José Mourinho vindt ‘nieuwe Iker Casillas’: ‘Hij kan spelers echt breken’

Zondag, 4 oktober 2020 om 09:30Robin Bruggeman • Laatste update: 09:41

Kevin De Bruyne, Juan Mata, Mohamed Salah, Henrik Mkhitaryan, Luke Shaw. Het rijtje met spelers waarmee José Mourinho in de tijd dat hij in de Premier League actief was als manager van Chelsea en Manchester United een op zijn zachtst gezegd moeizame relatie onderhield is imposant. Dat de Portugese oefenmeester deze manier van werken niet alleen voor Engeland reserveerde, valt wel te zien aan zijn botsingen met Real Madrid-icoon Iker Casillas, die in eerste instantie op de bank werd geposteerd, daarna langzaam uit zicht verdween en het Santiago Bernabéu uiteindelijk via de achterdeur verliet voor FC Porto. In Spanje en Engeland is men er inmiddels van overtuigd dat er zich momenteel ook bij Tottenham Hotspur een soortgelijk scenario voltrekt in de persoon van Dele Alli. Het eens zo geprezen toptalent van the Spurs komt er dit seizoen nog helemaal niet aan te pas en een vermeend moeizame relatie met Mourinho is hier volgens de berichten debet aan. Het Spaanse AS durft zelfs al zo ver te gaan om Alli om te dopen tot ‘de nieuwe Casillas’.

Door Robin Bruggeman

Alli gold jarenlang als de toekomstige topspeler van Tottenham, maar op 24-jarige leeftijd lijkt het erop dat de middenvelder voorlopig pas op de plaats moet maken. De Engelsman beleefde na een halfjaar op huurbasis bij Milton Keynes Dons te hebben gespeeld in het seizoen 2015/16 een stormachtige doorbraak bij de Londenaren. Met tien doelpunten en negen assists op zak werd hij voor deze voetbaljaargang door de Engelse spelersvakbond aangewezen als het Talent van het Jaar en ook in het seizoen 2016/17 viel Alli deze eer ten deel. Dat jaar was hij zelfs goed voor achttien goals en negen assists in de Premier League en het jaar erop kon hij met negen treffers en elf assists opnieuw prima statistieken overleggen. In de afgelopen twee seizoenen liep zijn speeltijd vanwege een aantal spierblessures echter significant terug en hiermee werden ook zijn statistieken minder. Met het instappen van Mourinho als opvolger van Mauricio Pochettino in november van het afgelopen jaar krijgt hij nu bovendien te maken met een manager die hem fel op de huid zit en er niet voor terugdeinst om grote namen voortijdig naar de kant te halen of helemaal niet op te stellen.

In de slotweken van het afgelopen seizoen moest Alli al genoegen nemen met minder speeltijd en deze lijn trekt zich voorlopig door. De 37-voudig international van the Three Lions kwam in de Premier League alleen nog maar in actie tegen Everton en in deze met 0-1 verloren seizoensopener werd hij door Mourinho halverwege naar de kant gehaald. In de daaropvolgende competitiewedstrijden tegen Southampton en Newcastle United ontbrak Alli helemaal in de selectie van Tottenham en afgelopen dinsdag was er tijdens het League Cup-treffen met Chelsea, waarin Mourinho een beroep deed op een aantal spelers die normaal gesproken geen basisplaats hebben, wederom geen plek voor Alli. Enkel in Europees verband kwam hij een uur in actie tegen FK Shkendija en donderdagavond mocht hij als invaller een helft meedoen tegen Maccabi Haifa.

In de Premier League kwam Alli dit seizoen alleen in actie tegen Everton in de seizoensopener.

‘Misschien denk je van binnen wel dat ik op moet rotten’
In de Engelse pers worden de ontwikkelingen in Noord-Londen inmiddels tot op het laatste detail uitgeplozen en de Amazon-documentaire All Or Nothing biedt hierbij een waardevol inkijkje hoe het eraan toegaat achter de normaliter gesloten deuren op de Hotspur Way Training Ground. Zo is te zien hoe Mourinho zich in zijn allereerste training als de nieuwe manager van de club meteen tot Alli richt: “Je bent f*cking lui. Ik ga je dicht op de huid zitten en daar heb je geluk mee. Daar heb je geluk mee, want het is goed als ik het op je voorzien heb.” Ook een opmerking op een persconferentie tijdens zijn eerste week als de trainer van Tottenham laat zien dat Mourinho meteen extra aandacht besteedde aan Alli: “Ik vroeg hem of hij Dele was of Dele’s broer. Hij vertelde mij dat hij Dele was. ‘Oké’, zei ik. ‘Speel dan als Dele.’”

Dat Mourinho niet alleen probeert om met harde woorden tot Alli door te dringen blijkt uit een gesprek dat de twee later face-to-face voeren op het kantoor van de coach. Hierin doet Mourinho juist een beroep op de intrinsieke motivatie van Alli: “Misschien denk je van binnen wel dat ik op moet rotten, maar ik moet je vertellen wat ik zie. Ik twijfel niet aan je potentieel. Ik heb je ongelooflijke dingen zien doen tijdens ongelooflijke wedstrijden. Maar ik heb altijd het gevoel gehad dat je je pieken en je dalen had. Er zit een enorm verschil tussen een speler met consistentie en een momentenvoetballer. Dat maakt het verschil tussen een top, topspeler en een speler met het potentieel voor de top”, vertelt Mourinho aan Alli.

“Je moet jezelf afvragen waarom je loopbaan is gelopen van MK Dons, Tottenham, de nationale ploeg… en dan bam! Waarom je, op het moment dat je de top hebt bereikt, je die ups en downs hebt. Ik weet niet of het te maken heeft met je manier van leven, of je op het ene moment een geweldige professional bent geweest en je op andere momenten het gevoel had dat je de party boy uit moest hangen. Daar heb ik geen idee van, jij bent de enige die dat kan weten. Ik ben nu 56 en gisteren was ik 20. De tijd vliegt. Ik denk dat je het op een dag zal betreuren wanneer je niet hebt bereikt wat je kan bereiken. Ik verwacht ook niet dat je elke wedstrijd de Man of the Match wordt. Ik verwacht niet dat je elke wedstrijd een doelpunt maakt. Ik wil je alleen vertellen dat je er spijt van gaat krijgen. Je moet meer van jezelf eisen. Ik zou niet degene moeten zijn die meer van je eist. Niemand anders. Jijzelf. Je zou meer van jezelf moeten eisen.”

‘Hoe vaak hebben we dit nou al gezien bij Mourinho?’
Alli heeft volgens veel fans en volgers van Tottenham al geruime tijd niet meer zijn beste spel laten zien en in de Engelse pers wordt erop gewezen dat de middenvelder, ondanks zijn duidelijke talent, slechts op heel specifieke manieren succesvol kan zijn. Alli moet eigenlijk alleen maar in de as van het veld als nummer tien worden gebruikt, waarbij hij geen echte spelmaker is maar juist iemand die diepgaat. Zodoende heeft hij ook vleugelspelers en een spits nodig die die ruimtes voor hem maken en als deze voorwaarden niet aanwezig zijn, wordt het lastig voor Alli om zijn beste spel op de mat te leggen. De manier van werken van Mourinho haalt bovendien niet in iedere speler het beste naar boven, zo onderstreept ook Gabriel Agbonlahor. De voormalig aanvaller van Aston Villa was na het enige Premier League-duel dat Alli tot nu toe speelde, de 0-1 nederlaag tegen Everton waarbij hij in de rust naar de kant werd gehaald, kritisch over de manier waarop Mourinho een van zijn potentiële sterspelers benadert: “Hoe vaak hebben we dit nou al gezien bij Mourinho? Hij kan spelers echt breken. Hij heeft dit gedaan bij elke club waar hij gewerkt heeft”, begon Agbonlahor bij talkSPORT.

“Bij Manchester United probeerde hij het te doen bij Paul Pogba en Luke Shaw. Ik heb het gevoel dat Dele Alli weleens zijn volgende doelwit zou kunnen zijn. Kijk wat hij heeft gedaan met Danny Rose. De hele verdediging was schandalig en hij is nog steeds de beste linksback van Tottenham. Ik heb het gevoel dat er iets gebeurd is tussen hem en Delle Alli. Van wat ik heb gehoord, was het niet eens de bedoeling dat hij tegen Everton in de basis zou beginnen. Volgens mij had Steven Bergwijn een migraineaanval tijdens de warming-up of voor de wedstrijd en begon Dele Alli daarom in de basis. Om hem er dan halverwege uit te halen, voelde een beetje als een belediging. Wat mij betreft had hij eerder Harry Kane en andere spelers eruit moeten halen dan Dele Alli. Er is daar iets anders aan de hand.”

Alli mocht donderdagavond als invaller een helft meedoen tegen Maccabi Haifa.

‘Word niet zoals ik’
Een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt wordt er aan de overkant van de Noordzee nog altijd druk gespeculeerd over een vertrek van Alli, al zal hier volgens The Guardian geen sprake meer van zijn. Hoewel Mourinho niet afwijzend tegenover een transfer staat, wil voorzitter Daniel Levy geen afscheid nemen van een van zijn blikvangers. Tottenham heeft volgens de berichtgeving zodoende een aanbieding van Paris Saint-Germain naast zich neergelegd om Alli dit seizoen voor een kleine twee miljoen euro te huren. Het is nu voor Alli de vraag hoe de rest van het net gestarte voetbaljaar er voor hem uit komt te zien. Donderdagavond kwam hij in de met 7-2 gewonnen Europa League-wedstrijd tegen Maccabi Haifa in de rust binnen de lijnen en nam hij met een zelf verdiende penalty uiteindelijk de laatste goal van zijn ploeg voor zijn rekening. Voormalig Liverpool-middenvelder Danny Murphy zag echter een andere Alli dan hij gewend is: “Die actie (waarbij hij tegenstander Bogdan Planic door de benen speelde, red.) waarmee hij de penalty versierde hoort bij zijn kwaliteiten. Hij is een straatvoetballer, je betaalt om dat soort dingen te zien. Maar hij leek zichzelf niet, het leek erop alsof het heel moeizaam ging. Ik denk dat het voor fysieke problemen zorgt als het mentaal niet helemaal goed zit. Wanneer je niet weet hoe de toekomst eruitziet, heeft dat ook invloed op je fysiek”, stelde hij bij Premier Sports.

Alli staat zodoende in de komende tijd voor de belangrijke keuze of hij de strijd aan wil gaan, of steeds verder wegkwijnt en uiteindelijk een van de vele talenten wordt die nooit helemaal aan de verwachtingen hebben voldaan. Tottenham reist zondagmiddag naar Old Trafford voor de kraker tegen Manchester United en het lijkt onwaarschijnlijk dat Mourinho tegen zijn oude werkgever een rol van betekenis in gedachten heeft voor Alli. De middenvelder krijgt dan ook een waarschuwing van Jamie O’Hara, die een jaar of vijftien geleden te boek stond als een groot talent, maar Tottenham uiteindelijk met stille trom verliet en inmiddels bij Billericay Town op het zesde niveau speelt: “Harry Redknapp heeft hetzelfde gedaan bij mij. Hij heeft me uit de selectie gegooid en geprobeerd mij een lesje te leren. Ik leerde mijn lesje echter niet en ben uiteindelijk via de achterdeur vertrokken. Datzelfde gebeurt met Dele Alli als hij niet luistert”, stelde O’Hara eerder deze week bij talkSPORT.

“Hij moet die focus terugvinden, voetballen, van social media wegblijven en weer een leider en een character worden in de kleedkamer. Er is echt iets mis als hij niet eens voor de League Cup wordt geselecteerd. Wanneer je jong bent denk je dat je alles weet en hij zal zoiets hebben van: ‘Ik word nu zo behandeld, ik heb meer dan vijftig doelpunten gemaakt in de Premier League, ik ben een topspeler.’ Maar wat hij niet doorheeft is dat ze hem echt proberen te helpen, ze proberen hem dat advies te geven omdat ze weten dat het talent er is. Als hij nu de juiste dingen doet, heeft hij nog steeds een geweldige toekomst voor zich liggen bij Tottenham Hotspur. Word geen Jamie O’Hara, die niet naar het advies luistert van mensen die ervaring hebben in de sport en daarna wegkwijnt.”


Poll

Denk jij dat Dele Alli zijn basisplaats dit seizoen nog terug weet te veroveren?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door basdemanaz!)

Wat een onzin tekst. Nadat Mourinho weg was bij real koos de nieuwe trainer er ook voor casilkas op de bank te houden. Alli is niet meer de speler die hij was hem opstellen om hem alleen de kans te geven terug te keren op oude niveau is oneerlijk tov anderen. Alli kan als scorende middenvelder spelen dat is wat Tottenham nodig heeft maar dan moet die wel goed spelen.

3 oktober 2020 om 06:59

Het ging er bij Madrid niet om dat Casillas op de bank werd gezet maar de wijze waarop dat gebeurde. Casillas werd als verrader neergezet omdat hij close was met de Barcelona spelers zoals Puyol. Daarna werd hij neergezet als de mol die alles naar de pers zou lekken. Casillas werd kapotgemaakt en koos eieren voor zijn geld. Dankzij Casillas en Puyol -en ondanks Mourinho- werd Spanje wereldkampioen. De slechte verhoudingen zorgden in het verleden tot veel spanningen.

3 oktober 2020 om 08:53

Casillas was dan ook een gluiperige mol, dus dat gedeelte klopt dan. Later kwam dat ook terug bij het Spaanse elftal toen De Gea zijn plek in nam. Zolang Alli dat niet doet, heeft hij nog kans onder Mourinho.

3 oktober 2020 om 10:22

In het geval van Mourinho kun je ook gewoon bij de club worden weggestuurd als je als clubarts je werk doet. Erg gemakkelijk om Casillas als boeman weg te zeggen en je ogen te sluiten voor het algemene gedrag van Mourinho. De clubarts kreeg overigens een flink bedrag ter genoegdoening, maar dat terzijde.

4 oktober 2020 om 09:45

Vandaag nog een interview van Van Bommel over zijn gedrag tov medisch team. Bij bayern kreeg pep het voor elkaar om een icoon als Wolfahrt te laten terugreden onder zijn bewind. Dus ja er is blijkbaar frictie tussen medisch personeel en trainers. Verder heeft Mourinho niet een track record moeilijk te zijn met zijn personeel

Interessant stuk, denk dat het nog wel goed kan komen met Alli maar dan moet hij inderdaad een stuk beter gaan spelen.

Feit is dat Dele al een tijdje minder presteert, al lang voor Mou gearriveerd is. Poch heeft hem ook veel laten banken, dus dit is niets nieuws en vooral sensatiezucht van bv. Agbonlahor. Ik zie de relatie tussen Mou en Delle nog wel goed komen (net zoals dat met Ndombele gebeurd is), maar de enige die dat beslist is Dele zelf. Hij moet gewoon keihard werken en weer gaan presteren. Ndombele heeft die boodschap al begrepen, nu is het aan Dele.

Het lijkt een beetje op verhaal van Itharen. Schmidt verwacht meer van zijn talent. Of je haak aan of het wordt niks!

Leuk artikel. Als het niet werkt miet je gaan. Onze Portugese vriend heeft wel dingen top gedaan, helaas hebben Kevin de bruin en salah ook heel hard laten zien dat hij het voor miljoenen fout had. Dus alli de keuze is aan jou

Dele voegt afgelopen 18 maanden amper wat toe. Jammer want het was een enorm talent, the next bing thing daar in engeland maar het komt er niet meer uit. Terecht dat hij niet of minder opgesteld word.

Na het zien van All or Nothing is het mij opgevallen dat Mou zijn spelers probeert te motiveren om alles uit de kast te halen om te overwinnen. Buiten de voetballende kwaliteiten van een speler is het mentale aspect voor Mou heel belangrijk. Niet opgeven, fouten herstellen, koppie niet laten hangen, alles geven enz. Dele lijkt niet zo’n speler te zijn. Het is geen vechtvoetballer, maar iemand die het moet hebben van zijn voetballende kwaliteiten. Dele zou veel beter tot zijn recht komen bij bijvoorbeeld Man City, een team wat de bal veel meer het werk laat doen, en meer passend team. Ik denk dat de tactiek gewoon niet bij Dele past. Het is eigenlijk zonde dat het niet past en dat dan uiteindelijk een voorzitter zijn sterspeler niet wilt laten gaan. Dat maakt het voor de speler, de trainer en de club alleen maar een waardeloze situatie

Nu is het ook weer zo dat Dele de laatste tijd niet echt veel meer toevoegt. Ik snap zelf niet waar dat aan ligt, die gast is 24 jaar oud en je zal denken dat hij alleen maar beter en beter werd. Of ligt het toch aan dat hij zijn lichaam na jaaaren voetballen al kent en oud wordt, althans wat hij zelf stelde en dat ik op social media voorbij zag komen

Vind niet dat Mohamed Salah bij het lijstje hoort waar Mourinho problemen mee heeft. Daar staat ook een clipje van op YouTube. Dat hij salah heeft “gescout” in aanloop naar een onderlinge wedstrijd. Hij er op aandrong hem te kopen. Hij was ook zeer tevreden met hem alleen zijn selectie op dat moment liep als een trein. Salah wilde meer speeltijd dus gunde hij hem een verhuur. De rest is geschiedenis.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Chelsea6422
5.Liverpool6321
8.Everton563
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Son Heung-MinAanvaller3517
D. ScarlettAanvaller10
H. LlorisKeeper360
A. WhitemanKeeper00
T. AlderweireldVerdediger231
S. AurierVerdediger192
D. CirkinVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

850 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2019-2021 Tottenham Hotspur
2016-2018 Manchester United
2013-2015 Chelsea
2010-2013 Real Madrid
2008-2010 Internazionale

In de wandelgangen

Zondag 16 mei
Liverpool denkt aan Florian Neuhaus als vervanger van de waarschijnlijk vertrekkende Georginio Wijnaldum. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren