Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Het was een rotzooitje, Ajax deed gewoon aan kapitaalvernietiging’

Laatste update:

Pascal Heije werd in 1998 uitgeroepen tot Talent van het Jaar bij Ajax en hij maakte deel uit van de zogeheten Golden Boys-lichting in Amsterdam. Desondanks bleef een doorbraak in de hoofdmacht uit voor de middenvelder. Jaren later zoekt Heije naar de reden waarom hij destijds er niet in slaagde om voet aan de grond te krijgen in de A-selectie van de Amsterdamse club.

"Waar het voornamelijk aan lag is begeleiding. Dat blijf ik zeggen", concludeert Heije in een uitgebreid interview met Ajax Showtime. "Hans Westerhof, de hoofd jeugdopleiding, gaf ons het vertrouwen. Die gaf ons ook het contract. Maar 'daarboven' was het qua beleid gewoon slecht. Als je het nu ziet met Marc Overmars en Edwin van der Sar (directeur voetbalzaken en algemeen directeur, red.) is dat wel heel anders. Dat zie je nu terug binnen heel Ajax. In onze tijd was de begeleiding ver te zoeken. Hier heb je een contract voor vijf jaar, maar dan? Je hebt geld en een contract op zak, maar je wordt op voetballend vlak niet begeleid."

Ondanks de hooggespannen verwachtingen kwam Heije slechts tot twee optredens in Ajax 1, de inspanningen van Jan Wouters, destijds jeugdtrainer in Amsterdam, ten spijt. "Hij zou met Morten Olsen (toentertijd coach van Ajax, red.) gaan praten. Hij zei: 'Wat jij hebt laten zien is niet normaal'. Maar ik hoorde niets, ik bleef gewoon in het tweede. Wouters werd toen trainer van het eerste, maar ik speelde niet. Het was gewoon een rotzooitje. Je had zoveel contractspelers. Ook met spelers uit het buitenland die zoveel geld verdienden, als gevolg van het Bosman-arrest. Dat was gewoon kapitaalvernietiging, wat ze toen deden."

Davy Klaassen: ‘We moeten Ryan af en toe een beetje afremmen’

Heije constateert dat Ajax op het gebied van het begeleiden van jeugdspelers een flinke inhaalslag heeft gemaakt, wat alleen maar voordelig kan zijn op financieel gebied. "Ja, kijk naar Ryan Gravenberch. Stel dat je hem niet liet spelen, zouden clubs als Barcelona en Juventus dan ook genoemd worden?", vraagt de voormalig Ajacied zich hardop af. "Hij speelt nu een paar wedstrijden en laat zien dat hij het eerste aankan. Als je hem in het tweede zou laten spelen, was hij wellicht gedemotiveerd en wilde hij misschien weg. Dan had je nooit geweten of hij een Ajax 1-speler kon worden."

Volgens Heije is het heel belangrijk dat je bij een topclub de juiste trainer treft. "In die tijd was Morten Olsen ook hoofdtrainer. Hij kwam bijna niet op De Toekomst (trainingscomplex van Ajax, red.). Als je nu Erik ten Hag ziet, zie je hem vaak op de tribune zitten of langs de kant staan. Dat geldt ook voor Overmars en Van der Sar. Je ziet nu dat een talent als Brian Brobbey een kans krijgt. Het is niet alleen Ten Hag, maar het hele beleid. Dat is goed. Ze maken met zijn allen de beslissingen met veel spelers die op dat niveau hebben gespeeld. Dat is dan dat hele puzzelstukje", aldus Heije.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Helemaal mee eens. Heb vertrouwen in de jeugd, maar zorg ook voor een goede omgeving voor ze. Erg knap wat Ajax heeft neergezet. Maar dit komt niet alleen op het conto van van der Sar/overmars. Dit is een proces van veel jaren en zijn natuurlijk veel meer mensen bij betrokken geweest.

10 november 2020 om 14:30

Niet vergeten wat er op dat moment in het 1e speelde en wie er allemaal bij de hoofdselectie is gehaald. Was een team met veel goede spelers dus daar kom je dan ook minder goed tussen.

Vd Sar, Tobiasen, Blind, F de Boer, R de boer, Babangida, Richard Witschge, Jari litmanen, kinkladze, Dani, Arverladze, Mccarthy, Melchiot, Wamberto, vd Meyde, Oliseh, Gronkjaer.

Dan waren er nog een stuk of 6 a 7 spelers die mee mochten trainen en af en toe minuten maken. Dat maakt het ook lastiger. Daarnaast is het per individu te bekijken Vind wel dat je met een team vol met ervaring je eerder een jonge speler kan inpassen dan je ineens met teveel jonge spelers gaat wisselen.

10 november 2020 om 17:48

Vergeet ook niet de begeleiding buiten het veld. Wamberto kwam als Braziliaan nieuw in Nederland en wist niet hoe het er allemaal aan toe ging. Zwom in het diepe. Ajax heeft hem nu ingezet om Neres in privé sferen wegwijs te maken. Dat wordt erg onderschat. Je kunt behoorlijk vereenzamen in een ander continent en cultuur, zeker als je de ander niet verstaat en jezelf niet duidelijk kunt maken.

Zo zonde dit, een complete lichting, buiten Andy vd Meyde, om zeep geholpen.

Je kunt natuurlijk niet verwachten dat elke jeugdlichting 4-5 topspelers aflevert.

Maar veel van dat soort jongens bouwen dan een niet onverdienstelijke carrière bij clubs in de subtop of middenmoot van de Eredivisie.

10 november 2020 om 11:56

Dat viel bij die lichting wel mee. Dit team was fantastisch, maar wel omdat het een team was. In die tijd vond de leiding dat een jeugdteam jarenlang bij elkaar moest spelen en lag de ontwikkelingsfocus op het teamspel, niet op individuele ontwikkeling. Jongens die hun jaar waren ontgroeid werden niet doorgeschoven, waardoor er gewoon een hoop steken zijn laten vallen nog voor ze normaal gesproken in aanmerking zouden komen voor het eerste.

10 november 2020 om 12:18

Dat klopt ook. Ik weet toevallig dat Ajax (en andere clubs) daarna meer de nadruk zijn gaan leggen op de individuele ontwikkeling van elk talent. Resultaten als team zijn natuurlijk mooi, maar het gaat er uiteindelijk om dat spelers goed genoeg worden om de aansluiting met het eerste te maken.

Rond het WK 2010 las ik een uitgebreid artikel in een Amerikaanse krant over het verschil in opleiding tussen Amerikaanse en Nederlandse voetbalclubs. In de VS ging het om het teambelang, in Nederland om de ontwikkeling van het individu.

Dat laat niet onverlet dat er met deze lichting spelers echt heel slecht en eigenlijk onprofessioneel (het is eigenlijk kapitaalsvernietiging) is omgesprongen.

10 november 2020 om 12:58

Ajax heeft altijd de nadruk gelegd op individuele ontwikkeling, alleen hadden deze jongens de pech grotendeels onder Adriaanse (en later Westerhof) actief te zijn. Vooral Adriaanse geloofde in het teamgedoe, die heeft ooit zelfs gezegd dat hij het als zijn rol als opleider zag om een heel jeugdteam in één keer door te kunnen schuiven. Hij volgde daarmee de lijn van Van Gaal destijds.

Ajax had er in die tijd wel dichter op moeten zitten. Dat zo'n Lanzaat dubieus geld had zou niet moeten kunnen. Hosé ging met mensen om die dubieus zijn, dat moet je als club herkennen en aanpakken. Dat is inderdaad wel kapitaalsvernietiging door laksheid van Ajax uit.

"ja, kijk naar Ryan Gravenberch. Stel dat je hem niet liet spelen, zouden clubs als Barcelona en Juventus dan ook genoemd worden?" Die namen kwamen al voorbij zweven toen hij nog bij Jong speelde. Het grootste voordeel voor Ajax is dat het tweede elftal nu tussen de profs speelt waardoor talenten al op jongen leeftijd (16/17 tot 21 jaar) worden geconfronteerd met de fysieke weerstand van de grote jongens. Een Gravenberch kan zich dan al vroeg ontwikkelen op een hoog/prof niveau waardoor de Europese top met veel interesse naar Ajax gaat kijken.

10 november 2020 om 12:14

Klopt, dat zie je nu ook met Brobbey en Univar die toch moeite hebben met het fysieke (niet alleen kracht maar ook uithoudingsvermogen) in de KK divisie. 1 of 2 seizoenen in KK kampioenen zal ze veel goed doen.

10 november 2020 om 12:49

Het zou ook.zo kunnen zijn , doordat Ajax regelmatig jeugdspelers in het eerste heeft spelen , dat die weer de interesse trekt van buitenlandse club. Vandaar dat ze nu al voordat een speler in het eerste speelt al aankloppen bij een speler.

Ik blijf erbij: als je goed genoeg bent als talent, kom je gewoon bovendrijven. Goed genoeg is ook mentaal sterk zijn, is ook niet opgeven.

Deze man was nog geen 20 bij Ajax. Wat heeft hij daarna bereikt? NEC, RBC, GAE, Willem II (destijds nog standaard degradant).

Te veel jeugdspelers overschatten zich zelf: geloven echt dat ze top zijn maar geen kansen krijgen. Tuurlijk speelt kans krijgen een belangrijk rol, maar als je goed genoeg was voor Ajax, dan kan je plafond nooit degradatievoetbal eredivisie zijn..

10 november 2020 om 12:20

Deel was verhuur vanuit Ajax, waarbij hij kennelijk ook onvoldoende indruk achterliet. Nadat hij transfervrij vertrok speelde hij vanaf zijn 23e daarnaast ook nog in Maleisie, Cyprus en Indonesie. Dus inderdaad, daarna niets bereikt, zoals het helaas gewoon gaat bij sommige aanstormende talenten. Neemt niet weg dat ik erg blij ben met de professionaliteit momenteel bij Ajax, ook waar het dus begeleiding betreft.

10 november 2020 om 12:38

Jij kunt er lekker bij blijven, maar ondertussen is het complete lariekoek. Je kunt zo goed en sterk zijn als je wil, zodra de mensen die over het team gaan niet voor jou kiezen om allerlei redenen (voorkeur aan ervaring, pure lafheid, voorkeur voor andere type speler, stijl van voetballen, etc), dan kan een glansrijke carriere je ontnomen worden. Je bent als speler (maar ook op andere posities van de banenmarkt) nu eenmaal afhankelijk van anderen, ongeacht je talent. Dit betekent ook dat mindere goden soms carrieres hebben die niemand verwacht. Of het nu gaat over volledig incompetente mensen gaat of jongens waar iemand ineens íets in ziet, waardoor deze een betere carriere heeft dan ie ooit had durven dromen (denk aan bv Nacho Novo).

10 november 2020 om 12:41

Laat een staaf ijzer op de grond vallen en er komt geen deuk in, maar sla er lang genoeg met een hamer op en er komt een scheur in. Het punt is, ook een sterke mentaliteit kan gebroken worden. Het valt of staat met kansen en in je kracht gebruikt worden, zodat je op je sterke kwaliteiten beoordeeld wordt in plaats van je zwaktes.

leuk verhaal over Gravenberch en zich zo in de kijken spelen bij grote clubs, maar afgelopen jaren heeft toch wel bewezen dat als je om de prijzen mee wilt doen, je kwaliteit nodig hebt in plaats van potentie.
Het beleid van Ajax was decennia lang om uitgaande transfers op te vangen met jochies uit de jeugd die in het eerste konden leren voetballen (gechargeerd gezegd). Daardoor hebben ze vaak de deksel op de neus gekregen. Je hebt mensen nodig als Blind, Tadic, Klaassen, Tagliafico. Als je als jeugdspeler op die posities speelt heb je gewoon dikke pech en accepteer je maar dat je op de bank zit of verhuurd wordt. Opdonderen met al die jonge jochies die fouten mogen maken omdat ze nog zo jong zijn, ik wil kwaliteit zien

Lang niet meer van die jongen gehoord, wist ook niet dat hij in 98 de beste was. Zijn naam associeer ik met rbc dat toen kansloos degradeerde met jongens als moens, blinker en bakboord.

Natuurlijk Pascal je bent bij elke volgende club volstrekt mislukt. Zo goed was je dus helemaal niet! Lekker gemakkelijk om Ajax de schuld te geven.

10 november 2020 om 18:57

Inderdaad, hij vergeet denk dat voor hem Davids, Seedorf, Kluivert etc doorbraken en erna vd Meyde, vd Vaart, Sneijder. Ik snap wel dat het in die tijd anders was qua begeleiding, maar als hij echt goed was geweest had hij gewoon gespeeld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren