VAR neemt ‘slechtste beslissing ooit’ in Engeland: ‘Het is volslagen idioot’

Zondag, 8 november 2020 om 09:06Rian Rosendaal • Laatste update: 09:38

Tijdens en na afloop van het duel tussen Crystal Palace en Leeds United (4-1) van zaterdag ging het voornamelijk om het afgekeurde doelpunt van Patrick Bamford. De gelijkmaker van de aanvaller van de bezoekers werd op advies van de VAR geannuleerd omdat zijn arm zich in buitenspelpositie bevond op het moment dat Bamford werd aangespeeld. Onder meer Gary Lineker kon niet geloven dat de treffer van the Whites werd geschrapt door inmenging van de VAR.

Bamford wees naar Mateusz Klich waar hij de bal wilde hebben, waarna hij doelman Vicente Guaita verschalkte. Toch ging het feestje niet door. De Leeds-aanvaller weet net als veel mensen in Engeland niet goed wat hij moet denken van de VAR. "Het is een erg lastige kwestie", zo liet hij na afloop van het duel op Selhurst Park weten in de Engelse media. "Als je me nu zou vragen wat de regels voor buitenspel zijn, dan zou ik het je niet kunnen uitleggen. Het is mijn taak om niet buitenspel te lopen, maar ik weet het nu gewoon echt niet meer."

In de optiek van Bamford zijn de regels omtrent de VAR erg onduidelijk voor spelers, managers en supporters. "Je kan toch niet scoren met je arm?", vraagt de Engelsman zich hardop af. "Dit slaat werkelijk nergens op. Het gebeurt nu bij mij, maar ik heb dit nu al vaker voorbij zien komen. Dit maakt het voetbal kapot. Je wil doelpunten zien en om een treffer om deze reden te annuleren is volslagen idioot. Zelfs de scheidsrechter begreep er niks van. Als de scheidsrechters én de spelers het zelfs niet snappen, is het dan nog logisch?"

Veel prominenten spraken zich zaterdag ook duidelijk uit over het incident omtrent Bamford. "Absurd", zo schreef Match of the Day-presentator Gary Lineker op Twitter. Om er enigszins cynisch aan toe te voegen. "Ik vraag me af of de mensen van de VAR voor aanvang van wedstrijden bijeenkomen voor een alcohol gevulde lunch om zo de voetbalsupporters een ergelijke middag te bezorgen." Oud-speler Robbie Savage sprak over de 'slechtste beslissing ooit', terwijl ook analist Jermaine Jenas het allemaal niet kon geloven. "Het is gewoon krankzinnig. Hij wordt voor het feit dat hij lange armen heeft en wees naar de ruimte hij de bal wilde hebben. Het is belachelijk, we raken zo helemaal de weg kwijt in deze sport."


Poll

De VAR voegt weinig toe aan de Premier League


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door jdg84)

Op zich ligt dit niet aan de VAR, dit ligt aan de idioot die plots bedacht heeft dat je mag scoren met het bovenste deel van de arm (natuurlijk een veel te vage omschrijving) waardoor je er ook offside mee kan staan.

8 november 2020 om 09:52

Dit is nieuw voor me. Sinds wanneer geldt dit en is dat voor alle (europese) competities?

8 november 2020 om 09:58

Geldt voor alle competities inderdaad. Moet zogenaamd een oplossing zijn voor de discussie waar je schouder begint en waar je arm. Dus is nu de regel dat boven de oksel geen hands meer is en daar kun je dus mee scoren en van daar moet je dan ook buitenspel berekenen. Echter waar begint de oksel? Dat zie je in zo'n voetbalshirt ook niet.

8 november 2020 om 10:00

Sinds dit seizoen is dat pas denk ik. Ik ben er zelf ook pas achter gekomen toen er een goal van een Liverpool speler dacht ik (Mané ?) ook om die reden werd afgekeurd. Ik kan me eigenlijk wel niet inbeelden dat dit alleen voor de PL geldt.

8 november 2020 om 10:15

Mane was er inderdaad ook zo eentje. Hier in Nederland zat Bas dat weekend bij VI uitleggen dat er voortaan marge in zit en toen zaten ze in Engeland om de mm te controleren. Vindt overigens sowieso dat elk lichaamsdeel waar je niet mee mag scoren niet moet tellen als buitenspel. Gisteren was gewoon beschamend 1 meter niet buitenspel, maar vanwege de arm wel.

8 november 2020 om 10:39

Vind één meter nog vrij ruim hoor

8 november 2020 om 11:42

Sinds dit seizoen @ almogaver. Ook in Spanje.

8 november 2020 om 11:43

In principe klopt het wat je zegt maar de VAR is toch geen robot? Die kan toch ook wel indenken, als je bovenstaande foto voor je ziet, dat dit een storm van kritiek op de VAR oplevert en dat het niks met voetbal meer te maken heeft? Imo ben je gewoon een verschrikkelijke pannenkoek als je hiervoor een goal gaat afkeuren.

8 november 2020 om 17:18

Dus omdat ze kritiek zullen krijgen moeten ze de regels niet volgen? Ik denk dat een VAR grotere problemen heeft als hij de regels niet volgt.

Dit was natuurlijk gewoon een goal maar om nou elke keer te zeggen dat de var niets toevoegt als er een fout gemaakt word vind ik wat overdreven. United kreeg niet lang geleden een penalty nadat de laatste fluitsignaal gefloten was, dan ben ik blij dat de var er is.

8 november 2020 om 10:29

De VAR is er om dit soort fouten te voorkomen en dat doen ze niet. In plaats daarvan gaan ze mierenneuken om niet waar te nemen milimeters en krijgen we er alleen maar controversieele beslissingen bij. Ze hebben zelfs een club laten degraderen afgelopen seizoen omdat ze een bal niet over de doellijn zagen bij Aston Villa - Bournemouth. Dat is de VAR en voor dit soort ongein zijn ze in het leven geroepen. Maar nee, dan geven ze niet thuis. Een niet waar te nemen bovenarm die buitenspel hangt, dan zijn ze wel scherp.

8 november 2020 om 10:32

Daar kan de VAR toch niets aan doen? Ze moeten natuurlijk de voorgeschreven regels opvolgen, hoe slecht die ook zijn.

8 november 2020 om 10:52

Ik weet niet of de VAR er niets aan kan doen? Uiteindelijk zijn het gewoon mensen die een beslissing nemen. Scheidsrechter A kan iets wel vinden en scheidsrechter B niet, dus het hangt niet alleen van de regels af. Anders was er ook niet veel discussie omtrent de VAR. In veel gevallen kan het voor duidelijkheid zorgen, maar bij grensgevallen tot frustratie. Het zou maar je kans op kampioenschap of degradatie betekenen...

8 november 2020 om 11:35

@maxi ik begrijp je punt maar als we de laatste 20 jaar gaan analyseren dat we genoeg momenten tegenkomen waarin teams zwaar benadeeld zijn en hebben moeten degraderen of bijv CL net niet gehaald, het is dus niet zo dat er nu iets veranderd is. Het enige wat wel veranderd is is dat we kunnen meekijken bij die beslissingen. Sommige beslissingen zijn net zo onbegrijpelijk als voor de var periode.

8 november 2020 om 17:11

De VAR is er om het eerlijker te maken. Is het nu eerlijker? Nee, want het is nog steeds pure willekeur wanneer een bal op de stip gaat. Bournemouth degradeert nog steeds omdat de VAR niet ziet dat een bal over de doellijn is. Ik zie een Ajax tegen Atalanta nog steeds een penalty voor niks krijgen. Je kunt zoals Pickford nog steeds iemand voor enkele maanden invalide trappen, vindt de VAR ook allemaal prima. Is de VAR niet daarvoor in het leven geroepen? Nee, ze zijn alleen scherp buh en ze richten zich vooral op niet waarneembaar buitenspel, wat ze niet eens waarneembaar in beeld kunnen brengen. Alsof dat het grootste probleem was.

Kunnen we niet invoeren dat je alleen met je voeten buitenspel kunt staan? Deze sport begint echt een lachertje te worden op deze manier.

8 november 2020 om 11:30

Precies. Dat is ook beter meetbaar lijkt mij. Ik vind dit zo'n onzin allemaal. Vroeger was dit nooit buitenspel geweest.

De var is een ramp, meerendeels van de tijd gaan ze de mist in. In spanje en engeland wordt de var uitgekotst. En logisch ook als je ziet wat blunders daar gebeuren. Het kan iets goed zijn als het goed wordt toegepast, maar dat is een hele andere discussie. Je moet vooral de juiste mensen goed opleiden. En de refs beter scholen. Het leuke aan voetbal is er ook uit elke keer spel stil, spelers die willen vieren en ineens denken oei ff wachten op de VAR.

8 november 2020 om 10:48

Hoezo is de VAR een ramp op basis van dit incident. De goal wordt volgens de regels terecht afgekeurd, dus de VAR doet het gewoon goed. De buitenspel regel gaat nergens over, maar dat is een heel ander iets. Meerendeel van de tijd gaan ze helemaal de mist niet in. Het aantal foute beslissingen is heel laag zelfs in verhouding met totaal. Maar door dit soort dingen komen stomme regels naar boven en dan krijgt de VAR daar dus de schuld van. Er moet gewoon heel duidelijk worden waarom een VAR wel of niet inmengd, want dat is niet inzichelijk. Als een scheids een actie gezien heeft en geel geeft, en de VAR beschouwd dezelfde actie als rood, dan mag de var niets doen. Dezelfde actie is al beoordeeld. Ze zouden bij beslissingen moet laten weten wat de scheids heeft gezien en wat de var heeft gezien, dan kan je pas oordelen over een beslissing van de var. Buitenspel is trouwens gewoon buitenspel, 10 meter of 1 milimeter maakt niet uit. Die regel is heel zwart wit en tegelijk heel onduidelijk. Maak die regel voordeliger voor de aanvallende partij en je hebt al stuk minder gezeur.

8 november 2020 om 11:00

Hoe vaak doelpunten onterecht afgekeurd worden dat zijn er al een heel deel. En de meeste ervan ook nog eens onterecht. Maar ja dat noemen we dan goed bezig? Duidelijke rode kaarten die niet worden gegeven omdat de ref het gezien had???? En dan achteraf de beelden 100x de wereld rondgaat en het kleinste kind gezien heeft dat het rood was.

8 november 2020 om 12:18

Kijk jij wel eens belgisch voetbal? Moet je is doen dan zal je zien hoe slecht de var kan zijn en de refs. Brugge maakt een doelpunt uit een vrije trap dat geen vrije trap was ruud vormer. Waarom omdat de ref het een fout vond en het zo beoordeelde. Terwijl op de beelden overduidelijk te zien is dat die verdediger de bal speelt. Maar ja de var is top hoor 🤔🤔

8 november 2020 om 17:44

@jdg84: de var is zeker een ramp, en dit is geen incident. Dit soort rare afgekeurde doelpunten zijn, zeker in Engeland, schering en inslag en komen elk weekend voor. De var is in het leven geroepen om doelpunten, zoals feyenoord vanmiddag tegen groningen, af te keuren vanwege hinderlijk buutenspel. Ik heb het live niet geconstateerd, maar in de herhaling wel. En ik was als feyenoordsupporter het gelemaal eens met de var. Dat is de taak van de var, dit soort zaken constateren. Maar om dit doelpunt zoals nu bij leeds af te keuren vanwege een arm, waarmee je niet eens mee mag scoren want hands, dan faalt de var. Ik zie hier geen buitenspel in, en voordat de var bestond was dit een gewoon doelpunt en kon iedereen daar mee leven. Nu gaan we mierenn**ken om lichaamsdelen enz en dat komt de sport niet ten goede. Dus ja .... var (net als trump) out!!!!

10 november 2020 om 15:14

Een vrij trap situatie, waar geen sprake was van rood. De VAR mag daar niet tegen optreden, dus je voorbeeld is totaal niet relevant. je kan niet de juistheid van de VAR beoordelen op iets waar de VAR niets over mag zeggen.

En ja, van de meeste onterecht afgekeurde doelpunten zijn de meeste onterecht... maar welke afgekeurde doelpunten heb je het dan over en waarom zijn de onterecht afgekeurd?

Ook met je rode kaarten verhaal, de scheids ziet een overtreding en de VAR mag pas optreden als hij iets ziet dat de scheids niet heeft gezien. Gestrekt been is rood, maar als de scheids zegt "gestrekt been, maar met intentie om de bal te spelen" dan kan de VAR niets doen.

Ik ben het niet eens met veel regeltjes die er nu heel specifiek zijn en ik ben het zelfs niet eens met de beperktheid van de Var, zoals het terughalen van regulieren vrije trappen zoals bij Vormer, ook als er geen rood gegeven wordt.

Maar wat wil je dan.. want uit je voorbeelden haal ik dat je van de VAR af wil, maar tegelijkertijd ook de VAR meer macht wil geven.

10 november 2020 om 15:25

je ziet er geen buitenspel is, maar het is buitenspel. ik ben het er ook niet mee eens, maar dat doet niet terzake. Het is achterlijk ingestoken op deze manier, maar pas dan de regels aan. Je kan met je schouder scoren, die zit verder dan je oksel, dus ja dan is het buitenspel. Trek gewoon een lijn vanaf de voeten, dan weet iedereen waar die aan toe is.

en ja, zonder VAR werd deze goal afgekeurd, maar ik zie nu in de europa league beslissingen langskomen zonder Var, waardoor wel duidelijk blijkt voor mij dat de VAR een toegevoegde waarde heeft. En ja, in Engeland komen elke week "rare" dingen voor, omdat de regels tot in detail gehanteerd worden. Maar Feyenoord krijgt twee weken geleden 3 pingels tegen waarvan er 2 "onterecht" waren en heel je wedstrijd is verpest.

Ze moeten in de regels wat dingen aanpassen. Buitenspel wordt gemeten vanaf de voeten. Vrije trappen kunnen worden teruggedraaid als ze 100% zeker onterecht zijn (beslissing Var, niet scheids). Enkel bij penalty of rode kaart mag scheids zelf nog een keer kijken. In andere gevallen mag die overruled worden. Er zijn zat dingen die je in de regels kan aanpassen, waardoor je het spel weer actiever maakt, zonder dat je de VAR hierbij eruit haalt. De VAR werkt imo prima, maar de regels en/of interpretatie van regels laat zwaar te wensen over. De rode kaarten die niet gegeven worden of onterecht gegeven worden, die verdwijnen niet als je de VAR weghaalt. Maar je geeft met de VAR wel een eerlijke kans.

Ik begrijp de verontwaardiging, maar het is toch volstrekt logisch dat dit soort dingen aan het licht komen als je het zo precies kunt nagaan. Hetzelfde geldt voor die goal bij Feyenoord - PSV, die bal bij Zoet. Was anders ook nooit gezien. Je moet ergens de lijn trekken en als je die lijn verschuift, krijg je alsnog discussie als het een fractie van een millimeter van die nieuwe lijn afwijkt. Volgens de letter van de wet is het gewoon buitenspel? Vind het een beetje kinderachtig om de VAR daar dan weer op aan te wijzen.

8 november 2020 om 17:45

De bal van Zoet werd gezien door de doellijntechnologie, en niet door de Var. Die technologie is zuiver, het zegt wel of geen goal cq bal over de lijn.

Dit gaat toch ver voorbij waarom de offside regel dient? Totalha geen rekening gehouden met de geest van de regel. Ik vindt het echt belachelijk. Straks staat Zlatan offside met z'n grote neus en wordt daarom een werelds doelpunt afgekeurd. Komaan zeg denk toch even na en verander de regels asap

8 november 2020 om 13:03

Je voorbeeld slaat nergens op

8 november 2020 om 16:01

Zou idd kunnen, je mag met je neus scoren dus als die voor de laatste verdediger hangt op het moment van passen is het zeker buitenspel haha 😂

Volstrekt belachelijk. Ik zie de regel graag aangepast worden. Je staat dan pas buitenspel als je volledige lichaam buitenspel staat. Net zoals bij een doelpunt de bal volledig over de lijn moet zijn. Hoe het nu gaat slaat nergens op.

8 november 2020 om 10:45

Dan verplaats je het probleem alleen maar. Moet je weer strepen zetten om te zien of het volledige lichaam buitenspel staat, of dat de dikke teen net onside staat. Regel moet zijn als je "clearly offside" bent, dan moet je fluiten/ingrijpen. Niet clear, dan de beslissing van de scheidsrechter blijft staan.

8 november 2020 om 11:35

Dan krijg je de discussie wanneer iemand clearly offside is en wanneer niet, want het woord clearly is ook op meerdere manieren te interpreteren. Ik vind om te beginnen alleen vanaf de voeten te meten een heel groot deel van het probleem wegnemen.

8 november 2020 om 11:39

Ik vond de oude regel ook gewoon duidelijk. Alleen offside met lichaamsdelen waarmee je kan scoren. En dat is dan dus alles behalve de armen in het oude reglement.

8 november 2020 om 16:05

Maar ja als je dan met je hoofd voor bij de lijn bent is het ook offside, vind ik ook gek. Zeker omdat in een rennende beweging je hoofd altijd een stuk voor de voeten uitsteekt.

10 november 2020 om 15:35

ik weet niet precies hoe jij rent, maar dat is bij de meeste mensen niet zo hoor

Maar begrijp wat je bedoeld, ze staan op een lijn en dan "vallen" ze in de beweging, waardoor je bovenlichaam uitsteekt. Volgens mij is het wel te doen, je pakt de voeten van de spelers. en je kan hem zelfs insteken dat je ruimte hebt in je beoordeling. Als de voorste voet van de aanvaller volledig voorbij de achterste voet verdediger van is, dan is het pas buitenspel. Geeft de grens wat adem ruimte met vlaggen en je VAR kan veel sneller een lijn trekken tussen de 2 voeten.

Makkelijk om dit bij de VAR neer te leggen wel hoor. Die regel is gewoon achterlijk, dat heeft niets met de VAR te maken. Sterker nog, het doelpunt wordt volgens de regels, terecht afgekeurd en zonder VAR was dat nooit gezien. Dat de regels nergens meer over gaan, daar kan die VAR niks aan doen.

8 november 2020 om 12:49

Tja, maar zo blijf je het altijd houden. En de regels zijn nu inderdaad idioot, maar hoe vaak de Engelse VAR het gewoon echt fout heeft is echt te triest voor woorden. En dat heeft alles te maken met de dramatisch slechte scheidsrechters die zowel op het veld staan als achter de VAR zitten. Waarom die regel is veranderd m.b.t. oksels is mij echt een raadsel, degenen die dat hebben verzonnen moeten echt kortsluiting in de bovenkamer hebben gehad op dat moment.. Zelfde met hands in het penalty gebied waarbij je nu gewoon als verdediger een handicap van 5000 hebt, omdat elke bal op de arm een penalty is. Maar rode kaart fouten, foutieve vrij trappen die leiden tot een goal etc, dat is allemaal gewoon dramatisch. En ja, ook buitenspel gaat nog veel te vaak fout, met name in Engeland.

Buitenspel afschaffen, zijn we van dat probleem af.

Blijft natuurlijk super lastig. De VAR doet niets verkeerd volgt de regels, echter de regels zijn krom en maken het spel niet leuker. Lijkt mij dat dat een uitgangspunt zou moeten zijn van een nieuwe regel, wordt het leuker en gaat de kwaliteit van het spel er op vooruit. In beide gevallen niet van toepassing met deze regel. Ik denk meten vanaf de heupen, die op 1 lijn is geen buitenspel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Leeds United

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
RodrigoAanvaller163
Hélder CostaAanvaller112
T. RobertsAanvaller90
Kiko CasillaKeeper10
I. MeslierKeeper170
L. AylingVerdediger180
O. CaseyVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Leeds United.

1 fan
Aanvaller, 27 jaar

In de wandelgangen

Maandag 18 januari
Fenerbahçe wil een poging wagen om Eden Hazard te huren van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren