‘De nieuwe Matthijs de Ligt’ relativeert complimenten: ‘Ik heb er zelf niks aan’

Zaterdag, 24 oktober 2020 om

Perr Schuurs maakte woensdag in de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Liverpool (0-1) een goede indruk op de analisten in Engeland. Zo prees Rio Ferdinand het spel van de jonge verdediger. “Hij was erg, erg goed", zei de voormalig topverdediger van onder meer Manchester United. "Hij werd er bij de goal ingeluisd (door Sadio Mané, red.), maar een twintigjarige die zo op dit niveau tegen Liverpool speelt... Ik denk dat hij een goede vervanger is van Matthijs de Ligt.”

“Hij kan het stokje overnemen en het voortouw nemen. De leiding op zich nemen.” Ook Michael Owen, voormalig topspits van onder meer Liverpool en Manchester United, zag veel potentie in Schuurs. "Hij wordt de nieuwe Matthijs de Ligt. Hij is nog jong, maar wat een lichaam en wat een kracht... Hij heeft nu al veel weg van De Ligt. Prima aan de bal, agressief en sterk voor zijn leeftijd. Ze hebben De Ligt voor veel geld verkocht aan Juventus, maar Schuurs kan die rol gaan overnemen.”

“Ik heb het meegekregen en gelezen”, vertelt Schuurs via de officiële kanalen van Ajax. “Het zijn mooie woorden, maar daar heb ik natuurlijk zelf niks aan.” Bij Schuurs overheerst het gevoel dat hij Mané had moeten stoppen en dat het winnende doelpunt van Liverpool daarmee voorkomen had kunnen worden. Het verdrukt persoonlijk zijn goede prestaties naar de achtergrond. “Het kan eigenlijk niet, maar ik heb het ook meegemaakt bij AZ”, doelde hij op de goal in de negentigste minuut van Myron Boadu.

Ten Hag: 'Tactiek tegen Liverpool heeft uitstekend gefunctioneerd'

"Ik weet precies hoe het voelt. Dat is wat het gevoel overtreft, maar over een paar weken besef je dat je een goede wedstrijd hebt gespeeld”, denkt Schuurs. “Uiteindelijk blijft het wel bij je. Fouten maken moet niet, maar het overkomt iedereen. Daardoor word je naar mijn mening beter en maak je stappen, het hoort er gewoon bij.” Over stappen maken heeft Schuurs weinig te klagen. Het is voor de twintigjarige alweer zijn derde seizoen bij Ajax en woensdag stond hij in de basis in de Champions League.

“Ik denk dat ik de meeste stappen heb gemaakt qua meedogenloosheid. Dat is ook wat ik het meeste moest verbeteren. En daarin moet ik ook nog beter worden, maar ik denk dat ik daarin wel de grootste stappen heb gemaakt.” Schuurs valt ook op met zijn lange passes over tientallen meters. “Als je met vertrouwen speelt, dan doe je dingen waarbij je je goed voelt en een crosspass geef ik gewoon heel graag.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Hij was zo goed dat hij je bijna 2 goals kost , laten we nou aub niet overdrijven. Perr is een lieve jongen , en kan in balbezit soms goede dingen doen. Maar door gebrek aan wendbaarheid, startsnelheid en een matige positionering is hij verdedigend met regelmaat zeer matig.

24 oktober 2020 om 07:55

Eens +1 Perr is nog jong dus er zit nog wel wat rek ik, maar is niet zelfverzekerd genoeg en meedogenloos zoals een De Ligt, Sanchez of Vertonghen/Alderweireld dat zijn of waren.. Ajax doet er goed aan om weer een kopsterke sloper met wat ervaring te scouten

24 oktober 2020 om 08:07

@Pipantelic, Mathijs de Ligt was tegen Bayern München in twee wedstrijden Lewandowski volledig kwijt. En tegen Juventus was hij twee keer de slechtste man op het veld (weliswaar scoorde hij) Juist de Ligt maakte enorm veel fouten door zijn meedogenloosheid. Die stapte altijd in en was daarom ook vaak genoeg te laat. Ook de Ligt is enorm gegroeid daar in. Net zoals Schuurs gegroeid is. Ik zeg niet dat Schuurs net zo goed word, ik zeg alleen dat de Ligt meer dan vaak genoeg grote fouten heeft gemaakt tegen top ploegen.

24 oktober 2020 om 08:14

D-Bergkamp Slechtste man op het veld tegen Juve? Ik herinner me juist dat ie beestachtig stond te verdedigen. Blind was nog beter overigens ( vooral in de uitwedstrijd ). Maar de Ligt heeft die wedstrijden amper een duel verloren.

24 oktober 2020 om 08:20

Dit vind ik altijd zo een onzin , die en die maakte ook veel fout bla bla bla. Tussen de Ligt en Schuurs zit een heel groot verschil en dat is vooral winnaarsmentaliteit meedogenloosheid en de manier waarop ze een duel aan gaan. Bij de Ligt is dit alles volkomen natuurlijk , en bij Perr word dat nu aangeleerd. Daar kom je in de absolute top niet mee weg, maar goed dat is mijn mening.

24 oktober 2020 om 08:49

Ik vindt het een onzin als je een speler afrekend op een foutje tegen een top aanval waardoor er een eigen goal valt. Feit is dat hij zich idd in de lure liet leggen en dat daar een goal uit valt. Maar wat als Nico die bal niet verkeerd raakt? Schuurs heeft genoeg fouten van andere opgelost. En vergeet niet dat die aanval elke wedstrijd kansen krijgt. Maakt niet uit tegen welke ploeg. Kortom, alle verdedigers worden wekelijks tot fouten gedwongen. Maar dat zijn wereldverdedigers en een jonge gast die net een basisplaats bij Ajax heeft gekregen wordt daar op afgerekend... Daarmee wil ik niet zeggen dat Schuurs een topper is. Maar deze wedstrijd geeft mij juist heel veel vertrouwen want daarin was hij en de meeste van het team goed. Vooraf hinkte ik op 2 mogelijkheden. Of een spannende pot maar er was ook een kans dat Ajax helemaal zoek gespeeld zou worden. Als ik dan achteraf moet concluderen dat Ajax qua kansen wellicht had moeten winnen maar door een ongelukkig moment verliest kan ik niet zeggen dat Schuurs daar de schuld aan heeft.

24 oktober 2020 om 09:43

@XaviKoning, foutief helaas, ga de wedstrijd maar terug kijken. Blind op LCV en Veltman op rechtsback waren de uitblinkers en niet Mathijs de Ligt. Die hebben met zijn tweeen bijna alle ballen weg gekopt o.a.

24 oktober 2020 om 09:44

@Baradona, zeg nergens dat Schuurs net zo goed word. Ik zeg alleen dat M de Ligt net zo goed genoeg fouten maakte op CL niveau alleen lijkt iedereen dat vergeten. Schuurs maakt een fout tegen misschien de beste winger ter wereld (op Neymar in vorm na) niet geheel schandelijk als 21 jarig broekie

24 oktober 2020 om 10:02

@D-Bergkamp, ik ben een fan van De Ligt maar mensen zijn vergeten dat hij zeker ook fouten maakte, ook in belangrijke wedstrijden. Ik weet niet of Schuurs net zo goed zal worden, maar ik vind dat hij het goed deed woensdagavond. Ja, het was niet foutloos, maar als Tagliafico de bal er niet per ongeluk in had geschoten en de bal van Klaassen erin was gegaan, had niemand iets gezegd over die fout.

24 oktober 2020 om 10:05

@Pipapantelic: je trekt de vergelijking met Vertonghen/Alderweireld maar die waren echt nog niet zo solide op die leeftijd hoor. Was heel vergelijkbaar met Schuurs nu en in sommige opzichten misschien zelfs minder. De lat lag toen minder hoog bij Ajax. Toen Vertonghen/Alderweireld vaste basiskrachten werden speelde Ajax al jaren geen CL en hadden in de EL ook gewoon moeite met mindere aanvallers dan Sané. Zelfs in de Eredivisie. Mensen moeten niet vergeten dat De Ligt een unicum is op die leeftijd. Zo jong en zo goed komt bijna nooit voor. Verdedigen is een ervaringsvak.

24 oktober 2020 om 11:20

@D-Bergkamp tegen de Spurs was hij ook niet goed maar De Ligt heeft wel de potentie een Europese topverdediger te worden. Schuurs zie ik uitgroeien tot een horse verdediger maar ik weer niet of het Europese top kan worden. Die Botman bij Lille maakt overigens wel heel veel indruk

24 oktober 2020 om 12:35

@Japie, beweer ook nergens dat Schuurs goed genoeg word voor de Europese top. Geef alleen aan dat er word vergeleken met de Ligt die zeker Europees voldoende steken heeft laten vallen. En dat het daarom geen schande is dat Schuurs een keer Mané uit het oog is. Die draait de duurst betaalde verdedigers ter wereld ook tureluurs. Al ga je op die manier kijken heeft Schuurs gewoon een solide wedstrijd gespeeld. Geen 8+ maar zeker ook geen onvoldoende. Als je tegen Liverpool alleen een doelpunt tegen krijgt uit eigen doelpunt heb je het niet slecht gedaan. Ze scoren namelijk praktisch gezien altijd en overal

24 oktober 2020 om 12:44

Ze lijken qua uiterlijk misschien op elkaar De Ligt en Schuurs maar daar houdt het ook op. Schuurs toont wekelijks aan dat hij niet kan verdedigen, niet alleen tegen liverpool maar ook bijvoorbeeld tegen vitesse werd ie weggeblazen. Vorig jaar az uit, heerenveen thuis. Snap écht niet dat mensen denken dat hij een topper is/wordt

Vind dat Schuurs zijn kans echt heeft gepakt dit seizoen! Als je je bedenkt dat Alvarez voor ik geloof 5 keer zoveel is gekocht en ook op die positie uit de voeten kan zeg ik: schitterend

24 oktober 2020 om 08:12

Ik denk dat dat vooral iets zegt over Alvarez

24 oktober 2020 om 08:19

Deels waar, maar ik denk dat je daar Schuurs mee te kort doet!

Wat ik zo mooi vind aan die analisten in Engeland, is dat ze het dus ook hebben over de tegenstander en daar goede analyses op kunnen loslaten. In Nederland geven we eigenlijk alleen maar aandacht aan de Nederlandse ploeg.

24 oktober 2020 om 09:52

In Engeland heb je analisten zitten die er zitten om te analyseren. In Nederland heb je types als Van Hooijdonck, Van de Vaart en Derksen die niet analyseren maar of populistisch lullen of hun gelijk willen halen. De manier waarop er bij Skysports en Motd geanalyseerd wordt, mogen ze bij Foxsports en studio voetbal nog niet eens de veter van strikken. De enigste die een beetje in de buurt kwam was Jan van Halst vroeger met de piero. Dan spreek je alleen over minimaall 10 jaar geleden.

Per Schuurs kan helemaal niet verdedigen, dat heb ik al vanaf dag 1 geroepen en dat laat hij wekelijks zien. Hij heeft gewoon niet het gevoel voor verdedigen en al helemaal geen killerinstinct. Dat mensen denken dat hij een potentiële topverdediger is snap ik dan ook écht niet. Hij is het niveau Fortuna Sittard niet ontgroeid

24 oktober 2020 om 10:52

Hij is ieder geval nog niet klaar voor dit niveau. Ik vind hem ook niet beter dan Botman die weg moest

24 oktober 2020 om 11:22

Botman is een hele goede verdediger maar van wat ik heb begrepen wilde hij zelf weg

24 oktober 2020 om 11:45

Botman heeft zich aardig ontwikkeld zeker weten. Maar die was voor z'n tijd bon Heerenveen echt heel slecht bij jong Ajax. Botman kan heel slecht met ruimte in z'n rug verdedigen. Dat hij het nu prima doet is goed voor hem maar bij Ajax 1 had hij het echt niet gered

24 oktober 2020 om 12:39

@hansje1969: wij hebben samen denk ik aardig wat verdedigende toppers door de jaren heen gezien over verschillende generaties denk ik dus we hebben aardig wat vergelijkingsmateriaal. Jij zegt dat hij nog niet klaar is voor dit niveau, helemaal mee eens. Alleen ben ik van mening dat hij het gewenste niveau ook nooit gaat aantikken. Zit er gewoon niet in, je kunt niet van een kwartje ineens een rijksdaalder maken.

24 oktober 2020 om 13:07

Dan moet je het kwartje wel heel erg plat slaan om er een rijksdaalder van te maken. Maar ben ook wel een beetje bang dat je gelijk hebt. Hoop natuurlijk van niet.

24 oktober 2020 om 13:18

@XIII waarom niet? Blind en Veltman zijn ook geen verdediger die kunnen spelen met ruimte in hun rug

24 oktober 2020 om 14:29

Veltman beheerst iig het verdedigen an sich. Hij maak alleen vaak onnodige fouten en heeft vaak ook het geluk tegen. Blind is daarentegen verdedigend minder maar heeft weer andere kwaliteiten (opbouw, passing). Schuurs heeft niks van dit alles. Niet sterk in de lucht, fysiek niet sterk, geen pass, geen schot, geen killersinstinct, geen snelheid. Dus daarom niet

Lachwekkend, dat niveau gaat hij nooit halen. Ik vind hem juist erg zwak woensdag, naast dat doelpunt maakt hij nog een aantal grote fouten!!!!

Ik denk dat Schuurs te lang blijf zitten net de fouten die hij maakt. Hij speelde zeker tot aan dat doelpunt een zeer degelijke partij. Dat hij uitgespeeld wordt door een aanvaller van dat niveau , dat is normaal. Dat hij later die fout maakt bij de middencircel daar moet hij wel aan werken.

Dat eeuwige vergelijken is ook echt wel kansloos moet ik zeggen. De Ligt is een super talent in zijn categorie en wellicht het grootste verdedigende talent ter wereld, ga dat even gebruiken als vergelijking of vervangen. Je zal altijd minder zijn en dat geeft helemaal niet.

24 oktober 2020 om 10:05

Soms denk ik dat die vergelijkingen deels gebaseerd zijn op het uiterlijk: net zoals Donny steeds werd vergeleken met Klaassen, wordt Schuurs nu vergeleken met De Ligt. Natuurlijk ook vanwege de positie, maar het begint bij het uiterlijk.

Juist doordat hij de kans krijgt op.zo een jonge leeftijd dat gaat van hem een grote maken. Bij geen enkele andere club zou hij zo vroeg een kans krijgen op dit niveau en dan zou het een middelmatige speler blijven maar door het ajax beleid gaat hij uitgroeien naar een een iets lager dan de Ligt denk ik.

De volgende Ajacied die we omhoog gaan schrijven. Heb er nu al zin in de komende jaren. In mijn mening is het niet meer dan een aardig speler , zie ook niet heel veel potentie meer dan dit omdat hij totaal niet wendbaar is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2432
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1812
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller93
A. OnanaKeeper90
D. TadićAanvaller97
L. TraoréAanvaller96
AntonyAanvaller84
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

6 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 8 0 1 0
2019/2020 Ajax 10 1 0 0
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 29 4 1 0
2019/2020 Jong Ajax 2 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Valentijn Driessen noemt deal met Tagliafico ‘handig spel van Ajax’

Nicolás Tagliafico gaat zijn tot medio 2022 lopende contract bij Ajax met een jaar verlengen, zo heeft zijn zaakwaarnemer Ricardo Schlieper bevestigd aan De Telegraaf. Valentijn Driessen, chef voetbal van de...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren