Derksen fileert ‘waardeloos’ Ajax-duo: ‘Bijna vloeken tegen het voetbal’

Woensdag, 21 oktober 2020 om

Ajax begint woensdagavond aan de Champions League-campagne met een thuiswedstrijd tegen Liverpool. Johan Derksen en Wim Kieft analyseren in de studio van Veronica hoe trainer Erik ten Hag zijn elftal tegen de regerend kampioen van Engeland binnen de lijnen kan brengen. Er klinken echter weinig positieve woorden over een eventueel middenveld met Edson Álvarez en Lisandro Martínez.

“Ze waren er vorig jaar relatief dicht bij om de poulefase te overleven, met Valencia en Chelsea. Dat zal het doel zijn. Ik heb Atalanta afgelopen week zien voetballen. Dat viel niet mee, hoor. Dat is wel een moeilijke ploeg. Liverpool is iets te hoog gegrepen, dus daar moet je je op gaan richten. Salah, Mané, Firmino: geweldig elftal”, zo begint Kieft de voorbeschouwing op het duel tussen Ajax en Liverpool. Presentatrice Hélène Hendriks vraagt zich af hoe Ajax zal gaan spelen in het eerste groepsduel van de Champions League.

“Zoveel mogelijkheden heeft hij niet, je blijft in de verdediging met mensen zitten die het hele jaar in de Eredivisie spelen en nauwelijks serieuze tegenstand krijgen”, antwoordt Derksen. “Die worden nu voor het eerst in lange tijd geconfronteerd met aanvallers van wereldtop. Ik ben benieuwd hoe die zich gedragen in de duels. Normaal gesproken wordt Ajax onder de voet gelopen, maar ze hebben me al een paar jaar verbaasd tegen hele sterke tegenstanders. Ze blijven met goed positiespel heel goed op de been en ik denk dat ze nooit van Liverpool kunnen winnen, maar ik laat me graag weer verrassen.”

Ajax kondigt Champions League-start aan met meesterlijke video | THE AMSTERGEMS

Hendriks vraagt zich af of het elftal van Ajax ‘beter in elkaar valt’ met Davy Klaassen, die in het slot van de transferwindow terugkeerde in Amsterdam. “Je kan hem er blindelings in zetten, hij weet hoe er gevoetbald wordt”, zegt Kieft. “Het ligt natuurlijk niet bij Klaassen, want de vraag is hoe hij zijn middenveld gaat bezetten tegen een ploeg die zo enorm goed is in omschakelen. Als je met Gravenberch en Kudus gaat spelen... Kudus heeft nog nooit op dit niveau gespeeld en Gravenberch heeft nog weinig ervaring. Ik denk dat hij defensieve zekerheid gaat inbouwen, Álvarez of Martínez heb je ook nog achter de hand.”

“Dat vind ik bijna vloeken tegen het voetbal, als je hele goede spelers tot je beschikking hebt”, zo reageert Derksen op de suggestie van Kieft om Martínez of Álvarez op te stellen. “Die twee zijn waardeloze aankopen, die voegen helemaal niets toe. Martínez is een hele gewone voetballer. Daley Blind zou ik wel voor het evenwicht op het middenveld willen hebben, dat is een verstandige en rustige jongen. Ik denk hij toch in het centrum gaat spelen en zij krijgen het moeilijk, want de centrumverdedigers zijn niet zo snel en niet zo sterk in de lucht. Dat is op dit niveau een kwetsbaar centrum.”

“Het is niet verstandig als de backs over de vleugelspelers heen gaan en de achterlijn bij de tegenstander willen halen, want dan vallen er gaten en zijn ze weg. Of Ajax moet inzakken? Ze moeten een beetje doen wat Dick Advocaat met Feyenoord doet, dat ze op een kleine ruimte moeten gaan spelen. Daar is Liverpool minder bedreven in”, besluit Derksen. Ajax en Liverpool trappen woensdagavond om 21.00 uur af in de Johan Cruijff ArenA.


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door london calling)

Over Edson Alvarez als middenvelder heeft hij natuurlijk wel gelijk. Maar Martinez is gewoon een prima speler gebleken, snap ook niet waar die mening op is gebaseerd.

21 oktober 2020 om 08:13

Ik persoonlijk vind Martinez gewoon echt een goed speler. Heeft volgens mij ieder vorig jaar gelijk weten te overtuigen! Nu opeens kan hij er niks meer van? Vind het maar bijzonder allemaal....

21 oktober 2020 om 09:20

Het probleem hierin is dat Dhr. Derksen ooit, na een paar wedstrijden heeft geroepen dat Martinez er niks van bakt. Die mening had hij al gegeven op basis van een wedstrijd of twee. Dhr Derksen is ook simpelweg te eigenwijs om zijn mening bij te stellen en toe te geven dat hij ongelijk heeft. Iedereen ziet dat Martinez echt een prima speler is, zeker als verdedigende middenvelder is hij waarschijnlijk op dit moment nog wel beter dan Gravenberch. Alleen vertegenwoordigd Gravenberch gewoon veel meer waarde, dus zal Martinez op dit moment het nadeel van de twijfel krijgen van Ten Hag.

21 oktober 2020 om 09:51

Joh, Johan heeft ooit 1x een totaal debiele opmerking over Martinez gemaakt en weigert er gewoon op terug te komen. Koppigheid vooral, geen 'mening' gebaseerd op iets, maar gewoon een vooroordeel.

21 oktober 2020 om 11:27

Vind martinez prima speler, maar geen Ajax speler. Daar is hij voor t middenveld, niet technisch genoeg voor. En niet echt de versnelling die je nodig hebt als back. En als cv komt hij lengte tekort (in theorie). Neemt niet weg dat martinez t prima gedaan heeft vorig jaar.

Ten Hag moet gewoon dezelfde 11 brengen als afgelopen weekend. Elk punt dat je hier pakt is meegenomen. Lekker laten ballen en de punten pakken tegen Atalanta en Midtjyland.

21 oktober 2020 om 07:19

Oneens, Liverpool is nu te pakken. Ze speelden goed tegen Everton maar 1 punt uit 2 wedstrijden en ze missen tiago die tegen Everton de allerbeste van het veld was... zeker dat ze zich minder sterk voelen dan de afgelopen 2 jaar. Promes gewoon ipv traore (tadic spits) en martinez voor Gravenberch is de beste opstelling. Ben bang dat eric voor alvarez kiest ipv martinez mja.

21 oktober 2020 om 07:38

Ik ga ook voor de opstelling van zondag. Promes is dit seizoen eigenlijk niet meer dan een brok ergernis..

21 oktober 2020 om 07:40

@Hansje, is toch logisch dat Promes slecht speelt, het is alles behalve een 10, dat hij dan waardeloos speelt is meer een fout van TH dan van Promes.. Al zou hij in mijn ideale elf ook wissel staan voor Neres op dit moment

21 oktober 2020 om 07:50

Ik vrees ook voor Alvarez. Ten Hag had volgens mij ook aangegeven dat hij Martinez als verdediger ziet. Dus denk dat die geen kansen meer krijgt op het middenveld.

21 oktober 2020 om 07:54

Promes kan je op 10 geen geniale steekpass van verwachten. Maar op een andere positie hoef je geen ballen onder je voet te laten lopen of passen over 10 meter over de zijlijn te schieten. Ook heeft hij gewoon vrije kansen in de 16, wat juist zijn kwaliteit is normaal gesproken, hopeloos verprutst. Datbligtbgewoon aan de speler en niet aan de trainer.

21 oktober 2020 om 09:16

toch raar, vorig jaar speelde martinez alles op het middenveld en alvarez mocht voornamelijk invallen in de verdediging en nu ziet hij het opeens helemaal andersom.

21 oktober 2020 om 09:57

Niemand snapt het nederland79, slechts 1 persoon in Nederland die het zo ziet, helaas bepaalt diegene juist..

21 oktober 2020 om 13:06

Kijk even heel rustig naar de voorhoede van Liverpool en kom dan nog eens terug.

Ik denk dat Martinez hier wel te kort wordt gedaan, dat vond ik afgelopen jaar de beste aankoop. Stond er meteen, en als verdediger op het middenveldnliet hij ook aanvallend leuke dingen zien. Dit wordt ook een prima opvolger voor Nico denk ik.

21 oktober 2020 om 07:27

Blij dat je Martinez zijn klasse erkent, ik had hem in plaats van Gravenberch en zeker Alvarez opgesteld. Gravenberch is een groot talent, maar ik vind hem nog ietwat te laks, traag en nonchalant bij vlagen. Met hem gaat het helemaal goed komen, maar we missen Antony ook al dus wat extra zekerheid op die manier is niet verkeerd. Het is sowieso al een super lastige klus voor ons.. 😅

21 oktober 2020 om 09:59

Maar Gravenberch is ook helemaal geen controleur. Die speelt daar nu alleen maar omdat de trainer niet inziet dat dit middenveld veel beter rendeert met de punt naar achter (met Graaf als linker Am), maar goed, wat in het hele topic al naar voren komt is de verschrikkelijke koppigheid vd trainer. Helaas..

Klaassen, martinez, kudus... Gravenberch komt nog te kort, zeker verdedigend en dat verwacht ik dat Ajax wel nodig zal hebben. Ben alleen bang dat Erik voor Edson kiest ipv martinez.

21 oktober 2020 om 09:34

Ik verwacht eigenlijk helemaal niet dat Ajax een groot gedeelte van de wedstrijd moet verdedigen. Het Ajax-middenveld is voetballend beter dan Keita-Henderson-Wijnaldum. Het centrum Fabinho/Gomez is allesbehalve ingespeeld en met de onzekere Adrian erachter lijkt het me niet dat Liverpool telkens onder de hoge druk van Ajax uit zal spelen. Een lange bal naar Firmino/Salah/Mane lijkt me ook niet de beste optie, Ajax heeft echt legio kansen vanavond. Natuurlijk zijn die voorste 3 fenomenaal, maar die moeten wel eerst bereikt worden.

Derksen over Alvarez kan ik nog begrijpen want dat is uitsluitend een verdediger! En op het middenveld was hij een verschrikking, ik hoop dat Ten Hag definitief van die onzin af is! Maar over Martinez slaat hij weer eens de plank mis, ik snap nog niet steeds niet waarom hij zo afgedankt is echt schandalig! Vorig jaar speelde hij bijna alles op middenveld, en meer dan behoren! Ik hoop hem, Kudus en Klaassen te zien maar Martinez zal ijdele hoop zijn. Wat hadden we onze 'Edgar Davids' goed kunnen gebruiken, met zijn passie, inzet en wilskracht. Mijn dag begint net, maar ik merk dat ik nu al onder volspanning ben voor vanavond... 😳😬

21 oktober 2020 om 07:29

Veel plezier vanavond! Grote kans dat ik niet voor de buis zit (tis tenslotte Ajax) maar misschien dat ik, afhankelijk van het verloop, wat mee pak. Kan me voorstellen dat je onder hoogspanning staat. Ajax speelde lekker afgelopen weekend en dat brengt hoop met zich mee. Op liverpool is nog geen peil te trekken behalve dat ze meer kwaliteit hebben. Ze presteren doorgaans niet zo sterk in de poulefase. Ik sluit een mooie avond voor je niet uit 👍🏻

21 oktober 2020 om 14:05

Ijsmuts thanks man! Zelf kijk ik op Europees gebied, maar zelfs ook eredivisie toch wel bijna alles van de top 4 mits ik thuis ben. Die snelle voorhoede vrees ik een beetje van, het is nog maar een paar uur. We gaan het zien. 👍🏾

Het ligt er ook aan met wat voor instelling Liverpool naar Amsterdam komt. Veel van dit soort ploegen rekenen in de groepsfase van de CL , een puntje in Amsterdam is natuurlijk niet slecht. Als ze Ajax laten komen en dan gebruik maken van de ruimtes die onstaan dan kan het Ajax lelijk opbreken. Gaan ze voor de volle winst en spelen ze met ruimte achter de defensie , dan ligt daar de kans voor Ajax

21 oktober 2020 om 09:06

Ik denk dat Liverpool zo snel mogelijk plek 1 veilig wilt stellen zodat ze een extra rust dag hebben op de laatste ronde. Die weten ook wel Ajax zonder publiek is een unieke kans en Ajax is met Atalanta de grootste concurrenten, nu 3 punten pakken, betekent eigenlijk al overwintering. Die gaan er 3400% voor

21 oktober 2020 om 10:16

Dst zou ook kunnen . Ik heb wel het idee dat dit soort ploegen naar een piek to werken. Dat ze pas echt op hun top zijn wanneer er prijzen te verdelen valt. En dat er in de groepsfase een beetje berekend voetballen.

Derksen die in de voetbalkantine van Veronica Inside een beetje roddelt is wel vermakelijk, maar hij is toch niet serieus te nemen als het om een daadwerkelijke anaylse in een voorbeschouwing gaat... Martinez is een prima aankoop.

21 oktober 2020 om 08:38

Derksen kijkt ook zo min mogelijk wedstrijden want hij heeft helemaal geen zin zijn vrije tijd daar aan op te offeren. Die kijkt liever een samenvatting hier en daar maar een analist kan je hem niet noemen nee, hoogstens een voormalig uitstekend goed ingevoerd journalist met een goede babbel, maar tactisch is zijn verhaal volledig achterhaald.

Ik ben enorm fan van de heren, ik mis geen aflevering, maar het schort toch echt aan speler- en teamkennis, wat vaak ook blijkt uit de analyses van met name de champions league. Jan Boskamp ziet écht alles, die heeft er wel echt kijk op vind ik. On: Atalanta had even een off-day maar die voetballen over het algemeen fantastisch. Martinez is gewoon een hele nuttige speler, zo'n type heb je nodig wil je aan voetballen toekomen tegen betere teams dan Ajax. Alvarez valt inderdaad behoorlijk tegen en het helpt niet mee dat hij op meerdere posities wordt gebruikt.

Ondanks het gemis van Antony denk ik toch dat Ajax kan gaan verrassen. Ik denk vooral dat Atalanta voor Ajax de lastigste tegenstander wordt. En onterecht dat Derksen Martinez en Alvarez fileert, maar dat is ook zijn rol als komiek op tv. Martinez is een uitstekende speler, die nu even een pas op de plaats moet maken, Alvarez is door Ten Hag misbruikt als middenvelder maar is een prima CV en backup voor Schuurs.

Onana
Mazraoui
Schuurs
Blind
Tagliafico
Kudus
Klaassen (6)
Gravenberch
Neres
Tadic
Promes

Zowaar eens met Derksen. Het zijn ook gewoon centrale verdedigers. Martinez begon leuk, maar voetballend ook echt slecht eind vorig seizoen. En in de omschakeling wordt hij ook voorbijgelopen valt me op. Maar het woord controlerende middenvelder is voor beide niet op zijn plek, want met beide geeft Ajax de voetballende controle volledig uit handen. En spelmakers zijn het ook niet. Misschien zijn het hele goede centrale verdedigers, misschien eens mensen op hun normale positie zetten?

21 oktober 2020 om 08:56

@13Nesta13 Je bent het met Derksen eens maar in jouw zelfde tekst geef je zelf aan waarom je dat juist niet zou moeten zijn. Derksen is achterhaald, kijkt amper nog wedstrijden en analyseert op basis van samenvattingen. Hoe vaak verklapte Wilfred dat ie in slaap gevallen was tijdens live wedstrijden? Mensen zien hem nog als goed geïnformeerde VI-RTL5en7 Johan maar dit is ie allang niet meer. Die twee zijn prima spelers als ze op hun eigen plek staan. Zo simpel is het!

Heb niks tegen Derksen maar begin te begrijpen dat dit een van de belangrijkste voetbal orakels is, aangezien elke opmerking van hem gepubliceerd moet worden op vz.

Ik denk dat Ten Hag met Martinez heeft afgesproken dat hij hem als backup ziet van Blind en Nico. Hij zal hem daarom denk ik niet meer als middenvelder inzetten, ook vanavond niet. Ik ben bang dat hij voor Alvarez kiest vanavond, terwijl ik liever met een Gravenberch speel die meer lef in zijn spel heeft. Dat is nou net iets wat we vanavond nodig hebben om het Liverpool lastig te maken.

Het is al jaren zo dat 5 van 6 aankopen van ajax miskopen zijn. Alvarez martinez ze kunnen er echt helemaal niks van. Kudus en antony zijn goede aankopen maar ik mis een goede nummer 9 en een goede centrale verdediger naast blind

21 oktober 2020 om 09:08

5 van 6? Je noemt er zelf 5 waarvan 3 wel geslaagd? Martinez is trouwens best een goede speler

21 oktober 2020 om 09:11

5 van de 6, kun je dat onderbouwen, of zaten je vingers toevallig bij de 5 en 6 in de buurt toen je dit aan het typen was? Martinez heeft zich vorig jaar al bewezen en is op meerdere posities inzetbaar, kostte 7 miljoen en is nu volgens diverse sites al meer dan het dubbele waard. Alvarez is een mindere aankoop tot nu toe, maar is nog niet afgeschreven. Ik hoop dat Ten Hag hem een keer als CV inzet, daar komt hij meer tot zijn recht.

21 oktober 2020 om 12:34

Komisch commentaar als je zelf al twee goede aankopen noemt. Moet je dus 10 miskopen tegenover zetten. Neres, Ziyech, Blind zijn ook prima aankopen gebleken. Nou moet je al 25 miskopen gaan bedenken. Kom ik nog even met Tagliafico, Sanchez en Onana. Ik wacht met smart op de 40 miskopen die jij hiertegenover gaat zetten. Ik ben erg benieuwd. Of klets je maar uit je nek en heb je er werkelijk totaal geen verstand van?

Het grappige is: toen er vorig jaar met Alvares en Martinez op het middenveld werd gespeeld in de CL werden er steevast punten gepakt.. Lille en Valencia werden met die 2 op het middenveld relatief eenvoudig verslagen..

Als er iets is wat ik de laatste vier jaar heb geleerd van Ajax in Europa is dat ze het altijd prima doen tegen de sterkere tegenstanders. Werd Derksen nu zegt over dat Liverpool een maatje te groot is werd de afgelopen jaren ook gezegd over Juventus en Madrid, maar ook in het Europa League jaar over Lyon en Schalke. Ajax leeft juist op in dit soort wedstrijden, dus ik ben erg benieuwd. Wel is het natuurlijk jammer dat we Antony moeten missen.

Martinez is gewoon prima. Enige wat ik bij hem heb: wat is zijn sterkste positie?linksback: was hij volgens mij officieel voor gehaald als vervanger van Nico. Echter zie ik dat niet gebeuren. Daar komt hij in mijn ogen een bepaalde aanvallende drive en snelheid voor te kort.centraal achterin: Links dan wel, daar staat Blind. Daar gaat hij de komende jaren denk ik niet spelen, zolang Blind fit is. Verder is hij voetballend degelijk als CV, maar ook vrij klein (al is dat geen mispunt, zijn genoeg kleine Cv's, maar dan moet de RCV complementair zijn en groter zijn, in dit geval Schuurs OF Alvarez)cvm: Doet hij het goed als bijtertje, maar verwacht geen hoogstaand voetbal van hem. Doet redelijk zijn ding, maar is voetballend geen wereldtopper en gaat dat in mijn ogen ook niet worden.overigens hoop ik op bovenstaande opstelling vanavond:tadic in de CL in de punt. Promes op zijn vertrouwde plekkie voorin. Martinez voor het defensieve werk en de pit. Klaassen voor de diepgang en het voetballend vermogen naast hem. Kudus op 10,die ook nog voldoende mee verdedigd met zijn fysiek.maar ik gok dat dit de opstelling is, behalve dat Alvarez waarschijnlijk speelt ipv Martinez... Gravenberch kan Ten Hag dus echt niet mee beginnen tegen Liverpool. Laat staan Traoré...

Onana
Mazraoui
Schuurs
Blind
Tagliafico
Klaassen
Martinez
Neres
Kudus
Promes
Tadic

Leuk en aardig maar waarom Martinez hier bij betrokken wordt is mijn een raadsel. Vorig CL Martinez op het middeveld was verreweg de beste. Zowel voetballen als verdedigend.

Ik vind het toch zo gek, iedereen hier en die ik ken is het eens dat martinez kudus en klaasen het beste middenveld is en promes linksbuiten tadic gewoon spits en neres/antony de beste aanval is en toch blijft alleen die ajax trainer dat niet zien.. zou toch meer achter moeten zitten? ik denk zelf echt dat ze de waarde van alvarez zo omhoog willen krikken om toch eind van het jaar weg te kunnen doen, idem met labyad, traore. In dat geval heb ik hoop dat hij het vanavond wel neer gaat zetten alleen martinez zal te weinig wedstrijd ritme hebben op dit moment om op te stellen, die word momenteel echt een oor aangenaaid als je het mij vraagt.

21 oktober 2020 om 19:20

Ik vind Martinez eigenlijk ook geen middenvelder. Alvarez ook niet trouwens. Maar voor mij zou het beste middenveld dat van het afgelopen weekend zijn met de huidige selectie. Dan heb ik liever Gravenberch.

Hoe erg kun je ernaast zitten en jezelf zo voorschut zetten op de nationale televisie als Derksen zijnde? Lisandro Martinez is aan de bal gewoon een goede voetballer. Draait makkelijk weg bij tegenstanders, speelt altijd strak de ballen tussen de linies naar voren toe, heeft ook goede openingen door de lucht over lange afstanden en blijft altijd rustig aan de bal. Speelt daarnaast ook altijd met passie en schuwt geen enkel duel. Wat mij betreft een ideale omschrijving van een controleur. Hij wordt hier neergezet als een type Alvarez terwijl hij dat totaal niet is.

Jammer dat mensen als Derksen en Valentijn Driessen hier zo vaak worden aangehaald, want ze zijn meestal provocerend en/of komen gewoon met onzinnige uitspraken. Alvarez is niet de versterking waarop Ajax had gerekend en Martinez heeft z'n waarde echt wel bewezen en is multi-functioneel.

Best grappig deze uitspraak van Derksen, kan me soms wel vinden in zijn woorden maar vind Martinez niet zo slecht als hij hier zegt. Bovendien heeft hij het ook over Atalanta als moeilijke ploeg. Ben ik het 100% mee eens, dat gaat Ajax heel veel moeite opleveren maar haal dan niet de wedstrijd van afgelopen weekend aan on te zeggen dat ze zo goed zijn als ze met 4-1 zijn afgegaan...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
D. TadićAanvaller107
A. OnanaKeeper100
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Q. PromesAanvaller93
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

342 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 9 1 2 0
2019/2020 Ajax 20 0 2 0
2018/2019 Ajax 34 5 0 0
2017/2018 Manchester United 7 0 0 0
2016/2017 Manchester United 23 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

AD: Ten Hag gooit opstelling Ajax om voor duel met FC Emmen

Ajax-trainer Erik ten Hag gaat zijn opstelling voor het duel van vanavond met FC Emmen (18.45 uur) op meerdere posities wijzigen, zo verwacht het Algemeen Dagblad. De krant verwacht dat de...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren