De Nederlandse tiener die dankzij een YouTube-video in LaLiga terechtkwam

Zaterdag, 17 oktober 2020 om

Wat Eren Güler in de afgelopen maanden heeft meegemaakt, leest zich als een klein sprookje. De zeventienjarige buitenspeler verruilde de amateurs van DZC’68 uit Doetinchem afgelopen zomer voor het in LaLiga uitkomende Levante, terwijl hij voorheen nog nooit voor een profclub had gespeeld. Niet alleen de stap is uitermate bijzonder, want ook de manier waarop het Spaanse avontuur tot stand kwam is behoorlijk opmerkelijk te noemen. Uiteindelijk deed een YouTube-video de droom van Güler uitkomen.

Door Chris Meijer

Het moet ergens in juli geweest zijn dat er bij Güler een bericht binnenkwam. Een maand eerder had hij samen met vriend en trainingsmaatje Floris Liet een video met wedstrijd- en trainingsbeelden op YouTube geüpload. Iemand met goede contacten bij Levante had het onder ogen gekregen en raakte gecharmeerd, waarop hij contact opnam met de club uit Valencia én het tweetal uit Doetinchem. “We dachten eerst dat het nep was of een grapje”, lacht Güler, terwijl hij het hoofd schudt. “Dat veranderde toen we met die man belden en mensen van de club contact opnamen met onze ouders. Voor we het wisten werden we uitgenodigd om twee weken te komen meetrainen in de voorbereiding.”

Güler twijfelde naar eigen zeggen geen moment en boekte direct een vliegticket richting Valencia. Niet geheel onlogisch, want tot dan had hij de kansen in het profvoetbal niet bepaald voor het oprapen gehad. Güler had de amateurs van VIOD een jaar eerder verruild voor het hoger spelende DZC’68 en werd in januari uitgenodigd voor een stageperiode bij Go Ahead Eagles, die uiteindelijk door de coronacrisis in het water viel. “Het was een grote teleurstelling geweest als het niet zo was gelopen. Tja, dan moet je weer doorgaan. Zo zit ik ook in elkaar”, zo haalt hij de schouders op. “Ik heb altijd honderd procent het geloof gehouden dat het profvoetbal nog zou komen. Natuurlijk wordt het lastiger naarmate je ouder wordt, dat hebben veel mensen ook tegen me gezegd. Dat ging het ene oor in en het andere oor uit. Ik had het geloof dat het harde werk een keer beloond zou worden. De kans is nu gekomen, ik heb veel mensen de mond gesnoerd.”

Die kans kwam dus uiteindelijk bij Levante, waar hij samen met Liet in augustus naartoe vloog en na een negatieve coronatest op het trainingsveld verscheen. De twee van DZC’68 afkomstige Doetinchemmers stonden tijdens hun stage ineens tussen spelers met een verleden bij onder meer AC Milan en Tottenham Hotspur. “Hele normale gasten, echt geen macho’s ofzo”, zegt Güler nuchter. Toch bekent hij dat hij in de eerste periode op het Ciudad Deportiva de Buñol, het ten westen van Valencia gelegen trainingscomplex van Levante, wel even de ogen uitkeek. “Het is echt wat anders dan de amateurs, er zit een mooie sportschool, de shirtjes worden opgehangen, drinken wordt voor je geregeld en de velden worden voor je gesproeid. In Nederland heb je materialendienst, maar hier wordt alles meegenomen. Ik ben er nu wel aan gewend. De eerste weken kijk je wel je ogen uit, maar daarna probeer je jezelf ook groot te houden. Anders denken ze: die Nederlander is niks gewend.”

“Naarmate de stage vorderde, kreeg ik het gevoel dat ik er wel lekker in zat en dat het weleens kon gaan lukken. Maar je bent nooit te blij, uiteraard. Je weet maar nooit. Je moet écht goed zijn, ze moeten wat aan je hebben. Daar lag een beetje de twijfel”, gaat hij verder. Na een stageperiode van twee weken keerde Güler terug naar Nederland, om in de tussentijd mee te trainen met de Kbeyoung Academie van oud-prof Kenzo Biyong. “Mijn plan B was om daar te blijven trainen en spelen. Daar ligt het niveau ook ontzettend hoog, het biedt een podium voor spelers die nog niet gezien worden. Maar na twee weken kreeg ik een belletje dat ik mocht aansluiten bij de Onder-18 van Levante, dat was een droom die uitkwam.”

Güler is bij Levante aangesloten bij de Onder-18.

Zo stapte Güler anderhalve maand geleden voor de tweede keer op het vliegtuig naar Valencia. Deze keer om zich definitief in de Spaanse sinaasappelstad te vestigen. Nog voor de vraag hoe groot de definitieve stap van DZC’68 naar Levante was, klinkt een gedecideerd antwoord. “Het is echt een sprong geweest”, is Güler duidelijk. Hij heeft overigens alleen de overstap naar Levante gemaakt, daar zijn maatje Liet niet naar Spanje verkaste. “Natuurlijk was het wennen. Bij DZC trainde ik twee keer per week, naast de wedstrijd in het weekend. Ik moet zeggen dat ik wel altijd extra trainde voor mezelf. Meestal ging ik na school meteen het veld op of de gym in. Soms had ik ook geen zin, omdat ik moe van school kwam. Maar ik ging tóch. Nu staat mijn leven in het teken van het voetbal, we trainen twee keer per dag. De eerste weken had ik wel last van spierpijn. Mijn kuiten, niet normaal. Maar dat gaat inmiddels prima.”

“Het niveau is uiteraard hoger, bij DZC kon ik af en toe nog weleens op vijftig procent trainen. Dat kan hier niet, dan krijg je het meteen te horen. Er wordt meer van je gevraagd. De trainingen zijn echt fel, je wordt nog net niet vermoord. Als je te laat bent, ga je die klappen wel vangen. Het is spelen en weer weg. Natuurlijk moet je je acties maken, maar je gaat het wel voelen als je lang aan de bal bent. Ze willen alles voetballend oplossen, dus opbouwen en veel passen. De lange bal willen ze hier niet hebben, dat is een beetje te vergelijken met Nederland. Het is geen vechtvoetbal, dat niet”, analyseert Güler. In plaats van wedstrijden tegen onder meer Spakenburg, GVVV, Woezik en SDV Barneveld maakt hij zich nu op voor duels met bijvoorbeeld Barcelona, Real Madrid en Valencia.

“Ik leef gewoon mijn droom”, concludeert hij met een brede glimlach. Güler woont met zijn medespelers die ook van ver komen in het spelershotel van Levante. Naast het voetbal rondt hij komend jaar online zijn opleiding Sport en Recreatie af. “Het Spaans is nog lastig. Een teamgenoot spreekt goed Engels, hij vertaalt voorlopig alles. De meeste voetbaltermen begrijp ik wel: druk zetten, kaatsen, dat soort dingen. De communicatie in het veld is wel te doen, maar een gesprek voeren in Spaans gaat niet echt. De trainers spreken wel gewoon Engels, dus dat scheelt al.” In de winterstop krijgt Güler te horen of hij volgend seizoen zal doorstromen richting Atlético Levante, het tweede elftal dat uitkomt op het derde niveau van het Spaanse voetbal in de Segunda Division B. “Dit had ik een jaar geleden niet kunnen denken, toen stond ik nog ergens in Doetinchem op een veld. Ik ben echt trots op mezelf, dat ik het toch heb geflikt.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door basdemanaz!)

"Natuurlijk wordt het lastiger naarmate je ouder wordt, en dat hebben ook veel mensen tegen me gezegd...." "ik heb ze de monden gesnoerd." Ja, sorry maar hier ga ik slecht op. Wat is er mis met een realistisch feedback krijgen dat het toch moeilijker wordt na de jaren tikken? Dat betekent toch niet dat ze niet in je geloven of niet supporten,Wat wil je dan? Dat mensen je tot je 50e gaan zeggen;"nou, volgend jaar komt AC Milan vast wel..." als hij hierom al het zinnetje "ik heb ze de monden gesnoerd" moet gebruiken, wil ik niet weten hoe hij reageert als hij ECHTE kritiek krijgt, gefundeerd en on-gefundeerd. Verder wel een prachtige stukje en mooi dat hij toch vrij hoog zit nu, maar hij is tegelijkertijd nog nergens. Succes!

16 oktober 2020 om 06:40

Beetje overdreven reactie maat. Ik krijg juist het idee dat deze jongen stoïcijns zijn droom is blijven volgen, maar wel realistisch is gebleven. Niet voor niets zijn school wel afmaakt. Dus ja hij kan enkele mensen de mond hebben gesnoerd, mensen die misschien zeiden dat die wat minder hard moest trainen bijvoorbeeld.

16 oktober 2020 om 09:09

Iedereen heeft altijd haters tegenwoordig, en jij bent er waarschijnlijk ook een volgens hem. Allemaal haters!

16 oktober 2020 om 12:16

Hahaha, wellicht ja. Ik zit ook op voetbal(op het niveau als iedereen hoor, niets speciaals) ben 20 , mijn vrienden zeggen ook dat het niets meer wordt met me hahaha, maar mocht ik ooit op niveau terecht komen, ga ik echt niet zeggen dat ik mensen de monden heb gesnoerd, want de feedback krijgen dat het moeilijker, naarmate je ouder wordt is gewoon een logische feedback. niet elke feedback die je krijgt moeten veren in je kont betekenen, en niet elke negatieve feedback betekend gelijk dat ze niet in je geloven of dat het een persoonlijk aanval is. helaas kunnen er maar vrij weinig mensen er mee dealen.

16 oktober 2020 om 23:08

Wauw, jij hebt echt serieus op basis van letterlijk 1 zin uit een interview (door iemand anders opgeschreven) meteen iemands hele persoonlijk uitgevogeld en al je conclusies al getrokken. Verbazingwekkend..

Hartstikke mooi verhaal man, stiekem kriebelt het toch bij jezelf als je zo’n verhaal leest man. Hoe ontzettend gaaf zou het zijn als je van de een op andere dag opeens bij een profclub mag melden en daarna ook nog het geweldige nieuws krijgt dat je definitief kunt verkassen naar ze. Ik blijf het zeggen, prof zijn lijkt me echt een zegen en geweldige levenservaringen. Hopelijk blijft deze jongeman met beide voeten op de grond en hard werken, vergeet niet waardoor je het in eerste instantie hebt bereikt. Ik ga even lekker dromen en wie weet welke club mij wilt contracteren!

Onwijs mooi verhaal van een jonge speler die op een leuke manier in Spanje terecht komt. Ik merk gelukkig dat hij nuchter is en zelfreflectie hem niet vreemd is, maar bespeur tussen de zinnen door ook wel iets anders. Het snoeren van monden en dat hij het geflikt heeft geven mij een licht teken dat hij het gevoel heeft er al te zijn, maar dat is puur mijn gevoel. Gelukkig overstemt het gevoel wél dat hij keihard werkt en bezig is met een mooie droom. Ik ben benieuwd wat we allemaal van hem gaan horen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Levante

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Huesca5-2
18.Alavés4-5
20.Levante3-5
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
CampañaMiddenvelder50
MeleroMiddenvelder51
MoralesMiddenvelder53
N. RadojaMiddenvelder50
Jorge de FrutosAanvaller50
N. VukčevićMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Levante.

In de wandelgangen

Woensdag 21 oktober
Frank Lampard is bereid om in januari de bezem door zijn selectie te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren