Scherpen hoopte op vertrek Kotarski: ‘Het was voor ons beiden beter geweest’

Woensdag, 11 november 2020 om

Kjell Scherpen had graag gezien dat Dominik Kotarski dit seizoen door Ajax was verhuurd. Nu de Kroatische sluitpost gewoon op De Toekomst rondloopt komt Scherpen minder vaak in actie dan hij op voorhand hoopte. Wanneer Kotarski was vertrokken, had Scherpen alle wedstrijden in Jong Ajax kunnen spelen. Nu wisselen de twee talentvolle doelman elkaar af in de Keuken Kampioen Divisie.

In een interview met Ajax Life laat Scherpen weten dat het een situatie is waar zowel hij als Kotarski ‘mee moet dealen’. “Voor ons beiden was het beter geweest als Dominik was verhuurd, want dan hadden we allebei een heel seizoen kunnen keepen”, aldus Scherpen, die zelf niet op huurbasis mocht vertrekken. “Nee. De trainers wilden me graag een jaar echt bij de club houden, om vol te kunnen investeren. Ik heb afgelopen jaar al enorme stappen gemaakt, en van elke dag trainen op een hoog niveau word ik ook alleen maar beter. Het was dus het idee dat ik daarnaast een heel seizoen bij Jong zou keepen. Nu keep ik de helft, het is niet anders.”

Erik ten Hag: 'Wij kunnen iets moois realiseren dit jaar'

Scherpen werd opgeleid bij FC Emmen en brak daar door in de hoofdmacht. In het seizoen 2018/19 speelde hij 34 wedstrijden in de Eredivisie en verdiende hij een transfer naar Ajax. In Amsterdam moet hij het doen met wedstrijden bij Jong Ajax en trainingen met de hoofdmacht. Vorig seizoen speelde hij veertien duels in de Keuken Kampioen Divisie. “Ik wist dat ik bij Ajax niet alles zou spelen vorig seizoen”, vervolgt Scherpen, die zich naar eigen zeggen ontwikkeld heeft als keeper. “Als ik kijk naar welke keeper ik was bij Emmen en hoe ik nu onder de lat sta, ervaar ik een wereld van verschil. Ik voel me veel comfortabeler op doel. Dit is dus een goede investering. Ik ben pas twintig, er valt op de trainingen nog genoeg te leren. Die wedstrijden komen wel.”

De twintigjarige sluitpost wil volgend seizoen wekelijks wedstrijden gaan spelen. “Het liefst natuurlijk bij Ajax”, zo klinkt het. “Hoe ik er dan voorsta, heeft ook met mijn ontwikkelingen dit seizoen te maken. Daar richt ik me nu op. Ik hoop dat ik mijn debuut kan maken. Bijvoorbeeld in een bekerwedstrijd. Het is aan mij de trainers te overtuigen dat ze me ook op het allerhoogste niveau met een gerust hart kunnen opstellen.” Scherpen is derde keeper bij Ajax achter eerste keus André Onana en zijn stand-in Maarten Stekelenburg.


Poll

Verwacht jij dat Kjell Scherpen zal uitgroeien tot eerste keeper van Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door ikbengoed83)

Ben je 20 jaar en heb je een seizoen op het hoogste niveau gekeept en dan kies je er vervolgens voor om een niveau lager te gaan ballen, ook nog eens bij een club waar concurrentie moordend is. Kijk maar een Danilo, die verhuurd word aan Twente, die heeft beter onderhandeld.

11 november 2020 om 11:33

In de volksmond noemen we dat "1 stap terug doen om er vervolgens 2 vooruit te zetten". Of bedoel je dat hij meer carrière kansen had gehad door bij Emmen te blijven?

11 november 2020 om 11:39

Nouja, dat waren 34, of ondertussen al 42, extra wedstrijden op het hoogste niveau in plaats van 20 op het tweede.

11 november 2020 om 11:44

Bij Ajax, de stap naar Europees succes moet je er dan even bij vermelden dan valt het kwartje misschien

11 november 2020 om 11:53

Ja Europees succes is prachtig als je derde keeper bent.

11 november 2020 om 12:21

Kortzichtigheid is ook prachtig. Ik neem dat je snapt dat hij zich eerst omhoog moet werken

11 november 2020 om 12:43

Dus als ik vind dat hij beter een ander carrièrepad had kunnen kiezen ben ik kortzichtig? Ik bedoel, ik laat me graag verrassen, maar ik denk dat hij beter voor eredivisie had kunnen kiezen.

11 november 2020 om 12:55

Als je een goede keeper was geweest dan maak je die 2 stappen absoluut later. Misschien zelfs wel een stapje extra doordat je ook nog eens meer wedstrijden keept op een hoger niveau. Heerenveen was afgelopen zomer opzoek naar een keeper, RKC ook, vast nog wel meer.

Daarnaast ben ik ook benieuwd of hij straks de opvolger is voor Onana. Grote kans dat bij een vertrek van Onana Ajax een nieuwe keeper koopt (bv Cilissen?), Gewoon een grote gok die Scherpen neemt door als goede keeper bij Jong Ajax te keepen.

11 november 2020 om 13:08

Maar tegelijkertijd heb ik het idee dat het trainingsaspect rondom keepen ook enorm belangrijk is. Bij Emmen zou hij dezelfde trainingen krijgen en alleen beter worden doordat ie iedere pot 20 ballen op doel geschoten krijgt. Bij Ajax traint ie met Onana en Stekelenburg, toch niet de minste namen, plus veel betere trainers (mag je van uitgaan toch?). En dan speelt ie ook nog eens in een team dat dominanter voetbalt dan Emmen, waardoor ook zijn kwaliteiten aan de bal + scherpte getraind worden. Ik denk dat dit gewoon een heel slimme zet van hem is geweest om zich te ontwikkelen als allround keeper. Je ziet ook aan Cillessen dat wedstrijdritme voor een keeper minder belangrijk is. En sowieso denk ik dat de kans zeker aanwezig is dat Scherpen eerste keeper van Ajax wordt. Want in de wedstrijden dat ie speelt, maakt ie echt een uitstekende indruk op me. En verder heeft ie natuurlijk alles wat een topkeeper moet bezitten.

11 november 2020 om 14:54

@fcg95: waar kloppen Europese clubs eerder aan, bij Emmen of bij Ajax denk je? Ik zou bijna geloven dat je nu aan het trollen bent of je hebt er gewoon echt de ballen verstand van

11 november 2020 om 14:55

@genieterr: ik heb echt geen idee over welke stapjes jij het hebt maar het lijkt me duidelijk dat ik doel op carriereperspectief

11 november 2020 om 15:38

Sven Botman heeft toch ook amper wedstrijden in Jong Ajax gespeeld en is groot geworden bij Heerenveen? Uiteindelijk gaat het erom om op het hoogeste niveau te spelen. En als keeper bij Ajax weet je dat dat altijd lastig is. Ik vind het dus persoonlijk een slechte keus...en als je Scherpen leest is hij ook niet heel blij.

11 november 2020 om 15:57

@ikbengoed er zijn andere wegen naar Rome. Je hoeft niet in 1x naar Valencia. Je kan eerst een stapje naar een Nederlandse subtopper zoals AZ of Heerenveen, maken, dan naar bijvoorbeeld Wolfsburg ofzo (zoals Dost en Weghorst). Van Dijk heeft ook geen Nederlandse topclub aangedaan. Hateboer, De Roon, Krul, Dilrosun idem.

11 november 2020 om 16:01

Lastig? Onana is weg na dit seizoen, nadat hij is klaargestoomd bij jong Ajax is hij er klaar voor mits hij de strijd met Kotarski wint? Ik begrijp je punt niet geloof ik

11 november 2020 om 11:34

Nou ik denk eerder dat ze heel intensief met hem aan het trainen zijn. Hij heeft natuurlijk de lengte om een fantastische keeper te worden alleen is hij nu niet goed genoeg. Vd Sar is veel met de keepers bezig bij Ajax en daar steekt hij natuurlijk veel van op. Vd Sar was 22 toen hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Dus laten ze hem maar helemaal klaarstomen voor het 1ste.

11 november 2020 om 11:40

Hij doet het in de KKD ook niet onaardig dit seizoen vind ik. Stuk minder grillig en meer uitstraling en zelfvertrouwen. (baseer ik overigens op samenvattingen, ik ga zelden zitten voor een wedstrijd van Jong Ajax)

11 november 2020 om 11:42

Klaarstomen doe je niet alleen op training. Praktijkervaring is nog veel belangrijker. Bij de komende transferwindow zou ik hem meteen verhuren aan een ere/1e divisie club met veel speeltijd. Al vind ik wel dat ze steeds jonger verwachten om veel minuten te maken. Voorheen was je rijp op 25. Nu lijkt het wel bij 20.

11 november 2020 om 11:47

Hij had de laatste wedstrijd 2 enorme blunders.

11 november 2020 om 12:12

Van der Sar is de algemeen directeur, zou die echt zoveel bezig zijn met de keepers? In zo'n rol heb je daar toch helemaal geen tijd voor. Dit zal vooral in de handen liggen van de keeperstrainer lijkt me.

11 november 2020 om 13:40

Net als Onana regelmatig in Jong Ajax stond te schutteren.

11 november 2020 om 15:40

Nee hoor. Hij is ook veel bezig geweest met Onana

11 november 2020 om 16:02

Talent wordt eerder opgepikt waardoor het traject eerder wordt ingezet met derhalve resultaat. Op je top ben je tussen je 25-28e

11 november 2020 om 11:39

Ik denk dat je bedoelt dat Jong Ajax een stap lager is vooral met de concurrentie bij Ajax 1. Het klopt wat je zegt hoor, hij had sws meer gespeeld als die was ingegaan op de aanbiedingen van de Eredivisie middenmoten die hem ook wouden, maar tegen Ajax kan je toch geen nee zeggen als keeper van Emmen. Dat is voor elke speler bijna een one in a lifetime offer. Dan moet je die kans nemen, het zou wel wat beter zijn geweest als die bij een andere club was verhuurd, hij zou bijv in de voorbereiding prima bij Utrecht passen vooral nadat Paes geblesseerd raakte.

11 november 2020 om 11:39

Hij is inmiddels wel echt veel beter dan toen.

11 november 2020 om 11:51

Op dat moment was hij niet 20, maar 19 jaar. Keepers gaan over het algemeen langer mee dan voetballers. Natuurlijk is het een stap terug qua wedstrijden, maar ik denk hij nu wel een betere opleiding geniet. En dan hebben we het nog niet over het salaris en de hele ervaring om bij ajax rond te lopen.

11 november 2020 om 12:00

Bij Emmen leerde hij alleen maar ballen uit het doel rapen. Dat is echt niet op het hoogste nivdau keepen. Als je een betere keeper wil worden moet je ook met betere spelers gaan trainen. De ervaring van een goede verdediging voor je, en het coachen van elkaar. Zijn allemaal kleine dingetjes, maar zeker voor een jonge keeper erg belangrijk in de ontwikkeling. 1e keeper bij een topclub wordt je niet zomaar. Zeker niet als je enkel voor een degradatieclub hebt gespeeld. Dit is een goede periode voor hem om zich aan te passen aan de topclub mentaliteit. Dat krijg je niet bij Emmen geleerd.

Vreemde constructie om ze beiden de helft te laten keepen. De beste keeper zou toch gewoon moeten spelen lijkt mij.

11 november 2020 om 11:40

Van de keeper die niet speelt ben je de investering kwijt.

11 november 2020 om 11:46

@afcajax0164: Het is een opleidingsteam, geen team dat voor een prijzenkast speelt. Ze faciliteren het eerste team door op deze manier 2 keepers klaar te stomen. Lijkt me toch vrij helder

11 november 2020 om 12:28

Dat weet ik wel, maar Kotarski is niet het niveau wat Ajax moet nastreven. Scherpen ontwikkelt zich juist goed, maar zal dat nog meer doen, als hij elke wedstrijd mag keepen. Trouwens benieuwd hoe Raatsie het zal gaan doen. Ook een aardig keeperstalent.

11 november 2020 om 14:51

Blijkbaar kan Kotarski zich toch meten Scherpen dan anders zou een dergelijke constructie niet worden opgezet denk je zelf ook niet?

Moet zeggen dat ik hem eerst niet als potentieel keeper van Ajax zag, maar begin er steeds meer in te geloven dat hij Onana kan opvolgen volgend jaar. Maakt echt een hele goede indruk bij Jong Ajax nu en heeft ontzettend veel talent. Zou mooi zijn als we na Onana weer een potentiële topkeeper kunnen doorschuiven.

11 november 2020 om 11:41

Ben ik het wel mee eens. Ik was er zelfs niet ongerust op toen Onana niet mee mocht naar Denemarken.

11 november 2020 om 11:47

Je kan ook overdrijven maatje, zit echt wel groot verschil tussen Onana en Scherpen.

11 november 2020 om 11:59

Ik zeg ook niet dat hij net zo goed is, ik zeg dat ik er een stuk geruster op ben dan met een Varela of Lamprou.

11 november 2020 om 12:24

Hmm op dat niveau zit ik voorlopig nog niet. Laat eerst maar eens een paar potjes in de beker/competitie spelen voor dit soort potjes. Ook in Denemarken was Onana weer ongelofelijk belangrijk. Ben er zeker wel meer gerust op dan een Lamprou of Varela.

11 november 2020 om 18:30

Ook hij kan in een seizoen groeien. Het zou goed zijn als Onana gqat en hij in het diepe wordt gegooid. Lijkt me een nuchtere kerel die het wel op een rijtje heeft. En hopelijk kan hij zich doorontwikkelen en kan concurreren met Bijlow over een paarjaar.

Nou laat het maar zien, Kotarski is een prima keeper. Als je die eruit keept mag je zo door naar Ajax 1

Ik zie in scherpen wel de 1e keeper van Ajax, misschien is aankomend jaar iets te vroeg maar seizoen 21/22 pakt hij wel een basisplaats. Enige probleem is dat ik onana niet nog een jaar zie blijven.

11 november 2020 om 11:41

Het blijft een veelbelovend talent, maar het zal ook liggen aan hoever Ajax komt in de Champions League, op het moment dat ze weer het sprookje van 18/19 waarmaken dan kunnen ze niet met een keeper als Scherpen rondlopen, die zal eerst ervaring moeten opdoen om bij de beste club van Nederland te spelen.

11 november 2020 om 11:59

Scherpen heeft nu al meer ervaring dan dat Onana had toen hij er in werd gegooid na het vertrek van Cillessen. Daarmee werd ook in zijn eerste seizoen de Europa League finale bereikt.

11 november 2020 om 13:27

Vooral meer ervaring met uit het doel vissen. Man, deze jongen gaat echt niet bij Ajax keepen als ik hem zie stuntelen bij Jong Ajax.

12 november 2020 om 19:23

Onana heeft nog bij destijds de beste club van de wereld in de jeugdopleiding gekeept en kijk waar Scherpen vandaan komt. 1 seizoen in het hoofdteam van Emmen.

11 november 2020 om 11:44

21/22 is volgend seizoen. Stiekem hoop ik dat Onana nog een jaar blijft. Neuer is al halverwege de 30 maar gaat nog wel een jaar of 2 mee. Als Bayern dan in 2022 voor Ter Stegen gaat ligt de weg voor Onana naar Barca open. Op dat moment ligt ook voor Scherpen de weg open naar Ajax 1. Heeft hij mooi een volledig seizoen bij Jong kunnen keepen en is hij klaar voor 1. Ben ook van mening dat komende zomer net te vroeg is nog voor hem.

Rare constructie dat beide keepers nu de helft (en dus te weinig) wedstrijden keepen. Dan kies je toch voor één die zich optimaal kan ontwikkelen en laat je inderdaad de ander ergens op huurbasis spelen (of als die ander duidelijk minder talentvol is, laat je diegene 1/3 of 1/4 van de wedstrijden spelen).

11 november 2020 om 12:14

Het was ook de bedoeling dat Kotarski werd verhuurd, ze waren o.a. in gesprek met Heerenveen, maar dat viel in het water. Ik denk omdat geen van de clubs waarmee gesproken werd een basisplaats kon garanderen.

11 november 2020 om 12:15

Ze wilden Kotarski ook verhuren alleen is dat niet gelukt. Door gebrek aan interesse of gewoon niet tot een akkoord kunnen komen met een andere club. Als je nu één van de twee helemaal niks laat keepen dan is dat niet best voor de ontwikkeling (zowel van de keeper als van zijn transferwaarde).

Onbegrijpelijk dat Ajax deze jongen niet gewoon 2 jaar bij Emmen heeft gelaten. Daar had hij wekelijks op het hoogste niveau gekeept.

11 november 2020 om 11:43

Inderdaad, tenminste 1 jaar laten verhuren gelijk zou echt veel beter zijn geweest voor zijn ontwikkeling al was het sinds toen al elke transferperiode stressen of Onana zou vertrekken of niet, dus denk dat ze hem uit voorbehoud hebben gehouden bij de selectie, maar na een halfjaartje zie je toch wel dat zo een jongen toe is aan ervaring.

Het probleem is dat hij of Kotarski er volgend jaar zullen moeten staan als Onana vertrekt. Als beiden op dat moment nog niet voldoen, dan zal Ajax een nieuwe keeper halen, die dan ook nog zeker 2 jaar zal blijven (ervan uitgaande dat die nieuwe keeper een degelijk niveau haalt). Het beste zou dus zijn om Scherpen of Kotarski in de winterstop aan een club uit de eredivisie te verhuren. Dat verhoogt toch de kans dat 1 van de 2 een mooie kans maakt om Onana op te volgen. En over de mensen die klagen dat Scherpen nooit een stap achteruit had moeten zetten, moeten eens naar de ontwikkeling van Schuurs kijken. Misschien komt hij net tekort voor Ajax, maar dankzij zijn wedstrijden bij Ajax zie ik hem nog wel naar een mooie club in het buitenland vertrekken. Mislukte spelers als el Ghazi, Riedewald, Bazoer,... hebben toch ook mooie transfers gemaakt. Met Scherpen zie ik in het allerslechtste geval hetzelfde gebeuren.

Ja, het was beter geweest dat hij alles had kunnen keepen. Maar Ajax houdt of beide opties voor deze talentvolle keepers open of ze konden Kotarski niet verhuren.. In ieder geval maakt Scherpen een goede indruk en is hij Kotarski al voorbij. Aan de bal zal hij nog beter moeten, maar hopelijk kan hij volgend seizoen Onana (sowieso een gemis) vervangen !!

Je kan mij niet wijsmaken dat trainen bij Ajax beter is voor een jonge speler dan wekelijks spelen op het hoogste niveau. Dat is hetzelfde onzin verhaal dat alle talenten die naar Chelsea, City, United gaan zeggen. "maar we trainen met de beste spelers" Wat een onzin, neem een Zirkzee, als die nog bij Feyenoord zat had hij nu al 2 jaar eerste spits geweest terwijl die 17/18 was. Dat is toch veel beter dan trainen met Bayern en 4x per jaar een paar minuten maken in het eerste.

11 november 2020 om 12:18

Ik kan me grotendeels vinden in je verhaal. Maar denk jij echt dat Advocaat een jonge spits als Zirkzee de kans had gegeven? Advocaat speelt dan nog liever met Diemers in de spits.

11 november 2020 om 12:22

Tuurlijk wel, hij loopt alleen maar te roepen om een spits. En als je goed luistert naar Dick dan wilt hij best jeugd inpassen, maar dan moeten ze wel goed genoeg zijn. Zirkzee is op dit moment echt niet minder dan Jorgensen, Bannis, Narsingh of Linssen die nu in de spits mogen spelen.

11 november 2020 om 15:30

Als Zirkzee nu bij Feyenoord zat had die echt wel gespeeld. Zolang je kwaliteiten hebt en de team verder kan helpen speel je gewoon. Dick laat nu geen jeugd spelen omdat ze gewoon niet goed genoeg zijn voor de basis.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
Keeper, 120 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2020/2021 Jong Ajax 7 0 1 0
2019/2020 Jong Ajax 14 0 0 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 FC Emmen 34 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Ajax-aankoop maakte transformatie door: ‘In drie maanden tien kilo spiermassa’

Kjell Scherpen maakte ruim een jaar geleden de overstap van FC Emmen naar Ajax. De talentvolle keeper moet het voorlopig doen met wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Ondanks dat hij...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren