Stroom aan coronabesmettingen PSV stelt Gerbrands voor groot raadsel

Woensdag, 28 oktober 2020 om 11:11Rian Rosendaal • Laatste update: 11:25

PSV wordt behoorlijk zwaar getroffen door de coronacrisis. Nick Viergever is alweer de negende selectiespeler die positief is getest op het coronavirus en de centrumverdediger mist hierdoor het Europa League-duel van donderdagavond met Omonia Nicosia. De strikte maatregelen die door de PSV-leiding zijn ingevoerd blijken dus niet erg goed te werken, zo blijkt ook uit de woorden van algemeen directeur Toon Gerbrands.

Rik Elfrink, journalist van het Eindhovens Dagblad, meldt dat de spelers van PSV volgens Gerbrands 'geen flauw idee hebben hoe ze eraan zijn gekomen en aangeven dat ze alles en iedereen vermeden hebben'. Naast Viergever raakten eerder al Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Cody Gakpo, Joël Piroe en Maxime Delanghe besmet met het coronavirus. Jordan Teze en Eran Zahavi, eveneens positief getest, zijn wél inzetbaar donderdag in Europees verband.

PSV houdt slechts vier verdedigers over na nieuwe coronabesmetting

De coronacrisis blijft aanhouden binnen de selectie van PSV.Lees artikel

De zogeheten 'bubbel' die PSV hoopte te kunnen creëren om het coronavirus het hoofd te bieden lijkt niet te werken, zo concludeert ook Elfrink na gesprekken met verschillende spelers uit de A-selectie. "Toch is het lastig om spijkerharde conclusies te trekken. Als er eentje een verkeerde deurklink aanraakt, kan het voor een groep al foute boel zijn", aldus de verslaggever van de regionale krant op Twitter. Verschillende gebruikers stellen vervolgens vraagtekens bij het nut van een bubbel en bij de naleving hiervan door spelers.

De interlandperiode in oktober is wellicht de bron van de coronaproblemen. Teze en Zahavi, die respectievelijk uitkwamen voor Jong Oranje en de nationale ploeg van Israël, werden kort na terugkeer in Eindhoven positief getest. In november staan er wederom verschillende interlands op het programma. Ondanks de aanhoudende coronaproblemen heeft de UEFA het speelschema van volgende maand nog niet geschrapt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door erwinstraatsma)

Tsja, waarschijnlijk heb je net pech en heb je 1 of 2 superspreaders in de selectie. Iedereen is in verschillende maten besmettelijk.

28 oktober 2020 om 13:15

Er is ook gewoon bijna geen touw aan vast te knopen. Mijn moeder en schoonzus zijn besmet maar mijn stiefvader en broer niet terwijl zij allebei het bed delen met een besmet persoon. Ik heb mijn moeder nog een kus op haar wang gegeven de dag voordat ze ziek werd en heb nergens last van. Het is gewoon een vreemd virus.

28 oktober 2020 om 14:52

Precies dat, en slechte ventilatie. Dat deurklinkenverhaal is pure onzin, maarja die journalist kan er ook niks aan doen dat het Rivm verkeerde inzichten geeft.

28 oktober 2020 om 16:37

Rivm geeft toch niet aan dat het virus via deurklinken verspreidt? Het enige wat je het Rivm daarin kunt verwijten, is dat ze handhygiëne en deurklinken schoonmaken enzo als onderdeel van de cruciale preventiemiddelen benoemen, terwijl er volgens mijn laatste info (volkskrant anderhalve week geleden) nog steeds exact 0 besmettingen van voorwerp op mens bekend zijn. En de hele wereld maar deurknoppen en winkelmandjes ontsmetten enzo, terwijl je daar zo ongeveer pas ziek van wordt als iemand er vol op niest en jij er vervolgens flink aan gaat ruiken. Niet echt wat ik dagelijks doe. Het Rivm zou hier wel duidelijker stelling over mogen innemen, zoals Van Dissel dat bij Tweede Kamerbriefings ook nog altijd over mondkapjes doet: het effect is "zeer gering".

28 oktober 2020 om 20:44

Eens. De kans op besmetting is veel te gering via oppervlakten en de kans op besmetting via de lucht (aerosolen) is vele malen groter, zo niet de meest besmettelijke bron. Tuurlijk, ik weet dit via Maurice de Hond. Maar in Duitsland geven ze hem gelijk

Is lastig. Je kan zo'n mooie "bubbel" creã£â«ren, als de partners nog steeds de boodschappen doen, de kinderen nog steeds naar school gaan, dan wordt het direct al een stuk lastiger.

28 oktober 2020 om 11:26

Zahavi heeft het opgelopen tijdens de interlands met Israël, dan kan het gewoon een domino effect zijn toch? Ik snap niet dat Gerbrands de schuld bij de club zelf legt, dit is iets waar je weinig tot geen invloed op hebt. Ik zag net op Instagram dat Ihattaren bij de kapper zit, ja dat soort dingen moet ook gebeuren, en ze moeten allemaal naar de kapper en dat soort dingen. Laten ze voorlopig die bullshit interlands er maar uit gooien, dan kunnen ze in ieder geval bij hun club in de bubbel blijven.

28 oktober 2020 om 11:39

Ja dat laatste, dat snap ik ook echt helemaal niet. Waarom gaan die idiote interlands door? En dan vooral vriendschappelijke interlands? Welke idioot verzint dat! Die gast is niet goed in zijn bol. Totale waanzin

28 oktober 2020 om 11:47

@Nick_1, Omdat ze daar maar aan 1 ding denken, en dat is geld. Die lui daar gaan over lijken.

28 oktober 2020 om 14:54

Wat mij betreft schrappen ze de Nations League en het EK 2021 allebei. Op het EK hebben we toch amper kans en het zou best kunnen dat het zonder publiek gaat gebeuren. Moet je toch niet aan denken. Het is een voetbalfeest en ik ga er niet vanuit dat komende zomer alles weer helemaal normaal is

Ik zou het erg verstandig vinden als de Uefa de Nations League schrapt. Het speelschema is overvol doordat het seizoen enorm kort is vanwege het EK aankomende zomer en de late afloop van het vorige seizoen. Dan prop je ook nog even lekker de Nations League er tussen door.

28 oktober 2020 om 11:32

Helemaal mee eens. Allemaal onnodig reizen en allemaal even uit de bubbel. Alle interlands kunnen wel even wachten. En al helemaal de vriendschappelijke. Ook gezien het drukke programma.

28 oktober 2020 om 13:09

Helemaal mee eens en roep dat ook al vanaf het begin maar er zal wel zoveel geld aan hangen dat alle landen en de UEFA het doorzetten. Je zou toch gewoon als Nederland moeten zeggen we spelen niet i.v.m. veiligheid van onze spelers en de clubs waar ze vandaan en naartoe moeten gaan. Ontopic: het is natuurlijk lastig om een bubbel te houden bij de voetballers, ze komen toch in contact met familie of andere mensen dus ja afschermen lukt nooit of je moet ze een heel seizoen in een hotel stappen en niemand die erbij komt maar dat gaat toch nooit gebeuren.

Gewoon kappen met die interlands dit seizoen. Agenda zit al bomvol en het veroorzaakt coronagolven binnen clubs. Nu is PSV de pineut, maar na de volgende interlandperiode kan het weer andere clubs zijn. Die hele Nations League is toch een veredeeld oefentoernooitje.

Ajoh, dit is nu heel erg zuur voor PSV, NAC en AZ. Echter kan het over 2 weken een groot probleem zijn voor clubs als Ajax, Vitesse of Cambuur. En over 2 weken weer bij andere clubs. Het virus is er en kan overal voor grote problemen zorgen. PSV zit nu in de problemen, maar ik verwacht dat dit later rechtgetrokken wordt door problemen bij andere clubs. Hoe dan ook, succes PSV! Hopelijk kunnen ze verrassen zoals AZ vorige week tegen Napoli!

28 oktober 2020 om 11:29

Voor Psv, Ajax, AZ en Feyenoord zijn de gevolgen van een coronagolf in de selectie wel erger dan voor andere clubs. Dit zijn namelijk de clubs die internationals leveren en die Europees spelen. De agenda van deze spelers is al overvol, als je dan ook nog eens in een selectie speelt met amper wisselspelers kom je helemaal niet meer aan je rust toe. Het lijkt me verstandig wanneer de Nations League wordt geschrapt.

28 oktober 2020 om 12:56

Maar is het voor de top 4 clubs erger? Een NAC heeft bijvoorbeeld een heel veel minder brede selectie dan een Psv. Daarnaast spelen de KKD teams minstens evenveel wedstrijden als de eredivisie.

28 oktober 2020 om 13:15

Bovendien is PSV veel kapitaalkrachtiger dan de topclubs in de Kkd. Dit kan zomaar betekenen dat je niet promoveert en in financiele problemen komt. Bij PSV zal dat wel meevallen.

28 oktober 2020 om 14:06

KKD teams spelen inderdaad evenveel wedstrijden als ED teams, daarom neem ik ook de top-4 als voorbeeld omdat zij nóg meer wedstrijden spelen. Wat betreft de selectiebreedte heb je gelijk. Alleen bestond de bank van AZ afgelopen donderdag bijna geheel uit jeugdspelers. Dan kan je nog zo'n grote selectie hebben, als er veel besmet raken ben je alsnog de sjaak.

28 oktober 2020 om 11:31

Verassen? Met het sperlers materiaal wat alsnog aanwezig is, moet je alsnog kunnen winnen van die club uit Cyprus. Dat de selectie smal is op het moment is een probleem, maar de basis is gewoon nog prima. Verdediging is altijd al het probleem geweest dit jaar.

28 oktober 2020 om 11:32

Verrassen? Ze missen 2 basissplers, waarvan ze er 1 kunnen vervangen door een toptalent als Ihattaren, tegen de nr4 van Cyprus. Dit moet gewoon een overwinning worden.

28 oktober 2020 om 11:42

Heb Omonia zien spelen in de voorronde CL uit tegen Olympiacos en vond het niet veel bijzonders, leek mij vooral een erg stugge ploeg. Hebben daarvoor wel Rode Ster Belgrado, seizoen er voor nog groepsfase CL, en Legia Warschau uitgeschakeld. Onderschatten is al makkelijk gedaan als het gaat om een ploeg uit een mindere competitie.

28 oktober 2020 om 11:32

Alleen heeft AZ weinig last in de A selectie, dus die kunnen gewoon een sterk elftal op de been brengen. Voor PSV en NAC zijn er problemen.

28 oktober 2020 om 11:35

@Steef71, Hoezo? PSV mist toch niet zoveel basisspelers? In ieder geval niks meer dan AZ. Verder is de selectie van PSV vele malen beter, die kunnen het makkelijker opvangen.

28 oktober 2020 om 11:43

@de toekomst, over 2 weken is wel ideaal moment hoor. Als die uitbraak er dan toch komt. Net als de interland periode begint.

Ontzettend zuur voor ons. We zijn pas net onderweg maar ik zie tot nu toe geen enkel signaal dat wij met Ajax kunnen concurreren. Corona, blessures, rare opstellingen, spelers uit vorm etc. Ik houd mijn hart vast de komende periode en ben bang dat we nog meer punten gaan verspelen... Ik zie ons concurreren met Feyenoord, Vitesse en AZ om plek 2. Meer zit er gewoon niet in dit jaar.

28 oktober 2020 om 11:50

Veel te voorbarig. Ten eerste, corona: nu zijn AZ en PSV de sigaar, wie zegt dat een uitbraak later in het seizoen niet Ajax, Feyenoord, Vitesse of welke andere club dan ook kan treffen? Ten tweede, blessures: Romero, Gutierrez en Obispo zijn langgeblesseerd, maar waren geen basisspeler en achter de blessure van Van Ginkel kun je je niet verschuilen. De blessure van Goetze valt bovendien mee. Dan zijn de druiven voor Ajax bijvoorbeeld zuurder met het wegvallen van Kudus. Ten derde, rare opstellingen? Hoezo? Binnen de middelen die hij heeft maakt Schmidt volstrekt logische keuzes! Dat het nog niet loopt is niet zijn schuld, als je in de laatste week als trainer nog drie directe, basiswaardige versterkingen krijgt mag je best even de tijd krijgen om de automatismen erin te slijpen. Dan had De Jong maar eerder met andere spelers over de brug moeten komen! Kortom: ik vind dat je wel een beetje piept voordat je geslagen wordt. Er is nog helemaal niets aan de hand. Daar nu al excuses uit peuren is wel het meest destructieve dat je kunt doen om de sportieve resultaten hoog te houden.

28 oktober 2020 om 12:36

@Gomez: Ajax heeft die golf al gehad in Augustus alles bij ellaar 15 man waaronder Onana. Dus dat gaat hopelijk niet gebeuren dat Ajax nogmaals ernstig getroffen word.

28 oktober 2020 om 12:47

@BJP79 bij Ajax ging het over 15 personen op een organisatie met honderden personeelsleden. Dus een echte destructieve golf hebben ze nog niet gehad. Daarnaast is het maar de vraag hoe immuun ze een paar maanden later nog zijn.

28 oktober 2020 om 12:16

Psv heeft een achterstand van 2 punten. Nog geen man overboord. De selectie van PSV kan echt wel met die van Ajax concurreren. Vooral de voorhoede is om van te smullen. Ik denk dat PSV samen met ajax gaan beslissen wie er kampioen wordt. Vitesse feyenoord en Az daarachter. Ondanks dat t best vroeg is, gaat vitesse denk ik echt hoog eindigen dit seizoen. Die speelt echt leuk voetbal. Ik persoonlijk hoop dat AZ het laagste gaat eindigen van de boven genoemde clubs. Ff met beide benen weer op de grond, vooral de directie. Is een beetje naar hun bol gestegen na een jaartje te hebben meegedaan om de schaal.

28 oktober 2020 om 13:13

Joh wat nu als een Corona uitbraak of blessure golf bij Ajax in januari komt? Dan zijn alle topduels en verlies je die ben je meteen kansloos voor de titel. Als je nu achterstand oploopt zegt dat helemaal niets voor de eindstand want dit hele seizoen is gewoon hopen op geluk en zo min mogelijk pech en als je dan pech hebt moet je het geluk hebben om dan de zwakke broeders te treffen. Kortom PSV kan nog makkelijk kampioen worden.

Volgens mij is iedereen er het mee eens dat de volgende interlandperiode sowieso geschrapt zou moeten worden. Vooral die kansloze oefenpotjes, waar de baten nooit kunnen opwegen tegen het risico op extra besmettingen. Eigenlijk zouden alle clubs gewoon hun spelers niet vrij moeten geven (wat nu ivm corona dus kan).

Dus volgend jaar bestaat de Champions League niet uit de beste Europese teams, maar uit de teams wie 't minste last ondervonden van het virus...

Kan het ook gewoon zijn dat het virus ons gewoon (nog) te slim af is? Want er wordt wel gewezen naar deze en gene - in bepaalde gevallen terecht - maar als spelers, die zich zoveel mogelijk beschermen en afzonderen, toch het virus oplopen, is het de vraag hoe het virus eigenlijk toeslaat. Om over de vele afwijkende testen maar te zwijgen. Het ene moment ben je positief, vlak daarna negatief en even later weer positief. Vertel mij eens hoe dit allemaal te verklaren valt? En of alle genomen maatregelen uiteindelijk bijna zinloos blijken te zijn. Wie het weet mag het zeggen....

28 oktober 2020 om 12:04

De gemiddelde persoon kan zich makkelijker afschermen dan een international die een lijnvlucht moet nemen om de paar weken.

Doe niet zo dom Gerbrands. Alsof die spelers met niemand anders in aanraking komen. Ze hebben thuis toch ook een vrouw zitten die echt niet maandenlang in haar eentje binnen gaat zitten. En daarbij zijn er spelers teruggekomen van interlands dus die heb je niet in de gaten kunnen houden. En buiten dat is er ook nog personeel. En volgens mij is het ook algemeen bekend dat je geen handen moet geven en afstand moet houden. Nou, ik heb spelers tijdens wedstrijden niet anders zien doen dan contact hebben met elkaar en met de tegenstanders en ja, dan kan het snel gaan. Waar ze het opgelopen hebben is wellicht lastig te traceren, kan namelijk overal zijn, maar dat het als een lopend vuurtje doorgegeven wordt kan geen verrassing zijn.
Er kan alleen maar sprake zijn van een bubbel als je de spelers van alle teams afzondert net als ze bij de nba en mls hebben gedaan en zelfs dan is het niet 100% zekerheid.

Haha, genekt door een deurklink. Waanzin.

De voetbal bubbel werkt niet, sterker nog, uiteindelijk worden ze allemaal ziek (en 99,9% kans weer beter met antistoffen). Kan je niet beter accepteren dat je ziek wordt. Ga met de hele groep (incl zieken) een paar weken in een afgesloten trainingskamp. Zorg dat de selectie ziek wordt en antistoffen creeert. Ethisch wellicht vreemd om iedereen bewust te besmetten, echter nu gebeurd exact hetzelfde....alleen praat iedereen het goed omdat je wel je best doet om het te voorkomen. Nu vormen deze spelers constant gevaar voor de eigen omgeving en helpt het ook niet om Corona besmettingen terug te dringen. Daarnaast mis je constant spelers wat ook niet praktisch is. Kortom: cancel de aankomende interland break en laat elke voetbalclub 3 weken een afgesloten trainingskamp houden.

Kan alleen maar concluderen dat het hele bestuur bestaat uit achterlijke figuren. Bubbel? Er is helemaal geen sprake van een bubbel als spelers vrij heen en weer kunnen reizen.

De NBA Play-offs waarin iedereen werd opgesloten in één omgeving, en alleen binnen komt met een negatieve test dat is pas een bubbel.

Strikte regels na leven? Dan zou ik best wel eens willen weten wat die regels zijn? Wordt er nog steeds gebruik gemaakt van een gezamenlijke kleedruimte? (dat is namelijk al tegen het advies in) En al helemaal als er besmetting gevallen zijn. Wat waren de protocollen zodra een speler postief werden getest? Werden spelers die nauw contact hadden van elkaar afgezonderd?

Ik heb het gevoel dat veel clubs in dit geval PSV hier gewoon met de pet er naar gooien wat betreft "strikt" regels naleven.

28 oktober 2020 om 15:12

Ja inderdaad. Zou mij niks verbazen als de spelers de afgelopen maanden wel gewoon uit eten mochten met hun gezin. Maar ook een vrouw van kan de oorzaak zijn van een besmetting. Het lijkt mij toch dat de eerste besmettingen verantwoordelijk kunnen zijn voor verspreiding binnen het team.

Zoek het bij de eerste spelers die besmet zijn of waren. Dat is de bron, maar misschien ook de staf of de leiding die zijn neus laat zien en niet getest wordt.
Gelukkig is het donderdag maar Nicosia anders zag het er beroerd uit.
Sterkte mannen en hopelijk snel terug.
Vanochtend de update gehoord en het ziet er gewoon beroerd uit. Als voor +-7 november niet de piek wordt bereikt wordt het een sombere kerst,

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller3219
E. ZahaviAanvaller2411
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller142
J. PiroeAanvaller101
Y. MvogoKeeper320
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

31 fans
Verdediger, 31 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 16 0 3 0
2019/2020 PSV 23 0 5 1
2018/2019 PSV 34 3 3 0
2017/2018 Jong Ajax 1 0 0 0
2017/2018 Ajax 12 2 2 0
Laatste voetbalnieuws

PSV stelt tweede plaats officieus veilig op emotionele middag voor Zahavi

PSV heeft zich officieus verzekerd van de tweede plaats in de Eredivisie, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren wonnen zelf in het Philips...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren