Ron Jans verbijsterd: ‘Het heeft 4 minuten en 33 seconden geduurd’

Vrijdag, 25 september 2020 om

FC Twente won vrijdagavond in eigen stadion met 3-1 van FC Groningen, maar na afloop wordt er voornamelijk nagepraat over één moment. Václav Cerny leek na zeventien minuten spelen de openingstreffer aan te tekenen, maar deze werd afgekeurd omdat hij millimeters buitenspel stond. Het duurde bijna vijf minuten voor de videoscheidsrechter hier een besluit over genomen had en dat vindt FC Twente-trainer Ron Jans onbegrijpelijk.

“We hebben de lijnen gezien, we hebben de beelden gezien, je hebt het uitgelegd: het is gewoon een goal. Het heeft 4 minuten en 33 seconden geduurd. Ik snap er helemaal niets van”, zegt Jans in gesprek met FOX Sports. “Ik hoorde Danny Buijs net op de achtergrond... Je staat daar 1 minuut, 2 minuten, 3 minuten, 4 minuten en 33 seconden. Ik ben een voorstander van de VAR omdat er meer goede beslissingen worden genomen. Maar dit kan niet.”

Perez en Bruggink begrijpen niets van besluit tijdens Twente - Groningen

De afgekeurde goal in de eerste helft zorgde voor de nodige ophef.Lees artikel

“Kijk, wij hebben ook genoeg fout gedaan. Ik mag toch een verzoek indienen? Laten we hier mee stoppen”, reageert collega Danny Buijs van FC Groningen, die tegelijkertijd op de fouten van zijn ploeg die voorafgingen aan de eerste twee treffers van FC Twente. “Laten we de VAR alleen gebruiken als écht het nodig is en neem een beslissing. We moeten niet met iedereen in het stadion vier tot vijf minuten wachten op een beslissing. Helemaal als achteraf blijkt dat het misschien weer een verkeerde keuze was. Dan wordt het lachwekkend.”

“Als we daar maar niet zes minuten hoeven te staan. Ik was wat eerder naar binnen gegaan, dus ik zag het al. Iedereen stuurde het naar mij. Ik ga niet lopen klagen, want we hebben gewonnen, ik heb gescoord en een assist gegeven. Maar dit is apart, toch?”, voegt Cerny, die het doelpunt in kwestie aantekende, toe. Scheidsrechter Sander van der Eijk heeft echter een duidelijke verklaring voor de gang van zaken rond het al dan niet afkeuren van het doelpunt van Cerny.

“De grensrechter zei delay, hij wachtte vlaggen en gooide zijn vlag omhoog toen de bal in het doel lag. De beslissing op het veld blijft leidend, dat is eerst. Dan gaat de VAR kijken of er sprake is van een duidelijke fout”, zo legt Van der Eijk uit. “De uitgangspositie op het veld is altijd leidend. De VAR heeft de mogelijkheid om twee lijnen te tekenen, op het uiterste punt van Cerny en van de verdediger. Die lijnen raken elkaar en we hebben afgesproken dat het dan too close to call is, dan grijpt de VAR niet in.”


Poll

Is het doelpunt van Vaclav Cerny terecht afgekeurd?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door edforce2)

Als de VAR en de scheidsrechter het geen doelpunt vinden dan is het toch gewoon geen doelpunt. Of was Jans de scheidsrechter vanavond?

25 september 2020 om 23:46

Het is ook gewoon geen doelpunt, want het stond daarna nog 0-0. Maar dit is gewoon onzin, je ziet (ook met de lijnen) dat het geen buitenspel is. Daarbij hoor je bij twijfel voordeel te geven. Het is gewoon geen doelpunt, maar had er 100% een moeten zijn.

26 september 2020 om 00:20

De VAR kon niet zien of het buitenspel was. Dan geldt de beslissing van de scheidsrechter. En hij besliste dat het geen doelpunt was. Dan is het dus 100% geen doelpunt. Dat jij geen buitenspel ziet doet er niet toe toch?

26 september 2020 om 00:28

De Var kon dat wel zien alleen is er blijkbaar weer een 'to close to call' regel bij gekomen. Die was er vorig jaar in de Cl, toen Promes zijn goal (niet in buitenspelpositie) tegen Chelsea maakte blijkbaar nog niet.

26 september 2020 om 00:29

De VAR kon wel zien of het buitenspel was. Alleen ze vonden het to close to call en dus geven ze de vlaggende grensrechter het voordeel van de twijfel omdat hij geen overduidelijke fout gemaakt heeft met vlaggen. Wat een verschrikkelijke onzin, als ze kijken (en zeker als ze 5 min kijken) moeten ze gewoon gebruik maken van de techniek en is het een doelpunt. Ongelooflijk dat de VAR ziet dat het geen buitenspel is, maar niet ingrijpt na zolang kijken.

26 september 2020 om 00:41

@marton ze hebben gebruik gemaakt van de techniek. Alleen die techniek is ook niet perfect. Het belangrijkste moment is namelijk het moment van spelen en doordat je met een camera en dus met frames per seconde werkt, heb je altijd een foutmarge. Een mooi voorbeeld daarvan was een goal van Sterling een hele tijd terug. Een frame scheelde daar op volle snelheid iets van 20 of 30 centimeter, terwijl ze de goal afkeurden op een paar millimeter. En daarom heeft de KNVB gezegd: als de lijnen elkaar raken steunen we de beslissing van de scheids. Als de aanvaller net te ver staat en de lijnen raken elkaar, kan ik daar begrip voor opbrengen. Echter, in dit geval zie je duidelijk dat de aanvaller verder terug staat dan de verdediger. Dat is in mijn ogen een probleem van deze nieuwe regel, want zelfs met de foutmarge zou die aanvaller in een volgend frame nog altijd gelijk staan met de verdediger. Ik denk dus dat je dan beter kan kiezen voor een systeem waarbij je alleen de too close to call regel gebruikt als de lijn van de aanvaller voorbij die van de verdediger is. Nu heeft die VAR vijf minuten gekeken of de lijntjes elkaar raken, terwijl die VAR zelf ook wel zag dat het eigenlijk geen buitenspel was. Ze zouden die regel alleen moeten gebruiken als je juist het vermoeden hebt dat het wel buitenspel is.

Ik vind de uitleg van de scheidsrechter plausibel. Er is gevlagd voor buitenspel en er kon niet onomstotelijk vastgesteld worden dat die beslissing verkeerd was. Dat het 4,5 minuut moet duren is wel van de zotte. Er zou een tijdslimiet van een minuut moeten komen. Weet je het daarna nog niet? Dan blijft de beslissing van de scheidsrechter leidend.

26 september 2020 om 00:14

De uitleg van de scheidsrechter is plausibel omdat hij het boekje volgt, maar dit is gewoon een zuiver doelpunt. Dat de goal toch afgekeurd is laat gewoon zien dat de regelgeving omtrent de VAR nog lang niet goed is en dat een arbiter met ogen in z'n oogkas nog steeds incapabel kan zijn. Dan kunnen ze er elk jaar wel 5 nieuwe regels tegenaan gooien, maar het word alleen maar onduidelijker en dat komt de reputatie van zo'n arbitrage ook niet ten goede.

26 september 2020 om 00:28

De VAR grijpt alleen in als de scheidsrechter een duidelijke fout maakt. Daarvan is hier geen sprake DUS wordt het doelpunt afgekeurd. Het ligt denk ik meer in de acceptatie van de scheidsrechter. Mensen lijken vergeten te zijn dat hij de beslissingen neemt en niet wij thuis op de bank. Dat respect is compleet verdwenen. Voetbal is gek genoeg de enige sport waar dat zo is.

26 september 2020 om 00:32

Dus omdat de VAR dikke lijnen gebruikt is het buitenspel... Wat een kolder. Het is op TV, zonder lijnen zelfs duidelijk geen buitenspel. Dan heeft de grensrechter duidelijk een verkeerde beslissing genomen. Overrulen die hap.

26 september 2020 om 00:47

Maar dat is dus, wat ik hierboven ook zeg, wat mij betreft het probleem van deze nieuwe regel. Ik snap dat je (geheel terecht) een foutmarge inbouwt in dat nieuwe systeem. En dat je als buitenspellijnen elkaar raken de scheids het voordeel van de twijfel geeft. Het zou alleen veel logischer zijn om dat alleen te doen als de aanvaller al voorbij de verdediger is. Zo van: misschien staat ie buitenspel, maar we geven de scheids het voordeel want de lijnen raken elkaar. Nu krijg je juist dat iedereen duidelijk ziet dat het geen buitenspel is, maar dat de VAR niet kan overrulen omdat de lijntjes elkaar raken. Ook al renden ze niet op volle snelheid en was die aanvaller ook in een volgend frame (waar die foutmarge voor is ingebouwd) nog zeker geen buitenspel. Het is te bizar voor woorden dat die VAR nu vijf minuten heeft gekeken of de lijntjes elkaar raakten. Die jongen zag ook wel dat het geen buitenspel was, maar doordat die lijntjes elkaar misschien een centimeter raakten wilde hij niet ingrijpen. Tja, dan ga je inderdaad een beetje voorbij aan het doel van voetbal

Twente doet het echt weer ouderwets goed sinds zij terug zijn in de Eredivisie niet zoals andere clubs dan weer gelijk degradatie kandidaat zijn... Leuke club

26 september 2020 om 01:24

Vorig jaar best spannend qua degradatie anders. Emmen en sparta doen het bijv ook prima. Dit jaar lijkt twente wel een leuk team te hebben. Toch knap met de beperkte middelen. Club is zeker een mooie toevoeging voor de eredivisie.

26 september 2020 om 07:58

Nou ja, vorig jaar begonnen we de eerste wedstrijden ook leuk, om vervolgens compleet in te storten. We gaan het zien dit jaar. Jans is natuurlijk ook ff een andere en meer ervaren trainer dan Garcia

Bij twijfel, voordeel aanval!!!!! De grens moet zijn vlag omlaag houden want die kan simpelweg niet overtuigd zijn van buitenspel. De VAR zou moeten ingrijpen want bij twijfel is het vóórdeel Aanval!! Zo graven zichzelf steeds in een dieper gat met onzin regeltjes, het regelboekje is gehanteerd maar dit moet per direct verandert worden.

26 september 2020 om 09:06

Dat de grens vlagt begrijp ik nog wel, ik zat op tv te kijken en het was ook mijn eerste gedachte. Dat je vervolgens 4 minuten moet twijfelen en lijntjes moet tekenen om dit te kunnen beoordelen, snap ik niet, zonder die lijnen zie je ook dat dit geen buitenspel is. Deze uitleg is de Var op zijn kop. Hier is hij juist voor bedoeld.

De autoweg van de arbitrage is plausibel. Toch gaan we aan een belangrijk detail voorbij. Als de grensrechter vlagt met “delay”, dan heeft hij twijfels of het al dan niet buitenspel was. In mijn ogen vlagt hij dan achteraf om de VAR te laten checken. De VAR check met dan leidend zijn en moet dan dus het standpunt loslaten en er gevlagd is voor buitenspel en alleen een duidelijke fout van de arbitrage aangetoond moet worden. De status moet dan zijn: wat ziet de VAR. In dit geval geen duidelijk buitenspel dus voordeel aanvallende ploeg. De duur van het schrijven van dit betoog schiet inmiddels ook naar 4.33 min...

26 september 2020 om 07:58

Inderdaad, en daar komt bij dat de grensrechter niet eens in de buurt kwam om fatsoenlijk een lijn te kunnen zien.

Kortom: het lijntje van de VAR moet dunner waardoor lijnen elkaar niet raken

Een ieder die vond dat het tergend lang duurde heeft volgens mij groot gelijk.vooral als ik in de herhaling zie hoe de situatie was, lijkt het mij simpel te verklaren.

Dat je hier überhaupt een computer met lijntjes voor nodig hebt. Dat zegt al veel over het huidige niveau van deze scheidsrechters. Dat je vervolgens met computer nog 4 minuten nodig hebt om te twijfelen is helemaal tenenkrommend. En dan kom je uiteindelijk met de conclusie dat het zo minimaal is en de grens niet wil afvallen. Dit scheidsrechtersteam moet je gewoon een half jaar op lager nivo laten fluiten, die zijn echt incapabel.

Is belachelijk dat het zo lang duurt Wist de var niet hoe het met de lijntjes werkt Dit is belachelijk. Op deze manier gaat voetbal kapot

Too close to call..... Knap dat die grens dan zo overtuigd was... Ik dacht juist dat als het randje randje is, er niet gevlagd moet worden. Als dan de VAR ingrijpt omdat het toch buitenspel is, heb ik daar vrede mee. Maar dit is de omgekeerde wereld. Zo leeft de arbitrage niet hun eigen regels na. PS; het moment van daadwerkelijk vlaggen snap ik sowieso nog steeds niet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. LamprouMiddenvelder50
G. RoemeratoeMiddenvelder50
R. ZerroukiMiddenvelder50
J. DrommelKeeper50
V. ČernýAanvaller53
DaniloAanvaller54
T. EbuehiVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

68 fans
Coach, 62 jaar
SeizoenClub
2020- FC Twente
2019-2020 Cincinnati
2013-2017 PEC Zwolle
2012-2012 Standard Luik
2010-2012 sc Heerenveen
Laatste voetbalnieuws

Succesvolste duo van Eredivisie leidt FC Twente naar koppositie

FC Twente overnacht als de koploper van de Eredivisie. Het team van trainer Ron Jans was zaterdagavond met 0-3 te sterk voor Willem II, behield zodoende de ongeslagen status en neemt...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren