Van Bommel vergelijkt: ‘Hij is verfijnder, in potentie de beste van Nederland’

Maandag, 2 november 2020 om 10:38Dominic Mostert • Laatste update: 14:10

Mark van Bommel heeft hoge verwachtingen van de carrière van Mohamed Ihattaren. De aanvallende middenvelder van PSV worstelt dit seizoen met zijn fitheid, maar Van Bommel twijfelt niet aan zijn potentie; de inmiddels clubloze trainer liet Ihattaren in januari 2019 debuteren bij PSV en ziet in de jongeling nog steeds het grootste talent op de Nederlandse velden. Zondagavond werd de situatie van Ihattaren besproken bij Rondo.

De achttienjarige jeugdexponent van PSV deed zondag in de eerste helft mee tegen ADO Den Haag (4-0 zege). In de blessuretijd van de eerste helft bediende hij Donyell Malen met een fraaie pass, maar de spits schoot naast en over. Zelf vuurde Ihattaren twee vruchteloze doelpogingen af. "Mo is een uitzonderlijke speler. In potentie de beste van Nederland, denk ik. Vorig jaar liep hij onder mij gewoon twaalf kilometer per wedstrijd", memoreerde Van Bommel bij het praatprogramma van Ziggo Sport.

De in december 2019 ontslagen trainer noemde Ihattaren 'echt goed'. "Dat zag je vooral toen hij voor het eerst meetrainde. We speelden een partijspel met corners en hij was zó aanwezig. De grote spelers van dat moment, Steven Bergwijn, Donyell Malen, gaven hem de bal", herinnerde Van Bommel zich. "Ik kan me herinneren dat iemand een corner wilde nemen, waarna de andere jongens zeiden: ‘Nee nee, Mo neemt hem.’ Dat zegt al genoeg. Die jongens accepteren hem en zien dat hij kwaliteit heeft. Het was heel mooi om de ontwikkeling te zien in de tijd waarin ik met hem gewerkt heb."

Door presentator Jack van Gelder werd Van Bommel gevraagd om Ihattaren te vergelijken met Ibrahim Afellay, die hij als speler in 2004 zag doorbreken bij PSV en met wie hij ook samenspeelde in het Nederlands elftal. "Ik denk dat Mo meer technische kwaliteiten heeft dan Ibi. Die was ook goed hoor, maar Mo is verfijnder. Hij heeft echt overzicht", somde Van Bommel op. Wat voor 'valkuilen' op de loer liggen voor Ihattaren, vond hij moeilijk in te schatten. "Zijn vader is overleden en was heel belangrijk in de familie. Hij heeft een aantal broers, met wie hij het volgens mij wel goed kan vinden. Ik ben hem natuurlijk ook uit het oog verloren toen ik ontslagen werd."

Van Gelder zei gekscherend dat 'McDonalds' een valkuil kan zijn voor Ihattaren, die zich in de zomer te zwaar meldde in Eindhoven. Dat hij niet fit was en nog steeds worstelt met zijn conditie, vindt Marco van Basten 'onbegrijpelijk', zeker omdat trainer Roger Schmidt erom bekendstaat veel waarde te hechten aan de conditionele gesteldheid van zijn spelers. "Hij was veel te zwaar en niet in conditie. Dan moet hij (Schmidt, red.) toch optreden? Ze trainen toch vanaf augustus? We zitten nu in november. Dat is toch niet goed? Het moet eigenlijk uit jezelf komen om fit te blijven. Maar als dat niet zo is, moet de trainer optreden. Dat heeft hij niet gedaan. Nu wel, maar dat is veel te laat."


Poll

Vind je Mohamed Ihattaren 'in potentie de beste speler in Nederland'?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door sulejmanii)

Eens. In potentie een wereldtopper. Goed om te zien dat hij weer stappen omhoog maakt. Hij moet zich blijven ontwikkelen. Rondo vandaag was een heerlijke uitzending. Heb echt genoten en ook leuk het gesprek met van Bommel en van Basten. Gullit die altijd kalmte en wijsheid met zich meebrengt. Gelukkig was van Basten vandaag niet zo opdringerig of teveel anderen willen afkappen. Leuke aflevering.

1 november 2020 om 21:36

Vind dat Gullit alleen maar onzin uit kraamt , gesprek tussen Van Bommel en Van Basten zeker interesant

2 november 2020 om 13:47

Gullit wijzheid? eh ik denk dat hij dat niet eens kan spellen. Nee hij was een goede voetballer maar ziet het spel totaal niet daarom ook mislukt als trainer.

Ik vind dat Marco het daartegen prima ziet maar daar komt het weer beroerd de strot uit en kan ook spelers niet motiveren, nee dat is logisch dat dat geen toptrainer is geworden. Ook van Bommel past in het rijtje van mislukte coaches die gaat het niet halen. Wellicht zitten ze bij Rondo op hun plek maar zou niet te veel betalen voor hun verhaal als ik Ziggo was.

1 november 2020 om 22:13

Ik vind van Basten toch vaak wel irritant. Maar goed, grote voetballer en heeft zeker wel kijk op het spelletje. En Jack , tjah ik vind niet dat hij moet reppen over anderen met zijn frikandellenpens. Ihattaren is wat te zwaar, ja goh zijn vader is overleden. Misschien wel het grootste voorbeeld in zijn leven. Voetbal is slechts bijzaak, de knul is piepjong en zelfs nu een van de betere spelers.

2 november 2020 om 12:58

Maar zijn vader is al een jaar terug overleden. De maanden daarna heeft hij prima gespeeld en geen last gehad en nu ineenkeer speelt hij slecht/te dik vanwege zijn vader? Op een gegeven moment moet dat ook klaar zijn. Ik snap dat het kut is, mijn vader is 2 jaar terug overleden maar ik kan nu ook niet ineens alles fout op mijn werk doen en dan zeggen ja mijn vader is dood. Natuurlijk denk ik nog wel eens aan hem maar het mag geen excuus meer zijn.

2 november 2020 om 13:23

Ben jij al dierbaren verloren? Makkelijk om te zeggen je moet door. Een ouder verliezen op die leeftijd hakt er gewoon heel erg in. Zeker als je een hele goede band hebt gehad altijd. En denk dat het juist in de begin weken als iedereen er voor je is, je troost, en voor je klaar staat, het nog redelijk mee valt, maar daarna komt het echte gemis. En juist in de coronaperiode en daarna nog eens lastiger was. Eerst had hij voetbal als afleiding, daarna kom je thuis te zitten, mag je niet meer trainen, kom je in de lockdown, en dan ga je weer nadenken en terug denken.

1 november 2020 om 23:50

Sociofan1 je hebt interesse aangewakkerd ik ga toch even terug kijken. Zeker ook omdat ik dacht dat Van Bommel en Van Basten elkaars grootste vijand waren! Dus die twee aan een tafel is een wonder.

2 november 2020 om 07:57

Heb het zojuist terug gekeken. Af en toe zie je van Basten kijken: ‘bommeltje jij bent niet mijn beste vriend’ mooi dat ze een lekker gesprek hebben neergezet van inhoud. Die twee mogen vaker bij elkaar aan tafel!

2 november 2020 om 08:35

Begin was spannend; kijken hoe die 2 op elkaar zouden reageren. Maar beiden bleven netjes en rustig hun visie vertellen zonder de ander af te kraken. Sterk van Van Basten dat ie zei dat ie t slordig had aangepakt. Vond Van Bommel er ook prima inzitten.

4 november 2020 om 18:28

Prem, nog bedankt voor je bericht.

4 november 2020 om 18:30

Curtazimo

Helemaal mee eens man vond ik ook, was leuk om te zien!

Offtopic: Wat een geweldige stel billen heb je al jaren bij jouw profiel..

Van Bommel is op zijn zachtst gezegd natuurlijk wel enigszins gekleurd in zijn mening. Ihattaren is zeker één van de grootste talenten, maar jongens als Malen, Kudus en Antony dingen ook aardig mee. Dat zijn allemaal talenten met de potentie om de absolute top te halen. En Gakpo vind ik ook wel wat hebben. Voor Ihattaren moet er nu even niet teveel druk op gelegd worden. Laat hem nu maar lekker bezig zijn met voetballen en niet met randzaken, zoals meningen van anderen.

1 november 2020 om 21:20

Je vergeet voor het gemak ff dat die jongens die je opnoemt al 2/3 jaar ouder zijn en (buiten Malen) niet veel meer dan Mo hebben laten zien?

1 november 2020 om 21:26

Niet alleen dat, maar mo is ook een jongen uit de jeugd. De toekomst noemt aankopen van ajax op omdat er geen types de ligt of de jong meer rond lopen. Volgens mij lag de nadruk ook op nederlandse jongens die voor nederland uitkomen.

1 november 2020 om 21:30

Volgens mij vergeet je dan Gravenberch. Als die z'n koppie dr bij houdt komt hij er ook. Maar of hij en Mo op dezelfde voet staan, lastig te vergelijken. Technisch is Mo wat beter denk ik. Nu is het zaak voor Mo om zijn vorm te hervinden.

1 november 2020 om 21:32

@Marega88pace, ik kan uit de tekst niet duidelijk halen dat dit alleen om spelers gaat die uit kunnen komen voor Oranje, niet ouder dan 18 jaar mogen zijn en jeugdspelers moeten zijn.... Als we wel al die criteria in acht nemen kom je inderdaad uit bij Ihattaren.

2 november 2020 om 12:00

Ik vind ook wel dat hij het grootste talent van zijn generatie is, maar er zijn andere generaties, zowel boven als onder hem. Hij heeft door zijn Marokkaanse roots een fysiek voordeel boven zijn Nederlandse generatiegenoten, maar die kunnen dat wel inhalen. Ik heb zo veel jonge en begenadigde jonge spelers het niet zien halen, dus moeten we gewoon rustig afwachten. Ik kan me supertalent Yoesoef Hersi herinneren, die later gewoon voorbijgestreefd werd door van der Vaart en de iets jongere Sneijder....

2 november 2020 om 12:40

@ehvmrc, Types als de Jong en de Ligt lopen er voorlopig nergens op de Nederlandse velden. Ook Ihhataren is niet van dat niveau. Verder naar "iets minder niveau maar toch potentie om ver te komen" denk ik dat Ajax de allerbeste papieren heeft hoor. Gravenberch(CL- ervaring), Traore(CL-ervaring + al belangrijk geweest in CL, competitie 5 goals), Unuvar(technisch zeer begaafd, Perfect inzicht, al met Ajax 1 gespeeld) , Brobbey (sterk, Snel, Doelpuntenmachine.heeft nu al veel weg van Lukaku) , Danilo ( 7 wedstrijden, 6 doelpunten in de Eredivisie). Hier zijn 2 spelers ( Traore & Danilo) niet Nederlands. De rest voldoet gewoon aan je eisen.

Belangrijkste zin in dit artikel, Mo liep onder v Bommel 12 km. Hij is dus niet lui ofzo. Hij heeft het moelijk gehad prive en was wat dikker nou nou. Zeg tegen die jongen je moet weer 12 km lopen en dan komt dat wel goed met een jongen van 18. Iedereen wil nu belangrijk zijn en zogenaamd Mo vertellen hoe het moet. Zelfde als Streppel bij Willem 2 met Frenkie. Laat gewoon Mo staan en zorg dat je hem ondersteund en motiveert dan is hij gewoon de beste van NL man

1 november 2020 om 21:51

Gotze was toch de beste?

1 november 2020 om 22:03

Denk dat hij bedoeld van de Nederlanders. Götze is natuurlijk met afstand de beste, slaat nergens op dat hij in de eredivisie speelt.

1 november 2020 om 22:18

Ik vind het opvallend dat er zoveel filters nodig zijn om Mo de beste te noemen.. Het moet gaan om Nederlandse spelers, actief in de Eredivisie, zelf opgeleid en niet ouder dan 18 jaar... Ja, dan blijft er weinig over. Met zoveel filters kan ik ook naar een Veerman toeschrijven als beste Eredivisiespeler. Dat Mo een groot talent is, is duidelijk hoor.

Mee eens. In potentie is Mo het grootste talent van NL. Ik denk dat hij nu alleen maar beter gaat worden. Was vandaag alweer beter dan vorige week. Als hkj op zijn top is gaat psv de landstitel pakken en laatste 4 EL.

1 november 2020 om 21:55

Ik kan echt genieten van zo'n reactie. Mo speelde vandaag goed tegen een onthutsend slecht ADO en het sentiment is gelijk weer 180 graden gedraaid... Nu kan hij ineens weer de sleutel zijn tot de landstitel en Europees succes... Zowel de forse kritiek was echt overtrokken, net als deze veel te positieve reactie. Het was en is een zeer getalenteerde en jonge speler met veel potentie.

2 november 2020 om 07:44

Waar komt die zurigheid vandaan? Niemand heeft toch de afgelopen maanden ontkent dat Ihattaren een groot talent is? Dat hij nu ook weer beetje bij beetje zijn niveau terug vindt vinden mensen dan ook leuk om te zien, vooral Psv'ers uiteraard.

1 november 2020 om 22:12

Poeh zeg, er waren tijden dat Ajacieden en Amsterdammers volgens velen te hoog van de toren bliezen maar ik zie dit seizoen hier toch zo nu en dan comments uit Eindhovense hoek vandaan komen waar wij Ajacieden nog wat van kunnen leren zeg. Eerst al Gotze, natuurlijk een fantastische en unieke aankoop, maar we kunnen hem volgens mij beter Godse gaan noemen. Hij schiep de hemel, aarde en het voetbal en op zijn rustdag geeft hij magistrale passjes over 5 meter. En nu de veel bekritseerde Mo Ihattaren een beetje los aan het komen is tegen ADO en de tweede club van Nicosia, gaat PSV minimaal halve finale Europa League halen en het kampioenschap winnen. Ik ben heel blij dat je opgelucht bent en hoop echt dat PSV eens wat fatsoenlijke punten voor Nederland in Europa gaat pakken, maar zulke comments komen vaak dubbel zo hard terug. Wees eens wat minder voorbarig.

1 november 2020 om 23:14

Ligt er nou net aan welk topic je uitkiest, wanneer er gepraat wordt over een uitzonderlijk PSV talent wie zich weer in de basis knokt en zijn fans die dit mooi vinden om te zien, kijk de volgende keer even weg en drink je glas azijn leeg.

2 november 2020 om 00:00

RojosBlancos wat een onzinnige reactie, en je hebt boter op je hoofd! Je weet dondersgoed wat hij bedoeld. Als een Ajacied het over de halve finale en over de titel winnen heeft. Is het arrogantie maar een mede Psv-er van jou, dan is het ineens mooi om te zien en fans blij zijn dat hij zich weer in de basis knokt. Nou daar heeft niemand problemen mee en dat weet jij ook! Het gaat om die zeker lijkende titel en halve finale el. Maar goed wat ik al zei je hebt boter op je hoofd, en gooit het heel opzichtig op een andere boei. 😉

2 november 2020 om 00:52

Je hebt het toch echt over een select gezelschap psv-supporters, die heb je bij elke club. Ik hou het liever op het onderwerp van dit artikel en vind het raar dat iemand überhaupt de moeite neemt om zo'n reactie te plaatsen. Zit wel heel diep denk ik dan.. Maar ik merk dat ik weer een ajacied met een kloppende ader voor me heb dus ik ga heerlijk tukke, houdoe hè😉

Wat mij vooral opviel was de blik van Van Basten. Die durfde Van Bommel amper aan te kijken. Hij ging maar van Gullit naar Jack en terug. Mark keek Marco wel strak aan. Kan me voorstellen dat dit verschil in persoonlijkheid de problemen bij oranje mede veroorzaakt hebben. Ook de woorden van Gullit over Cruijff viel op. Groots voetballer, maar blijkt weer eens ook erg achterbaks. Blijft jammer, want oranje had veel kunnen bereiken als Cruijff ook open had gestaan voor alles buiten Amsterdam.

1 november 2020 om 22:35

Volgens mij was Cruijff er niet bij in 78. Volgens mij verloor Oranje toen ook een WK finale. Het voetbal, Nederlands Elftal en Ajax hebben veel meer aan Cruijff te danken dan andersom en daar zou ik iets meer respect voor hebben. En ach, Marco die Mark niet aan keek, lekker boeiend. Ik kijk ook nooit naar mijn huisvuil die ik aan de straat zet.

1 november 2020 om 23:10

Mark vergelijken met huisvuil, weer zo'n klasse reactie. Heeft hij je vriendin afgepakt vroeger ofzo?

1 november 2020 om 23:18

Ik zeg ook groots voetballer, maar volgens mij had hij nog meer kunnen betekenen. Hoezo geen respect dan? Blijkt alleen weer dat hij zichzelf niet opzij kon zetten voor het Nederlands voetbal op bepaalde momenten en dat is gewoon jammer. Tsja, hoe je reageert op Van Bommel zegt veel over jouw bril met je icoontje erbij. Ik zie alleen dat Marco geen sterke persoonlijkheid heeft.

In potentie de beste van Nederland? Tja Mark van Bommel is een PSV’er en bovenal een anti-Ajacied, maar als je de vergelijking kan maken denk ik dat unuvar minimaal gelijkwaardig is qua prestaties in de jeugd.. en nu is t afhankelijk van ontwikkeling bij Psv en Ajax

1 november 2020 om 22:55

Unuvar hoeft nog helemaal niet genoemd te worden. Hij heeft niks bewezen in vergelijking met spelers als Ihatarren, Gravenberch en Madueke, naar mijn mening de grootste talenten uit de Nederlandse jeugdopleidingen momenteel. Natuurlijk is hij jonger dan deze spelers en zijn tijd zal ongetwijfeld nog wel komen maar hem vergelijken met deze spelers gaat te ver want hij zit nog niet eens bij de eerste selectie, waardoor het sowieso lastig is om te zeggen hoe goed hij nou is want wat er in de jeugd gepresteerd is is niet perse een graadmeter.

2 november 2020 om 00:51

Hij is toch gewoon op zijn 16e naar PSV gekomen en heeft toch in meerdere jeugdelftallen gespeeld? Je kan niet ontkennen dat hij niet vanuit de jeugd van PSV doorgestroomd is naar het eerste. Ik vind dat toch net wat anders dan wanneer je bijvoorbeeld een speler op zijn 17e of 18e koopt die al ervaring op het hoogste niveau heeft. Maar goed het maakt natuurlijk ook geen zak uit, het belangrijkste is dat PSV een uitstekende zet heeft gedaan door hem binnen te halen.

Stengs gisteren weer zien voetballen. Dat gaat zo gemakkelijk.
Hoe hij die bal stuurt en spelers voor de goal zet.
Daar zie ik een groter talent in dan die Ihattaren

2 november 2020 om 12:06

Vergeet niet dat het normaal zou moeten zijn dat Stengs, ook een groot talent, momenteel verder en dus beter moet zijn dan Ihattaren. Stengs is per slot van rekening 3(!) jaar ouder.

Als je niet ziet dat deze jongen tot over zijn oren over loopt van het talent kun je beter tennis gaan volgen. Of dat potentieel er ook volledig uit gaat komen weet je nooit en is afhankelijk van zoveel factoren.. maar in het hier en het nu beoordeeld, puur of basis van leeftijd en wat hij op deze leeftijd al kan brengen, zo hebben we al meerdere malen gezien, absoluut de beste met een Nederlands paspoort.

Ihattaren heeft enkele kwaliteiten die je, vooral in Nederland, niet veel ziet bij jongens van zijn leeftijd of iets ouder (t/m +- 21 jaar). Hij ziet dingen altijd net een seconden eerder als de rest en is ook echt behoorlijk sterk. Tuurlijk gaat niet alles helemaal goed maar is dat zo gek bij iemand van 18? Topper in wording!

Ben benieuwd waar Ihattaren over 2 jaar staat.
Misschien wel achter,gravenberch,schuurs,wijndal en Huisman.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller169
E. ZahaviAanvaller93
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller71
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper160
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

17 fans
18 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 14 2 0 0
2019/2020 PSV 22 3 0 0
2018/2019 PSV 12 0 0 0
2018/2019 PSV U19 12 5 0 0
2018/2019 Jong PSV 2 1 0 0

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren