Ajax wijzigt huurdeal in verkoop en incasseert direct acht miljoen euro

Donderdag, 24 september 2020 om 17:17Jeroen van Poppel • Laatste update: 17:43

Ajax heeft de transfer van Sven Botman naar Lille OSC alsnog omgezet in een koopovereenkomst, zo melden de Amsterdammers via de officiële weg. Botman was eigenlijk verhuurd aan de Franse club, maar de transfer is nu dus definitief. Volgens De Telegraaf kan Ajax daardoor direct acht miljoen euro bijschrijven. Daarbovenop kan nog een onbekend bedrag aan bonussen komen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door mhda)

En een maand later kan het ineens wel? Geen idee hoe dit zo gekomen is. Lille had al geld van de verkoop van Gabriel Magalhães en ajax heeft op dit moment ook niet direct geld nodig.

24 september 2020 om 17:24

Wellicht kon lille niet eerder een bankgarantie overleggen? Zal vast een administratieve truc zijn waar 1 van de partijen iets aan gehad heeft.

24 september 2020 om 17:39

ze hebben Oshimen verkocht voor 70 miljoen aan Napoli. Geld genoeg lijkt me 🤑

24 september 2020 om 17:27

Misschien omdat ze toch direct voor die Braziliaanse middenvelder willen gaan, dat ze nog even wat willen liquideren. Niet dat ze het inderdaad nodig hebben, volgens mij hebben ze het geld van alleen De Jong al nog niet eens uitgegeven aan transfergelden.

24 september 2020 om 18:04

Ik denk dat het te maken heeft met een nieuwe transfer inderdaad, dat Ajax geld nodig had en daarom besloot de huurdeal om te zetten in een koopdeal zodat ze 8 miljoen op de balans bij kunnen schrijven zodat ze bij een eventueel dure transfer quitte spelen op de balans.

24 september 2020 om 18:11

Ajax kan heel erg makkelijk transfers gewoon financieren. Sterker nog, de meeste transfers die Ajax doet worden echt niet via de Winst- en Verlies rekening eventjes cash afgetikt, zoals sommigen denken. Dat gaat gewoon allemaal via financieringen. Dus nee, er hoefde echt niets geliquideerd te worden om die mogelijke transfer mogelijk te maken.

24 september 2020 om 18:20

Nee ik moet inderdaad toegeven dat ik daar gewoon veel te weinig van af weet, en dit schoot in mijn hoofd als mogelijkheid. Zoals ik al aangaf leek me dat ook al onlogisch aangezien er nog meer dan genoeg budget over zou moeten zijn van eerdere verkopen. Ach, er zal vast wel voor één van beide partijen een financieel voordeel aan kleven, prima zo.

24 september 2020 om 18:29

Ik denk dat het eerder vanuit Lille komt. Die hebben Osimhen verkocht en daarmee ineens een hoop geld waar ze mee kunnen spelen. Voor de cijfers. Bij Ajax maakt het zo wie zo weinig uit omdat het een huur met een verplichte optie tot koop betrof, die komt bijna net zo in de boeken als een directe verkoop.

24 september 2020 om 19:10

Constant, er zijn ook clubs die transfers wel in één keer overgemaakt willen krijgen. Antony is ook met cash betaald. Toen Ajax achter Elia aan zat mopperde een Munsterman ook dat Twente geen bank was, dat er niet op afbetaling spelers weggehaald konden worden. Wie weet hoe de situatie in Brazilië is, misschien willen ze daar ook wel een groot deel contant overgemaakt krijgen.

24 september 2020 om 21:16

Tja Munsterman was niet echt een bankier maar wel heel creatief met boekhouden Misseva88 maar dat terzijde. Zoals al gezegd zal de forse verkoop er in combinatie met het Franse belastingstelsel wellicht voor gezorgd hebben dat ze nu in 1 keer willen betalen zodat de winst gedrukt wordt. Leuke meevaller voor ajax.

24 september 2020 om 17:31

Misschien (geen idee) dat Lille financieel de start van het nieuwe seizoen moest afwachten? Geen idee hoe hun financiën lopen maar wellicht dat er aan de start van het seizoen wat nieuwe cash (tv?) binnenkomt?

24 september 2020 om 17:44

Het zal eerder komen door de verkoop van Osimhen dat ze ineens geld over hebben.

24 september 2020 om 19:17

Klopt inderdaad! Ik dacht aan Magalhães omdat die op dezelfde positie speelt en Borman min of meer zijn directe vervanger is.

Wel lekker dat Ajax minimaal 8 miljoen incasseert voor Botman, zonder dat hij dus ooit een wedstrijd voor Ajax 1 heeft gespeeld. Tot nu toe doet Botman het ook prima bij Lille en hopelijk blijft hij dit volhouden en kan hij in de toekomst hopelijk een nog een mooie stap en transfer omhoog maken. Hopelijk kan Ajax nog wat versterkingen halen en zelf zie ik nog graag een verdediger en middenvelder komen. Dest staat ook op het punt om te vertrekken en van mij hoeft er niet zozeer een rechtsback bij, aangezien er daar gekozen kan worden voor Mazraoui en daarachter Timber en Rensch. En ja, ze hebben weinig ervaring maar zo zijn Dest en Mazraoui in de afgelopen seizoenen zelf ook begonnen. Ik zie dan liever een linksback komen, ook als Tagliafico gewoon blijft (wat ik wel verwacht). Ik las vanochtend dat Ajax Matheus van Gremio wilt hebben en hij is al eerder genoemd bij Ajax, een paar maanden geleden. Schijnbaar had Ajax iets van 16 miljoen op hem geboden, maar wilt Gremio sowieso minimaal 20 miljoen hebben. Als Ajax hem binnenhaalt, halen ze wel echt een hele goede middenvelder met zeer veel potentie binnen en iemand aan wie ze echt serieus veel plezier zullen beleven. En ondanks dat coronacrisis heeft Ajax toch best wel wat te besteden, door wederom de CL-inkomsten, de transfers van Botman, Ziyech, van de Beek en vrijwel zeker Dest en daar komen volgend jaar de transfersommen van Marin en hopelijk Magallã¡n (zou fantastisch zijn als Crotone de optie tot koop ligt, maakt Ajax even 8 miljoen rijker) bij. En tot nu toe hebben ze alleen Antony (15,75 miljoen) en Kudus (9 miljoen) binnengehaald, terwijl Stekelenburg transfervrij is binnengehaald. Dus er moet financieel echt nog wel het nodige mogelijk zijn bij Ajax voor transfers.

24 september 2020 om 17:38

Matheus Henrique zou inderdaad de voetballende 6 zijn waar we zo nodig behoefte aan hebben. Comfortabel aan de bal, goede dribbel, goede passing en inzicht. Eentje die graag de lijnen uit zet en tussen de linies naar voren toe voetbalt. Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Martinez, Henrique, Kudus; Neres, Tadic, Antony. Gravenberch nog even pas op de plaats maken. Moet nog groeien en stabieler worden imo. Alvarez is kwalitatief gewoon minder dus een goede wissel. Promes twijfel ik over om in de spits te zetten of linksbuiten. Maar een Neres in vorm is beter dus prefereer ik hem. Kudus gewoon op 10, dat is een rasvoetballer en sowieso betere 10 dan Promes.

24 september 2020 om 17:43

Hebben we in NL geen issues met # spelers van buiten de EU, gezien het aantal Zuid-Amerikanen dat we binnenhalen?

24 september 2020 om 18:08

Issues?? Voor spelers van buiten de EU (en de Eer) is een werkverguning noodzakelijk. Daar hanteert de Knvb een kwaliteitscriterium voor. En de speler moet een bepaald miniumum salaris verdienen, op 150% van het gemiddelde salaris van de eredivisie. Maar vaak hebben spelers van buiten de EU óók een paspoort van een land binnen de Unie. Zoals Argentijnen vaak een Italiaans of Spaans paspoort hebben, naast hun eigen paspoort. En dan gelden die regels niet voor ze.

24 september 2020 om 19:24

Niet vergeten dat Heerenveen hierdoor 8 ton mag bijschrijven

Die Botman is wel ijzersterk gestart daar. Zijn lyrisch over hem en noemen hem nu al ''het beest''. Benieuwd waar zijn plafond ligt.

24 september 2020 om 17:31

Hij is inderdaad al 2x verkozen tot Motm in zijn eerste twee wedstrijden in de Ligue 1. Dat is niet niets. Aan de ene kant jammer dat Ajax hem heeft verkocht, want hij deed het goed bij Heerenveen. Hadden best een sterke verdediger naast Blind kunnen gebruiken (is ook niet de kleinste 1.93m).vooral als je ziet dat zij 23 miljoen euro hebben uitgegeven voor die plek (magallan en Alvarez, al vind ik laatste wel goed, maar dan alleen als Cv). Aan de andere kant begrijpelijk. Geen wedstrijd in Ajax 1 gespeeld, niet goed genoeg geacht. En dan na 1 seizoen voor 8 mln verkopen. Voor hetzelfde geld was het een one season wonder.

24 september 2020 om 17:34

Denk dat ze tussen Schuurs en Botman hebben gekozen. Schuurs is een wat meer technische voetballer, en dan heb je bij Ajax al snel een streepje voor. Botman is toch vooral een soort Jaap Stam wat stijl betreft. Een beest en een sloper, maar op voetballend vlak voldoende tot niet bijzonder.

24 september 2020 om 17:37

Dan heb ik een heel ander beeld van Jaap Stam dan jij. Okay, Stam was niet de man van de supergave techniek en de subtiele voetbewegingen. Maar Jaap Stam had echt een uitstekende functionele techniek en kon heel veel met een bal. Beest en sloper? Zeker. Maar voor een beest en sloper had hij echt een uitstekende techniek en trap. Jaap Stam deed totaal niet onder voor Schuurs nu. En Schuurs is toch een beetje een slappe speler. Niet erg in de eredivisie. Alleen tegen PSV en een paar subtoppers krijgt hij het lastig. Maar op het hoogste niveau gaat Ajax met Schuurs niet ver komen.

24 september 2020 om 17:44

Maar Constant, dat zegt Buitenspelgoal toch ook?!: "Een beest en een sloper, maar op voetballend vlak voldoende tot niet bijzonder". Want hij had voldoende techniek, heel functioneel, maar echt niet meer dan dat. En Schuurs is gewoon een soft karakter, maar hopelijk kan ie daar nog in groeien. Zal geen Stam worden, maar dat hoeft ook niet. Een Blind is genoeg. En zijn start is hoopvol dit seizoen.

24 september 2020 om 17:54

Nee, Stam had voor een CV echt een uitstekende techniek. Voldoende tot niet bijzonder doet aan Jaap Stam gewoon geen recht. Overigens ben ik het er ook niet mee eens dat je hardheid kunt ontwikkelen of laten groeien. Dat is bij uitstek een kwaliteit die je hebt, of niet. Net zoals snelheid. Tactisch-technisch kan je als speler altijd sprongen maken, maar je gaat van een slappere speler nooit een sloper maken. Is dat nodig? Misschien niet nee. Maar ik denk echt dat Schuurs, als je uitgaat van Ajax 2.0 (van nu dus), gewoon tekort komt. Persoonlijk vind ik die Alvarez, bv, al een veel betere CV dan Schuurs. Maar goed, die moet om vage redenen op het middenveld spelen, terwijl iedereen kan zien dat hij daar bij Ajax niet thuishoort. Mooi hoor, die ballen die hij afpakt, maar bij Ajax horen daar creatieve spelers te staan die het spel verdelen, passings geven en steekballen neerleggen. Enfin, met Schuurs doet Ajax een stap terug, is mijn stelling. We zullen het gaan zien dit seizoen.

24 september 2020 om 18:18

@formus. Geen zorgen. Schuurs moet gewoon kaal worden. Dit heeft ook voor de aggresievere look gezorgd bij Stam, Vlaar en Zidane. Daarvoor zou je ook niet schrikken van hun als tegenstander Zelfde geldt voor Pepe, al had hij geen haaruitval. Ik heb Vlaar's debuut nog meegemaakt en hem ook tegengekomen in dat jaar. Geloof me, hij zag er lief uit. Ineens zag ik hem op het WK 2014. Wat was hij veranderd! Natuurlijk ook een bonk spier dat mee helpt met de look

24 september 2020 om 18:25

Maar Constant, je wordt een dagje ouder, alles wordt meer zwart-wit bij je lijkt t wel. Ik zeg namelijk ook nergens dat ie een sloper gaat worden (waar je dat leest?), ik zeg alleen dat ie kan groeien in minder soft worden. En geloof me, daar kan je in groeien. Je wordt geen beest of monster, maar je kan echt wel wat harder worden. Snelheid klopt voornamelijk wel, buiten de andere looptechniek etc, maar je bent gewoon fysiek beperkt. En hardheid is iets wat je mentaal kan leren.

24 september 2020 om 18:29

jeffreysch, Vlaardingen is idd een heel mooi vb hoe je echt een beest kan worden. Had niemand gedacht bij hem. Volgens mij heeft ie zelfs zijn frons staan oefenen voor de spiegel 😠

24 september 2020 om 18:57

Bij Lille zit een ontzettend goede technische staf en scouting onder leiding van Luis Campos. De man achter de terugkeer van Monaco op topniveau met onder andere Fabinho, Bernardo Silva, Mendy, Lemar en Bakayoko die hij voor lage bedragen haalde en zich ontwikkelden tot absolute top bedragen. Bij Lilli gebeurt inmiddels alweer hetzelfde met onder andere Gabriel en Pepe. Als Botman in Campos’ systeem naar voren komt dan moet er haast wel meer inzitten dan werd gedacht.

erg jammer. ik zie in deze jongen een veel groter talent als in Dest en denk dat hij samen met Schuurs een geweldig centrum had kunnen vormen

24 september 2020 om 17:37

Dest is toch geen centrumverdediger dus wat is de vergelijking?

24 september 2020 om 17:42

ik vind het jammer dat Ajax deze jongen zo erg onderschat en makkelijk van de hand doet. 1.93 meter lang, fysiek sterk en imo gewoon een goede verdediger. Botman kan wel eens heel ver gaan komen en dan baal je straks flink dat je daar maar 8 miljoen voor hebt gevraagd

24 september 2020 om 17:43

Hij is gewoon weer aan het bashen op alles wat maar aan Barcelona gelinked is. Niet serieus nemen. Als alleen Bayern interesse had, had hij waarschijnlijk gezegd dat hij potentie heeft en dat 20m het wel waard is om de gok te nemen. Zelfs een blinde ziet dat Dest alle facetten in zich heeft om een goede back in de top te worden. De eigenschappen voor de moderne back bezit hij in ieder geval. En vooral het spel wat ze bij Bayern en Barcelona verwachten van hun backs sluit goed aan op het profiel van Dest. Loopvermogen, snelheid, sterk in de combinatie en technisch heel goed onderlegd. De rest zoals positionering/verdedigen valt aan te leren, kijk maar naar een Dani Alves dat eerst gewoon een rechter middenvelder was. Of Cuadrado. Of een recenter voorbeeld: Alphonso Davies. Het feit dat hij Botman een groter talent noemt dan Dest is het meest lachwekkende van alles. Het laat de aversie enerzijds zien en de onkunde anderzijds. Dest stond in de jeugd namelijk altijd wel bekend als 1 van de grotere talenten. Bij Botman was dit totaal niet het geval. Misschien tot de B1 daarna hield het op.

24 september 2020 om 17:47

@garrincha10 wat heeft dit nou weer met Barca te maken? toen Dest alleen nog gelinkt werd aan Bayern zei ik dit al en vond ik Botman al een indrukwekkender talent. die heeft alles in huis wat een moderne topverdediger moet hebben waar ik Dest bv verdedigend erg zwak vind voor een back en aan de bal vind ik hem ook niet bijzonder

24 september 2020 om 19:54

Je kan hem best een groot talent vinden, maar dat heeft simpelweg niks met Dest te maken. Vrij onnodig om hem hier te noemen. Ik snap de vergelijking niet. Botman is ongetwijfeld nog een groter talent dan zoveel andere jongens, maar die noem je toch ook niet?

24 september 2020 om 17:42

Hou toch eens op over Dest man jonge jonge die is toch niet te vergelijken met Botman , weer een obsessie erbij ?

24 september 2020 om 17:45

waarom mag ik niet zeggen dat ik Botman een groter talent vind als Dest? toen Joao Felix naar Atletico ging waren veel Ajax fans op dit forum allemaal aan het klagen dat De Ligt en Frenkie dan ook voor over de 120 miljoen hadden moeten worden verkocht omdat dat dan volgens hun grotere talenten waren als Felix en volgens mij spelen die alle drie ook op hele andere posities

24 september 2020 om 17:50

En volgens mij hebben zowel de Ligt alsmede Frenkie meer laten zien dat Felix. En dat terwijl de Ligt en Frenkie nog niet eens hun topniveau van het Ajax seizoen hebben laten zien. Welke knikker heeft Felix geraakt? Je mag uiteraard zeggen wat je wil. Ik mag ook zeggen dat ik een Kokcu een groter talent vind dan bijvoorbeeld een Riqui Puig. Maar hoe geloofwaardig komt dat over? Mensen hebben zelf ook ogen.

24 september 2020 om 17:56

@garrincha10 daar mag iedereen zijn mening over hebben maar dat was het punt niet wat ik wilde maken. waarom mag ik van @sloep01 het talent van Dest niet vergelijken met Botman omdat ze op andere posities spelen maar op het moment dat we Felix, Frenkie en De Ligt met elkaar gaan vergelijken mag het opeens wel? dat gaat imo nergens over

24 september 2020 om 18:00

Omdat Dest a geen centrum verdediger is en b wel een heel groot talent is maar jij nu eenmaal in je hoofd hebt dat hij niet zo opvalt ik weet bijna zeker dat hij het gaat redden bij Barcelona of Bayern. , maar als hij daar de sterren van de hemel gaat spelen dan nog zal jij het waarschijnlijk nooit toegeven , en Botman zal bij Ajax nooit in het eerste gekomen zijn want hij mist een belangrijk detail hij is geen goede opbouwer en dat is nl erg belangrijk in het systeem wat Ajax speelt

24 september 2020 om 18:05

als Dest het daar geweldig gaat doen zal ik zeker toegeven dat ik fout zat maar ik zie het zelf niet gebeuren

24 september 2020 om 21:17

Ga maar goed kijken Japie. Botman komt opbouwend gewoon veel te kort. Pierie is bijv een veel beter talent die het wss wel gaat redden bij ajax om die wel goed kan opbouwen en verdedigend ook geen koekenbakker is. Als hij dit jaar bij Twente fysiek nog wat stappen kan maken word Pierie wel een topper!

25 september 2020 om 03:26

Pierie het redden bij Ajax? Geloof je hetzelf?

25 september 2020 om 03:26

Ik zie het niet in Pierie. Hij kan redelijk opbouwen maar heeft geen lengte en fysieke kracht en dat vind ik veel belangrijker voor een verdediger

Conclusie is dus blijkbaar dat hij te goedkoop is. In de basis staat bij Lille en dan heb je maar 8 miljoen gekost...heet tegenwoordig een cadeautje volgens mij!

Lijkt er op dat Botman, net als Dest, Ajax wilde verlaten .... dan beter cashen denk ik . Hij had een doorlopend contract en had dus ook kunnen kiezen te vechten voor zijn plek . Maar kans op de bank enorm groot. Eind goed al goed denk ik.

Lekker bezig Ajax. Maar we moeten wel een topper halen van 25/27 jaar. Te weinig ervaring.

8 miljoen is echt een koopje voor lille. Heeft het de eerste 2 wedstrijden goed gedaan. Dit kan een grote speler gaan worden.

Tof, heel fijn dat Heerenveen hiervan profiteert en 8 ton mag bijschrijven. Lekker bezig Hamstra!

Op zich weinig mis mee als blijkt dat ie beter is dan men bij Ajax heeft gedacht. Zal in de toekomst leiden tot nog makkelijker en beter verkopen van spelers die het niet hebben gered of liever vertrekken.

Ook lekker voor Heerenveen. 10% van 8mio naar Friesland, doet die Hamstra steeds knap daar in Heerenveen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.PSV4326
3.Vitesse4119
4.AZ3716
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
21 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 27 januari
Parma heeft vertrouwen in een akkoord met Bayern Müchen over Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren