Brobbey fel na kritische vragen over schwalbe: ‘Dat slaat nergens op’

Vrijdag, 16 oktober 2020 om

Jong Ajax boekte vrijdagavond een zwaarbevochten overwinning op Jong AZ. Brian Brobbey was met twee doelpunten belangrijk bij de 3-2 overwinning op de Alkmaarders. De spits verdiende ook een strafschop, al ging dat niet op een eerlijke manier. Brobbey erkende in gesprek met FOX Sports dat hij een schwalbe maakte, al heeft hij daar totaal geen spijt van.

Toen hij voor de camera verscheen zei Brobbey dat hij geraakt werd door Jong AZ-keeper Elber Evora. “Volgens mij voelde ik dat de keeper mijn knie tikte en toen viel ik op de grond. Was het een schwalbe? Ik weet het niet”, aldus Brobbey, die erkent dat hij een fopduik maakte nadat hij geconfronteerd wordt met de beelden. “Oh, dat is een schwalbe ja, dat klopt. De scheids heeft het verkeerd gezien. Ik zie het nu pas, ja. Ik dacht dat het een overtreding was”, aldus Brobbey, die van de verslaggever te horen krijgt dat hij ‘best eerlijk mag zijn’ en ‘niet hoeft te liegen’. “Ik ben serieus. Ik dacht dat de keeper me aanraakte”, reageert Brobbey met een lach. “Hoe ik het nu zie, dan was het wel echt een schwalbe.”

Brobbey zette de schwalbe vijf minuten na rust in. Hij bracht de stand vervolgens vanaf elf meter op 3-1. Als Brobbey de vraag krijgt of dit gedrag wel bij hem past, reageert hij fel: “Nee, dat slaat nergens op. Als ik een penalty moet veroorzaken dan doe ik dat gewoon”, bijt hij van zich af. “Dus je vindt het slim en sportief?”, zo wordt Brobbey gevraagd door de verslaggever. “Ja, ik vind het slim en sportief.” Als de Ajacied wordt verweten dat hij zijn tegenstander ‘stiekem naait’, zegt hij: “Waar slaat dat nou op? We moeten toch winnen. Klaar, simpel.”

Evora toont alle begrip voor de actie van de Ajax-spits: “Als ik Brobbey was dan zou ik hetzelfde doen. Ik zou ook proberen te vallen, maar je ziet duidelijk dat het geen penalty is. Nee, sportief is het niet. Maar dit hoort erbij als je een wedstrijd wil winnen”, aldus Evora, wiens reactie Hans Kraay junior wel kan bekoren. “Dit zijn twee goudeerlijke jongens. Maar zeker ook Evora. Hij zou het ook doen. Brobbey heeft het gewoon niet in de gaten gehad.” Pascal Kamperman gelooft daar niks van. “Ik geloof het wel”, reageert Kraay junior. “Hij staat niet te jokkebrokken. Hij geloofde echt in een penalty. Achteraf ziet hij het en hij schrikt zich kapot, want dit is een ouderwetse zeventiende-eeuwse fopduik. Ik geloof ze allebei.”

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Als je zelf gevoetbald hebt kun je zijn verwarring begrijpen, zeker als je opzoek bent naar een overtreding en daarop gefocusd bent. Ik denk niet dat hij liegt.

16 oktober 2020 om 22:59

Nou.... Als je zelf gevoetbald hebt, dan weet je echt wel wanneer de keeper je wel en niet raakt hoor.... Deze duik is gewoon een bewuste en ook dat weet iedereen die gevoetbald heeft. Die verwarring is puur voor de camera.

16 oktober 2020 om 23:05

Stel je gaat voor een schwalbe (en dat doe je echt bewust, dat onken ik niet) dan ga je liggen en vergeet je of je ECHT geraakt bent of niet.

16 oktober 2020 om 23:14

Dat komt vooral omdat voetballers over het algemeen niet de slimste zijn. Normaal gesproken vergeet je echt niet of je geraakt wordt hoor.

17 oktober 2020 om 00:16

Intelligentie heeft er niks mee te maken. In het heetst van de strijd waar je focus gaat op toneel spelen, dan is het normaal om niet eens te weten of je geraakt bent of niet.

17 oktober 2020 om 01:26

Naja, hij ligt natuurlijk al helemaal over de keeper heen op het moment dat hij misschien wel getoucheerd wordt. Wij kunnen niet zien of Brobbey getoucheerd wordt natuurlijk, maar dat zou best kunnen namelijk. Op dat moment heeft hij dus wel wat gevoeld en dacht hij dat het een terechte penalty was. Nu ziet hij de beelden en ziet hij ook dat hij al bijna op de grond lag voordat hij (eventueel) getoucheerd werd en geeft hij gewoon netjes aan dat het geen penalty was.

17 oktober 2020 om 02:41

Als je gaat focussen op een fopduik dan weet je dat je focust op het vallen zonder dat je geraakt wordt dus dan weet je dat je gaat vallen zonder dat je geraakt gaat worden. Vreemd...

17 oktober 2020 om 13:22

Een schwalbe betekend al dat je faked, dus je zit al "fout" en "naait" een ander een kaart aan.

17 oktober 2020 om 14:57

Als je zelf gevoetbald hebt, dan weet je dat wat die Brobbey hier allemaal zegt flauwekul is. Ook al ben je 'op zoek naar een overtreding' dan weet en voel je gewoon uitstekend of je geraakt wordt, of niet, en of je, 'op zoek naar een overtreding', uit jezelf naar de grond gaat of dat je wordt neergehaald. Die 'verwarring' die jij ziet is gewoon gespeeld. Zijn reactie spreekt ook boekdelen. Eerst veinzen dat hij 'iets voelde' om vervolgens, als hij met de duidelijke beelden geconfronteerd wordt alsnog 'opeens' te erkennen dat het gewoon een duidelijke schwalbe is. Alsof je kunt vergeten of je nou geraakt bent of niet. Dat is gewoon onzin en een belediging van de intelligentie van de TV kijker. Bovendien laat hij zich natuurlijk ook zwaar in zijn kaarten kijken door nádat hij is 'ontmaskerd' alsnog heel defensief te worden en daar keurig uit te leggen dat het maken van Schwalbes ook gewoon erbij hoort. Oftewel: ja, ik heb een schwalbe gemaakt en dat wist en weet ik donders goed natuurlijk!overigens niks mis met de vertraagde eerlijkheid van Brobbey. Hij heeft geen ongelijk. Of we dat fijn vinden of niet, het is onderdeel geworden van professioneel voetbal. En dat is bij Ajax dus gewoon niet anders dan bij andere clubs. Het enige is echter nu wel dat we dus voortaan elke valpartij van Brobbey in de zestien dubbel kritisch en dubbel argwanend moeten beoordelen. Het is een zelferkende schwalbenkoning.

Arme jongen, eigenlijk moet hij niet reageren. Het zal de jeugdigheid zijn. We juichen allemaal voor Ronaldo, Messi, Robben, Neymar en ga maar door. Hoeveel fopduiken zullen die samen gemaakt hebben?

16 oktober 2020 om 23:16

Messi staat er toch echt bekend om vaak door te gaan, zie alleen al die goal tegen Napels laatst

16 oktober 2020 om 23:21

Misschien naarmate hij ouder is dat hij iets vaker doorzet. Maar zoek maar eens op YT naar Messi diving. Die kan er echt wel wat van.

17 oktober 2020 om 10:36

En Brobbey laat in deze wedstrijd zien, de toekomstig spits van het Nederlands elftal te zijn. Snelheid van Malen, Mentaliteit van Weghorst en fysiek misschien wel verder dan de Jong. Brobbey zorgt er gewoon voor dat jAjax wint. Tien man, tegen de supertalent en van AZ. Maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden die hij kreeg. Moet echt verlengen, want hij heeft fysiek alles en mee en met killer instinct erbij dan gaat het echt genieten worden.

Waarom doet die journalist alsof hij 100% zou liegen? Ik weet niet of hij zelf wel iets heeft gedaan wat niet in schildpad tempo gaat, maar soms gaan dingen zo snel dat je lichaam er instinctief op reageert en je zelf niet bewust bent van je acties. Brobbey zegt waar het op staat, het is een schwalbe. De journalist in kwestie gaat hem in een hoekje duwen van dat het wel met zo'n intentie gedaan is.

16 oktober 2020 om 23:33

Arjen Robben verweerde zich nog met het excuus dat-ie soms moest springen om contact te vermijden. Dat is tenminste nog een te billijken poging om te verklaren waarom je een tegenstander zou moeten proberen te naaien. Maar deze jongen duikt er willens en wetens overheen, heeft die keeper nooit gevoeld en weet dat donders goed. Sta dan niet te schutteren man! Het lijkt me een sympathieke jongen hoor, maar dat moet-ie gewoon laten. Geen schwalbes en er al helemaal niet over liegen. Vind het ook meer dan terecht dat die journalist hem hier wat over aan de tand voelt, in zijn rol voel je je ook gewoon in de maling genomen als dat jong een loopje met je neemt.

17 oktober 2020 om 00:26

Hij liegt toch niet over of het een schwalbe is, heb je het wel begrepen? Het gaat om de intentie tot het maken van een schwalbe. Arjen Robben was al een stuk verder in zijn ontwikkeling als prof voetballer en zal daardoor veel makkelijker een geloofwaardige schwalbe met intentie kunnen maken dan deze jongen. Hij is beresterk en nog enorm jong, waarbij hij vooral in zijn hoofd nog moet wennen aan het spel want kwa fysiek behoort hij al tot een zeer ontwikkelde voetballer. Hij loopt dus helemaal niet te schutteren. Dit is een momentopname, een seconde van een seconde, en dan kan je weleens iets doen waar je je niet bewust van bent. Dan klopt hetgeen dat hij zegt, op dat moment was het voor zijn gevoel geen schwalbe.

17 oktober 2020 om 06:19

Het gaat er bij mij niet in dat je onbewust een schwalbe maakt. Een duik is een duik

17 oktober 2020 om 17:46

Nee, je weet donders goed of iemand je raakt of niet. Die keeper wist het toch ook gelijk? Zo'n onzin om dit soort cheats goed te praten.

Die jongen reageert toch prima. Tja, in het heetst van de strijd doe je alles om te winnen. In dit geval heeft ie geluk. Straks komt ie de var tegen en krijgt ie misschien geel. De Jong teams spelen alleen om meer weerstand te krijgen en dit heeft toch geen gevolgen...

Mooie reactie van die keeper. Over lijken gaan om te winnen, en het respecteren als de tegenstander het ook doet. Verder hoort zo'n schwalbe natuurlijk niet in het voetbal, en is de VAR daar op het hoogste niveau voor om het af te straffen. Dat leert Brobbey (of wie dan ook) vanzelf een keer op de harde manier, voor nu komt hij er dan mee weg. Maar goed, hebben we met z'n allen niet het hardste staan juichen toen Robben het op het allerhoogste niveau tegen Mexico deed?

Een scorende spits bij mijn cluppie die ook nog streken heeft. Dat heb ik na Suarez niet meer gezien. Hoop dat Brobbey snel de stap maakt naar de A-selectie. Een echte spits mis ik nog. Traore vind ik te houterig.

Ik ben geen fan van Ajax en het maakt me verder ook helemaal niks uit wat de uitslag van deze wedstrijd is/was. Maar ik heb zelf topsport gespeeld in een andere sport (hockey) en daarin werd je ook meegegeven om alles te doen om te winnen. Dat was naar eigen interpretatie in te vullen, maar als ik (of iemand in mijn team) in de gelegenheid kwam om een schwalbe te maken, dan gebeurde dat ook. Daarom begrijp ik zijn reactie (en overigens ook die van Evora) volkomen.

17 oktober 2020 om 00:17

Bal expres op een voetje leggen is natuurlijk een bekend fenomeen in het hockey. Toen de scheidsrechters daarvoor tegen gingen fluiten, werd het echt veelvuldig giswerk. Gelukkig is dat tegen fluiten voor expres shoot weer verminderd. Nu gewoon een kwestie geworden van beter verdedigen. En dat zie je nu ook in het voetbal met die handsballen. Wordt bijna handje mikken in de 16. Ridicuul. En welke regel zou je graag toegepast zien worden vanuit het hockey in het voetbal? Ik de selfpass, tijdstraffen, effectieve speeltijd en doorwisselen, in die volgorde. Maar de selfpass zou echt zo veel snelheid geven.

17 oktober 2020 om 06:20

En afstand houden bij een vrije trap. Geen afstand nemen binnen x aantal seconden? Bal 5 meter naar voren. Nu gaan spelers voor de bal staan om de aanval tegen te houden

17 oktober 2020 om 11:27

Leuke reactie! Ik zou graag vanuit het hockey in voetbal geïmplementeerd zien worden dat dat eindeloze gezeur (en bal meenemen, weggooien/schieten) bij een fluitje een keer voorbij is. Sowieso even wat regels die de snelheid bevorderen kunnen geen kwaad

Hij reageerde toch niet zo fel? Hij geeft het tenminste toe..

Heerlijk toch, dit soort gif is wat het Nederlands voetbal een hele tijd heeft gemist en waarom we de laatste tientallen jaren aan alle kanten zijn ingehaald. Alles op techniek, balletdansen en tiki taka is allemaal leuk en aardig maar zo nu en dan wat smeerlapperij uit de kast trekken is ook nodig; uiteindelijk gaat het om het resultaat zoals Brobbeast hier zelf al aangeeft.overigens is het als aanvaller ook gewoon lijfsbehoud, als verdedigers doorhebben dat ze je onder de plaggen in kunnen trappen omdat je toch lekker mannelijk blijft doorspelen zullen ze dat ook zeker doen

Eerlijk toegeven dat je een schwalbe maakte, Sjappoo hoor. Dat doen er niet veel. Maar dat je beelden nodig hebt om dat te constateren is wel heel vaag. Dan lijkt me toch dat hij in principe er niet zo eerlijk over wilde zijn, maar dat hij na het zien van de beelden ook niet echt meer kon ontkennen Haha. O ja, het is toch een schwalbe nu ik het zo zie, ik dacht dat de keeper mij raakte (dus ik dacht ik laat me vallen). Wel mooie reactie.

Op zich een heel plausibele uitleg van Brobbey. In zo’n split second is het duidelijk dat de doelman geen bal raakt en hij er zelf niet meer bij kan. Dan zoekt hij contact om een penalty te versieren. Zijn ontkenning van een schwalbe zit erin dat hij dacht ook echt geraakt te zijn. In dat geval was het een gezochte / uitgelokte maar terechte penalty en geen schwalbe. Doordat hij zo theatraal sprong was er geen contact en werd het in plaats van een uitgelokte penalty een schwalbe. Kan me best voorstellen dat hij dat op de beelden pas ziet. Ik snap de verontwaardiging over zijn reactie ook niet zo. Het is niet zo dat hij iemand naait door te doen alsof hij een klap in zijn gezicht heeft gehad of zo. Overigens vind ik schwalbes en uitgelokte strafschoppen vervelend, maar dat is een andere discussie.

De verslaggever van FOX moet weten dan je als keeper niet zo moet uitkomen zonder de bal te raken. Zo gebruikt iedere aanvaller je om te vallen en bij de val de keeper te raken. Verdedigers hebben dit ook met slidings in de zestien, heel gevaarlijk, je moet 100% zeker te zijn dat je de bal raakt!er is contact wordt ook vaak gezegd dus strafschop.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper50
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger50
AntonyAanvaller53
Q. PromesAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren