Sterk AZ dient Heerenveen met fraaie treffers eerste thuisnederlaag toe

Zondag, 8 november 2020 om 18:38Daniel Cabot Kerkdijk

AZ heeft zondag voor het vijfde seizoen op rij de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen in winst omgezet. Het team van Arne Slot had weinig moeite met de Friezen, die na de eerste helft al tegen een 0-2 achterstand aankeken: 0-3. Het is voor AZ de eerste uitzege van het seizoen in de Eredivisie, nadat een week geleden tegen koste van RKC Waalwijk (3-0) ook de eerste thuisoverwinning werd geboekt. AZ staat nu achtste, met elf punten uit zeven duels, terwijl Heerenveen zesde blijft met zestien punten uit acht wedstrijden.

AZ zocht vrijwel meteen de aanval na de aftrap, maar kon het veldoverwicht in eerste instantie niet in doelpunten uitdrukken. Mogelijkheden voor Dani de Wit, Fredrik Midstjö, Owen Wijndal en Albert Gudmundsson resulteerden niet in de 0-1. Na nog geen half uur spelen kwam het team van Slot uit een strafschop op voorsprong. Gudmunsson schoot de bal tegen de hand van de ongelukkige Jan Paul van Hecke. Dennis Higler wees naar de stip en gaf de verdediger een gele kaart. Teun Koopmeiners maakte geen fout: 0-1.

Een heerlijke aanval van AZ over diverse schijven leidde vier minuten voor de pauze de 0-2 in. Wijndal gaf vanaf links de eindpass, waarna de bal uiteindelijk niet door Gudmundsson maar door Lucas Woudenberg achter Erwin Mulder werd gegleden. Heerenveen kwam in de eerste 45 minuten niet verder dan het verprutsen van de kansen. In de veertiende minuut was een pass van Mitchell van Bergen op Henk Veerman niet goed en vlak voor de 0-2 had Oliver Batista Meier beter zelf op doel kunnen schieten. Hij besloot te kappen in plaats van Marco Bizot te testen en legde af op Van Bergen, die dat echter niet verwachtte en de bal miste.

AZ ging in de tweede helft door met waar het voor rust al mee bezig was: het maken van mooie doelpunten. Jesper Karlsson zet met een dubbele schaar iedereen bij Heerenveen op het verkeerde been en schoot vlak na rust al de 0-3 in de korte hoek. Dat was ook tevens de eindstand in het Abe Lenstra Stadion, daar het team van Johnny Jansen vrijwel ongevaarlijk bleef en AZ enkele kansen op de 0-4 via Karlsson en Bruno Martins Indi onbenut liet. Een van richting veranderd schot van Van Bergen belandde in de slotminuten op de paal, maar dat was ook de enige speldenprik van Heerenveen. Het is voor de Friezen de eerste thuisnederlaag van het seizoen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door oelie wapper)

Ik ben blij dat AZ inmiddels niet alleen het leuke spel heeft, maar nu ook weer de bijbehorende resultaten. Jammer dat er al 10 verliespunten op de teller staan, maar als AZ in staat is om dit voetbal te laten zien, dan is een positie in de top van de ED nog zeker niet uit het zicht.
Fris voetballend en spelers voorin (en opkomend) die een goed gevoel hebben voor dat wat de medespelers gaat doen óf wil doen en met een positieve voetbalstijl. Was in ieder geval (voor mij) vandaag weer genieten van AZ. En dan ben ik vooral fan van Karlson, die in zo'n korte tijd zijn plek heeft gevonden in dit elftal en die nu al de samenwerking met Wijndal heeft op een vergelijkbaar niveau als dat van Idrissi.

8 november 2020 om 18:53

De geoliede machine gaat steeds langer draaien idd. Erg knap dat we het al helemaal niet meer hebben over Idrissi , Karlson. Het is idd jammer van de verliespunten, de boys waren niet meer scherp omdat het te makkelijk ging. Slot heeft ze wakker geschud, en blijven nu doorgaan.

8 november 2020 om 19:16

Lijkt een erg goede aankoop. Hopelijk kan AZ dit volhouden en de weg omhoog doortrekken. AZ is in mijn ogen toch wel de derde club van het land en daar zit nog zat groei in. Echt een organisatie met veel potentie. Huiberts doet zijn werk natuurlijk ook nog relatief kort in die functie, Slot idem dito en de selectie zelf is nog erg jong. Ik kan me ook niet voorstellen dat AZ al deze spelers in één transfermarkt gaat verkopen én de club bewijst telkens weer in staat te zijn om uitstekende spelers te scouten. In het live topic opperde ik voor een transferperiode een keer wat meer risico nemen om Feyenoord sowieso en wellicht ook PSV achter zich te laten. Zo'n Veerman nu bijvoorbeeld, maar over een halfjaar hebben ook andere Eredivisie spelers zich ontwikkelt en daar moet AZ dan eens wat meer risico voor durven nemen in mijn ogen. Ik denk niet dat Ajax Lang voor 6 miljoen naar AZ had laten gaan, maar als AZ een speler als Lang voor zo'n bedrag kan halen zou ik wel die gok aandurven. Als AZ in zo'n vijver kan zoeken en er daar 1 of 2 van kan halen, zou dat AZ zeker goed doen. En ook ene Mees Hoedemakers of zo van Cambuur (ex AZ?) is een leuk talentje om in de gaten te blijven houden. Summerville had ik ook wel interessant gevonden voor AZ. Maar eigenlijk ben ik teveel aan het lullen, AZ heeft beleid dat al werkt..

8 november 2020 om 19:23

Er zit een goede jeugdopleiding achter, veel spelers die kunnen doorbreken, zoals ook Koopmeiners, Stengs, Boadu, Hatzidiakos (en die heb ik wat vervloekt ), en Wijndal hebben gedaan.
Als er dan een speler als Idrissi vertrekt en je hebt niet direct een opvolger (of meerdere) die er direct staan, dan kan AZ best investeren, maar dan is 2 a 3 miljoen wel zo'n beetje het maximum. AZ gaat geen 5 of meer miljoen uitgeven aan spelers, daar is de club op dit moment niet op ingericht.

Overigens was Karlsson al gehaald voordat Idrissi was verkocht, dus in dit geval komt het gewoon goed uit .

Geweldige pot gezien van AZ-kant. 5e jaar op rij 3 punten gepakt in Heerenveen en ook op overtuigende manier. Niks weggegeven en flitsend voetbal gezien. Bijna de hele pot de bal en de hele wedstrijd kansen gezien. Zonde dat er tegen de slechtste teams 10 punten verloren zijn, want dit AZ is in mijn ogen in staat om gewoon bovenin mee te draaien. Karlsson en Wijndal raken ook steeds beter op elkaar ingespeeld en die bekende overlap die Idrissi en Wijndal hadden lijkt er nu weer te zijn. Boadu mag ook hard aan de bak als hij zijn plek terug wil, want Gudmundsson speelde echt prima en leverde eindelijk ook eens de benodigde energie. Jammer dat er nu een interlandperiode komt, want het loopt nu eindelijk weer als vanouds. Ik hoop wel echt dat Bizot zijn debuut mag maken. Hij is weer in de vorm van vorig seizoen en verdient het wel vind ik. Hij is voetballend ook een stuk beter dan Krul. Die leverde letterlijk elke bal in tegen Mexico.

Gefeliciteerd AZ supporters! Zeer goed voetbal van de Alkmaarders vandaag en een enorme slechte vertoning van onze kant. Had er meer van verwacht, maar helaas.

Koopmeiners bijna perfecte wedstrijd gespeeld 99% van zijn passes kwamen aan.....mooie extra bovenop deze dik verdiende overwinning.

Toch jammer dat he door financieel slecht beleid en terugzakken qua niveau (ook door crises ed) spelers tegenkomt die je zelf hebt opgeleid (Gudmundsson) en akkoord mee had maar nog geen geld (Karlsson). Enfin, dat is lot van club die blijft stilstaan als ik t heel aardig stel. NL voetbal ten voeten uit. Doet AZ erg goed

Helaas leek het helemaal nergens naar vandaag, net als tegen Ajax. Als je dan die twee kansen in de eerste helft nog goed uitspeelt en scoort dan wordt het misschien wat beter. Maar je scoort niet en vervolgens lijkt het nergens meer naar, de basis zoals passes gaan al fout, zo ga je nooit een wedstrijd winnen. Makkelijk dagje voor AZ

Ik vond AZ erg sterk vandaag mooie combinaties en goeie acties gezien. Echter als Heerenveen haar kansen vandaag afmaakte hadden ze toch wel dichtbij kunnen komen.

8 november 2020 om 19:20

Tot de 88e minuut heeft heerenveen geen kans gehad?

8 november 2020 om 19:43

Nouja die counters in de eerste helft waarbij het slordig werd uitgespeeld tellen voor mij ook mee, doet echter niks af aan het feit dat AZ echt goed speelde en verdiend heeft gewonnen. Het was bij ons maar wat slordig en slap vond ik.

8 november 2020 om 19:21

Welke? Alleen laatste minuten had er misschien nog wel eentje in kunnen gaan maar echt dichtbij kunnen komen denk ik niet.

Sterke pot van AZ, als Heerenveen zijnde geen moment lekker in de wedstrijd gezeten helaas. Wat uiteraard de verdienste was van AZ. Ook jammer dat de reeks van elke wedstrijd scoren nu ten einde is, was een mooi record geworden. Gefeliciteerd AZ!

Heerlijke pot van Az. Echt genoten. Maar vooral ook effectief en dat je wint. Daar blijft het uiteindelijk omgaan. Dit was ook nodig om aan te haken. Karlsson top die Idrissi begint te doen vergeten. Heel nice.

8 november 2020 om 18:58

En dat ook na een "zware" Europese uitwedstrijd, waarin ze, eerlijk is eerlijk op een gegeven moment ook wel spelers gingen sparen. Die Karlsson is top, een voorassist en wederom een goal, dat is echt bijna een kopie van Idrissi, alleen had die het echt nog niet vanaf het begin. Jammer van die onnodige gelijke spelen want Az had anders gewoon 1e of 2e gestaan wat met hun voetbal niet onterecht zou zijn.

AZ lijkt de weg naar boven te hebben gevonden. Een goed resultaat aangezien Heerenveen een mooie reeks van overwinningen heeft neer gezet. Op dit moment is het verschil tussen de Alkmaarders en Ajax nog erg groot, maar we zijn pas acht wedstrijden onder weg. Alles is nog mogelijk.

8 november 2020 om 18:59

kjjk nu al uit naar de tweede seizoenshelft waarin alle "zwaardere" wedstrijden komen. Voetballende teams liggen Az beter vanwege de ruimte die er dan ligt. Laat die mooie wedstrijden maar komen.

Qua veldspel verreweg het beste dat de eredivisie te bieden heeft. AZ is inmiddels op stoom en nu met een complete selectie en Boadu op de bank zit er enorm veel schwoong in het elftal. Je kan zeggen dat Heerenveen slecht was maar dat was volledig de verdienste van het hoge tempo van AZ. Jammer van de gelijke spelen want dit team hoort om de titel te spelen.

In het wedstrijd topic heb ik het ook al gezegd, maar Slot doet hier iets heel knaps. Voor een onervaren trainer die goed is begonnen kan een mindere fase, zoals AZ had, het begin van het einde betekenen. Jonge trainers zijn vaak niet in staat om op een juiste manier te reageren op een mindere periode. Vaak gaan ze sleutelen aan hun tactiek, passeren zij spelers en hun houding tijdens media-optredens verandert. Slot is echter zichzelf gebleven, heeft de rust bewaard en het tij weten te keren. Hij heeft ervoor gezorgd dat de spelers vertrouwen bleven houden, de tactiek bleven uitvoeren en niet meegingen in de negatieve tendens. Kijk, als het goed gaat is het altijd makkelijk voor jonge trainers, maar juist in zo'n periode leer je iemand kennen en kan je beter inschatten hoe goed hij echt in zijn vak is. En deze test lijkt hij goed doorstaan te hebben. Mijn complimenten dus aan Slot. Voor mij een bevestiging dat het een trainer is om te blijven volgen.

9 november 2020 om 10:39

AZ had niet echt een mindere fase, AZ had meerdere malen extreem veel pech. Een mindere fase vind ik van toepassing als ik weinig aanknopingspunten zie in met name voetbal en kansen creëren. Daar schort het bij AZ al maanden niet aan.

Arne Slot is werkelijk knettergek als hij Boadu de voorkeur boven Gudmundsson durft te geven. Gudmundsson is 3 klasse beter en laat het elftal veel beter voetballen

8 november 2020 om 19:08

Az speelt nu met een zwervende speler rondom dd spits ipv een echte spits. Dat gaat voor nu prima, maar als Boadu weer zijn killer-modus terug vind staat die er weer 100% in. Baidu vertegenwoordigd nog steeds een hoop geld ook voor Az die natuurlijk zelf opleid om voor veel te verkopen dus dat speelt ook mee.

8 november 2020 om 19:18

De spits die er nu in staat kan binnen korte tijd ook veel meer waard worden. AZ moet de beste gewoon opstellen en wie dat ook is, die waarde stijgt vanzelf.

8 november 2020 om 19:48

Boadu is nooit beter geweest dan dat Gudmundsson nu speelt. Zelfs toen Boadu in topvorm was struikelde hij nog onnodig vaak over ballen en had hij 3 kansen nodig voor een goal.

Zeer goed voetbal van Az mooi op te zien. Wat blijft het jammer dat hun zovaak gelijk hebben gespeeld tegen met alle respect veel mindere ploegen! Ik zie Az gewoon weer aan het einde van het seizoen in de top 3 eindigen

Goed gedaan van AZ. Steeds over de linkerkant. Die rechtsachter van Heerenveen is echt de zwakste schakel. En Joey Veerman uitgeschakeld. Logische overwinning.

AZ gefeliciteerd met deze prachtige overwinning, jullie waren superieur. Heerenveen daarentegen zeer zwak, daar doe ik AZ wellicht tekort mee. Laat ik het zo zeggen, de beste wedstrijd van Heerenveen dit seizoen was slechter dan het AZ van vandaag.

Hoe eenvoudig AZ een toch aardig in het seizoen zittend Heerenveen aan de kant schuift. Dit AZ gaat top 3 eindigen, kan haast niet anders. En met een heel klein beetje geluk in het wedstrijdverloop de komende twee potjes, gaan ze ook door in Europa.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. WijndalVerdediger170
T. KoopmeinersMiddenvelder1711
F. MidtsjøMiddenvelder162
M. BizotKeeper160
M. BoaduAanvaller154
J. KarlssonAanvaller155
C. StengsAanvaller155
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

23 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 sc Heerenveen 17 11 2 0
2020/2021 St. Pauli 0 0 0 0
2019/2020 St. Pauli 22 11 1 0
2019/2020 St. Pauli II 2 1 0 0
2018/2019 sc Heerenveen 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Heerenveen wint wéér niet ondanks nieuwe slag van Veerman en Veerman

Het duel tussen sc Heerenveen en RKC Waalwijk heeft donderdagavond geen winnaar opgeleverd. Na 92 minuten voetballen stond er in Friesland een 1-1 stand op het scorebord, door doelpunten van Henk...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De overbodig geraakte Junior Firpo is op de radar verschenen van zowel AC Milan als West Ham United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren