Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Nederlander die in een van de mooist gelegen stadions ter wereld speelt

Laatste update:

Nederlandse profvoetballers zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden, van de spotlights van de grote Europese competities tot de meer avontuurlijke dienstverbanden op andere continenten. In de rubriek Over de Grens spreekt Voetbalzone wekelijks met een speler die buiten de landsgrenzen actief is. Met deze keer aandacht voor Derek Agyakwa, die momenteel door het Engelse Watford verhuurd wordt aan Como in de Italiaanse Serie C.

Door Chris Meijer

Het Stadio Giuseppe Sinigaglia is zonder twijfel een van de mooist gelegen stadions ter wereld. De thuishaven van Como 1907 ligt zo dicht bij het Comomeer, dat je bovenop de steile tribunes een schitterend uitzicht hebt. Een forse afzwaaier zou in theorie zomaar pardoes over de Viale Giancarlo Pueche het water in kunnen stuiteren. “De omgeving hier met het meer en de bergen is schitterend, daar geniet ik wel van. Als we over omstandigheden praten, is het wel wat anders dan Engeland. Maar uiteindelijk ben ik hier om mezelf te ontwikkelen, daar ligt de focus op”, zo wenst Derek Agyakwa direct te benadrukken, nadat hij even heeft gelachen heeft om de verschillen tussen Como en het ten noordwesten van Londen gelegen Watford. Het uitzicht dat je vanaf de tribunes van het Stadio Giuseppe Sinigaglia over het Comomeer kunt hebben, heeft de achttienjarige verdediger op korte termijn mogelijk ook vanaf het balkon van zijn appartement.

De eerste weken in Como heeft Agyakwa doorgebracht in een hotel. Zowel op als buiten het veld moest hij even zijn plaats vinden in het noorden van Italië. “De taal moet ik nog leren, dat heb ik nog niet onder de knie. Er wordt weinig Engels gesproken. Ik word veel geholpen door de Nederlandse (Azzedine Dkidak en Ismail H'Maidat, red.) en Engelse jongens. Er wordt meer countervoetbal en op de lange bal gespeeld, in Engeland heb je meer de bal. De manier van spelen is anders, maar dat is goed voor me op deze leeftijd. Ik kan zo leren verdedigen. De focus ligt hier op verdedigen, in ieder geval in de Serie C. Het gaat er op de training hard aan toe, iedereen vliegt erin. Je moet altijd scherp zijn. De beleving hoort een beetje bij Italië, dat fanatieke”, vertelt hij over zijn eerste indruk van het Italiaanse voetbal. Tegen Lucchese maakte Agyakwa zijn debuut in de Serie C met een 2-3 overwinning én een gele kaart. “Met de ervaring die ze hebben, gaan ze toch heel snel liggen in het strafschopgebied. Het lijkt soms alsof ze eerder gaan liggen dan schieten. Die gele kaart was voor een schwalbe, honderd procent.”

Voor Agyakwa is Italië de tweede halte in het buitenland, nadat hij het afgelopen jaar doorbracht bij Watford. De geboren Amsterdammer kwam in 2017 in de jeugdopleiding van FC Twente terecht, nadat hij was weggekaapt bij FC Amsterdam. Na twee jaar in Enschede te hebben gespeeld, bleek er voor hem geen toekomst bij de club te zijn weggelegd. “Daarna had ik even geen club en trainde ik voor mezelf, samen met mijn oom en vrienden. Via Djaniny Lopes Mendes kwam ik in het contact met Royal Rounds World en zij hebben een stage bij Watford geregeld”, verklaart Agyakwa. “Ik ben nooit zenuwachtig, maar dat was op de eerste dag bij Watford wel het geval. Puur omdat ik besefte dat ik vanuit het niets bij een Premier League-club terecht kon komen. Ik bleef geloven in God en hard werken, want ik wist wat ik kon. Ik kende mijn eigen kwaliteiten en uiteindelijk werd mijn geloof beloond. Dat voelt ook als een bevestiging naar mezelf.”

Doordat Agyakwa niet speelgerechtigd was, speelde hij vorig seizoen geen wedstrijden voor Watford.

Na een stage van twee weken kreeg Agyakwa bij Watford aanvankelijk een contract voor zes maanden aangeboden. “Ik heb vroeg volwassen moeten worden, ik zat al sinds mijn vijftiende in een gastgezin in Enschede. Maar ik wilde al langer de stap naar Engeland maken. Daar kwam ik overigens ook in een gastgezin terecht.” In zijn eerste jaar moest Agyakwa het louter stellen met trainingen, omdat hij niet speelgerechtigd was. Op het moment dat alle formaliteiten afgerond waren, brak de coronacrisis uit en moest hij terugkeren naar Nederland. “Daardoor heb ik vorig seizoen geen minuten gemaakt, maar ik trainde als speler van de Onder-18 wél vast mee met de Onder-23. Het duurde een paar maanden om aan het Engelse voetbal te wennen, het tempo lag hoger en het was fysiek een stuk zwaarder. Daardoor heb ik mezelf sneller ontwikkeld, ik moest sneller denken en slimmer spelen.”

Agyakwa verscheen tevens al op het trainingsveld bij het eerste van Watford. “Dan sta je ineens tegenover Troy Deeney, dat is wel even wat anders. Hij is wel de moeilijkste tegenstander die ik op de training bij het eerste heb gehad, denk ik. Als je met zulke jongens traint, word je beter. Ze proberen jou een betere speler te maken, dat is alleen maar mooi. Ik werd door iedereen goed opgevangen, maar Christian Kabasele, Daniel Bachmann en Ken Sema hielpen me het meest. Kabasele is inderdaad een Belg, al spreekt hij niet zo goed Nederlands. Ik had zelf niet verwacht dat ik binnen een jaar de stap naar het eerste zou maken”, vertelt Agyakwa met een glimlach. Zijn perspectief leek afgelopen zomer alleen maar zonniger te worden, daar Watford degradeerde uit de Premier League en daardoor afscheid nam van verschillende spelers. Agyakwa kreeg in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een kans in het eerste en maakte in de EFL Cup-wedstrijd tegen Oxford United (1-1, winst na strafschoppen) zijn officiële debuut.

Voorlopig speelde Agyakwa twee officiële wedstrijden voor Watford.

“Een leuk feitje: ik heb bij Watford eerder een wedstrijd in het eerste gespeeld dan in de Onder-23”, lacht hij. Agyakwa kwam vervolgens ook negentig minuten in actie tegen Newport County, dat door een 3-1 overwinning een einde maakte aan het avontuur van Watford in de EFL Cup. Deze nederlaag leidde mede de verhuurperiode bij Como in. Met William Troost-Ekong en Francisco Sierralta (allebei afkomstig van Udinese) arriveerden er in de laatste maand van de transferwindow bovendien twee meer ervaren centrumverdedigers. “Het was een hele goede ervaring, ook om met spelers als Nathaniel Chalobah en Tom Cleverley te spelen. Ik heb veel geleerd in die periode, ik ben God heel dankbaar daarvoor. Het leek erop alsof ik bij het eerste van Watford zou blijven. Toen we werden uitgeschakeld in de EFL Cup, betekende het dat ik minder minuten zou kunnen maken in het eerste. Ik had zelf nog niet gedacht aan een huurperiode, eerlijk gezegd. Op het moment dat ik eigenlijk terugging naar de Onder-23, was de transferwindow bijna dicht.”

“Ik had weinig tijd om te beslissen, dus eigenlijk was dit mijn enige optie en er was weinig tijd om iets anders te vinden. Watford en ik waren het eens dat ik ergens in een eerste elftal moest blijven spelen. Ik heb er goed over nagedacht en heb de keuze gemaakt om hier naartoe te gaan”, gaat Agyakwa verder. Como zat al langer achter hem aan, maar doordat het erop leek dat Watford hem dit seizoen binnenboord wilde houden, had hij daar nog niet van gehoord. Agyakwa bekent in alle eerlijkheid dat hij vooraf niet al teveel wist van Como. “Voor mij was alles vrij nieuw, ik wist eigenlijk niks van Como. Sterker nog, ik hoorde nu pas voor het eerst van Como. Van de Serie A weet ik best wat af, maar van de Serie C... Como wil promoveren en het is mooi om te vechten voor een kampioenschap, in dat opzicht hebben ze me wel overtuigd. Tot nu toe heb ik het idee dat ik me hier goed kan ontwikkelen, er is een perspectief geschetst dat ik veel aan spelen zal toekomen.”

“Ik wist eerst ook niet dat er Nederlandse jongens zaten, ik had vrij weinig research gedaan. Nadat ik een post op Instagram plaatste, zocht Ismail meteen contact om me welkom te heten. We zijn vanaf de eerste dag vrienden geworden en ik krijg binnenkort een appartement bij hen in de buurt”, zegt Agyakwa over de band met Dkidak en H'Maidat. De periode in Como moet de opstap vormen naar een vaste plaats in het eerste van Watford. The Hornets verlengden voor Agyakwa naar Italië vertrok zijn contract tot medio 2022. “Het deed me goed dat ze vertrouwen toonden, daar ben ik heel blij mee. Elke jonge speler wil bij het eerste blijven, als hij daar een beetje aan mag proeven. Dat was voor mij ook zo, ik wilde daar blijven. Het is anders gelopen en dit is ook prima, want ik ga me hier ontwikkelen en kom sterker terug. Ik weet wat ik doe, ik wil een van de beste of zelfs de beste worden op mijn positie. Als het niet gaat zoals ik wil, dan moet ik maar afdwingen dat het gaat zoals ik wil.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dacht bij het lezen van de titel aan Nigel de Jong omdat hij in de zandbak van Qatar speelt waar veel nieuwe moderne stadions staan.

26 oktober 2020 om 13:06

Persoonlijk vind ik zo'n zandbak nou niet bepaald de mooiste omgeving om in te voetballen.

Dat stadion ligt idd wel erg mooi zeg. Como is overigens de club waar niemand minder dan Paoli Rossi zijn eerste stappen in het betaalde voetbal heeft gezet. maar ook Zambrotta en Tardelli

26 oktober 2020 om 20:54

De stad Como zelf is ook prachtig! Rondom het meer ook veel prachtige plekken, o.a. de veerboot Menaggio - Bellagio... Fijne vakantie was dat!

Leuk om zulke verhalen te lezen. Die jongen heeft toch een bijzondere loopbaan tot nu toe. Overigens lijkt het me wel verstandig als hij in het vervolg wel research gaat doen voordat hij ja zegt tegen dit soort avonturen. Genoeg spelers die hun loopbaan (tijdelijk) hebben verkloot door verkeerde keuzes te maken. Voor je het weet ben je compleet uit beeld en heb je geen club meer. De ligging van dat stadion is inderdaad wel erg tof. Doet me denken aan Reijka.

26 oktober 2020 om 18:03

Dat van Rijeka vind ik nóg gaver, omdat je daar ook nog die hoge rotswand aan de andere kant hebt.

Ik was jaren geleden met m'n vrouw op vakantie in Kroatie. We zijn toen gaan kijken of er toevallig ergens een voetbalwedstrijd gespeeld werd die we bij konden wonen. De Europa League-voorronde Rijeka - Zilina bleek het best in het schema te passen. We gingen er op de bonnefooi naartoe, zonder dat we iets wisten over dat stadion. Dat werd nogal een aangename verrassing...

26 oktober 2020 om 18:51

Dat zijn geweldige ervaringen! Sommige plekken op deze wereld zijn echt zo mooi, niet te beschrijven.

Zelf speel ik dan floorball, normaal een indoorsport. Maar één keer door puur toeval bij een "vriendschappelijk" toernooi terecht gekomen, dat buiten werd gespeeld. Doe jezelf een plezier en beeld je even een sport in een een dood normale gymzaal en google daarna op "arosa floorball". Toch net even een andere ervaring.

27 oktober 2020 om 10:52

Ja dat zijn de leuke dingen in het leven. Denken dat je even naar een random wedstrijdje gaat en dan ineens in zo'n stadion aankomen. Leuke verrassing. Die rots maakt het inderdaad wel af bij Reijka, maar die atletiekbaan is dan wel weer zonde.

27 oktober 2020 om 15:12

@sieb nr. 15: Ja, dat zijn inderdaad de mooiere verrassingen. Voordat we kinderen hadden reisden mijn vrouw en ik nog best veel en omdat we allebei behoorlijk voetbalgek zijn, probeerden we altijd wel wat wedstrijden en stadions mee te pikken, bij voorkeur op de bonnefooi zonder veel research vooraf. Leverde best bijzondere momenten op. Met valse kaartjes binnenkomen bij een wedstrijd in Nicaragua en na 90 minuten oersaai voetbal pas merken dat het de beslissingswedstrijd om de landstitel was. Een topper bezoeken in Ecuador, waar in de rust massaal geknokt werd, maar waar iedereen direct weer netjes ging zitten toen de tweede helft begon. Mooi op tijd bij het National Stadium van Laos staan voor een interland en dan te horen krijgen dat er gespeeld zal worden in het New National Stadium aan de andere kant van de stad...

geweldig mooi stadion, zelfs wanneer het leeg is voel je de sfeer. jammer dat deze stadions verdwijnen!

Het meren-gebied in Noord-Italie is echt prachtig. Ik houd persoonlijk meer van Lago d'iseo (kleiner en veel minder niet-Italiaanse toeristen), maar Como is ook echt prachtig. Superleuk om dit soort verhalen te lezen van voetballers. Ben benieuwd waar hij uiteindelijk belandt!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren