Eredivisie en KKD kritisch op harde maatregelen: ‘Er is geen enkel bewijs’

Maandag, 28 september 2020 om 20:03Jeroen van Poppel • Laatste update: 20:10

Het besluit van het kabinet om geen publiek meer toe te laten tot sportwedstrijden komt hard aan bij het Nederlandse betaald voetbal. De KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn in een persbericht kritisch op de nieuwe maatregelen, die het profvoetbal in Nederland hard zullen raken. "Dit is natuurlijk heel zuur, te meer daar er geen enkel wetenschappelijk bewijs is tussen de aanwezigheid van publiek in een stadion en de stijging van het aantal coronagevallen in Nederland", luidt de verklaring.

Er was de afgelopen week kritiek vanuit de samenleving op het ongedisciplineerde gedrag van bepaalde supportersgroepen, maar afgelopen weekend hield de overgrote meerderheid van de supporters in de stadions zich aan de geldende maatregelen. Toch besloot de regering tot een verbod op publiek. "Dit treft ook het betaalde voetbal hard, keihard", aldus het persbericht. "Maar kennelijk is dit nodig. Veiligheid en gezondheid boven alles. Bij geen enkel (sport)evenement mag nu nog publiek aanwezig zijn de komende drie weken."

Het betaald voetbal is van mening dat het besmettingsgevaar in stadions klein is. "Het voetbal heeft er echt alles aan gedaan en fors geïnvesteerd om een veilige situatie in stadions te creëren. Wij menen ook dat dat heel goed gelukt is en onderzoek wijst dit ook uit. We zijn hiervoor overladen door complimenten door lokale overheden. Desalniettemin kiest Den Haag nu voor deze maatregelen. Dit hebben wij te accepteren. Helaas. Het voetbal pakt zijn verantwoordelijkheid."

Door het gemis van de supporters lopen de financiële zorgen van de profvoetbalclubs in Nederland verder op. "Het moeten spelen zonder publiek maakt natuurlijk wel dat de roep om steun uit Den Haag nog harder en luider wordt. Dat zal het kabinet ook begrijpen. Zoals ze dat eerder ook al deden." Eerder deed het betaald voetbal een beroep op overheidssteun, al werd een algemeen noodpakket door de regering afgewezen.

Verder roept het betaald voetbal mensen op om zich aan de maatregelen te houden. "We gaan er vanuit dat als een ieder zich aan de nieuwe maatregelen houdt, wij weer zo snel mogelijk met publiek kunnen spelen. En weer direct op het niveau waar we nu ook op zitten. Anders is de schade voor het voetbal en de overige sport in Nederland niet te overzien."52 reacties (laatste reactie door pinko)

Er is alle bewijs dat t niet goed gaat. Hoe eerder je er aan houd hoe eerder t weer mag. Die stadions die voor 10% gevult zijn is ook geen reet aan.

28 september 2020 om 20:11

Waarom is er geen reet aan? Omdat er niet geschreeuwd word? Ja, ik vind het zelf ook heerlijk de hele avond halve liters te tikken enijk club naar de overwinning te blèren.. Anderzijds heb ik nu mooi een paar wedstrijden met mijn zoon van 6 kunnen bezoeken zonder je druk te hoeven maken of dat wel veilig kan.

28 september 2020 om 21:16

Wat een scherpe, weloverwogen, intelligente opmerking. Dit onderschatte probleem zou vooraan in de aanpak moeten staan want jasses wat stond er weer een rij vandaag bij de dames Je kan wel heel bijdehand doen, maar oplossingsgericht is leuker voor iedereen. Just saying.

29 september 2020 om 11:32

Het virus houdt niet van het Noorden. Dus kun je best per regio andere maatregelen nemen. Maar dat doen ze in Den Haag alleen als de rekening voor de gaswinning moet worden betaald. Ik hoorde die Groen Links burgemeester ook weer blã¨ren dat je landelijk moet opereren. Wel een BLM demo toestaan in het voorjaar, en nu eventjes vertellen hoe er in de regio’s moet worden gehandeld. Dringt het misschien ergens door dat in het ene deel van het land men beter handelt om het virus te vermijden, dan in het andere deel? Maar ik weet niet of dat voor Groningen het geval is;-). En vooral m.b.t. danesbezoek!ðÿ˜

Ik begrijp de kant van het voetbal goed. Ook mijn amateurclub zal in zwaar weer terecht komen, maar het is nu niet anders. Er is geen tijd om op wetenschappelijke onderbouwing te wachten, binnen een maand kan de ic overvol zitten. Het is nu dus wederom voor veiligheid kiezen en daar valt wel wat voor te zeggen

28 september 2020 om 20:25

Voetbal is nu eenmaal van ondergeschikt belang. Het is even niet anders. Better safe than sorry. Kan mij dan ook helemaal vinden in uw reactie.

Morgen komen de virologen met een open brief met daarin een uitgebreide analyse van de matige wedstrijd van PSV vrij recent. Daarnaast is het niet alleen het stadion zelf dat problemen kan opleveren. Het is gewoon duidelijk dat ze het aantal verplaatsingen zo klein mogelijk willen houden. En dan zijn verplaatsingen om naar wedstrijden te gaan natuurlijk totaal irrelevant.

28 september 2020 om 20:19

Ik vind het begrijpelijk, sluit me volledig bij je aan. Laten we met z’n allen er maar voor zorgen dat we over 3 week weer kunnen. Gaat om 1/2 thuiswedstrijden per club.

28 september 2020 om 20:23

En desnoods langer. Ik heb het hier in de regio Antwerpen zelf gemerkt met tijdelijk hardere maatregelen. Het is even wat minder leuk, maar het heeft wel effect gehad.

28 september 2020 om 20:25

Voorlopig .... Het einde is nog niet in zicht

28 september 2020 om 20:32

Helaas niet nee. Maar na die periode waarin je even op de tanden moet bijten, kan er toch weer een stuk meer.

Het gaat niet om besmettingsgevaar of dat door het voetbal er een stijging is van het aantal besmettingen. Dat beweerd het kabinet ook niet. Ze willen het aantal reisbewegingen en contactmomenten verminderen. Dan past het niet om voor een paar duizend man publiek te voetballen. Niet minder en niet meer. Het is ook niet dat er geroepen wordt dat het voetbal er niet alles aan gedaan heeft om het zo goed mogelijk te regelen. Dit was gewoon onvermijdelijk, zelfs al was alles binnen het voetbal vlekkeloos gegaan.

28 september 2020 om 20:48

Idd snap niet dat mensen dat niet willen inzien. Er zal echt iets moeten gebeuren, het is niet leuk maar wel nodig denk. Hopelijk kunnen we snel weer wat meer.

28 september 2020 om 21:09

De grap is, Rutte concretiseert dit in zijn persconferentie. Vervolgens blijkt niemand geluisterd te hebben te zien aan de reacties hier op de site, maar ook van de professionals te lezen in het artikel. De grap is dat deze mensen vervolgens ook beweren dat al die maatregels zo 'onduidelijk' zijn. Volgens mij zijn ze erg duidelijk maar zorgt de media en het bijdehand individu dat het onduidelijk wordt.

28 september 2020 om 21:17

Je zal maar voetbalcolumnist zijn. Je kan al niks, valt ook voetbal nog weg.

Gemiddelde salaris Eredivisie: 291.000 euro. Eerst zelf maar eens aan de slag om dat terug te dringen voordat er weer begonnen wordt met zeiken richting Den Haag. Ik ben zeker tegen overheidssteun in welke vorm dan ook vanwege in de eerste plaats het salaris maar ook (onpopulaire mening) omdat ik denk dat we toch al teveel profclubs hebben voor zo'n klein land, zie Limburg en Brabant.

28 september 2020 om 20:18

Dat dus! Al die jaren waarin spelers zwaar zijn overbetaald, schuilden ze achter ‘marktwerking’. Nou, dit is ook ‘marktwerking’ en dan moet je zelf gaan snijden en niet bij de overheid aankloppen.

28 september 2020 om 20:23

Doe je zelf ook salaris inleveren, zodra het slecht met jouw bedrijf gaat? Of anders lever je alvast wat van je pensioen in, je ontvangt tegen die tijd toch aow

28 september 2020 om 20:31

Vraag ik om overheidssteun? Geld van ons allen om de tonnen voor Beugelsdijk en Bruma te betalen?

28 september 2020 om 20:34

Daarom zei ik ook zodra

28 september 2020 om 20:56

Grappig, iedereen wordt getroffen behalve de mensen die de maatregelen nemen. Misschien moeten ook zij wat salaris in gaan leveren. Continue lenen wij geld uit aan andere landen maar nu klagen omdat clubs om overheidssteun vragen. Ik begrijp het hoor maar je treft heel erg veel mensen en voor wat? Om te zorgen dat de ouderen en zwakkeren onder ons een jaar langer leven? Ik vind het bizar dat iedereen zo gemakkelijk dat stukje vrijheid opgeeft. Statistisch stelt dit niks voor in vergelijking met andere ziektes. Daarnaast zijn er drie artsen, waaronder een ex rivm die uitleg geven waarom die testers niet betrouwbaar zijn. Wat doen ze daar aan? In Duitsland geven ze na een uur uitsluitsel en wij? Misschien moeten ze zelf eens geld in gaan leveren.

Blijf het wel raar vinden dat ik met 22 man in het 16 meter gebied mag staan met een corner en dan allemaal kort dekken. Maar wil ik daarna met mijn teamgenoten een biertje drinken, dan mag dat niet. Anderzijds, laten we blij zijn dat er in ieder geval nog gevoetbald mag worden. Dan maar ff 3 week niet je biertje en balletje.

28 september 2020 om 20:20

Had dan gewoon per club gedaan. Dan hadden Willem II en Feyenoord even met 3 weken zonder publiek komen te zitten, hoe pijnlijk het ook is. Nu wordt iedereen over een kam geschoren, terwijl het publiek in bijv. Zwolle, Heerenveen, Groningen, Utrecht, etc. zich voorbeeldig hebben gedragen. Edit: Was niet de bedoeling op jouw post te reageren, pardon.

28 september 2020 om 20:22

Ik denk niet dat die gebeurtenissen een heel grote impact hebben. Het is gewoon een nieuw maatregelenpakket.

28 september 2020 om 20:32

Naja het gaat om een stukje bewustzijn. Consequenties uitvoeren en daar uiteindelijk de gevolgen van zien kan best invloed hebben hoe andere clubs verschillende maatregelen volgen en strenger handhaven. Als uiteindelijk de supporters als een paar idioten op die manier een feestje gaan vieren, dan heb je echt uiteindelijk de club mee. Meeste besmettingsgevallen zijn nu ook in de Randstad, Flevoland, Utrecht, paar plekken in Brabant en stad Groningen. Voor de rest valt het wel mee.

28 september 2020 om 20:59

Persoonlijk had ik zelf ook het idee van publiek bij wedstrijden in Friesland zou toch niks kwaad kunnen? Wat je echter al zag bij de regionale maatregelen: Mensen gaan er op uit in andere provincies. Ik zie het niet gebeuren dat supporters dan ineens bij andere voetbalclubs gaan kijken maar ik zie het wel gebeuren dat mensen uit de randstad weekendjes weggaan, vervolgens wellicht andere aansteken in de provincies en laat nou net zo iemand naar een voetbalwedstrijd gaan, dan ben je al de sjaak. Dan gaat het niet eens om in het voetbalstadion zelf, dat zag er zover ik zag best prima uit op TV, maar vooral in het OV, de reis naar de wedstrijden etc.

28 september 2020 om 21:06

Naja er zijn toch weinig tot geen uitpubliek? In Groningen is er geen plaats voor uitpubliek bijvoorbeeld, omdat ze veels teveel seizoenskaarten hebben verkocht. Maar je hebt best een punt hoor, maar dan heb je wel over echte voetballiefhebbers, en ik denk dat meeste mensen die nu in een stadion zitten, alleen hun clubje willen supporten, maar niet per se naar andere clubs willen gaan.

28 september 2020 om 22:08

Na ja beter een feestje vieren dan de halve binnenstad maar weer eens afbreken bij een oefenwedstrijd lijkt me

28 september 2020 om 22:14

Het gaat ook niet om de hoeveelheid mensen die in het stadion zit of de naleving van de maatregelen, maar om mensen zoveel thuis te houden.

Aantal besmettingen loopt fors op, intensive cares gaan weer vol en de voetbalclubs doen direct alweer huilie huilie. Niet vreemd dat ze er slecht opstaan in Den Haag. Kunnen alleen maar zeiken en wijzen naar anderen.

Snap dat Den Haag ergens moet beginnen wat betreft maatregelen. Tot 22:00 in de kroeg, geen stadionbezoek meer maar wel van maandag tot en met vrijdag lekker met z'n allen naar school

28 september 2020 om 21:06

Jermaine, je hebt gelijk. Waarom zo iets belachelijks als scholen open houden maar de stadions en horeca sluiten. Zie je maar weer waar de prioriteiten liggen in dit kabinet! Belachelijk! Ik hoop dat je zelf ook je reactie nog een keer terugleest!

Haha och wat laten ze zich kennen zeg, totaal geen besef van realiteit. Voetbal is totaal niet belangrijk in the grand scheme of things en de heren van de KNVB, eredivisie en KKD hebben al nauwelijks voetbalverstand, laat staan relevante kennis m.b.t. deze zaken.

Jammer maar begrijpelijk aan de andere kant. We zullen er mee moeten dealen of we nu willen of niet.

Als ze goed hadden opgelet heeft Rutte ook uitgelegd dat het in eerste instantie niet zozeer gaat om het in het stadion zijn, maar het reizen zoveel mogelijk te beperken. Ik snap dat de media het anders oppakt, maar als je de persconferentie had gekeken had je horen dat waar nu tegen verweerd wordt niet de hoofdreden is van het bannen van publiek. Hoop dat ik niet de enige ben die zijn oren heeft gespitst.

28 september 2020 om 21:43

Nee zeker niet snap ook niet waar alle onrecht tegen het voetbal verhalen vandaan komen. Denk dat de woorden publiek niet meer welkom als een soort rode lap werkt en alle andere info niet gehoord of gewoon vergeten wordt.

Begrijpelijk dat de Eredivisie en KKD teleurgesteld zijn in het besluit. Echter, is het argument dat er een gebrek aan wetenschappelijk bewijs is tussen de relatie van aanwezigheid van publiek in een stadion en de stijging van het aantal coronagevallen in Nederland tenenkrommend. Het argument wat de overheid hiervoor heeft gegeven is volstrekt duidelijk. Bovendien kan er natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs zijn als er geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de relatie tussen deze twee variabelen.

Het grote bewijs is, dat bij grote samenscholingen het virus vrij spel heeft maar, er zijn profclubs die hebben nog nooit grote samenscholingen gehad en dan begrijp ik die verontwaardiging wel.

28 september 2020 om 22:37

In het OV, bij de toegangspoortjes en de trappenhuizen op weg naar hun zitplaats lopen ze gewoon dicht op elkaar. Dar gaat het ook om. Het is niet dat men opeens magisch op de zitplek op anderhalve meter van elkaar tevoorschijn komt, uit het niets.

Volgens mij mag er alleen thuispubliek bij de wedstrijden aanwezig zijn. Daarbij, voetballen wordt in de buitenlucht gespeeld, en naast een paar foute oprispingen, is het gedrag binnen de stadions over het algemeen vrij netjes. Dus welk bewijs is er dat bezoek van buitengespeelde sportwedstrijden meer besmettingen opleveren? Wil je dat echt voorkomen, moet iedereen verplicht binnen blijven. Waar de meeste besmettingen ontstaan. Dus een paradox. Maar misschien moeten we allemaal in Nederland maar het loodje leggen, dan hebben we nul besmettingen. Daarnaast, bij wedstrijden van b.v. Feyenoord werden er allerlei gegevens verzameld van bezoekers die moeten leiden naar info of er daadwerkelijk sprake is van besmettingsgevaar is, en in welke mate. Die weg wordt nu ook abrupt afgebroken. Ik weet, het blijkt ingewikkeld, maar in mij ogen blijft menselijk gedrag wel de eerste oorzaak die kan leiden tot besmettingsgevaar. En daar helpen geen duizend regels tegen.

Ik heb wel begrepen dat FC Volendam de enige club is waar het stadion wel vo mag zitten. Allemaal familie van elkaar

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren