Jürgen Klopp heeft geen medelijden met Ajax: ‘Waarom zou ik?’

Dinsdag, 20 oktober 2020 om

Liverpool gaat woensdagavond op bezoek in de Johan Cruijff ArenA bij Ajax. De Amsterdammers raakten deze zomer met Hakim Ziyech, Sergiño Dest en Donny van de Beek opnieuw drie sleutelspelers kwijt. Liverpool is juist in de positie dat alle topspelers behouden kunnen worden, maar volgens manager Jürgen Klopp is er geen reden om medelijden te hebben met Ajax.

"Waarom zou ik medelijden hebben met Ajax?", vraagt Klopp zich af in gesprek met Ajax Life. "Als Ajax in de Engelse competitie speelde, zou het zich moeten versterken. Maar Ajax speelt in Nederland. Dat is een wezenlijk verschil en biedt heel andere uitdagingen, maar ook heel andere mogelijkheden. Ik houd trouwens van de Eredivisie."

Klopp is vol lof over de filosofie van Ajax. "Ze doen prachtige dingen met eigen jeugd. De opleiding is echt top, top, top. De spelers die uit de eigen jeugd komen, worden voor veel geld verkocht en het volgende talent staat alweer klaar. Daar hoef ik toch geen medelijden mee te hebben? Niemand hoeft dat! Ajax is een prachtige club, met een prachtige filosofie. En Erik ten Hag is een geweldige coach. Die combinatie maakt van Ajax een grote club. Al is de filosofie wel een beetje veranderd, voor zover ik kan nagaan: er staat meer ervaring op het veld. Dusan Tadic gehaald, enkele jongens keerden terug", doelt de Duitser ook op Daley Blind.

Volgens Klopp hoeft het vertrek van spelers als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt niet te betekenen dat Ajax niet meer ver kan komen in de Champions League. "De ambities van Ajax zijn er niet minder op geworden. En vergeet niet, Ajax stond in de halve finales en ja, daarna is de club wat spelers kwijtgeraakt, maar als ik zie over welke selectie het beschikt, staat er echt een topploeg en daar heb ik totaal geen medelijden mee. De filosofie van Ajax is een prachtige."Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door maasbracht)

Mooie complimenten van klopp. Tuurlijk zal hij het deels voor de buhne zeggen maar het zegt wel iets. Net als wat bruno zei over ajax. Het beleid is gewoon knap. Zeker als je het vergelijkt met jaren terug (luque, ebicilio, sigthorsson etc).

20 oktober 2020 om 21:51

Zeker. Hier in Ned willen we/ze nog wel vaak het tegen spreken en of bagetaliseren. En af en toe terecht. Maar in t buitenland toch vaak erg positief over hoe we in Nederland bezig zijn. Leuke complimenten maar morgen vol in de strijd! Zin in!

20 oktober 2020 om 21:54

Ah memory lane: Sana, Atouba, Bulykin, Kerlon :P

20 oktober 2020 om 22:38

Bulykin was best ok! Beetje de Huntelaar rol had hij destijds. Deed hij goed!

20 oktober 2020 om 23:06

Ach. sana kostte twee stuivers. Speelde een paar geweldige wedstrijden. Dus heeft zijn aankoop meer dan terugverdiend. Verder geen meerwaarde geweest, maar leuke paar wedstrijden gezien met hem erbij.

20 oktober 2020 om 22:02

Ach, in die tijd speelden ook Eriksen, Vertonghen, Alderweireld, Suarez en dat soort spelers bij Ajax. Het was niet zo'n weelde als de afgelopen paar seizoenen hoor, maar zelfs in een mindere tijd bracht Ajax pareltjes voort voor Europese top.

20 oktober 2020 om 22:04

Zal altijd wel een beetje zo blijven. Dan heb je een goeie lichting dan een mindere. Daarom snap ik de kritiek ook niet van ‘koopclub’ af en toe. Ajax doet ook matige aankopen, maar wie niet? Je moet soms kopen als er geen eigen jeugd klaar staat. En we hebben allemaal inmiddels wel gezien wat ervaring met een team kan doen.

20 oktober 2020 om 22:07

@myvision, Dat zeker maar de balans/breedte is wel veel beter. Nu heb je frenkie en de ligt verkocht en heb je alsnog onana, tagliafico etc. En koop je (waarschijnlijk) keurige spelers met kudus en antony. Dat was toen nauwelijks. Zeker onder de boer ging ajax qua spelers steeds meer achteruit (en nee dat ligt niet aan de boer). Parels hebben ze idd altijd gehad maar het gaat ook om de breedte en die is door het goede beleid flink gestegen.

20 oktober 2020 om 22:10

Als je Frenkie en Matthijs voor in totaal rond de 150 miljoen verkoopt en Donny en Hakim ook voor in totaal 80 miljoen, dan mag er zo nu en dan best een misser tussen zitten die 10-15miljoen heeft gekost. Marin is geloof ik voor dezelfde prijs verkocht, Alvarez zal een behoorlijke opleving moeten krijgen om die met winst te verkopen maar voor de rest kan ik niet echt supergrote missers bedenken sinds Sulejmani. Dat je met Klaassen winst hebt gemaakt en hem ook nog eens hebt op de ideale leeftijd van een voetballer, dat vind ik bijvoorbeeld echt geniaal.

20 oktober 2020 om 22:11

Klopt helemaal Ackaka, dat is vooral de hand van Overmars en vd Sar.

21 oktober 2020 om 00:26

Europese top? Ligt eraan wat je daar onder verstaat. Suarez is pas top geworden bij Liverpool en Spurs kan ik echt geen Europese top noemen. Die winnen nooit wat.. Liverpool was trouwens ook verre van Europese top toen Suarez daarheen ging. Maar goed, snap je punt. Ajax levert spelers af van aan redelijk grote clubs in Europa en recent met Frenkie en de Ligt natuurlijk ook aan de absolute top! Ziyech en Donny trouwens ook.

20 oktober 2020 om 23:25

Die malle Sigthorsson had er wel 30 in liggen. Zie ik Traore nog niet doen

Mooi compliment van (naar mijn mening) de beste coach van de wereld!

20 oktober 2020 om 22:03

In ieder geval een coach die spelers beter maakt, en echt een team naar de top kan brengen. Mocht hij uitgekeken zijn bij Liverpool zou ik het fantastisch vinden als hij naar een Milan gaat. Al doen die het nu weer wat beter.

20 oktober 2020 om 22:32

Het is denk ik te "flashy" voor klopp, maar ik zou hem op den duur wel bij real madrid willen zien! Woeste duitse arbeid met goed voetbal, wat wil je nog meer?

20 oktober 2020 om 23:01

Ik denk dat Real net te groot voor zijn smaak is. Dan zie ik hem eerder Simeone opvolgen.

Tja, als je kijkt naar de basisopstelling van de pot tegen Juventus die gewonnen werd, zijn er van dat team (1,5 geleden) slechts 5 spelers over, waaronder Neres die sindsdien amper meer gespeeld heeft.. zelfs van de bank van die pot zijn er nog maar 2 spelers over

Medelijden is niet nodig. Maar duidelijk mag zijn dat het speelveld verre van gelijk is. Sinds die halve finale zijn o.a. De Jong, De Ligt, Schöne, Zyjech, Veltman, en Donnie van de Beek vertrokken, en moet de ploeg elke keer opnieuw een team smeden. Waarbij het een wonder is als het lukt de verloren klasse en ervaring weer binnen te loodsen. Liverpool kan in feite kopen wie het wil. De kans om morgen te winnen is dan ook in feite minder dan Nul. Cést la vie.

20 oktober 2020 om 23:39

Liverpool mist Alisson, van Dijk, Matip, Thiago en Keita morgen. Fabinho zal centraal achterin staan samen met Gomez. Niet optimaal doordat Keita en Thiago er niet zijn heeft Liverpool wat mij betreft een vrij statisch middenveld. Ik verwacht namelijk gewoon het oude vertrouwde trio: Henderson, Milner, Wijnaldum al hoop ik stiekem dat Shaqiri of Jones in de basis zal starten. Ajax heeft genoeg kans. Net zoals tegen Juventus en Madrid

Als Ajax in de premier league zou spelen dan zouden ze ook veel meer geld binnen krijgen en zouden ze ook nog betere spelers binnen kunnen halen. Ik denk dat ze met dat geld meer zouden bereiken dan de meeste ploegen die nu in de premier league spelen. De clubs die nu in de premier league spelen verkwisten vooral veel geld.

20 oktober 2020 om 22:41

Daarom. Wij hebben een succesvolle filosofie en je ziet aan veel clubs in de Premier League dat dat niet te koop is met veel geld. Veel clubs daar doen maar wat, terwijl wij een idee hebben. Een rode draad die vanuit de jeugdopleiding richting het eerste loopt, een spelopvatting die verankerd is in de club. Dat trucje kan dit Ajax in Engeland zo herhalen.

20 oktober 2020 om 22:50

Dat denk ik ook ja. Ajax zou daar zo in de top spelen. Er zit inderdaad een idee achter zoals je zegt. Ajax zou in Engeland nu al voor de Champions League plaatsen spelen.

20 oktober 2020 om 22:56

Dat hoor je mij niet zeggen, want die competitie is ijzersterk en Ajax heeft in de basis nu onvoldoende kwaliteit en in de breedte dus al helemaal. Echter zouden wij op den duur met dit beleid gewoon groeien en succesvol worden.

20 oktober 2020 om 23:20

Ik zeg niet dat ze nu direct voor het kampioenschap zouden spelen maar zou ze wel om plaats vier tot en met zes zien spelen.

21 oktober 2020 om 01:55

Dat denk ik niet. De filosofie gaat op omdat je in de tamelijk zwakke competitie die de eredivisie is namelijk makkelijker jeugd speelminuten kunt laten maken tegen tegenstanders zoals pec zwolle, ado den haag etc. Met alle respect. Doe je dit in de premier league, dan verlies je punten. Simpel. Minder speelminuten voor jeugd is minder kans dat de ruwe pareltjes geslepen worden is minder omzet uit de eigen jeugd.

21 oktober 2020 om 00:12

Net of je dat zo kan zeggen. Denk je dat je in de PL zoveel tijd en ruimte hebt om jeugd te ontwikkelen. In Nederland is Ajax veruit de grootste club en kunnen dus ook de beste jeugdspelers van Nederland binnenhalen en opleiden. In Engeland zou die concurrentie veel groter zijn. Daarnaast is de tegenstand vele malen beter en kan je dus niet ff wat jeugdspelers inspelen.. dat kan leuk tegen RKC en PEC Zwolle maar niet tegen Newcastle of West Ham.. daarnaast concurreer je ook met veel meer clubs voor bepaalde spelers. In Nederland is er een klimaat voor ontwikkeling van jeugd. In Engeland is de concurrentie aan elkaar gewaagd en moet er dus gepresteerd worden. Ajax is zoveel groter en beter dan de andere clubs in Nederland, dat is het verschil..

Welk punt wil Klopp nou maken over dat Ajax actief is in Nederland en niet in de Premier League? Wil hij nou zeggen dat Ajax niet perse alles op alles moet zetten om sportief het beste voor de dag te komen, omdat wij toch maar in de Eredivisie actief zijn? Dat wij het bewust accepteren dat we met minder goed spelersmateriaal Europa ingaan, omdat wij jeugd de kans willen geven? Dat is wat ik er althans uithaal... Dat ons beleid leuk is, maar niet in de Premier League zou passen.. Nou, ik denk dat als Ajax in Engeland actief zou zijn, we nu de grootste club ter wereld waren. Dan werden jarenlang onze grootste Engelse talenten, die we net als nu bijna aan één stuk door het eerste in brengen, voor absurde bedragen verkocht geweest en Ajax naast die inkomsten ook de torenhoge tv-gelden opstreek.. De Ligt en De Jong waren nu al rond de 75 miljoen waard, laat staan als zij Engels waren.. We zouden het geld vervolgens hebben om de selectie bijeen te houden en te versterken. Kijk waar Ajax nu al toe in staat was, terwijl we in verhouding een lachwekkend budget hebben. We zouden die competitie op den duur domineren met dit beleid, omdat wij een succesvolle filosofie hebben. En dat is iets dat haast niet met geld te koop is.

20 oktober 2020 om 22:56

Klopp werd door een Nederlandse journalist gevraagd of hij medelijden met Ajax had omdat Ajax elk jaar haar beste spelers moet verkopen, terwijl Liverpool zich kan blijven versterken.klopp gaf aan dat hij geen medelijden heeft met Ajax, omdat het een topclub is. Tuurlijk, als ze in de PL zouden spelen dat moeten ze elk jaar versterken. Nu is het een club die haar spelers voor heel veel geld kan verkopen en ondertussen al het volgende talent klaar heeft staan. Dit is gedeeltelijk mogelijk omdat Ajax in een competitie speelt die andere 'uitdagingen' bied dan de Pl. Dus eigenlijk komt het erop neer dat hij geen medelijden heeft met Ajax, omdat het een topclub is met goed beleid.

20 oktober 2020 om 23:06

In Engeland als club domineren, bedoel je dan jarenlang kampioen worden zoals Bayern in Duitsland? Daar geloof ik echt niks van. Dan zijn er wel weer andere clubs in Engeland die met hun geld weer andere toppers halen. Er is geen club die in Engeland jarenlang achter elkaar kan domineren en dan zou Ajax het wel ineens kunnen. Denk dat je het allemaal een beetje overschat

20 oktober 2020 om 23:44

Het beleid van Ajax is vaak niet mogelijk in Engeland. Je krijgt niet veel tijd om te bouwen met eigen jeugd. En veel jeugd is niet goed genoeg en zal zich elders moeten ontwikkelen. Momenteel staat er in de basis bij Ajax ook maar 1 of 2 jeugdige spelers uit de eigen jeugd. Blind en Klaassen uiteraard niet meegerekend. Het is lastig te voorspellen hoe clubs het doen in een andere competitie. Zo veel dingen die mee spelen. Ik snap dat je Ajax supporter bent en graag wil denken dat alles wat je club doet rozengeur en maneschijn is.

21 oktober 2020 om 00:05

Nu verwar jij jeugdspelers met talenten. Ajax doet aan talentontwikkeling en dat is een mix van jeugdspelers en aangekochte talenten in mijn ogen. Geen enkele club kan alleen met eigen jeugdspelers succesvol zijn, maar als je dat aanvult met talenten van buitenaf kan je tot grote hoogte stijgen. De afgelopen jaren hebben we jonge spelers als Onana, Sanchez, De Ligt, Dest, De Jong, Van de Beek grote stappen zien zetten en een mooie transfer zien verdienen. En nu staan er alweer talenten als Gravenberch, Kudus en Antony op de deur te kloppen. De ene keer zullen het meer jeugdspelers zijn en de andere keer meer aangekochte talenten, maar de filosofie met talentontwikkeling blijft hetzelfde. Nu zijn we niet in staat om zelf sportief maximaal te profiteren van ons beleid, maar als wij ook de Premier League miljoenen hadden stond er nu een ingespeelde topploeg die meedeed om de Champions League.

21 oktober 2020 om 00:17

Je denkt toch niet dat je dat 1 op 1 zo kan vergelijken. In Engeland had je concurrentie gehad van Arsenal, Chelsea, United, Liverpool etc. voor jonge spelers. In Nederland concurrent Ajax eigenlijk met niemand.. of denk je dat die spelers zo ver waren gekomen als ze in Engeland hadden moeten spelen? Waarschijnlijk hadden de meeste daar het 1ste niet eens gehaald. Misschien de absolute topspelers zoals Frenkie maar een Gravenberch of iets dergelijks was nooit in de buurt gekomen van het 1ste elftal van een van die Engelse ploegen. Je speelt dan ook in de PL he, niet tegen amateur ploegen zoals RKC met alle respect.

Mooi gesproken Jurgen. Hij weet zelf natuurlijk ook hoe het is om met goede jeugd te werken. Wij hebben dankzij Klopp de beste rechtsback van de wereld. En jongen die om de hoek van het stadion is geboren. En met Neco Williams en met name Chris Jones komen de volgende jongens er ook weer aan. Dankzij Klopp bloeit ook onze jeugdopleiding

Tja je kan je ook afvragen waarom Ajax niet gewoon door drukt. Geld genoeg, en zeer interessant voor Spelers om bij Ajax te spelen. Waarom zo voorzichtig met transfers.

21 oktober 2020 om 00:26

Dat zou fantastisch zijn, maar ik vraag me dat absoluut niet af. Als je kijkt naar de Premier league, de tv-gelden zijn daar een gigantische structurele inkomstenbron. De club die promoveert van Championship naar Premier League ontvangt 110 miljoen euro en degraderen ze het seizoen daarop weer? Dan krijgen ze 90 miljoen euro uitgekeerd (parachute payment) verspreid over twee seizoenen. Dat is natuurlijk ongekend. Dan kan je veel meer risico nemen met transfers. Ter vergelijking, Ajax ontvangt zo’n 10 miljoen euro aan tv-gelden. Tel daar de huidige Corona-situatie nog eens bij op en de ietwat terughoudende houding van Ajax valt volledig te verklaren.

kijk dat is een realistische coach en zegt precies hoe het is als je met de top mee wilt gaan moet je versterken. we gaan het zien ik denk en hoop dat Liverpool er vol op klapt en de 3 punten mee naar Liverpool neemt 1-5 zou mooi zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

285 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2015- Liverpool
2008-2015 Borussia Dortmund
2001-2008 FSV Mainz 05

In de wandelgangen

Maandag 30 november
Sadio Mané is wederom op de radar van Barcelona verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren