Van Gelder ziet ‘zielige’ situatie bij Ajax: ‘Hij kan er helemaal niks meer van’

Zaterdag, 7 november 2020 om 14:46Chris Meijer • Laatste update: 15:07

Ajax boekte afgelopen week zijn eerste overwinning in de groepsfase van de Champions League, door FC Midtjylland met 1-2 te verslaan. Die zege leidde vrijdagavond niet direct tot al te enthousiaste geluiden in het programma Paniekvoetbal van Ziggo Sport. Jack van Gelder was vooral hard voor Quincy Promes, die er volgens hem op dit moment ‘helemaal niets meer van kan’.

“Ajax was niet best en begon pas in de 56ste minuut te voetballen. Het leek alsof er een knop werd omgezet. Ze gingen combineren en je zag de lijnen. Voor die periode waren het net losse poppetjes. Er was niets van samenhang”, zo begon Van Gelder toen Ajax ter sprake kwam. Hij was kritisch op de zet van trainer Erik ten Hag om Jurgen Ekkelenkamp in de spits te laten opduiken als Dusan Tadic uitzakte. “Ekkelenkamp heeft afgelopen week al aangetoond dat hij niet sterk speelt en niet goed in zijn vel zit.”

“Promes kan wat mij betreft een paar dagen met Messi op vakantie gaan, want hij kan er helemaal niets meer van”, zo vervolgde Van Gelder. Er was afgelopen week de nodige kritiek op Lionel Messi, die bij Barcelona een ongemotiveerde indruk maakt. Promes was dit seizoen voorlopig goed voor twee doelpunten in tien wedstrijden. “Dat had Promes in zijn beginperiode bij Ajax ook. Toen heeft hij een goede periode gehad, ook omdat hij en Ziyech een goede klik hadden. Het is nu gewoon zielig. Hij kan een bal niet meer van A naar B spelen.”

“Maar ook spelers als Tagliafico, hij loopt een beetje gelaten rond. Ik denk dat ze daar ook zorgen hebben over het centrum, Perr Schuurs blijft een probleem”, zo haakte Jan van Halst in. Van Gelder wees naar Sven Botman, die door Ajax vorig seizoen verhuurd werd aan sc Heerenveen en afgelopen zomer naar Lille OSC vertrok. “Als ik zie hoe hij zich ontwikkelt en aan de andere kant de stagnerende ontwikkeling van Schuurs zie, dan vraag ik me af of ze goed bezig zijn geweest in Amsterdam. Hij krijgt alleen maar goede kritieken en hoge cijfers en hij speelt altijd bij de nummer twee in Frankrijk.”


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door frotank)

En toch wordt hij opgeroepen......dan had je nog eerder Kluivert of Lang op kunnen roepen. Of natuurlijk als eerste Gakpo, aangezien hij ook gewoon voor jong oranje is opgeroepen.

7 november 2020 om 08:34

Lang??? Op basis van..? Promes is nu hopeloos uit vorm maar ik verwacht dat hij bij Ajax dit seizoen gewoon op min. 10 goals uitkomt en belangrijk wordt. Seizoen is nog lang hè..

7 november 2020 om 08:41

Op basis van een veel betere vorm dan Promes, waarom zo verontwaardigd? Promes is echt tranentrekkend dit seizoen. Tegen Midtjylland heeft hij letterlijk 2 ballen goed geraakt in 97 minuten, echt abominabel hoe hij speelde. Natuurlijk zou Gakpo boven Lang of Kluivert opgeroepen moeten worden (al dacht ik dat hij nog niet fit was maar blijkbaar zit hij nu toch bij Jong), maar ook aan 1 van die andere 2 heb je nu meer, laat ze maar een keer proeven aan Oranje en laat Promes en Babel maar een keer thuis.

7 november 2020 om 08:43

@heiko vind je het gek. Eth haalt vaker spelers uit hun vorm. Blind domineerde als CV en opeens naar middenveld. Promes gewoon goed op linksbuiten opeens naar nr 10 wat echt totaal niets is voor hem, Martinez goed op middenveld opeens als reserve voor CV, Mazz goed op rb opeens uit proberen op middenvelr, Frenkie goed middenveld opeens cv, Tadic goed spits opeens linksbuiten. En uiteindelijk moet hij al zijn keuzes weer corrigeren. Spelers als Blind en Tadic krijgen onverwaardelijke steum, ook al zijn ze door gestuntel van Erik uit vorm. Andere worden afgestraft met lang op de bank.

7 november 2020 om 08:50

Al scoort hij er 15 bij Ajax hij heeft nog nooit wat toegevoegd bij oranje. Dat in combinatie met zijn huidige vorm zou er voor moeten zorgen dat hij niet meer opgeroepen wordt. En dan kijk ik naar vervangers...in eerste instantie Gakpo, dan eventueel Kluivert of Lang.....en let op de knipoog mensen...misschien Haps als hij zo goed blijft spelen op die positie 😉

7 november 2020 om 08:53

Op basis van vorm dus heiko. Je kunt moeilijk aankomen met de mededeling: we hebben promes geselecteerd want op vz denkt heiko herlich dat promes dit jaar nog wel 10 keer gaat scoren. Het seizoen is nog lang. .. je snapt zelf ook wel dat dat niet genoeg reden is om promes te selecteren. Dus dan selecteer je spelers die nu beter zijn. Als promes weer leuk gaat spelen kunnen we dat weer overwegen.

Sinds wanneer telt de mening van jack van gelder? Zit me steeds meer te ergere aan deze man. Kan aan mij liggen hoor

7 november 2020 om 08:51

Erger me er al jaren aan, maar waarom zou zijn mening minder tellen dan jouw mening of van iemand anders?

7 november 2020 om 09:16

Niet minder dan die van één van ons maar hij is presentator, dient het gesprek te leiden. Zit niet bij zo’n programma om zijn mening te geven en daar kijken de mensen ook niet voor. Maar dat schijnt Jack nog wel eens te vergeten.

7 november 2020 om 09:18

Ik denk dat je hier vergeet waarom Jack daar zit. Over het algemeen vind ik zijn mening namelijk interessanter dan die van de gasten.

7 november 2020 om 18:20

In Paniekvoetbal waar hij dit zei is hij geen presentator en zit daar om zijn mening te geven. In Rondo is hij idd irritant aanwezig met zelf antwoorden geven op de vragen die hij stelt.

7 november 2020 om 09:17

Ongeveer sinds de jaren tachtig. Ik snap je probleem alleen niet. Die kale kerel heeft helemaal gelijk.

7 november 2020 om 09:24

Het meest vervelende is nog eigenlijk dat juist wanneer mensen als Jack gaan roepen dat iets niet goed is met een bepaalde spelopvatting of basiselftal, dat ten Hag meer gemotiveerd voelt om zijn eigen idee te forceren zodat hij gelijk kan krijgen. Zo eigenwijs die man. Wordt er gek van. Enige wijziging wat uiteindelijk goed heeft uitgepakt is Tadic in de spits.

7 november 2020 om 12:02

Wat betreft Promes heeft ie gewoon gelijk

7 november 2020 om 13:52

Sinds wanneer mag Jack van Gelder geen mening hebben?

7 november 2020 om 15:35

Zegt nooit iets kritisch over Ajax. Nou doet hij dat een keer, is het nog niet goed. Promes heeft zijn beste tijd gehad in Rusland!

7 november 2020 om 16:24

Inderdaad. Wat een slijmjurk zeg. Vind het zo gemakkelijk om Promes nu af te branden, die jongen speelde in de voorbereiding nog uitstekend nota bene op 10.

7 november 2020 om 17:01

Ligt echt niet aan jou, sinds hij bij Ziggo zit is hij helemaal los geslagen. In dit geval heeft hij miss wel gelijk maar ik zit uberhaupt niet te wachten op de mening van Jack. Helaas heeft hij regelmatig interessante gasten en dan kijk je toch weer. Soms zet ik het volume dan uit als Jack aan het woord is.

Ach ja hetzelfde denkt Werder Bremen nu over Klaassen. Als je in de toekomst kon kijken was het wat simpeler geweest. Misschien speelt Lille precies op een manier die Norman ligt. Dus alleen verdedigen en niet opbouwen.

7 november 2020 om 08:54

Bij Werder werd Klaassen anders wel gewaardeerd.

7 november 2020 om 09:02

Tja bij Ajax had Botman blind voor zich en koos hij eieren voor zijn geld. Dat heeft niets met wel of niet gewaardeerd worden te maken. De enige speler die vertrokken is omdat hij niet gewaardeerd werd is Noa Lang....

7 november 2020 om 10:38

Waarom kunnen we niet gewoon erkennen dat Botman het daar geweldig doet? Veltman en Sanchez konden ook niet opbouwen en speelden ook gewoon in het eerste van Ajax. Tegenwoordig kijken we niet eens meer of een verdediger kan verdedigen maar is het belangrijkste dat hij een goede inspeelpass heeft. Vind je het gek dat we Europese vaak geen voorsprong kunnen vast houden

7 november 2020 om 11:53

Niemand ontkend toch ook dat Botman het geweldig doet, maar dat hij koos voor een transfer naar Lille kan ik goed begrijpen. die Hanteren nu eenmaal een stijl waar hij beter in thuis past en bij Ajax moest hij Blind voor zich dulden die te belangrijk is om te wisselen zodat Botman minuten kan maken.

Die Van Gelder begint langzamerhand aan te tonen dat hij weinig weet van het hedendaagse voetbal. Botman en Schuurs met elkaar vergelijken, terwijl Botman als linksbenige centrale verdediger achter Blind zat en dus niet met Schuurs kan worden vergeleken. De reden dat Botman zelf koos (werd niet gedwongen) om naar Lille te gaan was vanwege het gebrek aan speeltijd in het eerste omdat Blind op zijn plek speelt. Van Gelder kraamt dus maar wat onzin uit

7 november 2020 om 10:14

Je kunt ook twee linksbenige in het centrum posteren, hoevaak zie je wel niet twee rechtspoten? Kijk naar het Nederlands elftal bijvoorbeeld.

7 november 2020 om 10:33

klopt alleen bij Ajax zie je het haast nooit.

7 november 2020 om 11:58

klopt, en achteraf gezien was dat misschien ook wel beter geweest om zo een echte sloper naast Blind te hebben staan. alleen maakte Schuurs een dusdanige ontwikkeling door dat ze graag de 9mln incasseerden voor een speler die geen minuut in het eerste heeft gestaan. achteraf gezien blijkt Schuurs dan toch te lief om als Sloper te spelen naast Blind, Krijgt Alvarez geen eerlijke kans van Ten Hag en is Timber nog niet klaar om veel wedstrijden op hoog niveau te spelen.

7 november 2020 om 15:13

En Botman had waarschuwing ook nog Martinez voor zich.. Dus zijn perspectief was echt zeer beperkt.

Bal breed, bal terug, duim omhoog, applausjes en zo nu en dan een grote glimlach. Dat is hetgeen Promes de laatste wedstrijden doet. Wordt behoorlijk irritant als je erop gaat letten, hopen dat hij snel weer gaat draaien. Hopelijk vindt hij dezelfde klik met Anthony zoals hij met Ziyech had

Ach ik heb vaker gezegd dat hij tekort kwam en door ziyech viel zijn mankementen niet op. Toegegeven: Ik dacht ook dat Promes mijn mond had gesnoerd met een goede reeks. Alleen hoor je nu weer dat hij veel bezig is met muziek maken en thuis hangen met rappers. Focus je nou eens op voetbal jongen!. Muziek maken vergt qua mentaal bijna even veel energie als voor een voetballer fysiek. Een voetballer anno 2020 moet mentaal ook volledig uitgerust zijn omdat iedereen ziet (dankzij o.a. Ronaldo) dat je veel kan bereiken als je je lichaam en mentaliteit op het allerhoogste niveau voorbereid op het fysieke geweld dat tegenwoordig meekomt kijken door gemiddeld 50 wedstrijden per jaar te spelen. Ik blijf erbij dat jongens als Depay en Promes veel meer uit hun carrière konden halen als ze gewoon op voetbal gingen focussen.

7 november 2020 om 10:00

Maar dat zou betekenen dat geen enkele topvoetballer meer activiteiten of hobby's kunnen uitoefenen buiten het voetbal? Of begrijp ik je nu verkeerd? Bovendien kan ik mij niet inbeelden dat de ongeinspireerde, geautotunede 4kwartsmaat rommel van Depay en Promes "zoveel energie" kost om te maken. Had je gezegd; Promes leer alle etudes van Chopin uit zn hoofd, had ik gezegd; ja touche.

9 november 2020 om 09:03

Activiteiten en een hobby uitvoeren moet gewoon kunnen toch? Ik heb het meer erover dat deze jongens letterlijk de studio induiken en uren lang zitten voor muziek. Dat is professioneel te werk gaan en deze jongens zijn geen professionele rappers maar professionele voetballers!!!!

Echt heel vervelend voor Promes. Je weet dat ie gewoon best lekker kan voetballen, maar z'n hele zelfvertrouwen is gewoon weg. Hij durft niet eens meer 1 op 1 een dribbel aan te gaan. Er moet ergens weer een knop omgaan denk ik.

Promes wordt nu alweer door velen afgeschreven maar hij was vorig seizoen gewoon een hele belangrijke speler voor Ajax.

Het helpt ook niet als je trainer je eerst zet op een positie waar je niet hoort, op het middenveld, en dan ook nog samen met spelers als Alvarez. Vervolgens mag hij 90 minuten lang zonder zelfvertrouwen de belangrijkste uitwedstrijd tot nu toe spelen, waar alle druk op zit en waarin het hele team niet goed speelt.

Ten Hag moet gewoon eerst Antony en Neres opstellen en Promes weer rustig wat minuten geven wanneer er niet veel druk meer is, dan komt hij er echt wel weer.

7 november 2020 om 09:49

Promes heeft ruimte nodig. Hij heeft snelheid ingeleverd en op de flanken heeft hij weinig laten zien. Bij oranje is het al jaren dramatisch daar. Ik zou hem gewoon in de spits zetten en een nieuwe linksvoor halen. Of je moet met tadic en promes in de spits maar dat gaat dan weer ten kosten van anderen en promes is niet zo goed dat je je hele systeem omver gooit.

7 november 2020 om 09:57

Ik vind Promes in de spits proberen in ieder geval een logischere optie dan Labyad, al zou ik dat alleen doen wanneer bijvoorbeeld Tadic niet kan spelen of je op het middenveld opties mist. Het klopt dat hij ruimte nodig heeft maar vorig jaar deed hij het ook meer dan prima en speelde Ajax hetzelfde systeem.

Bij Oranje is hij zelden geweldig maar hij is wel beste speler in Rusland geweest. Die moet met vertrouwen voor de Eredivisie echt wel bruikbaar zijn, al mag hij van mij nu even banken en weer rustig werken aan zijn zelfvertrouwen.

7 november 2020 om 12:02

Ik denk inderdaad dat Promes als spits nog best nuttig kan zijn voor Ajax als invaller. je kan dan in wedstrijden de laatste twintig minuten bij een voorsprong toch wat meer teruggetrokken spelen en dan met snelle spelers als Antony, Neres en Promes gebruik maken van ruimte die er komt te liggen.

Promes is er eentje uit het rijtje, Babel, Zenden, Van Rijn weten altijd bij topclubs terecht te komen en weten nergens serieus langdurig goed te presteren en op de één of andere manier altijd op de bank terecht komen, maar toch weer voor een hoofdprijs weg gaan.
Die hebben allemaal een goed zaakwaarnemer, zijn ook erg goed om zich voor te doen als de topspeler en elke mislukking ligt nooit aan deze spelers zelf maar altijd aan de club of trainer.
Hij heeft vorig jaar vaak op de juiste plaats gestaan en ik vraag me af, maar dit zullen we nooit weten, of een andere speler niet minstens het zelfde gedaan zou hebben.

7 november 2020 om 10:45

Het op de goede plaats staan wat jij zegt, is ook een kwaliteit natuurlijk. Vorig jaar was ik daar ook verbaasd over dat hij die kwaliteit had. Snapte ook niet waarom Ajax voor deze speler 15m betaalde namelijk. Maar nu Promes het een beetje zelf moet doen zonder de voorzetten van Ziyech, zie je eigenlijk dat hij er niet zo heel bijzonder veel van kan.

Promes is snel, behendig en kan een goal maken, maar mist voor de rest voetbalintelligentie. Als eindstation is hij redelijk, maar hij mist alles voor een nummer 10. Het is Ten Hag zijn fout om hem daar neer te zetten.

Werd altijd verdacht van Ajax sympathieën die van Gelder. Doet daarom inmiddels altijd zijn best om de boel volledig af te kraken in Amsterdam.

Promes kan echt nog wel waarde hebben voor Ajax. Is een prima speler (voor een club als Ajax, maar veel hoger niveau zal hij denk ik niet redden) is nu helaas hopeloos uit vorm en durft geeneens zijn acties te maken dus dat is wel zorgelijk. Als hij in een beter flow komt dan kan Ajax er nog best veel aan hebben. En over Botman gesproken. Die zou denk ik alleen in aanmerking komen voor de LCV en daar heeft Ajax Blind en Martinez al. En ten tweede is het achteraf erg makkelijk zeggen. Botman doet het goed in Frankrijk en Schuurs maakt een wat moeilijkere periode door maar dit kon je op voorhand ook niet weten. In de voorbereiding maakte Schuurs een goede indruk en leek de RCV plaats dit seizoen niet meer af te staan. Maar zoals heel Ajax groots speelde in de voorbereiding is het sinds de start van de competitie toch wat minder vergeleken met de voorbereiding (misschien toch extra druk wat wedstrijden voor echie met zich meebrengt) toch zie je wel dat de ploeg veel kwaliteit heeft en dat Klaassen meteen een heel belangrijke pion is op het middenveld van Ajax.

Promes speelt niet zo veel slechter dan vorig seizoen, maar vorig seizoen had hij Ziyech die de ballen panklaar voor hem neerlegde. Hij hoefde zelf niet te werken voor z'n doelpunten, maar werd bediend. Dat kan Promes, maar hij is geen dribbelaar of vleugelspeler. Dat is het probleem. Op dit moment zou het gewoon beter zijn om Antony en Neres op de flanken neer te zetten en Promes als alternatief te hebben als spits of inschuivende nummer 10 tegen mindere ploegen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

87 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 18 6 0 0
2019/2020 Ajax 20 12 3 0
2018/2019 Sevilla 33 2 2 0
2018/2019 Spartak Moskou 5 1 1 0
2017/2018 Spartak Moskou 26 15 5 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Vaart tikt Ten Hag op de vingers: ‘Hij wordt verkeerd gebruikt’

Quincy Promes lijkt op korte termijn terug te keren bij Spartak Moskou, dat al zou hebben gesproken met de middenvelder annex vleugelaanvaller van Ajax. Van een akkoord tussen alle betrokken partijen...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 26 januari
Juventus en Sassuolo naderen een akkoord over de transfer van Gianluca Scamacca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren