te weten dat de vergelijking ooit gemaakt is en hoe dat kwam. Wat heeft zijn leeftijd hiermee te maken?

14 november 2020 om 11:54

Dit wordt ongeveer in elk interview of 'analyse' genoemd ja.

Ik vind dit altijd mooi. Introverte jongens die zich niet laten verleiden tot iets wat ze niet zijn. Deze jongen maakt trouwens echte grote stappen. Je ziet hem bijna per week beter worden.

Ik ben echt zwaar onder de indruk. Na vorig seizoen had ik dit totaal niet zien aankomen. Tuurlijk, hij was jong maar ik zag het gewoon niet. Veel verkeerde keuzes en het oogde ook niet echt natuurlijk. Dit seizoen fantastisch. Zal een combinatie zijn van meer ervaring maar vooral ook zelfvertrouwen. Dit kan nog wel eens een probleem zijn bij introverte persoonlijkheden. Wel mooi dat hij op het veld met niets anders bezig is dan voetballen. Wekt sympathie op. Laten we hopen dat hij zich blijft ontwikkelen dan hebben we er weer een goede speler voor Nederland bij.

Absoluut een talent die er kan komen. Maar dit geldt helaas voor heel veel spelers. Hoop dat die deze groei kan doorpakken. Vindt het soms niet heel bijzonder wat ik zie van hem en dan weet ik ook niet zo goed waar die nou in uitblinkt en andere keer speelt die gewoon heel goed zoals tegen Liverpool. Soms vraag ik me ook wel eens af of de uitdaging in de eredivisie wel hoog genoeg is voor sommige spelers. Sommigen blinken namelijk alleen maar uit als het niveau wat hoger is. Maar dit moet een speler ook zelf aanvoelen. Bij De ligt en De Jong wist je gewoon dat ze het gingen halen. Heb ik bij Gravenbergh nog niet helemaal.

Ach, laat die jongen maar gewoon rustig ontwikkelen en groeien; hij heeft duidelijk nog veel stappen te maken. Die vergelijkingen heb je nu helemaal niks aan. Ik wil jullie graag nog herinneren aan de vorige "nieuwe Pogba" die bij Ajax rondliep in 2016 en tegenwoordig rode kaarten bij Vitesse vangt: https://m.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=267743 en kijk maar op vriend Google voor meer artikelen over die vergelijking

14 november 2020 om 10:47

Bazoer heeft verkeerde keuzes gemaakt en misschien niet volledig voor de sport geleefd. Maar voetballend was/is hij wel een bijzondere speler. Maar zonder mentaliteit, geluk en goede carrièrekeuzes haalt niet elk talent het. Maar de potentie had hij zeker. Gravenberch ook. Gelukkig lopen er tegenwoordig wel ervaren spelers met persoonlijkheid in tegenstelling tot de tijd dat Bazoer doorbrak.

14 november 2020 om 11:55

Ik hoorde vaker de vergelijking met Seedorf bij bazoer.. denk ook wel dat hij de potentie had alleen niet de mentaliteit van een Seedorf.

Misschien wel het grootste talent ooit op de Nederlandse velden, daaronder komt Ünuvar, Brobbey, Fofana en dan Ihattaren. Mooi man!

14 november 2020 om 12:26

Het grootste talent ooit is natuurlijk zwaar overdreven, maar dat zal je zelf ook wel begrijpen. Ook opmerkelijk dat je dan drie talenten noemt die nog niet eens vast bij de eerste selectie van hun club zitten. Er zijn legio spelers te noemen die op die leeftijd al een basisplaats hadden bij Feyenoord, Ajax of Psv.

Als hij zijn koppie erbij kan houden en hard blijft werken kan hij de tip halen.
Als hij goed naar Pogba kijkt dan weet hij in ieder geval hoe het niet moet!

Hij heeft in ieder geval al meer spelinzicht en -intelligentie in zijn broekzakje dan Paultje dus ik heb wel vertrouwen.

Wat een goede gozer is dit zeg. Bescheidenheid siert de mens, dit is nou nog eens hét toonbeeld van 'normaal' gedrag voor een 18 jarige. Geen grote bek, geen omhoog gevallen ego. Ik ben er van overtuigd dat je met zo'n karakter uiteindelijk de grootste mogelijkheden hebt. Waarom? Omdat deze jongen de motivatie altijd vanuit zichzelf zal zoeken. Bij deze gast hoef je er niet bovenop te zitten, hij zal nooit de schuld ergens anders neerleggen en je hoeft hem niet te motiveren als hij even niet speelt. Want dat zal hij altijd vanuit zichzelf al doen, de vechtersmentaliteit. Een beetje een type Jens Toornstra, alleen dan met 10 keer zoveel talent natuurlijk. Goud waard, ik houd er van.

14 november 2020 om 18:47

Acapulco mooie woorden man! Ik. Hoop dat je gelijk krijgt beste man.

Vorig seizoen had hij momenten waar die goed in was nu word het al wat meer kwa momenten en zie je hem grote stappen maken. Zal ongetwijfeld ook weer stapje terug doen om vervolgens 4 stappen voor uit te doen. Dit is wel een talentvolle speler. Waar als hij zich zo blijft ontwikkelen echt een grote zou kunnen worden. Maar spelen nog wel andere factoren mee. De toekomst ziet er wel mooi uit. Maar dat heb ik met meerdere talenten gezien maar zit wel een goede kop op zeg!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

457 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Manchester United 9 0 4 1
2020/2021 Manchester United 26 3 3 0
2019/2020 Manchester United 16 1 1 0
2018/2019 Manchester United 35 13 6 0
2017/2018 Manchester United 27 6 5 1

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren