Labyad was het oneens met besluit waar Ten Hag ‘als mens moeite mee had’

Dinsdag, 10 november 2020 om

Zakaria Labyad verscheen afgelopen zondag weer in de basiself bij Ajax. De 27-jarige aanvallende middenvelder begon als basisspeler aan het seizoen bij de Amsterdammers, maar verdween na vier wedstrijden uit het elftal van trainer Erik ten Hag. Labyad vond dat zelf onterecht, zo oordeelt hij in gesprek met Het Parool.

“Ik vond dat ik moest spelen, maar de trainer is de baas. Hij beslist”, zo geeft Labyad te kennen. De aanvallende middenvelder kreeg in het begin van het seizoen tegen Sparta Rotterdam (0-1 zege), RKC Waalwijk (3-0 zege), Vitesse (2-1 zege) en FC Groningen (1-0 nederlaag) een plek in de basiself, maar maakte geen enkele keer de negentig minuten vol. Tegen Sparta en Vitesse werd hij zelfs al na 33 en 45 minuten spelen gewisseld, als gevolg van rode kaarten voor Nicolás Tagliafico en Edson Álvarez. Labyad verscheen tegen sc Heerenveen (5-1 zege), VVV-Venlo (0-13 zege) en Fortuna Sittard (5-2 zege) niet aan de aftrap, maar kreeg tegen FC Utrecht (0-3 zege) wel weer een basisplaats.

Davy Klaassen: ‘We moeten Ryan af en toe een beetje afremmen’

“Topsport is hard en soms onrechtvaardig. Als mens had ik er moeite mee om Zakaria na die rode kaarten uit het elftal te halen. Groningen was een off-day van de hele ploeg, ook het spel van Labyad en Promes was daar ondermaats”, zo geeft Ten Hag te kennen over Labyad. De oefenmeester gaf in de afgelopen weken ook geregeld de voorkeur aan Lassina Traoré. “Hij heeft het geweldig gedaan,” erkent Labyad. “Lassina heeft veel en belangrijke goals gemaakt. Voor mij was het een kwestie van: borst vooruit, hoofd omhoog en nog harder werken.”

Met een assist was Labyad van waarde voor Ajax op bezoek bij zijn oude club FC Utrecht. “Het is een ongeschreven voetbalwet dat spelers tegen hun oude club altijd goed voor de dag komen”, zegt Labyad, die voorlopig in de Champions League tegen Liverpool (0-1 nederlaag) en Atalanta (2-2) als invaller binnen de lijnen kwam. “Ik kan scoren, ik heb een steekpass in huis en ik houd het overzicht, zoals bij dat doelpunt van Davy Klaassen (tegen FC Utrecht, red.). En ik werk hard. Ik ben geen luie voetballer.”

Samenvatting: Ajax - FC Utrecht | Labyad ON FIRE!
Meer video's

Poll

Vind jij dat Zakaria Labyad basisspeler moet zijn bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door ajaxenschede)

Wie had ooit gedacht dat deze Labyad zo'n op en top prof zou worden na alles wat er gebeurd is destijds bij Psv? Chapeau, hij heeft zich goed herpakt. Ajax is wellicht een beetje te hoog gegrepen, maar voor een Feyenoord of AZ zou dit een topper kunnen zijn.

10 november 2020 om 09:10

opzich hadden ze bijpsv ook veel vertrouwen in hem alleen verkoos hij een andere club boven PSV terwijl er volgens mij al afspraken waren. Toen is hij bij sporting terecht gekomen waar hij weinig tot niiet heeft gespeeld daarna verhuurd aan fullem helemaal niet gespeeld. Gelukkig met hem is het in tegenstelling tot bakkali wel goed gekomen. Alleen moet hij wel accepteren dat als iedereen fit is hij zeker niet in de basis staat en mogelijk niet eens een van de eerste spelers waaraan wordt gedachte als er iemand in moet komen (neres /promes of Traore)

10 november 2020 om 09:47

Ik denk dat Daviddein meer doelt op dat Labyad niet bekend stond als makkelijke jongen om mee te werken en nu toch een voorbeeldig prof lijkt te zijn geworden. Dat hij talent heeft was bij PSV zeker al wel duidelijk.

10 november 2020 om 12:40

Hoezo stond hij bij psv bekend als 'lastig'? Omdat hij het geld wilde volgen in Lissabon? Ik vind dat zijn goed recht in dat geval. Als je 18 bent en miljoenen kunt verdienen in een prima competitie, waarom niet? Is verder ook nooit een lastige jongen geweest bij zijn clubs. Ik vind dat hij die stempel wel te snel en onverdiend verkregen heeft..

10 november 2020 om 15:36

Dat 'lastige' dat viel op zichzelf bij PSV nog wel mee inderdaad. In die zin dat hij niet een enorm disciplinair CV had of zoiets. Nee, het smetje op het blazoen van Labyad heeft hij veroorzaakt door de spelletjes die hij destijds met PSV heeft gespeeld (toen hij PSV wilde chanteren hem ruim meer dan twee miljoen per jaar te gaan betalen met een mega aanbieding van Sporting, én door daarna eerst op een schandalige manier Marcel Brands te beledigen (hij riep echt genante dingen over Brands in de media), om daarna daarvoor uitgebreid zijn excuses aan te bieden om vervolgens, nadat hij via Utrecht alsnog bij Ajax terecht kwam alsnog het hele verhaal over zijn vertrek bij PSV weer te gaan aanpassen met lulkoek over de positie die hij eiste (hij wilde alleen nog maar centraal op het middenveld spelen en weigerde nog langer linksbuiten te spelen). Dã¡t heeft hem zijn 'stigma' opgeleverd. Overigens, je hebt niet zozeer ongelijk over het kiezen van het geld. Kluivert Jr. deed niet anders. Alleen is dat in het geval van Labyad wel een zwar ironisch verhaal geworden. Want al die miljoenen waarvoor hij in Lissabon had getekend, die heeft hij dus nooit gekregen. Na ruim een jaar (waarin hij nauwelijks had gespeeld) eiste de voorzitter dat Labyad, als hij wilde blijven, fors salaris zou inleveren. Dus die bedragen van 2,5-3 miljoen per seizoen, waarvoor hij was vertrokken heeft hij dus niet eens verdiend. Enfin, dat ligt allemaal achter ons. Als je puur naar zijn sportieve prestaties kijkt heb ik Labyad altijd een hele goede speler gevonden. En nog steeds. Hij had bij PSV een grote waarde als controleur en aanvallende middenvelder en ik vond hem zeer veelzijdig, fysiek sterk, goed schot en prima techniek. Bij Ajax is hij door de enorme concurrentie nu twaalfde man, maar dat is natuurlijk prima verder. Ik wens hem verder het allerbest. Maar de manier waarop hij destijds bij PSV is weggegaan en hoe hij zich daarna opstelde, dat is gewoon een smetje. Daar is echt niks snel of onverdiend aan.

10 november 2020 om 12:38

Ik denk dat best veel spelers de stempel van een lastige jongen krijgen als zij een transfer willen maken/het grote geld willen verdienen. Vergeet niet dat zij ook maar een bepaalde periode hebben om het geld binnen te halen. Als jij je in een klap financieel onafhankelijk kunt maken voor de rest van je leven, ga je dat waarschijnlijk niet weigeren. Ik heb deze jongen nooit een lastige speler gevonden. Is altijd rustig gebleven en zich ingezet als topsporter. Sinds zijn vertrek bij PSV zie je hem ook nauwelijks negatief in het nieuws. Al met al blijf ik hem een goede speler met een goede mentaliteit vinden. Kunnen velen een voorbeeld aan nemen denk ik

10 november 2020 om 15:22

Omdat hij voor doorging koos waar hij 3x meer kon verdienen. Ze hebben lang onderhandeld met psv maar zijn kamp vond het salaris te laag. Vervolgens naar sporting gegaan en miljoenair geworden ( salaris was 1,5 miljoen toen ). Vervolgens hier de stempel van lastig krijgen in Nederland. Zowel bij Utrecht en bij Ajax en toen bij psv heeft hij zich keurig gedragen. Nooit gezeik op het veld.

10 november 2020 om 15:49

Hij is inderdaad Miljonair geworden bij Sporting. Maar hij had een contract getekend met een waarde van ruim tien miljoen over vijf seizoenen. Start salaris 7,5 ton en dan fors oplopend elk seizoen. Tweede seizoen inderdaad 1,5 miljoen. Labyad heeft toen van PSV geëist dat dit bedrag gematched zou worden. In 2011. Dat zou betekenen dat Labyad dus op zijn 18e een ruim beter contract had moeten geven dan Afellay in 2010 had en hij zou met grote afstand de best verdienende speler worden. Vergelijk dat even met nu. Als Labyad nu ruim vier miljoen per jaar zou eisen, zou jij dat wel een goed plan vinden? Overigens, zoals ik hierboven al schreef, die enorme miljoenen van zijn contract heeft hij nooit gekregen omdat hij salaris moest inleveren én hij zijn contract daar nooit heeft uitgediend.

En begrijp me niet verkeerd, iedere speler is vrij datgene te eisen wat hij wil. Dus ook Labyad. Maar PSV heeft hem een dikke aanbieding gedaan waarbij hij ook bij PSV miljonair was geworden. En hij is vrij dat te weigeren. Maar jij houdt er ook geen rekening mee hoe Labyad die onderhandelingen gevoerd heeft. Eerst een jaar lang alle aanbeidingen aanhoren, steeds rekken met antwoorden en dan ook nog eens je technisch manager voor rotte vis uitmaken. Ik heb Kluivert Jr. nooit iets naars over de persoon Marc Overmars horen roepen. Is toch effe wat anders. Dat was onnodig. Maak je keuze en als je wilt vertrekken, tuurlijk! Is je recht. Maar de manier waarop hij dat deed was gewoon zonder stijl en klasse. En yep, op het veld altijd keurig gedragen. Maar naast het veld, bij Psv, dus niet waar het gaat om zijn vertrek. Ik weet verder ook niets over zijn gedrag in de kleedkamers en zo of naar de trainers, maar ik neem aan dat hij inderdaad verder gewoon een prima professional was. En is. Dus daarover geen
aanmerkingen. Maar dat hij zo onrechtvaardig met stempels bezwaard zou zijn vind ik onzin. Er is wel degelijk iets gebeurd. En wat meer ook dat puur 'hij koos voor meer geld, basta'.

Als Labyad er dit seizoen naast blijft staan zie ik hem wel vertrekken. Veel kritiek op hem, terecht imo want komt te kort voor de basis. Maar als wissel is hij prima, af en toe basis in de Eredivisie om andere spelers rust te geven of te rouleren is prima. Zeurt nooit terwijl hij vrijwel altijd wissel staat, die kan je er wel bij hebben.

10 november 2020 om 08:21

Als Ten Hag het nou ook eens zo zag was het prima. Maar die heeft er een handje van om zijn eigen lievelingetjes de hand boven het hoofd te houden, ook als ze er helemaal niets van bakken. Dat gaat op den duur schuren, zeker als hij ‘domme’ Nederlandse volk voorhoudt hoe geweldig die gasten het doen, alsof wij er helemaal niets van snappen.

10 november 2020 om 09:41

Ten Hag heeft Labyad jaren op de bank laten zitten. Pas dit seizoen stelt hij hem regelmatig op. Dus hoezo zijn eigen lievelingetje de hand boven het hoofd houden?

10 november 2020 om 10:12

Labyad heeft in 2.5 jaar bij Ajax 31 officiele duels gespeeld, waarvan slechts 13 in de basis (en vrijwel geen enkele keer 90 minuten). Dan kun je toch niet beweren dat 'de hand boven zijn hoofd gehouden wordt'? Hij is gewoon echt een reserve-/roualatiespeler en Ten Hag geeft hem echt niet onnodig veel krediet ofzo. Ik vind dat veel mensen echt overdreven negatief over Labyad zijn, deze man was veruit de beste speler van Utrecht voor hij naar Ajax kwam, die jongen klaagt nooit en kan gewoon prima benut worden als invaller her en der (getuige ook zijn 6 goals en 8 assists in 1200 speelminuten voor Ajax - dat is gewoon uitstekend).

10 november 2020 om 12:13

Statistieken kunnen zo’n vertekend beeld geven zie je maar weer. 3 goals in de KNVB beker, waarvan 2 tegen HVV te werve en 1 tegen De eagles. Daarnaast 1 goal in 12 wedstrijden in het seizoen 18/19 en 2 intikkers in al gewonnen wedstrijden in 19/20. Topspeler. En dat in 31 wedstrijden is toch wel magertjes te noemen. Ten Hag blijft overduidelijk vertrouwen in hem houden en stelt hem rustig op in de champions league waar hij al helemaal niks te zoeken heeft. Het is dat hij vorig jaar geblesseerd raakt anders had hij al veel meer wedstrijden in de benen gehad.

10 november 2020 om 15:07

Denk dat je zelf mijn bericht en de statistieken helemaal verkeerd interpreteert hoor. Niemand stelt dat hij een topspeler is, niemand (neem ik aan) ziet hem als vaste basisspeler, Ten Hag ook zeker niet. Overdrijf toch eens niet zo joh, het is gewoon een prima invaller zo her en der, niet meer niet minder. Mensen zijn echt veel te negatief over hem. Ekkelenkamp (op 10) of Promes in z'n huidige vorm (op linksbuiten) zijn echt nie beter hoor, dus vanwaar die verontwaardiging als Labyad een keer wat minuten pakt?

10 november 2020 om 16:29

Nee hoor. Ik interpreteer je prima. Je zegt namelijk dat zijn statistieken uitstekend zijn. Waarvan ik zeg dat die statistieken totaal geen goed beeld geven van hoe hij daadwerkelijk presteert.
En ik vind persoonlijk dat ik helemaal niet overdrijf. Een ten Hag overdrijft als hij zegt lyrisch te zijn over het optreden van Labyad, dat terwijl hij een doodnormale wedstrijd speelde.
Ik heb er totaal geen bezwaar tegen als hij zo her en der invalt in de eredivisie, echt totaal niet. Probleem is dat hij ook gewoon mag invallen in de champions league en ook gewoon in de basis staat nog voor een Neres die juist beter in vorm leek te komen. En ajax wil aanhaken bij de europese top? Dat kun je met een Labyad vergeten kan ik je vertellen.

10 november 2020 om 12:33

Toen hij vorig seizoen eindelijk minuten kreeg door blessure van Neres, vulde hij dat uitstekend in. Jammer dat hij vlak daarna ook geblesseerd raakte tegen Lille. Dit seizoen mocht hij terecht meer minuten maken vanwege een sterke voorbereiding (zowel op de training als oefenwedstrijden) en eigenlijk zou ik niet weten waarom hij tekort komt voor Ajax. Als hij een jeugdspeler was dan had hij ongetwijfeld meer krediet gehad maar hij is ook een paar keer op de verkeerde positie gezet. Afgelopen zondag speelde hij op zijn favoriete positie en vond ik hem een van de betere. Ondergewaardeerde speler. Die assist op Klaassen was briljant maar daar had niemand het over na de wedstrijd. Je moet maar in zo een situatie snel kunnen reageren en de rust bewaren. Hopelijk gaat hij nog veel minuten maken op zijn vertrouwde positie en dan ben ik ervan overtuigd dat hij het niveau wel degelijk aankan.

Wow echt een hele mooie reactie van hem. Dit is zeker mede dankzij Ten Hag. Hopelijk laat hij het dit jaar zien en anders is het ook voor zijn eigen carrière verloop, beter om elders een basisplek te vinden. Leuke gozer wel!

Kijk het is helaas niet het Schone verhaal geworden voor hem. Maar dat is ook niet erg, want meer spelers komen te kort bij Ajax dan dat ze het halen. (bij de meeste clubs hetzelfde) Alleen snap ik heel goed dat deze jongen nu lekker wilt spelen en niet meer 12de man wilt zijn. Dan moet hij zo snel mogelijk naar een andere eredivisie club of naar het buitenland. Ik denk dat een niveau middenmoot Bundesliga / Laliga hem het beste zou liggen. Daar is hij ook zeker goed genoeg voor.

10 november 2020 om 17:31

Ik zie misschien zo'n Schone verhaal voor Labyad nog best zitten als hij zich wat meer op defensief vlak kan ontwikkelen. Het is een harde werker in het veld en met zijn agressiviteit en fysiek zeker in staat zijn duels te winnen.
Schone stond in het begin onder De Boer ook als aanvallende middenvelder of zelfs als rechtsbuiten op gesteld, die werd ook pas later op een controlerende rol gezet. hetzelfde geld nu eigenlijk voor Klaassen die ook als '10' vertrok en nu als '6' speelt

10 november 2020 om 17:50

Sterker nog, Labyad heeft, anders dan Schone, gewoon een hele sterke fysiek. Is bijna niet van een bal af te krijgen. En wat je zegt snijdt ook best hout. En hij hoeft niet eens zijn defensieve kwaliteiten te ontwikkelen, want bij PSV speelde hij al als controleur op dezelfde positie als Schone twee jaar geleden.

10 november 2020 om 18:07

Ik dacht altijd dat hij bij PSV als aanvallende middenvelder speelde of op de vleugels, dat hij ook al eerder als controleur gespeeld heeft heb ik dan even gemist!
Maar hij heeft natuurlijk een goede pass in de benen, een lekker afstandsschot en een uitstekende vrije trap en dan vind ik die eigenschappen gekoppeld aan zijn fysiek en werklust beter passen een linie naar achter op het middenveld dan in de spits.
Mocht hij zelf ook mentaal die knop kunnen omzetten om op die positie te spelen dan zie ik hem momenteel misschien wel liever naast Klaassen dan Gravenbergh!

Ontzettend goed om te zien dat Zaka zo volwassen en professioneel is geworden. Ik was zelf 1 van die mensen die van te voren zei 'dat moet je niet doen, die gaat lopen zeuren als ie niet speelt. Daar krijg je problemen mee'. Ik zeg bij deze, hij heeft 100% het tegendeel bewezen en ik maak een diepe buiging voor hem. Hij is misschien net niet goed genoeg voor de basis, maar is toch zeker van waarde geweest in de breedte van de selectie. Daarnaast heeft hij geen slecht woord gezegd in de media.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

55 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 8 4 0 0
2019/2020 Ajax 2 1 0 0
2018/2019 Ajax 12 1 1 0
2017/2018 FC Utrecht 32 15 8 0
2016/2017 Sporting Portugal 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Hugo Borst ziet vreemd verschijnsel bij Ajax: ‘Zou ze dat niet meer sieren?’

Hugo Borst plaatst maandag een kritische kanttekening bij de 0-5 overwinning van Ajax op het povere FC Emmen van afgelopen zaterdag. De columnist is van mening dat de spelersgroep van trainer...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren