Nieuwste Noorse sensatie slaat de Eredivisie over vanwege één duel

Woensdag, 30 september 2020 om

Spelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Neymar en Mohamed Salah domineren al jaren de headlines, maar er komt onherroepelijk een moment waarop zij hun troon over moeten dragen aan de volgende generatie. In de rubriek Toppers van Morgen zet Voetbalzone iedere keer een potentiële opvolger van deze grootheden in het zonnetje. Wie spelen zich in de kijker bij de allergrootste clubs en mogen daarom niet ontbreken op jouw eigen volglijst? Ditmaal gaat de aandacht uit naar Jens Petter Hauge, die sc Heerenveen in juli nog een uitstekende vervolgclub noemde, maar nu toch rechtstreeks voor een toptransfer naar de Serie A kiest.

Door Thijs Verhaar

‘Scoor alsjeblieft niet in San Siro’. Dat zal Gerry Hamstra in aanloop naar afgelopen donderdag ongetwijfeld talloze keren gedacht hebben, maar zijn schietgebedjes mochten niet baten. De technisch manager van Heerenveen had Hauge al maanden op de korrel als gedroomde opvolger van Chidera Ejuke en wist als geen ander dat de Noor onhaalbaar zou worden als de twintigjarige aanvaller zijn grote talent ook buiten de Noorse competitie liet zien. Helaas voor Hamstra was de ook door Leeds United gevolgde linksbuiten van Bodö/Glimt in de derde voorronde van de Europa League de grote uitblinker tegen AC Milan, al kon hij ondanks een goal en een assist niet voorkomen dat zijn ploeg met een 3-2 nederlaag uit het toernooi vloog. Voor hemzelf zit er nog wel een fraai vervolg in, want de aanvaller maakte met zijn glorieuze optreden zoveel indruk dat i Rossoneri gelijk een bod op hem hebben uitgebracht, waarmee Heerenveen en Leeds buitenspel zijn gezet. Inmiddels is alles geregeld en verblijft Hauge reeds in Milaan, waar hij vandaag of morgen als nieuwe aanwinst wordt gepresenteerd.

De in Bodö geboren Hauge geldt in eigen land als het volgende Noorse doelpuntenkanon. Hij scoort al jaren met grote regelmaat voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen en mag in de toekomst bij het nationale elftal de strijd aanbinden met onder meer Erling Haaland, Alexander Sörloth en FC Groningen-aanwinst Jörgen Strand Larsen. Eind vorig seizoen veroverde hij een basisplaats bij Glimt, dat drie jaar geleden promoveerde naar de hoogste afdeling en nu onbedreigd afstevent op de eerste landstitel in de 104-jarige clubgeschiedenis. De stuntploeg won liefst 17 van de 19 wedstrijden en staat met nog elf duels voor de boeg reeds achttien punten voor op Rosenborg. De twintigjarige Hauge is met veertien competitietreffers en tien assists een van de grote gangmakers. Daarmee is Milan volledig overtuigd dat de Noor de investering van vijf miljoen euro waard is. Met die som gaat Hauge het clubrecord van duurste uitgaande transfer verbreken, dat nu op naam staat van de door AZ aangetrokken Hakon Evjen (2,5 miljoen euro).

De twintigjarige Hauge zakt in de Eliteserien ondanks zijn jonge leeftijd geen moment meer door de ondergrens en toont met zijn bizarre rendement aan de Noorse competitie te zijn ontgroeid.

In drie Europese voorrondeduels was Hauge ook goed voor drie goals en vooral zijn glansrijke optreden tegen Milan is van belang geweest voor zijn uiteindelijke transfersom. De linksbuiten werd tot voor kort geschat op een bedrag van 1 miljoen euro, omdat hij nog maar een contract heeft tot de winter van 2021. In Noorwegen loopt het seizoen tot in december en de jongeling gaf lange tijd aan niet te willen vertrekken voor de eerste landstitel over een paar maanden een feit is. “Het is ontzettend leuk om nu een speler van Glimt te zijn. We hebben veel vertrouwen in wat we doen en daarom wil ik ook blijven”, meldde Hauge eind juli aan het Noorse TV2 Sporten. Daar reageerde hij openlijk op de vermeende interesse uit de Eredivisie, wat hij destijds als een interessante vervolgstap zag. “Heerenveen is een mooie en spannende club, want er zouden zeker mogelijkheden zijn om direct aan spelen toe te komen en stappen vooruit te zetten. Alleen voor nu geldt hetzelfde voor hun als voor Cercle Brugge: ik ga daar nu niet heen.”

Dat standpunt is twee maanden later niets meer waard nu Hauge een kans krijgt om direct bij een topclub als AC Milan te tekenen. Daar zal hij niet langer de grote ster van het elftal zijn, maar trainer Stefano Pioli is desondanks goed over hem te spreken. “Ik ben erg onder de indruk van hun speelwijze. Vooral van Hauge”, beaamde de oefenmeester direct na de wedstrijd aan het Noorse medium VG. “Hij is een speler die ongetwijfeld mooie dingen gaat laten zien op internationaal en Europees niveau.” De flirt werd vervolgens beantwoord door Hauge die op zijn beurt aangaf dat het ‘leuk’ is om erkenning te krijgen. “Daarom ben ik voetballer geworden. Dit betekent dat ik op de goede weg ben. AC Milan is een heel grote club en het moge duidelijk zijn dat je dat serieus moet overwegen als het een mogelijkheid wordt om daar te spelen”, zo liep hij vorige week donderdag op de zaken vooruit.

Inmiddels is de deal in een stroomversnelling geraakt en bevestigde hij dinsdagochtend aan TV2 Sporten dat hij op weg is naar Milan. “Alles is de afgelopen dagen geregeld en ik denk dat er voor mij kansen liggen om veel te spelen voor Milan. Ik voel dat ik klaar ben om de stap te maken en ik ben Glimt bijzonder dankbaar voor wat ze voor mij hebben gedaan om dit mogelijk te maken”, aldus Hauge. De jongeling heeft reeds met technisch directeur Paolo Maldini gesproken en raakte overtuigd van diens plannen met de Italiaanse topclub. “Vandaag (dinsdag, red.) reis ik die kant op en dan volgen de medische tests. Ik kan niet wachten om aan dit avontuur te beginnen. Het zal moeilijk zijn om Glimt te verlaten, maar iedereen is het erover eens dat ik het nu moet doen”, verklaart de linksbuiten, die bij Milande strijd moet aanbinden met Ante Rebic. De 27-jarige Kroaat is in principe onomstreden bij Pioli, maar moest zich afgelopen zondag geblesseerd laten vervangen met een elleboogblessure, waarvan niet bekend is hoe lang het hem langs de kant houdt. Hauge gaat dus vermoedelijk spoedig een kans krijgen om te debuteren en krijgt met het bizar drukke speelschema dit seizoen sowieso voldoende speelminuten om zich te bewijzen.

Op fysiek vlak valt er nog het nodige te winnen voor Hauge, die qua creativiteit nog punten kan scoren als hij vaker zelf zijn man uitspeelt en dan met zijn sterkere rechterbeen een afspeelmogelijkheid zoekt.

Wie inzoomt op de kwaliteiten van Hauge komt echter tot de conclusie dat hij best nog een tussenstop had kunnen gebruiken voordat hij de reuzensprong zou wagen van de Eliteserien naar een Europese topcompetitie. Statistieken van FootballCritic wijzen uit dat de linksbuiten zeer doelgericht is en een goede pass in huis heeft, maar op fysiek vlak is er nog veel progressie mogelijk. Saardoor bestaat het risico dat hij in de Serie A ondergesneeuwd raakt. Met zijn twintig jaar heeft hij nog alle tijd om zich rustig klaar te stomen voor het grote werk en daar hoopte Heerenveen dankbaar van te profiteren. De Friezen scouten al jaren met veel succes in Scandinavië en met Hauge bestond er volgens FootballCritic weinig risico. De voetbalstatistiekenwebsite becijfert al zijn tien laatste optredens met een zeer ruime voldoende en geeft aan dat hij op dit moment gelijkwaardige prestaties als bijvoorbeeld Franck Ribéry en Antoine Griezmann kan overleggen.

De website geeft alle spelers een rating tussen de nul en honderd en baseert zich op de laatste 1.800 speelminuten waarin iemand in actie kwam. Door over zo’n lange periode te meten, toont men kraakhelder aan hoe constant spelers presteren. Aangezien consistentie zeer moeilijk is voor jonge spelers, is de score van Hauge (78) uitstekend te noemen. Wel moet andermaal worden opgemerkt dat hij niet heel veel weerstand kreeg in de Noorse competitie. Dit seizoen werd hij in zeventien optredens zevenmaal uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De linksbuiten trekt graag naar binnen om voor gevaar te stichten met zijn sterkere rechtervoet. Glimt speelt in een zeer aanvallende 4-3-3-formatie, waarin Hauge ook wel eens als nummer tien of rechtsbuiten acteert. Zijn beste prestaties laat hij echter zien vanaf links, waar hij met indraaiende schoten constant voor gevaar zorgt.

In de laatste 1.800 speelminuten liet Hauge volgens FootballCritic eenzelfde niveau zien als Franck Ribéry.

Hauge is in de Noorse competitie gemiddeld elke 63 minuten bij een goal betrokken en vooral zijn schot in de korte hoek is dodelijk te noemen. De aanvaller zoekt graag de ruimte achter de verdediging om zo zijn snelheid te benutten. Glimt kan enorm rap omschakelen en als de linksbuiten één-tegen-één komt te staan, is het vrijwel altijd gevaarlijk. Hauge doet veel op snelheid, maar is ook behoorlijk handig in de kleine ruimte. Hij houdt het veld graag breed en heeft vaak oog voor de continu opstomende linksachter Fredrik André Björkan. Een combinatie met hem of een middenvelder leidt dan geregeld tot een schietkans, maar het meeste gevaar sticht hij toch echt zelf. In de Eliteserien completeert Hauge dit seizoen gemiddeld 2,7 dribbels per wedstrijd en die acties zijn allemaal op de helft van de tegenstander, waardoor hij een overtalsituatie kan creëren.

Tegelijkertijd schuwt hij ook zijn defensieve werk niet, wat belangrijk is in het succes van Glimt. Trainer Kjetil Knutsen hamert voortdurend op de positionering zonder bal en Hauge maakt daarin de laatste maanden flinke stappen. Dit seizoen slaagt hij er gemiddeld twee keer per wedstrijd in om balbezit te veroveren op de helft van de tegenstander, waarmee duidelijk wordt dat zijn pressie resultaat oplevert. Vijfentwintig procent van die balveroveringen resulteert bovendien binnen twintig seconden in een schot van Hauge of een teamgenoot. Hij is bij balverlies samen met de rechtsbuiten en de spits de eerste die druk zet en is goed in staat om in een tactische discipline te spelen, wat door AC Milan uiteraard als een groot pluspunt wordt gezien. De ploeg is bezig om de aansluiting met de Italiaanse topclubs te hervinden en investeert al jaren in een nieuwe kern van potentiële topspelers, waarin Hauge uitstekend gaat passen.

Footballcritic wijst als grootste verbeterpunt nog wel op zijn keuzes onder hoogspanning. Het komt nog te vaak voor dat hij voor eigen succes gaat als een teamgenoot er beter voor staat. En als hij dan voor een voorzet kiest, is dit vaak een hoge, afdraaiende bal met zijn zwakkere linkerbeen. Dan kan hij er beter voor kiezen om zijn dribbelvaardigheden te benutten en van dichterbij een ploeggenoot zoeken om over de grond aan te spelen. Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dit soort voorbeelden steeds minder vaak voorkomen, want de twintigjarige is steeds slagvaardiger aan het worden. In zijn laatste drie officiële wedstrijden was hij steeds goed voor een assist en de aanwezigheid van een op en top prof als Zlatan Ibrahimovic zal hem naar nog grotere hoogten stuwen. De enige vraag nu is of Hauge direct voor AC Milan gaat spelen of dat hij het Noorse seizoen toch nog mag afmaken en in de winterstop overstapt naar San Siro. Een transfer naar Heerenveen is in ieder geval definitief van de baan en dat is niet alleen een tegenvaller voor de Friezen, maar voor de hele Eredivisie.


Poll

Wat zou jij doen in zijn situatie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door jk1993)

En zojuist lees ik bij Fabrizio Romano dat de transfer naar AC Milan helemaal rond is Het had me ook echt verbaast als hij hier terecht had gekomen. Ben wel erg benieuwd hoe hij het verder gaat doen.

29 september 2020 om 00:58

Zag het ook, zei eerder op de dag al dat dit niet realistisch is voor Heerenveen maar een paar Friese fans waren het niet met me eens. Ben benieuwd! Hij kan rechts op de flank ook uit de voeten dus zal met Saelemaekers gaan concureren, of op links nu zelfs omdat Rebic ook geblesseerd is geraakt.

29 september 2020 om 07:16

Denk dat hij een hele goede tandem zou kunnen vormen met Hernandez. Maar denk dat hij niet wordt gehaald voor de basis, maar voor de breedte.

29 september 2020 om 07:32

Mee eens, hij zal sws minuten maken als je kijkt hoe druk ons schema is, maar als Saelemaekers je enige echte comcurrentie is, die het overigens prima doet maar t blijft altijd bij prima; nooit extreem goed. Denk dat als die echt zo talentvol is dat die na een aanpassingsperiode een basisplek kan krijgen.

29 september 2020 om 10:42

Heerenveen had gewoon al veel eerder de deal moeten beklinken. Hij wou naar heerenveen, maar pas in de winter. Dan moesten se get gewoon al vast leggen dat hij in de winter zou komen. Nu maak jet het onnodig lang en komen er meer kapers op de kust en sta je met lege handen. Vind ik amateuristisch. Volg hem nu zelf al maanden en baal echt als een stekker dat hij nu niet komt.

29 september 2020 om 12:52

@feantime - Begrijpelijk. In de zomer keek ik op Eurosport weer het eerste beetje voetbal wat er weer was; Noors voetbal. Met (volgens mij) de opener Rosenborg - Bodo/glimt en ik wist niet wat ik zag, haha. Sowieso de ploeg Bodo/glimt al (spelen echt geweldig), maar deze Hauge viel ook gelijk op. Sindsdien 'm ook wel regelmatig blijven volgen en ook die pot tegen Milan meegepakt. Erg jammer dat je cluppie inderdaad niet doorpakte.

Bijna het hele team van Bodo Glimt is een aanwinst voor de middenmoot in de eredivisie. Leuke voetballende club, winnen alles in eigen competitie

Toevallig afgelopen zondag de wedstrijd tussen Bodo en Valerenga gevolgd. Bodo speelde (als gewoonlijk) de hele wedstrijd (tot aan de rode kaart) aanvallend, continue met z'n allen pressen en ook met zn allen verdedigen. Die keeper Haikin is ook een soort sweeper keeper a la Neuer en daarme leg ik gelijk de link met Bayern want het leek qua stijl erg veel op Bayern. En ook Hauge viel mij inderdaad op. Die bleef aan de linkerkant maar gaan. Je zag naarmate de wedstrijd vorderde wel dat ie graag een goaltje wilde meepikken omdat mede collegas voorin Junker en Zinckernagel beiden al een doelpunt hadden gemaakt. Des te jammer dat hij in de 2e helft die penalty mistte omdat ie hem te zwak inschoot. Na de rode kaart van Lode wat gewoon echt donkerrood was maar dat terzijde hield de ploeg echt makkelijk stand tegen Valerenga. Bodo heeft alle 9 thuiswedstrijden gewonnen in de competitie met een ongekende doelsaldo van 35:7 en ook uit presteert het gewoon top. Gemiddeld scoren zij 3x per wedstrijd in de competitie. Echt met unibet laat deze ploeg je nooit in de steek!

Jammer dat Heerenveen niet eerder durfde door te pakken. Had een veelvoud van het transferbedrag opgebracht. Je moet soms durven, want ondernemen is ook risico nemen....

Te hoog willen springen zonder oefening levert vaak niet het gewenste resultaat op.hoe heet die Noor ook alweer, waarmee al vele jaren door Real mee gesold wordt? Hij spelde ook bij Heerenveen en Vitesse.

29 september 2020 om 12:52

Odegaard heet die.

29 september 2020 om 12:54

Odegaard? Mee gesold? Hij is - dat wel - constant uitgeleend om richting het niveau van Real door te groeien en zie daar; nu lijkt hij er helemaal klaar voor op nog altijd 21 jarige (!) leeftijd.

29 september 2020 om 13:44

Als je starten tegen Betis sollen vindt zou ik toch maar even de Dikke van Dale ernaast leggen om de definitie van sollen nog eens te bekijken.

29 september 2020 om 16:10

Als ik door een club gekocht wordt en vervolgens wordt uitgeleend aan een kleine club in het buitenland dan baal ik maar accepteer ik het, als ik daarna Weer wordt uitgeleend ben ik boos, als ik daarna Weer wordt uiteleend dan voel ik me een man van lichte zeden en ben ik woest.nu krijg ik een kansje, maar loopt het niet dan zullen ze mij als eerste er uit pikken denk ik dan.dan liever een vaste waarde bij een mindere club. Dat zijn er heel veel en dan nog kan ik bij een CL club ballen.ik noem dat sollen

30 september 2020 om 16:18

Gelukkig heeft Odegaard dan een betere notie van zelfreflectie en ambitie. Die jongen wist dat hij bij Real Kroos, Modric en Isco er niet uit ging spelen, hij wist ook dat wedstrijdjes bij Castilla hem niet veel verder gingen helpen. Hij heeft drie huurperiodes gehad, elke keer een niveau hoger en zeker bij zijn laatste twee clubs de absolute uitblinker. Dan spreek je toch van een geslaagd proces, gekoppeld aan zelfreflectie en ambitie, in plaats van sollen

Waarom moest deze jongen nou weer die bal in de kruising pegelen, helemaal nergens voor nodig.

Ik heb zijn laatste wedstrijd tegen Valerenga gezien en qua snelheid en technisch zit het wel Snor bij hem, nu hopen dat hij het hoge niveau in de Serie A aan kan.Blijft toch een gok van Noorse competitie naar een topcompetitie. We gaan zien wat hij gaat brengen. Ach, de 4-5 mil die hij gaat kosten, is niets voor Milan en zijn Salaris zal ook laag zijn. Dus Milan heeft niets te verliezen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. VeermanMiddenvelder62
H. VeermanAanvaller65
M. van BergenAanvaller50
C. DriouechAanvaller40
E. MulderKeeper60
P. BochniewiczVerdediger61
I. DresevicVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren