Willem II-aanvaller Kabangu belandde op intensive care door coronavirus

Maandag, 26 oktober 2020 om 11:32Dominic Mostert • Laatste update: 13:33

Elton Kabangu maakte maandagochtend zijn rentree op het trainingsveld van Willem II. De 22-jarige aanvaller werd drie maanden geleden getroffen door het coronavirus en raakte ernstig ziek. Volgens het Brabants Dagblad heeft Kabangu zelfs op de intensive care gelegen in het ziekenhuis.

Kabangu, die vorig seizoen vier duels in de Eredivisie speelde, was de eerste speler van Willem II die besmet raakte met het coronavirus. Op 28 juli, de dag van de eerste openbare training van de Tricolores, werd hij positief getest. De Belgische linksbuiten werd direct afgezonderd van de spelersgroep. Zijn situatie verslechterde en uiteindelijk belandde hij op de intensive care.

Hoe lang Kabangu in het ziekenhuis heeft gelegen, is niet bekend. Het heeft in ieder geval drie maanden geduurd voordat hij fit genoeg was om de groepstraining te hervatten. Hij werd maandagochtend met luid applaus begroet door de spelersgroep. Wanneer hij weer wedstrijdfit is, is nog niet duidelijk.

Voor zover bekend is Kabangu de enige speler uit de Eredivisie die op de intensive care heeft gelegen. Zondag sprak Roger Schmidt, de trainer van PSV, nog zijn zorgen uit over de mogelijkheid dat een van zijn spelers ernstig ziek wordt. "Wat gebeurt er als één van ons ziek wordt, in het ziekenhuis komt en op de intensive care komt? Denken we dan nog altijd dat we verder moeten gaan met voetballen? Het baart me zorgen", zei Schmidt tegen het Eindhovens Dagblad.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door groninger hopp)

Dit laat toch wel zien dat het virus ook sterke jonge mannen hard kan treffen. Maar goed dat hij er weer bovenop is gekomen. Sterkte aan iedereen die het virus heeft of van dichtbij meemaakt wat de gevolgen kunnen zijn!

26 oktober 2020 om 11:43

Het is een vreselijk gevaarlijk virus en met name de willekeurigheid van dit levensverwoestende virus is ongekend. Jonge gezonde mensen overlijden of worden blijvend invalide. Ik kom al maanden niet meer de deur uit en kan me voorstellen dat alle voetballers met grote angst het veld betreden. Corona ligt op de loer en het is gewoon dodelijk. Hoop echt dat het goed komt.

26 oktober 2020 om 12:25

Sterk heeft helemaal geen enkele relatie met de mate dat corona je treft. Het heeft met je daadwerkelijke gezondheid te maken. En een topfitte speler kan gewoon iets hebben waar hij in zijn normale leven (nog) geen last van heeft. Gevolgen zijn voor 99% helemaal niets. Dit is dus een uitzondering.

26 oktober 2020 om 13:00

Dit is allemaal speculeren. Er is iig niets onderliggends bij hem gevonden. Kan ook met Dna, bloedgroep en allerlei variatie te maken hebben van verschillende factoren. Het is zoals Prem zegt het is een virus die willekeurig lijkt en gezondheid speelt zeker een rol maar geen oplossing. Wat ik trouwens echt niet snap maar ben blijkbaar een van de weinige is dat we wel risico nemen met school gaande kinderen. Kinderen die vanaf 12 gewoon besmettelijk kunnen zijn zitten met 30 andere in een klas met slechte ventilatie en zonder mondkapjes met elke keer een ander kind naast je. Die kunnen thuis de familie besmetten en je kunt er weinig aan doen. School is belangrijk maar het stoppen van infecteren toch veel meer. Ik heb deze nog niet helder voor de bril.

26 oktober 2020 om 14:59

Griepprik???

26 oktober 2020 om 16:27

Niet elke oudere neemt een griepprik. Bovendien is zo'n griepprik gemaakt tegen een aantal virussoorten die vooraf worden verwacht. Kan natuurlijk ook een tussen zitten die niet vooraf werd verwacht (zoals nu ook corona). Dat samen zorgt er voor dat er nog steeds mensen komen te overlijden door griep. Neemt niet weg dat de griepprik wel degelijk werkt en bedraagt aan een verlaging van het aantal doden onder de risico groep.

26 oktober 2020 om 14:52

Ik heb je wel vaker dit soort comments zien plaatsen, en het is vrij verontrustend om te zien dat je het afdoet als een "griepje". De zorg in de wereld staat immens onder druk en je doet net alsof er niks aan de hand is? For real? Kappen met onrust zaaien en gewoon even je best doen om dit jaar samen doorheen te komen. Als je het wilt of niet. En als je vindt dat de Nederlandse overheid corrupt is, dikke prima, dan verhuis je toch lekker naar een ander land?

26 oktober 2020 om 15:46

Nou niet zo heftig als nu zou ik je zeggen. Ik ben overigens benieuwd waar je familie vandaan komen? Als ze allemaal rond de omgeving van Groningen, Friesland of Drenthe komen, dan snap ik het wel dat de zorgmedewerkers niet heel veel merken van dit hele gebeuren. Ondanks dat de stad Groningen veel besmettingen heeft, is er in de omringende omgevingen niet veel soeps. Alle actie vindt nu plaats in de randstad. Dat Rutte en het OMT alleen maar foute adviezen geven, daar kunnen ze vrij weinig aan doen, want als ik nu alle virologen heb gehoord in Nederland, dan is het gewoon echt niet te volgen. Iedere viroloog hebben hun eigen mening over dit virus, dus het is aan de Nederlander om hun "gezond verstand te gebruiken" (als ik de gemiddelde Nederlander die nu geinterviewed worden nu zie, dan is dat ver te zoeken) en kijken wat je zelf kan naleven en wat niet. Overigen geven bijna alle Europese landen foute adviezen, op Duitsland, Finland, en Noorwegen na. Het is echt niet een Nederlands dingetje hoor. Heb je trouwens al een DM gestuurd over het filmpje die je stuurde, dat ik hem niet kan zien op YT, want het is geblokkeerd.

26 oktober 2020 om 16:38

Ik kom uit Tilburg en ik ken 5 verpleegkundige uit het ziekenhuis en die melden allemaal dat ze het verschil heel erg merken. Veel meer patiënten dan bij de griep in 2018 bovendien bij die hevige griep zijn er geen poli's dicht gegaan. Nu wel omdat de assistenten daar nodig zijn op de corona afdelingen. Overigens van die 5 verpleegkundige is er 1 zelf besmet geraakt met het virus bij de eerste golf(tijdens haar werk) zij (32jr) is nog steeds aan het revalideren en heeft al een half jaar niet meer gewerkt.

Iedereen zit met de griepcijfers te vergelijken maar we vergeten allemaal 1 belangrijk verschil. De huidige cijfers zijn met maatregelen zoals een lockdown enz tov een griep in 2018 waar er helemaal geen maatregelen zijn getroffen. Dan zit je appels met peren te vergelijken. Bovendien waarom zo gefocust op de mortaliteit? Al zou niemand komen te overlijden aan dit virus dan nog moeten we ons aan de maatregelen houden. Nu wordt regulieren zorg afgeschaald omdat ziekenhuizen overvol raken. Men kan het aantal zieken niet meer aan. Daarom ook "flatten the curve" de belasting op de zorg moet omlaag zodat jij en ik naar het ziekenhuis kunnen blijven gaan als we zorg nodig hebben. Als ik een diagnose krijg van een ziekte wil ik direct de behandeling krijgen en niet een half jaar moeten wachten tot we dit virus kwijt zijn en ik aan de beurt ben.

26 oktober 2020 om 16:44

Okay, dus je neefje was er ook bij toen Brabant echt op rood stond? Klopt, Rutte heeft geschiedenis gestudeerd en heeft gewerkt bij Unilever als HR medewerker (met alle respect natuurlijk, maar niet per se iets waar je flink doorgeleerd hoeft te hebben. Beetje mensenkennis en capaciteiten ontdekken hoef je niet per se doorgestuurd te hebben). Maar naast dat Merkel een natuurkundige is, was er in Duitsland al enorm geinvesteerd in Ic's om eventuele incidenten op te kunnen vangen. Heel lang hadden te teveel capaciteit, maar nu komt het goed van pas. Ik snap wat je bedoelt maar het is best meten met twee maten. Zorgmedewerkers hebben de ethische verplichting om mensen in leven te houden en als er nu opeens gezonde mensen met enorme klachten het ziekenhuis binnenkomen, mogen ze toch niet de stekker uit het stopcontact halen? Als het zorgpersoneel niet hadden ingegrepen, dan waren de mensen die dit hebben gehad, of dood geweest of ze waren met meer complicaties naar huis gegaan. Je longen zijn zo belangrijk, want het is gewoon de motor van je lichaam. Als je "herstelt" bent, dan ben je niet helemaal hersteld van dit gebeuren. Maar dat mensen doodgaan, dat is al iets wat men van tevoren kan voorspellen, maar als wij ervoor kunnen zorgen dat men iets langer blijven leven, sure, why not? Is het minste wat we kunnen doen volgens mij.

Goede zaak dat hij weer terug is. Alleen is het maar de vraag in welke mate hij zal kunnen aanhaken, gezien de klachten die IC-patienten over houden. Conditioneel zal het een hele uitdaging worden voor 'm.

Ik ben ook heel benieuwd of hij nog op niveau terug komt gezien de verhalen van mensen die ook op de ic hebben gelegen. Wel goed nieuws voor Willem II. De ziekenboeg stroomt leeg. Volgens mij zijn van de potentiële basis 11 er nu nog 3 gebleseerd Wreidt (tot dec), Heerkens (tot nov) en Saddiki (???) Er nog niet bij. Hopelijk hebben we nu ons portie gehad en kunnen we de aankomende wedstrijden met dezelfde 11 spelen zodat ze ingespeeld raken.

Fijn voor die gozer - hoop dat er geen blijvend letsel is. Er zijn behoorlijk wat gevallen waar dit wel zo was helaas.

Andermaal een duidelijk voorbeeld van de impact die het virus op iedereen kan hebben, ook de ogenschijnlijk gezonde jonge mensen. Er zijn inmiddels voldoende verhalen bekend om voorzichtig te doen. Echter pleit ik niet voor het stil leggen van de competitie met als reden dat de risico's zeer beperkt zijn als men zich aan de regels houdt. Het virus oplopen in de buitenwereld gaat makkelijker dan in de betaald voetbalbubbel en wat we nu zien qua aantallen is onvermijdelijk bij het intensief testen zoals dat gedaan wordt. Er is simpelweg voor de meesten van ons geen ontkomen aan en je moet gewoon hopen dat er plek in de ziekenhuizen blijft. Succes Kabangu en hopelijk kun je laten zien dat zelfs na een IC-opname je terug kan komen in volle kracht.

Zo langzamerhand wordt wel duidelijk dat de competitie voortzetten waanzin is. Deze jongen heeft het gered, maar als er een speler zou overlijden? Het geld regeert....

26 oktober 2020 om 13:42

Die vind ik wel heel lastig hoor. Ik was begin dit jaar voorstander van het beã£â«indigen van de competitie, achteraf gezien had dat gecontroleerd wel uitgespeeld kunnen worden. Je wil wel proberen voor zover het kan, zo normaal mogelijk te leven. Als je 100 procent zekerheid wil, moet je gewoon een verplichte lockdown voor iedereen (dus alleen supermarkt open en meer niet). Dat brengt de economie echter zoveel schade aan, dat uiteindelijk de zorg niet betaald kan worden. Het is dus altijd een precair evenwicht zoeken tussen gezondheidszorg en economie. Je kan wel een heel romantisch beeld schetsen dat geld niet belangrijk is, maar dat is natuurlijk pure onzin. Fijn voor Kabangu dat hij weer terug is trouwens, wel echt heftig om als zo'n fitte jonge vent er 3 maanden uit te liggen. Hoop dat hij weer helemaal op z'n niveau komt!

26 oktober 2020 om 14:36

Ik zeg niet dat we in een totale lockdown moeten, maar als ik lees hoe corona huishoudt in het voetbal vind ik toch wel dat er iets meer over nagedacht moet worden hoe we verder gaan in de diverse competities. Gisteren werd al duidelijk dat de Nederlandse competitie helemaal niet in een bubbel zit. We horen Arne Slot zich grote zorgen maken over een van zijn spelers, deze speler van Willem II die op de IC gelegen heeft, verschillende spelers van NAC die erg ziek zijn geweest en heel veel ingeleverd hebben in fitheid e.d. en waarbij ook nog enkel vrouwen ernstig ziek zijn geweest en we horen van Lex Immers die bijna zijn vrouw verloren heeft... Ik denk dat sowieso de competitie aangepast moet worden, waarbij spelers langere tijd in een hotel gaan en beter geisoleerd moeten worden van de samenleving.

26 oktober 2020 om 15:36

Dat laatste (langere tijd in hotels) zou inderdaad beter zijn, vraag is alleen hoe lang je dat mag vragen van de spelers. Naast dat ze profvoetballer zijn, zijn ze ook mens. Als dat voor een afzienbare tijd is van een paar weken, krijg je dat er misschien wel door. Maar veel langer niet, dan gaan ze zelf protesteren (en begrijp ik ook helemaal).

26 oktober 2020 om 14:57

Zoals ik hierboven ook al aangeef is het mijn inziens onzin om te stoppen met voetbal. Er zijn weinig omgevingen waar je minder risico loopt dan als je elke dag getest wordt, net als de mensen waar je je de hele tijd mee omgeeft. Stil leggen gaat niet ineens tot minder besmettingen leiden, sterker nog, ik verwacht het tegenovergestelde omdat men vele malen meer sociaal contact buiten de relatief beschermde omgeving van een bvo gaat hebben.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Willem II

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.PEC Zwolle38-9
14.Willem II31-28
15.RKC Waalwijk30-22
16.FC Emmen30-28
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. TrésorMiddenvelder344
V. PavlidisAanvaller3412
M. KöhlertAanvaller320
C. NunnelyAanvaller327
K. WriedtAanvaller248
A. MurićKeeper140
J. BrondeelKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

0 fans
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren