Terugkeer Mark van Bommel bij oude liefde ‘geen haalbare optie’

Donderdag, 12 november 2020 om

Het lijkt er niet op dat Mark van Bommel zijn trainersloopbaan vervolgt bij Fortuna Sittard. Volgens Voetbal International is de momenteel clubloze oefenmeester, die als speler enkele seizoenen uitkwam voor de Limburgers en in december vorig jaar werd ontslagen door PSV, momenteel 'geen haalbare optie' voor de hekkensluiter in de Eredivisie. De technische leiding van Fortuna kijkt in de zoektocht naar een opvolger van de woensdag ontslagen Kevin Hofland overigens ook over de grens.

"Maar ook in dat geval streven we naar iemand die past bij de club, de organisatie en de ambities", benadrukt algemeen directeur Ivo Pfennings donderdag in een uitgebreid interview met Voetbal International. De Fortuna-bestuurder geeft toe dat het wegsturen van Hofland hem niet in de koude kleren is gaan zitten. "Het is gewoon een heel lastige situatie. Ik ken Kevin al vanaf de jeugd. We hebben zoveel meegemaakt, zijn vorig jaar nog samen naar de uitvaart van Fernando Ricksen in Glasgow geweest… Maar dit is voetbal. We moeten door."

Van Hanegem ziet in Van Bommel een geschikte Feyenoord-trainer

De analist ziet in de clubloze coach de ideale opvolger van Dick Advocaat bij Feyenoord.Lees artikel

Pfennings grijpt het interview aan om één en ander recht te zetten. In het persbericht over het ontslag van Hofland meldde Fortuna dat er in een ideale wereld op korte termijn een opvolger wordt gepresenteerd. Clubeigenaar Isitan Gün liet echter kort daarvoor nog weten dat er nog niet gesproken is met kandidaten. "Wat er had móeten staan is dat we een aantal kandidaten hebben geselecteerd met wie wij de gesprekken aangaan. Door miscommunicatie, in de snelligheid, is het helaas wat anders geformuleerd. Maar laat ik nog een keer duidelijk zeggen: voor het ontslag van Kevin hadden we nog niet met andere trainers gesproken."

De algemeen directeur van Fortuna hoopte Gün ervan te kunnen overtuigen dat Hofland nog steeds de juiste trainer was voor de laagvlieger. Desondanks werd woensdagochtend afscheid genomen van de coach. "Isitan en ik hebben maandag en dinsdag heel lang met elkaar gesproken. Uiteindelijk hebben we, in overleg met de raad van commissarissen, besloten de knoop door te hakken", verzucht Pfennings, die Hofland het slecht nieuws moest brengen. "Ik had de hele nacht aangehikt tegen die paar zinnen die ik moest zeggen. Toch kreeg ik ze met moeite uitgesproken."


Poll

Mark van Bommel zou juist de ideale trainer zijn voor Fortuna Sittard


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door constant kante)

Dat zou ook niet slim zijn. Hij heeft al een ontslag op z'n CV en een degradatie met Fortuna zou voor hem de doodsteek kunnen zijn met betrekking tot z'n trainerscarriere, terwijl sportief herstel richting een 12de plaats eigenlijk niets doet voor z'n carriere. Ik denk dat er nog wel beduidend grotere clubs zijn die Van Bommel als coach zouden willen als de situatie het toelaat.

12 november 2020 om 18:20

Precies! Een Fc Utrecht of zo is een veel betere fit momenteel voor Van Bommel dan Fortuna. Fortuna heeft een matige groep spelers en een directie plus aandeelhouder met een volstrekt verkeerde visie op de ambities die Fortuna op dit moment zou moeten hebben. Laten we wel zijn, Fortuna moet dus ergens rond plek 13-14-15 gaan eindigen, is de insteek, maar zelfs met nog 26 duels te gaan en maar drie punten achter die doelstelling wordt de trainer die je liet promoveren en je twee jaar lang in de eredivisie hield zonder pardon bij het oud vuil geflikkerd. Bij zo'n club wil je als je Van Bommel bent uiteraard niet werken. Al is het eigenlijk echt jouw 'cluppie', want volgens mij is hij daar zijn carriere begonnen.

12 november 2020 om 20:10

Fortuna heeft voor ons ‘kunnen’ kwalitatief een behoorlijke groep spelers die idd voor plek 13-14-15 moet kunnen gaan. Het ontslag van Hofland is pijnlijk want het is een kind van de club maar dat we überhaupt nog leven..... dat is toch echt de verdienste van Gün. Makkelijk roeptoeteren dat de club een verkeerde visie heeft. Als je 20 jaar lang in de krochten van de eerste divisie hebt verkeerd en nu bij club langzaamaan stappen vooruit ziet maken. Dat komt niet door Hofland maar zeker wel door de ‘slechte’ visie van Gün. De speelwijze onder Hofland was de laatste anderhalf jaar niet om aan te zien. Welke invloed hij op het spelersmateriaal heeft gehad, daar kan ik niet over oordelen maar als je zelf naar Berlijn rijdt omPolter binnen te halen dan heeft hij iig iets van invloed gehad. Dat hij Polter vervolgens helemaal verkeerd inzet. Tja.....

13 november 2020 om 11:34

Als plek 13-14-15 nog volledig binnen bereik is en de aandeelhouder dan pure emotiemanagement laat zien dat toont dat in mijn ogen een mega groot gebrek aan visie. Het voetbal is al anderhalf jaar slecht zeg jij? Ja, wat dacht die aandeelhouder dan eigenlijk? Dat je na 20 jaar eerste divisie gewoon de eredivisie binnenwandelt en daar eventjes de boel met goed voetbal bij elkaar gaat vegen of zoiets? Dát zou pas roeptoeterij zijn! En als die aandeelhouder naast zijn inleg van acht ton nou gewoon eens wat miljoenen van zijn eigen vermogen in de club zou steken en echt betere spelers had gehaald, okay, maar daar is geen enkele sprake van. Ik lees al dagen van Fortuna fans dat ze 'dit seizoen betere spelers hebben dan afgelopen seizoen'. Maar als ik die namen zie dan heb ik niet het idee dat daar spelers bij zitten die eventjes met verzorgd voetbal de eredivisie schrik aan jagen. En dat is, even gechargeerd gesteld, kennelijk wel de visie van de aandeelhouder. Want ben nou gewoon eens realistisch. Fortuna mag blij zijn dat het nog in de eredivisie speelt. En plek 13-14-15 is een gezond streven. En dat streven is gewoon 100% binnen bereik maar na acht duels moet de trainer er al uit....? Omdat er niet goed genoeg gevoetbald zou worden?? Heb je wel gezien tegen welke clubs je gespeeld hebt?

Nou weet je, de proef op de som komt de komende maanden. Als Fortuna nu met de nieuwe trainer opeens enorm goed gaat voetballen en ik wekelijks op het puntje van mijn stoel zit, ja okay prima. Maar ik heb niet het gevoel dat dát realistisch is. Dus ja, er is een groot gebrek aan visie bij Fortuna.

13 november 2020 om 16:28

Ik wacht met smacht af. Als jij weer wekelijks op het puntje van je stoel zit.... dan mogen we in Sittard weer ademhalen. Hoezo mogen we nog blij zijn dat we nog eredivisie spelen? Hoezo moeten er door Gün miljoenen in worden gestoken? We gaan het zien met mijn cluppie!

15 november 2020 om 15:00

"hoezo mogen we nog blij zijn dat we nog eredivisie spelen? "

Nou, Fortuna heeft een jaar of 20 een zieltogend bestaan geleid in de eerste divisie. Daarna via de playoffs gepromoveerd. Dat je vervolgens, na zo'n lang verblijf in de eerste divisie, dus zomaar jezelf kunt handhaven in de eredivisie, is gewoon totaal geen vanzelfsprekendheid. Integendeel. Check even het lot van de meeste clubs die na een lange periode in de eerste divisie promoveren. Zij houden het zelden langer dan twee seizoenen vol. Dus in die lijn, daarom mag Fortuna blij zijn.

"hoezo moeten er door Gün miljoenen in worden gestoken? "

Om twee redenen. Ten eerste gaat dit over een aandeelhouder die de controle over de club heeft verworven met acht ton. Belangrijker dan het roepen van een aantal tegelwijsheden, het spreken over ambities en het eisen van resultaten is hoe jij je technische staf en je hoofdcoach in staat stelt om die door jou uitgesproken ambities ook daadwerkelijk waar te maken. Als je dan het budget en de begroting van Fortuna bekijkt, met 7,2 miljoen een fractie boven die van RKC (dat 7 miljoen heeft als begroting), kan iedereen zien dat daar een fors gaat zit. Dan vind ik dat als je als aandeelhouder stoere ambities uitspreekt, jij als eerste je geld moet stoppen waar je mond is.

Ten tweede, de eindstand van een competitie vertoont in bijna alle gevallen het identieke beeld van de hoeveelheden geld die deze clubs ter beschikking heeft. Zoals ik hierboven al zei, Fortuna heeft op RKC na het kleinste budget van de eredivisie. Maar als die aandeelhouder eist dat Fortuna plek 10-15 moet spelen, dan eist hij dus dat Fortuna concurreert met clubs die (ado Den Haag heeft een budget van 15,5 miljoen, dus ruim het dubbele meer dan Fortuna en staat wat dat betreft tiende op de begrotingen ranglijst) die ruim meer geld hebben dan Fortuna. Oftewel, hij zal gewoon zelf dat geld moeten bijpassen als hij wil dat Fortuna werkelijk ooit die ambities waar kan maken die hij steeds uitspreekt.

En inderdaad, we gaan het zien met jouw cluppie. Maar dat zei ik ook al. Alleen herinner ik je even naar wat ik zei. Ik zei dat Fortuna mét Kevin Hofland natuurlijk ook gewoon die doelstellingen van de aandeelhouder had kunnen behalen. En dat ik het mij niet kan voorstellen dat nu opeens een nieuwe trainer opeens hemels voetbal gaat spelen en ze opeens alsnog 10e worden. Daar ben jij verder totaal niet op ingegaan, je hebt mij alleen maar wat vragen gesteld.

12 november 2020 om 20:33

Hoeft natuurlijk niet, Rijkaard degradeerde als trainer van Sparta en had gefaald met de meest talentvolle selectie van de laatste jaren en werd toch daarna trainer van Barcelona. Een grote naam speelt toch vaak ook nog mee.

12 november 2020 om 21:15

Maar Van Bommel is allereerst geen Rijkaard en bovendien zijn de omstandigheden anders dan ze in 2002/2003 waren. Tegenover 1 gevalletje Rijkaard staan waarschijnlijk zo'n 50 gevalletjes waarbij de carriere als een nachtkaars uitgaat of waarbij er sprake is van een duidelijk verval. Verder zie ik niet wat Fortuna zo interessant maakt voor Van Bommel. Tenzij hij er kampioen mee wordt of Europees voetbal haalt, is er eigenlijk niets te winnen terwijl er genoeg te verliezen is.

12 november 2020 om 23:11

Van Bommel is als voetballer overal in Europa ook gewoon een grote naam net zoals Rijkaard dat is. Waarom zijn de omstandigheden nu anders, onderbouw dat eens want dit is een beetje inhoudsloos?

Ik denk ook niet dat Fortuna de beste optie is voor van Bommel zeker omdat de middelen beperkt zijn. Maar een icoon als van Bommel kunnen aantrekken zal misschien in de omgeving wel wat los kunnen maken zodat er meer mogelijk gaat zijn.

En om nog terug te komen op het nachtkaars scenario, er zijn ook genoeg trainers die het dan niet redden bij een topclub en via een omweg alsnog perfect terecht komen. Daarnaast heeft van Bommel in zijn eerst seizoen het maar net afgelegd tegen een Ajax wat zoveel meer kwaliteit had. Hij haalde er alles uit met ook prima voetbal. Heeft wat wedstrijden geluk gehad met late doelpunten maar rolde bijvoorbeeld wel Ajax met 3-0 op, won dik uit bij ADO en het was toch ook een wonder dat Ajax thuis met 3-1 won na die rode kaart. Al met al heeft hij het echt niet slecht gedaan als je de resultaten pakt. Zijn aanpak is niet goed geweest en hij heeft zich als een mini van Gaal gedragen maar hij lijkt daar als ik recente interviews zie wel van te hebben geleerd.

MvB kan hier juist zichzelf bewijzen en daarna weer omhoog kijken, want veel heeft hij nou ook niet gepresteerd. Zal wel een salaris kwestie zijn.

12 november 2020 om 17:41

Zou me er niet aan wagen. Als je ziet hoe ze Hofland daar na een kampioenschap en 2 seizoenen Eredivisie behandeld hebben, valt er weinig te bewijzen in Sittard.

12 november 2020 om 17:44

Als van Bommel ook mislukt bij Fortuna is zijn trainerscarriere voorbij. Mocht hij een club op een hoger niveau uitkiezen, dan verwacht ik dat zijn carriere langer duurt.

13 november 2020 om 06:35

Ach hou op. Hoeveel trainers falen er niet keer op keer. Die vinden altijd wel weer een club. Altijd dat “ dan is z’n trainerscarriere voorbij” gelul. Dan was Frank de boer nu ook geen bondscoach.

Als ik de verhalen moet geloven was MvB teleurgesteld in de wijze hoe onprofessioneel het aan toeging bij PSV en dat het topsportklimaat onwaardig was. Denk niet dat hij het bij Fortuna het veel beter zou aantreffen.

13 november 2020 om 06:55

Die informatie over het ontbreken van een topsportklimaat zijn voor mij nieuw, maar is het niet juist de trainer die dat erin moet krijgen? Met alle keuzes die een trainer maakt, kan hij het gewenst topsportklimaat stimuleren.

Tja Fortuna, ADO en straks wellicht RKC en Emmen; dat zijn gewoon hele matige selecties. Als je aan het begin van je carriere staat is het wel belangrijk om te kijken wat je materiaal is. Uiteindelijk wordt je op papier op je resultatent beoordeeld en als je ervaring van Advocaat hebt kan je nog eens een gokje wagen bij een club die je lief hebt. Maar aan het begin van je carriere is het gewoon niet verstandig om in een van die clubs te stappen.
Dan zou ik (als die mogelijkheid er is) toch voor FC Utrecht gaan. Want die VD Brom heeft daar natuurlijk veel te weining uit gehaald dit seizoen.

Nee, nogal wiedes. Eerst een valse start bij PSV en vervolgens bij Fortuna je hoofd op het hakblok leggen bij die megalomane Turk die je na acht wedstrijden weer de straat op gooit?

12 november 2020 om 23:55

Megalomane Turk? Als je Fortuna een beetje hebt gevolgd in de afgelopen drie jaar weet je dat Gün allesbehalve een megalomaan is. Ook weet je dan dat Hofland eigenlijk al anderhalf jaar hoofdtrainer van Fortuna was, echter heeft hij dat voor een groot deel dankzij de benodigde papieren van Ultee gedaan. Het is gewoon niet om aan te zien en sowieso is 3 punten uit 8 duels met vreselijk voetbal nou ook niet om naar huis te schrijven. Vrij logisch dat er dan een ander koers gevaren moet worden.

Of het slim is voor Van Bommel om zich hieraan te wagen dat laat ik in het midden, wel zou ik het heel mooi vinden om dat te zien. Als hij hier instapt ga je pas echt zien of hij een ploeg naar zijn hand kan zetten, bij PSV lukte dat ook, maar daar had de selectie ookwel de kwaliteit mee. ( plus we mogen niet vergeten dat in die goede eerste seizoenshelft waar PSV bijna alles won, 3-4 wedstrijd in de laatste minuut won, met voetbal wat echt heel slecht was )

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Willem II8-9
18.FC Emmen3-17
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. CoxVerdediger103
Z. FlemmingMiddenvelder103
E. HanssonMiddenvelder102
J. SmeetsMiddenvelder100
S. PolterAanvaller102
Lisandro SemedoAanvaller101
M. SeuntjensMiddenvelder91
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

Nederland
271 fans
Coach, 43 jaar
SeizoenClub
2018-2019 PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren