Clubicoon velt keihard oordeel over Özil én geeft Arsenal dringend advies

Vrijdag, 9 oktober 2020 om 19:38Rian Rosendaal • Laatste update: 20:22

Mesut Özil is bij Arsenal op een dood spoor beland. De middenvelder kwam dit seizoen nog niet in actie in de Premier League en daarnaast ontbreekt hij in de selectie van the Gunners voor de groepsfase van de Europa League. Clubicoon Martin Keown vindt dat Arsenal zijn verlies moet pakken. De oud-verdediger roept zijn voormalig werkgever op om op korte termijn afscheid te nemen van de peperdure Özil, die wekelijks circa 400.000 euro opstrijkt.

"Je mag ervan uitgaan dat Mikel Arteta hem een eerlijke kans heeft gegeven en niet tevreden is met de werkethiek van Özil", zo verklaart Keown in een analyse bij talkSPORT. "Het is ook niet iemand waar andere spelers van kunnen leren. Ik geloof dat Özil het hart op de goede plaats heeft zitten, zeker gezien zijn werk voor goede doelen, maar als hij geen percentage van zijn salaris wil inleveren, iets dat van invloed is op iedereen..Hij is niet in de positie om zoiets te doen. Özil moet gewoon weer in de pas lopen."

‘Tribuneklant Özil krijgt volgende dreun te verwerken bij Arsenal’

De middenvelder hoeft niet te rekenen op speeltijd in Europa bij Arsenal.Lees artikel

Keown kijkt ook met argusogen naar de gevolgen voor Arsenal in financieel opzicht. "Moet je eens kijken naar het geld dat Arsenal kwijt is, twintig miljoen euro per jaar. Zoveel betaalden ze aan rente toen ze de lening voor het Emirates Stadium zijn aangegaan. Kun je nagaan. Arsenal moet zijn verlies nemen en het contract van Özil (dat loopt tot medio 2021, red.) afkopen. Het is ook een signaal naar de spelersgroep, het zorgt voor een nieuwe cultuur en daardoor kunnen ze verder gaan. Want op dit moment is het een ongezonde situatie."

De voormalig Arsenal-stopper, die met de Londense club verschillende prijzen veroverde en in 2004 ongeslagen kampioen werd, ziet een eventueel vertrek van Özil overigens wel als een verlies. "Niemand is er gelukkig mee als hij daadwerkelijk zou vertrekken. We willen hem in actie zien, maar momenteel is het voor alle partijen het beste als hij via de achterdeur vertrekt. Özil kan voor een andere club weer een geweldige speler zijn. Hij moet echter goed in de spiegel kijken, al denk ik niet dat hij dat zal doen. Özil zal na zijn loopbaan misschien terugkijken en denken dat Arsenal hem speeltijd ontnomen heeft. Maar hij heeft er zelf ook niets aan gedaan om dat sentiment te veranderen."


Poll

Ben jij het eens met Martin Keown over Mesut Özil?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door vsop)

En weer krikgt Arteta de schuld en gaat het over zijn werkethiek. Na maanden deze situatie te analyseren, is het gewoon duidelijk dat het helemaal niks met Arteta te maken heeft. Dit zijn gewoon orders van bovenaf en of dit te maken heeft met het afwillen van zijn megacontract of het dreigement vanuit China omtrent Ozil, weten we dus niet.. spelers als Willock blijven minuten krijgen en Ozil is echt veel beter dan hem.. overigens gebruikte Arteta Ozil elke wedstrijd en na de break opeens niet meer, niet eens bij de selectie..

9 oktober 2020 om 20:48

Het is 100% van bovenaf. Ozil zou nu met Partey en Elneni achter hem en Auba in de punt enorm schitteren. 4231 beste! Hij zou KdB overtreffen in assists.

10 oktober 2020 om 06:58

De Bruyne dan nog overtreffen zelfs ? Ozil, die al 2 seizoenen niets meer laat zien, boven de beste middenvelder ter wereld zetten? Een middenvelder die nota bene de laatste jaren gemiddeld 12-15 assists geeft? Met vorig seizoen als uitschieter de evenaring van Henry zijn assist record...

9 oktober 2020 om 20:25

Waar lees jij dat arteta de schuld krijgt. Ik lees namelijk dat arteta hem wel een eerlijke kans gaf maar niet te vrezen is over de werk ethiek van ozil.

9 oktober 2020 om 20:33

Misschien is de schuld verkeerd verwoord. Maar er wordt inderdaad duidelijk gezegd dat Arteta zijn werkethiek niet op prijs stelt.. maar waar is dit op gebaseerd? Ozil stond zowat elke wedstrijd in de basis onder Arteta en er werd redelijk veel gewonnen.. opeens nadat Ozil niet wilde inleveren en hij een conflict kreeg met de Chinese overheid, speelde hij niet meer... dat zaakje stinkt in mijn ogen en ik weet bijna zeker dat dit gewoon orders van bovenaf zijn..

Ik snap niet dat mensen denken dat spelers alles voor een club moeten doen als ze dat vragen. Hun geven hem zelf toch een dik contract? Waarom zou die salaris moeten inleveren als ze Partey halen voor 50 miljoen? Arsenal heeft kennelijk geld genoeg. Als ik ozil was zou ik ook geen cent minder accepteren of dan moet je hem maar afkopen en de volledige salaris betalen in 1 keer.

9 oktober 2020 om 20:27

Nou ja, in de regel als je een 20-miljoen-per-jaar salaris krijgt aangeboden is de verwachting toch wel dat je daarnaar gaat presteren. Natuurlijk krijg je kritiek als je zo’n beetje met de inkt op je contractverlenging nog nat, ophoudt met serieus trainen/spelen.

10 oktober 2020 om 01:34

Lol, stoppen met serieus trainen/spelen. Zo zie je hoe iets zomaar gefluisterd kan worden in de oren van voetbalvolgers via (sociale) media. De enige reden dat Özil momenteel niet speelt is omdat hij geen salaris wou inleveren en zijn statement over China. Arteta houdt van Özil en zeker van zijn speelstijl, maar het is hem duidelijk gemaakt dat Özil niet mag spelen. Moest Özil niets gezegd hebben over China stond hij nu waarschijnlijk basis achter Auba met Partey achter hem. Arteta is niet dom, hij ziet elke dag op training dat Özil zijn beste middenvelder is en geen 1 trainer zet een van zijn beste spelers zomaar uit de selectie, terwijl hij eerst juist veel speelde onder hem.

10 oktober 2020 om 09:00

Hoe kom jij dan aan die complot theorie over China, via social media toch? Kom op, Ozil was ver voor dat hele corona-salaris verhaal al compleet persona non grata geworden. Ik heb er geen sociale media voor nodig: club heeft duidelijk vol vertrouwen in de speler en verlengt hem tegen een absoluut wereldtopper salaris, direct daarna storten zijn prestaties op het veld in als een pudding, en onder drie trainers op rij verliest hij zijn basisplaats. Exact dit verhaal hebben we al zo vaak gezien, en exact dezelfde reacties van de fans van de speler in kwestie.

10 oktober 2020 om 17:49

Ohja, persona non grata... De speler die uit statistieken welgeteld 3.1 grote kansen per wedstrijd creeërde onder Arteta voor de corona break, het meeste van de gehele premier league, dus ook meer dan de Bruyne. Maar hier wordt niet naar gekeken... Nee Özil werkt niet genoeg, is een over het paard getilde diva en denkt alleen maar aan zijn eigen centjes. De beste man speelt niet omdat hij niet goed genoeg is of niet hard genoeg traint, in tegendeel op traningen zie je arteta en hem vaak samen zijn. Maar omdat er orders van bovenaf zijn na het conflict tussen Özil en China.

Ozil heeft een nonchelante houding en kan mijzelf voorstellen dat hij zich niet voor de volle 100 procenr geeft tijdens trainingen. Hij kan ozo goed voetballen soms wel tot magie toe maar hij os gewoon niet stabiel alhoewel arsenal alles behalve stabiel was de afgelopen jaren. De eerste twee seizoenen van ozil waren de beste daarna precies geen zin meer in het spelletje, geen honger en geen pit. Jammer natuurlijk

10 oktober 2020 om 01:37

Je moet begrijpen dat hij vooral die ‘luie’ stijl heeft, hij is niet echt lui. Zijn cijfers qua afgelegde meters etc waren ook altijd 1 van de betere in de ploeg en daarop was hij ook gewoon magistraal creatief. Dat hij niet speelt heeft niets te maken met zijn inzet of met Arteta die hem niet wilt, hij speelt niet omdat het bestuur dat niet wilt. Als Arsenal Özil opstelt worden zie niet meer uitgezonden in China, dat is de grootste reden.

Een van de betere nummers tien van de afgelopen jaren zo te zijn verdwijnen uit de voetbalwereld is voor niemand leuk. Jammer dat hij zijn goede periode bij Real geen vervolg heeft gegeven. Dit is een rasvoetballer die met zijn kwaliteiten alle teams beter kan maken maar op de een of andere manier komt het er niet uit.

Wat houdt die eerlijke kans van Arteta juist in? Hoeveel minuten heeft Ozil gespeeld sinds hij trainer is?

9 oktober 2020 om 21:27

9 competitie wedstrijden is de ''eerlijke'' kans

Ze moeten zijn contract afkopen en een argument is dat hij 4ton per week kost. Wat verwacht die dat arsenal moet betalen om zijn contract af te kopen dan?

9 oktober 2020 om 20:50

Ja dit dus, dit is gewoon een gebrek aan doordenken van Keown. Wat denkt hij dat Arsenal zal moeten betalen aan Ozil dan als ze zijn contract afkopen? 5 miljoen? Nee, die wil dan natuurlijk gewoon zijn volledige jaarsalaris mee. Qua kosten scheelt het je dus niks en is in 1x 24 miljoen overmaken een zwaardere financiële aanslag (1 grote kosten post in 1x) dan nog 1 jaar wekelijks zijn salaris overmaken..

Wat een onzin. Deze man levert kritiek om relevant te blijven. 20 miljoen verlies maar wel 50 miljoen euro betalen voor een speler. Daarmee is genoeg gezegd.

De enige reden dat Ozil niet speelt is vanwege zijn uitspraken over China en de Uyghuren, en het feit dat hij geen salarisverlaging accepteerde (terwijl Kroenke lekker met zijn miljarden in de VS aan het chillen is). Ondertussen betaalt Arsenal wel de 50 miljoen euro voor Partey en ontslaan ze hun 'normale' werkers. Zou me kapot schamen als Arsenal fan zijnde dat je zo'n verrotte club (lees; systeem) steunt met zulke figuren aan de top. Hoop van harte dat Ozil geniet van zijn geld en een lekker leven tegemoet gaat met zijn kinderen en vrouw.

9 oktober 2020 om 21:39

Denk echt wel puur door het weigeren van die salarisverlaging. Ik bedoel nadat hij dat riep over de Oeigoeren heeft die nog genoeg minuten gemaakt onder Arteta.

Krijg een beetje een Bale gevoel bij Ozil. Een hele goede voetballer, maar is gewoon een beetje het plezier in het spelletje kwijt aan het raken bij Arsenal. Is echt super belangrijk geweest voor Arsenal, maar telkens toen het minder ging werd hij het pispaaltje net zoals Bale bij Real. Denk dat Ozil ook bij een nieuwe club nog wel mooie dingen kan laten zien. Verder vind ik het wel makkelijk dat er telkens wordt begonnen over dat geen salaris wil inleveren. Snap de reden van Ozil namelijk volledig. Dat Arsenal is letterlijk een grote grap op dat gebied op dit moment. Gooien veel geld over de balk voor nieuwe spelers, geven Auba een mega contract en ontslaan wel doodleuk personeel.

Moet wel druk van het bestuur zijn ja. Hij speelde onder Arteta best veel maar toen hij weigerde zijn salaris in te leveren tijdens de lockdown opeens geen minuut meer. Wat naar is dat op papier hij nog altijd onze beste 10 is. Niemand anders die voor mij in de buurt komt. Hoe kunnen ze dit nog altijd niet opgelost hebben vraag je je dan af. Zo jammer van Aouar.

10 oktober 2020 om 08:23

In winter nieuwe kans voor Aouar.

Hoewel ik voorstander ben dat Ozil moet vertrekken vind ik dit hypocrisie ten top. Wanneer spelers goed presteren en in belangstelling staan van betere/grotere clubs dan worden ze aan hun contract gehouden (hun goed recht). Maar andersom is de wereld te klein en gebruiken ze de media om spelers weg te pesten. Ik snap heel goed dat Ozil (los van het sportieve aspect) zoiets heeft van "ik zit mijn contract wel uit".

Volgens mij vergeet iedereen hoe bar slecht ozil heeft gepresteerd sinds zijn nieuwe contract in Jan 2018. Sinds 2017/2018 seizoen: 10 goals en 12 assist in 70 wedstrijden. Maar het is wel duidelijk dat dit van bovenaf komt. Ik snap Ozil ook wel lekker je dikkecontract uitdienen.

Het boeit me vrij weinig. Je kan twee conclusies trekken: Mesut Özil heeft niet voldaan aan de torenhoge verwachtingen die er waren toen hij overkwam van Real Madrid. En de reden dat Özil niet speelt, komt niet alleen door pure sportieve redenen. Beiden zien er niet goed uit op het moment en als fan wil je gewoon dat het voorbij is. Ik hoef Özil niet terug te zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
B. SakaAanvaller3811
M. ØdegaardMiddenvelder367
E. Smith RoweMiddenvelder3310
A. RamsdaleKeeper340
A. LacazetteAanvaller304
Gabriel MartinelliAanvaller296
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

1185 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren