McClaren gelooft zijn oren niet: ‘Hoe kan dat? Wat is er met hem gebeurd?’

Vrijdag, 16 oktober 2020 om

Ola John streek onlangs na acht jaar afwezigheid weer neer in de Eredivisie. De 28-jarige aanvaller heeft zich aangesloten bij RKC Waalwijk, dat het zaterdag opneemt tegen Heracles Almelo. In 2012 maakte John een miljoenentransfer van FC Twente naar Benfica, maar sindsdien raakte de carrière van de eenmalig Oranje-international in het slop. Steve McClaren, voormalig coach van John van FC Twente, baalt van de loopbaan van zijn ex-pupil.

"Ola John bij RKC? Hoe kan dat? Ik snap er niets van", reageert de Engelsman als hem in gesprek met TC Tubantia wordt verteld waar John naartoe is verkast. "Hoe oud is hij nu? 28 nog maar? Wat is er met hem gebeurd?" McClaren maakte John vanaf januari 2012 een halfjaar mee. "Ola deed me denken aan Eljero Elia. Zijn potentieel was enorm, die jongen was top, top, top."

"En hij was een nice boy, kwam nooit in de problemen", vervolgt de coach, die heeft meegekregen dat John in 2012 eigenlijk nog niet wilde vertrekken uit zijn veilige omgeving. Het voelde voor hem als een gedwongen transfer. "Twente moest verkopen", weet McClaren. "Maar hij is te vroeg verkocht, hij was nog niet klaar om te gaan. In Twente was de omgeving perfect voor hem."

"Ik vind het vervelend dat het zo is gelopen en ben teleurgesteld dat het niet is gelukt. Ola had de top moeten halen", zegt de oefenmeester, die aangeeft dat John mogelijk ook niet met de juiste trainers in aanraking is gekomen. "Iemand die vertrouwen in hem had. Ola is een speler die support nodig heeft." Toch ziet McClaren John nog wel schitteren. "Hij is nog steeds jong en tegelijk op een volwassen leeftijd, is terug in Nederland en kan zich bewijzen. Ik ga hem vanaf nu weer volgen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door baksteenfct)

Ik vond hem echt een geweldig talent. Ik kan me herinneren dat ik nog een artikel in de VI las van een jaar na zijn vertrek en dat Ola John een basisplek had veroverd bij Benfica, een van de parels van het team werd genoemd en Jordi Alba in een Champions League-wedstrijd dronken speelde. Ik ben zo erg benieuwd wat er daarna is misgegaan. Een goede Ola John zou nu basisspeler zijn bij Oranje.

16 oktober 2020 om 09:38

De enige die ik tot nu toe betere voorzetten heb zien geven in de ED was Willems. Wat konden die gasten strakke, panklare voorzetten geven. Niet normaal. Hoop voor beide dat ze toch nog iets kunnen maken van het laatste gedeelte van hun carriere.

16 oktober 2020 om 12:17

Laatste gedeelte van hun carriere? Willems is pas 26. Die heeft met Psv, Frankfurt en Newcastle gewoon erg mooie clubs op zijn naam staan al. Had nu de pech met die knieblessure want was bij Newcastle een van de betere. Die gast kan nog zeker 8 jaar mee.

De carrière van Ola John is net zo verlopen als die van McClaren. Een neerwaartse spiraal dus.

16 oktober 2020 om 08:26

Ach, assistent van Ferguson geweest, bondscoach en toch een klein stukje geschiedenis geschreven met Twente. Er zijn ergere paden om te bewandelen.

16 oktober 2020 om 09:33

Ik zie hem graag weer eens in Nederland coachen. Er was iets aan die man wat me heel erg aansprak. Vond het erg fijn om naar hem te luisteren in interviews. Vond het een gentlemen.

16 oktober 2020 om 10:33

Volledig mee eens! Derksen was wat minder gecharmeerd van hem en daarmee hier ook een groot deel van de reageerders op VZ

16 oktober 2020 om 14:14

Inderdaad, hij trapte alleen maar open deuren in. " je hebt de bal nodig om te kunnen scoren" 😂😂😂😂

Toch zelfde verhaal als Collins John? En Joshua John is ook zelfde toch? Grote verhalen maar niet geschikt voor de top(sport). In het voetbal kom je nog wel ergens terecht dat scheelt

16 oktober 2020 om 09:02

Collins koos voor het geld om het gezin te kunnen onderhouden. Familie John zat thuis erg krap. Collins heeft de snelste weg naar het geld gekozen en dacht daarbij niet aan zijn eigen carrière. Hij dacht aan het gezin. Overigens was Ola ook veel getalenteerder dan Collins en weten we hoe dat verlopen is. Joshua daarentegen was lang niet zo getalenteerd als zijn broer en broertje. Die heeft gewoon een prima carrière gehad op zijn niveau.

16 oktober 2020 om 09:11

Joshua is geen familie van Collins en Ola. Paddy John is de middelste (en het minst getalenteerd), hij heeft nog bij Heracles en Fortuna gevoetbald.

16 oktober 2020 om 09:13

Joshua is geen broertje van Ola en Collins. Joshua heeft wel voor twente gespeeld maar is geen familie van. Het andere broertje is Paddy, die het overigens ook niet gemaakt heeft in het betaald voetbal

16 oktober 2020 om 09:25

Jullie hebben gelijk Brama en FcTHengelo. Ik haal Paddy en Joshua inderdaad door elkaar. Scherp!

16 oktober 2020 om 10:02

Collins John koos z'n eigen pad en bleek mentaal niet bijster sterk. Joshua John is ten eerste maar gematigd getalenteerd en bovendien geen familie van Collins en Ola. Het andere broertje heet Paddy John en heeft het nooit verder geschopt dan de Keuken Kampioen Divisie. Ola John was het grootste talent van de drie, maar bleek achteraf nog niet klaar voor een volgende stap op die leeftijd. Echter is hij door Munsterman naar de uitgang gepushed, omdat er gaten in de begroting gedicht moesten worden. Erg jammer, want Ola John was echt een groot talent.

Ik ben het hier totaal niet mee eens. Dit is een van de meest overschatte voetballers van NL. Ook in zijn tijd bij Twente was het niet al te indrukwekkend wat hij deed. Een middenmoter in de eredivisie is wel een beetje zijn plafond.

16 oktober 2020 om 09:05

En waarom is hij overschat volgens jou?

16 oktober 2020 om 09:43

Let erop dat hij op zijn 19de alweer weg was bij Twente. Heeft 1 vol seizoen gespeeld, z'n tweede jaar bij de profs. 8 goals en 16 assists (alleen Eredivisie) en verder Europees ook nog een hoop. Als je 19 bent zijn dat geen misselijke cijfers. Dus inderdaad, leg even uit?

16 oktober 2020 om 09:45

Sommige mensen kijken verder dan doelpunten en assists in 1 seizoen. Dus ik begrijp jali71 wel.

16 oktober 2020 om 09:51

Hij geeft aan dat hij het niet indrukwekkend vond wat John in NL deed + de hij overschat is. Beargumenteer dan waarom dat zo is? Want verder dan die 1,5 seizoen kun je niet kijken, toen was hij al weg. Of zijn er nog wat spookseizoenen die we hebben gemist om onze mening op te baseren?Na NL is het er totaal niet uitgekomen, helemaal eens. Maar puur op zijn eredivisie seizoen als 19 jarige kan je echt wel zeggen dat het een toptalent was.

16 oktober 2020 om 10:08

@redondono5 - Ik denk dat Jali71 hem niet of nauwelijks heeft bekeken, want buiten z'n cijfers was hij ook gewoon een leuke speler om naar te kijken. Veel bravoure, functionele acties en was zowel dribbelend als qua diepgang zeer scherp. Bovendien had die jongen een heerlijke voorzet in de benen.

16 oktober 2020 om 10:40

Je kan niet de kwaliteiten van 1 speler bepalen in 1 seizoen. Voor datzelfde argument zijn sanharib Malki en Bjorn Vleminckxx ook toppers.ik vond Ola John ook een overschatte speler. Er staat overigens op wikipedia dat hij 69 wedstrijden heeft gespeeld voor twente, waarvan 10 keer gescoord. Dat zijn in principe geen indrukwekkende statistieken voor een aanvaller. Ola John kon gewoon meer dan prima mee met het voetbal in de eredivisie,waar het gros van zijn stats uit komen. Maar je ziet al in de Europa League voor Twente heeft hij geen knikker geraakt.. 1 Goal en 4 assist in 14 wedstrijden is echt peanuts. Dat is gewoon een half seizoen bijna

16 oktober 2020 om 10:56

Grappig dat je een 18/19 jarige vergelijkt met 30'ers die een stuk verder zouden moeten zijn. Daarbij vergeet je zijn totaal aan 26 assists, ook niet indrukwekkend op die jonge leeftijd? Ter vergelijk, Bergwijn had na 70 wedstrijden 8 doelpunten gemaakt, ook niet echt indrukwekkend of wel? Los van de statistieken was John ook daadwerkelijk 1 van de smaakmakers toen hij dat jaar weg ging. Helaas is zijn carriere anders gelopen dan een Bergwijn en dat kan met heel veel aspecten te maken hebben. Maar zijn talent was echt niet te negeren. Daarbij moet je zn Europese cijfers goed benoemen, 6 assists en 1 goal in 14 wedstrijden met gemiddeld 53 minuten per gespeelde wedstrijd. Is toch even wat anders, viel veel in omdat hij net kwam kijken. Maarja, we hoeven het natuurlijk niet eens te zijn.

16 oktober 2020 om 10:06

Bij FC Twente was hij direct een bepalende speler toen hij basisspeler werd. 8 doelpunten en 15 assists in z'n eerste volledige Eredivisie seizoen en dat op 19-jarige leeftijd. Dan ben je zeker niet overschat. Het is wel duidelijk dat je 'm niet of nauwelijks aan het werk hebt gezien in die tijd, want ook in z'n acties en qua dreiging was hij een erg leuke speler om naar te kijken.

16 oktober 2020 om 10:31

Een van de meest overschatte voetballers ook echt. Wanneer is het de laatste 5 jaar nog over Ola John gegaan? In zijn Twente tijd was hij overigens de absolute smaakmaker van het elftal in een team dat bovenin in de Eredivisie meedraaide.

16 oktober 2020 om 11:14

Denk dat hij mentaal wat tekort kwam helaas, zoals McLaren ook aangaf. Talent had hij wel

16 oktober 2020 om 11:28

Tja, mentaal te kort komen vind ik altijd over komen alsof iemand een zwak persoon is, terwijl Ola eigenlijk nog gewoon een kind was toen hij weg moest. Hij had nog een paar jaar in Nederland moeten blijven, echt volwassen moeten worden en dan de transfer naar het buitenland moeten maken naar een vreemd land met een vreemde taal. Het is echt niet makkelijk voor een mens om zo'n stap te maken dus ook niet voor een voetballer.

Ola is één van de meeste getalenteerde jongens die uit de jeugdopleiding is doorgebroken bij Twente. Zelden een speler gezien in ons shirt met zo veel potentie. Helaas moest hij weg en is het daarna bergafwaarts gegaan met zijn carrière. Erg spijtig. Een hele leuke, maar vooral ook gevoelige jongen... Dat laatste heeft ook zeker niet in zijn voordeel gewerkt.

16 oktober 2020 om 10:33

Doodzonde inderdaad. Ik vond Ola beter dan Elia bijvoorbeeld die uiteindelijk toch een veel mooiere carrière heeft gehad. Elke voorzet met zijn verkeerde linker perfect op het bolletje van Luuk de Jong. Ik hoop nu toch wel dat hij bij RKC nog leuke dingen kan laten zien.

Het was een aardige speler met potentie, maar ik zag nooit een absolute topspeler in hem. Heeft in Portugal wat leuke wedstrijden gespeeld, maar heeft het uiteindelijk niet gered. Had wel het idee dat hij uiteindelijk bij een middenmotor in een top competitie zou terecht komen. RKC zag ik met alle respect toch niet gebeuren.

Sommigen hier praten over hem alsof zijn carrière voorbij is. Met goede begeleiding kan Ola John weer komen bovendrijven. Talent heeft ie. Ik gun hem van harte een fraai vervolg in Nederland. Die 2-6 bij PSV waar hij score een fraaie assist maakte is onvergetelijk.

Denk dat de stap naar Benfica te hoog gegrepen was, alhoewel John het in het begin goed deed bij Benfica, wat leidde tot 90 potjes in 2 jaar. Daarna verhuurd aan HSV waar ie geen potten brak, bij Reading stond ie vaak basis, maar wist geen sterke indruk achter te laten. Later nog uitstapjes naar Wolves en Deportivo La Coruña, maar ook daar niet succesvol. Heeft de laatste twee jaar nog regelmatig voor Vítora Guimaraes gespeeld en is nu dus in Waalwijk beland. Wat een tragedie van een carrière.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. LamprouMiddenvelder50
G. RoemeratoeMiddenvelder50
R. ZerroukiMiddenvelder50
J. DrommelKeeper50
V. ČernýAanvaller53
DaniloAanvaller54
T. EbuehiVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Woensdag 21 oktober
Frank Lampard is bereid om in januari de bezem door zijn selectie te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren