AZ geeft wéér veilige voorsprong weg: ‘Domme overtreding, domme plek’

Zondag, 18 oktober 2020 om

AZ verspeelde zaterdag opnieuw punten in de Eredivisie. De Alkmaarders, die lange tijd met tien man speelden, gaven tegen VVV-Venlo een 2-0 voorsprong in een spectaculaire slotfase uit handen en moesten genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Voor AZ was het al het vierde gelijkspel in evenzoveel duels. De ploeg van Arne Slot gaf twee weken geleden bij Sparta Rotterdam zelfs een 0-4 voorsprong weg: 4-4. Ook tegen Fortuna Sittard (3-3), waarbij een 1-3 voorsprong werd weggegeven in de slotfase, en PEC Zwolle (1-1) moest AZ genoegen nemen met een punt.

Calvin Stengs, de maker van de 2-0, noemde het gelijkspel tegen VVV ‘oliedom’. Jesper Karlsson opende al in de tweede minuut op fraaie wijze de score voor AZ. Halverwege de eerste helft verdubbelde Stengs de marge voor de thuisploeg. En toch ging het weer mis voor AZ. “Dat het ons weer overkomt, dat mag niet”, benadrukte Stengs in gesprek met de NOS. “Iedereen weet wel dat dit niet kan. We moeten niet meer zulke domme overtredingen maken en zo makkelijk goals weggeven. Dat kan gewoon niet.”

AZ kwam enkele minuten voor rust met tien man te staan door een rode kaart voor Jonas Svensson. Pas vier minuten voor tijd profiteerde VVV van de overtalsituatie via Evert Linthorst. Even later tekende Giorgos Giakoumakis uit een penalty, die werd veroorzaakt door debutant Bruno Martins Indi, voor de eindstand. “Hier word je moedeloos van”, verzuchtte Teun Koopmeiners bij FOX Sports. “We moeten dit onszelf verwijten, dat is het enige wat we kunnen doen. We verdedigden als team niet goed en brachten elkaar in situaties waardoor een scheidsrechter bepaalde beslissingen kon nemen.”

Svensson maakte aan het einde van de eerste helft een lompe sliding op Joshua John en kreeg direct rood. “Of het nou een rode kaart is of niet; vanaf dat moment moet je door. In de tweede helft krijg je niet opeens een man terug”, vervolgde Koopmeiners. “Ik heb geen zin om dat als excuus te gebruiken, want we moeten alleen naar onszelf kijken. Een 2-0 voorsprong moet je gewoon vasthouden, met of zonder rode kaart.”

Slot zag zijn ploeg goed uit de startblokken komen, maar baalde van de rode kaart van Svensson. “We spelen ze helemaal overhoop. Er is niks aan de hand, totdat we een overtreding maken op een ontzettend domme plek”, doelde de oefenmeester bij de NOS op de tackle van Svensson. “Het is niet voor het eerst dit seizoen dat dit gebeurt. Met een 2-0 voorsprong moet je niet op deze manier een duel inglijden.”

Het weggeven van een voorsprong in de slotfase begint langzamerhand ook een psychisch verhaal voor AZ te worden, zeker als de aansluitingstreffer valt. “Het is niet gek dat de spelers dan gaan denken: het gaat ons toch niet weer overkomen”, erkende Slot. Stengs beaamde dat. “Bij de 2-1 denkt iedereen wel: niet weer hè! De vorige keren dat we ook een voorsprong weggaven, kunnen wel in onze hoofden zijn gaan zitten. We hebben een overwinning nodig om hieruit te komen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door sirius)

Dat de scheids hem gaf kan ik nog wel mee leven. Maar dat de VAR het niet corrigeert, daar snap ik echt geen drol van.

18 oktober 2020 om 07:17

Als je begrijpt dat de scheids hem kan geven dan is dat het argument wat de VAR ook gebruikt. Die grijpt alleen in bij cruciale fouten. Soms komt dat wellicht twijfelachtig over, maar anders krijg je alleen maar VAR momenten en dat wil je ook niet.

18 oktober 2020 om 07:29

Ik zal het herformuleren voor je. Dat de scheids de fout maakt, door snelheid en reactie van de speler, om rood te geven kan ik nog mee leven. Dat de var die het 10x terug kan zien niet ingrijpt, snap ik dan weer niet. En de var moet sowieso kijken bij een rode kaart, dus dat moment is er sowieso en dan kan de var aangeven dat het er misschien erger uit zag dan het daadwerkelijk was.

18 oktober 2020 om 08:35

Helemaal met je eens. Professionele reacties van AZ die allen niet over scheids beginnen. En laten we voorop stellen dat je een 2-0 voorsprong moet behouden tegen vvv. Maar het lijntje is erg dun als je die voorsprong wederom zo lang met een man minder moet behouden en je ook nog eens een belachelijke penal tegen krijgt. Dan is het verschil nog maar 1 goal die vvv dus zelf heeft gemaakt die je jezelf moet kwalijk nemen. In beide situaties zaten wij op de bank ‘ gelukkig hebben we var, anders had ie rood’. En ‘ gelukkig hebben we var want dit is geen penalty’. Ik ben dan ook volledig met je eens dat beide cruciale fouten van de scheids door de var hersteld moeten worden. Falen van de var

18 oktober 2020 om 10:15

Ben er juist heel blij mee. Ik vond het ook geen duidelijke rode kaart, maar laat dit soort beslissingen alsjeblieft aan de scheidsrechters over. Laat de VAR gewoon echt 100% fouten corrigeren, geen discutabele beslissingen.

Ik vraag me dan altijd af, hebben ze nu veel pech? Zat het vorig jaar extreem mee? Dit is altijd zo lastig, want goeie voetballer met potentie hebben ze echt wel. Die trainer lijkt me niet iemand die snel in paniek schiet maar resultaten moeten er wel snel komen. 2e seizoenshelft moet je veel meer toppers spelen, daarom zijn deze punten zo belangrijk voor later in het seizoen. Dit soort wedstrijden kosten je dan de titel.

18 oktober 2020 om 08:28

Niet zozeer pech, maar wel een "bad run". Daarnaast hebben ze nu niet de vorm van vorig seizoen. De eerste drie wedstrijden waren gewoon erg matig en het weggeven van twee grote voorsprongen helpt niet met het vertrouwen. Gisteren is AZ vooral genaaid. Enerzijds door Svensson door de actie, maar ook door scheids en VAR die daar gewoon geel moeten geven en die pingel op het eind is werkelijk te zot voor woorden.maar goed, AZ speelt niet voor de titel, ze spelen voor plek 2 of 3. Als ze dat halen, is het seizoen geslaagd. Worden ze 4e, dan is dat wat een beetje van ze verwacht mag worden. Voordeel van die toppers aan het eind van het seizoen is dat AZ de kans krijgt om de vorm te vinden .

18 oktober 2020 om 08:40

Ik vond ze prima spelen. Die vorm is goed, alleen moet Boadu als een van de weinige z’n vorm vinden. Wat een kansen hij toch elke keer weer mist. Maar ook Sparta uit in 1 helft hadden ze ipv 4x wel 8x moeten scoren.

18 oktober 2020 om 09:22

Of de vorm goed is, is moeilijk te zeggen aangezien ze nog weinig serieuze tegenstanders hebben gehad.het enige dat je kunt zeggen is dat ze 8 punten verspelen tegen 4 degradatiekandidaten.

18 oktober 2020 om 10:37

Ik denk dat AZ Idrissi ook heel erg mist. De tandem met Wijndal liep als een trein en hij alleen al is een super gevaarlijke speler. Vorm van AZ komt wel weer, op 2/3 posities na is het team gewoon hetzelfde als vorig seizoen.

18 oktober 2020 om 11:50

Het gaat ze te gemakkelijk af. de eerste helft zetten ze de tegenstander tegen de muur alsof ze niks zijn. En dan komt er een moment waardoor ze mentaal knakken. Of een eigen speler(bizot) of een zelfingenomen man die het zielig vind voor de tegenstander. Wat dat betreft kan je beter nu tegen ze spelen dan later. De ommekeer zal snel komen, aankomende donderdag bijvoorbeeld. Mentaal sterk zijn is een vreemd fenomeen.

18 oktober 2020 om 13:09

Er is gewoon minder zelfvertrouwen. Er was eigenlijk helemaal niets aan de hand. Zelfs na de rode kaart was AZ volledig de baas, maar in het laatste halfuur leek er flink wat angst in de ploeg te sluipen en ze gingen steeds meer achteruit lopen. Tja, dan kun je erop wachten dat het misgaat. Bovendien zie je nu ook wel de zwakke punten van Slot. Die greep ten eerste te laat en ten tweede niet goed in.

Onbegrijpelijk de fouten die ze maken. Vorig jaar deden ze dat niet. Scheidsrechters zitten ook niet mee, maar dan nog hoor je met 10 man gewoon die wedstrijden over de streep te trekken tegen Sparta en Vvv.

18 oktober 2020 om 08:38

Dat klopt op zich, maar 2-0 voorsprong met onterecht een man minder en in de slotfase een onterechte penalty tegen, dan is het lijntje erg dun ‘ om die voorsprong te houden’ welgeteld 1 goal die je vlak voor tijd krijgt en die je jezelf moet kwalijk nemen. Het trauma van alle weken tot heden om in de laatste minuten een winst weg te geven werd ons nu helaas door de scheids aangedaan want met 100x kijken vanuit alle hoeken zie je dat dit geen penalty mag zijn. Dat werkt niet mee voor de volgende wedstrijden mentaal.

18 oktober 2020 om 08:48

Ik vind het heel erg makkelijk om naar de scheidsrechter te wijzen. Van een Martins Indi die jaren in Engeland gespeeld heeft verwacht ik niet dat hij zich zo makkelijk laat piepelen door een spits van Vvv, dus ook daar mag je naar jezelf kijken. Ook had AZ er natuurlijk ook met 10 man meer dan 2 moeten maken gezien de kansen. AZ doet zich dit al weken zelf aan, waar de scheidsrechter inderdaad ook niet meewerkt. Echter is het AZ dat op een gegeven moment stopt met voetballen, terwijl ze op dat gebied zelfs met 10 tegen 11 nog de betere zijn.

18 oktober 2020 om 09:00

Tegen Sparta Rotterdam was het alles behalve de scheids maar doe je het jezelf aan. Gister had je er zeker meer moeten maken maar ook 2-0 voor zou genoeg moeten zijn. Het is misschien makkelijk maar ik moet gister toch wel kwalijk naar de scheids maar vooral VAR kijken. Ik vind het makkelijk om BMI dr schuld te geven want die wordt voor mij overduidelijk als eerste getrokken en houdt daarna die speler vast. Zo’n duel zou niet alleen in Engeland maar ook in NL niet tot penalty mogen leiden

18 oktober 2020 om 09:45

@shota1 Zoals Teun al zei, AZ brengt zichzelf in situaties, waarbij ze de scheidsrechter de mogelijkheid tot een beslissing geven. Als je als verdediger een aanvaller vastpakt in de 16, en hij valt, dan kan je er donderop zeggen dat de scheids fluit. Of de aanvaller nou eerder begon doet er niet toe. Val dan zelf eerder als verdediger, dan krijg je de overtreding mee, i.p.v. tegen. BMI is ervaren genoeg om dit te weten.

18 oktober 2020 om 12:02

Teun, geeft wat mij betreft een veel te veel een politieke antwoordt Als hij ook zo staat te coachen in het veld begrijp ik de situatie meteen beter. We missen een weghorst die ze wel wakker maakte. Teun zal echt meer moeten groeien op dat gebied.

18 oktober 2020 om 12:47

@ruud_az Dat zal best, maar dan nog vind ik het een goed antwoord. Als je als verdediger een aanvaller vast pakt, dan weet je dat de kans zeer groot is dat je hem tegen krijgt. Als het aan de andere kant had gebeurd, dan hadden we ook moord en brand geschreeuwd om een pingel "want de verdediger hield vast". BMI had die aanvaller gewoon niet moeten vast houden, dan had er ook geen pingel tegen ge weest. Daar de scheids de schuld van geven klopt van geen kant, imo.

18 oktober 2020 om 13:41

Dat kan, geen probleem. Maar als je wilt fluiten volgens de regels, doe dat dan ook. Ben consequent, dan kan ik daar nog begrip voor hebben.

18 oktober 2020 om 12:00

Als je hebt gevoetbald, begrijp je het misschien beter als je tegen 12 man speelt. Tevens zit het mentaal niet goed, omdat het te makkelijk gaat. Er is geen tegenstand, men wordt overmoedig en dan helpt de scheids de andere kant. Dus ja daarin moet men nog groeien.

18 oktober 2020 om 13:11

Vorig jaar waren ze ook onbevangen. Nu word er op AZ gelet en daar hebben dit soort ploegen altijd moeite mee. Niet voor niets zijn Ajax, PSV en Feyenoord al zolang de top 3.

Natuurlijk had AZ het al af moeten maken in de eerste helft, maar ook weer een pluimpje aan VVV met de Griekse revelatie.

Het spel van Az was wel wederom weer prima en vooral in de eerste helft weer soms om van te smullen. De mindset na een tegenvaller, de onverklaarbare rode kaart(Var) moet anders. Ook de kansen moeten beter afgerond worden. Ze mogen best met 5 of 6-0 de rust ingaan hoor. Dat dan die 2-1 valt is nog enigzonds re begrijpen, maar dat die pingel word gegeven, die spits doet minimaal net zoveel als BMI, is wederom niet te begrijpen. Dat Az straks zijn wedstrijden weer "makkelijk" en overtuigend gaat winnen is zeker, maar vanaf wanneer, ik hoop snel en dan het liefst tot het einde van dit seizoen, want dan is iedereen deze beroerde start snel weer vergeten. Tot op vandaag ben ik er strontziek van, want je geeft gewoon minstens 9 zekere punten weg en dan had je gewoon bovenin gestaan.

18 oktober 2020 om 13:16

Wanneer gaat een ploeg ooit met 5-0 of 6-0 de rust in? Dat is wel een te makkelijk argument. Het zijn geen robots, maar mensen. Maar goed, AZ heeft voorin jonge en onervaren jongens staan en die hebben vaak het vizier nog niet op scherp. Het wordt overigens wel tijd voor Boadu om daar wel stappen te maken, want die mist wel heel erg veel kansen. Dat kon vorig jaar en dat kan nu nog, maar dat moet er volgend jaar toch wel een beetje af zijn. Verder moet ik het nog maar zien. De vrijblijvendheid van afgelopen seizoen is er niet meer en nu word er echt gelet op AZ. Dan word het allemaal een stuk stroever. Zo indrukwekkend is de selectie van AZ ook weer niet en door de vele jonge spelers is het lastig om stabiel te presteren. Zeker als de druk erop komt te staan.

18 oktober 2020 om 14:30

Maar je bent het hopelijk wel met mij eens dat er nu 3x een wedstrijd is geëindigd war je er normaal gesproken maar 1 van tussen hebt zitten per seizoen.ik gooi het nog op erg veel pech met ook een beetje hulp(eloosheid) van de arbitrage incl. Var.

19 oktober 2020 om 14:12

Nou ja, als dat 3 keer achter elkaar gebeurt, is er wel wat meer mis dan een beetje pech en fouten bij de arbitrage. Mentaal zit er momenteel iets niet goed bij AZ en dat zie je ook wel terug. Ik blijf erbij dat het voor AZ zeker mentaal een stuk moeilijker voetballen is dan vorig seizoen. Bovendien kun je nu ook eens goed ontleden wat de zwakke punten van Slot zijn. Vorig jaar was alles hosanna, maar nu komen de zwakke punten veel meer tevoorschijn. Slot is namelijk verre van een perfecte trainer, maar kritiek heeft hij vooralsnog niet gehad.

Martins Indi is wel een speler die ook in het verleden b.v. Feyenoord nogwel eens rood pakte.komt soms te omwijs in. Dat is dan zonde .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.AZ40
12.Willem II4-4
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. BoaduAanvaller42
F. DruijfAanvaller30
A. GuðmundssonAanvaller20
M. BizotKeeper30
J. KarlssonAanvaller21
C. StengsAanvaller21
M. BakkerKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Donderdag 22 oktober
Brighton & Hove Albion hangt een hoog prijskaartje om de nek van Ben White wanneer Liverpool in januari aanklopt om hem over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren