Johan Derksen spaart ‘begenadigd talent’ van Ajax na kritiek van Wim Kieft

Vrijdag, 30 oktober 2020 om

Het middenveld van Ajax heeft met name in de eerste helft van de Champions League-wedstrijd tegen Atalanta (2-2) een goede indruk gemaakt op Wim Kieft. In het tweede bedrijf ontstonden echter grote gaten op het middenrif en dat kwam onder meer door offensieve loopacties van Ryan Gravenberch, merkt Kieft op in zijn column voor De Telegraaf. Het optreden van Gravenberch wordt niet alleen in de column, maar ook in de uitzending van Veronica Inside besproken door Kieft.

In zijn column noemt Kieft de achttienjarige jeugdexponent van Ajax een 'groot talent' en iemand voor wie een grote carrière in het verschiet kan liggen. "Maar bij een 2-0 voorsprong bleef hij continu naar voren lopen om iedere aanval te ondersteunen", merkt de analist op. Zeven minuten na de pauze kwam Gravenberch mee naar voren, maar verloor hij de bal op de rand van het vijandelijke strafschopgebied. Atalanta had vervolgens zeeën van ruimte op het middenveld en counterde snel; uiteindelijk knikte Duván Zapata bij de tweede paal de 1-2 binnen, nadat hij een kopduel won van Perr Schuurs.

Kieft schrijft dat Gravenberch op dat moment een blok had moeten vormen met Davy Klaassen om de counter in de kiem te smoren. "Zo’n afstraffing is leerzaam", voegt de oud-aanvaller eraan toe. Aan tafel bij Veronica Inside zegt hij evenwel genoten te hebben van het middenveld van Ajax. "De manier waarop Erik ten Hag het heeft ingevuld, was echt heel goed. Wat ik voornamelijk goed vond, is dat je op het middenveld aan voetballen toekwam met Gravenberch, Klaassen en Dusan Tadic", geeft Kieft aan, om er vervolgens wel aan toe te voegen dat Gravenberch 'iedere keer veel te diep' stond.

Slechts één Ajacied speelde wél soeverein tegen Atalanta

Voetbalzone deelde na het duel met Atalanta rapportcijfers uit aan de spelers van Ajax.Lees artikel

"Dat is jeugdigheid", reageert tafelgenoot René van der Gijp. Hij verwacht dat Gravenberch zich op den duur beter bewust wordt van zijn defensieve taken. "Die jongen moet begrijpen dat hij moet blijven staan gaan als Klaassen weg is. En als Klaassen wel naast hem staat, kan hij weg. Maar dat komt vanzelf." Kieft is het daarmee eens, maar wijst ook naar de rol die de ploeggenoten van Gravenberch kunnen vervullen in het leerproces van de jongeling. "Je hebt dit soort wedstrijden nodig om het te leren", legt hij uit. "Gravenberch moet leren, of gecoacht worden, dat hij op zijn positie moet blijven staan als je met 0-2 voor staat."

Johan Derksen neemt het op voor Gravenberch. Hij wijst niet naar het middenveld, maar naar het verdedigingsduo Perr Schuurs-Daley Blind als reden voor het puntenverlies. "We moeten niet zeiken over Gravenberch. Dat is een begenadigd talent", oordeelt de analist. "Ik vind dat de 2-2 te wijten is aan het centrum van Ajax. Het centrum heeft niet zo sterk verdedigd." Voorafgaand aan de 2-2 raakte Blind doelpuntmaker Zapata volledig uit het oog. Hij stapte vooruit in plaats van mee te lopen met de Colombiaan en kon de schade daarna niet meer herstellen. Zapata kon het strafschopgebied betreden en schoot raak met een diagonale uithaal. "Blind geeft hem veel te veel ruimte en heeft geen tackle in zich om dat te herstellen."

Derksen trekt de vergelijking met een van de voorgangers van Blind in de achterhoede bij Ajax, Matthijs de Ligt, die in zijn ogen wel de kwaliteit heeft om op het juiste moment een tackle in te zetten. "Die kon afstand nemen, een tackle uitvoeren en dan had hij de bal. Als Blind die jongen (Zapata, red.) eerder onder druk had gezet, had hij eromheen gemoeten en had Schuurs hem kunnen afsnijden", stipt Derksen aan. "Blind heeft heel veel sterke kanten. De zwakke kant van Blind is het verdedigen. Daar moet je als middenveld rekening mee houden. Blind moet niet in een één-op-één-situatie komen. Hij staat verkeerd te dekken. Daardoor kan die man er gewoon langs lopen."

Ook het aansluitingsdoelpunt was in zijn ogen te wijten aan het centrale duo: Zapata knikte bij de tweede paal raak uit een voorzet van Papu Gómez, nadat hij niet goed werd gedekt door Schuurs. "Ik zou als trainer wild worden. Je hebt twee dikbetaalde verdedigers die zo’n vent vrij laten inkoppen. Als je al een beetje tegen hem aan springt, kan hij niet zo gericht koppen. Dan raken ze uit balans", stelt Derksen, om erna terug te komen op het optreden van Schuurs. "In de Eredivisie redt Schuurs zich best, maar nu speelde hij tegen een jongen die net iets meer heeft en werd hij volledig uit de wedstrijd gespeeld. Hij verloor ook op een simpele manier een kopduel dat bepalend was voor de uitslag. Dan heb je het als centrale verdediger heel slecht gedaan. In Nederland valt het niet op dat hij tekortkomingen heeft, maar hier wel."


Poll

Vind je dat Ryan Gravenberch een goede wedstrijd speelde tegen Atalanta?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Hebben de heren helemaal gelijk in, zelfs Johan. Geavenberch moet defensief sterker worden en zeker ook fysiek.

30 oktober 2020 om 22:37

Voor iemand van 18 is hij fysiek meer dan prima toch?

30 oktober 2020 om 23:19

Voor iemand van 18 misschien wel, maar niet voor een Champions League speler..

30 oktober 2020 om 23:24

Als je zo redeneert kan je de helft van de selectie wegstrepen..

31 oktober 2020 om 00:59

Gravenbergh is gewoon geen cvm hij komt veel beter tot zijn recht als hij iemand in zijn rug geeft staan die het verdedigende werk voor hem opknapt in een 4123 systeem. In zo een systeem worden de cvs ook ontlast en kan het hele team meer naar voren spelen.

Puur omdat hij zo nonchalant overkomt irriteer je je extra aan hem als hij niet omschakelt. Beetje hetzelfde had ik altijd met Dolberg. Dat dit een grote/goeie speler kan worden lijkt me duidelijk, heeft in principe alles. Heeft nog veel te leren, maar ook nog heel jong, voor zowel hem als Schuurs is dit echt een jaar waarin ze stappen moeten zetten en enorm veel moeten leren.

30 oktober 2020 om 22:57

Ik denk dat wij als Ajacieden onze verwachtingen ook wat moeten temperen. Gravenbergh en Schuurs zijn nou eenmaal nog niet zover als dat De Jong en De Ligt waren dus zal dit seizoen met vallen en opstaan gaan en moeten we accepteren dat we niet in de CL gaan overwinteren dit seizoen mocht het zover komen. Ajax staat bekend als een club die jonge talenten de kans geeft om te ontwikkelen tot (absolute) topspelers en dan moeten we de defensieve fouten van Schuurs en Gravenbergh accepteren met de gedachte dat ze alleen maar beter gaan worden en uiteindelijk veel geld gaan opleveren.

31 oktober 2020 om 01:03

Gravenbegh is zeker al wel op het niveau van de 18 jarige f de jong toendertijd. Gravenbergh gaat een hele grote meneer worden. Over 3 jaar op het WK een middenveld met De Jong Gravenbergh en evt stengs/Ihataran op 10 dat word echt smullen geblazen

Waar De Jong en De Ligt de hemel in geprezen werd, wordt Gravenberg af gemaakt. Tell me something new

30 oktober 2020 om 22:33

Waar doel je nou op? Hij wordt totaal niet afgemaakt en dan whats new? Vreemd.

30 oktober 2020 om 22:51

De Ligt kreeg ook bakken van kritiek. Kan je de wedstrijd in de ArenA nog herinneren tegen de Spurs? We stonden 2-0 voor en ook Matthijs ging toen bij een vrije trap veel te veel naar voren. Ook Gravenberch deed dat nu.

30 oktober 2020 om 23:22

Hij is toch ook minder goed tot nu toe? Wat wil je zeggen dan?

30 oktober 2020 om 23:45

Hij wordt helemaal niet afgemaakt. Daarnaast, waarom heb je het dan niet over Schuurs waar ze ook niet enthousiast over zijn? Omdat je er dan geen rassen issue van kunt maken?

31 oktober 2020 om 06:35

Even iets insinueren en vervolgens niet meer reageren, sterk. Vooral de Ligt heeft in het begin bakken met kritiek over zich heen gehad. Als je op zo'n toneel speelt, dan krijg je te maken met kritiek, ongeacht je huidskleur. Want dat is overduidelijk dat je daarop doelde.

31 oktober 2020 om 08:46

@cr7_arsenal Weet inderdaad wat je bedoeld! De hypocriete heren van VI hebben het weer eens over Akwasi, maar over de blunderende en respectloze interview van hun “doorgaans goed ingevoerde bron“ Valentijn Driessen hebben ze het heeeel ‘toevallig’ niet over! Sterker nog ze knippen de stukjes uit en negeren het opvallend.

Je moet er ook niet te zwaar aan tillen want het is ook een kwestie van kwaliteitsverschil met de Europese top. Een Mane of Mbappe bv benutten de kansen die een Promes of Tadic tegen een Liverpool missen. Een Ramos of Alaba maken de aanvallen onschadelijk die een Schuurs of Blind tegen Atalanta wel in de problemen brengen. Dat is gewoon een verschil in kwaliteit maar Ajax doet het vooralsnog gewoon prima naar hun mogelijkheden in de CL imo

30 oktober 2020 om 22:49

Ramos maakt ze inderdaad onschadelijk maar kan wel zijn hele huis behangen met gele en rode kaarten iedereen vind ramos de beste verdediger ik denk daar anders over , de beste verdediger heeft niet zoveel kaarten nodig imo ,

30 oktober 2020 om 23:06

Van Dijk heeft de laatste 2 seizoenen verdedigend sowieso een hoger niveau behaald dan Ramos, alleen scoort Ramos verschrikkelijk veel doelpunten en al helemaal voor een verdediger. Daarom word hij in mijn ogen vaak gezien als de beste. Al vind ik het wel grappig dat hij in de laatste 2 CL edities geschorst was in de returnwedstrijden van de laatste 16 en Real mede daardoor uit de CL vloog.

30 oktober 2020 om 23:42

daar kan je idd over discussieren maar mijn punt is meer dat de financiele verschillen met de Europese top natuurlijk ook terug te zien zijn in het kwaliteitsverschil van het spelersmateriaal. imo doet Ajax het gewoon uitstekend tot nu toe in de CL alleen heb je ook een beetje geluk nodig in deze poule omdat je tegen hele sterke ploegen speelt

31 oktober 2020 om 00:28

En waar speelden van Dijk, van Nistelrooij, Stam, Vardy en van der Sar ook alweer op die leeftijd?

31 oktober 2020 om 01:00

nog niet bij een Europese topclub omdat daar het niveau van een basisspeler een stuk hoger moet liggen en dat is juist mijn punt. wij kopen als Nederlandse club zo een speler als het een talent is omdat hij dan voor ons nog betaalbaar is en de Europese topclubs wachten totdat hij goed genoeg is voor Europees topniveau en leggen dan een immens transferbedrag neer om zo een speler bij ons weg te plukken. dat zorgt mede voor dat verschil in kwaliteit tussen de Europese top en alles daaronder waar ik het net over had

31 oktober 2020 om 01:18

Je wekte bij mij de indruk dat ze onmogelijk de top kunnen halen, omdat ze nu nog jeugdige fouten maken. Uiteraard regeert geld, maar ook dan loopt het nog regelmatig anders. Salah en de Bruyne bijvoorbeeld zijn in eerste instantie mislukt in de top. Maar ook topclubs kopen volop talenten, nog meer dan bijvoorbeeld Ajax. Vooral de Engelse clubs kopen zowat elke jongen die een bal kan raken.

31 oktober 2020 om 03:44

nee, dat was zeker niet het punt wat ik wilde maken, dit zijn gewoon talentvolle spelers. ik wilde alleen aangeven dat het verschil tussen de Europese top en alles daaronder vaak niet altijd terug te zien is in het veldspel maar wel vaak in het verschil in afronding en verdedigend werk

31 oktober 2020 om 02:34

Ik denk dat het grootste verschil dus het hebben van een goede spits is. Want Ajax slaagt er al jaren niet meer in om vanuit de opleiding een (niet aangekochte) voorhoede speler van top niveau af te leveren. Wat betreft Schiirs en Blind lijkt het mij dat ze nog op elkaar ingespeeld moeten raken. En laten we hopen dat Rench snel komt.

31 oktober 2020 om 04:43

@japie
Het is maar goed , dat Veltman daar niet stond , anders had je weer je betoog afgestoken , over lange atletische verdedigers . Maar je ziet denk ik ook dat Schuurs zich ook een paar keer kinderlijk liet uitspelen en ook wel foutjes maakte die verkeerd hadden kunenn aflopen. Hopelijk gaat dit niet in zijn hoofd zitten.
Ajax doet het op zicht goed in de CL , als ze 4 punten hadden gehaald had niemand daar iets van kunnen zeggen. Als je puur naar het scorebord kijkt , dan valt het wel tegen ja.
Deze eerste twee wedstrijden geven genoeg houdvast om te stellen dat Ajax nog wel tweede kan worden in de poule.

31 oktober 2020 om 13:50

@bossie mee eens hoor, Schuurs mag dit soort fouten ook niet maken maar het is wel nog een jonge speler en dat was het verschil met Veltman. die had 9 jaar ervaring en zou dus een sterkhouder moeten zijn maar hij maakte deze beginnersfouten nog steeds met grote regelmaat. bij Schuurs zullen die fouten er echter ook snel uitmoeten want je speelt nu bij Ajax en niet meer bij Fortuna en in zo een CL toernooi staat er veel geld op het spel, al moeten we niet doen of hij tegen Atalanta de grote dissonant was want Blind was misschien nog wel slechter die wedstrijd ondanks als zijn internationale ervaring

31 oktober 2020 om 14:50

We moeten nu ook niet alle schuld bij Ajax leggen, we moeten denk ik ook wat meer krediet aan Atalanta geven. Die doen al een paar jaar goed mee in Italie. Maar ook met een lange verdediger, ,zoals Schuurs, krijg je een kopgoal tegen . Schuurs is misschien wel groot en sterk en redelijk snel , maar in de lucht breekt hij geen potten. Maar ja een echte complete verdediger die vind je niet zo maar , zeker niet voor de eredivisie. Daar moet je wat geluk mee hebben .

Zowel in Schuurs als Gravenberch zie ik potentie en ik ben van beide spelers fan, maar beide moeten echt nog grote stappen maken.

Schuurs moet in mijn ogen echt wat meedogenlozer worden in duels. Hij hoeft niet iemand door midden te schoppen of wat dan ook, maar ik vind vaak dat hij te slap duels aangaat en ze daardoor verliest wat dan in gevaarlijke situaties en/of tegendoelpunten leidt en ik hoop dat iemand als Bogarde hem dat bij kan brengen.

Volgens mij gaf Schuurs voor aanvang van dit seizoen aan dat Bogarde veel bezig met hem is om juist wat harder te worden en hopelijk heeft dat op termijn effect.

Gravenberch moet juist minder nonchalant in zijn spel worden. Doet zeker goede dingen als hij aan de bal is, maar ook heel vaak verkeerde dingen. Te lang lopen met de bal waardoor het spel vertraagd, balverlies leiden op gevaarlijke plekken en niet meeverdedigen wat dan leidt tot gevaarlijke situaties.

Hopelijk weten ze dit allebei te verbeteren. Opzicht geen schande dat ze fouten maken, want Schuurs en Gravenberch zijn respectievelijk 20 en 18. Maar er moet op een gegeven moment wel een positieve stijgende lijn te zien zijn.

30 oktober 2020 om 23:30

Ik hoop dat ik 't mis heb, maar Gravenberch doet me een beetje denken aan Bazoer. Ook geweldig kunnen voetballen, maar dat nonchalante ... Bazoer vond ik misschien nog wel beter. Dus ik hoop wel dat Gravenberch die knop om kan zetten.

Ajax heeft gewoon (te) vaak moeite om bij bepaalde scenario's gewoon even realistisch de boel achterin op slot te gooien. Wat Liverpool wel deed in de JC ArenA lukte Ajax dus totaal niet in Bergamo. Zelden lukt het wel en krijg je overwinningen zoals destijds in Madrid (1-4). Gravenberch is talentvol en hopelijk gaat hij het leren, maar ben bang dat hij bij Ajax ook nog fouten gaat maken. Dat is nou eenmaal het lot van een opleidingsclub.

Vind Gravenberch van het niveau Bazoer. Lijkt veelbelovend maar heeft niks speciaals. Het voetenwerk is allesbehalve verfijnd. Ik ben bang dat hij zijn kans gaat krijgen maar het uiteindelijk niet gaat redden en ergens naar een subtopper in het buitenland gaat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2432
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1812
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller93
A. OnanaKeeper90
D. TadićAanvaller97
L. TraoréAanvaller96
AntonyAanvaller84
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2 fans
18 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 7 0 2 0
2019/2020 Ajax 9 2 1 0
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 27 2 2 0
2019/2020 Jong Ajax 17 6 3 0

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren