Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Tekort van Vitesse neemt in één jaar af met ruim twaalf miljoen euro

Laatste update:

Vitesse heeft over het seizoen 2019/20 een verlies van 4,3 miljoen euro geleden, zo blijkt uit de jaarcijfers die dinsdag zijn gepubliceerd op de clubsite. Het is een flinke verbetering ten opzichte van het resultaat over het seizoen 2018/19, toen Vitesse liefst 16,5 miljoen euro verlies leed. Het tekort is in één seizoen met ruim 12 miljoen euro afgenomen. Clubeigenaar Valeri Oyf dekt de gaten in de huishouding en staat tot minstens 2022 garant, meldt Vitesse.

Dat het verlies bij Vitesse is afgenomen, komt door inkomsten uit transfers. De transferbalans is dankzij de verkoop van Vyacheslav Karavaev (circa 8 miljoen euro, Zenit Sint-Petersburg), Thulani Serero (1 miljoen, Al-Jazira) en Navarone Foor (5 ton, Ittihad Kalba) en het doorverkooppercentage bij Marvelous Nakamba (1,2 miljoen euro, Aston Villa) circa 7,4 miljoen euro positiever dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat, het bedrag overblijft wanneer de bedrijfskosten van de netto omzet afgetrokken worden, is ten opzichte van vorig jaar verbeterd met 4,8 miljoen euro.

Toch blijft er sprake van rode cijfers bij Vitesse, zoals de afgelopen jaren vaak het geval was. In de afgelopen tien jaar werd circa 150 miljoen euro verdampt. In die tijd schreef Vitesse maar één keer zwarte cijfers: in het seizoen 2017/18, toen de club deelnam aan de groepsfase van de Europa League en bovendien flinke transfersommen incasseerde voor Yuning Zhang (7,2 miljoen), Milot Rashica (7 miljoen), Ricky van Wolfswinkel (3,5 miljoen) en Marvelous Nakamba (3 miljoen). De gevolgen van de coronapandemie in het afgebroken seizoen 2019/20 bleven beperkt, mede dankzij de NOW-regeling van de overheid.

Hoe Vitesse met een absurd laag percentage balbezit toch koploper bleef

Onder de nieuwe trainer Thomas Letsch is Vitesse bezig aan een goed seizoen. Lees artikel

Vitesse schat in dat het ongeveer een miljoen euro aan inkomsten misliep door het voortijdig beëindigen van de competitie, maar dat is ook ongeveer het bedrag dat de club ontving uit de NOW-regeling. Door de coronacrisis verwacht Vitesse in het boekjaar 2020/21 een omzetverlies van vier tot zeven miljoen euro. Dat is 'fors', erkent algemeen directeur Pascal van Wijk, die in 2019 werd aangesteld als opvolger van Joost de Wit. Destijds moest hij uitleggen waarom zijn club ruim 16 miljoen euro verlies had geleden. Onder zijn leiding begon Vitesse aan een bezuinigingsoperatie, waarmee binnen drie tot vijf jaar het huishoudboekje op zijn minst in evenwicht zou moeten zijn.

"We hebben een duidelijke koers uitgestippeld. Die koers is erop gericht om beter in balans te komen. We zijn hiermee op de goede weg getuige het verbeterde operationeel bedrijfsresultaat, al zijn we er nog niet", benadrukt Van Wijk op de clubsite. "We blijven onze koers volgen. Daarbij blijven transfers een belangrijk onderdeel om financieel beter in balans te komen. Afgelopen zomer hebben we zelf geen transfersommen betaald maar staat er wel een kwalitatief sterke selectie. De spelers vertegenwoordigen het kapitaal op het veld." Vitesse staat momenteel tweede in de Eredivisie. "We hopen dat onze speelstijl en de individuele ontwikkeling van spelers ook tot uitdrukking komt in het behalen van onze sportieve ambities en in een toename van de transferwaarde."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dat is een flinke hap, alleen is 4,3 miljoen verlies natuurlijk nog steeds bar-slecht. Wat is de voetballerij toch een ongezonde business.

10 november 2020 om 17:39

Tenzij je word bestuurd door overmars en van de sar, overigens vraag ik me wel af welke clubs nou echt winst maken zonder grote geld schieters!!

10 november 2020 om 18:06

voetbalfan,
Het oordeel over hoe 'gezond' het beleid van Overmars en Sar is bij Ajax is vanzelfsprekend pas over een aantal jaren te geven. Want jij mag het gezond noemen dat Ajax de begroting heeft afgestemd op het elk seizoen behalen van Champions League voetbal, zodra Ajax in dat geval een paar keer die CL niet haalt (of Ajax slaagt er een jaartje of wat niet in om een paar spelers te verkopen (ik meen dat Sar laatst zei dat Ajax elk seizoen minstens 25 miljoen winst moet maken op transfers)) is die gezonde exploitatie opeens heel ongezond geworden.


10 november 2020 om 18:28

@constant Kante,

Ajax moet of champions league halen, of een positieve transferbalans hebben van 25 miljoen euro om break/even te draaien. Aangezien de afgelopen 11 jaar dit in totaal 2x niet gelukt is om 1 van de twee te halen valt het wel mee. En in die 2 jaar dat het niet behaald werd had Ajax een positieve transferbalans van 16 miljoen en 11 miljoen euro. Oftewel in de twee slechtste jaren kwam Ajax 23 miljoen euro in totaal te kort. Wat natuurlijk in de andere 9 jaar ruimschoots gecompenseerd word.

Daarbij heeft Ajax een eigen vermogen en liquide middelen waardoor ze 6 jaar lang geen enkele transfer hoeft te doen en geen champions league hoeft te behalen en alsnog niet in de financiele problemen komen.

Wat Overmars/vd Sar doen is volledig veilig,

10 november 2020 om 19:05

Niet of. Ajax moet CL halen en ik dacht zelfs 40 miljoen aan transferwinst maken. Maar 25 zou ook kunnen. Paar maand geleden zei Van der Sar dat op tv en ik schrok er van. Maar dit forum gaat over Vitesse. Ik vind het knap hoe ze nu presteren maar de financiële cijfers zijn wel dramatisch zeg. Jaren en jaren slecht beleid gehad

10 november 2020 om 20:15

@constant Kante, in plaats van van alles over de jaarcijfers van Ajax te roepen zou het helpen als je ze is een keer goed door zou lezen en daarna, als je zelf niet begrijpt wat je ziet, eens met een financieel analist gaat praten om te zien wat die er van vind (misschien ook wel handig als moderator lijkt me, in plaats van ongefundeerd je mening te geven, leuk voor andere leden op dit forum, en van mij mag iedereen van alles roepen, maar dan moet je geen moderator willen zijn). Op basis van de afgelopen jaar cijfers kom je dan op het volgende. Ajax komt de komende jaren niet in de problemen als het geen CL speelt of geen spelers verkoopt. Zelfs als ze het beiden niet doen (helemaal geen spelers verkoopt). Ajax draait operationeel ongeveer breakeven zonder CL (vooropgesteld dat er wel fans naar het station kunnen). Of Ajax dan winst maakt of niet, hangt inderdaad af van de transfer opbrengsten. De afschrijvingen op spelers zijn ongeveer 40-50 miljoen per jaar. Zolang er geen nieuwe spelers aan worden getrokken wordt dit bedrag elk jaar minder (er word immers afgeschreven over de looptijd van de contracten). In totaal is dit 160 miljoen (kun je zo opzoeken) wat over de komende 5 jaar wordt afgeschreven. Zelfs als Ajax in die periode helemaal niemand verkoopt en ze in die 5 jaar een overeenkomstig verlies leiden en ze in die 5 jaar geen CL spelen, hebben ze over 5 jaar nog een eigen vermogen van 70 miljoen over. Zo lang er maar fans in de stations zijn (of seizoen kaarten worden verkocht) is dat het meest negatieve scenario waar Ajax mee te maken heeft. Natuurlijk is het niet reã«el om te verwachten dat Ajax de komende 5 jaar geen inkomende transfers doet, alleen is de voornaamste reden om die transfers te doen dat er spelers vertrekken. Het kan dus best dat er in de komende jaren een keer een financieel negatief jaar tussen zit, en ook een paar jaar. Alleen komt Ajax pas in de problemen als het in die periode geld uit blijft geven aan transfers zonder spelers te verkopen of inkomsten uit de CL. Het lijkt mij dat dit een meer dan gezonde exploitatie is, zeker als je dit vergelijkt met andere clubs. Dit is op basis van de afgelopen jaarcijfers, daarna hebben er nog een paar transfers plaatsgevonden maar die werken ook in het voordeel van Ajax (ziyech, vd Beek, Dest en Botman uitgaand en inkomend Klaassen, Klaiber en Kudus) Per saldo zal Ajax dan nog 6 jaar bezig zijn met het afschrijven op spelers, maar moet je ook nog eens 40-50 miljoen (als de bedragen voor die transfers kloppen) bij het eigen vermogen van Ajax optellen.

10 november 2020 om 20:42

@constant kante: Wat een gekke beredenatie. Als je dit soort zaken zegt, wel handig om te weten waar je over praat. Want Ajax heeft (buiten Corona tijd) geen spelersverkopen nodig om te doen. Sterker nog, dan maken ze gewoon nog steeds winst. Mocht CL wegvallen omdat het niet wordt gehaald, heb je zonder spelersverkopen wellicht een verlies. Niet voor niets is Menno Geelen constant bezig om te zorgen dat de inkomsten van Ajax niet alleen uit recettes en winstpremies van de Uefa komt, wat hem heel goed lukt. Als je kijkt naar de Eigen Vermogens positie dan heb je in normale tijden (dus geen Corona) de luxe om heel wat slechte financieel slechte jaren te kunnen hebben. Eigen Vermogen is geen liquiditeit, maar als je een dijk van een Eigen Vermogen hebt, kan je in mindere tijden altijd lenen als het moet. Niet dat ik geloof dat het zo ver gaat komen, Overmars en Vd Sar zijn zeer verstandig bezig. Die laten dat echt niet gebeuren.

11 november 2020 om 09:46

AZ! Daar gaan de goede sportieve en financiële prestaties al jaren hand in hand.

11 november 2020 om 17:59

Ongefundeerde mening, London Calling? Ik moet maar eens met een financieel analist gaan praten?? Okay, dat vind ik dan weer bijzonder geestig allemaal.

Want het enige dat ik me dan afvraag is wanneer Edwin van der Sar dan met een financieel analist gesproken heeft toen hij op 2 september jl, dus binnen het huidige boekjaar, als algemeen directeur van een beursgenoteerd bedrijf via een van zijn favoriete kanalen, Ajax showniews, het volgende wereldkundig maakte:

"om de begroting sluitend te maken moet Ajax jaarlijks twee heldere doelen zien te realiseren. Wij moeten sowieso Chanpions League spelen en voor zo'n 55 miljoen aan spelers verkopen, voordat we überhaupt quitte spelen". onthult Van der Sar.

Dus ik zat er zelfs nog 30 miljoen naast.

Maar Ajax draait dus helemaal niet 'break even zelfs zonder Champions League voetbal' zoals jij beweert. Tenzij je zou willen beweren dat Van der Sar hier heeft staan liegen. Niet handig, voor een directeur van een beursgenoteerd bedrijf. Is zelfs strafbaar. Dus nee, wat jij zegt staat haaks op wat Van der Sar zelf zegt. En prima dat je met drogredenen aankomt over financieel analisten, maar hier sla je de plank compleet mis.

Dat is exact ook het geval met je verhaal over de afschrijvingen op de investeringen. Het klopt dat Ajax momenteel een grote post afschrijvingen heeft, maar mocht je bedoelen dat Ajax dus jaarlijks veel geld daaraan kwijt is, of zoiets, dan heb jij zelf dus niets begrepen van wat afschrijvingen zijn. Afschrijvingen zijn kosten, maar geen verliezen. In je cashflow merk je daar dus niets van. Sowieso, afschrijven doe je over de periode van het contract. Maar dat zwaard dat hakt dus aan twe zijden. Want als je een speler die je gekocht hebt voor 2/5e hebt afgeschreven, dan is de waarde van die speler bij verkoop (wat dus doorwerkt in je transferresultaat) ook hóger.

Het enige steekhoudende argument dat je had kunnen inbrengen, al hebben anderen dat al voor je gedaan, is dat Ajax met een eigen vermogen van 200 miljoen inderdaad dus een jaartje of vier kan overleven zonder CL en verkopen, omdat het dan lekker kan interen op dat eigen vermogen. Maar dat heeft gewoon een naam. Dat heet potverteren. Dat mag. Is geen wet tegen, noch is het moreel verwerpelijk. Maar daar ging het hier niet over. Het ging erover dat er wordt gesteld dat Sar en Overmars de enige bestuurders zijn die een 'gezonde exploitatie' erop na houden in het betaalde voetbal. Nou, daarvan heb ik gezegd dat we dat pas over een tijd kunnen beoordelen. Om de redenen die ik aangaf. Jij hebt geprobeerd met een autoriteits argument ('jij weet niks van jaarcijfers, ga eens praten met een specialist' mijn argumentatie te ondermijnen, maar hebt er vervolgens blijk van gegeven zelf in ieder geval zeker niet meer inzicht te hebben in balanslezen dan ik én ik heb mijn woorden onderbouwd met de woorden van de directeur van Ajax zélf.

Ik zie dus geen enkele reden om terug te komen op mijn standpunt eigenlijk. Want yep, Ajax heeft voldoende achter de hand om deze riskante manier van zakendoen voor een korte termijn waar te maken. Maar dat maakt voor mij niet bewezen dat zij daarmee de enige bestuurders in ons betaalde voetbal zijn die 'een gezonde business' draaien. Ga maar na London. De Jaakkes en de Van den Boog's van deze wereld stonden destijds ook te glimmen als pauwen omdat zij ook wel ervan uit gingen dat Ajax, als topclub, toch wel vaak genoeg kampioen zou worden en dat Ajax dus nooit financieel in de problemen zou komen. Waarna ze ruim 20 miljoen uitgaven voor Sulejmani (inclusief fees voor de zaakwaarnemers en diverse Servische vage partijen). En een jaar of wat later was Ajax bijna failliet. Dus succes hoor, met dat soort casino beleid. Joh, er is nu zo vaak zwart gevallen, rood moet een keer vallen nu. Waarop zwart viel. Eerst zien, dan geloven. Want feitelijk zie ik niet eens gebeuren dat Ajax nu de komende vijf jaar minstens vier keer kampioen wordt.

11 november 2020 om 18:08

4ever4ajax.

Gekke redenatie ja? Lees even de quote van Van der Sar anders. Die bevestigt exact wat ik zei! Dus Sar redeneert gek begrijp ik?

Anyway, ik vind het prima dat mensen beginnen met 'je weet niet waar je over praat' maar mag ik vragen of jij dat wél weet dan? En waaruit blijkt dat??

In ieder geval blijkt het niet uit je opmerking over wat Menno Geelen doet. Want voor jouw verhaal om logisch te kloppen moet het dus gaan om een begroting van Ajax waarbinnen wat hij als sponsorgelden per seizoen binnenhaalt (want dáár hebben we het over als het niet over recettes en CL geld gaat) ongeveer minstens gelijk maar eerder groter is dan wat Ajax in de CL vangt bij deelname aan de groepsfase. Want anders maakt het niet zoveel uit, toch? En vertel mij anders eens, hoeveel geld krijgt Ajax elk seizoen structureel binnen aan sponsorbedragen en sponsorgeld? Want pas als je dat bedrag noemt hebben wij een inhoudelijke discussie. En hét probleem daarbij is dat Ajax net als PSV gewoon een gegijzelde is in een relatief kleine markt. De markt is bovendien verzadigd. Zoveel sponsorwaardige bedrijven die nog niet sponsoren zijn er simpelweg niet. TV gelden, Ajax negen miljoen, staat in geen enkele verhouding met PL clubs, die 100 miljoen per club vangen.

Oftewel, Ajax moet het wel degelijkk om de begroting omhoog te krikken, van CL voetbal hebben. Maa vallen die inkomsten weg heb je direct een mega groot gat. En yep, dan kan je uit je eigen vermogen dat weer compenseren. Maar nogmaals, dat is potverteren. En zelfs bij Ajax gaat dat niet heel lang goed.

Jammer en spijtig ook dat veel Ajaxsupporters dit maar niet willen zien. Liever koppen in het zand en net doen of het allemaal zo goed geregeld is en eindeloos goed zal blijven gaan. Wat dat betreft zijn supporters eigenlijk de beste mensen die er bestaan. Ze vergeten alles echt supersnel. Dat Ajax nog recent zeven jaar lang gen kampioen werd is een verdwenen droom. Alsof het noot is gebeurd. Enfin, het is wat het is. Maar uiteraard laat dat mijn recht om mijn mening hierover te geven altijd onverlet. En Edwin is dat met mij eens. Nough said.

10 november 2020 om 18:03

Mcmulenga.

Veel erger voor Vitesse dan die 4,3 miljoen verlies is het feit dat Vitesse, al jarenlang, een exploitatie runt waarbij de salariskosten alleen al de jaarijkse omzet overstijgt. Dát is natuurlijk al jaren een absurd verhaal. En alleen mogelijk doordat de groot aandeelhouder(s) jaarlijks het exploitatieverlies dekken zodat Vitesse elk seizoen weer op nul kan beginnen.

Dus denk niet dat elke club dit beleid zou kunnen voeren.

Vooral gezien dit corona jaar een goede ontwikkeling als je ziet waar Vites vandaan komt. Bovendien heb ik er vertrouwen in dat de spelers dit jaar steeds meer waarde vertegenwoordigen waardoor je vanaf volgend jaar met behulp van transfersommen wellicht weer eens zwarte cijfers kan draaien.

10 november 2020 om 18:01

Oprechte vraag, maar buiten Tannane en Bazoer, wie van de selectie is geen huurspeler en vertegenwoordigt op termijn een goede transfersom?

10 november 2020 om 18:18

Wittek, Huisman, Vroegh, Bero, Dasa, , Doekhi, Manhoef. Niet alles zal nu al miljoenen waard zijn maar dat komt over een aantal seizoenen wel.

10 november 2020 om 18:31

Wittek, Bero en Dasa vertegenwoordigen natuurlijk niet echt waarde die het gat gaan dichten in de begroting. Dat weet je zelf ook wel. De waarde van de huidige selectie van Vitesse is namelijk ongeveer 23 miljoen waard...

10 november 2020 om 18:39

Bero en Wittek zullen wel wat opleveren. Dasa haal je de onkosten uit. Vraag was ook niet wie er nu al miljoenen oplevert.

10 november 2020 om 20:00

Zal het omdraaien. De houdingen van de 23 koppige selectie zijn Broja, Openda, Toure(met optie tot koop) en Rasmussen is voor 2 jaar gehuurd( contract loopt dan af) dus het valt reuze mee. Van deze selectie denk ik, gaan Doekhi( afgelopen transferperiode is er een bod van 3 miljoen afgeslagen) Bazoer, Wittek, Tronstad, Bero, Tannane, Darfalou, Buitink zeker wat geld opbrengen. Daarnasst heb je natuurlijk heel veel jeugd wat tegenwoordig door komt. Denk, met Huisman, Manhoef, Cornelisse, Vroegh, Hernandez aardig wat talent wat elke wedstrijd in de selectie zitten, en wat speeltijd krijgen en heb je ook nog eens talenten als Gong en Delaveris. Het zit wat dat betreft wel goed qua waarde in het veld. Met een beetje mazzel gaan Tannane, Bazoer, en Doekhi wel miljoenen opleveren.

Blijft toch apart... 150 miljoen verdampt in 10 jaar tijd, en toch nog optimistisch zijn. Hoe apart is dat bij Vitesse (en de voetbalwereld algemeen)

Een "gewoon" bedrijf was allang en breed failliet verklaard

10 november 2020 om 17:42

Neejoh dat hoeft helemaal niet. Uber heeft nog nooit winst gemaakt maar is miljarden waard. Zolang er maar financiers zijn die de verliezen dekken is er helemaal niks aan de hand daar.

10 november 2020 om 18:00

Nee, wat Jd026 zegt, zolang je een aandeelhouder hebt die, vrijblijvend, elk jaar opnieuw het operationele tekort aanzuivert tot nul, kun je dit tot in de eeuwigheid volhouden. Maar, zodra de aandeelhouder die geldkraan dicht draait, is het in no time met Vitesse definitief gedaan.

"De gevolgen van de coronapandemie in het afgebroken seizoen 2018/19 bleven beperkt, mede dankzij de NOW-regeling van de overheid." Moet dit niet het seizoen 2019/2020 zijn?

Ik dacht dat ze failliet zouden gaan omdat ze geen huurverlaging hebben gekregen. Was schijnbaar gewoon een leugen voor de rechter. Als je iets beloofd moet je het doen ook. Na die kansloze verloren rechtszaak hebben we nooit meer iets gehoord over die huurverlaging en dat zogenaamde faillissement. Zo erg is het dus financieel allemaal niet. In elk geval lijkt het op het veld weer ergens op, dus dat is positief. Kijken hoelang ze dit kunnen volhouden. 150 miljoen in 10 jaar is niet niks. Dat is dan een dure KNVB-beker geweest, want dat is het enige noemenswaardige resultaat dat ze behaald hebben met die investering.

De gaten worden gedicht door 1 man en alsnog verlies maken. Met andere woorden men geeft nog steeds te veel uit.

10 november 2020 om 18:08

Musi, je snapt het niet helemaal. Vitesse draait verlies op de exploitatie en dat verlies wordt gedekt door de groot aandeelhouder. Het resultaat is niet dat er nog steeds een verlies wordt gemaakt, het eindresultaat is dan nul.

12 november 2020 om 16:13

Ik begrijp het heel goed, maar verlies is verlies. Er wordt gewoon nog steeds te veel geld uitgeven. Uiteraard zal corono er voor zorgen dat er meer verlies zal zijn op de exploitatie, maar met een halfvol stadion zal dit hoe dan ook geen vetpot zijn. De meeste uitgaven aan spelers zijn geen investeringen, maar echt uitgaven. Hier moet echt verandering in komen om mij positief te maken over een verlies.

Hoe kan je als Nederlandse club 150 miljoen verliezen over 10 jaar en niet eens meedoen voor het kampioenschap?

10 november 2020 om 20:04

Die 150 miljoen zijn toch niet in spelers geïnvesteerd, ze trekken al 10 jaar lang alleen transfervrije, of huurdpelers aan. Sporadisch wordt er een geïnvesteerd in spelers van de 1e selectie. In die 150 mil zit natuurlijk ook het trainingscomplex.

Vitesse haalt ook bar weinig opbrengsten uit de bezoekers, dus in dat opzicht niet heel raar dat de corona crisis niet zo'n grote financiële impact heeft. Goed dat het verder beter lijkt te gaan, al komt het door transfers.

11 november 2020 om 07:16

Toeschouwersaantallen zijn redelijk vergelijkbaar met een Utrecht, Groningen of Willem II, iets meer als Den Haag geloof ik, en dat zijn allemaal grotere steden. Dus dat valt wel mee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren