‘Ten Hag zal er iets leuks bij verzinnen, maar hij staat flink onder druk’

Vrijdag, 16 oktober 2020 om

Ajax speelt aanstaande zondag zijn eerste wedstrijd na de interlandonderbreking en er zal met name worden uitgekeken naar de formatie waarin Erik ten Hag zijn manschappen tegen sc Heerenveen het veld instuurt. De Amsterdammers speelden voor de onderbreking een aantal moeizame wedstrijden, met de nederlaag tegen FC Groningen als dieptepunt. Onder de achterban wordt er inmiddels ook gemord en Valentijn Driessen denkt dat de oefenmeester nu toch echt iets gaat veranderen.

“Tot dusver hield hij natuurlijk maar vast aan Dusan Tadic op links en dan Zakaria Labyad in de spits. Uiteindelijk zal hij toch een keertje moeten gaan switchen, want het werkt gewoon niet. Ik denk dat de wedstrijd tegen Heerenveen daar ideaal voor is en daar zal Ten Hag ongetwijfeld wel een leuk verhaal bij weten te verzinnen, maar ik weet wel dat er binnen Ajax heel veel druk wordt uitgeoefend om toch wat te veranderen”, stelt de chef voetbal van De Telegraaf op de website van zijn krant.

Ten Hag: 'We weten waar we aan moeten werken'

“Ze zien ook wel dat het op dit moment helemaal niet loopt en als je de laatste reeks ziet, dan heeft hij een beetje geluk gehad.” Driessen wijst hierbij naar de stillegging van het seizoen door de coronacrisis, waarna Ajax uiteindelijk de eerste plaats en het bijbehorende ticket voor de groepsfase van de Champions League toebedeeld kreeg. In de weken voordat het seizoen werd afgebroken, werd Ajax nog uitgeschakeld in de Europa League en de TOTO KNVB Beker: “Maar dat totale beeld is weg door de coronacrisis, door die lacune die daar is gekomen. Nu zie je echter opnieuw… Ze zijn net bezig, ze verliezen van FC Groningen en je ziet ook de manier waarop… Hij moet nu gaan leveren met een aantal grote wedstrijden voor de boeg.”

Ten Hag liet eerder deze week optekenen dat Ajax in de afgelopen transferperiode nog op zoek is geweest naar een nieuwe spits. Dit werd in een eerder stadium nog ontkend, maar Driessen geeft aan dat zijn krant hier al langer over heeft bericht: “Daaruit blijkt dat we eigenlijk altijd op het goede spoor hebben gezeten. We hebben altijd gezegd dat Ajax serieus geïnteresseerd was in Luis Suárez, dat bleek uiteindelijk niet te kunnen vanwege de salariseisen. En dat Eran Zahavi, die nu naar PSV is gegaan, weldegelijk ook door Ajax is benaderd om naar Amsterdam te komen. Dan word je uitgelachen en dan wordt dat ontkend, maar achteraf blijkt dat allemaal waar te zijn geweest. Zahavi zelf heeft natuurlijk ook gezegd van: ‘Als Ten Hag en ik elkaar in de ogen kijken, weten we wie de waarheid spreekt.’”


Poll

Denk jij dat Ajax gaat winnen van sc Heerenveen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door tilburgajax)

Ten Hag heeft gigantisch veel krediet opgebouwd. Een halve finale Champions League, de dubbel, het mooiste voetbal wat ik ooit heb gezien van Ajax en zoveel gedenkwaardige wedstrijden. Maar door Labyad in de spits te zetten, Alvarez op het middenveld te posteren en Promes en Tadic op verkeerde plekken te zetten raakt hij enorm veel krediet kwijt. Hij heeft de tijd en ik ga niet roepen om zijn ontslag, maar wat is het als Ajacied frustrerend om al dit gegoochel te zien. Onana, Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico, Martinez, Kudus, Klaassen, Neres, Tadic, Promes. Promes kan ook op 10 met Tadic als spits, dan wordt Promes in zijn kracht gebruikt met Tadic als aanspeelpunt en Promes als loper, en niet Promes als verloren 10 bij gebrek aan een speler voor hem.

16 oktober 2020 om 17:40

Als ik eerlijk ben zou ik eerder Anthony in de basis zetten dan promes. Promes voegt voetballend echt helemaal niks toe. Dan heb je sws veel meer aan het samba voetbal van neres en Anthony. Verder vraag ik mij af hoelang ten hag gaat blijven als hij deze gekke keuzes blijft maken. Ten hag heeft gezorgd dat Ajax fantastische dingen heeft laten zien maar dat kwam natuurlijk ook door de geweldige selectie in zijn eerste jaar met 2 toptalenten.

16 oktober 2020 om 17:44

Zo één van de weinige die mijn mening deelt dat Promes bizar weinig voetbal toevoegt aan Ajax. Leuk en zeker belangrijke intikkers gemaakt vorig seizoen, waarbij eerlijkheidshalve de helft van het doelpunt op conto van Ziyech geschreven mag worden. Ik vind hem elke wedstrijd onzichtbaar, komt amper een speler met een aktie voorbij. Toch wel een eerste vereiste voor een ‘buitenspeler’ nog steeds. Ten Hag mag nog wel wat veranderen in de opstelling inderdaad.

16 oktober 2020 om 17:50

Helemaal mee eens. Voegt nauwelijks iets toe op 10. Geen beslissende pass, geen mannetje die hij voor de goal zet, maar aan de andere kant kan hij zomaar die ene goal maken. Maar overall is het tot nu toe om te janken; veel balverlies ook en hij lijkt 'het' gewoon niet te hebben. Net als Tadic... Ik zeg niet dat Lang hem eruit speelt, maar waarom heeft hij geen minuten gekregen...

16 oktober 2020 om 17:54

Ik denk dat Promes op 10 kan als Tadic in de spits speelt. Vorig jaar heeft hij dat bewezen. Met Tadic als aanspeelpunt kan Promes zijn grote kracht gebruiken; zijn loopvermogen, zijn snelheid en zijn doelgerichtheid. Met Labyad in de spits mist Ajax een bewegend aanspeelpunt. Promes kan er niet "overheen" of "omheen" gaan en komt in een zone terecht waarin hij de pure 10 is en daar verdrinkt hij. Daar mist hij de verfijnde techniek en de passing voor.

16 oktober 2020 om 17:57

Daar zit idd wat in @suarez7. Tadic of Labyad in de spits is een wereld van verschil voor de 'lopende' mensen. En dat zijn er over t algemeen best veel bij Ajax...

16 oktober 2020 om 19:00

Laten we eerlijk zijn. Ten Hag krijgt dit wel op de rit. Het zat gewoon even niet mee. factor geluk is ook belangrijk

16 oktober 2020 om 19:57

@curtazimo: Tadic houdt de bal vast, beweegt, komt in de bal, wijkt uit naar de vleugels, vraagt zelfs af en toe een bal over de verdediging heen... Labyad blijft statisch voorin staan, wint geen duel en houdt geen bal vast.

16 oktober 2020 om 17:48

Team van 94-95-96 met van Gaal speelde ook erg mooi voetbal. En bijna eenzelfde dikke, vette, trotse overwinning uit op Real. Dacht daarna het nooit meer mee te maken maar we weten t inmiddels. On: Hij moet echt gaan schuiven idd, labyad, alvarez eruit iig. Ik wil t draaimolen middenveld (VI) wel eens zien. Klaasen, Kudus, Ryan

16 oktober 2020 om 17:51

Heb dat zelf jammer genoeg niet meegemaakt ;-)

16 oktober 2020 om 18:21

Dat dacht ik al, ik de jaren 70 weer niet. Op YouTube nog veel over te zien, nu met corona weer eens bekeken. Litmanen blijft mijn man haha Succes Zondag!

16 oktober 2020 om 18:56

Volledig mee eens. Jari op 10 tegen Madrid, het publiek daar staande ovatie voor het spel van Ajax na afloop. Die ballen op de lat ook nog erbij...

16 oktober 2020 om 17:51

Ach, tegen Groningen krijg je nog 2 100 procent kansen om een gelijkspel eruit te slepen. Nu verlies je met slecht voetbal en wordt er weer aan de stoelpoten van Ten Hag gezaagd. Wint hij de volgende 3 wedstrijden, dan is het weer de beste trainer die er rondloopt.

16 oktober 2020 om 17:55

Het gaat niet alleen daar om. Ten Hag maakt sinds de start van de competitie nu al vier keer op rij onbegrijpelijke keuzes. Supporters worden daar zat van. Neemt niet weg dat hij nog genoeg krediet heeft/verdiend.

17 oktober 2020 om 03:44

Vorig seizoen was ajax ook dramatisch bezig. Toen hield hij vast aan Tadic in de spits wat voor geen meter werkte (ondanks zijn stats), liet hij een oververmoeide zyech de hele tijd staan en zag het voetbal er niet uit. Ik snap ook niet dat mensen tadic weer in de spits willen want dat leek vorig jaar ondanks zijn redelijke stats nergens op. Kudus zou een perfecte Ajax spits zijn!

16 oktober 2020 om 18:01

Antony is wel een must voor mij in de vorm waarin hij verkeerd. Het liefst voor Promes aangezien die 1. uit vorm is en 2. voetballend vind ik vrij weinig toevoegd.

16 oktober 2020 om 18:16

Promes voegt alleen op de bank iets toe. Ziyech maskeerde de tekortkomingen nog, maar zonder Ziyech was hij daarvoor ook altijd al een dwaallicht in Oranje en nu in Ajax. Totaal geen techniek en daarom ook een raadsel dat Ten Hag hem op de nummer 10 positie zet. Maar voor zover ik heb begrepen heeft men ook bij Ajax over de trainer gezegd, tot hier en niet verder. Dan moet een ander het maar overnemen, als Ten Hag volhardt in het maken van diverse foute keuzes. En dit loopt al bijna een jaar....

16 oktober 2020 om 18:19

Dat doet hij niet alleen dit seizoen hoor, in het kampioensjaar stelde hij Neres pas op nadat de restultaten echt zo slecht waren dat het kampioensschap bij uit zicht was. Ook gaf hij dat jaar Eiting zomaar de voorkeur boven van de Beek op basis van wat oefenpotjes in de voorbereiding. Vorig jaar duurde het ook lang voordat hij eindelijk met Promes en Neres voorin durfde te spelen en inzag dat Alvarez gewoon tekort komt op het middenveld. Dit jaar hetzelfde verhaal, iedereen zag aan het spel dat het middenveld gewoon ontzettend stroperig is maar hij probeert toch weer Alvarez daar terwijl dat nog nooit gewerkt heeft. Martinez en Kudus zijn beide beter dan Alvarez en Gravenberch, laatstgenoemde zou ik niet direct afschrijven maar heeft ook nog zelden laten zien dat hij het niveau aankan. Alvarez is het niet, is het nooit geweest en zal het ook nooit worden op het middenveld. Alleen Ten Hag is zo eigenwijs dat hij daar nog wat in ziet.

16 oktober 2020 om 18:48

Suarez7 sterk betoog, ik ben het er helemaal mee eens. Dit is precies hoe ik er ook ik over denk, baal wel dat we geen spits hebben kunnen kopen.

16 oktober 2020 om 23:35

Ja! Dit is inderdaad de beste line-up voor de basis elf. Niks meer aan veranderen. Geef jij het briefje door aan Erik?

17 oktober 2020 om 10:33

Geen Antony? Dat is de meest dreigende speler in de aanval van Ajax op dit moment, met een heerlijk rendement. Zou heel vreemd zijn om hem ineens op de bank te zetten.

Tja, Tadic speelde zn beste wedstrijden als spits. Ten Hag houdt vol dat ie links meer rendement heeft en dat het geen echte scorende spits is. Vlgs mij met Luuk de Jong gedeeld topscorer, maar goed laten we 'm links zetten. Promes speelde zn beste potjes op links, maakte belangrijke goals (mede door ene Ziyech), dus laten we die maar lekker op de 10 zetten. Martinez, multifunctioneel, bijtertje op t middenveld. Stofzuiger met drang naar voren en kon er nog weleens eentje inkoppen. Die is niet meer nodig, die zetten we op de bank en mag in de voorbereiding meedoen met Jong...alvarez deed het afgelopen seizoen zo goed dus is de nieuwe aanjager op t middenveld, de stofzuiger die alle 2e ballen pakt en daarna meteen soepel met zn fluwelen techniek naar iemand in het zelfde shirt speelt.labyad speelde top in de thuiswedstrijd tegen Utrecht, kan aardig mee in de pot tegen Lille, maar raakte helaas geblesseerd om daarna nauwelijks meer in aktie te komen. Logisch als je vanaf de flank verschuift naar de spitspositie aangezien je in de voorbereiding een paar vrije trappen erin knalde...ten Hag moet inderdaad weer wat leuks verzinnen en mensen op hun juiste plek zetten... en ook mensen op de bank durven zetten of te wisselen...

16 oktober 2020 om 17:57

Tadic maakte dat seizoen de meeste goals als linksbuiten en Promes heeft als 10 vorig jaar excellente wedstrijden gespeeld tegen onder andere PSV en Lille. Het gaat om de onderlinge afstemming. Maar Labyad en Alvarez opstellen is inderdaad bizar.

16 oktober 2020 om 18:25

Voor het nemen van penaltys maakt het weinig uit of je in de spits staat of linksbuiten...

16 oktober 2020 om 18:50

Suarez hier ben ik het niet mee eens, Tadic hoort gewoon in de spits. Het is onbeholpen en zielig te zien, voor de linksbuiten plek mist Tadic dynamiek en vooral snelheid!

16 oktober 2020 om 19:45

Tadic hoort ook in de spits. Maar ik kan me zijn betoog over Tadic' rendement nog enigszins voorstellen. In tegenstelling tot het opstellen van Alvarez en Labyad.

16 oktober 2020 om 20:41

Suarez7 het is echt heel erg, ik kan me dat goed herrineren.

Ik denk niet dat ten Hag heel snel ontslagen zal worden, of Ajax moet dit seizoen echt heel slecht gaan presteren. Natuurlijk is het voetbal tot dusver niet om aan te zien en was het vorig seizoen de laatste maanden tot de coronastop ook niet goed bij Ajax, maar toen had ten Hag pech doordat hij zo'n beetje z'n halve basiself moest missen op een gegeven met o.a. Blind, Promes, Neres en Ziyech tegelijkertijd geblesseerd waren. Dat waren zo'n beetje de belangrijkste spelers. Nu heeft Ajax weliswaar pas 1x verloren, maar het voetbal is niet goed. Maar dat komt doordat ten Hag spelers op posities neerzet, waar ze niet thuishoren. Álvarez is geen middenvelder, in ieder geval niet voor het Ajax-systeem waar Ajax gewoon behoefte heeft aan een nummer 6 die inderdaad verdedigend goed is maar ook voetballend soepel is en beide punten beheerst Álvarez niet echt. Daar hoort gewoon Martinez te staan. Vele hebben kritiek op Martinez, maar hij is juist ideaal voor Ajax op de 6-positie. Hij is in mijn ogen net zo'n type speler als Vurnon Anita. Die was destijds echt heel goed vanaf het moment dat hij op het middenveld echt heel goed en heel Ajax ging daardoor veel beter voetballen en Martinez is wel ongeveer hetzelfde als hem. Verder hoort Promes niet op 10, maar op de vleugels en hoort Tadic inmiddels gewoon vast als nummer 9 te spelen. Promes heeft niet de inzicht en de verfijnde techniek van een nummer 10 en met zijn snelheid en scorend vermogen moet Promes juist op de vleugels spelen. Tadic mist voor de flanken gewoon snelheid en op de 10-positie heeft hij ook net te weinig inzicht en techniek, maar inmiddels heeft hij de rol van valse nummer 9 zichzelf een beetje 'eigen' gemaakt om het zo maar te noemen, en hoort hij gewoon als nummer 9 te spelen. Als ten Hag de juiste spelers gewoon op de juiste plekken neerzet dan zal Ajax veel beter voetballen en presteren. Zie opstelling: ik zou regelmatig rouleren op de posities met de controleurs op het middenveld tussen Martinez, Kudus en Gravenberch. Op de vleugels zou ik hetzelfde doen met Antony, Promes en Neres en in de punt van de aanval zou ik ook Promes eens uitproberen, want dat kan hij denk ik ook wel goed, als 'valse 9' spelen en daardoor kan je Tadic ook regelmatig laten rusten door Promes daar neer te zetten en met Antony en Neres op de vleugels te spelen. Van Neres ben ik ook een groot fan en ik hoop dat hij veel speelminuten gaat maken dit seizoen, maar mijn gevoel zegt dat als ten Hag voor vleugelaanvallers moet kiezen, dat Antony en Promes dan zijn eerste twee keuzes zullen zijn op respectievelijk rechts- en linksbuiten. Maar ik hoop dat Neres echt wel veel minuten zal gaan maken, want Ajax heeft hem in het afgelopen seizoen tot de coronastop echt gemist. Heeft echt veel en is echt wel heel belangrijk voor het spel van Ajax, met zijn diepgang, scorend vermogen, kansen die hij zelf kan creëren maar ook voor zijn teamgenoten en ook levert hij genoeg assists.

Onana
Mazraoui
Schuurs
Blind
Tagliafico
Kudus
Martinez
Antony
Klaassen
Promes
Tadic
16 oktober 2020 om 18:53

Rochester, sterk betoog zoals wel vaker! Ik zou zo spelen; Neres, Tadic en Anthony. Kudus, Klaassen en Martinez. Tagliafico, Blind, Schuurs en Mazraoui.

Promes en Alvarez idd uit de basis. Anthony op 10 en Neres op zijn plek. Ik ben ook wel een beetje klaar met de keuzes van Ten Hag

Het is met de huidige selectie van Ajax niet zo moeilijk, hoor. Onana, Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico, Klaassen, Martinez, Kudus, Antony, Tadic en Neres. Ook wordt een steeds terugkerend punt van verzaken op de transfermarkt aangestipt: met een rammelende buidel niet met een redelijke spits op de proppen kunnen komen. Geldt ook al een hele tijd voor de nummer 6 positie en het aansterken van de defensieve kwetsbaarheid. Let maar op als er straks vanwege blessures, schorsingen of Corona besmettingen te veel een beroep moet worden gedaan op de nog lang niet rijpe jeugd; de stand ins zijn veel te gemakkelijk van de hand gedaan, namelijk Lang en Botman. En als Ten Hag daar mee aan de gang moet, vrees ik het ergste. Had hem ook maar getransfereerd. Dan was Ajax beter af.

Driessen is zo'n doortrapte rat met zijn karaktermoorden. Lult precies hoe het hem uitkomt. In hun laatste podcast zitten Verweij en Driessen het lekker met elkaar eens te zijn over Ten Hag en hun twijfels over de man. Hun argumenten over waarom Ten Hag zich als leugenaar waarmaakt steken weliswaar houdt, maar het is opmerkelijk dat hij vilein wijst op de statistiek van de trainer: van de laatste 21 wedstrijden er 9 niet winnend afgesloten. Waarom opmerkelijk? In zijn offensief dat hij tegen Roger Schmidt om aan te tonen hoe schandalig slecht de Duitser Ihattaren, die in het hoofd van Valentijn al een Ajax-shirt draagt, telt zo'n statistiek helemaal niet. Ihattaren leverde de laatste tien wedstrijden die hij speelde - lees: het hele kalenderjaar - geen assist of goal af. Nog los van het overgewicht en zijn gebrek aan inzet die zelfs Denzel Dumfries verleidde hem op zijn falie te geven, maar hoe objectief ben je dan als journalist. Ten Hag wel met slechte cijfers om de oren slaan, maar Ihattaren sparen omdat dat lekkerder uitkomt voor je verhaal? En die Verweij is geen haar beter. Tegen zijn pleidooi dat 5-3-2 nooit het systeem kon zijn voor Oranje wierp Seday tegen dat het systeem tegen Spanje in 2014 toch niet zonder succes was met een 5-1 zege. Verweij: 'ja, maar die hadden ze ook kunnen verliezen met 3-0!' Dan valt toch je bek op de grond van verbazing? Zo kan ik ook mijn gelijk wel halen!

16 oktober 2020 om 21:10

@ gomes1psv - helemaal met je eens, al moet ik me beperken tot Valentijn Driessen, want ik heb de podcast met Verweij niet geluisterd. Maar ik geloof het direct. Driessen valt wat mij betreft weer door de mand met de tekst die in de laatste alinea van dit artikel wordt geciteerd; hij is vooral druk bezig zijn eigen gelijk te bewijzen/bepleiten. Bescheidenheid siert de mens, doorgaans. Over het algemeen meen ik dat analisten en journalisten er goed aan zouden doen om zich iets gematigder uit te laten. Als mooi voorbeeld denk ik aan wat René van der Gijp in VI zei bij de aanstelling van Erik ten Hag: "die man is compleet kansloos!". Haalt vervolgens met Ajax de halve finale CL, de titel en de beker. Lekker hoe die stelligheid dan back-fired. Wat deze suggestie van Driessen betreft (tadic weer terug in de spits), dat is wel lekker een open deur in trappen, maar gelijk heeft hij voor de verandering wel eens een keer. Ben benieuwd of Driessen ook dit standpunt weer acuut verlaat als het niet goed (genoeg) uitpakt.

Een trainer van Ajax staat altijd onder druk. Is ook goed, want zo krijgt ie het maximale uit zijn spelers. Dat wil echter niet zeggen dat die druk intern bij Ajax wordt uitgeoefend. Dat doet eerder de buitenwacht. Driessen heeft wel in deze gelijk dat Labyad niet echt werkt in de aanval. Had er ook graag een sterke, grote spits bij gezien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper50
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger50
AntonyAanvaller53
Q. PromesAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Klopp acht ‘topteam’ Ajax goed genoeg voor Premier League: ‘Dat is helder’

Liverpool-manager Jürgen Klopp is tevreden met het resultaat wat zijn team woensdagavond boekte op bezoek bij Ajax in de groepsfase van de Champions League. Door een eigen doelpunt van Nicolás Tagliafico...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 22 oktober
Brighton & Hove Albion hangt een hoog prijskaartje om de nek van Ben White wanneer Liverpool in januari aanklopt om hem over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren