FOX Sports analyseert ‘slappe zakken’ van AZ: ‘Goedkoop van Koopmeiners’

Maandag, 26 oktober 2020 om

Een door corona geteisterd AZ gaf ook zondag bij ADO Den Haag een zeker lijkende overwinning in de Eredivisie weg. Bij afwezigheid van vijftien besmette spelers verspeelden de Alkmaarders tot twee keer toe een voorspong: 2-2. Het is de vierde keer op rij dat AZ een voorsprong uit handen geeft in de Eredivisie. Eerder kwamen achtereenvolgens Fortuna Sittard (3-3), Sparta Rotterdam (4-4) en VVV-Venlo (2-2) terug uit geslagen positie tegen de ploeg van trainer Arne Slot.

De halve misstap van AZ kwam ook zondagavond aan bod bij ‘Dit was het weekend’ van FOX Sports. Jan Joost van Gangelen vroeg zich af of het alleen nog maar een kwestie van mentaliteit is en niet van kwaliteit. Kenneth Perez: “Maar mentaliteit is ook een kwaliteit.” Kees Kwakman haakte vervolgens in: “Vijf keer op rij een voorsprong weggeven is ook een kwaliteit en zeker de manier waarop. Marco Bizot bijvoorbeeld en niet alleen de verdedigers, maar ook heel het team dat naar achteren loopt. Als de verdedigers moéten verdedigen, dan doen ze het niet goed.”

Woedend was Teun Koopmeiners na het vijfde gelijkspel op rij van AZ. “We gaan schandalig met onze eigen kansen om”, foeterde de aanvoerder van de Noord-Hollanders na het wederom verspelen van een voorsprong. “We moeten heel erg in de spiegel kijken hoe we daarmee omgaan”, vond Koopmeiners, die dat weet aan professionaliteit en volwassenheid. “We missen kansen voor open doel en maken rare acties op momenten dat het niet gepast is. Dat kan niet.”

“Zijn de woorden van Koopmeiners niet heel goedkoop”, vroeg Perez zich af. “Hij geeft min of meer de aanvallers de schuld omdat AZ niet volwassen met de kansen omgaat. Koopmeiners is een geroutineerde speler, net als Bruno Martins Indi en Fredrik Midtsjö. Zij mogen ook best zeggen: ‘Jongens, we moeten druk op de bal blijven houden’. En niet naar achteren, naar achteren blijven lopen. Je zag het gewoon in de laatste tien minuten. Ja, dan kan-ie een keer zo vallen”, wees hij naar de late gelijkmaker.

Calvin Stengs vond dat AZ zeker wel in staat is om een wedstrijd te killen. “Als je bij Sparta met 0-4 voor staat, dan vind ik dat wel killen”, benadrukte de aanvaller na het laatste fluitsignaal. “En een 1-3 voorsprong in de zeventigste minuut bij Fortuna Sittard moet eigenlijk ook wel gedaan zijn. Vandaag moet je gewoon uitlopen en dat doen je dan weer niet. We zijn een stelletje slappe zakken op de manier hoe wij verdedigen. En we zijn in de afronding ook niet meedogenloos.”

Slot kreeg het gevoel in herhaling te treden toen hem werd gevraagd een oorzaak aan te wijzen. “Dan ga ik weer hetzelfde verhaaltje doen als dat ik al wekenlang doe. Het is heel simpel: als je zo veel kansen krijgt en je schiet er zo weinig binnen, kan je op het eind nog in de problemen komen. Drie kansen weggegeven: twee uit corners, een frommelbal op de achterlijn en daaruit twee goals tegenkrijgen.”

Deze dingen kunnen we horen omdat er geen publiek zit. ??

Geplaatst door voetbalzone op Zondag 25 oktober 2020

De trainer probeerde in te grijpen. “Zij brachten extra spitsen in, toen brachten wij extra kopkracht in. Dat werkte vandaag ook niet. Ook van de zijkant heb ik al het een ander geprobeerd om te kijken hoe we die voorsprong over de streep kunnen trekken, maar het gaat gewoon maar om één ding en dat is vandaag echt bijna belachelijk. Misschien dat ik het te rooskleurig maak, maar ik heb kansen gezien… Ik begin er om te lachen, maar dit is niet normaal. Maar het overkomt ons wel op dit moment.”

“Een aanvallend ingestelde speler zal altijd zeggen: ‘hoe wij verdedigen’”, lachte Perez. “En een verdediger zal altijd zeggen: ‘we moeten onze kansen afmaken’. Het ligt natuurlijk ergens in between. Dit alles rondom AZ is niet te bevatten.” Perez liet aan de hand van enkele situaties zien dat AZ heel erg op bepaalde aanvalselementen traint. Van Gangelen: “Dat maakt dus allemaal nog erger?” Perez: “Je moet het eigenlijk los van elkaar zien. Het idee hoe ze druk zetten, hoe ze aan de bal willen zijn. De spelers weten gewoon: zo willen wij spelen. En dan is het dubbel zo pijnlijk dat ze zo’n wedstrijd niet over de streep trekken.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door [s] onnie)

Ja dit is natuurlijk wel een serieus probleem voor AZ. Maar waar ligt het aan? De druk van buitenaf omdat ze hebben uitgesproken topclub te willen zijn? De mindere vorm van Stengs? Een te smalle selectie? Te jong? Lijkt me erg moeilijk voor Slot om er de vinger op te leggen. Dit is wel het moment waarop een Koopmeiners moet opstaan als een van de leiders van het elftal. Ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen!

26 oktober 2020 om 07:13

Zichzelf overschatten dat is het probleem. En dat begint al bij de trainer. Vorig seizoen lukte alles omdat iedereen ver boven zichzelf uitsteeg. Nu staat er wat druk op en vallen ze allemaal door de mand. Stengs, Boadu, Wijndal, Koopmeiners en Midtjso zijn allemaal leuke spelers en zijn voor eredivisiebegrippen bovengemiddeld. Maar het zijn spelers die nog wel alles te bewijzen hebben en bij de traditionele top 3 hard voor hun plekje zouden moeten knokken.

26 oktober 2020 om 07:38

Het ligt aan het gemak die men aanvaardt in de eerste helft. Men denk zo goed te zijn, omdat ze iedereen wegspelen. En dat klopt opzich ook wel, alleen moet je wel de kansen afmaken. Als je ziet hoeveel kansen er worden verprutst, dan wordt je helemaal gek. De afronding moet ook op een bepaalde manier gedaan worden, anders kan je niet zien dat ze schitterend kunnen afwerken. En dat is nu net het probleem, hou het zakelijk en maak het simpel af. Dan had je gisteren bijvoorbeeld weer met 0-6 voor gestaan in de eerste helft. Nu sta je helaas maar 0-1, en zie je het al vt aankomen. maar goed dan kom je weer op voorsprong en doet de coach een zakje mee om nog meer achteruit te voetballen. Wordt tijd dat ze eens wakker worden gemaakt. Tevens kan FOX die reporters niet eens vervangen. Hoe serieus kan je Kwakman en Perez nou nemen!

Je doet het als team. Voorin maken ze de kansen niet af, maar ondertussen lopen ze ook veel naar achteren. Je merkt dat het in de koppies gaat spelen . De overwinning in Napels heeft hun dus niet het vertrouwen gegeven

26 oktober 2020 om 01:16

In Napels had AZ niks te verliezen. Zou men men 5-0 voor de kiezen krijgen dan hadden weinig mensen wat gezegd. Tegen ADO kan je als AZ zijnde niet verstoppen. Vandaag was AZ Napoli en was de thuisploeg de underdog...

26 oktober 2020 om 07:10

Het grappige is dat de aanvallers inderdaad niet omgaan met de kansen, maar ze achtereenvolgens in deze weggegeven wedstrijden 2, 4, 3 en 2 keer scoorden. Dan kun je dat simpelweg niet alleen de aanvallers/kansen afmaken toeschrijven.

Het is inderdaad het telkens naar achter blijven lopen, waardoor je de tegenstander de kans biedt om ballen erin te pompen. Je moet dan gewoon druk blijven geven op zo’n team, want onder druk is het echt niet veel soeps bij bijvoorbeeld ADO. Het probleem ligt hem daarin alleen dat spelers als Stengs, Gudmundsson, Boadu (normaal gesproken ook) en Karlsson na 70 minuten totaal uitgeblust zijn. De conditie van de spelers is echt totaal niet op orde. En ik begrijp dat het nu een druk schema is met veel van dezelfde spelers, maar dit was ook al het geval tegen Fortuna, Sparta en VVV.

26 oktober 2020 om 06:12

Goede analayse. En juist na een drukke periode zou je toch een betere conditie moeten hebben?

Het is gewoon een mix van alles. In mijn mening is het hoe dan ook een kwestie van rust en zelfvertrouwen. Eerst missen ze veel kansen, dat heeft ook te maken met druk. Daarna loopt iedereen achteruit en ontstaat er paniek. Ja, de Corona laat z'n sporen nu ook achter, maar tegen Plzn en Dinamo Kiev was het team gezond en toen zag je ook heel veel problemen. Ik denk eigenlijk dat de problemen al van af het begin te zien waren. Nu is het een sneeuwbaleffect die heel moeilijk te stoppen is. Vorig seizoen ging echt alles goed, zelfs toen de ploeg in Den Haag hun thuiswedstrijden moest spelen. Nu gaat alles verkeerd. Ik denk dat men nu eerst een knop moet omzetten. Vergeet mooi voetbal, punten zijn nu belangrijk. De vraag is wel of AZ het tij snel kan keren? We zullen het zien.

Dan is er eindelijk eens een speler die durft te zeggen waar het op staat, en dan gaat uitgerekend Kenneth Perez lopen roepen dat het goedkoop is. Ik vond het juist een heel sterk interview van Koopmeiners, daar staat tenminste een aanvoerder. En als je alle kansen terug gaat kijken zitten er echt een aantal opgelegde tussen waar ze heel slordig mee omgaan. Als Bizot dan ook nog eens blind naar de grond gaat ipv te blijven staan. Is een gelijkspel weer volkomen onnodig het eindresultaat.

26 oktober 2020 om 13:26

Ben jij toevallig de zaakwaarnemer van Teun? of Familie? of toevallig ene hele goede kennis??

Als ze groepsfase EL doorkomen en top 5 spelen vind ik het super! Is gewoon vervelende periode met de corona gevallen en het drukke schema, maar dat maakt de spelers ook weer een stuk wendbaarder!

De eerste alinea geeft ook gelijk het echte probleem weer. Al die besmettingen, dat werkt ook door op zo'n groep, ga maar eens je eigen werksituatie, of het dagelijkse gedoe. Daarnaast hadden ze natuurlijk veel meer en eerder de wedstrijd moeten afmaken, want ze kregen wederom boven de 20! doelkansen.

wel vreemd Slot
.iedere keer dat je Leeuwin in brengt verspeelt AZ de voor sprong.
zo dat de oorzaak zijn?
kijk eens in de spiegel Slot.

26 oktober 2020 om 21:54

Het is iedereen lang duidelijk dat Leeuwin niet goed genoeg is voor AZ. Snap niet waarom hij nog speelt.

Als je 12x scoort in 5 wedstrijden dan kun je toch niet de aanvallers de schuld geven. Het hadden er vast 20 kunnen zijn, maar 12x scoren zou ook voldoende moeten zijn om ze bijna allemaal te winnen. Wat echter nooit mag is dat je in 5 wedstrijden tegen PEC, Fortuna, VVV, Sparta en ADO 12 goals tegen krijgt .

AZ leeft nog in vorig seizoen,alles lukte,nu zijn ze weer een gewone clup,die er voor moeten gaan.
En dan de bestuurders die alles hebben geprobeerd
om in de CL te komen, ze hadden echt gedacht daar thuis te horen ,spelers denken dat nu ook.

Wel vreemd, je zou zeggen AZ heeft de selectie bij elkaar gehouden en is dit jaar verder dan vorig jaar. Maar er lijkt een immense druk op hun schouders te liggen waardoor ze minder zijn. Iets wat je ook nogal vaak ziet als iemand van de subtop naar een topclub gaat in NL.

AZ was in mijn ogen zelf naar een topclub aan het groeien, maar misschien heerst er toch nog niet dat klimaat of struikelen ze nu op weg ernaar toe.

Inderdaad schande die Teun. Ik zou hem gewoon voor een miljoentje of twee naar Feyenoord laten gaan. En dan krijgen ze Stengs er gratis bij...😏

Mentaliteit is ook een kwaliteit inderdaad. Een goede mentaliteit zou voor elk professioneel team het startpunt moeten zijn.

De wedstrijd tegen Napoli bewijst dat dit AZ wel over mentaliteit beschikt. Maar waarom het nu telkens misgaat in de Eredivisie. En ook niet tegen de zwaarste tegenstanders.

AZ heeft vorig jaar zoveel geluk gehad dat ze alle geluk dat ze dit jaar zou hebben vorig seizoen hebben verbruikt. De verkoop van Idrissi speelt denk ik ook wel mee. Hij werd zwaar ondergewaardeerd ten opzichte van Boadu. Hij en Stengs waren de mannen, maar zijn naam hoorde je nooit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.FC Twente1810
7.AZ147
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. BoaduAanvaller62
A. GuðmundssonAanvaller63
J. KarlssonAanvaller63
M. BizotKeeper70
C. StengsAanvaller62
F. DruijfAanvaller30
B. ReusKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

3 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 AZ 8 2 1 0
2019/2020 AZ 25 11 4 0
2018/2019 AZ 32 8 5 0
2017/2018 AZ 26 1 2 0
2017/2018 Jong AZ 6 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

Koopmeiners: ‘Geen handige actie, je geeft de scheidsrechter een aanleiding’

Na afloop van het duel tussen AZ en FC Emmen (1-0) ging het vooral over de rode kaart die Lucas Bernadou kreeg na inmenging van de videoscheidsrechter. Teun Koopmeiners vertelt in...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren