Exact 10 jaar na dé 10-0: ‘Ik word nog elk jaar over deze wedstrijd gebeld’

Zaterdag, 24 oktober 2020 om 09:43Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 10:04

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat Feyenoord een van de grootste vernederingen in de clubgeschiedenis onderging. PSV won op 24 oktober 2010 met liefst 10-0 van Feyenoord, dat de grootste nederlaag in de Eredivisie leed en zich die dag officieel degradatiekandidaat mocht noemen. Mario Been stelde na afloop zijn functie als trainer ter beschikking, maar uiteindelijk bleef hij en eindigden de Rotterdammers als tiende.

“Het is een smet op mijn carrière en ik heb het diep weggestopt. Ik heb twintig jaar gevoetbald, maar ik word nog elk jaar over deze wedstrijd gebeld”, vertelt Rob van Dijk, de man die in het doel van de Rotterdammers tien doelpunten om de oren kreeg, in gesprek met de NOS. “Het is nu tien jaar geleden, voor mij is het verleden tijd. Daar wil ik het graag bij laten.”

Terwijl Van Dijk liever nooit meer terugdenkt aan de pijnlijke nederlaag, zorgt de 10-0 bij Ibrahim Afellay juist alleen maar voor mooie verhalen en herinneringen. “Het is een resultaat dat je altijd bij zal blijven. Met oud-ploeggenoten heb je het er nog weleens over. 'Weet je nog, die beruchte middag?' En dan komen de verhalen en herinneringen.”

Ver esta publicación en Instagram

De ??-0? is nu precies ?? jaar geleden ??? ? ?? PSV - Feyenoord 10-0? ?? 24 oktober 2010, Eindhoven? ? ? 24' Jonathan Reis ? ? 35' Kelvin Leerdam? ? 39' Bruno Martins Indi (e.d.)? ? 47' Jonathan Reis ? ? 49' Ola Toivonen ? ? 55' Jeremain Lens ? ? 59' Jonathan Reis ? ? 62' Balázs Dzsudzsák? ? 69' Orlando Engelaar ? ? 77' Balázs Dzsudzsák? ? 87' Jeremain Lens ? ? PSV: Isaksson; Hutchinson, Marcelo, Bouma (66' Maza), Pieters; Afellay (66' Bakkal), Toivonen, Engelaar; Lens, Reis (71' Koevermans) en Dzsudzsák.? ? Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, De Vrij, Bahia, De Cler; Fer (14' El Ahmadi), Mokotjo; Bruins; Schaken (35' Martins Indi), Castaignos (63' Auassar) en Wijnaldum.? ? #psv #feyenoord #oldmemories #eredivisie #040 #psveindhoven #neverforget #nederland

Una publicación compartida de Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) el

Feyenoord raakte Leroy Fer al na een kwartier spelen geblesseerd kwijt, terwijl Kelvin Leerdam tien minuten voor de pauze zijn tweede gele kaart kreeg. PSV stond in de rust echter nog maar met 2-0 voor. In de 62e minuut van het tweede bedrijf was de voorsprong echter naar 7-0 opgelopen. “Vanaf dat moment scandeerde het publiek 'tien, tien, tien', er was veel vermaak op de tribunes. We zijn er op een gegeven moment echt naar op jacht gegaan.”

“Als je in de wedstrijd zit, denk je niet na of je de tegenstander wel of niet aan het vernederen bent. Je kunt het publiek veel goals geven, dan moet je dat niet nalaten.” Het was uiteindelijk Jeremain Lens die drie minuten voor het einde de tiende treffer maakte. “Een topper tussen PSV en Feyenoord die in 10-0 eindigt, dat gaat nooit meer gebeuren”, verzekert Afellay.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door 29er)

10 jaar geleden?? Ik wordt oud man.. Wat een wedstrijd was dat zeg, al waren de revanche gevoelens wel zo groot dat ze psv thuis wel versloegen

24 oktober 2020 om 10:09

Precies dat haha, voel me echt oud worden. Naja psv thuis winnen vergeten mensen, die 10-0 nooit meer.

24 oktober 2020 om 10:12

^In een cruciale fase van de competitie ook nog. Dat bracht Ajax steviger in de kampioensrace, die ze uiteindelijk wonnen. Er werd toen zelfs gejuicht in de arena om goals van Feyenoord die op het scherm in de arena werden getoond. Dat was nog nooit gebeurd. Leuk die 10-0, maar PSV kocht er uiteindelijk niks voor en de wraak van Feyenoord was uiteindelijk zoet, ook voor Ajax.

24 oktober 2020 om 10:15

PSV verliest elk jaar in de Kuip dus ook zonder 10-0 zou dat gebeurd zijn

24 oktober 2020 om 10:20

3-1 kun je geen wraak noemen voor een 0-10 afslachting. De titel heeft PSV toen zelf verspeeld door (zoals elk jaar onder Rutten) compleet in te storten aan het eind van de competitie.

24 oktober 2020 om 10:26

Weet niet of ik er zo kapot van ben achteraf, die 10-0 onthoud je voor altijd, hoe Ajax dat jaar precies de titel binnenhaalde zullen misschien niet zo veel mensen nog herinneren.

24 oktober 2020 om 10:30

De wedstrijd waar de twee potentiële kampioenen op de slotdag moesten bepalen wie de schaal pakte herinneren veel mensen zich niet?? Persoonlijk vond ik dit een van de meest memorabele ED-middagen.

24 oktober 2020 om 10:48

@andres13 alhoewel met Mario Been aan hoer roer mag je die overwinning van Feyenoord op PSV in de Kuip wellicht nog memorabeler noemen dan de 10-0 nederlaag

24 oktober 2020 om 10:51

@laurens92 ... als jouw dat beter doet voelen mag dat😉

24 oktober 2020 om 11:05

Revanche speelde zeker wel mee. Vergeet niet dat Feyenoord 10e stond. Onder normale omstandigheden had PSV, dat voor de titel streed, daar van moeten winnen in de Kuip.

24 oktober 2020 om 12:00

Hmm, PSV heeft het altijd zeer lastig in de Kuip, maakt niet uit in welke vorm Feyenoord steekt.

24 oktober 2020 om 12:54

Ik denk dat meer mensen zich de 'finale' tussen Ajax en Twente zullen herinneren. Ja, natuurlijk is zo'n 10-0 op zichzelf memorabel, maar het seizoen als geheel was allesbehalve geslaagd voor PSV. En als Feyenoord zijnde was het juist na die 10-0, juist in een periode waarin PSV aantoonbaar beter was dan Feyenoord en juist in een fase van de competitie waarin PSV moést winnen een zoete wraak dat het met dik verdiend met 3-1 won. Ik kan me herinneren dat PSV supporters uit mijn vriendenkring geen ene moer meer om die 10-0 gaven. Die hadden ze achteraf graag voor een lullige 1-0 ingeruild als ze daarvoor een overwinning in de Kuip en een kampioenschap hadden kunnen krijgen. Overigens ging het tijdens die wedstrijd in Eindhoven tot de rode kaart van Leerdam en de blessure van Fer gewoon redelijk gelijk op. Dat daarna 't hek van de dam was: tsja, de ondergrens was bij Feyenoord gewoon erg laag destijds en spelers als De Vrij en Martins Indi waren nog piepjong.

Was een bijzondere middag om bij aanwezig te zijn geweest, al heeft het uiteindelijk wel mede ervoor gezorgd dat de schaal niet naar Eindhoven ging. Feyenoord was in de Kuip zo gebrand op revanche, en kregen dat (terecht) ook. Al herinnert iedereen zich deze 10-0 meer, dan wie dat jaar kampioen geworden was. En als je het elftal ziet van Feyenoord, is het toch wel bijzonder dat ze slechts 10e waren geworden, met De Vrij, Bmi, El Ahmadi, Fer en Wijnaldum.

24 oktober 2020 om 10:17

Kan mij de wedstrijd niet in detail herinneren, maar wel het gevoel na afloop. Nooit zo slecht gevoeld na een verlies van Feyenoord. Wat een vreselijk seizoen was dat. De selectie had potentie zoals je zegt, maar De Vrij, BMI, Fer en Wijnaldum waren toen nog zeer jong. Te jong om de enorme druk die er toen op Feyenoord stond door de slechte prestaties en zorgwekkende financiële situatie te weerstaan.

24 oktober 2020 om 10:34

Wijnaldum en fer waren 20, Castaignos, De Vrij en BMI waren 18. Daarnaast waren Leerdam en Mokotjo 20 en 21. Bruins was met zijn 23e een van de ervaren spelers in de ploeg. Veel te jong en te onervaren.

24 oktober 2020 om 11:20

Ze waren inderdaad best jong, maar toch zaten er best wel wat spelers tussen met best wel wat ervaring. Ik zat net even naar de opstelling te kijken en daar stonden gewoon ervaren spelers als van Dijk (had toen op dat moment 18-jaar Eredivisie-ervaring), Kelvin Leerdam (speelde toen z'n 3de seizoen Eredivisie), Bahia (had toen rond de 200 wedstrijden voor Feyenoord gespeeld), de Cler (had ook veel ervaring in de Eredivisie bij o.a. Ajax en Az), Fer (idem dito als Leerdam), el Ahmadi (viel in, had natuurlijk jarenlang ervaring bij FC Twente), Bruins (had toen al aardig wat ervaring opgebouwd bij Excelsior en z'n 3de seizoen bij Feyenoord) en Wijnaldum (3de seizoen Eredivisie, meer dan 50 wedstrijden op dat moment) en de enigste spelers die echt heel weinig ervaring hadden waren Castaignos (begon in de basis), Martins Indi (begon op de bank) en de Vrij (begon in de basis). Voor de rest had Feyenoord best wel wat spelers met vrij veel ervaring, ook op de bank. In de basis stonden ook gewoon spelers als Bahia (27-jaar, jarenlang basisspeler bij Feyenoord geweest), de Cler (30-jaar), van Dijk (41-jaar) en dan had je bijvoorbeeld nog iemand als el Ahmadi (25-jaar) die toen gewoon prima leeftijden en veel ervaring hadden.

24 oktober 2020 om 11:50

Van Dijk was een keeper en heeft natuurlijk niet zoveel invloed met wat er op het veld gebeurde. Daarnaast hadden spelers als Wijnaldum en Fer natuurlijk wel veel wedstrijdervaring maar dat is toch iets anders dan mentale ervaring. Als 20 jarig jochie ga je veel lastiger om met een mokerslag dan een ervaren speler van 28 die het al vaker heeft meegemaakt. Daarnaast hebben spelers als schaken en aussar wel de leeftijd maar natuurlijk niet de ervaring van het spelen bij Feyenoord op dat moment. Op de bank zaten toen: Aussar (geen ervaring). Cabral ( geen ervaring), El Ahmadi, BMI (geen ervaring), Smolov (geen ervaring), Darley (geen ervaring) en ricky van Haaren (geen ervaring). Dus op welke bankspelers doelde je? Verder de basis opstelling bestond uit 1 veertiger, 1 dertiger, 1 speler boven de 25, schaken, 1 speler van 23 en 6 spelers van 21 of jonger. Er was totaal geen gezonde balans in die ploeg. na de rode kaart gingen er 6 koppies van jonkies hangen en Bahia, de Cler en EL ahmadi konden dit niet allemaal rechttrekken

Zeker een speciaal moment voor alle PSV-ers. Een wedstrijd waar alles klopte voor Psv, en alles wat mis kon gaan bij Feyenoord, ook mis ging. Nadeel voor PSV was wel dat je op jacht naar de titel een getergd Feyenoord tegenkwam in 2011 en hier averij opliep.

24 oktober 2020 om 10:20

Denk dat PSV meer last heeft gehad van de blessure van Reis die in topvorm was ipv een getergd Feyenoord later dat seizoen.

24 oktober 2020 om 10:56

Dan moet je de wedstrijd nog maar eens terug kijken. Feyenoord was de hele wedstrijd veel dreigender en PSV had niks te vertellen in de Kuip toen.

24 oktober 2020 om 11:20

Toch vraag me ik af of we zonder rode kaart verloren hadden. Kwamen zelfs met 10 man nog op 1-1.

24 oktober 2020 om 11:30

tjsa dat is hetzelfde als jezelf afvragen of Feyenoord met 10-0 had verloren als ze ook met 11 man waren blijven staan.

24 oktober 2020 om 11:36

Heb je gelijk in. Was absoluut geen 10-0 geworden dan. Ik herinner me dat Feyenoord het eerste half uur helemaal niet zo slecht speelde.

Het verlies in de Kuip wil ik niet aan die wedstrijd ophangen. Psv verliest elke jaar traditiegewijs wel in de Kuip.

24 oktober 2020 om 10:53

Roda uit, Feyenoord uit en Heerenveen uit, bijna Standard verlies voor ons.

Vreemd genoeg begon Feyenoord eigenlijk wel goed aan die wedstrijd, ondanks het vroege uitvallen van Fer deed het tot aan het afstandschot van Reis halverwege de eerste helft en de rode kaart van Leerdam iets later niet onder voor PSV. Daarna werd de onkunde van Mario Been enorm pijnlijk blootgelegd. Auassar bij een 6-0 achterstand laten debuteren, hoe verzin je het?

24 oktober 2020 om 10:24

Mario Been blijft een echte Feyenoorder, maar met Jaap Stam de slechte trainer die ik bij Feyenoord gezien heb. Nog erger dan Arie Haan. Na zijn tijd bij Feyenoord is het ook nooit meer wat geworden met Been. Terwijl hij toch veelbelovend begon bij Excelsior en NEC.

24 oktober 2020 om 10:47

Slechter dan Gullit en Verbeek?

24 oktober 2020 om 11:14

Wat ik bij Mario Been zo bijzonder vind is dat hij goed begon aan zijn trainerscarriere en dat het eigenlijk op Feyenoord na allemaal niet zo heel slecht is geweest. Kampioen met Excelsior is gewoon prima natuurlijk. Met NEC Europees voetbal halen en zelfs overwinteren is heel bijzonder. Bij Genk weliswaar ontslagen door een hele slechte periode van 4 maanden, maar daarvoor ook gewoon meer dan 2 jaar prima gepresteerd. Dat het dan tussendoor bij Feyenoord zo mis heeft kunnen gaan.

Net nog even een stuk van de hoogtepunten teruggekeken en het meest bizarre is nog hoe groot de gaten tussen de verdediging en middenveld zijn bij die tegengoals in de tweede helft. Je zet dan toch je team een stuk compacter neer als je ziet dat je zo overlopen wordt? Niet Mario Been. Wat een matige coach, heeft de selectie later toch ook goed gezien om hem weg te stemmen.

Hoe lullig het ook is voor Feyenoord, ik vind het wel lekker dat een ploeg gewoon door gaat met voetballen. Ik stoor me er vaak aan dat een ploeg gas terug neemt bij een voorsprong, zeker in een thuiswedstrijd. Lekker door gaan en goals maken. Duitsland deed dat goed tegen Brazilië in 2014 (en eigenlijk altijd wel), de Oranje meiden doen dat regelmatig en PSV deed dat die dag ook. Het gebeurt te weinig. Mooi dat het die dag wel gebeurde.

24 oktober 2020 om 11:03

Sluit ik me ook bij aan, hoe lullig het voor de tegenstander en supporters van die land/club ook is. Kon me goed herinneren dat er toen tijdens studio voetbal continu gesproken werd of psv dit nou wel of niet had moeten doen.

24 oktober 2020 om 11:07

Ja begrijp dat ook niet ,ook dat de scheids dan precies op 90 minuten gaat affluiten terwijl elk doelpunt telt vraag maar aan Az en Ajax

Ach, het was gewoon een incident. Een Feyenoord met heel veel heel jonge spelers, die eigenlijk iets te veel in bescherming genomen werden door Mario Been, die vond dat je niet te veel kon vragen van 'die jonge gassies'. Die zakten gewoon door de ondergrens, wat af en toe gebeurt met jonge spelers, maar het waren er zo veel. Dat gebeurt dan tegen Psv, een club met een minderwaardigheidscomplex, die dan bloed ruiken en dan tot het gaatje gaan. Was het bijvoorbeeld Ajax geweest, die zouden gedacht hebben: 4-0 is mooi....uiteindelijk gaf het Feyenoord de ultieme wraak door de winst in de Kuip, waardoor Ajax gewoon kampioen werd. Ik denk dat deze wedstrijd PSV meer pijn heeft gedaan dan de 10-0 in Eindhoven bij Feyenoord....

24 oktober 2020 om 12:23

Daar geloof ik helemaal niks van. Die 10-0 moet meer pijn hebben gedaan dan wat dan ook. En als dat niet zo is wil ik de term “topclub” niet meer horen als het om Feyenoord gaat. Denk dat als je AJAX of PSV supporters vraagt of ze liever 10-0 verliezen van de concurrent of een jaartje geen kampioen worden, dat ze dan voor het tweede kiezen.

Een van de beste dingen wat Feyenoord kon gebeuren destijds. Het was het startschot voor iedereen dat Feyenoord (financiele) hulp nodig had. Tot die tijd modderden ze maar wat aan met saneren en bouwen, vanaf die nederlaag kwamen groepen als de Vrienden van Feyenoord met steunpakketten en constructies. Ik durf te wedden dat ze zonder die grote nederlaag 2 jaar geleden niet kampioen waren geworden.

Eigenlijk doet mij maar een ding herinneren aan deze wedstrijd en dat is Jonathan Reis. Wat een talent was dat, ongelofelijk zo goed al op die leeftijd. 10 Jaar later hebben we weer zo groot exceptioneel talent, ihattaren.

De hele club ging toen door een vrij lang en diep dal, en dat was het absolute dieptepunt. Wat bijzonder was in die periode was dat er toch altijd rond de 40.000 man in de Kuip zaten. Ook na die 10-0. De wedstrijd daarna was meen ik tegen vvv en was het uitverkocht als ik het me goed herinner. Die loyaliteit van zo'n grote groep supporters heeft er wel enorm aan bijgedragen dat we nu in ieder geval weer in NL in de top meedoen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller3219
E. ZahaviAanvaller2411
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller142
J. PiroeAanvaller101
Y. MvogoKeeper320
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

260 fans
Middenvelder, 35 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 3 0 1 1
2017/2018 Stoke City 6 0 1 0
2016/2017 Stoke City U23 1 0 0 0
2016/2017 Stoke City 12 0 0 0
2015/2016 Stoke City 31 2 3 1
Laatste voetbalnieuws

Afellay doet suggestie voor Oranje: ‘Hij speelt in een serieuze topcompetitie’

Als het aan Ibrahim Afellay ligt, maakt Anwar El Ghazi deel uit van de (voor)selectie van Oranje voor het komende EK. Bondscoach Frank de Boer maakt vrijdagmiddag zijn voorlopige keurkorps bekend...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 13 mei
Manchester City, Chelsea en Liverpool houden de situatie van Lautaro Martínez in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren