Bergkamp denkt aan ‘Ajax-rol’ bij mogelijke terugkeer in de voetbalwereld

Dinsdag, 29 september 2020 om 09:36Rian Rosendaal • Laatste update: 09:57

Dennis Bergkamp vertrok in 2017 bij Ajax en sindsdien is de voormalig aanvaller van onder meer Arsenal en Internazionale niet meer actief geweest in de voetballerij. De oud-international van het Nederlands elftal zinspeelt enkele jaren later op een terugkeer in de trainerswereld, al is hij wel kieskeurig in zijn zoektocht. Bergkamp wil onder geen beding ergens als hoofdtrainer aan de slag.

"Ik heb sinds mijn vertrek bij Ajax niet meer fulltime gewerkt en ik ben momenteel ook niet actief op zoek naar een baan in de voetbalwereld", zo benadrukt Bergkamp in een uitgebreid interview met de BBC. "Desondanks begint het wel weer steeds meer te kriebelen om wat te gaan doen in de voetballerij. Op het traningsveld staan blijft toch het leukste dat er is", aldus de ex-aanvaller, die niet zomaar op elke aanbieding ingaat. "Ik word zeker geen hoofdcoach. Dat is niet mijn ambitie en daarnaast houd ik teveel van mijn vrijheid. Ik breng graag tijd door met mijn familie en wil een leven hebben naast het voetbal."

Bergkamp is niet per se op zoek naar een rol als spitsentrainer: "Dat zou ik eerlijk gezegd te beperkt vinden. Als iemand niet goed presteert, wil ik het ook over de rest van zijn spel hebben, of dat nu iets tactisch of een persoonlijk issue is", aldus de voormalig topspits, die zijn ambities verder ontvouwt. "Wat ik in gedachten heb is een rol die bij Ajax werkte voor me. Tussen de linies zogezegd. Ergens daar tussenin, wat ik ook als speler deed. Ik was geen echte aanvaller en geen echte middenvelder. Zo zie ik mezelf als trainer ook. Ik zou graag bij het eerste elftal betrokken zijn, maar ik denk dat mijn kracht meer ligt in het brengen van jeugdspelers naar de A-selectie."

In de optiek van Bergkamp is het gat tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal bij veel clubs vaak te groot. "Het zijn soms net twee eilanden. Ik zou als bruggenbouwer kunnen fungeren. Maar ik zou niet willen werken, alleen om iets te doen te hebben. Ik houd van een uitdaging en om verantwoordelijk te zijn voor het laten doorstromen van spelers", aldus Bergkamp. De voormalig topschutter werkte bij Ajax als assistent-coach en lid van het Technisch Hart. Na een interne machtsstrijd werd hij eind 2017 op non-actief gesteld door de Amsterdamse club.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Nou Edwin, Marc en Said, bellen maar. Bied je excuses aan voor hoe het in het verleden is gelopen en geef hem die rol. De aanwezigheid van Bergkamp alleen al is een enorme aantrekkingsfactor voor jong talent richting Ajax.

29 september 2020 om 10:04

Ik denk dat de nieuwe generatie talenten Bergkamp niet bewust hebben meegemaakt. Is in 2006 gestopt. De 14-jarigen zijn in 2006 geboren en de 20-jarigen waren toen 6.

29 september 2020 om 10:12

Ik begrijp jouw punt, maar denk dat ze Bergkamp ook niet bewust meegemaakt hoeven te hebben. De naam Bergkamp, zijn carrière en de beelden die op internet te vinden zijn, zullen ook voor 14-jarigen een inspiratie zijn. Zelf ben ik begin 30, heb spelers als van Basten, Cruijff, Neeskens, van Hanegem etc ook niet bewust meegemaakt. Toch zijn dat wel namen die ook op mij indruk maken door de beelden en verhalen. En als het de 14-jarige niet zoveel zegt, dan zal het de vader alsnog wel wat zeggen😃.

29 september 2020 om 10:13

Ik denk dat iedere, maar dan ook iedere, voetballiefhebber van welke leeftijd dan ook Bergkamp kent. Ik was 9 toen hij stopte met voetballen, maar heb zijn goals op mijn netvlies staan. Mannen als Bergkamp zijn onderdeel van de opvoeding als je uit een voetbalnest komt, zeker in Nederland.

29 september 2020 om 10:18

Klopt. Hoewel die beelden niet altijd tot de verbeelding spreken. Bij Bergkamp misschien wel, want dat was echt een stylist. Prachtige aanvaller. Maar als ik bijvoorbeeld naar beelden van Cruyff kijk, denk ik ook: man man man, wat een ruimte krijgt die man om te voetballen, dat is nu onvoorstelbaar. Terwijl hij in zijn eigen tijd enorm revolutionair was. Daarom hou ik persoonlijk ook nooit zo van spelers tot Goat uitroepen.

29 september 2020 om 10:27

Ik ben een enorme fan van de speler Bergkamp. Voor mij de beste speler die ik in een Ajax shirt live heb zien spelen. Maar als trainer een enorme onruststoker. Heeft zich ook aangesloten bij de verkeerde groep. Daarom graag wegblijven bij Ajax, zeker wegblijven bij de jeugd.

29 september 2020 om 10:34

Ik zou graag een verzoening zien van beide kanten. Bergkamp moet gewoon erkennen dat alleen jeugd niet werkt en dat heeft hij te accepteren. Ik moet er niet aan denken dat Wim Jonk en Bergkamp de aankoop van Anthony zouden blokkeren, omdat Unuvar zogenaamd klaarstaat. Om structureel mee te strijden om de landstitel en vrij stabiel te participeren in de CL moet er gewoon een volwassen selectie staan aangevuld met buitenlandse talenten, ongeacht of je een lading eigen talent hebt.hoe Bergkamp en Jonk hard aan de kant zijn geschoven verdient geen schoonheidsprijs. Toch zou ik vooral Bergkamp weer bij Ajax willen zien, want hij voegt zeker wat toe. Op zijn pensioenleeftijd zal hij nog regelmatig de mooiste doelpunten op de training maken waarvan sommige jeugdspelers alleen kunnen dromen. Voetbaltechnisch is hij een klasbak, maar beleid ligt bij van der Sar en Overmars.

29 september 2020 om 12:53

@ultimatefreak8eens, over Antony aan de andere kant zie ik ook de nodige breedte aankopen zoals ze nu Klaiber weer voorstellen. Kan mij niet voorstellen dat niet minstens iemand van het niveau Klaiber in de opleiding hebben lopen, neem van Gelderen of van der Sloot of zelfs Musampa die niet eens hoog aangeschreven staat. Ook het kopen van zowel Scherpen als Kotarski heb ik mijn vraagtekens bij, het is misschien net teveel waardoor El Maach zich bv. nooit heeft kunnen laten zien en Reiziger ook kansloos is. Brobbey is zeker niet minder dan Labyad, is ook weer een voorbeeld van net teveel kopen soms. Het gaat in basis om de juiste balans en dan moet je als jeugd ook wat te zeggen hebben over het eerste elftal, dat is lastig.

29 september 2020 om 14:05

Klaiber is een klasse beter dan alles wat we op rechtsachter hebben behalve Mazraoui. Maar zelfs Mazraoui kan er door deze jongen worden uitgespeeld. Klaiber is minder verfijnd dan Maz maar nog meer een strijder met veel energie. Een type Dumfries met een betere techniek. Een speler die potentieel Oranje materiaal is. Brobbey is nu al minimaal een klasse beter dan Labyad en dat weet werkelijk iedereen binnen en buiten Ajax.

29 september 2020 om 10:53

Nee dank je. Zijn probleem is dat hij overal wil bemoeien en alles op de hoogte wil houden. Waarom hij geen trainer wil worden is omdat hij anders te maken heeft met de media.

29 september 2020 om 13:13

Ik denk dat hij ook geen trainer wil worden omdat hij vliegangst heeft, is toch lastig met Europese wedstrijden.

29 september 2020 om 12:20

Bergkamp heeft zelf aangegeven terugkeer niet te zien zitten, heb ook niet idee dat hij gemist is laatste 3 jaar. Bij vertrek spraken meerdere mensen rondom de club die minder positief waren over Bergkamp. David Endt: "nog belangrijker dan het ontslag van Keizer is natuurlijk het vertrek van Dennis Bergkamp. Dat is toch iemand geweest die de afgelopen jaren verschillende belangrijke beslissingen heeft genomen. Beslissingen ook die niet goed of zelfs desastreus zijn uitgepakt. Daarbij komt dat het moeilijk communiceren is met hem." Johnny Rep: "tja, Bergkamp ook weg, die blijft altijd een beetje wazig, hè. Ik wist nooit goed wat hij nou allemaal precies deed.". Sonny Silooy: "het ontslag van Bergkamp zal ermee te maken hebben. Die had bij Ajax drie petten op en dat was voor niemand goed. Ja, voor hemzelf misschien, dat wel." (allemaal uit AD 'vertrek Bergkamp is definitieve failliet van het Technisch Hart' uit 2017)ook Bosz botste met hem, dat nieuws is breed uitgemeten toen rond zijn vertrek. De club heeft na vertrek van Bergkamp flinke stappen gezet. We hebben laatste jaren meer kwaliteit aangetrokken (ook genoeg missers, laat dat duidelijk zijn) en een team dat de vloer aan zou vegen met alle teams van de jaren ervoor (hiermee doel ik op periode Ten Hag tov Frank de Boer) ook is de doorstroom niet per se minder imo. In het laatste volledige seizoen dat Bergkamp er was braken er paar zeer nuttige spelers voor dat jaar en voor jaren erna zoals Onana, Dolberg, De Ligt en begon Vd Beek serieus betrokken te worden terwijl Nouri en De Jong tegen einde van dat seizoen door begonnen te stromen vanuit Jong Ajax, net als Mazraoui en Kluivert al iets eerder. Tegen komst van paar van die namen was Bergkamp naar het schijnt, zag opties bij de club ipv Dolberg of De Jong. Tevens verloren we in de periode dat Bergkamp verlengstuk tussen jeugd en Ajax 1 was ook gewoon veel spelers, die aantrekkingskracht valt tegen als je de spelers nieteens bij club kan houden. Erna zijn we ook nog wel spelers verloren maar zo extreem als was met Tfm, Peeters en Dilrosun '98 en kort erna Malen uit '99 (adekanye was al naar Barcelona op jongere leeftijd) in 18 (?) maanden tijd hebben we sindsdien niet meer gehad gelukkig. Verlies van JFC en Redan de 2 jaar erna was ook zuur natuurlijk omdat 2000 en 2001 vrij matige lichtingen waren. Uit 2002 zagen we alleen Hoever vertrekken, 2003 Bonnah en Hoogewerf en 2004 tot dusverre niemand. Dat is prima imo aangezien dat toch vergelijkbaar is met 1997/1998/1999 qua sterkte. 2000 en 2001 viel tegen, uiteindelijk heb je met Dest en Botman aan die 2000 groep nog goed verdiend nu maar het is een matige groep gebleken voor Ajax 1. Ekkelenkamp is eigenlijk enige die nog hier is uit de jeugdopleiding. Ook heeft Ten Hag best prima lijstje met debutanten in zijn redelijk korte periode bij Ajax tot dusverre van na vertrek Bergkamp met (voormalig-)basisspelers als Gravenberch, Mazraoui en Dest met ook selectiespelers als Timber, Ekkelenkamp en Lang die onder Ten Hag Eredivisiedebuut hebben mogen maken. Hansen is momenteel nog lastig te plaatsen qua categorie maar zie hem (net als beker debutant Ünüvar) wel voor volgend seizoen als selectiespeler. Ook paar prima spelers die stap naar andere club hebben gezet als De Wit, Sierhuis en Matusiwa (en Danilo op huurbasis) mochten debuteren maar hebben/hadden niveau (nog) niet. Heb op dit moment niet idee dat we Bergkamp missen, zou zonde zijn als een potentiële bron van onrust binnen gaan halen omdat hij een groot speler was.

29 september 2020 om 14:53

Ik zal Ajax helpen: Houd de volgende groep buiten de deuren. Zorg dat die groep niet nog groter wordt binnen Ajax want je haalt nog een paard van Troje binnen die er niet echt zijn om trainingen te geven maar om de macht te grijpen. De groep: Ronald de Boer, Richard Witschge, Tadic, Blind, Danny Blind. Edwin van der Sar wordt inmiddels voor hun karretje gespannen en met Dennis Bergkamp haal je een nog groter probleem naar binnen. Laten we het erop houden dat zijn dochter per toeval verkering heeft met Donny van de Beek. Dan weet Ajax hopelijk ook weer welke entourage naar binnen wordt gehaald. Ik laat even onze bekende tv "analisten" buiten het lijstje. Maar ook die krijg je er gratis bij dan. #houddennisbuitendedeur in het belang van onze club maar vooral in het belang van onze talenten.

29 september 2020 om 15:02

Ja hoor daar is ie weer. Complotdenker Holland8. Wordt je niet moe van jezelf?

29 september 2020 om 15:33

Sinds het vertrek van Bergkamp loopt het geweldig bij Ajax. Dus nee, geen excuses, poort dichthouden. Persona Non-Grata. Wegwezen, ga maar gauw ergens anders onrust stoken maar niet bij Ajax, daar kom je er niet meer in. Ga maar naar Arsenal of maak vrede met Jonk en ga lekker naar Volendam. Maar Ajax is voorgoed verleden tijd.

Lijkt me dat hij bij elke club wel van waarde kan zijn met zijn ervaring en skills. Ik zou em graag bij PSV in de opleiding/ in de staf zien, al acht ik die kans natuurlijk zeer klein.

Zonde man zo groot speler geweest, maar ja die houd niet van publiciteit zoals r.de boer die is overal te zien op alle zenders , heeft bergkamp training diploma ?

29 september 2020 om 12:07

Volgens mij zegt hij duidelijk dat hij geen hoofdtrainer wilt zijn

29 september 2020 om 13:22

Hij blijft vaag. Hij wil geen hoofdtrainer zijn maar ook geen spitsentrainer (dus specifiek focussen op 1 ding) want hij wil ietsje meer te zeggen hebben en te doen. Dan zou je denken aan een assistent trainer maar dat komt niet overeen met zijn ritme waarschijnlijk. Dat is veel werk en veel voorbereiden. Hij wilt doen wat hij leuk vindt en zin in heeft wanneer het voor hem past. Ik denk dat je nergens zo'n rol gaat hebben.snap niet dat hij niet gewoon spitsentrainer wordt en met de middenvelders er bij en je daar aan blijft werken. Heb je nog altijd genoeg te vormen en kneden en te zeggen.

Dit is precies wat Feyenoord nodig heeft, maar Bergkamp is waarschijnlijk geen realistische optie voor die rol.

29 september 2020 om 15:35

Jawel hoor, is zeer geschikt voor Feyenoord. Een echte bruggenbouwer tussen Varkensoord en de Kuip. Snap niet dat Feyenoord hem nog niet benaderd heeft, garantie voor success en alle Ajacieden gunnen hem een mooie carriere bij Feyenoord.

Bergkamp wil wel vrijheid maar meer verantwoordelijkheid dan een spitsentrainer, doelt hij dan op assistent worden? Zijn tussenrol bij Ajax kwam natuurlijk deels voort uit het feit dat hij door zijn status bij de club enorm veel respect afdwong, dus ik weet niet of dat elders ook het geval zou zijn. Mijn beste optie zou zijn om het bij te leggen met Ajax, werk-technisch deed hij het volgens mij meer dan prima.

Hij wil dus wel weer, maar door zijn eisen pakket wil hij ook weer niet, want dat gaat hem teveel tijd kosten.maar ja, je bent baas over je eigen leven....misschien is er wel ergens een full-time baantje dat je kan afronden in een paar uur zonder ook maar ergens verantwoordelijk voor te zijn.

Nou precies Edwin, haal deze topnaam weer binnen bij Ajax. Zet hem bij jong Ajax neer en laat hem ermee bemoeien om die spelers beer te maken en klaar te maken voor het eerste elftal. Zou toch weer top zijn als deze beste man weer terug bij Ajax komt.

29 september 2020 om 15:37

Het zou een ramp zijn als dez eman terug komt. Begint al het gezeik weer. Nee Bergkamp komt er nooit meer in. Ga lekker naar Feyenoord of AZ en daar de boel verzieken maar niet meer bij Ajax. Dat boek is definitief gesloten.

Dat lijkt me een vreemde functie voor hem, aangezien communictie nou niet bepaald zijn sterkste punt is

Ik kan me herinneren dat er destijds ook klachten waren dat hij tamelijk lui was, vaak zonder opgaaf van reden wegbleef. Dat en zijn inflexibiliteit zullen hem overal parten spelen.

Snap nooit zo goed waarom clubs dergelijke gasten niet benaderen voor clinics of gasttraining, een maand paar keer per week met spitsen trainen: korte periodes om s wat anders te horen en andere dingen te leren. Geldt voor Bergkamp maar ook van Basten, Gullit en voor mijn part Seedorf, Davids, E Koeman etc etc. Kan toch interessant zijn voor een aantal spelers uit middenmoot clubs? Desnoods ook jeugd, die vinden t helemaal prachtig. En hoeft maar korte periode als t niet anders kan... enfin, zal wel te bedreigend zijn ofzo

Deze vaagheid moet je nou net niet hebben in een miljoenenbedrijf wat een voetbalclub tegenwoordig is. Duidelijke taken, doelen en verantwoordelijkheden en niet wat hij nu wil, dat gaat echt niet werken (zagen we al bij Ajax). Denk dat hij of als jeugdtrainer of als assistent trainer aan de slag moet ergens.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2210
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

657 fans
Coach, 51 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
Morten Thorsby kan mogelijk een mooie stap omhoog zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren